Jump to content
SaDoW

το καρμπυρατερ και το τσοκ

Recommended Posts

Καποιες ερωτησεις για το καρμπυρατερ (οσοι εχουμε για να μαθαινουμε)

Κατεβαινεις για να αναψεις την μηχανη σου μια κρυα μερα

1 πρεπει να χρησιμοποιησεις το τσοκ ?

ΝΑΙ.

2 βλεπεις οτι το μηχανακι περνει μπροστα και λογω του οτι εχεις τραβηγμενο το τσοκ ανεβαζει στροφες πανω απο το ρελαντι ετσι πρεπει να λειτουργει?

ΝΑΙ, ΑΛΛΑ ΑΝ ΟΙ ΣΤΡΟΦΕΣ ΑΝΕΒΟΥΝ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ ΤΟ ΧΑΜΗΛΩΝΟΥΜΕ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΦΉΝΟΥΜΕ 200 ΣΤΡΟΦΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΤΟΥ ΡΕΛΑΝΤΙ ΤΟ ΠΟΛΎ, ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΤΙΝΑΓΜΑ ΤΗΣ ΠΡΏΤΗΣ ΘΑ ΕΊΝΑΙ ΓΕΡΌ ...

3 το τσοκ κλεινει τον αερα δηλαδη κανει πιο πλουσιο το μειγμα? (για να παρει πιο ευκολα μπροστα η μηχανη?)

ΝΑΙ, ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟ

4 το τσοκ το χρησιμοποιουμε ΠΑΝΤΑ? και αν ναι ποση ωρα ? απλα μονο για να παρει μπροστα η μηχανη? η την αφηνουμε κανα 2 λεπτο με τσοκ να ζεσταθει ( σημειωνουμε οτι το τσοκ τερμα ανοιχτο ανεβαζει στροφες στον κινητηρα)

ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΤΟ ΑΦΉΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΟΙ ΣΤΡΟΦΕΣ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

5 το μηχανακι που δουλευει με καρπυρατερ ειναι λογικο να κανει κομπιασματα οταν τραβας αποτομα το γκαζι (η και να σβηνει) η δε παιζει ρολο ?

ΟΧΙ , ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΥΟ, ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΚ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΜΠΙΑΣΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ.

6 ισχυει οτι για να δουλεψει σωστα το γκαζι σε μηχανακια με καρμπυρατερ πρεπει να ζεσταθει το μοτερ αλλιως κομπιαζει

ΝΑΙ ΚΡΥΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΣΟΚ ΚΟΜΠΙΑΖΕΙ, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΙΓΟ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΙΆΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΑΒΑΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΆ.

και επισης

7 αν μια κρυα μερα του χειμωνα βαλεις μπροστα τη μηχανη σου χωρις τσοκ και παρει μπροστα απευθειας σημαινει οτι εχει πολυ πλουσιο μειγμα ? (σε συνδιασμο με την ερωτηση 3)

ΟΧΙ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΏΝΤΑΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΠΡΟΘΥΜΗ ΣΕ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΑΖΙΟΥ.

ευχαριστω

το θεμα και οι ερωτησεις εχουν να κανον στο οτι η ντομι περνει κανονικα χωρις τσοκ -πολλες φορες- αλλα σε αποτομο ανοιγμα του γκαζιου , απο τις 1500 μεχρι τις 3000 κομπιαζει και καμμια φορα σβηνει)

ΙΣΩΣ ΑΙΤΙΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΥΣΙΜΟΥ, Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ.

απο τις 3000 και πανω σε κυριολεκτικο καρυδωμα πεταγεται μεχρι 10 500 (υποθετικα για το στροφομετρο εχει μεχρι 10000 στροφες και ο δεικτης κατεβαινει πολυ πιο κατω)

ΟΙ PILOT SCREWS ΠΟΥ ΡΥΘΜΊΖΟΥΝ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΕΠΕΝΕΡΓΟΎΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙς 2500-3000 ΣΤΡ/Λ, ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΆΝΩ ΑΝΑΛΑΜΒΆΝΟΥΝ ΆΛΛΑ JETS.

ρυθισα το μειγμα στα στανταρ 2,5 στροφες και κατι (συνεχιζει το κομπιασμα) προδευτικα ανοιξα κιαλλο το μειγμα προς τον αερα μειωθηκε το κομπιαζμα αλλα παλι υπαρχει

βαλβιδες ρυθισμενες, φιλτρο αερα καινουργιο, μπουζι καινουργιο καρπυρατερ καθαρο ,βενζινη γεματο ντεποζιτο σκοπευω να συνεχισω να ανοιγω κιαλλο τον αερα μεχρι να σταατησει να κομπιαζει απλα βλεπω οτι ξεφευγει απο τα εργοστασιακα δεδομενα και φοβαμαι μη καταστρεψω το μοτερ οποιαδηποτε ιδεα θα ηταν χρησιμη καθως και απαντησεις στις ερωτησεις παρακαλω :whistling:

Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ PILOT SCREWS ΕΊΝΑΙ ΧΟΝΤΡΙΚΆ ΣΤΙΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ Η ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:

Α] Πριν ρυθμίσετε τις [την] Pilot screws ζεστανετε τον κινητήρα μεχρι την κανονική θερμοκρασία λειτουργίας. Βιδώστε τις [την] Pilot screws μεχρι να τερματίσουν ελαφρά, και κατόπιν τις επαναφέρετέ στον καθορισμένο αριθμό στροφών που αναφέρεται στις προδιαγραφές του κατασκευαστη .Αυτή είναι και η βασική θέση για την ρύθμιση.

Β] Εκκινείστε τον κινητήρα και επαναφέρετε τις στροφές του ρελαντί στο σωστό επίπεδο..Εργαζόμενοι σε ενα Carburettor κάθε φορά, στρέψτε την Pilot screw ελαφρά και προς την μια μεριά και προς την άλλη απο την θέση της μέχρι να βρείτε το σημείο στο οποίο πετυχαίνετε τις μέγιστες στροφές του ρελαντί. Οταν φτάσετε σε αυτό το σημείο , επαναφέρετε τις στροφές του ρελαντί στις σωστες τιμές. Επαναλάβετε και με το άλλο Pilot screw.[Αν υπάρχει δευτερο]

ευχαριστω

Συγγνωμη για τα κεφαλαια δεν ξερω να βαζω χρώμα ... ελπίζω να βοήθησα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

ναι με βοηθησες αρκετα σε ευχαριστω...

αλλα με χλωμιασες με το αβανς.... αν και εχω cdi

πρεπει να ρυθμισω και το αβανς???????

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ωραιο θεματακι. Εμαθα και κατι σημερα. Μπραβο Sadow, ειχα και εγω καποιες απο τις δικες σου αποριες :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για να καταλάβετε τα περί τσοκ θα σας εξηγήσω τι συμβαίνει...

Όταν ο κινητήρας είναι κρύος οι ατμοί βενζίνης που έρχονται σε επαφή με τα εσωτερικά τοιχώματα του κινητήρα υγροποιούνται και κούλανε εκεί με αποτέλεσμα το αιωρούμενο καύσιμο στο θάλαμο καύσης να είναι σημαντικά λιγότερο από ότι θα έπρεπε (φτωχό μείγμα)

Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό μειώνουμε την διατομή της εισαγωγής αέρος με ένα διάφραγμα (τσοκ) ώστε να μεγαλώσει η υποπίεση στο λαιμό και λόγο του φαινομένου venturi να γίνει έκχυση μεγαλύτερης ποσότητας καυσίμου.

Η ποσότητα καύσιμου που χρειαζόμαστε είναι όσο το καύσιμο που θα προσκολληθεί στα τοιχώματα συν το καύσιμο που θέλουμε στο θάλαμο καύσης :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ποσταρω για να μην χασω το θεμα!!

Χρησιμες οι απαντησεις!!!! :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για να καταλάβετε τα περί τσοκ θα σας εξηγήσω τι συμβαίνει...

Όταν ο κινητήρας είναι κρύος οι ατμοί βενζίνης που έρχονται σε επαφή με τα εσωτερικά τοιχώματα του κινητήρα υγροποιούνται και κούλανε εκεί με αποτέλεσμα το αιωρούμενο καύσιμο στο θάλαμο καύσης να είναι σημαντικά λιγότερο από ότι θα έπρεπε (φτωχό μείγμα)

Για να το αντιμετωπίσουμε αυτό μειώνουμε την διατομή της εισαγωγής αέρος με ένα διάφραγμα (τσοκ) ώστε να μεγαλώσει η υποπίεση στο λαιμό και λόγο του φαινομένου venturi να γίνει έκχυση μεγαλύτερης ποσότητας καυσίμου.

Η ποσότητα καύσιμου που χρειαζόμαστε είναι όσο το καύσιμο που θα προσκολληθεί στα τοιχώματα συν το καύσιμο που θέλουμε στο θάλαμο καύσης :)

με βαση αυτη τη λογικη γιαυτο το καλοκαιρι δε χρειαζετε τσοκ καθως τα εσωτερικα τοιχωματα δεν ειναι τοσο κρυα ωστε να υγροποιουν το αιωρουμενο καυσιμο ...

ευχαριστω για την εξηγηση

(οσο ρωτας μαθαινεις) :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ξεθάβω για να μην ανοιξω νέο τόπικ...Λοιπόν μέχρι χτες όταν άνοιγα το τσοκ όταν χρειαζόταν, με τραβηγμένο τέρμα έφτανε τον κινητήρα στις 2000 και κάτι στροφές και έλεγα είναι οκ(άσχετα π το cbr π είχα με το αυτόματο τσοκ έφτανε 3000) σήμερα λοιπόν που για κάποιον λόγο το άνοιξα έφτασε πάνω απο 4000 και έμεινα μ@λ@κ@ς...Επίσης όταν το κατέβαζα έστω λίγο κατέβαιναν αρκετά...κοινώς έκανε κάτι σαν ον οφ από τέρμα χαμηλά πήγαινε στις 4000+ και πολύ δύσκολα μπορούσα να το ρυθμίσω στις 2000 και κάτι...Τώρα αυτό γιατί συμβαίνει??? πρώτη φορά το κάνει και στο άσχετο...όσες φορές δοκίμασα γινόταν το ίδιο...Τα φώτα σας πλιζ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τσέκαρε για διαρροές τα κολαρα που συνδέουν καρμπ. με κεφαλή και μήπως έχεις βουλωμενο κάποιο ζιγκλερ ρελαντί .

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αντε τα κολάρα να τα τσεκάρω...Το άλλο πως σκατά να το ελέγξω??? Δηλαδή δεν παίζει να είναι κάτι άλλο???

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ότι ναναι τώρα πήγα κάτω να δω τι γίνεται και με τέρμα το τσοκ ανέβαζε μέχρι ελάχιστα πάνω από τις 3000...και όχι 4500 και όπως πριν...da fuq να πουμε...-.-

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σε YBR 125 βεβαια που ειχα θεματα με choke και καρμπυρατερ, με ενα καθαρισμα καρμπυρατερ και ρυθμιση βαλβιδων, οι στροφες με σηκωμενο το choke ηταν μετα μια χαρα.

Ισως να θελεις κατι παρομοιο.

Τροποποιήθηκε από τον Q.Tarantino

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για να δούμε αν θα στρώσει από μόνο του και βλέπουμε ουφ...μην γίνει καμιά στραβή τώωωωωρα γκρρρρ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

να ρωτησω κατι και γω.γενικα δεν εχω θεμα.τραβαω το τσοκ το αφηνω κανα διλεπτο στις 2000 σαλ,κλεινω τσοκ και το αφηνω λιγο ακομα να ζεσταθει ή δινω και λιγο γκαζι αφου κλεισω το τσοκ.ομως τις πρωτες μερες που δεν ηξερα και ηταν και χειμωνας δεν ανοιγα καθολου το τσοκ,παταγα τη μιζα και ταυτογχρονα εδινα και λιγο γκαζι,τοτε ακουγοταν ενα μεγαλο μπαμ απ την εξατμιση και δεν επαιρνε μπρος,το ειπα στο μαστορα και μου ειπε οτι δεν θελει καθολου γκαζι μαζι με τη μιζα το ΧΤ 600 γιατι πνιγεται το μπουζι,ισχυει αυτο?γιατι ακουγοταν αυτο το μπαμ?απο τοτε που το αναβω με τραβηγμενο τσοκ και χωρις γκαζι δεν το χει ξανακανει βεβαια

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Συνέχεια σήμερα...Πάλι όταν τραβάω το τσοκ ανεβάζει κοντά στις 4000 στροφές τι σκατά γμτ...Α και δεν μ φάνηκε να χάνει πουθενά από τα κολάρα από όσο μπόρεσα να δω...γμτ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ποτε εκανες τελευταια φορα σερβις και ειδικα ρυθμιση βαλβιδων;

Υ.Γ Sorry που επιμενω αλλα μπορει να ειναι κατι απλο και να στατησεις να βασανιζεσαι κοθτωντας καθε φορα που το βαζεις μπροστα το στροφομετρο με το γνωστο βλεμμα του αγχους!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χμμμ λοιπόν δεν θα πω ψέμματα...Ρύθμιση βαλβίδων το μηχανάκι δεν έχει κάνει από τοτε που ήρθε στα χέρια μου δλδ εδώ και έναν χρόνο...Αυτό γιατί στο μανιουαλ έλεγε για πρώτο έλεγχο(ρύθμιση αν χρειάζεται) βαλβίδων στα 24000 χιλιόμετρα και εγώ έχω 23000. Το πιο πρόσφατο είναι συγχρονισμός των καρμπυρατέρ που έγινε λίγοτερο από έναν μήνα πριν... Φαντάζομαι αν χρειαζόταν βαλβίδες δεν θα μ το έλεγε ο μηχανικός? Α και πως αυτά σχετίζονται με την λειτουργία του τσοκ απορία έχω από τη στιγμή που το ανέφερες καθώς δεν γνωρίζω κάτι τόσο τεχνικό...thanx για το ενδιαφέρον

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για το κομματι του μηχανικου επειδη ειμαι πονεμενος,το αφηνω εκτος..Γνωσεις ιδιαιτερες δεν εχω αλλα ειδικα αν το πηρες μεταχειρισμενο-δεν το ξερω- μπορει τα προβλεπομενα σερβις να μην εγιναν ποτε.

Ειχα θεμα με τις στροφες,προς τα κατω βεβαια και δεν κραταγε ρελαντι.Φανταζομαι οτι και προς τα πανω οι βαλβιδες σχεδον σιγουρα θα επηρεαζουν την ομαλη λειτουργια του ρελαντι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ναι αυτό λέω μεταχειρισμένο το πήρα αλλά για βαλβίδες λέει στα 24000 και εγώ έχω 23000 τέσπα θα κάνω μία βόλτα αύριο στον μηχανικό να τον ρωτήσω...πάντωως μου φαίνεται τόσο περίεργο να έγινε από τη μία μέρα στην άλλη πφφφ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και στο δικο μου ετσι ειναι αν τερματισεις το τσοκ θα φτασει και τις 5000 στροφες και απο σερβις ειμαι κομπλε καθαρισμενο καρμπ και τελεια ρυθμιζμενες βαλβιδες .

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οκ σήμερα δεν μπόρεσα να πάω στον μηχανικό και τα πράγματα γίναν χειρότερα ΘΑ ΣΚΑΣΩ...Οκ πριν κανα μισάωρο πήγα να βάλω μπροστά τη μηχανή χωρίς τσοκ αφού δε χρειάζεται και αφού είμαι σίγουρος ότι πάλι θα ανεβάσει πολλές στροφές οπότε το άφησα για αύριο που θα πάω μηχανικό...Έλα όμως π έγινε κάτιάλλο και με τρόμαξε...εκει π πατούσα μίζα και είχα ελάχιστο γκαζάκι για να σταθεροποιηθεί πιο εύκολα ακούγεται ένα μπααααμ ενα σκάσικο πως να το πω...το οποίο νομίζω πως ήταν από εμένα και δεν είχα ακούσει ποτε ποτε ποτε κάτι αντίστοιχο...τι σκατά ήταν αυτό τώρα??? σκάσιμο από την εξάτμιση ή απο αλλού? φυσιολογικό δε μου φαίνεται...τέσπα έκανα 6-7 χμ που χρειαζόταν και η μηχανή δούλευε κανονικά ...HELP PLS

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το φίλτρο βενζίνης είναι καθαρό;;Όσο παράξενο και αν ακούγετε ρίξε μια ματιά,και εμένα το ΧΤΖ μου έκανε τέτοια κόλπα ώσπου άλλαξα φίλτρο και έστρωσε (αφού πρώτα έψαξα όλα τα άλλα εκτός αυτό).....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπερα σας Κυριοι/Κυριες,

ειμαι κατοχος ενος mobilette Motobecane , χρονολογιας 1970.

Μεχρι τωρα σε 2-3 συνεργεια που πηγα , κανεις δε το κατεχει ωστε να το αναλαβει.

Τα προβληματα ειναι τα εξης:

1) Το μηχανακι ενω παιρνει μπρος ΑΜΕΣΩΣ , οταν το αφησω ρελαντι σβηνει. Αν ειναι μετα απο μεγαλη βολτα , μπορει να κατσει ρελαντι 20-30 δευτερολεπτα και μετα θα σβησει.

2) Ειναι λογικο να παιρνει μπρος με τον διακοπτη αποσυμπιεσης;

3) Οταν παταω το τσοκ , ειτε εν κινηςη ειτε σταματημενος , κανει σαν μπουκωμα και γονατιζει τελειως το μηχανακι.

Μπουζι ειναι αλλαγμενο , μιγμα βενζινης λαδιου σωστο.

Καμια ιδεα κανεις;

Η εστω με pm καποιο συνεργειο στα νοτια που να γνωριζει απο παλιες μηχανες και να μη κανει πειραματα.

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για αρχη ενα καλο καθαρισμα στο καρμπυρατερ , το βγαζεις , το λυνεις , αφαιρεις ολα τα ζιγκλερ απο το καρμπ. και με ενα πιστολι αερα φυσας καλα ολα τα περασματα αερα - βενζινης / οπου βιδωνουν τα ζιγκλερ δλδ και φυσας επισης & τα ζιγκλερ φυσημα καλο με αερα , οχι σπρευ καθαρισμου κ.α τετοια .

Τα ζιγκλερ κ.α απο ποτε ειναι ;

Πχ μια βελονοθηκη και η βελονα μετα απο πολυ χρηση γινονται οβαλ πραγμα κακο οσον αφορα ειδικα την καταναλωση , το ιδιο ισχυει και για τα υπολοιπα κομματια του που επιρεαζουν αποδοση και καταναλωση .

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπερα, 

δε γνωριζω απο ποτε ειναι , παντως ο κυριος που την ειχε τη μηχανη δεν ειχε αλλαξει τιποτα , οποτε πολυ πιθανον να ειναι πανω απο 15-20 χρονια.

Θα τα βγαλω τα ζιγκλερ και θα τα αντικαταστησω με καινουργια , ουτως η αλλως το κοστος ειναι μικρο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα