Jump to content
zoo

SMIDSY - Sorry Mate I Didn't See You

Recommended Posts

Ένα βασικό πρόβλημα των μοτοσικλετιστών, που τους απασχολεί η ασφάλειά τους στον δρόμο, είναι το ότι συχνά - πυκνά είναι "αόρατοι" στον δρόμο.

Έχουν γραφτεί διάφορες εξηγήσεις του φαινομένου αυτού (π.χ. κάντε μια αναζήτηση για "τύφλωση απροσεξίας") αλλά όσο κι αν το εξηγούμε, το γεγονός παραμένει, δεν μας βλέπουν!

Στις αγγλόφωνες χώρες υπάρχει και στάνταρ ονομασία γι' αυτό: SMIDSY - Sorry Mate I Didn't See You (Μετάφραση: Συγνώμη φίλε, δεν σε είδα)...

Πολλά ατυχήματα οφείλονται στο "SMIDSY". Οι υπόλοιποι οδηγοί κοιτούν, αλλά δεν μας βλέπουν.

Η Βρετανία έχει ενσωματώσει το θέμα στην εκστρατεία της για την ασφάλεια στους δρόμους (

)

Η ευρωπαϊκή ένωση διέταξε να έχουμε μονίμως αναμμένα φώτα ώστε να μειωθεί το φαινόμενο, εξ'ού και η έλλειψη διακόπτη για τα φώτα στις πιο σύγχρονες μοτοσικλέτες.

Στην Αμερική έχουν συσκευές που αυξομειώνουν συνεχώς την ένταση των φώτων, της μεσαίας σκάλας, την ημέρα (Headlight Modulators).

Πολλοί αναβάτες φορούν μόνιμα εξοπλισμό που είναι πολύ ορατός (κίτρινα ανακλαστικά γιλέκα, μπουφάν, κράνη κλπ).

Υπάρχει όμως κι ένας ακόμη τρόπος να ενισχύσουμε το πόσο φαινόμαστε στον δρόμο. Δείτε το παρακάτω βίντεο όπου εξηγείται μερικώς το φαινόμενο αλλά δίνεται και μία ακόμη συμβουλή σχετικά με το πώς μπορούμε να γίνουμε λίγο παραπάνω ορατοί στην υπόλοιπη κυκλοφορία.

Τροποποιήθηκε από τον zoo

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Σε προηγμένες χώρες όλη αυτή η ενημέρωση υποστηρίζεται από κράτος και φορείς.

Δυστυχώς εδώ επαφίεται στην καλή θέληση, την συναδελφική αλληλεγγύη των μοτοσυκλετιστών, των φόρουμ και των μελών τους.

Αλέξανδρε, respekt.gif

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παω στον κατω υπολογιστη να το δω γιατι το βιντεο υπολειπεται σε ενταση ηχου και δεν μπορω να ακουσω.

Παντως φαινεται εξαιρετικα ενδιαφερον στην αρχη του!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολύ καλό φίλε Ζοο, μπράβο που το πόσταρες....+1

Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο με τους οδηγούς είναι υπαρκτό....μου έχει τύχει πολλές φορές σε διασταύρωση, να παίζω φώτα, κόρνα κτλ, αλλά να μην έχει κανένα αποτέλεσμα. Τώρα που είδα το βίντεο θα δοκιμάσω και αυτή την τεχνική να δούμε αν τελικά γίνεσαι όντως πιο ορατός έτσι. Φυσικά πιστεύω πως η καλύτερη λύση είναι, πήγαινε σιγά και ας τον να περάσει...

Μπράβο και στους Άγγλους όμως που δείχνουν πολύ ενδιαφέρον σε αυτά τα ζητήματα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εχω συναντησει κατι παππουδες και κατι παλιογριες σε κατι βρομοσκουτερ το βραδυ χωρις φωτα.Μαλιστα μια φορα γυρναγαμε με τον φιλο μου σπιτια μας χαλαρα σε εναν δρομο οπου δεν ειχε φωτισμο,και πηγαμε να πεσουμε πανω σε μια :ranting3: χωρις φωτα.Θα μας σκοτωνε και μετα θα βγαιναμε και θυτες! Οποτε δεν ειναι μονο τα αυτοκινητα που αποτελουν κινδυνο για εμας.

Καλα μου τα ελεγε η μανα μου πως δεν φοβαται εμενα...Καθε καλοκαιρι παιζω την ζωη μου κορωνα γραμματα με ολους τους τρελους που εχουν ενα αυτοκινητο και πανε...Ε ρε ξυλο που θελουν.

Τροποποιήθηκε από τον Vagner_xD

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

συμφωνώ αν και εκεί που λέει για τις μανούβρες ζιγκ-ζαγκ για να μας δει το αυτοκίνητο, είναι θεωρώ ριψοκίνδυνο ειδικά στην ελλαδάρα να έχουμε κανά ατύχημα με τον από πίσω πχ, αφού φαντάζομαι γίνεται σχετικά γρήγορα η όλη φάση και δεν προλαβάινεις να ελέγξεις καθρέφτες κλπ.

Τροποποιήθηκε από τον slaine

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στην Αμερική έχουν συσκευές που αυξομειώνουν συνεχώς την ένταση των φώτων, της μεσαίας σκάλας, την ημέρα (Headlight Modulators). :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολύ καλή λύση τα Headlight Modulators. Έλα όμως που στην Ελλάδα (και σε όλη την Ευρώπη από όσο γνωρίζω) απαγορεύονται ρητά από τον ΚΟΚ... :thumbsdown:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χρήσιμα + διαφωτιστικά θέματα !

+ 125. :_thumbsup: :_thumbsup:

Τροποποιήθηκε από τον innova 04

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολύ καλή λύση τα Headlight Modulators. Έλα όμως που στην Ελλάδα (και σε όλη την Ευρώπη από όσο γνωρίζω) απαγορεύονται ρητά από τον ΚΟΚ... :thumbsdown:

Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω... τι τους πειράζει?

Από το να κάνεις ζικ-ζακ σαν μεθυσμένος είναι καλύτερο

Τροποποιήθηκε από τον GR_tts

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολυ καλο. Τελικα το ειδα ολο το βιντεο.

Καντε οτι μπορειτε για να φαινεστε αλλιως καποιος θα σας παρει μαζι του.

Εγω το εκανα παντως με δυο τροπους. Συντομα και φωτογραφικο θεμα....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα