Jump to content
steven_04

Στριψιμο και rpm

Recommended Posts

Αλλα πουθενα δεν εχω διαβασει οτι θα φας highside αν πιασει MAX ροπες ο κινητηρας την ωρα που στριβεις...

μαλλον γιατι δεν διαβαζεις αρκετα ... και μαλλον γιατι ειναι αυτονοητο ... ειναι αυτονοητο ,οτι οταν βρεθεις στη μεγιστη ροπη ,εχεις και τις περισσοτερες πιθανοτητες να χασει το ελαστικο την προσφυση ... και στη συνεχεια (επειδη στριβουμε με σταθερα επιταχυνομενο ρυθμο-ανοιγμα γκαζιου κλπ) φευγωντας απο το πεδιο της μεγιστης ροπης (απο μετα απ αυτο το σημειο αρχιζει και η κατειουσα για την ροπη) ειναι εξισου αυτονοητο οτι το ελαστικο θα ξαναβρει προσφυση ... απο και αυτη ειναι η συνταγη για ανε ΧΑΙ ...ΑΠΟΤΟΜΗ ΕΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΣΦΥΣΗς

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Πως το νιώθω εγώ πέρα από λόγια και θεωρίες. (μπακαλίστικη εξήγηση)

Όταν φτάνω στην στροφή έχοντας κατεβάσει ήδη από πριν μικρότερη σχέση, φρενάρω με τον κινητήρα (και ίσως να βοηθήσω και λίγο με τα φρένα αν χρειαστεί)

Το "δυνατό" φρενάρισμα του πίσω τροχού που κάνει ο κινητήρας λόγω μικρότερης σχέσης, με βοηθάει στο να μην ανοίξει η γραμμή μου και να μπω στη στροφή σωστά με τις γραμμές που έχω επιλέξει, έχοντας ταυτόχρονα καλή πρόσφυση εμπρός.

Όταν μπαίνω πια στη στροφή και ανοίγω το γκάζι ομαλά, έχω πλούσια δύναμη που με βοηθά να ελέγξω πιθανή υπερστροφή της μοτοσυκλέτας, μεταφέρω τις μάζες προς τα πίσω και αποφορτίζω το μπροστινό ούτως ώστε να αποφύγω ένα πιθανό lowside.

Βγαίνοντας από την στροφή, έχω διαθέσιμη δύναμη να επιταχύνω δυνατά και να φτάσω στην επόμενη στροφή γρηγορότερα.

Όπου και όποτε έκανα λάθος στη σχέση που είχα στο σασμάν και μπήκα με μια ταχύτητα πάνω, συνήθως η γραμμή μου άνοιγε άθελά μου, δεν είχα σωστή αίσθηση από το μπροστινό από την είσοδο ακόμα της στροφής (πόσο μάλλον μέσα σε αυτή) και αντί να στρίψω, προσπαθούσα να μην πέσω ανασηκώνοντας λίγο τη μοτοσυκλέτα. Κάτι που βέβαια, με γλίτωνε από το άγχος του "θα πέσω" αλλά το πάρσιμο της στροφής σωστά και γρήγορα, ήταν πλέον μια αποτυχημένη προσπάθεια.

Πιο απλά δεν μπορώ να το πω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παιδιά είναι όλα συνέπεια του γυροσκοπικού και της φυγόκεντρου...Προσπαθείς να δίνεις γκάζι σε σωστά "φτιαγμένη" στροφή, εννοώ με σωστή κλίση, για να μείνεις εντός πορείας. Αν πχ, χρειαστεί εντός της στροφής να δώσεις γκάζι, θα μπορείς σε κάποιο σημείο οπου έχεις ροπή να το δώσεις ώστε να μη χάσεις μπροστινό, ενώ αν είσαι σε περιοχή μέγιστης ροπής, κινδυνεύεις από highside. Πάντως η ισορροπία σου σχετίζεται έτσι και αλλιώς με την ταχύτητά σου, πχ. όταν είσαι πολύ κοντά σε μηδενική ταχύτητα είναι δύσκολο να κρατάς καλή ισορροπία και για να το διορθώσεις αυτό, δίνεις γκάζι...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

μαλλον γιατι δεν διαβαζεις αρκετα ... και μαλλον γιατι ειναι αυτονοητο ... ειναι αυτονοητο ,οτι οταν βρεθεις στη μεγιστη ροπη ,εχεις και τις περισσοτερες πιθανοτητες να χασει το ελαστικο την προσφυση ... και στη συνεχεια (επειδη στριβουμε με σταθερα επιταχυνομενο ρυθμο-ανοιγμα γκαζιου κλπ) φευγωντας απο το πεδιο της μεγιστης ροπης (απο μετα απ αυτο το σημειο αρχιζει και η κατειουσα για την ροπη) ειναι εξισου αυτονοητο οτι το ελαστικο θα ξαναβρει προσφυση ... απο και αυτη ειναι η συνταγη για ανε ΧΑΙ ...ΑΠΟΤΟΜΗ ΕΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΦΥΣΗΣ

Ναι αλλα αμα εισαι με πχ 3η ναι μεν εχεις λιγοτερες rpm και εισαι κοντα στις ροπες του κινητηρα, αλλα ταυτοχρονα εχεις βαρυνει το μοτερ με μια ποιο δυσκολη σχεση (ας πουμε η 3η εχει λογο 1,6 και η 2α 1,95) οποτε η δυναμη που θα βγει στο δρομο σε αυτες τις στροφες δεν ειναι ιδια αναμεσα στις 2 αυτες σχεσεις οποτε θεωρητικα μπορεις να ανοιξεις ομαλα και ελεγχομενα το γκαζι ακομα και αν εισαι κοντασ στις ΜΑΧ ροπες του κινητηρα χωρις να φας highside ενω παραλληλα θα εχει και μεγαλυτερη διαρκεια χωρις να βιαστεις να αλλαξεις ταχυτητα οπως θα εκανες αν ειχες πχ 2α

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

:popcorn: δώσε ποπκορν στο λαό!

εγώ με περισσότερες στροφές έχω καλύτερη αίσθηση της μότο και μπορώ να πάρω της στροφές σωστά στη γραμμή, με μεγαλύτερη σχέση ή με πατημένο συμπλέκτη απλά την αισθάνομαι φτερό και βάρκα στο γιαλό που αρμενίζει. Πιστεύω ότι λόγω της μεγαλύτερης στροφορμής λόγω στροφών του κινητήρα (βάρος στροφάλου και βολάν) έχεις μεγαλύτερη σταθερότητα όταν στρίβεις. Η ροπή νομίζω επαρκεί ακόμα και μια σχέση να έχεις πάνω ούτως η άλλος δε θές να καρυδώσεις και το γκάζι στη στροφή.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δεν ξερω ρε ΄παιδια η "τεχνικη" που εξελιξα στον δρομο και οχι στην πιστα δεν μ την ειπε κανενας ειναι η εξης ............

χεχε ελπιζω να ειναι και λαθος.........1ον γιατι δειχνει οτι ειμαι πολυ τυχερος που δεν εχω πεσει ακομα αλλα κ 2ον εδω μπορει να βρεθει καποιος να πει πως ειναι το σωστο..... και να το δουλεψω....

1ον πριν την στροφη φρενο χωρεισ συμπλεχτι(αν χριαζετε) , ωστε να επιβραδινο οσο χρειαζετε και ετσι να κατεβασω ομαλα μια σχεση ,κλιση του κεφαλιου μου, το δινο κλιση προς στο εσωτερικο τις στροφης ..... ετσι παω μεχρι τιν κορυφη τις στροφης

2ον μετα ανοιγο γκαζι αναλογα ποσο θα πει το ενστυκτο μου...τοσο ανοιγω γκαζι ΜΕΤΑ τιν κορυφη της στροφης

με αυτην την τεχνικη αν ειναι σωστη νιωθω ποιο καλα αν κατεβασω....μια σχεση στα κλειστα και δυσκολα στροφιλικια

στα ανοιχτα απλος τσιμπαο ενδεχομενος παλι το φρενακι δινω κλιση στο κεφαλη και στο μηχανακη .........και απλος βουταω με σταθερο γκαζι........

στις ανοιχτες και γριγορες στροφες δεν με τρομαζει η χ,ψ σχεση αλλα το αν δεν γυρο το κεφαλι..........

δεν ξερω τι παιζει με εμενα

δυστιχος δεν εχω παει σε κανενα μοτοσχολειο ουτε εχω μπει ποτε σε πιστα παρα μονο αμετριτες φορες σε πιστες μοτοκροςς που καμια σχεση δεν εχουν με την ασφαλτο και ειμαι αμορφωτος πανω σε αυτο το θεμα και το ολο κονσεπτ στριβω γρηγορα σε ασφαλτο προκυπτει ετσι.......απο ενστικτο σε συνδιασμο με εναν μικρο πειραματισμο στον δρομο....

Τροποποιήθηκε από τον lost_angel

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γνώμη μου είναι, κάτι που ισχύει και για τα τετράτροχα, ότι δεν παίζουν καμία σημασία οι στροφές για το πόσα χιλιόμετρα μπαίνεις στην στροφή. Εάν η στροφή είναι για να μπείς με 120 χμ/ω τότε δεν έχει σημασία εάν έχεις 2α στις 8000στρ ή 4η στις 3000στρ. Θα μπουν ακριβώς το ίδιο στην στροφή. Βέβαια, αυτό που κάνει την μεγάλη διαφορά με το τι σχέση θα χρησιμοποιείς, είναι ότι εάν έχεις 4η και μπεις με παραπάνω χιλιόμετρα πρέπει να πατήσεις φρένο μέσα στην στροφή καθώς ο κινητήρας δεν φρενάρει σε αυτές τις στροφές. Αντίθετα με την 2α έχεις δυνατότητα για μικροδιορθώσεις πάνω στην στροφή με χειρουργικές κινήσεις στο γκριπ του γκαζιού χωρίς να ακουμπάς το φρένο.

Βέβαια, εν τέλει είναι δυνατόν να μπείς με πιο πολλά χιλιόμετρα στην στροφή με την χαμηλότερη σχέση, καθώς στις πιο πολλές στροφές στο οδικό δίκτυο η κλίση αλλάζει πάνω στην στροφή, οπότε είναι δυνατόν πχ να εισέλθεις στην στροφή με 120 να κόψεις στα 115 στα μέσα της στροφής και να γκαζώσεις μετά να φύγεις με 130 στην έξοδο. Κάτι τέτοιο δεν μπορείς να το κάνεις με υψηλότερη σχέση διότι δεν έχεις την ροπή που χρειάζεται και την ελαστικότητα στις στροφές.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γνώμη μου είναι, κάτι που ισχύει και για τα τετράτροχα, (φάουλ...καμία σχέση) ότι δεν παίζουν καμία σημασία οι στροφές για το πόσα χιλιόμετρα μπαίνεις στην στροφή. (είπαμε... με την καμία δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Διάβασε πιο πίσω.)

Εάν η στροφή είναι για να μπείς με 120 χμ/ω τότε δεν έχει σημασία εάν έχεις 2α στις 8000στρ ή 4η στις 3000στρ. (Έχει τεράστια σημασία)

Θα μπουν ακριβώς το ίδιο στην στροφή. (με την καμία είπαμε)

Βέβαια, αυτό που κάνει την μεγάλη διαφορά με το τι σχέση θα χρησιμοποιείς, είναι ότι εάν έχεις 4η και μπεις με παραπάνω χιλιόμετρα πρέπει να πατήσεις φρένο μέσα στην στροφή (για ποιο λόγο να πατήσεις το φρένο μέσα στη στροφή? Χάθηκε να φρενάρεις πριν από αυτή? Θα ξεκινήσεις να στρίβεις δηλαδή με λάθος κίνηση?) καθώς ο κινητήρας δεν φρενάρει σε αυτές τις στροφές. (ακόμα κι έτσι, φρενάρεις πριν την στροφή)

Αντίθετα με την 2α έχεις δυνατότητα για μικροδιορθώσεις πάνω στην στροφή με χειρουργικές κινήσεις στο γκριπ του γκαζιού χωρίς να ακουμπάς το φρένο. (μόνο σε αυτό συμφωνούμε :grin: )

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οι λέξεις κλειδιά είναι: Γυροσκοπικό στροφάλου, μη αναρτώμενα φορτία, κεντρομόλος, κέντρο βάρους μότο-αναβάτη, ροπή στρέψης και σε τι στροφές, πρόσφυση.

Αν τις βάλετε στην σωστή εξίσωση, έχετε πάρει την τέλεια στροφή... :closedeyes:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ΠΑΝΤΑ ΜΑ ΠΑΝΤΑ ειναι οχι μονο στριφτεροτερο να μπαινεις στις στροφες με περισσοτερες στροφες(τι ειπα ο φουστης), αλλα και ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟ και θα εξηγησω γιατι

Αν υποθεσουμε οτι για να εχεις με ενα μηχανακι που εχει κοφτες στις 10.000στρ, 80χλμ/ω, θα πρεπει να εισαι με 2α και 8000στρ ή με 3η και 5000στρ

Αν λοιπον μπεις με δευτερα, εκτος του οτι το μηχανακι θα κραταει συμπιεσμενο καλυτερα το πισω αμορτισερ(αραγε ποσα ''σχολεια'' το λενε αυτο?) ετσι ωστε να μην αναπηδα, το μοτερ ΔΕΝ ΕΧΕΙ το μεγαλο ευρος να ανεβασει στροφες αν χαθει η προσφυση, και αν γινει αυτο τοτε ο τροχος θα γυρισει μεν πιο γρηγορα, αλλα οχι τοσο απο το να χαθει η προσφυση απο τις 5000στρ

Αρα η ''μια πανω'' δεν παρεχει καμια ασφαλεια, αλλα ουτε και καλυτερη αισθηση, και δεν ειναι καθολου ιδεα σαςπου νιωθετε καλυτερα την μοτοσυκλετα στα στροφιλικια αν γυρναει ψηλα ο κινητηρας

Οχι δεν εχει κανενα ρολο η διαταξη κυλινδρων ή ο αριθμος τους, ρολο παιζει το να ειναι ΨΗΛΆ

Τα ειπε πολυ σωστα νομιζω ο AFTER.... :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

η επιλογή της σχέσης που θα έχω στο κιβώτιο, φανερώνει την διάθεση της οδήγησης μου.

αν θέλω να πηγαίνω χαλαρά θα έχω διαφορετική σχέση στο κιβώτιο μου από αυτή που θα έχω όταν θέλω να κάνω μια γρήγορη βόλτα. βέβαια αν θα μπω σε μια στροφή με την ίδια ταχύτητα η παραπάνω διάθεση μεταφράζεται σε αριθμό στροφών κινητήρα αρα και διαφορετική σχέση κιβωτίου (υψηλές στροφές=επιθετική οδήγηση, χαμηλές στροφές=χαλαρή οδήγηση).

edit: μλκια έγραψα... αν θέλω χαλαρη βόλτα, ΑΠΛΑ δεν θα έχω την ίδια ταχύτητα στην στροφή με αυτήν που θα έχω όταν θέλω να πάω γρήγορα.

όπως και να έχει (στους τετρακύλινδρους κινητήρες τουλάχιστον που μπορούν και "παίζουν" με τις rpm περισσότερο από τους υπόλοιπους) κατά την διάρκεια της στροφής πρέπει να έχεις σταθερή ταχύτητα (όποια και να είναι αυτή) και κατά την έξοδο την δύναμη να βγει το μηχανάκι με ταχύτητα.

η δυνατότητα να έχεις δύναμη στο γκάζι κατά την διάρκεια της στροφής, σου δίνει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

το πλεονέκτημα αυτού είναι ότι ελέγχεις καλύτερα το μηχανάκι, έχεις μια δύναμη που σε κρατάει στην στροφή, έχεις ζωντάνια στον κινητήρα αρα ανα πάσα στιγμή μπορεί να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε θέλημα του αναβάτη (για πχ το οποίο έχει συμβεί σε εμένα στην πίστα,ενιωσα ότι χάνω το μπροστινό και επειδή είχα γκάζι (υψηλές στροφές), το άνοιξα με αποτέλεσμα να ελαφρύνω το μπροστινό και να το μαζέψω).

το μειονέκτημα, όπως είπαν και κάποιοι παραπάνω, είναι ότι όταν είσαι "γεμάτος", μπορεί να το χάσεις εξαιτίας απότομου ανοίγματος κτλ.

όπως και να έχει είναι μαγεία να ξέρεις να δουλεύεις την μηχανή σου σε όλο το φάσμα των στροφών. :)

Τροποποιήθηκε από τον xourafis

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πιστεύω ότι και με τα αυτοκίνητα ισχύει το ίδιο. Ειδικά στα πισωκίνητα. Η συμπεριφορά είναι ίδια. Αν έχεις πολλές στροφές και μπαίνεις και αφήνεις γκάζι σε πέταξε, όπως και τα δίτροχα. Αν μπεις με χαμηλότερη σχέση, δεν μπορείς να κάνεις μικροδιορθώσεις και να αναπτύξεις στην έξοδο ταχύτητα, άκριβώς όπως και στην μηχανή. Οι γραμμές είναι οι ίδιες. Οι βασικοί κανόνες χοντρά χοντρά είναι οι ίδιοι, διότι είναι το αποτέλεσμα από τους νόμους της φυσικής.

Στην τέλεια στροφή (που δεν αλλάζει κλίσεις) με τον τέλειο οδηγό πιστεύω ότι τα χιλιόμετρα είναι τα ίδια ανεξάρτητα στροφών. Δεν ξέρω εάν το διάβασες όλο το ποστ, αλλά ανέφερα ότι εν τέλει είσαι πιο γρήγορος με την χαμηλή σχέση διότι καμία στροφή δεν είναι τέλεια και χρειάζεται να προσαρμόσεις την κινητική σου κατάσταση εν μέσω της στροφής, άρα είσαι πιο γρήγορος στην πράξη με την χαμηλή σχέση.

Γιατί να φρενάρεις μέσα στην στροφή? Είναι απλό. Δεν έχουν όλοι την ικανότητα να μπαίνουν με τα σωστά χιλιόμετρα (λόγω απειρίας ή λόγω μη σωστής ορατότητας) μέσα στην στροφή, ή χρειάζεται να κόψεις μέσα στην στροφή διότι ενός εμποδίου. Μην μου πεις ότι δεν έχεις ποτέ πατήσει φρένο στην στροφή...

Αυτά βέβαια είναι μόνο η προσωπική μου άποψη και συμφωνώ με πάρα πολλά από όσα διάβασα παραπάνω, τα οποία συμπληρώνουν αυτά που έχω στο μυαλό μου

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μην μου πεις ότι δεν έχεις ποτέ πατήσει φρένο στην στροφή...

Και βέβαια έχω πατήσει φρένο μέσα στη στροφή (ελεγχόμενα βέβαια) αλλά τώρα δεν μιλάμε γι'αυτό το θέμα. Μιλάμε για το πως στρίβεις καλύτερα... με μικρή σχέση και πολλές στροφές, ή με μεγαλύτερη σχέση και λιγότερες στροφές?

Επίσης... στο ξαναλέω... μην μπλέκεις τα αυτοκίνητα. Ακόμα και πισωκίνητα να είναι, δεν έχουν σχέση με την μοτοσυκλέτα στη στροφή.

Η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει προς το εσωτερικό της στροφής, ενώ το αυτοκίνητο προς το εξωτερικό. Ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας με διαφορετική στάση πάνω στην μοτοσυκλέτα, επηρεάζει τα μέγιστα την συμπεριφορά της στην στροφή, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν το επηρεάζει καθόλου όπως κι αν κάτσει.

Το αυτοκίνητο επίσης, έχει άλλες δυνάμεις, που εφαρμόζονται διαφορετικά πάνω του κι analογη είναι και η συμπεριφορά του.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

:popcorn:

ωραίο θεμα,

για να αναφέρεστε σε τόσο υψηλές rpm (πάνω απο την μεγιστη ροπή) προφανώς αναφέρεστε σε γρήγορη οδήγηση και σε σχετικά κλειστές στροφές.

διαφορετικά δεν καταλαβαίνω γιατί να λυσάει η μηχανή και να καίει τόση βενζίνη :meeting:

επειδή λοιπόν εγώ δεν συνιθήζω να οδηγώ με μεγάλη ταχύτητα και επιπλέον το μουλάρι μου δεν εχει μεγάλο εύρος στροφών, και σίγουρα δεν το πολυσκέφτομαι να μπαίνω μέσα στην μάξιμουμ ροπή του :stunned: , μου δίνει την αίσθηση του καλού πατίματος και με λιγότερες rpm πρίν την max ροπή του.

πάντως για να πω την αλήθεια, αυτό που με φοβίζει πιο πολύ πανω στις στροφές είναι η άσφαλτος η ίδια απ'οτι η μηχανή η ίδια.

ίσως και να μην αφήνω τα ένστικτα επιβίωσης να μου επιτρέπουν να βελτιώσω την οδήγηση μου :mellow:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και βέβαια έχω πατήσει φρένο μέσα στη στροφή (ελεγχόμενα βέβαια) αλλά τώρα δεν μιλάμε γι'αυτό το θέμα. Μιλάμε για το πως στρίβεις καλύτερα... με μικρή σχέση και πολλές στροφές, ή με μεγαλύτερη σχέση και λιγότερες στροφές?

Επίσης... στο ξαναλέω... μην μπλέκεις τα αυτοκίνητα. Ακόμα και πισωκίνητα να είναι, δεν έχουν σχέση με την μοτοσυκλέτα στη στροφή.

Η μοτοσυκλέτα πλαγιάζει προς το εσωτερικό της στροφής, ενώ το αυτοκίνητο προς το εξωτερικό. Ο αναβάτης της μοτοσυκλέτας με διαφορετική στάση πάνω στην μοτοσυκλέτα, επηρεάζει τα μέγιστα την συμπεριφορά της στην στροφή, ενώ ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν το επηρεάζει καθόλου όπως κι αν κάτσει.

Το αυτοκίνητο επίσης, έχει άλλες δυνάμεις, που εφαρμόζονται διαφορετικά πάνω του κι analογη είναι και η συμπεριφορά του.

Προφανώς και δεν είναι ο ίδιος ο τρόπος οδήγησης μηχανής και αυτοκινήτου. Μιλάω καθαρά για την συμπεριφορά των 2 σε σχέση με την ταχύτητα, το φρένο, και την σχέση στο κιβώτιο πάνω στην στροφή....

Και γενικότερα συμφωνώ στα πιο πολλά που έγραψες για το θέμα πρωτύτερα. Και επίσης συμφωνώ με τον kostaskk που διαφωνεί μαζί σου και λέει ότι με σταθερό το γκάζι μέσα στην στροφή μπαίνεις με τα ίδια χιλιόμετρα είτε με 2α είτε με 5η. Αρκεί να έχεις σταθερή ταχύτητα.

Τώρα βέβαια δεν αποκλείω το να κάνς και λάθος διότι δεν έχω και την μεγαλύτερη εμπειρία σε μοτοσυκλέτες. Βασίζομαι κυρίως στην σχετικά μεγάλη εμπειρία που έχω στο στρίβειν δια του τετρατρόχου... Αλλά μου φαίνεται ακριβώς το ίδιο σαν συμπεριφορά πάνω στην στροφή.

Φιλικά πάντα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

επειδή λοιπόν εγώ δεν συνιθήζω να οδηγώ με μεγάλη ταχύτητα και επιπλέον το μουλάρι μου δεν εχει μεγάλο εύρος στροφών, και σίγουρα δεν το πολυσκέφτομαι να μπαίνω μέσα στην μάξιμουμ ροπή του :stunned: , μου δίνει την αίσθηση του καλού πατίματος και με λιγότερες rpm πρίν την max ροπή του.

:mellow:

Φίλε Athan, πραγματικά δεν έχεις λόγο εσύ να ανησυχείς για τέτοια θέματα. Για σένα δεν ισχύει αυτό το Post. Αυτό το ποστ ισχύει για μηχανές με νορμαλ ροπή στα ψηλά που είναι ψόφιες στα χαμηλά... Στην περίπτωσή σου, έχεις ροπή και με τον κινητήρα σβηστό.... :thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ έχω παρατηρήσει ότι στο στύψιμο σε ψηλές στροφές π.χ. 800rpm μου τσαλακώνει τα ρούχα ενώ χαμηλότερα βγαίνουν καλύτερα.

Τροποποιήθηκε από τον makisp

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ έχω παρατηρήσει ότι στο στύψιμο σε ψηλές στροφές π.χ. 800rpm μου τσαλακώνει τα ρούχα ενώ χαμηλότερα βγαίνουν καλύτερα.

Δοκίμασε να βάζεις λιπαντικό Soupline....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φίλε Athan, πραγματικά δεν έχεις λόγο εσύ να ανησυχείς για τέτοια θέματα. Για σένα δεν ισχύει αυτό το Post. Αυτό το ποστ ισχύει για μηχανές με νορμαλ ροπή στα ψηλά που είναι ψόφιες στα χαμηλά... Στην περίπτωσή σου, έχεις ροπή και με τον κινητήρα σβηστό.... :thumbsup:

χαχαχα :D έτσι είναι

προχθές που συζήταγα με έναν αλουμινά παππού μου λέει:

-δικιά σου είναι αυτή η μηχανή?

-ναι

-ρε φίλε και μόνο που την κοιτάζω, ...τρέχει!

:2funny:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αντιγραφω απο το forum του california superbike school που εχουν κι'εκει ενα παρομοιο topic:

Most tracks have a huge variety of different size corners, and allowing the engine to brake the bike, be it 2nd or 3rd gear (ANY gear actually), is going to give you 2 different speeds: the speed the bike puts you in when you're in second gear and release the clutch, and the speed you're going to be given when you release the clutch in third gear. The reason I mention this is that if you engine brake, it's going to drag you down to a lower RPM range, like where you're at now. Blipping allows YOU to set your speed and keep your RPM's up so they match that speed when you let the throttle out. You'll never properly sort this until you learn blipping (if you don't do it now).

When you get back on the throttle in that lower RPM range on an inline 4, you're going to feel that lag. You have no power going to the wheels, so obviously it will take more throttle to get there and will be sluggish. Your mapping will help with smoothness of delivery, but you'll still have the lag, and I'd guess won't feel much improvement because of vagueness of throttle response. Also, getting back on it with higher RPM's is going to get that suspension to react quicker and get in the sweet spot.

For an example of how much smoother it is, and how much better control you have at higher RPM's, get in a big, empty parking lot and accelerate to 40 mph in 6th gear. It's an extreme, but crank the throttle. It's going to suck. You'll feel that exact same lag you're talking about. It won't be smooth or give you that planted feeling as much as if you hit 40 in 2nd gear then give the throttle a whack. It's the same thing that's happening in the corner. Think of the drive you're sacrificing as well. I'll bet your SV felt smoother than your R-6. That's because you had more power at the lower RPM's (torque).

Τα παιδια εκει διαχωριζουν την συμπεριφορα αναλογα με το αν εχεις 4κυλινδρο ή 2κυλινδρο. Λογικο βεβαια αφου τα 2κυλινδρα εχουν ποιο χαμηλα τη ροπη τους και σου επιτρεπουν να μπεις στη στροφη με πχ 3η αντι για 2α και να ανοιξεις το γκαζι χωρις να υστερησει το μοτερ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όταν έχεις περισσότερες στροφές στον κινητήρα (μιλάμε πάντα για ωφέλιμες στροφές... όχι σχεδόν κόκκινα) μπορείς να χειριστείς καλύτερα την μοτοσυκλέτα γιατί έχεις άμεση απόκριση των κινήσεών σου που δεν την έχεις όταν είσαι με μια σχέση πάνω και λιγότερες στροφές φυσικά.

Σωστότατο!

Από την μια έχεις πιο άμεση απόκριση γκαζιού και άρα καλύτερο έλεγχο, από την άλλη όμως ένα κλεισιματάκι του γκαζιού έστω και στιγμιαίο μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο λόγω έντονο φρεναρίσματος κινητήρα... Δίκοπο μαχαίρι.

Αν ξέρεις καλά την μηχανή σου είναι πιο απολαυστικό να μπαίνεις με τις στροφές που ροπιάζει η μηχανή σου.

Αν ανέβεις αρκετά ψιλά ναι ισχύει αυτό που λες. Το μυστικό (όπως επίσης αναφέρεις) είναι να βρεις την σωστή ισσοροπία-κλιμάκωση με βάση τη στροφή και τα χιλιόμετρα.

το μηχανακι θα κραταει συμπιεσμενο καλυτερα το πισω αμορτισερ

Έτσι...

Πως το νιώθω εγώ πέρα από λόγια και θεωρίες. (μπακαλίστικη εξήγηση) Τα μπακαλίστικα είναι και πιο κατανοητά!

Όταν φτάνω στην στροφή έχοντας κατεβάσει ήδη από πριν μικρότερη σχέση, φρενάρω με τον κινητήρα (και ίσως να βοηθήσω και λίγο με τα φρένα αν χρειαστεί)

Το "δυνατό" φρενάρισμα του πίσω τροχού που κάνει ο κινητήρας λόγω μικρότερης σχέσης, με βοηθάει στο να μην ανοίξει η γραμμή μου και να μπω στη στροφή σωστά με τις γραμμές που έχω επιλέξει, έχοντας ταυτόχρονα καλή πρόσφυση εμπρός.

Όταν μπαίνω πια στη στροφή και ανοίγω το γκάζι ομαλά, έχω πλούσια δύναμη που με βοηθά να ελέγξω πιθανή υπερστροφή της μοτοσυκλέτας, μεταφέρω τις μάζες προς τα πίσω και αποφορτίζω το μπροστινό ούτως ώστε να αποφύγω ένα πιθανό lowside.

Βγαίνοντας από την στροφή, έχω διαθέσιμη δύναμη να επιταχύνω δυνατά και να φτάσω στην επόμενη στροφή γρηγορότερα. Το πήγες ένα βήμα παραπέρα τώρα όμως! :_thumbsup:

Όπου και όποτε έκανα λάθος στη σχέση που είχα στο σασμάν και μπήκα με μια ταχύτητα πάνω, συνήθως η γραμμή μου άνοιγε άθελά μου, δεν είχα σωστή αίσθηση από το μπροστινό από την είσοδο ακόμα της στροφής (πόσο μάλλον μέσα σε αυτή) και αντί να στρίψω, προσπαθούσα να μην πέσω ανασηκώνοντας λίγο τη μοτοσυκλέτα. Κάτι που βέβαια, με γλίτωνε από το άγχος του "θα πέσω" αλλά το πάρσιμο της στροφής σωστά και γρήγορα, ήταν πλέον μια αποτυχημένη προσπάθεια.

Πιο απλά δεν μπορώ να το πω.

Σωστότατο!...επίσης!

Πιστεύω ότι και με τα αυτοκίνητα ισχύει το ίδιο. Ειδικά στα πισωκίνητα. Η συμπεριφορά είναι ίδια.

Καλά άστο μην το βάλουμε κι αυτό στη κουβέντα γιατί θα χαθούμε. Ισχύει μεν αυτό που λες αλλά κάποιες φορές με αυτό τον τρόπο διορθώνεις και λάθος γραμμές. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό αλλά όταν συμβαίνει είναι διόρθωση της τελευταίας στιγμής ή επιδίωξη διατήρησης κεκτημένης (ή και των rpm ψηλά) σε κάποια φουρκέτα. Στο άφημα του γκαζιού της μοτοσυκλέτας είναι πολύ αλλιώς τα πράγματα.

ωραίο θεμα,

Άστο είσαι δύσκολο παράδειγμα για τη συγκεκριμένη κουβέντα με τόση ροπάκλα (και το εύρος λειτουργείας της) που έχεις κάτω από τα @@ σου! :_thumbsup:

Να κάνω κι εγώ μια προσπάθεια αν και με κάλυψαν οι παραπάνω.

Μία κάτω ή και δύο ανάλογα. Αποφορτίζεις το μπροστά που εκείνη τη στιγμη πιθανόν φρενάρει κι έχει φορτιστεί-συμπεστεί και φορτίζεις το πίσω που είναι και το κινητήριο. Του προσφέρεις λοιπόν καλύτερη πρόσφυση συμπιέζωντας όλο το σύστημα πίσω. Είναι αυτό που λέμε και στα αυτοκίνητα καμιά φορά "κόλλα το κάτω με γκάζι"(ειδικά στα μπροστικίνητα). Και φυσικά καλύτερα να παίζεις με μικροδιορθώσεις στο γκάζι και την κλίση παρά να ξεμείνεις από γκάζι και να χρειατεί να κατεβάσεις ή να φρενάρεις αποφορτίζωντας το πίσω απότομα.

Κι ένα μπακαλίστικο επίσης παράδειγμα που έχει μια μικρή λογική σε όλη αυτή την "τεχνική" κατανομής του βάρους.

Με σούζα μπορείς να στρίψεις σε μια ανοιχτή καμπή με έντο όμως όχι. :tooth:

Τροποποιήθηκε από τον Revelator

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να τι μπορεί να συμβεί, αν δεν κατεβάσεις για να πλιαγιάσεις περισσότερο χωρίς να κινδυνεύεις να χάσεις το μπροστινό!

Το έχανε σιγά-σιγά

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να τι μπορεί να συμβεί, αν δεν κατεβάσεις για να πλιαγιάσεις περισσότερο χωρίς να κινδυνεύεις να χάσεις το μπροστινό!

Το έχανε σιγά-σιγά

Και στα δύο βίντεο τα κυριότερα προβλήματά τους είναι RS.

Ειδικά στο δεύτερο ο τύπος κάρφωσε το βλέμα του πάνω στην μπαριέρα και έπεσε εκεί.

Στο πρώτο βίντεο απλά ο τύπος ξέχασε να στρίψει το τιμόνι.

Και τα δύο βίντεο πάντως δεν έχουν καμία σχέση με κινητήρα και θέμα σχέσεων. Είναι τραγικά λάθη του στύλ χαζεύω την θέα αλλά ξέχασα να σταματήσω.

Τροποποιήθηκε από τον fumantsu

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα