IlliGoS 53 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17 , 2013 Καθώς και εγώ έχω τα κιλάκια μου και το μηχανάκι είναι βαρύτερο από τον μέσο όρο της κατηγορίας μου έχει δημιουργηθεί η παρακάτω -ομολογουμένως- περίεργη απορία. Όπως ξέρουμε η κλίση που παίρνει η μηχανή ακυρώνει την φυγόκεντρο δύναμη που είναι και ανάλογη του βάρους. Επηρεάζει το συνολικό βάρος που μεταφέρει η μοτοσυκλέτα την απαιτούμενη κλίση; Θεωρούμε ότι κρατάμε την τροχιά και την ταχύτητα σταθερή. Αν έχουμε μεγαλύτερο βάρος, και ανάλογα φυγόκεντρο, απαιτείται να πάρουμε και μεγαλύτερη κλίση; Υπάρχει κάτι το οποίο λείπει από αυτόν τον τρόπο σκέψης; Όταν άρχισα να οδηγώ είχα αυτήν την θεώρηση. Τώρα που οδηγώ λίγο καιρό μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι για αντίστοιχη τροχιά και ταχύτητα solo και με συνεπιβάτη η κλίσεις είναι παρόμοιες. Ευχαριστώ. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
chiliplayer 527 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17 , 2013 Όχι, είναι παρόμοιες γιατί μπορεί να μεγαλώνει η φυγόκεντρος, αλλά μεγαλώνει και το βάρος εκτός του άξονα ισορροπίας όσο πλαγιάζεις. (Δηλαδή όταν πλαγιάζεις, πέφτει περισσότερο βάρος προς τα αριστερά/δεξιά οπότε είναι ουσιαστικά σα να έχεις δώσει μεγαλύτερη κλίση αν ήσουν μόνος σου) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ο φυσικός 1.350 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 17 , 2013 Σε αρκετά απλή θεώρηση τη φυγόκεντρο δύναμη την εξουδετερώνει η στατική τριβή από τα ελαστικά. Η στατική τριβή δεν έχει μια σταθερή τιμή για συγκεκριμένη κλίση αλλά δεν μπορεί και να ξεπεράσει μια μέγιστη. Έστω, λοιπόν, ότι στρίβεις με σταθερή ταχύτητα και κλίση σε μία στροφή μόνος σου και μετά με ακριβώς ίδια ταχύτητα και κλίση στρίβεις δικάβαλος. Αν η μέγιστη διαθέσιμη στατική τριβή που παρέχει το ελαστικό και ο δρόμος στη συγκεκριμένη κλίση αρκούν για να εξουδετερώσουν τη φυγόκεντρο τότε και στις δύο περιπτώσεις θα στρίψεις μια χαρά. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι σαν δικάβαλος θα έχεις "αναγκάσει" τη στατική τριβή να πάρει μεγαλύτερες τιμές. Ελπίζω να...το εξήγησα καλά! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
IlliGoS 53 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18 , 2013 (τροποποιήθηκε) Σε αρκετά απλή θεώρηση τη φυγόκεντρο δύναμη την εξουδετερώνει η στατική τριβή από τα ελαστικά. Η στατική τριβή δεν έχει μια σταθερή τιμή για συγκεκριμένη κλίση αλλά δεν μπορεί και να ξεπεράσει μια μέγιστη. Έστω, λοιπόν, ότι στρίβεις με σταθερή ταχύτητα και κλίση σε μία στροφή μόνος σου και μετά με ακριβώς ίδια ταχύτητα και κλίση στρίβεις δικάβαλος. Αν η μέγιστη διαθέσιμη στατική τριβή που παρέχει το ελαστικό και ο δρόμος στη συγκεκριμένη κλίση αρκούν για να εξουδετερώσουν τη φυγόκεντρο τότε και στις δύο περιπτώσεις θα στρίψεις μια χαρά. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι σαν δικάβαλος θα έχεις "αναγκάσει" τη στατική τριβή να πάρει μεγαλύτερες τιμές. Ελπίζω να...το εξήγησα καλά! Εγώ ρώτησα καθαρά μόνο για την κλιση αν επηρεάζεται. Αν κατάλαβα καλά προχωράς τον συλλογισμό ποιο πέρα και συνεχίζοντας από αυτό που λέει ο chiliplayer ότι η κλίση δεν επηρεάζεται από το βάρος. Ότι και επιπλέον αυξάνεται ή στατική τριβή άρα και αντίστοιχα η απαίτηση από τα ελαστικά/οδόστρωμα για την παροχή αυτής της τριβής. Ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις. :) Τροποποιήθηκε Ιούλιος 18 , 2013 από τον IlliGoS Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kostastsiou 416 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 18 , 2013 (τροποποιήθηκε) Θεωροντας μηδενικο πλατος ελαστικου και αγνοωντας καποια πραγματα, η κλιση της μοτοσυκλετας (για την ακριβεια του κεντρου μαζας) ειναι αποκλειστικος παραγοντας δυο μεταβλητων: Ταχυτητα(του τετραγωνου της) και ακτινα στροφης(αντιστροφως αναλογη). Αρα οχι, γενικα το βαρος δε θα επηρεασει την απαιτουμενη κλιση. Τροποποιήθηκε Ιούλιος 18 , 2013 από τον kostastsiou Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες