Jump to content
ALX™

Διόρθωση σφάλματος κοντέρ R1150GS

Recommended Posts

Όσοι έχετε 1150GS και χρησιμοποιείτε και GPS, θα έχετε προσέξει την μεγάλη απόκλιση που έχει το ταχύμετρο σε σχέση με τα χαω που σας δίνει το GPS όταν κινείστε. Μιλάμε για πολύ κλέψιμο το κοντέρ!

Συγκεκριμένα :

Με 3000σαλ έχω ένδειξη ταχύτητας στο κοντέρ περίπου 105χαω ενώ το GPS μου δείχνει 99χαω

Στις 4000σαλ έχω ένδειξη στο κοντέρ περίπου 137χαω ενώ το GPS μου δείχνει 127χαω!!!

Μην πω για παραπάνω στροφές και χιλιόμετρα, γιατί θα κλάψουμε παρέα. :cry2:

Μιλάμε δηλαδή για αποκλίσεις της τάξεως του 7% περίπου σε αυτές τις στροφές.

Η λύση στο πρόβλημα, είναι να αλλάξουμε με κάποιο τρόπο το βήμα στον ατέρμονα του κοντέρ που βρίσκεται στον μπροστινό τροχό. Εκεί δηλαδή που καταλήγει η ντίζα.

Και πως θα γίνει αυτό? Δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε, αγοράζοντας έναν καινούριο.

Αυτός ο καινούριος δεν θα είναι από GS αλλά από R και συγκεκριμένα από το R1100R του οποίου το βήμα είναι μικρότερο του GS.

Πιο κάτω παραθέτω τα στοιχεία του ενός και του άλλου

62122306287 speedometer drive (I=3,0) R1150GS

62122306078 speedometer drive (I=2,6) R1100R

Προσέξτε την διαφορά του βήματος στην κόκκινη γραμματοσειρά!

Το μπλιμπλίκι αυτό,(Νο12 στην εικόνα) κοστίζει περί τα 55? και η εργασία για την τοποθέτηση δεν παίρνει πάνω από ένα 20λεπτο (εννοείται ότι το ζητάτε στην BMW με τον κωδικό ανταλλακτικού που έδωσα πιο πάνω)

B0002583.png

Μετά την τοποθέτησή του, η απόκλιση του κοντέρ μειώνεται κατά πολύ και έχουμε...

Με 3000σαλ έχουμε ένδειξη κοντέρ 100χαω ενώ το GPS δίνει 99χαω!

Με 4000σαλ έχουμε ένδειξη κοντέρ 129χαω περίπου ενώ το GPS δίνει 127

Μια απόκλιση της τάξεως του 1% με 1,5% πλέον κι όχι 7% που ήταν πριν. :winking:

YΓ: Με την πρώτη ευκαιρία θα ανεβάσω και το φωτορεπορτάζ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ο βηχας και τι αλλο λεει η παροιμια οτι δεν κρυβονται; :lol: :lol: :lol: :lol:

Ανευ πλακας τωρα αν σου περρισευουν καντο. Αλλα οι καιροι ειναι δυσκολοι βρε παιδι μου!!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γιατί είσαι τόσο σίγουρος ότι το GPS δείχνει σωστά;

πιο πολύ θα εμπιστευόμουν το κοντέρ....

edit: και εξηγούμαι. Το κοντέρ είναι άμεση "μέτρηση". Τόσες στροφές με αυτή τη διάμετρο ρόδας αντιστοιχούνε σε αυτή την ταχύτητα, απόσταση.

στο gps ή ταχύτητα-απόσταση βγαίνει με υπολογισμούς πάνω σε δεδομένα στα οποία ήδη υπάρχει κάποιο σφάλμα (έχει να κάνει με τον αριθμό των δορυφόρων που χρησιμοποιούνται)

Τροποποιήθηκε από τον nexxon

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

:_thumbsup: ...καλη φαση !....οντως 7% ειναι πολυ κλεψιμο!

...γενικως δεν ηξερα οτι ειναι τοσο απλη η λύση σε ενα τετοιο προβλημα παρέκκλισης !...εννοω μονο με την αλλαγη ενος εξαρτήματος !

....αναμενουμε τις φωτο! :yes:

...

...

:shades: ...δηλαδη ανταλλάζω ενα μαρκουτσακι και πηρε το μηχανακι μου καμια 10αρι "αλογατα" ε?...χαχα! :tooth:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τί να πώ...... τα φτιάχνεις όλα!!!! Εγώ ούτε το ρολόι της μηχανής δεν ασχολούμαι να φτιάξω!!! Να ναι καλά ο Al_Bandy που μου έφτιαξε την ώρα!!!! :lol:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν καταλαβατε γιατι το εκανε ο Αλεκος.... Ετσι γραφει πιο πολλα χιλιομετρα ο χιλιομετροδεικτης κι αλλαζει πιο συχνα λαδια...! :lol: Ξερει τι κανει ο ανθρωπος! ;)

Απο κει και περα, εγω δε θα εμπαινα καν στη διαδικασια να το αλλαξω, μαγκια του Αλεξ τοσο οτι βρηκε τον καταλληλο ατερμονα οσο και οτι ασχοληθηκε για αυτο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κι όμως....

@nexxon: Eίμαι σίγουρος γιατί και ο χιλιομετρητής γράφει κάτι τις παραπάνω απ' ότι πραγματικά έχω κάνει. Το έχω τσεκάρει με ένα ηλεκτρονικό κοντεράκι (sigma sport) που του έχω δώσει ακριβώς διαμέτρους κτλ και εκείνο μου γράφει λιγότερα απ' ότι το κοντέρ. Επίσης εκείνο συμφωνεί με το GPS στην ταχύτητα!

@Ηayabusas Μάλλον το αντίθετο θα συμβαίνει, αφού τα χιλιόμετρα θα γράφονται πιο αργά. Άρα παρατείνω τα διαστήματα service, οπότε αγαπητέ Φούρναρη θα κάνω απόσβεση των χρημάτων μέσα σε κάνα δυο τρία σέρβις και μετά αρχίζει το κέρδος :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
@Ηayabusas Μάλλον το αντίθετο θα συμβαίνει, αφού τα χιλιόμετρα θα γράφονται πιο αργά. Άρα παρατείνω τα διαστήματα service, οπότε αγαπητέ Φούρναρη θα κάνω απόσβεση των χρημάτων μέσα σε κάνα δυο τρία σέρβις και μετά αρχίζει το κέρδος :D

Λαθος διατυπωση Αλεξ, αυτο εννοουσα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Απίστευτη προσοχή στη λεπτομέρεια ALX και μπράβο που βρήκες ατέρμονα με κατάλληλο βήμα!

Να έχετε υπόψη σας πάντως ότι όλα τα κοντέρ (σε όλα τα οχήματα) δείχνουν ταχύτητα μέχρι και 10% επάνω. Ο ατέρμονας του R1100R έχει μικρότερο βήμα γιατί το R1100R έχει μικρότερο μπροστά τροχό από το GS. Λογικά και το R1100R θα "κλέβει" πάνω - κάτω το ίδιο με τα άλλα οχήματα.

Η "κλοπή" των κοντέρ νομίζω ότι γίνεται για δύο λόγους:

1) γράφεις λίγο περισσότερα χλμ και κάνεις λιιιίγο πιο συχνά σέρβις (αυτό υποθέτω ότι δεν το κάνουν για να σου πάρουν πιο πολλά λεφτά, φαντάζομαι ότι θα είναι μικρή η διαφορά για τις εταιρείες, αλλά για να σιγουρέψουν ότι και ο αμελής ιδιοκτήτης που θα αργήσει να πάει για σέρβις θα έχει λάδια κι όχι νερό στον κινητήρα...).

2) αποκλείεται να κάνει λάθος το κοντέρ και να πάρεις κλήση για υπέρβαση ορίου ταχύτητας με υπαιτιότητα του οχήματος. Αυτός νομίζω ότι είναι και ο κύριος λόγος γιατί σε μερικές χώρες οι ποινές για υπέρβαση είναι αυστηρότατες και μετά μπορεί οι ιδιοκτήτες να αρχίσουν μαζικές μηνύσεις στην εταιρεία κατασκευής του οχήματος να τους πληρώσει κλήσεις και αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη από αφαίρεση άδειας & διπλώματος...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
2) αποκλείεται να κάνει λάθος το κοντέρ και να πάρεις κλήση για υπέρβαση ορίου ταχύτητας με υπαιτιότητα του οχήματος. Αυτός νομίζω ότι είναι και ο κύριος λόγος γιατί σε μερικές χώρες οι ποινές για υπέρβαση είναι αυστηρότατες και μετά μπορεί οι ιδιοκτήτες να αρχίσουν μαζικές μηνύσεις στην εταιρεία κατασκευής του οχήματος να τους πληρώσει κλήσεις και αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη από αφαίρεση άδειας & διπλώματος...

Αυτο! :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ θέλω όμως να μου δείχνει τα πραγματικά κι όχι στο περίπου. Είμαι τελειομανής...τι να κάνουμε B)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Γιατί είσαι τόσο σίγουρος ότι το GPS δείχνει σωστά;

πιο πολύ θα εμπιστευόμουν το κοντέρ....

edit: και εξηγούμαι. Το κοντέρ είναι άμεση "μέτρηση". Τόσες στροφές με αυτή τη διάμετρο ρόδας αντιστοιχούνε σε αυτή την ταχύτητα, απόσταση.

στο gps ή ταχύτητα-απόσταση βγαίνει με υπολογισμούς πάνω σε δεδομένα στα οποία ήδη υπάρχει κάποιο σφάλμα (έχει να κάνει με τον αριθμό των δορυφόρων που χρησιμοποιούνται)

Κάνεις το λάθος ότι θεωρείς τη περίμετρο του τροχού γνωστή με απόλυτη ακρίβεια! Στη πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το μέγεθος του ελαστικού είναι η μεγαλύτερη πηγή σφάλματος, γι αυτό και η μειωμένη ακρίβεια του ταχύμετρου-οδόμετρου.

Αντίθετα, το GPS (χωρίς καν το WAAS) έχει τυπική ακρίβεια 0,05m/s, δηλαδή 0,18Km/h. Μέρα με τη νύχτα! :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πραγματικά :respekt: :respekt: :respekt:

Είσαι τελειομανής ως εκεί που δεν παίρνει και πολύ ψαγμένος...

Μπράβο σου συνέχισε έτσι και το BMWάκι σου δεν θα γεράσει ποτέ :ok: :ok: :ok:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Το μέγεθος του ελαστικού είναι η μεγαλύτερη πηγή σφάλματος, γι αυτό και η μειωμένη ακρίβεια του ταχύμετρου-οδόμετρου.

Kαι σε αυτοκινητα, και σε μοτοσυκλετες, τα κοντερ ειναι "αισιοδοξα" περιπου 5-6% για το λογο που ανεφερε παραπανω ο "zoo"

Nα σκεφτεις, οτι πληρωσαμε προστιμο, πριν δυο χρονια στο τουνελ του Mont Blanc, για υπερβαση οριου κατα 5-6 χλμ!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν είναι καλύτερα λοιπόν να πηγαίνεις όσο σου δείχνει το κοντέρ κι όχι στο περίπου? Ξέρεις ότι το όριο είναι 100, άρα θα πας 95 κι όχι 105 αφού και καλά το κοντέρ ξέρουμε ότι κλέβει!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Δεν είναι καλύτερα λοιπόν να πηγαίνεις όσο σου δείχνει το κοντέρ κι όχι στο περίπου? Ξέρεις ότι το όριο είναι 100, άρα θα πας 95 κι όχι 105 αφού και καλά το κοντέρ ξέρουμε ότι κλέβει!

Παντως, θυμαμαι απο τα πρωτα tests που διαβαζα, και επιβεβαιωσα στην πορεια, κατεκριναν το πρωτο GS 1200, (2004, δεν ξερω για τα υπολοιπα) γιατι ειχε ακριβεστατο κοντερ! ακριβως γι'αυτο το λογο! :wacko:

(Οντως, μετρημενο με GPS, δεν χανει σχεδον τπτ! το εχω ξαναναφερει αλλωστε..)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οδηγία 2000/7/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαρτίου 2000, σχετικά με το ταχύμετρο των δίκυκλων ή τρίκυκλων οχημάτων με κινητήρα και για την τροποποίηση της οδηγίας 92/61/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την έγκριση τύπου των δίκυκλων ή τρίκυκλων οχημάτων με κινητήρα

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUri...00L0007:EL:HTML

"3.2. Τα μοντέλα παραγωγής θεωρείται ότι πληρούν τις απαιτήσεις της παρούσας οδηγίας, εφόσον, υπό τις συνθήκες που προβλέπονται στα σημεία 2.3.1 έως 2.3.6, υπάρχει μεταξύ της ταχύτητας V1 που απεικονίζεται στον πίνακα του ταχύμετρου και της πραγματικής ταχύτητας V2 η ακόλουθη σχέση:

0 <= (V1 - V2) <= 0,1 · V2 + 4 km/h για τα μοτοποδήλατα

και

0 <= (V1 - V2) <= 0,1 · V2 + 8 km/h για τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες."

Στο Tuneboy και για τις μοτοσυκλέτες που μετράνε την ταχύτητα μέσω της ECU ( http://www.pvdwiki.com/index.php?title=Spe...edometers_works ), υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ποσοστού απόκλισης...

Παράδειγμα για το Tiger 1050.

post-2138-1234986581_thumb.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κι εγω το δικο μου,μετρημενο με GPS(destinator αλλά και Garmin)εως τα 180 χ.α.ω περιπου-πιο πανω δεν πηγα οσες φορες ειχα GPS-δεν εχανε πανω απο 1km/h(αμελητεο...) στο κοντερ :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Κι εγω το δικο μου,μετρημενο με GPS(destinator αλλά και Garmin)εως τα 180 χ.α.ω περιπου-πιο πανω δεν πηγα οσες φορες ειχα GPS-δεν εχανε πανω απο 1km/h(αμελητεο...) στο κοντερ :)

:_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
0 <= (V1 - V2) <= 0,1 · V2 + 8 km/h για τις δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες."

Μπράβο σου που μπήκες στο κόπο να το ψάξεις! :_thumbsup:

Φαίνεται ακριβώς το τυχαίο σφάλμα που οφείλεται σε φυσικούς λόγους (και μεταξύ μας: επιτρέπεται έως 10% ? πολύ μου φαίνεται!) και το εσκεμμένο συστηματικό σφάλμα για τους λόγους που ανέφερε ο zoo.

Παντως, θυμαμαι απο τα πρωτα tests που διαβαζα, και επιβεβαιωσα στην πορεια, κατεκριναν το πρωτο GS 1200, (2004, δεν ξερω για τα υπολοιπα) γιατι ειχε ακριβεστατο κοντερ! ακριβως γι'αυτο το λογο! :wacko:

:blink: Δεν πάμε καλά μου φαίνεται! Για κακολογήσει κανείς μια μοτοσυκλέτα επειδή έχει ακριβές ταχύμετρο ή εγκάθετος πρέπει να είναι ή εντελώς ηλίθιος! :fool:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ωραία μετατροπή αλλά την έκανες ανάποδα..

Έπρεπε να βρεις ατέρμονα με I=4 περίπου..

Γρήγορα και ανέξοδα κερδίζεις περίπου 20 αλογάκια και πατάς και 600 SS

:_zeppelin:

Τροποποιήθηκε από τον TC-drift

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα