Jump to content
Sign in to follow this  
μάθο...

Ανορθόγραφη γραφή.Πού νομίζεις ότι οφείλεται;

Recommended Posts

ορθογραφία μαθαίνεις στο δημοτικό και άντε και στις Α' και Β' Γυμνασίου τα πιο δύσκολα.

συνεπώς οι ένοχοι είναι όσοι (δάσκαλοι-γονείς) άφησαν τα παιδιά ανεξέλεγκτα σχετικά με την γραφή

σε αυτά τα κρίσιμα χρόνια τους, με συνέπεια τα παιδια να το κουβαλάνε σε όλη τους την ζωη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Θα ήθελα να πω και εγώ τη γνώμη μου εδώ μιας και πρόκειται για τον τομέα μου.

Συγκεκριμένα, καθώς πραγματοποιούσα την έρευνα για την πτυχιακή μου αλλά και από τις πρακτικές ασκήσεις, συνειδητοποίησα ότι τα παιδιά του δημοτικού, αν και διαθέτουν πολύ πλούσιο λεξιλόγιο (κατανοούν και χρησιμοποιούν αρκετά "δύσκολες" για την ηλικία τους λέξεις), είναι σε μεγάλο ποσοστό ανορθόγραφα. Και μάλιστα το φαινόμενο είναι γενικό, δηλαδή δε συμβαδίζει με την επίδοση των μαθητών - για παράδειγμα μπορεί κάποιος να είναι άριστος σε όλα και παρ' όλα αυτά να γράφει ανορθόγραφα.

Το θέμα είναι γιατί συμβαίνει αυτό; Ας μη βιαζόμαστε να βάζουμε ταμπέλες "αδιάφοροι δάσκαλοι", "αδιάφοροι γονείς" κλπ. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει πρώτα από όλα μία σωστή συνεργασία γονέων και δασκάλων - σωστή και από τις δύο πλευρές. Να υπάρχει κοινό ενδιαφέρον για το παιδί, όχι για το τι βαθμό θα πάρει στα μαθήματα αλλά για το πώς θα γίνει ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος. Όσο για το θέμα της ορθογραφίας, εκτός από τη διδασκαλία των γραμματικών κανόνων, τίθεται και το θέμα της συχνής επαφής με το λεξιλόγιο. Για να σκεφτούμε, κατά πόσο τα παιδιά σήμερα διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία, εφημερίδες, παιδικά περιοδικά; Κατά πόσο βλέπουν εμάς τους ίδιους να το κάνουμε, ώστε να παραδειγματίζονται;

Η τάση λοιπόν αυτή σήμερα της ανορθόγραφης γραφής, όπως είπε ο Μαθουσάλας, είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Όσο λοιπόν τα παιδιά απομακρύνονται από τα βιβλία και αναλώνονται στο ίντερνετ και στα διάφορα ηλεκτρονικά παιχνίδια (και μάλιστα γράφοντας greeklish), τόσο το φαινόμενο θα συνεχίζεται και θα διογκώνεται.

Να κάνω και μία σημείωση για την αυτόματη διόρθωση κειμένου του υπολογιστή. Μπορεί μεν να διορθώνει τα περισσότερα λάθη αλλά όχι όλα. Π.χ. αν θέλω να πω "ο ενδιαφέρων άνθρωπος" και γράψω "ο ενδιαφέρον άνθρωπος", ο υπολογιστής δεν καταλαβαίνει το λάθος!

Τι σχολή έχεις τελειώσει;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όση γνώση και να πάρεις, ποτέ δεν είναι αρκετή ούτε αποτελεί το 100%. Συμφωνώ ομως, στο οτι σ'αυτά τα χρόνια (δημοτικό- γυμνάσιο) το μυαλό ειναι σφουγγάρι και πιο ικανό να "αποθηκεύσει" γνώση. Ποτέ όμως δε σταματάει ο άνθρωπος να μαθαίνει. Προσωπικά πιστεύω, πως είναι στο χέρι του καθενός να μάθει (οτιδήποτε- όχι μόνο ορθογραφία), αρκεί να το θέλει.

Είχα την τύχη να έχω γονείς με μόρφωση (μάνα φιλόλογος και πατέρας αρχιτέκτονας) και παιδεία, που με δίδαξαν να αγαπάω τη μάθηση. Στα μαθητικά μου χρόνια είχα πρόβλημα με την ορθογραφία και ποτέ δεν ήμουν άριστος μαθητής, αντιθέτως.. Ό, τι εχω μάθει ως τώρα (χωρίς να πιστεύω πως εχω ΤΙΣ γνώσεις, προφανώς) το έμαθα διαβάζοντας, προσπαθώντας και επιμένοντας. Ποτέ χωρίς κόπο και πάντα με θέληση.

Πέρα απο την ορθογραφία ομως, εγω παρατηρώ πρόβλημα άρθρωσης λόγου, οπως επίσης και πρόβλημα περιεχομένου, τουλάχιστον στους ανθρώπους της ηλικίας μου (αλλα και μεγαλύτερους).

Ωραίο θέμα μαθουσάλα..

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οταν παιρνει το κινητο και το πληκτρολογιο ο καθε πιτσιρικος που στα 15 του χρονια βαριεται να κουνησει τα δαχτυλα και νομιζει οτι ειναι "Gamato" να γραφει σε Greeklish, να πετσοκοβει την γλωσσα σε μηνυματα τυπου "Κλμρα, Βρμ, Ομγ, Λολ, Σκς, Γμσε" και τα λοιπα τι περιμενεις?

Αυτα σε συνδυασμο με γονεις βαρεμενους που δεν τους νοιαζει καθολου οτι τα παιδια τους γραφουν πιο ανορθογραφα απο τον Κθουλθου τον Πακισταν που πουλαει CD/DVD στας Ομονοιας....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

παναγιωρτη σημφωνα με ερυνε του παμακ παν.Μακεδονιας ....20% τον παιδιον μεσα σε μια σχολικη ταξη ειναι δυσλεκτικα

οπως επισεις και 60% τον αθλητων με διακρισεις (μικρες τοπικου επιπεδου η μεγαλες)

με μεγαλη μ χαρα να σου φερω να διαβασεις οτι στοιχεια εγω μαζεψει

ερευνες κτλ

Δηλαδή 1/5 παιδιά είναι δυσλεκτικά... Οι σημερινοί "ειδήμονες" πολύ εύκολα βαφτίζουν ένα παιδί "δυσλεκτικό" ή με "μαθησιακές δυσκολίες". Πίστεψέ με, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ισχύει. Ανάθεμα κι αν ξέρουν οι μισοί τι είναι η δυσλεξία. Ειδικά προς Μακεδονία, υπάρχει και ο κύριος Π. και παίζονται άλλα συμφέροντα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δηλαδή 1/5 παιδιά είναι δυσλεκτικά... Οι σημερινοί "ειδήμονες" πολύ εύκολα βαφτίζουν ένα παιδί "δυσλεκτικό" ή με "μαθησιακές δυσκολίες". Πίστεψέ με, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ισχύει. Ανάθεμα κι αν ξέρουν οι μισοί τι είναι η δυσλεξία. Ειδικά προς Μακεδονία, υπάρχει και ο κύριος Π. και παίζονται άλλα συμφέροντα...

Έχετε διαβάσει κείμενο δυσλεκτικού? Δεν έχει καμμία σχέση με τα περισσότερα απο αυτά που διαβάζουμε εδω μέσα. Ένα κείμενο δυσλεκτικού έχει πολλά παραπάνω απο απλά ορθογραφικά...

Δεν το λέω ως "ειδήμων", γιατί δεν είμαι. Απλά έχει τύχει να διαβάσω κείμενα δυσλεκτικών παιδιών και έχω μια ιδέα για το πως είναι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

3) Τελευταιο και πιο συμαντικο που εχει να κανει με εμενα, ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ !!! Δεν ειναι δισλεξια, ισως ειναι αγνια, πραγματικα δεν ξερω τι, αλλα υπαρχουν λεξεις που που εχω γραψει εκατονταδες φορες στην ζωη μου και ακομα οταν παω να της γραψω εχω αμφιβολιες για το πως γραφονται. Παραδειγμα το ρημα "Πηρα" , το πρωι αναρωτιομουν πως γραφεται, ειναι με "ει" ? με "η" ? Ξερω πως μετα απο 27 χρονια, μια λεξη τοσο συχνη, αν δεν την εχω μαθει , δυσκολα θα μου κατσει στο μυαλο για το πως γραφεται.

Εμείς πρέπει να κάνουμε ένα τεστάκι άνοιας σύντομα και ας μην είμαστε στην ανάλογη ηλικία ! :tooth:

Το ίδιο παθαίνω και εγώ, και όταν δεν θυμώνω που μου συμβαίνει ανυσηχώ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παντως τον μεγαλυτερο ρολο τον παιζουν τα greeklish αν μιλαμε για εφηβα παιδια. Εγω μεχρι να αρχισω στα 13-14 να γραφω καθημερινα με greeklish δεν ειχα ποτε προβλημα στην ορθογραφια. Εκ τοτε, γινομουν ολο και πιο ανορθογραφος. Μεχρι που καπου στο Λυκειο, αρχισα να γραφω εκθεσεις αρκετα συχνα λογω φροντιστηριου, και εβλεπα οτι δεν ηξερα καν να ξεχωρισω ποιο απο τα παίρνω περνώ γραφεται με "ε" και ποιο με "αι".

Απο τοτε ακομα και στο messenger οπως και στο forum(λογικο βεβαια) γραφω με Ελληνικα, για να μπορεσω να συνηθισω. Η βελτιωση που ειδα ηταν πολυ γρηγορη!

Τωρα βεβαια, οταν το 40-50% των εφηβων ειναι ολη μερα στο facebook και στο msn και μιλανε greeklish, αλλα και στα SMS χρησιμοποιουν greeklish, ξεχνανε τα παντα! Και δεν μιλαμε μονο για ορθογραφια αλλα δεν μπορουν να γραψουν ουτε κανονικες προτασεις. Ουτε τις αποστροφους δεν βαζουν σωστα, ουτε το κομμα στο οτι ξερουν ποτε μπαινει ουτε τιποτα.

Το εχω παρατηρησει και στην αδερφη μου που ξαφνικα στα 14 δεν μπορει να γραψει ουτε μια λεξη σωστη και γενικα σε πολυ κοσμο!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έχετε διαβάσει κείμενο δυσλεκτικού? Δεν έχει καμμία σχέση με τα περισσότερα απο αυτά που διαβάζουμε εδω μέσα. Ένα κείμενο δυσλεκτικού έχει πολλά παραπάνω απο απλά ορθογραφικά...

Δεν το λέω ως "ειδήμων", γιατί δεν είμαι. Απλά έχει τύχει να διαβάσω κείμενα δυσλεκτικών παιδιών και έχω μια ιδέα για το πως είναι.

Κάτι ξέρω. Αν δεν ήξερα δε θα μίλαγα :winking: ! Έχεις δίκιο σε αυτό που λες, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες διαταραχές που προκαλούν την παραγωγή ενός τέτοιου κειμένου. Ενδεικτικά αναφέρω δυσορθογραφία και δυσγραφία. Δεν είναι ανάγκη να εμβαθύνουμε περαιτέρω, πάντως το κύριο γνώρισμα της δυσλεξίας ΔΕΝ είναι η λανθασμένη ορθογραφία. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για περαιτέρω πληροφορίες ας αναφέρει κάτι συγκεκριμένο και ευχαρίστως να βοηθήσω (εάν μπορώ) :_thumbsup:

Τροποποιήθηκε από τον Timmy

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Συμφωνω απολυτως με το σκεπτικο σου....Το να αποφευγουν τα αίτια που οδηγουν εκει και να βαφτιζουν ελαφρά τη καρδια δυσλεκτικο καποιο παιδι,θεωρω οτι ειναι το ιδιο με τους γονεις που αγοραζουν παιχνιδομηχανες στα παιδια τους για να μην ασχολουνται μαζι τους και τους "πρηζουν"...:_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Νο 1 τεμπελια

Νο 2 Τραγικη ελλειψη κειμενικων παραστασεων

Νο 3 μαθησιακες δυσκολιες

Βασικα και πριν αρκετα χρονια που πηγαιναμε δημοτικο δεν ημαστε παραπανω απο 6-7 μαθητες καλοι στην οθογραφια. Απλα τωρα το ποσοστο εχει πεσει στους 3-4 λογω του Νο 2. Οσο για τις μαθησιακες δυσκολιες εχει γινει και λιγο καραμελιτσα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η πολιτεία δεν νοιάζεται (γιατί όσο πιό πρόβατα, τόσο καλύτερα)

H AΦΕΤΗΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

:_thumbsup: :_thumbsup: :_thumbsup:

Τροποποιήθηκε από τον black_hawk

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

H AΦΕΤΗΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Μαυρογερακα,ορθη η διαπιστωση,αλλα και αρκετοι απο εμας δεν μαθαμε ορθογραφια σε αλλη χωρα.Μην τα ισοπεδωνουμε ολα.Θελει και προσωπικη θεληση-επιθυμια-φιλομαθεια.Τα αγαθα,κοποις κτωνται.Καμια φορα η ολικη μετατοπιση ευθυνων στην πολιτεια (οχι αδικαιολογητα παντα),ειναι η ευκολη λυση για να κρυψουμε κατω απο το χαλί,τα δικα μας λαθη και παραλειψεις.... :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η απαντηση στο ολο ζητημα βρισκεται σε τηλεοπτικο σποτακι γνωστης εταιρειας κινητης....chat!!!!Τα χουμε σκισει ολα πια,Οι πιτσιρικαδες αρχιζουν τα κουλα τους με τις συντμησεις και σε ενα βαθμο για να μην περνουν πρεφα και οι μεγαλοι αλλα γτ βαριουνται κυριως τα πολλα πολλα.Το θεμα για μενα δεν ειναι να γραψει λαθος καποια λεξη,αλλα οχι και να μην ξερουν οτι τα ρηματα ειναι με ω και οι πληθηντικος δεν ειναι με η αλλα με οι.Εδω σε κειμενα που τα γραφουν υποτειθεται καποιοι με γνωσεις βλεπω να μπερδευουν πραγματα που ειναι τραγικα.

Στα πλαισια του δεν τρεχει τιποτα και μην τα πιεζουμε τα παιδια τα χουμε κανει να ναι προβατα και να μην σκεφτονται τιποτα.Ελα μωρε δεν πειραζει τωρα, τι και αν δεν μπορεις να διαβασεις ενα κειμενο απο αυτα που βλεπεις.Ας τα βαλουμε και λιγο να σκεφτουν τι και πως πρεπει να γραφουν και οχι οτι κατεβει του καθενος.Ο εγκεφαλος ειναι για μενα ενα οργανο που οσο δεν το ζοριζεις και το αφηνεις να μενει ανενεργο τοσο θα χειροτερευει η λειτουργια του.Αν ο πιτσιρικας δεν θελει να διαβασει ενα βιβλιο να εμπλουτισει το λεξιλογιο του και να εντυπωσει στην μνημη του οπτικα τις λεξεις,δεν γινεται δουλεια.

Προβατα και αβουλα πλασματα θελουν να εχουν γι αυτο εχουν ριξει το μορφωτικο επιπεδο.Διαβαζεις κειμενα απο παιδια σε πανεπιστημιο και δεν ξερεις αν εχουν βγαλει γυμνασιο.Σκοπος μας ειναι να μπουμε σε σχολη για να μαστε φοιτητες να τα σκισουμε ολα και οχι να παρουμε γνωσεις.

Τροποποιήθηκε από τον jimmakos

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σκοπος μας ειναι να μπουμε σε σχολη για να μαστε φοιτητες να τα σκισουμε ολα και οχι να παρουμε γνωσεις.

Εγω ειμαι ευτυχης,γιατι παρα πολλα παιδια δεν ειχαν και δεν εχουν αυτο το σκεπτικο,και για αυτο ειμαι αισιοδοξος ακομα.

Πολλα παραδειγματα εδω μεσα,σε αυτον τον χωρο,που εκ πρωτης οψεως κανει σε.... χαβαλε και μηχανακια.... :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μακαρι να ειναι ετσι ice αλλα επειδη εχω επαφη με παιδια που κανουν πρακτικη 6μηνη στο επαγγελμα μου,βλεπω οτι οσο παιρναν τα χρονια παμε χειροτερα και σε θεμα γνωσεων αλλα και συμπεριφορας.Νεα παιδια και βαριουνται να μαθουν,δεν εχουν διψα για να μαθουν,Δειχνεις καποια πραγματα και σε εχουν γραμμενο.Το μυαλο τους στην βολτα και στα γκομενιλικα,φυσιολογικο εν μερει αλλα ξεστραβωσου και λιγο ρε αδερφε, δεν φτανει που μεσα στη τρελα της δουλειας σου λεω και 10 πραγματα, δεν το εκτιμας κιολας

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο καλύτερος τρόπος για να σβήσεις ένα έθνος είναι να σβήσεις το μέλλον και όταν φτάσεις στο μέλλον να σβήσεις το παρελθόν.

Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο που σβήνεται το μέλλον μέσω των περικοπών της παιδείας και σταδιακή κατάργηση της.

Η δωρεάν παιδιά και στο παρελθόν και στο παρόν και στο μέλλον για όσο θα ορίζεται από τους νομους αυτού του κράτους είναι ευθύνη της πολιτείας όσο και ο κάθε νέος Έλληνας ανορθόγραφος πολίτης.

Ο χαρακτηρισμός πρόβατα που προαναφέρθηκε είναι ο ήπιος χαρακτηρισμός γιατί προσωπικά μας βλέπω σαν αρνάκια που κουτουλάμε μεταξύ μας και έτσι μας θέλουν.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μακαρι να ειναι ετσι ice αλλα επειδη εχω επαφη με παιδια που κανουν πρακτικη 6μηνη στο επαγγελμα μου,βλεπω οτι οσο παιρναν τα χρονια παμε χειροτερα και σε θεμα γνωσεων αλλα και συμπεριφορας.Νεα παιδια και βαριουνται να μαθουν,δεν εχουν διψα για να μαθουν,Δειχνεις καποια πραγματα και σε εχουν γραμμενο.Το μυαλο τους στην βολτα και στα γκομενιλικα,φυσιολογικο εν μερει αλλα ξεστραβωσου και λιγο ρε αδερφε, δεν φτανει που μεσα στη τρελα της δουλειας σου λεω και 10 πραγματα, δεν το εκτιμας κιολας

Ναι,ετσι ειναι,και η γυναικα μου που διδασκει τα ιδια λεει,αλλα εγω θελω να βλεπω και τα ''αλλα παιδια'',που εχω γνωρισει,και εχω εκπλαγει ευχαριστα,παρα την καθολικη προκαταληψη που ειχα.Να κραταμε και την ελπιδα,ειναι πολυτιμη μεσα σε ολο αυτο το κλιμα μιζεριας και δυστυχιας που ζουμε πιο εντονα,αυτο τον καιρο. :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

..Θελει και προσωπικη θεληση-επιθυμια-φιλομαθεια.Τα αγαθα,κοποις κτωνται.Καμια φορα η ολικη μετατοπιση ευθυνων στην πολιτεια (οχι αδικαιολογητα παντα),ειναι η ευκολη λυση για να κρυψουμε κατω απο το χαλί,τα δικα μας λαθη και παραλειψεις.... :_thumbsup:

..Σαφως! :_thumbsup:

Ομως, πρεπει να υπαρχει μια ιεραρχιση ευθυνων..

Δεν φταιει το ιδιο ο (ενδεχομενως αγραμματος) γονεας (που τρεχει απο το πρωι για τον "επιουσιο"), αν ο δασκαλος δεν κανει τη δουλεια του (αλλοιως, η κοινωνια θα ειχε αφησει την επιμορφωση των τεκνων, στους γονεις..)

Δεν φταιει ο δασκαλος, αν η πολιτεια δεν τον εξοπλιζει με γνωσεις, κινητρα ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟ! της παρεχομενης "υπηρεσιας"..

Να λοιπον η "ιεραρχιση"!

1.ΠΟΛΙΤΕΙΑ - 2.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ - 3.ΓΟΝΕΑΣ!

Τροποποιήθηκε από τον black_hawk

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

H AΦΕΤΗΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!

Και πως το καταλαβες;Του εκανες Μπεεεεεεε και δεν σου απαντησε;.... :2funny:

Παιρνοντας αφορμη απο την γνωστη διαφημιση λοιπον,να πω οτι μπορει καποιοι να μάς θελουν προβαρτα αλλά να μην κανουμε κι εμεις μπεεεε....Οπως πολυ σωστα λεει κι ο φιλος μου ο Παγομαν,συν Αθηνα και Χειρα Κίνει...Μπορουμε να φροντιζουμε απο μονοι μας,γονεις και παιδιά να παμε εστω κοντρα στο συστημα αν αυτο ειναι το θεμα...:cheers:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όπως ένα παράδειγμα που έλεγε ότι "είμαι ελληνάρας, ποτέ δεν φταίω εγώ, γιαυτό αν είμαι ανορθόγραφος δηλώνω δυσλεξικός", το ίδιο είναι να τα ρίχνεις στην πολιτεία.

Ορθογραφία πολύ σωστά όπως ειπώθηκε, μαθαίνεις στο δημοτικό.

Δεν νοείται παιδί δημοτικού να μην διαβάζει μαζί με τον γονιό του! Άρα για να μάθει κάποιος ορθογραφία, εκτός από το σχολείο θα πρέπει να ασχοληθεί και ο γονιός καθώς το παιδί (και λόγω ηλικίας) πρέπει να μάθει πως να διαβάζει, δεν το έκανε ανέκαθεν...

Οπότε δεν είναι ότι η πολιτεία μας θέλει πρόβατα (που δεν διαφωνώ με αυτό) αλλά αν έχεις γονιούς που δεν ασχολούνται στα πρώτα χρόνια μαθησης του παιδιού, μετά δυσκολεύουν τα πράγματα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Επίσης τα greeklish για μένα είναι άλλη μια δικαιολογία.

Και γω πριν καιρό έγραφα greeklish αλλά με ορθογραφία (όσο μπορείς να το πεις αυτό) όχι όπως νά'ναι.

Π.χ. φαρμακείο - farmakeio, άνθρωπος - an8rwpos...

Εξάλλου ένα παιδί πρώτα θα μάθει να γράφει ορθά και μετά θα γράφει greeklish.

Το καλό βέβαια θα ήταν να σταματήσουμε εντελώς τα greeklish γιατί πλέον το πρόβλημα με τα ελληνικά και την εμφάνισή τους στους υπολογιστές, email κτλ δεν είναι τόσο έντονο (έως καθόλου) όσο παλιά...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όπως ένα παράδειγμα που έλεγε ότι "είμαι ελληνάρας, ποτέ δεν φταίω εγώ, γιαυτό αν είμαι ανορθόγραφος δηλώνω δυσλεξικός", το ίδιο είναι να τα ρίχνεις στην πολιτεία.

Ορθογραφία πολύ σωστά όπως ειπώθηκε, μαθαίνεις στο δημοτικό.

Δεν νοείται παιδί δημοτικού να μην διαβάζει μαζί με τον γονιό του! Άρα για να μάθει κάποιος ορθογραφία, εκτός από το σχολείο θα πρέπει να ασχοληθεί και ο γονιός καθώς το παιδί (και λόγω ηλικίας) πρέπει να μάθει πως να διαβάζει, δεν το έκανε ανέκαθεν...

Οπότε δεν είναι ότι η πολιτεία μας θέλει πρόβατα (που δεν διαφωνώ με αυτό) αλλά αν έχεις γονιούς που δεν ασχολούνται στα πρώτα χρόνια μαθησης του παιδιού, μετά δυσκολεύουν τα πράγματα.

Τσιμπα +1! Αν δεν ασχοληθει ο γονεας με το παιδι ειδικα οταν ειναι στις πρωτες ταξεις του δημοτικου, τοτε σκουρα τα πραγματα. Ειδικα στις 3 πρωτες χρειαζεται βοηθεια. Αν το παιδι αποκτησει καλες βασεις απο αυτη την ηλικια δε θα χει προβλημα και θα μπει και σε καλο δρομο. Εννοω οτι θα μπορει μετα να ανεξαρτητοποιησει τη μελετη του ευκολοτερα καθως και θα αυξησει την υπευθυνοτητα του. Ενας ελεγχος που και που επειτα και καμια επισκεψη στο σχολειο μια φορα το μηνα για να μαθαινεις τις επιδοσεις του θα ειναι οκ. παντως μην ξεχναμε οτι κι η μητερες των παιδιων πλεον δουλευουν πολλες ωρες και δεν ειναι νοικοκυρες οπως παλια για να διαθετουν τον ιδιο χρονο στα παιδια οπως παλιοτερα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τι σχολή έχεις τελειώσει;

Δεν έχω τελειώσει, σε ένα μήνα παίρνω το πτυχίο μου. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο.

Αυτό ήθελα να το πω κι εγώ χτες. Αλλά πιστεύω πως πλέον με την ενημέρωση και τη σωστή κατάρτιση που υπάρχει, δεν είναι οι ειδήμονες που δίνουν τόσο εύκολα το χαρακτηρισμό "δυσλεκτικός" (εκτός κι αν όπως λες υπάρχουν συμφέροντα. Τι συμφέρον μπορεί να έχουν ρε γαμώτο που να είναι σημαντικότερο από την καλή ψυχολογία ενός παιδιού;). Απλά η δυσλεξία είναι ένας ευρέως γνωστός όρος, που κάποιοι αυθαίρετα προφασίζονται για να δικαιολογήσουν τέτοιες καταστάσεις.

Κι εσύ Π.Τ.Δ.Ε. έχεις τελειώσει;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα