Jump to content
Sign in to follow this  
^tasoulis^

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΡΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ

Recommended Posts

ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 2005 ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ.

Η έγκαιρη αφαίρεση του κράνους από κάποιον αναβάτη που έχει εμπλακεί σε ατύχημα μπορεί να του σώσει τη ζωή. Απλώς πρέπει να γίνει γρήγορα και με τον σωστό τρόπο

Παλαιότερα πίστευαν ότι η αφαίρεση του κράνους μοτοσυκλετιστή που έχει εμπλακεί σε ατύχημα έπρεπε να γίνεται αποκλειστικά από έμπειρους γιατρούς ή νοσηλευτές πρώτων βοηθειών και όχι από τους παρευρισκομένους στον τόπο του ατυχήματος. Ο κύριος λόγος γι΄ αυτό είναι το ρίσκο να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή του αυχένα από την επιπόλαιη προσπάθεια κάποιου να αφαιρέσει το κράνος ενός αναβάτη που πιθανόν δεν έχει τις αισθήσεις του.

Πρόσφατες έρευνες όμως των επιστημόνων που ασχολούνται με τις συνθήκες και τις επιπτώσεις διαφόρων ατυχημάτων δείχνουν ότι το σωστό είναι να αφαιρείται άμεσα το κράνος από κάποιον μοτοσυκλετιστή που έχει εμπλακεί σε ατύχημα. Φυσικά αυτό πρέπει να γίνει από τους άμεσα παρευρισκομένους στον τόπο του ατυχήματος, αφού ο χρόνος που θα περάσει μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου και των γιατρών μπορεί να αποβεί εις βάρος του παθόντα. Οι πιθανότητες πνιγμού από αίμα λόγω εσωτερικής αιμορραγίας ή ακόμα από κατάποση σπασμένων τμημάτων του προσώπου είναι πολύ μεγαλύτερες, ενώ δεν μπορεί να του δοθεί το «φιλί της ζωής» σε περίπτωση που έχει σταματήσει η αναπνοή. Όλα αυτά ισχύουν και στην περίπτωση διαιρούμενου κράνους, στο οποίο το εμπρός τμήμα ανασηκώνεται, ή κράνους τύπου Jet.

Δυστυχώς, η πλειονότητα των Ελλήνων οδηγών βρίσκονται εντελώς απροετοίμαστοι και χωρίς καμία εξοικείωση στη θέα ενός μοτοσυκλετιστή στην άσφαλτο και αρκούνται μόνο στο να καλέσουν την Τροχαία ή τις Πρώτες Βοήθειες. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι σχεδόν υποχρεωτική η στοιχειώδης εκπαίδευση όλων των οδηγών στην παροχή πρώτων βοηθειών, με τρίωρα μαθήματα που γίνονται δωρεάν από τον Ερυθρό Σταυρό ή από αντίστοιχα ιδρύματα, κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Τμήμα της εκπαίδευσης είναι και η αφαίρεση του κράνους, δείχνοντας με τις φωτογραφίες πώς πρέπει να χειριστούμε σωστά μια τέτοια περίπτωση.

ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΔΗΓΕΙΕΣ :closedeyes:

http://www.youtube.com/watch?v=9JWiw0HFpDo

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

.....πολυ καλο ! :_thumbsup:

:think: ...ειλικρινα μεχρι τωρα και γω νόμιζα!..."οτι δεν βγαζουμε το κρανος!"

.....

...αναθεωρω λοιπον! ....και ελπιζω να μην χρειαστει ποτε να επεμβω!

........ :/

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θέλει γνώση για να αναλάβεις τέτοια ευθύνη ! :huh:

Πάντως δεν φάνηκε δύσκολο στο βίντεο , κρατάς σταθερό αυχένα και σαγόνι .

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παίρνεις το ρίσκο ρε γαμώτο όμως...

Προσωπικά, μάλλον, μόνο σε περίπτωση που το θύμα δεν αναπνέει.

Άλλωστε το αναφέρει στη περιγραφή του βίντεο "if the casualty stops breathing".

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οπως σε ολα τα σχετικα θεματα, ειναι θεμα προτεραιοτητων!

Και πρωτη προτεραιοτητα ειναι η ΕΠΙΒΙΩΣΗ! του θυματος, αρα, η εξασφαλιση της αναπνοης! Αν αυτη επιτυγχανεται ΜΕ! το κρανος, τοτε αφηνεται ετσι..Αν ΟΧΙ! ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ! να βγει, ακομα και με κινδυνο βλαβης στον αυχενα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν ξέρω το κατά πόσο είναι εύκολο αυτό. Συν του ότι δεν ξέρεις τι θα αντιμετωπίσεις.

Δυστυχώς, ένας γνωστός μου είχε άσχημη εμπειρία, όταν πήγε να βγάλει το κράνος από το κεφάλι ενός φίλου του που τον χτύπησε αυτοκίνητο και τον παράτησε!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι σχεδόν υποχρεωτική η στοιχειώδης εκπαίδευση όλων των οδηγών στην παροχή πρώτων βοηθειών, με τρίωρα μαθήματα που γίνονται δωρεάν από τον Ερυθρό Σταυρό ή από αντίστοιχα ιδρύματα, κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα στη χώρα μας.

Νιώθω μεγάλη αμηχανία που δεν ήξερα για την αφαίρεση κράνους υπό συνθήκες. Μέχρι τώρα λέγαμε μην τυχόν τον αγγίξεις. Φταίω? Ίσως.. Αλλά το βίντεο αυτό πρέπει να το δει αρκετός κόσμος, εικόνες είναι αυτές.. Αχρείαστες να ναι βέβαια! -_-

Και πρωτη προτεραιοτητα ειναι η ΕΠΙΒΙΩΣΗ! του θυματος, αρα, η εξασφαλιση της αναπνοης! Αν αυτη επιτυγχανεται ΜΕ! το κρανος, τοτε αφηνεται ετσι..Αν ΟΧΙ! ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ! να βγει, ακομα και με κινδυνο βλαβης στον αυχενα!

Πολύ σωστό!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πάντως ο Ερυθρός Σταυρός κάνει εκπαίδευση για πρώτες βοήθειες κατα τακτά χρονικά διαστήματα ...

Αυτό μπορούμε να το μάθουμε και ίσως με κάποια μικρή χρηματική συμμετοχη , μπορούμε να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα αυτα..

Εγώ τα είχα κάνει παλαιότερα , αλλά έχει περάσει μία 10ετία ...

Πάντως ψήνομαι ανα κάποιος το κανονήσει ..

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μπραβο ρε Τασο.. Πολυ χρησιμο.. ;)

Και εγω μεχρι τωρα ειχα στο μυαλο μου οτι ποτε και για κανενα λογο δε βγαζουμε το κρανος.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

κ γω δεν το ξερα....τοσα χρονια μας ελεγαν το αντιθετο.ευκολο δειχνει...μονο που θελει 2 ατομα.τωρα οσον αφορα το ρισκο..αυτο ειναι προβλημα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλα και εγω το διαβασα αλλου(εκτος χωρου μοτοσυκλετας) και το βρηκα πολυ ενδιαφερον οποτε σας το μεταδωσα :blush:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

:unsure:

Δε ξερω τι να πω, Θαναση καλα το λες οτι πρεπει να βγει αλλα δεν ειναι και τοσο ευκολο οπως φαινεται με εναν ανθρωπο

που ειναι καλα, αλλα οταν ο αλλος δεν ξερεις τι εχει παθει και ΠΟΥ πρεπει να τον πιασεις; και αν βρε παιδια εφαγε δυνατο

χτυπημα στο κεφαλι και του εχει ανοιξει μεσα απο το κρανος τι γινετε μετα;

Δε ξερω αν θα το τολμουσα ποτε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
:unsure:

Δε ξερω τι να πω, Θαναση καλα το λες οτι πρεπει να βγει αλλα δεν ειναι και τοσο ευκολο οπως φαινεται με εναν ανθρωπο

που ειναι καλα, αλλα οταν ο αλλος δεν ξερεις τι εχει παθει και ΠΟΥ πρεπει να τον πιασεις; και αν βρε παιδια εφαγε δυνατο

χτυπημα στο κεφαλι και του εχει ανοιξει μεσα απο το κρανος τι γινετε μετα;

Δε ξερω αν θα το τολμουσα ποτε.

Κοιτας να δεις, αν ανασαινει, χωρις εμποδια..αν ναι, το παρακολουθεις και απλα περιμενεις τους "αρμοδιους"

Αν ΟΧΙ!, τι θα χασεις, αν προσπαθησεις??? :what:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σωστο ρε γαμωτο αλλα μου κανει καπως, δε ξερω μαλλον θα το τολμησω τελικα, ευχομαι βεβαια να μην χρειαστει ΠΟΤΕ!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το κράνος βγαίνει Μ Ο Ν Ο όταν είσαι εκπαιδευμένος και γνωρίζεις τον τρόπο.Το βιντεάκι μάλιστα δείχνει με σαφή τρόπο και καθαρές κινήσεις τον τρόπο αφαίρεσής του,παρόλαυτά ένας εξειδικευμένος διασώστης θα προχωρήσει και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει και τις υπόλοιπες καταστάσεις ανάλογα με την κατάσταση του θύματος αξιολογόντας την ABCDE μέθοδο του PHTLS (prehospital trauma life support)

Προσωπικά θα πρότεινα σε περίπ[τωση που εμπλακεί κάποιος να κοιτάξει πρώτα την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του χώρου,της σκηνής και τη δική του ως αρρωγός (π.χ.να σταματήσει διερχόμενα οχήματα έτσι ώστε να μην πέσουν πάνω του γιατί μη ξεχνάμε πολλοί σταμάτησαν να βοηθήσουν αλλα χωρίς το χρυσό κανόνα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ χαθήκαν και αυτοί...μετά να πλησιάσει στο σημείο αν είναι αυτό εφικτό και να ακινητοποιήσει το κεφάλι να ανοίξει τη ζελατίνα και να βεβαιωθεί ότι αναπνέει το θύμα και να ελέγξει πόσοι ακόμη υπάρχουν,και να καλέσει το 166 ΕΚΑΒ και την τροχαία 100 εξηγώντας ΠΟΥ βρισκόμαστε ,ΤΙ αντιμετωπίζουμε,ΠΟΣΟΙ είναι και να μείνουμε στη διάθεση του κέντρου για περισσότερες οδηγίες.

Αυτό είναι το σημαντικότερο.Ε'υχομαι να μην εμπλεκεί κανείς σας σε τέτοιες καταστάσεις και να είναι όλοι γεροί και δυνατοί.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Προσωπικη μου γνωμη ειναι οτι αν δεν εχει εκπαιδευτει καποιος για κατι τετοιο δεν θα πρεπει να το επιχειρει εχοντας "μαθει" μονο μεσα απο ενα βιντεο η καποιες φωτογραφιες πως γινεται.

Το καλυτερο θα ηταν να εχουμε παροκολουθησει μαθηματα πρωτων βοηθειων. Τα βασικα δεν κρατανε πανω απο τρεις ωρες και γινονται συχνα απο τον ερυθρο σταυρο.Μην ξεχναμε οτι οποιοδηποτε λαθος μπορει να στοιχισει πολυ ακριβα....

Επειδη το εχω παρακολουθησει στον ερυθρο σταυρο και τους εχω γνωρισει και αν υπαρχει ενδιαφερον απο αρκετα ατομα θα μπορουσα να μιλησω μαζι τους για να κανονισουμε να μας κανουν το τριωρο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Επειδη το εχω παρακολουθησει στον ερυθρο σταυρο και τους εχω γνωρισει και αν υπαρχει ενδιαφερον απο αρκετα ατομα θα μπορουσα να μιλησω μαζι τους για να κανονισουμε να μας κανουν το τριωρο.

Μια χαρα ιδεα!! Δεν το ψαχνετε, λιγο καλυτερα?? :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Το κράνος βγαίνει Μ Ο Ν Ο όταν είσαι εκπαιδευμένος και γνωρίζεις τον τρόπο.Το βιντεάκι μάλιστα δείχνει με σαφή τρόπο και καθαρές κινήσεις τον τρόπο αφαίρεσής του,παρόλαυτά ένας εξειδικευμένος διασώστης θα προχωρήσει και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει και τις υπόλοιπες καταστάσεις ανάλογα με την κατάσταση του θύματος αξιολογόντας την ABCDE μέθοδο του PHTLS (prehospital trauma life support)

Προσωπικά θα πρότεινα σε περίπ[τωση που εμπλακεί κάποιος να κοιτάξει πρώτα την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του χώρου,της σκηνής και τη δική του ως αρρωγός (π.χ.να σταματήσει διερχόμενα οχήματα έτσι ώστε να μην πέσουν πάνω του γιατί μη ξεχνάμε πολλοί σταμάτησαν να βοηθήσουν αλλα χωρίς το χρυσό κανόνα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ χαθήκαν και αυτοί...μετά να πλησιάσει στο σημείο αν είναι αυτό εφικτό και να ακινητοποιήσει το κεφάλι να ανοίξει τη ζελατίνα και να βεβαιωθεί ότι αναπνέει το θύμα και να ελέγξει πόσοι ακόμη υπάρχουν,και να καλέσει το 166 ΕΚΑΒ και την τροχαία 100 εξηγώντας ΠΟΥ βρισκόμαστε ,ΤΙ αντιμετωπίζουμε,ΠΟΣΟΙ είναι και να μείνουμε στη διάθεση του κέντρου για περισσότερες οδηγίες.

Αυτό είναι το σημαντικότερο.Ε'υχομαι να μην εμπλεκεί κανείς σας σε τέτοιες καταστάσεις και να είναι όλοι γεροί και δυνατοί.

+100000--------->paramedicgf

Εάν δεν έχεις την απαιτούμενη ψυχραιμία και εκπαίδευση δεν νομίζω να είναι σε θέση να ακολουθήσεις αυτά τα κατά τα άλλα έυκολα βήματα που φαίνονται στο βίντεο. ΟΙ άνθρωποι των πρώτων βοηθειών είναι εκπαιδευμένοι και εξοικειωμένοι σε τέτοιου είδους καταστάσεις . Εάν και έχω βοηθήσει στον απεγλωβισμό 4 ανθρώπων απο αμάξι που έπεσε σε ρέμα εκ των οποίων οι 2 σκοτώθηκαν δεν νομίζω να είχα την ψυχραιμία να βγάλω το κράνος από έναν μοτοσυκλετιστή που έχει εμπλακεί σε ατύχημα.

ΠΑΡΑΘΕΣΗ(lykos @ Wed 20 Feb 08 - 21:48) *

Η καλύτερη λύση :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το βρήκα να βόσκει αμέρμνο, σε ένα από τα πολλά torrentaδικα "λιβάδια" του διαδικτύου... :lol:

Δεν ξέρω τι θα κάνετε εσείς, εγώ πάντως, κοντεύω να το μάθω απ'έξω... :_thumbsup:

Ασε που θα βάλω κοπελιά κα κολλητούς να το μάθουν και να κάνουν πρακτική... :lol:

Για τη ζωή μας μιλάμε...

Και μην ακούσω ότι δε θα σας χρειαστει ποτέ...!!! :angry:

"Αν σου κάτσει, σου αλλάζει τη ζωή..."

Καλή μελέτη λοιπόν... :winking:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πρέπει να έχει παίξει μια δυο φορές ακόμα.

Όπως και να έχει πάντα χρήσιμο,

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα