Jump to content

Recommended Posts

θα ειχα το κεφαλι μου ησυχο με μια enfield!!...μιζα κ εφυγα!!!

Μην είσαι και τόσο σίγουρος... η δική μου είναι δεξιοτάχυτη και μανιβέλα only...

Αποσυμπιεστής, μισή μανιβελιά και έφυγα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Η ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΜΙΖΑ. ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ, ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΤΗ ΜΑΝΙΒΕΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΤΗ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χαιρετώ την παρέα σας παιδιά!

Είμαι νέο μέλος στο Forum και είπα (βασικά δεν είπα..., με παρότρυνε ο φίλος bbk) να εισχωρήσω κι εγώ στα ενδότερα των συζητήσεων των μοτόψυχων!!

Διάβασα τις γνώμες και τις απόψεις σας περί των μοτοσυκλετών μας (και όχι μόνο των κλασσικών) και χαίρομαι που είστε (τουλάχιστον έτσι δείχνετε... :rolleyes: ) άτομα, τα οποία αγαπούν αυτό που καβαλούνε!!

Οδηγώ μιά Bullet 500 STD εδώ και 1,5χρόνο περίπου και ό,τι πρόβλημα μου δημιούργησε (που κι αυτό μόνο εγώ ο άσχετος το θεώρησα ως πρόβλημμα... :knife: ) είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο μ' εμένα και την μοτο-οδηγική μου απειρία :baby: !! Όπως λέει κι ένας γνωστός μου Enfieldάς Γερμανός (αυτοί να δείτε τι τρελλοί είναι :tease: .......): "Το μοναδικό πρόβλημα μιας μοτοσυκλέτας κάθεται πάνω της και την οδηγεί"!!!

Αυτό πάντως που δεν μπορώ να καταλάβω...(είμαι χαζός τελικά... :uglystupid2: ), είναι το γιατί όταν μιλάμε για Royal Enfield α)η πρώτη ερώτηση θά 'ναι σχεδόν πάντα η "τι προβλήματα σου βγάζει?" και β) η συζήτηση (πάλι σχεδόν πάντα) εξελίσσεται σε συγκριτικό, αφ' ενός, με κλασσικές -και δή BMW (λες και δεν υπάρχουν άλλες!!)- και, αφ' ετέρου, με άλλες παντελώς άσχετες (παπάκια, κινεζάκια, βέσπες, χάρλει, τρανσάλπ(!!!) και βάλε!!!). :hunter:

Παληκάρια, εγώ την μοτοσυκλέτα μου την αγαπάω... και την ίδια ευτυχία εύχομαι νά 'χουν όλοι με τα μοτόρια τους.

...Να σας βλέπω και να σας θαυμάζω!!!

Ας μήν κρυβόμαστε!Οι αυθεντικοί μοτοσυκλετιστές θα σε χαιρετίσουν στην Εθνική, θα σταματήσουν στο φανάρι να χαλβαδιάσουν/σχολιάσουν (θετικά) τα καλούδια, τα αξεσουάρ, τα γκράφιτι (και ό,τι άλλο έβαλε ο καθένας για να της δώσει προσωπικότητα) και θα δείξουν -τελος πάντων-, ότι τό 'χουν στο αίμα τους.

Τώρα, αν κάποιος ψάχνει να βρεί ελαττώματα στο κάθε τι, για να δικαιολογήσει την απροθυμία του(?), την φοβία του (?), την ασχετοσύνη του(?)... ας το κάνει, αν -εν τέλει- νιώθει καλύτερα!!!

Εγώ πάντως ένα ξέρω: Στον δρόμο, εκεί έξω, όλοι μας είμαστε μοναχοί και μονομάχοι!!! Ολομόναχοι!!!! Ασχέτως αν ταξιδεύουμε μόνοι μας ή με ολόκληρο το myBike.gr παρέα!!!! Το κατά πόσο είμαστε μια παρέα, ένα συνάφι, θα φανεί στην ανάγκη... από ένα λάστιχο έως ...χτύπα ξύλο :vava: !!!

Μάγκες, χάρηκα που σας γνώρισα...

Ελπίζω να τα λέμε και πιό συχνά...

Τώρα που βρεθήκαμε... λέω, να μην χαθούμε!!!

Καλά ταξίδια και απολαυστικές βολτες

Royalist

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παλικαριά να σας προλάβω ΜΗΝ ΑΛΛΑΖΕΤΑΙ αντλία λαδιού!!!

Το θεμα το επεξεργάζεται ο Royalist με ψάξιμο που κάνει στο γερμανικό forum για Enfield, όπου γίνεται αναλυτική συζητηση για το συγκεκριμένο θεμα, για τις προϋποθέσεις αλλαγης και φυσικα για το ποσο καλο ή κακο κανουν οι αντλιες μεγαλυτερης πίεσης.

Αναμένουμε περισσότερα από Royalist!!! :P

Προς Royalist: Πλιζ κανε μια πρωτη ενημερωση για να δουμε τι γινετε!!! :rolleyes:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΟΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΣΕΛΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΡΩΤΗΣΕΙ.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΠΕΙ.ΠΛΗΡΩΣΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 3 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΟ.

ΑΠΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΘΕΛΕΙ ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ,ΔΕΝ ΤΕΡΙΑΖΕΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ(ΘΑ ΠΑΩ ΣΕ ΕΝΑ ΣΙΔΕΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ

ΛΑΜΑΚΙ ΣΕ ΣΧΗΜΑ Π), ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΙΣΩ ΠΑΛΙ ΤΑ ΛΑΜΑΚΙΑ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΒΙΔΕΣ.

ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΜΕ ΛΙΓΗ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΛΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΘΑ ΒΑΛΩ ΚΑΙ ΦΩΤΟ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΟΣΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΣΕΛΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΡΩΤΗΣΕΙ.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΑ ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΕΙΧΑ ΠΕΙ.ΠΛΗΡΩΣΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 3 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΟ.

ΑΠΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΛΑ.ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΘΕΛΕΙ ΠΑΤΕΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΙ,ΔΕΝ ΤΕΡΙΑΖΕΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ(ΘΑ ΠΑΩ ΣΕ ΕΝΑ ΣΙΔΕΡΑ ΝΑ ΜΟΥ ΦΤΙΑΞΕΙ ΕΝΑ

ΛΑΜΑΚΙ ΣΕ ΣΧΗΜΑ Π), ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΙΣΩ ΠΑΛΙ ΤΑ ΛΑΜΑΚΙΑ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΒΙΔΕΣ.

ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΜΕ ΛΙΓΗ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΟΛΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ.

ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΩ ΘΑ ΒΑΛΩ ΚΑΙ ΦΩΤΟ.

Όλα τα μονόσελα για να μπουν θέλουν το μπροστινό λαμάκι. Δεν γίνεται αλλιώς...

Βάλε παξιμάδια ασφαλείας!

largesaddlebracketposition.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μιας και η κουβεντα εδω ειναι γενικα περι Enfield, αυτο εδω, πως σας φαινεται?? :_rock-on:

royal-enfield-sport.jpg

(link)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Άντε να δούμε πότε θα καταφέρει αυτός ο Μπέτσι να περάσει επιτέλους κανά σχέδιό του σε καμιά εταιρία.

Όλο κάνει "προτάσεις", αλλά κανένας δεν ενδιαφέρεται!

Το συγκεκριμένο πάντως δεν λέει μία! Εντελώς αταίριαστη η αισθητική του κινητήρα με την υπόλοιπη μηχανή!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παληκάρια καλησπέρα!

Ζητώ συγγνώμη που δεν έδωσα σημεία ζωής τον τελευταίο καιρό, αλλά είχα πολλά τρεξίματα :vava: . Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε ο bbk σχετικά με τις αντλίες λαδιού, ομολογώ, ότι το θέμα έχει απασχολήσει κατά πολύ τους γνωστούς μου ενφιλντάδες ανά την υφήλιο και δη στην Γερμανία :cheers: (με την οποία έχω περισσότερη επαφή).

Ακούστε λοιπόν τι πληροφορίες μάξεψα με τον καιρό, με την επιφύλαξη φυσικά, ότι το κοντό μου το μυαλό πιθανόν έως πολύ πιθανόν να κατάλαβε και λάθος :bash: τα όσα διάβαζε.

Αν λοιπόν κάποιος έχει απορίες, καλό θα ήταν να με ρωτήσει για το τι και πώς το εννοώ, ώστε να αποφευχθούν πιθανές παρεξηγήσεις.

Ελπίζω πάντως να γίνω αρκετά κατατοπιστικός….

Λοιπόν:

Σε παλαιότερο βιβλίο (του 1955) αναφέρεται, ότι ο 4χρονος κινητήρας ανακυλίει ½ γαλόνι λάδι (1γαλ.=4,55λίτρα) ανά ώρα λειτουργίας. Συνεπώς, ο 22 ίππων κινητήρας της Royal Enfield «καταπίνει» περί τα 50 λίτρα λάδι.

Η Royal Enfield έχει 2 αντλίες λαδιού: η πρώτη, η «τροφοδοτική», αντλία (feed) παρέχει στις 3000 στροφές/λεπτό 12,9 λίτρα/ώρα, ενώ η δεύτερη αντλία, της «επιστροφής» (return), 27,63 λίτρα. Οι βελτιωμένες αντλίες ανακυλίουν 27,63 λίτρα η «τροφοδοτική/feed» και 37,05 λίτρα η «επιστροφής/return». Σημαντικότερη είναι η «επιστροφής», επειδή λαδώνει την κεφαλή και απομακρύνει την θερμότητα, ενώ η «τροφοδοτική» λαδώνει μόνο την κάτω περιοχή στην μπιέλα. Επειδή και οι δύο είναι εν σειρά τοποθετημένες, δεν προστίθενται οι δυνατότητες και των δύο για να δούμε την τελική ποσότητα παροχής λαδιού, αλλά κοιτάμε μόνο τις δυνατότητες της αδύναμης εκ των δύο, δηλ. της «τροφοδοτικής/feed», επειδή ούτως ή άλλως δεν μπορεί να «περάσει» περισσότερο λάδι, απ’ όσο διοχετεύεται από την πιο αδύναμη. Άρα οι αντλίες της Royal Enfield ανακυλίουν στις 3000 στροφές μόνο 12,9 λίτρα λάδι το πολύ (ή 27,63 λίτρα οι βελτιωμένες)! Η δυνατότερη αντλία «επιστροφής/return» βρίσκεται σε αχρησία και χρησιμεύει μόνο στο να αδειάσει στα γρήγορα έναν γεμάτο με λάδι στρόφαλο(κάτι που είναι καλό σε κρύο ξεκίνημα του κινητήρα!). Δεν ρουφάει όλο το λάδι από την άλλη (πιο αδύναμη) αντλία, απλά εργάζεται χαλαρότερα με όσο λάδι της παρέχεται. Κάνει δηλ. την δουλειά με μισό κόπο.

Με τις βελτιωμένες αντλίες λαδιού (+50%) θα υπάρχει αρχικά μία αύξηση στην κατανάλωση λαδιού και πολύ πιθανόν να παρουσιαστεί μαύρη κάπνα απ’ την/στην εξάτμιση. Προς αποφυγή τούτων επιβάλλεται η τοποθέτηση ενός ρίγκ, μιας «ξύστρας» , που απομακρύνει (ξύνει, σκουπίζει) το επιπλέον λάδι από τα τοιχώματα του κυλίνδρου, ώστε το λάδι να μένει εκεί, όπου ανήκει, δηλ. στην μηχανή. Μετά την τοποθέτηση της «ξύστρας» η κατανάλωση λαδιού επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Οι βελτιωμένες αντλίες λαδιού δεν κάνουν την Μοτοσυκλέτα γρηγορότερη. Προστατεύουν το έμβολο από την φθορά. Εξυπακούεται, ότι αυτή η επικινδυνότητα έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο οδήγησης, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί και με την τοποθέτηση ενός θερμομέτρου ( με το οποίο φυσικά ελέγχουμε την θερμοκρασία!! Όχι… «το βάλαμε κι έχουμε το κεφάλι μας το ξερό ήσυχο»!!!)

Κάποιοι Αμερικανοί Enfieldάδες θεωρούν (όχι απολύτως λανθασμένα), ότι στις νορμάλ 500άρες Royal Enfields δεν υπάρχει λόγος τοποθέτησης βελτιωμένων αντλιών, λόγω του σκεπτικού, ότι οι μοτοσυκλέτες αυτές οδηγούνται εδώ και χρόνια στις θερμές (όσο και το Τέξας) περιοχές της Ινδίας δίχως να παρουσιάζουν προβλήματα (υπερ)θέρμανσης. Η Enfield USA τις προωθεί, ισχυριζόμενη, ότι “ψύχουν τον κινητήρα κατά 30 βαθμούς» (σημ. royalist: Πιθανόν εννοεί βαθμούς Φαρενάιτ, σε Κελσίου είναι 15-17 βαθμοί). Είναι όμως στάνταρ και μίνιμουμ βελτίωσης για τις 535cc, 625cc κ.ά.!!

Ειπώθηκε, ότι η τοποθέτηση βελτιωμένων αντλιών σε φυσιολογικό κινητήρα ίσως να’ ναι επιβλαβές, επειδή ο κινητήρας δεν φτάνει (λόγω ψύξης του) στην επιθυμητή θερμοκρασία λειτουργίας και θα χρειάζεται περισσότερη ώρα ζέσταμα κατά το ξεκίνημα.

Αντίθετες απόψεις Ευρωπαίων δεν θεωρούν τις εν λόγω αντλίες βλαβερές, γιατί προσφέρουν αυξημένη διέλευση (όχι ποσότητα!!) λαδιού στα μηχανικά μέρη και συνεπώς καλύτερη ψύξη. Σε συνδυασμό με τις αντλίες όμως είναι απαραίτητο το ……ρινγκ. Δεν χρειάζεται η τοποθέτηση μεγαλυτέρων σωληνώσεων διοχέτευσης λαδιού.

Οι μοτοσυκλέτες από το 2004-05 (νομίζω!) και μετά, έχουν μία βαλβίδα εκτόνωσης, την Μπάι-πας. Πριν την οποιαδήποτε τοποθέτηση βελτιωμένων αντλιών λαδιού, πρέπει να ελεγχθεί, αν η μοτοσυκλέτα έχει αυτό το σύστημα μπάι-πας! Οι 5τάχυτες πρέπει να τό’ χουν όλες. Το σύστημα αυτό μπορεί να τοποθετηθεί και εκ των υστέρων, αν δεν υπάρχει ήδη.

Στις υψηλές στροφές η πίεση του λαδιού δεν είναι υψηλή και κατά συνέπεια δεν είναι υψηλή ούτε η πίεση στις βαλβίδες. Σε τυχόν υπερπίεση αφήνει η βαλβίδα μπάι-πας το περίσσιο λάδι να φύγει.To πώς λειτουργεί αυτό το μπάι-πάς μπορώ στην ανάγκη να το ανναλύσω και εκτενέστερα (βρήκα και σχεδιάγραμμα!) αλλά δεν γνωρίζω αν σας ενδιαφέρει και συνεπώς θα εξαρτηθεί από τις τυχόν απορίες σας. Κι εγώ… πωτάω και μαθαίνω…!!! Μην νομίσετε… σκράπας :uglystupid2: είμαι!!!

Καλές διαδρομές

royalist

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ΠΑΙΔΙΑ SOS. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ. ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΑ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ.

ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΖΗΜΙΑ ΚΑΙ ΤΡΕΧΩ ΜΕΤΑ.( ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΤΟ ΕΧΩ ΠΕΙ, ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΠΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΡΒΙΣ).

ΚΑΘΑΡΙΣΑ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΑΕΡΑ, ΕΒΓΑΛΑ ΤΑ ΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΗΣΑ ΣΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φίλε μου, θα προσπαθήσω να σου δώσω τα φώτα μου, αλλά δυστυχώς εικόνες και σχεδιαγράμματα δεν ξέρω να βάλω στο ίντερνετ. Ισως κάποιο άλλο παιδί να μπορέσει να σου δείξει!! Ότι χρειαστεί να κάνεις, σου το γράφω παρακάτω:

Προμηθεύεσαι 2 λίτρα λάδι 20W50 ορυκτέλαιο (προσοχή...μην πάρεις λάδι για μηχανή ντίζελ, ούτε συνθετικό!!).

Ανάβεις τον κινητήρα και τον αφήνεις να ζεσταθεί (και αυτός και τα λάδια μαζί!!). Τον σβήνεις.

Στην κάτω πλευρά του κινητήρα βρίσκονται τρείς (3) βίδες. Οι δύο μπροστινές είναι τεχνικά ίδιες (για την τρίτη δεν ξέρω). Τις ξεβιδώνεις και τις τρείς και αφήνεις το λάδι να τρέξει. Οι δύο πρώτες έχουν( σε όλα?... σε μερικά?... μοντέλα) μία σίτα/φιλτράκι, την οποία και καθαρίζεις.

Το λάδι το αφήνεις να τρέξει όλο!!!

Tώρα ξεκινάς με την αποσυναρμολόγηση/ξεβίδωμα του φίλτρου λαδιού.

Πρόσοχή?μεγάλη προσοχή στην σειρά(!!!!!), με την οποία βγαίνουνε (και με την οποία -ανάποδα φυσικά- μπαίνουνε τα εξαρτήματα και τα βιδάκια!).

-Ξεβιδώνεις την μικρή στρογγυλοκέφαλη εξάγωνη βιδίτσα πάνω στο καπάκι του φίλτρου λαδιού?

-Από κάτω έχει μία φλαντζίτσα/ροδελίτσα?

-Αυτά τα δύο στηρίζουν το καπάκι, το οποίο έχει πάνω του(πίσω του) μια σουστίτσα!! (Πρόσεχε λοιπόν στο ξεβίδωμα μην σου πεταχτεί!!!!)

-Από κάτω έχει πάλι μια φλάντζίτσα/ροδελίτσα?

-Μετά ένα τσόχινο ρίνκ?

-Και τέλος, ένα μεταλικό δισκάκι με μια τρύπα στην μέση, το οποίο κρατά και το φίλτρο!!!

-Αυτά!!!?. Μετά θα δείς το ...άκρως βρωμισμένο και λαδωμένο φίλτρο. (Το φίλτρο, αν θες, το πλένεις και το ξαναχρησιμοποιείς 1-2 φορές ακόμη. Καν' το στην ανάγκη(!), ειδάλλως δεν αξίζει τον κόπο!!)

Τα ξαναβάζεις με την σειρά που προπεριγράψαμε(αντιστρόφως φυσικά!!).

Μερικοί αδειάζουν και το λάδι που βρίσκεται και στην περιοχή των αντλιών λαδιού και μέσα στο καπάκι (αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνεται κάθε φορά!). Αν το χρειαστείς, πες μου να σου πώ! Δεν το επιχείρησα ποτέ, αλλά θα το δοκιμάσω μεθαύριο, που θ'αλλάξω κι εγώ λάδια, και θα σου πώ. Απ' όσο γνωρίζω, ξεβιδωνεις την βίδα, η οποία βρίσκεται πάνω στο καπάκι του κινητήρα, και την βγάζεις τελείως έξω. Είναι η μεγάλη εξάγωνη βίδα στην δεξιά μεριά της μηχανής, 3-4 πόντους πάνω απ' τον θάλαμο του φίλτρου, ευθεία κάτω απ΄το καπάκι των βαλβίδων.

Το καινούργιο φίλτρο λαδιού το βουτάς σε καθαρό λάδι, ώστε να ποτίσει.

Αφού αδειάσουν τα λάδια, ξαναβιδώνεις τις τρεις βίδες που ξεβίδωσες στην αρχή κάτω από τον κινητήρα, αφού πρώτα ελέγχθεί, αν οι χάλκινες φλάντζες είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχουν σκληρήνει. Οι σκληρές χάλκινες φλάντζες μαλακώνουν, αν τις πυρώσεις στην φλόγα και μετά τις ψύξεις απότομα σε κρύο νερό. (Αν και, εδώ που τα λέμε, βάζεις καινούριες και ησυχάζεις).

Αν βγάλεις και το λάδι που βρίσκεται στο καπάκι του κινητήρα, τότε πρέπει να συμπληρώσεις λάδι και σ' εκείνον τον χώρο. Εδώ θα πρέπει να ανοίξεις το «ριγωτό» καπάκι των βαλβίδων (το μικρό καπακάκι 8x10εκ. πάνω απ' τον κινητήρα) και να ρίξεις από 'κει μέσα περίπου 200ml λάδι. (Σε μια από τις δύο βαλβίδες πρέπει να χύνεται ευκολότερα, αλλά δεν ξέρω σε ποια. Νομίζω, ότι είναι η δεξιά όπως τις κοιτάμε. Παίρνεις ένα μικρό χωνάκι και δοκιμάζεις).

Τώρα βάζεις περίπου 1,6λίτρα λάδι στο κιβώτιο λαδιού. (Στα εγχειρίδια λέει 2,2λίτρα, αλλά αυτό ισχύει μόνο για «κατάστεγνους» κινητήρες. Ο δικός σου έχει ήδη κρατήσει το υπόλοιπο μέσα του.)

Τέλος, ξεβιδώνεις λίγο(!) εκείνη την μεγάλη εξάγωνη βίδα, που λέγαμε, στο πλάι του καπακιού του κινητήρα... και με συνεχώς (!) πατημένο τον αποσυμπιεστή πατάς μανιβελιές, μέχρι να βγεί λίγο λαδάκι απ' την λίγο(!)ξεβιδωμένη εξάγωνη μεγάλη βίδα, που προαναφέραμε. Μετά την βιδώνεις προσεκτικά!

Βάζεις μπροστά την Ένφιλντ και αφήνεις τον κινητήρα να δουλέψει.

Ελέγχεις για διαρροές.

Ελέγχεις την στάθμη του λαδιού.

Έτοιμος!!!!

Ελπίζω να σε κατατόπισα. Είναι έυκολη δουλειά και δίχως κόπο. Στην δεύτερη αλλαγή λαδιού θα το κατέχεις το αντικείμενο?

Καλή επιτυχία

Royalist

Τροποποιήθηκε από τον Royalist

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΤΗΣ ΑΛΛΑΞΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΛΑΔΙΑ. ΔΕ ΜΠΟΡΕΣΑ ΝΑ ΞΕΒΙΔΩΣΩ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ. ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ΘΑ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΕΡΒΙΣ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΝΤΩΣ. ΚΡΑΤΑΩ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπέρα αγαπητοί φίλοι!

είμαι ένας επίδοξος αγοραστής μιας Royal Enfield.

η αγορά μιας τέτοιας μοτοσικλέτας γυρίζει στο κεφάλι μου αρκετά χρόνια αλλά μέχρι στίγμής δεν το έχω πάρει απόφαση.

στα πολύ ενημερωτικά σχόλιά σας διάβασα ότι έχει βγει η καινούρια Classic 500.

Θα την προτείνατε για αγορά?

να σας πω βέβαια και το άλλο...

η αγάπη μου για τις συγκεκριμένες μηχανές μπορεί να είναι αρκετών χρόνων αλλά είναι εντελώς πλατωνική.

ανέκαθεν θαύμαζα στο δρόμο τις κλασσικές μηχανές, ονειρευόμουν τον ευατό μου πάνω τους, αλλά μηχανή δεν έχω οδηγήσει ποτέ!!!

καλά μην φρικάρετε, υπάρχει και αυτή η κατηγορία των Enfield Lovers.

λόγω της ασχετοσύνης μου αναφορικά με τα μηχανικά μέρη, σκέφτομαι να αγοράσω καινούρια μηχανή και όχι μεταχειρισμένη.

βέβαια, έχω διάθεση να ασχοληθώ μαζί της όταν την αποκτήσω.

για μένα, η Βασιλική (έτσι την έχω ονομάσει)-(ακόμα δεν τον είδαμε γιαννη τον βαφτίσαμε) είναι ένα χόμπυ, μια ενασχόληση. σίγουρα δεν τη θέλω για τις καθημερινές μου μετακινήσεις, αλλα΄για επιλεγμένες βόλτες μόνος ή με παρέα, και να ακούω τον ήχο που πάντα "ζήλευα" στον δρόμο.

αααχ! με επιασε μια μελαγχολία...γλυκιά όμως..

καλές βόλτες! σήμερα έχει πανσέληνο...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παιδια, θα ηθελα λιγες πληροφοριες για αυτην την μηχανη.

Για συνχη μετακινηση ειναι ενταξη η βγαζει πολλα προβληματα; Επισης μπορει να μου εξηγισει καπιος γιατι η 350 θεωρουνται καλητερες απο τις 500;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Παιδια, θα ηθελα λιγες πληροφοριες για αυτην την μηχανη.

Για συνχη μετακινηση ειναι ενταξη η βγαζει πολλα προβληματα; Επισης μπορει να μου εξηγισει καπιος γιατι η 350 θεωρουνται καλητερες απο τις 500;

Έχουν δοθεί οι απαντήσεις που ζητάς στις προηγούμενες σελίδες.

Τα προβλήματα που θα βγάλει μια μηχανή εξαρτώνται απο τη συντήρηση της.

Το θέμα της καθημερινής μετακίνησης είναι υποκειμενικό. Στη πράξη δεν έχεις πρόβλημα, το θέμα είναι όμως με τι θα τη συγκρίνεις.

Δεν ξέρω κάτι για υπεροχή της 350 σε σχέση με τη 500, ίσως να εννοούν ότι εφόσον έχουν πολύ μικρές διαφορές στις επιδόσεις γιατί να πάρει κάποιος 500;

Τώρα πια όμως μόνο 500 υπάρχει...

Vassiliki:

Η γνώμη μου είναι να πάρεις αρχικά ένα εύκολο μηχανάκι για να μάθεις να κινείσαι στους δρόμους με όλους τους τρελούς, και μετά, που θα έχεις ψηθεί κάπως, παίρνεις enfield.

Δεν είναι και οι πιο εύκολες μοτοσυκλέτες στην οδήγηση. Μιλάω για τις παλιές με τον αποσυμπιεστή και το μοχλό εύρεσης της νεκράς κ.λ.π.

Η καινούρια είναι σύγχρονη μοτοσυκλέτα, πιστεύω όμως λίγο βαριά για ξεκίνημα.

Η επιλογή είναι δική σου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φίλε Black Adder,

σε ευχαριστώ για τη συμβουλή σου.

να πάρω άλλο μηχανάκι δεν το σκέφτομαι καν. δεν θέλω μηχανάκι. θέλω κλασσική μοτοσικλέτα.για μένα.

ακριβώς επειδή είναι δύσκολες όπως περιγράφεις προσανατολίζομαι στην καινούριοα έκδοση.

έχεις κάποιο σχόλιο?.

ένας όχι σχετικός θα μπορέσει να την συντηρεί?

με προβλημάτισε για παράδειγμα αυτό που έχεις γράψει ότι δεν έχουν καλή μπαταρία, παρόλο που την δική σου τη μετακινείς συχνά.

εγώ που το θέλω για βόλτα 3-4 φορές το μήνα( άντε το καλοκαίρι να το παίρνω κάθε μέρα) θα έχω πρόβλημά? θα πρέπει να τη βάζω εμπρός κάθε μέρα?

καλές βόλτες!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
με προβλημάτισε για παράδειγμα αυτό που έχεις γράψει ότι δεν έχουν καλή μπαταρία, παρόλο που την δική σου τη μετακινείς συχνά.

Πρώτα απ'όλα εγώ έχω την bullet 500 του 1995 τετρατάχυτη με τις ταχύτητες απο τα δεξιά. Αποσυμπιεστή και μανιβέλα. Όλο το πακέτο δηλαδή.

Οι παλιές οι enfield βγαίναν με μικρή μπαταρία η οποία δεν άντεχε πολύ στις ανάγκες για ρεύμα με αποτέλεσμα να πέφτει έυκολα, είδικα αν παρουσίαζε κάποια δυσλειτουργεία ο ανορθωτής.

Το πρόβλημα λύνεται εύκολα με την τοποθέτηση βάσης και μπαταρίας από τα μοντέλα με μίζα.

Επίσης ένα άλλο πρόβλημα που βγαίνει συχνά είναι και ανορθωτής αλλά αυτό μου το έβγαλε και καινούριο σκούτερ με λιγότερα από 1000χιλ. οπότε...

ένας όχι σχετικός θα μπορέσει να την συντηρεί?

Ένας όχι σχετικός δεν μπορεί να συντηρήσει τίποτα, γι'αυτό και λέγεται όχι σχετικός, στην περίπτωση αυτή τη συντήρηση αναλαμβάνει το συνεργείο.

Όταν με τον καιρό ο μη σχετικός γίνει και λίγο σχετικός αρχίζει να κάνει απλά πράγματα, όπως αλλαγες λαδιών, αν έχει όρεξη δηλαδή... τα υπόλοιπα με τον καιρό...

εγώ που το θέλω για βόλτα 3-4 φορές το μήνα( άντε το καλοκαίρι να το παίρνω κάθε μέρα) θα έχω πρόβλημά? θα πρέπει να τη βάζω εμπρός κάθε μέρα?

Ε όχι βέβαια... εγώ τη βγάζω για βόλτα μια φορά την βδομάδα τώρα πια που πήρα το σκούτερ για κάθε μέρα.. και παραπάνω να την αφήσεις δεν παθαίνει τίποτε, απλά αν είναι να την αφήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα αποσύνδεσε την μπαταρία ή βάζε την απλά μπρός που και πού... όπως σε όλες τις μηχανές...

Εσύ τώρα μιλάς για την Classic Bullet 500.

Για αυτό το μοντέλο δεν γνωρίζω πολλά καθώς δεν την έχω οδηγήσει.

Πρόκειται όμως για μια μοτοσυκλέτα με μίζα, 5 ταχύτητες στη σωστή πλευρά, δισκόφρενο μπροστά και ψεκασμό.

Θέλω να ελπίζω ότι όλα τα προβλήματα που παρουσίαζαν οι παλαιότερες εκδόσεις θα έχουν εκλείψει καθώς και το γεγονός ότι σχεδιάζεις να την πάρεις καινούρια είναι ένα μεγάλο σύν στην όλη υπόθεση.

Απο την άλλη το κόστος της (5.800?) δεν είναι δίολου ευκαταφρόνητο. Σίγουρα είναι αρκετά λιγότερα απο τα 8.500? που κάνει η Bonneville Black.

Αν ήθελες να πάρεις ένα απο τα παλιά μοντέλα θα σου έλεγα να είναι πολύ προσεκτική και να έχεις αρκετή υπομονή αλλα με την καινούρια πιστεύω ότι θα είσαι οκ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πραγματικα μπραβο σας για το μερακι σας για τις συγκεκριμενες μοτοσυκλετες! Πραγματικα πανεμορφες! Μολις ειδα την καινουργια classic bullet δεν ηξερα καν οτι υπηρχε τετοια μηχανη τρελλαθηκα! Πραγματικα ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ!!!! Παντα ονειρευομουν μια τετοια μηχανη αλλα σκεφτομουν οντας φοιτητης πως δεν ειμαι να παρω μια μηχανη που χρειαζεται αναπαλαιωση, μιας και τα εξοδα θα ειναι μεγαλα! Μολις ειδα οτι βγαινει σε καινουργια εχασα τον υπνο μου, πραγματικο εργο τεχνης παιδια! Θα ηθελα να ρωτησω αν μπορει μια τετοια μηχανη με ταχυτητες της ταξης των 90-100 να βγαλει ενα ταξιδι ανετα της ταξης των 90 χιλιομετρων 2 φορες την εβδομαδα καθως και αν ειναι και καλο για μετακινησεις καθημερινες για μεσα στην Αθηνα στο κεντρο εννοω. Αν την παρω θα την παρω καινουργια, και αφου τηρησω ευλαβικο στρωσιμο μετα θα κανω ταξιδια τετοιου βεληνεκους! Βεβαια μετα θα κανω και ταξιδακια και ποιο μακρια ας πουμε Αθηνα- Πατρα. Το ξερω πως δεν ειναι ταξιδιαρα αλλα δε με νοιαζει αυτο, μονο και μονο που θα την κοιταω καθε πρωι, μονο και μονο που θα την ακουω να δουλευει θα με κανει χαρουμενο! Δεν με ενδιαφερουν οι επιδοσεις, αλλα η αξιοπιστια, αν με ενδιαφεραν οι επιδοσεις θα πηγαινα να επαιρνα αλλο ειδος μηχανης. Και οσον αφορα τα ανταλλακτικα παιδια, δεν πιστευω να αντιμετωπισω προβλημα, σωστα? Αυτα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τα κάνει αυτά που ζητάς, εδώ τα έκαναν και οι παλιότερες.

Τώρα για το κέντρο νομίζω ότι είναι το ίδιο βολική όσο και οποιαδήποτε άλλη μοτοσυκλέτα με τα ίδια κιλά (δηλαδή όχι παπί ή σκούτερ).

Εξαρτάται για πιο λόγο κατεβαίνεις κέντρο. Αν απλά πας στη σχολή είσαι οκ, το έκανα 2 χρόνια (στη Πατησίων) απροβλημάτιστα, τώρα αν κατεβαίνεις για δουλειές και τρέξιμο, κρίμα είναι θα τη λιώσεις...

Ο πιο απλός τρόπος για να σχηματίσεις ολοκληρωμένη άποψη είναι να πας στην αντιπροσωπεία και να κάνεις ένα test ride. Υπάρχει διαθέσιμη.

Βεβαια μετα θα κανω και ταξιδακια και ποιο μακρια ας πουμε Αθηνα- Πατρα.

Γνωστός μου ήρθε απο Πάτρα με κολλημένη μπιέλα* με το παλιό bullet... τέτοιες ανοχές είχε το μοτέρ...

Ανταλλακτικά η αντιπροσωπεία έχει τα πάντα, αυτή τη στιγμή για την καινούρια δεν βρίσκεις τίποτα απο Ινδια γιατί εκεί δεν κυκλοφορεί (ακόμα).

Υπαρχει το πρόβλημα του μονοπωλείου αλλά και πάλι φτηνά είναι σε σχέση με τις υπόλοιπες μάρκες.

*αυτά παθαίνεις αν αλλάζεις λάδια και δε σφίγγεις όλες τις βίδες σωστά...

Τροποποιήθηκε από τον BlackAdder

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπέρα παληκάρια και καλές διαδρομές νά' χετε!!

Πρίν από λίγες ημέρες επέστρεψα από ταξίδι στην Γερμανία (εξυπακούεται, ότι ταξίδεψα με την Ένφιλντ). Η μοτοσυκλέτα ήταν καταπληκτική, δεν παρουσίασε απολύτως κανένα πρόβλημα, μ' έφερε στο σπίτι σώο και αβλαβή και εν τέλει απόλαυσα ένα μοναδικό και γεμάτο εμπειρίες ταξίδι με αυτήν την εξ' ίσου μοναδική μοτοσυκλέτα. :respekt:

Για τους προλαλήσαντες και προγράψαντες έχω να πω, ότι πολύ προβληματίζονται με τα πίτουρα και τα κοσκινίσματα... :scared:

Αν την θέλετε και την αγαπάτε, να την πάρετε... Αν θέλετε κάτι άλλο, να πάρετε το άλλο...

Αν την προσέχετε και γνωρίζετε τις δυνατότητες (έχει ομολογουμένως λίγες) και τις ικανότητές της (θα εκπλαγείτε, αλλά είναι περισσότερες απ' όσο φαντάζεστε), θα περάσετε μαζί της ζωή χαρισάμενη...

Αν είστε άσχετοι μηχανολογικά, θα γίνετε εξπέρια και ξεφτέρια και προφέσσορες (άμα λάχει...)... και το ωραίο είναι, ότι θα καταλάβετε (μέσω της ενασχόλησής σας με την Ένφιλντ) πόσο, μα πόσο άσχετοι είναι πολλοί άλλοι μοτομηχανοβιοεξυπνάκηδες και μοτοτεχνικομάστορες...

Οι περισσότεροι εξ' αυτών δεν ξέρουν την τύφλα τους την μαύρη, αλλά εξυπνάδες στην κοινωνία ξέρουν να πετάνε...

Η μοτοσυκλέτα αυτή (αν και όσα παραθέτω, τα κάνει ασυζητητί και αβίαστα...) δεν είναι εργαλείο δουλειάς, ούτε μέσο μεταφοράς προς και από τις καφετερίες, ούτε γυναικοανδροπαγίδα...

Είναι ανεξαρτησία, είναι χαλάρωση, είναι απόλαυση, είναι ψυχανάλυση, είναι παρέα, είναι αυτοπεποίθηση, είναι ελευθερία, είναι περιπέτεια, είναι αναζήτηση, είναι ανακάλυψη, είναι ηρεμία, είναι ομορφιά, είναι δώρο, είναι νεύρο, είναι αντρίκιο πράγμα, είναι γυναικεία συντροφιά, είναι ταξίδι, είναι... τι να σαςλέω τώρα...

Ό,τι και να πώ... πρέπει να το ζήσει κανείς για να με καταλάβει...

Με πήγε, με συντρόφευσε και με έφερε... μετά από 4000χλμ.

Μην την συγκρίνετε με τίποτε άλλο... απλά αγαπήστε την.

Και μην κοιτάτε τα αρνητικά επάνω της... Ποιό μηχάνημα δεν είχε ποτέ του αρνητικά στην χρησιμότητα ή την χρηστικότητά του?

Μήπως το αυτοκίνητο που οδηγείτε εσείς ή οι δικοί σας κάνει τα πάντα και σας πάει παντού?

Μήπως το ψυγείο ή το πλυντήριό σας είναι η προσωποποίηση της τελευταίας τεχνολογίας?

Δεν καταλαβαίνω προς τι ο δισταγμός μερικών!!

Αν την θέλετε, αγοράστε την!

Με τις καλύτερές μου ευχές...

Royalist

Υ.Γ. Η καινούρια η κλάσσικ παρουσίασε κάποια προβλήματα στοσασμάν (ή στον συμπλέκτη αν δεν κάνω λάθος) και στο εξωτερικό την ανακαλέσανε για βελτιώσεις. Παραμένει πάντως παρασσάγγες καλύτερη από τα παλαιότερα μοντέλα.

Η 350 λειτουργεί καλύτερα και ομαλότερα μηχανικά από την 500άρα. Αυτό της δίνει καλύτερη οδηγική συμπεριφορά και ξεκούραστο κινητήρα. Αν και δεν έχει την δύναμη της 500ας, η 350 δεν έχει να ζηλέψει τίποτα στην ζωή της πόλης και στις χαλαρές βόλτες.Όύτως ή άλλως σε καμία δεν θα συμβούλευα απότομα γκάζια και ταχύτητες μονίμως άνω των 80-90χλμ/ώρα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε παιδια δεν ξερετε πως σας ζηλευω παντα μου αρεσαν οι κλασικες μοτο ειδικα οι enfield!!!Προκειται να παρω σε κανα μηνα μηχανη και ειχα καταληξει σε breva 750 λογω του στυλ αλλα αρχικα ηθελα enfield τα ονειρα ομως καταριφθηκαν εξετιας του οτι δεν υπαρχει αντιπροσωπεια στο νησι και δεν θα ηξερα που να παω για το service της για να ασχοληθω μονος πολυ δυσκολο για την συντηρηση της λογω του οτι ειμαι ασχετος και λογω χρονου!!!λεφτα για να πηγαινει καθε φορα Αθηνα δεν υπαρχουν!!!!πειτε μου οτι υπαρχει διεξοδος και σιγουρα θα παρω την καινουργια classic!!!εχω χασει τον υπνο μου μαζι της ανυσηχω :wacko: !!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα