Jump to content
AquaDiGio

Ανορθογραφια: Αμαθεια ή συμπτωμα δυσλεξιας?

Recommended Posts

Ανοιγω αυτο το θεμα με αφορμη τα περισσοτερα τοπικ που ανοιγονται κυριως στην ενοτητα Παπιά / scooters και μικρές μοτοσυκλέτες μέχρι 125cc και τα οποια ειναι γεματα κατα κυριο λογο απο ορθογραφικα λαθη.

Βεβαια, δεν αντιλεγω οτι για ενα συγκεκριμενο ποσοστο ατομων, αυτο οφειλεται στην δυσλεξια.

Παραθετω παρακατω αποσπασματα αρθρου που σχετιζεται με την δυσλεξια απο το Medlook:

"Τα άτομα που πάσχουν από δυσλεξία έχουν σημαντικά προβλήματα με το διάβασμα, το γράψιμο και την ορθογραφία. Το πρόβλημα διαρκεί για όλη τη ζωή."

"Περίπου 10% του πληθυσμού πάσχει από δυσλεξία. Το 4% παρουσιάζει σοβαρής μορφή δυσλεξία ενώ το 6% έχει περιορισμένα προβλήματα."

"Η δυσλεξία δεν εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο σε αυτούς που πάσχουν. Μερικοί παρουσιάζουν δυσκολίες με το διάβασμα και την ορθογραφία ενώ άλλοι δυσκολεύονται να χρησιμοποιούν ορθά τις λέξεις, να γράφουν ή να διαχωρίζουν το αριστερό από το δεξιό. Στις σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν προβλήματα της συγκέντρωσης και του συντονισμού. "

"Η δυσλεξία μπορεί να υπάρχει σε ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων. Υπάρχουν παραδείγματα εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων και ιδιοφυών που ήσαν δυσλεκτικοί όπως ο Αϊνστάιν, ο Τσώρτσιλ και άλλοι."

"... διαρκεί για όλη τη ζωή και αναγνωρίζεται σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε έφηβους και σε ενήλικες. Με ειδική προσέγγιση και βοήθεια, οι δυσλεξικοί όλων των ηλικιών, μπορούν να μαθαίνουν και να αποδίδουν αποτελεσματικά.

"Έχει παρατηρηθεί ότι οι δυσλεξικοί παρουσιάζουν από τη μια ένα σύνολο δυσκολιών ενώ από την άλλη πιθανόν να έχουν κάποια ιδιαίτερα χαρίσματα. "

Επομενως, δεν μπορουμε να παραβλεψουμε το ποσοστο των ατομων που εχουν δυσλεξια, καθ'οτι ειναι σημαντικο.

Βεβαια, η δυσλεξια ειναι ενα φαινομενο που επηρεαζει ατομα ολων των ηλικιων, και δεν πρεπει με κανενα τροπο να θεωρουμε αυτα τα ατομα κατωτερα ή να τα υποτιμουμε.

Ομως, δεν ειναι δυνατον η πλεοψηφια των πιτσιρικαδων, οι οποιοι κατα κυριο λογο εχουν μηχανακια μεχρι 125cc να εχουν δυσλεξια.

Ισως να βαριουνται να γραψουν σωστα τις λεξεις?

... να μην ξερουν να τις γραψουν σωστα?

... να μην τους νοιαζει?

... να ειναι τοσο πολυ επηρεασμενοι απο τα greeklish και να εχουν ξεχασει τα ελληνικα?

Για πειτε, λοιπον, τι πιστευετε εσεις?

Σημειωση: Δεν ειμαι ουτε troll, ουτε προσπαθω να μειωσω με οποιονδηποτε τροπο ατομα με δυσλεξια, καθως οπως προειπα δεν εχουν τιποτα περισσοτερο ή λιγοτερο απο τους υπολοιπους, ουτε επιδιωκω να αναφερθω σε συγκεκριμενα ατομα.

Ηταν απλως κατι που παρατηρησα, μου εκανε εντυπωση, και σκεφτηκα πως αυτη η ενοτητα ειναι η πλεον καταλληλη για να το συζητησουμε

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Βαρεμαρα + κακη επιορη απο τα Γκρικλιζ , δυστυχος... :thumbsdown:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

+1000 για τα γκρικλιζ.Τα χρησιμοποιουσα για ενα μεγαλο διαστημα και οταν ηθελα να γραψω κανονικα επιανα τον εαυτο μου να σκεφτεται τη σωστη γραφη ορισμενων λεξεων τις οποιες ομως γνωριζα....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αν οι περισσοτεροι πιτσιρικαδες διαβαζαν και κανενα λογοτεχνικο βιβλιο θα γνωριζαν και σωστη ορθογραφια.

Εγω αυτο εκανα απο παιδακι ακομα 10 χρονων και τωρα δεν κανω κανενα ορθογραφικο λαθος.

Αλλα το facebook το PStation και η τηλεοραση καταναλωνει ολο τον ελευθερο χρονο τους οποτε..... :thumbsdown:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αμαθεια στη συντριπτικη πλειοψηφια. Ακομα και ενα συμμαθητη δυσλεκτικο που ειχαμε στο σχολειο δεν ειχε προβλημα με την ορθογραφια. Τωρα τελευταια εγινε της μοδας η σχεση δυσλεξιας-ορθογραφιας. Στη γενικοτερη κατρακυλα που εχουμε παρει, η γλωσσα θα γλιτωνε???

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αν οι περισσοτεροι πιτσιρικαδες διαβαζαν και κανενα λογοτεχνικο βιβλιο θα γνωριζαν και σωστη ορθογραφια.

Εγω αυτο εκανα απο παιδακι ακομα 10 χρονων και τωρα δεν κανω κανενα ορθογραφικο λαθος.

Αλλα το facebook το PStation και η τηλεοραση καταναλωνει ολο τον ελευθερο χρονο τους οποτε..... :thumbsdown:

Εμ αυτο να μου πεις, και εγω 17 ειμαι αλλα ενταξει....

Θα κανεις που λεει ο λογος ενα λαθος, αλλα να γραφεις ναουμ "θαιλο να φτιαξο τω παπη μου να τω κανο τουμπανω" ξεπερναει νομιζω τα ορια :whistling:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

+ όσα θες. Τι διάολο.... το αποκούμπι όλων των δυσλεκτικών είναι το mybike? Δε νομίζω...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

έτσι ακριβώς είναι,βάλτε και στην εξίσωση ότι και οι δάσκαλοι/καθηγητές δεν λένε τπτ στα σχολεία για αυτό το θέμα...και συμπληρώθηκε το παζλ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

και δυστυχώς βαρεμάρα για όλα... έχω πάθει πλάκα, να βλέπω στη γειτονιά και όπου πάω νέα άτομα να βαριούνται που ζουν....

:thumbsdown:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Νομίζω ότι τα νέα παιδιά στερούνται πολύ βασικών κανόνων ορθογραφίας, θεωρώ ότι είναι θέμα διαβάσματος.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Νομίζω ότι τα νέα παιδιά στερούνται πολύ βασικών κανόνων ορθογραφίας

Ακριβως. Δηλαδη, ενταξει μια δυσκολη σχετικα λεξη να κανεις ενα λαθος δεν ειναι τραγικο. Αλλα να βλεπεις προτασεις του τυπου:

"Αιχω αινα παπη κε ιμε μαγκας κανο σουζαις και μπαντοιες"

δεν ειναι αστειο, ειναι για λυπηση. :thumbsdown:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Νομίζω πως η ανορθογραφία δέν έχει να κάνει απαραίτητα με την δυσλεξία.

Ένας δυσλεκτικός, πάει να γράψει και κολλάει δυό λέξεις μεταξύ τους..

..ή εκεί που πρέπει να βαλει έψιλον βάζει άλφα κτλ.

Το να γράφεις μία λέξη με δυό-τρία φωνήεντα και να έχεις κάνει τρία λάθη είναι άλλο.

Άποψη μου, πάντα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το τραγικό είναι με τον κολλητό μου στο Λύκειο!

Καθόμασταν στο ίδιο θρανίο και του έδειχνα σε όλα τα διαγωνίσματα..

Εγώ έπερνα 20, αυτός 1..!

Του έκανα πάσα το γραπτό μου και αυτός πήγαινε να γράψει και το χέρι του δεν προχώραγε!

Σάν να σκάλωνε το στυλό του πάνω στο χαρτί!

Όταν τελικά κατάφερνε να αντιγράψει, τα γραπτά του δεν έβγαζαν κανένα νόημα!

Νόμιζα ότι αγχωνόταν και δεν μπορούσε να γράψει φοβούμενος μήν τον πιάσουν.

Τον έκραζα άσχημα γι αυτό..Την επόμενη χρονιά είπα: "Φίλε, απλά είσαι μ@λακας!"

Μετά απο χρόνια διαπιστώσαμε και οι δύο πως ήταν δυσλεκτικός!

Και σε βαριά μορφή...

Το ότι τον κορόιδευα και απο πάνω θα το έχω βάρος σε όλη μου την ζωή!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αμαθεια στη συντριπτικη πλειοψηφια. Ακομα και ενα συμμαθητη δυσλεκτικο που ειχαμε στο σχολειο δεν ειχε προβλημα με την ορθογραφια. Τωρα τελευταια εγινε της μοδας η σχεση δυσλεξιας-ορθογραφιας. Στη γενικοτερη κατρακυλα που εχουμε παρει, η γλωσσα θα γλιτωνε???

Νομίζω ότι τα νέα παιδιά στερούνται πολύ βασικών κανόνων ορθογραφίας, θεωρώ ότι είναι θέμα διαβάσματος.

:_thumbsup: :_thumbsup: :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Λοιπον ειμαι ενας ανθρωπος ο οποιος με την ορθογραφια εχουμε μαλωσει χρονια.... Δεν μιλαω σε ορια τρελα να σου βγαινουν τα ματια αλλα ενταξει... Τα παραδειγματα που βαλατε ειναι απο ανθρωπους που εχουν μαθει με greeklish και απλα συνεχιζουν να γραφουν ετσι... Και οσο αφορα την δυσλεξια αφιστε το, αμα ρωτησεις ειναι ψυχολογο "επιστημονα" ολα χαζα και μαλακισμενα θα στα βγαλει... Εχω θεωρω που εχει κληση ο καθενας... Εγω δεν ειχα ποτε στην γλωσσα και στην εκθεση.... Ειχα παντα στα μαθηματικα.... Αν πχ γραξω εγω οτι ειστε δυσλεκτικοι επειδη δεν μπορειτε να κανετε ενα 5ο ολοκληρωμα θα πειτε "τι μαλακας ειναι αυτος, και οτι ειναι δυσκολα τα μαθηματικα"... Οπως ειπα και πριν, ειναι που εχει κληση ο καθενας... Και γιατι οταν ενας ανθρωπος δεν διαβαζει βιβλια και παιζει ηλεκτρονικα και βλεπει ταινιες θεωρειτε κατωτερου επιπεδου...???? Εχω διαβασει 3 βιβλια στην ζωη μου μονο, επειδη με κουραζουν.... Απο τα παντα μπορεις να μαθεις... Αρκει να το θελεις.... :angel_not:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Απο αυτο που εγραψα αυτο καταλαβες;;;

Οτι αυτος που δεν διαβαζει βιβλια ειναι κατωτερου επιπεδου;;;;;;;

Αυτο ειπα;;;; :uglystupid2:

Μου φαινεται θα πρεπει να αφησεις κατα μερος τα προβληματα με την ορθογραφια και να κοιταξεις πρωτα να ασχοληθεις με την κατανοηση του κειμενου που διαβαζεις. Και η ορθογραφια επεται.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Λοιπον ειμαι ενας ανθρωπος ο οποιος με την ορθογραφια εχουμε μαλωσει χρονια.... Δεν μιλαω σε ορια τρελα να σου βγαινουν τα ματια αλλα ενταξει... Τα παραδειγματα που βαλατε ειναι απο ανθρωπους που εχουν μαθει με greeklish και απλα συνεχιζουν να γραφουν ετσι... Και οσο αφορα την δυσλεξια αφιστε το, αμα ρωτησεις ειναι ψυχολογο "επιστημονα" ολα χαζα και μαλακισμενα θα στα βγαλει... Εχω θεωρω που εχει κληση ο καθενας... Εγω δεν ειχα ποτε στην γλωσσα και στην εκθεση.... Ειχα παντα στα μαθηματικα.... Αν πχ γραξω εγω οτι ειστε δυσλεκτικοι επειδη δεν μπορειτε να κανετε ενα 5ο ολοκληρωμα θα πειτε "τι μαλακας ειναι αυτος, και οτι ειναι δυσκολα τα μαθηματικα"... Οπως ειπα και πριν, ειναι που εχει κληση ο καθενας... Και γιατι οταν ενας ανθρωπος δεν διαβαζει βιβλια και παιζει ηλεκτρονικα και βλεπει ταινιες θεωρειτε κατωτερου επιπεδου...???? Εχω διαβασει 3 βιβλια στην ζωη μου μονο, επειδη με κουραζουν.... Απο τα παντα μπορεις να μαθεις... Αρκει να το θελεις.... :angel_not:

φίλε εγώ δεν το δέχομαι αυτό που λες περί "κλήσης".Είμαστε ΈΛΛΗΝΕΣ το λιγότερο που οφείλεις να κάνεις,είναι να γράφεις και να μιλάς σωστά.Δλδ πως μιλάς και γράφεις Αγγλικά,Γερμανικά σωστά και όποια άλλη γλώσσα ξέρεις??γιατί να μην κάνεις το ίδιο για την δικιά σου?

Το να μπορεί ο άλλος να μεταφέρει τις σκέψεις του στο γραπτό είναι ομολογουμένως δύσκολο.Μιλάμε όμως για τα απολύτως βασικά πράγματα.Το εάν ένας μπορεί να γράψει ή είναι πολύ καλώς στην διατύπωση και είναι γεννημένος συγγραφέας ή έχει ταλέντο κλπ τότε ναι δέχομαι ότι είναι "ξεχωριστός",αλλά όχι να μην μπορεί να γράψει σωστά 4 παραγράφους,για όνομα του Θεού δλδ!4 παραγράφους? χαχα καλό...μια πρόταση!

Και αν δεν το καταλαβαίνεις,να στο φέρω πιο κοντά στα δικά σου μέτρα.

Είναι ποτέ δυνατόν ένας άνθρωπος να μην μπορεί να κάνει μια απλή πρόσθεση?μια αφαίρεση? ως και το χειρότερο να μην ξέρει τον πολλαπλασιασμό.ΕΕ λοιπόν εσύ που ξέρεις να λύνεις πολύπλοκες εξισώσεις μπαίνεις στην κατηγορία του "συγγραφέα".Τα υπόλοιπα είναι τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάποιος.

Και δεν είπε κανείς ότι επειδή έχεις διαβάσει 3 βιβλία είσαι κατώτερου μορφωτικού επιπέδου,εγώ έχω διαβάσει 2 όλα και όλα ...λέει κάτι αυτό?τπτ απολύτως,επιλογή σου είναι να διαβάσεις ή επιλογή σου είναι να παίξεις ηλεκτρονικά,μπάλα κλπ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θεωρώ πολύ άσχημο να γράφει κάποιος με λάθη ορθογραφικά και συντακτικά.

Δολοφονεί την γλώσσα, αυτή η δόλια γλώσσα επιβίωσε απο Τουρκοκρατία 4 αιώνες και έφτασε να αλλάξει μορφή και να βιάζεται καθημερινώς απο εμάς επειδή βαριόμαστε να την μάθουμε σωστά.

Οι λόγοι είναι απάθεια, έλλειψη παιδείας(απ' το σπίτι και απ' το σχολείο), μείωση του διαβάσματος και πόρωση με το Internet και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Ειδικά συμφωνώ πολύ με τον Fournari! Παλιά διαβάζαμε βιβλία απο αγάπη για το διάβασμα και για διασκέδαση. Τώρα με τόση τηλεόραση και pc έχει πήξει το μάτι μας απο εικόνα και βαριόμαστε τα βιβλία. Και τα περνάμε όλα επιφανειακά και δεν αποκτάμε βαθιά γνωση και μόρφωση.

΄΄Αμα τα ήξεραν όλα αυτά οι Τούρκοι όλους αυτούς τους αιώνες θα είχαν ρίξει τα λεφτά σε R&D και θα έβγαζαν εκείνοι τα πρώτα ATARI να μας εξαφανίσουν.. :_zeppelin:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ας πω κι εγώ το μακρύ μου και το κοντό μου περί Δυσλεξίας...

Πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει... εσείς, οι μεγαλύτεροι, θυμηθείτε τα σχολικά σας χρόνια... κανένας δεν είχε ένα συμμαθητή που δεν "τα έπαιρνε" τα γράμματα κατά ομολογία των δασκάλων; ή τους αποκαλούσαν "τεμπέληδες";

Είμαι 40 χρονών κι όμως ακόμα θυμάμαι περιπτώσεις συμμαθητών μου που είχαν πρόβλημα στο δημοτικό (μαθησιακές δυσκολίες το λένε τώρα). Οι περισσότεροι και μέσα σε αυτούς και οι δάσκαλοι, τους "κορόιδευαν". Γιατί; Η απάντηση είναι μια... Άγνοια!

Κανείς τους δεν γνώριζε τους όρους Δυσλεξία ή μαθησιακές δυσκολίες ή και την νοητική στέρηση (σε όποιον βαθμό και αν είναι αυτή) και μέσα σε αυτούς κι εγώ.

Αλλά έλα που τα έφερε έτσι η τύχη και ζω εδώ και 5 περίπου χρόνια με μια "ειδική παιδαγωγό" πτυχιούχο Φ.Π.Ψ. με ειδικότητα στις μαθησιακές δυσκολίες.

Και έμαθα πολλά.. άλλαξε κατά πολύ η στάση μου απέναντι σε τέτοια άτομα... και πιστέψτε με, είναι πάρα πολλά τα μικρά παιδιά με τέτοια προβλήματα και δεν φταίει ούτε η τηλεόραση ούτε το ίντερνετ ούτε το ότι δεν διαβάζουν βιβλία (πως να διαβάσουν άλλωστε αφού δεν μπορούν ούτε να ακολουθήσουν την ροή αλλά ούτε να κατανοήσουν την "πλοκή")

Αυτά φίλοι μου και ας δείχνουμε κατανόηση...

ΥΓ. δεν αναφέρομαι στις περιπτώσεις που τραβάς τα μαλλιά σου... αλλά και εκεί, ποτέ δεν ξέρεις...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο βασικός λόγος είναι το κυνήγι της ηδονής: βιασύνη που δεν επιτρέπει την προσεκτική γραφή.

Η ελληνική γλώσσα προέρχεται από το Θεό. Η ορθογραφία είναι ύμνος προς το έθνος και το χριστιανισμό.

Εδώ να τονίσω το θέμα των τόνων: η μη χρήση τους είναι το ίδιο αμαρτωλή με το λάθος συντακτικό.

Τι θα λέγατε για πρόστιμα για τα ορθογραφικά λάθη στα ελληνικά φόρουμ;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο βασικός λόγος είναι το κυνήγι της ηδονής: βιασύνη που δεν επιτρέπει την προσεκτική γραφή.

Η ελληνική γλώσσα προέρχεται από το Θεό. Η ορθογραφία είναι ύμνος προς το έθνος και το χριστιανισμό.

Εδώ να τονίσω το θέμα των τόνων: η μη χρήση τους είναι το ίδιο αμαρτωλή με το λάθος συντακτικό.

αισι δαιν κσερισ τοι 8ελισ απω τιν ζοι σου.

Ναι οκ υπάρχουν άτομα που όντως έχουν πρόβλημα και όντως δεν μπορούν να γράψουν ή να διαβάσουν σωστά και μαζί τους είμαι και πάω και πάσο και βλέπω και τα ρέστα μου.

Αλλά το βλέπω καθημερινά με παιδιά φίλων, από τα ξαδέρφια μου...είναι όλα στα @@ τους. Δεν τους νοιάζει τίποτα....βαριούνται τα πάντα....έχουν σιχαθεί την ζωή τους....είναι στο ποσοστό τους σαν κάτι παππούδες που έζησαν τα πάντα και τους έχουν πετάξει σε ένα γηροκομείο και απλά περιμένουν τον χάρο.....με την διαφορά ότι ο πιτσιρικάς περιμένει την μαμά και τον μπαμπά μέχρι και να τον ξεσκατίσουν. Αλλά δεν φταίει το παιδί....το παιδί έτσι έμαθε...αυτά κάνει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

κ. Βασίλη εδώ είσαι φάουλ και εξηγούμαι: Αν η μη χρήση τόνων είναι αμαρτωλή τότε το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τα σημεία στίξης, αν ξέρεις τι είναι, τη γνωστή σε όλους δασία, οξία, περισπομένη.

Άρα και εσύ είσαι αμαρτωλός μιας και δεν τα χρησιμοποιείς, οπότε ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω και αυτός δεν είσαι εσύ...:)

Τροποποιήθηκε από τον Air

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ψαλτη στειλε μας ολους φιλε :worshippy::respekt::2funny: :2funny:

Χαχαχα περα απ την πλακα, σκεψου το σοβαρα να ανοιξεις ενα γκρουπακι στο facebook.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα