Jump to content
cbk

Θα έπαιρνες ελληνική μοτο....

Recommended Posts

http://www.gorgolis....ki_anadromi.htm

ΜΕΓΚΟ

Και τότε ο Γκοργκόλης...

Μπράβο ρε συ, εκεί το είχα διαβάσει κι έσπαγα το κεφάλι τόση ώρα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Οποιος παει 1 βολτα διπλα στη τουρκια θα βρει δεκαδες μαρκες τουρκικων 2τροχων (κυριως 2χρονα) αυτοκινητων και πολυ καλων φορτηγων σε πολ φθηνες τιμες.

ΣΤΗΝ ΕΥΡ.ΕΝΩΣΗ ποτε δεν θα σε αφησουν ειτε μεσω των ...''ρυπων'' οποτε μονο λιγοι κολοσσοι μπορουν να ''τα καταφερουν''.......

Αν βγεις απο την ε.ε. ισως καποτε κυκλοφορησει κατι φτιγμενο στην ελλαδα......

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οποιος παει 1 βολτα διπλα στη τουρκια θα βρει δεκαδες μαρκες τουρκικων 2τροχων (κυριως 2χρονα) αυτοκινητων και πολυ καλων φορτηγων σε πολ φθηνες τιμες.

ΣΤΗΝ ΕΥΡ.ΕΝΩΣΗ ποτε δεν θα σε αφησουν ειτε μεσω των ...''ρυπων'' οποτε μονο λιγοι κολοσσοι μπορουν να ''τα καταφερουν''.......

Αν βγεις απο την ε.ε. ισως καποτε κυκλοφορησει κατι φτιγμενο στην ελλαδα......

Γιατί αν πάρεις κινητήρα που περνά τις προδιαγραφές ρύπων (όπως ξαναλέω κάνει ο Γκοργκόλης στα Daytona και στα Nipponia) που είναι το πρόβλημα; Αν το πρόβλημα είναι το -κοστοβόρο- R&D για κινητήρα τον παίρνεις έτοιμο... εδώ η Aprilia παίρνει της Minarelli (θυγατρικής της Yamaha), η Rotax πουλάει κινητήρες ... και σίγουρα πολλές άλλες θα χαρούν να πουλήσουν κινητήρες τους... έτσι κι αλλιώς στο κέρδος θα είναι. Αλλιώς το παίζεις "κινέζος"... λύνεις & αντιγράφεις ;)

Και ένα άρθρο για την ιστορία της ΜΕΓΚΟ (σελ.16 - 19)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

...για να βοηθήσω-συνεχίσω την σκέψη του Ωρίων...Θανάσης Λέφας

...θα μπορούσε κάποιος σήμερα να συνεχίσει το έργο του;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εάν και εφόσον μιλάμε για μία μοτο που θα περάγεται και κυρίως θα εξάγεται για να μπορεί να σταθεί κοστολογικά (πρέπει ο όγκος παραγωγής να είναι μεγάλος άρα δεν σε φτάνει η Ελλ. αγοrά), τότε ο Νο 1 παράγωντας που κάνει αναγνωρίσιμη μια μοτο (σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα) είναι ο κινητήρας της. Πλαίσιο μπορούν να φτιάξουν σχεδόν όλοι, έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις και τις κατάλληλες προδιαγραφές, ενώ τα περιφερειακά (αναρτήσεις, ηλεκτρικά, φρένα) μπορείς απλώς να τα εισάγεις. Μιλώντας λοιπόν για μια niche brand (νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο και όχι παπάκια) θα χρειαζόταν ένα τεράστιο κεφάλαιο εκκίνησης προκειμένου να επενδυθεί σε έρευνα και εξέλιξη με αμφίβολα αποτελέσματα (αξιοπιστίας-αποδοχής από την αγορά κλπ).

Ξεκινώντας λοιπόν από τον κινητήρα που επαναλαμβάνω είναι το βασικό χαρακτηριστικό μιας μοτο (ισχύει πάντα για niche brands) θα χρειαστείς έναν αρχιμηχανικό επιπέδου honda suzuki yamaha ducati κλπ και μια ομάδα από μηχανικούς που θα δουλεύουν 2-3 χρόνια χωρίς ακόμη να παράγεται τίποτα. Να θυμίσω ότι οι μεγάλες εταιρείες το κάνουν παράλληλα με την παραγωγή και χρηματοδοτείται από τα κέρδη της εταιρείας από τις πωλήσεις των υπαρχόντων μοντέλων. Έστω λοιπόν πως καταφέραμε και φτιάξαμε τον super dooper κινητήρα με τρομερή δύναμη, χαμηλή κατανάλωση και σωστές εκπομπές ρύπων. Για να υπάρξει αποδοχή, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια, θα πρέπει να πωλείται η μηχανή κάτω του κόστους, έως ότου καθιερωθει σαν αποδεκτή brand και στο εξωτερικό, γιατί έιπαμε οι πωλήσεις στο εσωτερικό δεν φτάνουν να δικαιολογήσουν μια παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα.

Πάμε τώρα στα περιφερειακά, φτιάχνεις ένα σκελετό και παίρνεις από προμηθευτές του εξωτερικού αναρτήσεις, ηλεκτρικά κλπ. Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Κι εγώ θα μπορούσα να αλλάξω όλα τα περιφερειακά της μηχανής μου με άλλα.

.....Και εγένετο μοτό.....

Το άλλο τεράστιο κεφάλαιο που χρειάζεται είναι αυτό της διαφήμισης και εν γένει της προώθησης της μπράντας (corporate) αλλά και συγκεκριμένων μοντέλων (range specific). Αυτό το κεφάλαιο είναι περίπου (ειδικά για την αρχή) όσο και το R&D της μοτό. Καί τα δύο αποσβένονται σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του προϊόντος. Μία μέθοδος που συνδυάζει και τα δύο (R&D, Marketing-Adert) είναι η συμμετοχή στο moto GP.

Εν κατακλείδει, πριν ακόμη κατηγορήσουμε την Ελληνική γραφειοκρατεία (που είναι και αυτό ένα μεγάλο θέμα), χρειάζονται κεφάλαια, κεφάλαια, κεφάλαια. Η κεφαλαιοποίηση πχ της Yamaha είναι γύρω στα 5 δισ ευρώ. Μιλάμε για Λάτση, Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα και ό,ποιους άλλους ξέρετε μαζί επί 2-3!!!

Sorry για το πανωσέντονο.......αυτιά

Τροποποιήθηκε από τον Akisjg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Απλά πράματα αν ήταν του γουστου μου θα την αγόραζα χωρις να κοιτάξω αν είναι ελληνική. πχ αυτη που είχε κατασκευάσει ο Λέφας θα την έπαιρνα με 1000...

Αυτο όμως που ξέρω απο φιλο μου ο οποίος είναι συλλέκτης μοτο και αμαξιών είναι οτι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να βγάλεις άδεια για ιδιοκατασκευή.

Αρα οτι custom φτιαχνουν το πάνε Ιταλία το περνάνε και μετα το εκτελωνίζουν εδώ. Κοινως πολλά φράγκα τα οποία και διαθέτει. Εκτός κι αν έχεις τις αδειες της παλιας HD πχ

και φτιαχνει κατι κ αμα σου ζητησουν χαρτια δειχνεις αυτές.

Αυτο το λεώ μηπως εννοεις κατι σε φάση DEUS, CAFE RACER DREAMS που όπως ειπώθηκε πιο πριν να στοχέυει σε πιο αποκλειστικο κοινο και φυσικα εκτος ελλάδας.

Τωρα για βιομηχανια απο το 0 δεν ξερω τιποτα πάνω στο θέμα αλλα σου λεώ καποιες σκεψεις που ειχα κάνει εγω λεγοντας πως αμα είχα φράγκα θα έφτιαχνα cafe racers που μου αρέσουν πολυ:

Αρχικο κεφάλαιο ωστε κι αν κατι δεν παει καλα για κάποιον καιρο να μπορεις να υποστηριξεις το project

Ποσο τρεξιμο θα πρέπει να ρίξεις σε εκθέσεις, κτλ, για να δειχθεις και να πεισεις τον άλλον οτι αξιζεις

All in all θα ήταν πολυ ωραιο να είχε κάποιος το στομάχι τα φράγκα και τ αρχιδια να κανει κάτι τέτοιο εδω!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγω θα επερνα παντως.Ιδιως αν ηταν σχεδιασμενη για ελληνικους δρομους κτλ (ον οφφ που να αντεχει 500 λακουβες ανα 50 μετρα)!

και φυσικα αν οι τριτοκοσμικοι δεν δινουν αδεια μπορεις να ανοιξεις την εταιρεια σε καμια βουλγαρια και εισαι οκ...

Γενικα σκεψου οτι σκασανε αραβες κ τετοιοι να φτιαξουν εργοστασια και δε βγαλανε ακρη.. χαλασανε ενα πουτσο λεφτα σε αδειες και μιζες και παλι πηραν τα 3 τους και την πουλεψαν για αλλες χωρες..(τουρκια συγκεκριμενα που δωσανε αδειες κτλ..)...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αν ήταν πάπακι και είχε ιαπωνικό μοτέρ και όχι κινέζικο (το τονίζω ΟΧΙ ΚΙΝΕΖΙΚΟ) θα την αγόραζα σίγουρα . Θεωρώ πως έχουμε την ικανότητα και τα "μυαλά" για την μελέτη και την κατασκευή στην Ελλάδα , άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν κατασκευάσαμε και σχεδιάσαμε τα ΡΟΝΥ και όσους τα θυμούνται .

CitroenPony201s.JPG

Τροποποιήθηκε από τον Harry

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εάν και εφόσον μιλάμε για μία μοτο που θα περάγεται και κυρίως θα εξάγεται για να μπορεί να σταθεί κοστολογικά (πρέπει ο όγκος παραγωγής να είναι μεγάλος άρα δεν σε φτάνει η Ελλ. αγοrά), τότε ο Νο 1 παράγωντας που κάνει αναγνωρίσιμη μια μοτο (σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα) είναι ο κινητήρας της. Πλαίσιο μπορούν να φτιάξουν σχεδόν όλοι, έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις και τις κατάλληλες προδιαγραφές, ενώ τα περιφερειακά (αναρτήσεις, ηλεκτρικά, φρένα) μπορείς απλώς να τα εισάγεις. Μιλώντας λοιπόν για μια niche brand (νομίζω ότι αυτό είναι το ζητούμενο και όχι παπάκια) θα χρειαζόταν ένα τεράστιο κεφάλαιο εκκίνησης προκειμένου να επενδυθεί σε έρευνα και εξέλιξη με αμφίβολα αποτελέσματα (αξιοπιστίας-αποδοχής από την αγορά κλπ).

Ξεκινώντας λοιπόν από τον κινητήρα που επαναλαμβάνω είναι το βασικό χαρακτηριστικό μιας μοτο (ισχύει πάντα για niche brands) θα χρειαστείς έναν αρχιμηχανικό επιπέδου honda suzuki yamaha ducati κλπ και μια ομάδα από μηχανικούς που θα δουλεύουν 2-3 χρόνια χωρίς ακόμη να παράγεται τίποτα. Να θυμίσω ότι οι μεγάλες εταιρείες το κάνουν παράλληλα με την παραγωγή και χρηματοδοτείται από τα κέρδη της εταιρείας από τις πωλήσεις των υπαρχόντων μοντέλων. Έστω λοιπόν πως καταφέραμε και φτιάξαμε τον super dooper κινητήρα με τρομερή δύναμη, χαμηλή κατανάλωση και σωστές εκπομπές ρύπων. Για να υπάρξει αποδοχή, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια, θα πρέπει να πωλείται η μηχανή κάτω του κόστους, έως ότου καθιερωθει σαν αποδεκτή brand και στο εξωτερικό, γιατί έιπαμε οι πωλήσεις στο εσωτερικό δεν φτάνουν να δικαιολογήσουν μια παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα.

Πάμε τώρα στα περιφερειακά, φτιάχνεις ένα σκελετό και παίρνεις από προμηθευτές του εξωτερικού αναρτήσεις, ηλεκτρικά κλπ. Εδώ τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Κι εγώ θα μπορούσα να αλλάξω όλα τα περιφερειακά της μηχανής μου με άλλα.

.....Και εγένετο μοτό.....

Το άλλο τεράστιο κεφάλαιο που χρειάζεται είναι αυτό της διαφήμισης και εν γένει της προώθησης της μπράντας (corporate) αλλά και συγκεκριμένων μοντέλων (range specific). Αυτό το κεφάλαιο είναι περίπου (ειδικά για την αρχή) όσο και το R&D της μοτό. Καί τα δύο αποσβένονται σ' όλη τη διάρκεια της ζωής του προϊόντος. Μία μέθοδος που συνδυάζει και τα δύο (R&D, Marketing-Adert) είναι η συμμετοχή στο moto GP.

Εν κατακλείδει, πριν ακόμη κατηγορήσουμε την Ελληνική γραφειοκρατεία (που είναι και αυτό ένα μεγάλο θέμα), χρειάζονται κεφάλαια, κεφάλαια, κεφάλαια. Η κεφαλαιοποίηση πχ της Yamaha είναι γύρω στα 5 δισ ευρώ. Μιλάμε για Λάτση, Βαρδινογιάννη και Μπόμπολα και ό,ποιους άλλους ξέρετε μαζί επί 2-3!!!

Sorry για το πανωσέντονο.......αυτιά

Φίλε Άκη,

έχεις δίκιο σε όσα γράφεις! (έχεις και καλό μηχανάκι βλέπω! )

Θα μπορούσες να ξαναδείς το σενάριο (κατωσέντονο τώρα, λίγο πιό μικρό δηλαδή)

με σκοπό όχι την παραγωγή εφάμιλλης των υπαρχουσών μοτο

αλλά μιας υποδεέστερης (όχι κατασκευαστικά αλλά ίσως σχεδιαστικά)

με έτοιμο αξιόπιστο μοτέρ από υπάρχουσα εταιρεία (για να μην υπάρχουν τα κόστη που σωστά έγραψες),

με όχι τόσο ψαγμένο σκελετό (για τον ίδιο λόγο),

ούτε ακριβά περιφερειακά (που άλλωστε όταν θέλει και μπορεί ο ιδιοκτήτης τα αναβαθμίζει)

που θα λύνει το βασικό πρόβλημα της μετακίνησης με αξιοπιστία μεν, θα δελεάζει με τη χαμηλή τιμή του δε.

Υπενθυμίζω πως στην αγορά δεν πουλιούνται μόνο γιαπωνέζικα και ευρωπαϊκά παπιά και σκούτερ αλλά και κινέζικα.

Γι'αυτό και άνοιξα το νήμα για να δώ (πολύ χοντρικά και σε επίπεδο κουβέντας) τις τάσεις που επικρατούν εδώ μέσα,

κρίνοντας απ'τον εαυτό μου που θα έκανα συμβιβασμούς στο κράτημα πχ έναντι της υψηλής ιπποδύναμης,

ή των περιφερειακών σε μια μοτο τριαλ για χόμπι αρχαρίου όπως ψάχνω τώρα και πρέπει (αν θέλω) να δώσω πιό πολλά απ'ότι πήρα το τανκ που έχεις κι'εσύ! :winking:

ΥΓ. επιτρέψτε μου να διαφωνήσω και για τον τρόπο προσδιορισμού των τιμών:

δεν προσδιορίζονται μόνο από το κόστος παραγωγής (βασικό βεβαίως) αλλά ακόμη από την προσφορά και την ζήτηση, από την ομάδα-στόχο των καταναλωτών (target group) στην οποία απευθύνονται τα προϊόντα, από το βιοτικό επίπεδο της χώρας στην οποία απυθύνονται κλπ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σιγά μην αφήσουν οι πολυεθνικές να μπεί Ελληνικό προϊών στην αγορά μας.

Πρώτον, μια φοβερή ανταγωνιστικά τιμή είναι όνειρο θερινής νυκτός μιας και τα εργατικά στην Ελλάδα είναι ακριβά. Συν το εργοστάσιο που θα πρέπει να κατασκευαστεί, μιλάμε για πολλύ ανεβασμένο ποσό.

Άδεις κτλπ, άστο. Εφορείες κτλπ, άστο. Γι αυτό κλείσανε οι διάφορες ελληνικές βιομηχανίες (και όχι μόνο οχημάτων).

Αλλά θα σας πω και το εξείς: Θα γινόταν τρελός πόλεμος εάν ανακοινώταν κάτι τέτοιο. Οι μεγάλες εταιρίες θα σκυλιάζανε και αν υποθέτουμε οτι όλα μπορούν να γίνουν εύκολα από νομικής πλευράς, οι αλλοδαπές εταιρίες θα κάνανε τα αδύνατα-δυνατά για να αποτρέψουν αυτή την κίνηση.

Μας πιστεύεται οτι την Ελλάδα την θέλουν να πατήσει στα ΔΙΚΑ της τα πόδια;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Με δυο κουβέντες, και όχι και ναι. Αν μιλάμε για μεγάλη μηχανή όχι, αν μιλάμε για commuter ναι.

Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει και να επιβιώσει μια τέτοια εταιρία, είναι η εκκίνηση με μικρά παπιά και σκούτερ (όπως γκοργκόλης) που θα το αγόραζα χαλαρά αντί για αμιγές κινέζικο. Αργότερα ίσως θα μπορούσε να εξελιχθεί και μια πιο μεγάλη και πιο ειδική μοτό με δανεικούς κινητήρες. Φυσικά και εξ αρχής αλλά και ιδιαίτερα μετά την εξέλιξη της μεγαλύτερης μοτό, θα πρέπει το μάρκετινγκ να σπάει κόκκαλα. Μαζί με το design νομίζω ότι είναι τα πιο βασικά. Εδω -μη λέμε ονόματα- διάφορες μάρκες πουλάνε τεχνολογίες του χτες σήμερα ή/και προϊοντα αμφιβόλου αξιοπιστίας, λόγω μάρκετινγκ.

Δυστυχώς αμιγές ελληνικό προϊον δε βλέπω να υπάρξει στο άμεσο μέλλον λόγο κόστους. Προϊον τύπου νιπόνια ή κινητού αλα MLS μπορεί να υπάρξει και πάλι με δυσκολία ανταγωνισμού σε θέμα τιμής. Οκ μπορεί απ τα γιαπωνέζικα να είναι σημαντικά πιο φτηνό, απο τα πλέον καταξιωμένα ταιβανέζικα, κορεάτικα κ.α. δύσκολο.

Θα τελειώσω όμως με ένα ΜΑΚΑΡΙ

Τροποποιήθηκε από τον Messer

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κι'άλλη ελληνική προσπάθεια : http://anti-gnosi.bl...og-post_14.html

και εδώ : http://www.bmw-motor...ead.php?t=21462 στο ποστ #15

για την πρωτότυπη κατασκευή γλυπτού με τεχνολογία σε cbx, πολλά χρόνια πριν.

Τροποποιήθηκε από τον cbk

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτή η ρημάδα η ΕΛΒΟ,πάντα το είχα απορία γιατί δεν βγάζει και αυτοκίνητα, μηχανάκια.

Από τη στιγμή που φτιάχνει στρατιωτικά οχήματα και αστικά λεωφορεία, γιατί όχι να μην έκανε και ένα τέτοιο εγχείρημα.

Εγώ προσωπικά θα αγόραζα, αν τα έδιναν και σε προνομιακές τιμές.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έχω Ελληνικό μηχανάκι. Το daytona μου γράφει στο πλαίσιο Γκορκόλης και μέρος της συναρμολόγησης γίνεται Τρίκαλα.

Χώρις πλάκα, πάντως. Ένα μονοκύλινδρό εντουράκι 400κεκ με τυπικά καλές αναρτισούλες (βλ. ΧΤ) με χαμηλό κόστος παραγωγής και πωλησης θα το αγόρ̈αζα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και έγω έχω ελληνικό μηχανάκι απέξω λέει daytona και στη άδεια Gorgolis.. όλοι απορούν και με ρωτάνε ποιος είναι αυτός ο gorgolis.. ένα πιο χτυπητό όνομα δεν βρήκε?? το μηχανάκι είναι καλό για την τιμή του αλλά με τα χρόνια πέφτει πολύ!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα