ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 (τροποποιήθηκε) Ατμοσφαιρικός αέρας ή άζωτο στα ελαστικά μας? Τι κέρδος έχουμε εμείς σαν καθημερινοί αναβάτες από την χρήση αζώτου όταν είναι σίγουρο πως οι αγωνιστικές μοτοσυκλέτες έχουν όφελος από την χρήση του? (και γι αυτό άλλωστε το χρησιμοποιούν ευρέως) Επειδή τον τελευταίο καιρό ακούγεται συχνά αυτό το πράγμα,καλό θα ήταν να ψαχτούμε λιγάκι με το θέμα. Κατ αρχην πρεπει να ξερετε οτι η χρηση αζωτου αντι για ατμοσφαιρικο αερα ξεκινησε στους αγωνες αυτοκινητου (Formula 1 συγκεκριμενα) και στους αγωνες μοτοσυκλετας. Το αζωτο λοιπον καποιοι βουλκανιζατεραδες αρχισαν να το προωθουν και στα οχηματα του εμποριου (ΙΧ και μοτοσυκλετες) με το προσχημα πως δεν μεταβαλεται η πιεση του ελαστικου ακομα κι αν αυτο ζεσταθει κρατωντας παντα την ιδανικη(?) πιεση μεσα στο λαστιχο, κι επιπλέον, επειδη τα μορια του αζωτου ειναι μεγαλυτερα του ατμοσφαιρικου αερα,το λαστιχο εχει μικροτερες απωλειες πιεσης (να μην χρειαζεται δηλαδη συχνα συμπληρωμα) απ οτι με τον απλο ατμοσφαιρικο αερα. Αυτο ζητουσαν λοιπον και στους αγωνες.Την σταθερη ιδανικη πιεση ωστε το λαστιχο να δουλευει σωστα μεσα στον αγωνα απο την αρχη μεχρι το τελος. Βεβαια εκει υπαρχουν και καποια αλλες τεχνικες που ο καθημερινος αναβατης δεν τις γνωριζει αλλα ουτε εχει τα μεσα για να αλλαξει κατι. Στους αγωνες λοιπον οι μηχανικοι της ομαδας ξερουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ποια πιεση πρεπει να εχει το λαστιχο με την συγκεκριμενη θερμοκρασια περιβαλλοντος αλλα και της πιστας (της ασφαλτου) για την συγκεκριμενη πιστα. Bαζουν μια Α πιεση στο ελαστικο τους και μετα με την θερμοκουβερτα το φερνουν σε θερμοκρασια ιδανικης λειτουργειας. Ρυθμιζουν και παλι σωστα την πιεση και το λαστιχο ειναι πια ετοιμο να αποδωσει τα μεγιστα χωρις παρατραγουδα,για την συγκεκριμενη πιστα με τις συγκεκριμενες θερμοκρασιες περιβαλλοντος και ασφαλτου οπως ειπα πιο πανω. Τι κερδιζουν εδω οι μηχανικοι των ομαδων και κατ επεκταση η μοτοσυκλετα με τον αναβατη της? Κερδιζουν μια σταθερη πιεση σε ολο τον αγωνα αφου η πιεση του ελαστικου δεν μεταβαλεται (αφου ηδη εχει ερθει σε θερμοκρασια λειτουργιας απο την χρηση των θερμοκουβερτων)αρα και μια σταθερη και μεγιστη αποδοση του ελαστικου. Τι κερδιζει ομως ο απλος καθημερινος αναβατης μιας μοτοσυκλετας απο την χρηση του αζωτου? Τιποτα!...ή μαλλον κερδιζει κατι......δεν χρειαζεται να ελεγχει τοσο τακτικα την πιεση των ελαστικων του γιατι οπως ειπαμε με το αζωτο δεν εχει τις απωλειες του ατμοσφαιρικου αερα. Ειναι αρκετο αυτο για να πληρωνεις τουλαχιστον 5 ευρω ανα τροχο για να στον γεμιζουν με αζωτο? Οσο για τα υπολοιπα χαρακτηριστικα (μαλλον συμπεριφορα θα ελεγα) του ελαστικου απο την χρηση του αζωτου,δεν νομιζω οτι θα κερδισει τιποτα.Ισα ισα που μαλλον θα δημιουργησει κι αλλα προβληματα. Γιατι αυτο? Γιατι ο κατασκευαστης ελαστικων ή ο κατασκευαστης της μοτοσυκλετας, εχει δωσει τις ιδανικες πιεσεις με ατμοσφαιρικο αερα,κι οχι με αζωτο! Πραγμα που σημαινει πως οταν με κρυο ελαστικο πρεπει να εχεις 36 psi με ενα ζεστο ελαστικο κι αφου εχεις 200αρισει για κανα 5λεπτο πρεπει να εχεις 39-40psi. Aυτο το εχει υπολογισμενο ο κατασκευαστης του ελαστικου και ο κατασκευαστης της μοτοσυκλετας και ξερει πως με τετοιες ταχυτητες το λαστιχο πρεπει να εχει αυτη την πιεση για να δουλεψει σωστα (39-40psi) Aν τωρα εσυ εχεις μεσα αζωτο κι εχεις βαλει 36psi με κρυο λαστιχο και βγεις σε μια εθνικη και 200αρισεις,πως το λαστιχο θα λειτουργησει σωστα αφου θελει μεγαλυτερη πιεση απ την στιγμη που ισχυριζονται πως το αζωτο δεν μεταβαλει την πιεση του? Εδω που τα λεμε,δεν υπαρχει αεριο που θα μεταβληθει η θερμοκρασια του κι αυτο δεν θα αλλαξει την πιεση του.Ουτε καν το αζωτο που το διατυμπανιζουν οτι το κανει. Κι αυτο γιατι το αζωτο ανηκει στα Ιδανικα αερια κι οπως ολα τα ιδανικα αερια ετσι κι αυτο ακολουθει κατα γραμμα τον νομο PV = n R T (Νομος των ιδανικων αεριων) (Οπου R ειναι η παγκοσμια σταθερα των αεριων ανεξαρτητη των P,V,n,και T....οπου Τ =θερμοκρασια,οπου Ρ =πιεση οπου V =ογκος και οπου n =mols (μοριακος ογκος) Βαση λοιπον αυτης της εξισωσης,η πιεση μεταβαλεται ακομα και στο αζωτο οταν αυτο θερμανθει.Η διαφορα με τον ατμοσφαιρικο αερα ειναι πως μεταβαλεται λιγοτερο απ οτι αυτος. Ο ατμοσφαιρικος αερας μεταβαλει περισσοτερο την πιεση του αναλογως της θερμοκρασιας γιατι εκτος απο αζωτο (το οποιο το περιεχει σε ποσοστο 78% )εχει κι αλλα αερια μεσα του οπως το οξυγονο κτλ τα οποια εχουν αλλες ιδιοτητες σε σχεση με το αζωτο. Αρα αυτοι που διατυμπανιζουν το αντιθετο για το αζωτο (οτι δεν μεταβαλεται η πιεση του καθως ειναι αδρανες αεριο...ψευδωνται ασυστολως ) Εδω ειναι και το προβλημα που καλειται να αντιμετωπισει ο καθημερινος αναβατης. Ποση περισσοτερη πιεση πρεπει να βαλει στο ελαστικο του απ οτι λεει ο κατασκευαστης,ωστε να παει την γρηγορη βολτα του? Και τελος, ποτέ δεν θα ειναι σιγουρος αν εχει την ιδανικη πιεση αρα και θερμοκρασια του ελαστικου για την χρηση που κανει. Στην καθημερινη χρηση λοιπον ο αναβατης δεν εχει συγκεκριμενες απαιτησεις οπως εχουν οι μοτοσυκλετες μεσα σε εναν αγωνα,αλλα παρα πολλες και διαφορετικες.Θελει κρατημα στην πολη με μικρες ταχυτητες και δρομους "γυαλινους",θελει κρατημα στις εθνικες με μεγαλες ταχυτητες,θελει κρατημα στον βρεγμενο δρομο γιατι επιασε μια ξαφνικη μπορα....θελει θελει θελει... Κι ουτε μπορεις να κουβαλας μαζι σου θερμοκουβερτες για να βαζεις παντα την ιδανικη πιεση στην θερμοκρασια που θελεις (ή μηπως ξερεις ποια ειναι η θερμοκρασια που θελεις για τον βρεγμενο δρομο?) Στους αγωνες οταν ξερουν πως θα τρεξουν σε βρεγμενη πιστα,εχουν αλλες πιεσεις στα λαστιχα και τις θελουν κι αυτες σταθερες.Εσυ ομως με τις πολλες και διαφορετικες αναγκες,θελεις το λαστιχο να προσαρμοζεται στις εκαστοτε καιρικες συνθηκες. Εδω κολαει κι επισημη απαντηση της Bridgestone στην συγκεκριμενη ερωτηση για τα ελαστικα δρομου. Οτι ...."τα λαστιχα μας ειναι σχεδιασμενα να λειτουργουν στις εκαστοτε καιρικες συνθηκες με ατμοσφαιρικο αερα στις πιεσεις που εμεις δινουμε"..... Αρα...αζωτο ή ατμοσφαιρικος αερας? ΑLX © Τροποποιήθηκε Δεκέμβριος 3 , 2011 από τον ALX 4 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
NordicRavn 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 Αεραααααα Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gdevelek 6 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 Προσωπικά θα προτιμούσα μια συζήτηση για εργαλεία για σωστή μέτρηση της πίεσης τρόποι επισκευής σκασμένου λάστιχου με υπέρ και κατά τρόποι συντήρησης ελαστικών ώστε να αντέξουν όσο γίνεται περισσότερο δείκτες κατάστασης ελαστικών μεθοδολογία επιλογής ελαστικών καλά καταστήματα για αγορά και τοποθέτηση ελαστικών κλπ. ...παρά μια συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά του αζώτου, η οποία αφορά ελάχιστους... Το ελαστικό αφορά πρώτα την ασφάλειά μας και μετά, πολύ μετά, πάρα πολύ μετά, τις απόλυτες επιδόσεις, σε βαθμό μάλιστα που να μας προβληματίζει η αύξηση της πίεσης λόγω θερμοκρασίας. Αυτά είναι για τους πιστόβιους. Βέβαια κανείς δεν αποκλείει και τις δύο συζητήσεις παράλληλα... :D 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 Προσωπικά θα προτιμούσα μια συζήτηση για εργαλεία για σωστή μέτρηση της πίεσης τρόποι επισκευής σκασμένου λάστιχου με υπέρ και κατά τρόποι συντήρησης ελαστικών ώστε να αντέξουν όσο γίνεται περισσότερο δείκτες κατάστασης ελαστικών μεθοδολογία επιλογής ελαστικών καλά καταστήματα για αγορά και τοποθέτηση ελαστικών κλπ. ...παρά μια συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά του αζώτου, η οποία αφορά ελάχιστους... Το ελαστικό αφορά πρώτα την ασφάλειά μας και μετά, πολύ μετά, πάρα πολύ μετά, τις απόλυτες επιδόσεις, σε βαθμό μάλιστα που να μας προβληματίζει η αύξηση της πίεσης λόγω θερμοκρασίας. Αυτά είναι για τους πιστόβιους. Βέβαια κανείς δεν αποκλείει και τις δύο συζητήσεις παράλληλα... :D <{POST_SNAPBACK}> Αυτη η συζητηση ηδη υπαρχει στους "οδηγους" του mybike ;) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gmakris 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 (τροποποιήθηκε) Κατα την αποψη μου μικρες οι διαφορες - δεν υπαρχει σημαντικο οφελος με την χρηση αζωτου.... Τροποποιήθηκε Αύγουστος 5 , 2005 από τον gmakris Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gdevelek 6 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 Αυτη η συζητηση ηδη υπαρχει στους "οδηγους" του mybike ;) <{POST_SNAPBACK}> Όντως υπάρχει, αλλά καλύπτει μονο το 1/6 όσων ανέφερα. Στο θέμα του κορδονιού οι απόψεις διίστανται, ένας μηχανικός μου είπε πως το κορδόνι είναι ασφαλές, απλά θα έχει μια ελάχιστη διαρροή. Αφότου πήγα σε βουλκανιζατέρ για μπάλωμα και μου βάλανε κορδόνι, έχω κάνει πάρα πολλά χιλιόμετρα με 160+ χωρίς πρόβλημα... Εξάλλου στο βουλκανιζατέρ θα είχαν συμφέρον να μου κάνουν επισκευή με μανιτάρι και να μου πάρουν περισσότερα αντί αμέσως να μου βάλουν κορδόνι για 5?... Δεν ξέρω τι τελικά γίνεται... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
blk 2 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 ALX αν τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λές τότε δεν πιστεύω πως υπάρχει λόγος στον να μπούμε στην διαδικασία να αποφασίσουμε. Εννοείτε ΑΕΡΑΣ Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Dik 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 Όντως υπάρχει, αλλά καλύπτει μονο το 1/6 όσων ανέφερα. gdevelek, νομίζω εννοεί αυτόν τον οδηγό: Τα λάστιχά μας, ο οποίος δεν είχε μπει ακόμα όταν ο ALX το ανέφερε παραπάνω ;) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 Όντως υπάρχει, αλλά καλύπτει μονο το 1/6 όσων ανέφερα. Στο θέμα του κορδονιού οι απόψεις διίστανται, ένας μηχανικός μου είπε πως το κορδόνι είναι ασφαλές, απλά θα έχει μια ελάχιστη διαρροή. Αφότου πήγα σε βουλκανιζατέρ για μπάλωμα και μου βάλανε κορδόνι, έχω κάνει πάρα πολλά χιλιόμετρα με 160+ χωρίς πρόβλημα... Εξάλλου στο βουλκανιζατέρ θα είχαν συμφέρον να μου κάνουν επισκευή με μανιτάρι και να μου πάρουν περισσότερα αντί αμέσως να μου βάλουν κορδόνι για 5?... Δεν ξέρω τι τελικά γίνεται... <{POST_SNAPBACK}> Moνο και μονο τον τροπο με τον οποιο επισκευαζεται το ελαστικο στην μια και στην αλλη περιπτωση φτανει για να καταλαβεις ποιος ειναι ο σωστος και ο ποιο σιγουρος. Στην μια περιπτωση (του κορδονιου) σου βουλωνουν την τρυπα σαν να βαλεις εναν φελο σε μια τρυπα στον πατο της βαρκας,με μια απλη (ειδικη) λαστιχοκολλα. Στην αλλη περιπτωση σου αφαιρουν το ελαστικο και σου βαζουν μια "ταπα" απο την μεσα μερια που δεν υπαρχει περιπτωση να φυγει ποτε γιατι η διαμετρος του κεφαλιου του μανιταριου ειναι πολυ μεγαλυτερη απο την τρυπα.Εκτος αυτου μπαινει ΚΑΙ κολλα και μετα το ελαστικο μπαινει σε θερμαινομενη πρεσα "τοστιερα" και συμπιεζεται παρα πολυ με αποτελεσμα το μανιταρι να λιωσει σχεδον και να γινει ενα με το ελαστικο σου. Ποιος τροπος σου φαινεται ασφαλεστερος και σωστοτερος? Επισης ξερεις υπαρχει και η τεμπελια του καθενος.Ο πρωτος τροπος κραταει 2-3 λεπτα και σου παιρνει 5 ευρω. Ο δευτερος κραταει πανω απο μιση ωρα και σου παιρνει 15 ευρω.Τι τον συμφερει τον τεμπελη λοιπον? Κοιτα αν ο "αλλος" δεν νοιαζεται για την δουλεια του....αστα να πανε. Εγω που πηγαινω στον Ψυχογιο στην Λενορμαν δεν υπαρχει περιπτωση να μου πει κορδονι...κι οχι γιατι θελει να μου τα παρει,αλλα γιατι θελει να κανει σωστη δουλεια και να μην εχει τυψεις αν συμβει (ου μη γεννετο κατι) Εχω ακουσει να φευγουν τα κορδονια σαν φελοι απο σαμπανιες...γι αυτο σου λεω. Και δεν το λεω μονο εγω.Το λεει και το μανουαλ της BMW οτι αυτος ο τροπος ειναι προσωρινος και για ταχυτητες μεχρι 60χαω.Αυτοι ειναι λαλακες κι ο βουλκανιζατερας της γειτονιας περισσοτερο γνωστης? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
javaneze 5 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 με κρυο ελαστικο πρεπει να εχεις 36 psi με ενα ζεστο ελαστικο κι αφου εχεις 200αρισει για κανα 5λεπτο πρεπει να εχεις 39-40psi. Aυτο το εχει υπολογισμενο ο κατασκευαστης του ελαστικου και ο κατασκευαστης της μοτοσυκλετας και ξερει πως με τετοιες ταχυτητες το λαστιχο πρεπει να εχει αυτη την πιεση για να δουλεψει σωστα (39-40psi) Αυτο το ακουω πρωτη φορα λεμε... δεν ειχε παει καν το μυαλο μου οτι η πιεση μεταβαλεται με την θερμοκρασια ... τελικα ποτε ειναι σωστο να μετραμε τον αερα? με κρυα ή ζεστα λαστιχα ... Αλεξ απαντησε μας και σε αυτο, οσον αφορα τον ατμοσφαιρικο αερα ... (πλακωνοντας τα γκαζια ζεστενεις τα λαστιχα? δεν εννοεις burnout ετσι? :/ ) Ειναι καλοκαιρι και η θερμοκρασια της ασφαλτου ειναι πολυ μεγαλη.(νταλα μεσημερι) Πες οτι τσεκαρεις στα λαστιχα σου τον αερα (κρυα) και βλεπεις οτι εχεις 28 psi εμπρος και 30 psi πισω. Πλακωνεσαι στα γκαζια για να ζεστανεις τα λαστιχα και μετα απο ενα πενταλεπτο ξανατσεκαρεις τον αερα σου και βλεπεις οτι ειναι πια 33 psi εμπρος και 36 psi πισω. Εσυ ομως ξερεις πως το μηχανακι κραταει καλυτερα με 32 εμπρος και 34 πισω και επειδη θες να εχεις το μεγιστο κρατημα εκεινη την στιγμη κατι πρεπει να κανεις για να μειωσεις την πιεση αλλα να μην αυξησεις την θερμοκρασια των ελαστικων σου πολυ γιατι σε συνδιασμο με την καυτη ασφαλτο θα γλυστρανε. Τι κανεις? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gdevelek 6 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 Αυτο το ακουω πρωτη φορα λεμε... δεν ειχε παει καν το μυαλο μου οτι η πιεση μεταβαλεται με την θερμοκρασια ... τελικα ποτε ειναι σωστο να μετραμε τον αερα? με κρυα ή ζεστα λαστιχα ... Μα το αέριο διαστέλλεται με την αύξηση της θερμοκρασίας ενώ ο όγκος του λάστιχου παραμένει ο ίδιος... Επόμενο δεν είναι να ανέβει η πίεση; Κρύα πάντα τα μετράμε τα λάστιχα. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 Εννοειται παντα μετραμε την πιεση με κρυα ελαστικα.Αν κανεις απο 1 χιλιομετρο και πανω η πιεση αρχιζει να αλλαζει λογω οτι ζεσταινεται το ελαστικο οποτε κατα την μετρηση θα παρεις λαθος ενδειξη. Οσο αυξανεται η ταχυτητα της μοτοσυκλετας τοσοσ αυξανεται και η θερμοκρασια του ελαστικου κι απο την στιγμη που αλλαζει η θερμοκρασια αυξανεται και η πιεση του. Μην φανταστεις βεβαια οτι η θερμοκρασια τους ανεβαινει συνεχως.Υπαρχει ενα οριο στο οποιο φτανει η θερμοκρασια.Κι αυτη η θερμοκρασια λεγεται ιδανικη θερμοκρασια ελαστικου. Αν τα χωσεις απο νωρις θα την ανεβασεις ποιο γρηγορα.Αν πηγαινεις σιγα σιγα θα ανεβει ποιο αργα μεχρι να φτασει στην ιδανικη θερμοκρασια λειτουργιας. Στην περιπτωση που ειχα ρωτησει αυτο : Ειναι καλοκαιρι και η θερμοκρασια της ασφαλτου ειναι πολυ μεγαλη.(νταλα μεσημερι) Πες οτι τσεκαρεις στα λαστιχα σου τον αερα (κρυα) και βλεπεις οτι εχεις 28 psi εμπρος και 30 psi πισω. Πλακωνεσαι στα γκαζια για να ζεστανεις τα λαστιχα και μετα απο ενα πενταλεπτο ξανατσεκαρεις τον αερα σου και βλεπεις οτι ειναι πια 33 psi εμπρος και 36 psi πισω. Εσυ ομως ξερεις πως το μηχανακι κραταει καλυτερα με 32 εμπρος και 34 πισω και επειδη θες να εχεις το μεγιστο κρατημα εκεινη την στιγμη κατι πρεπει να κανεις για να μειωσεις την πιεση αλλα να μην αυξησεις την θερμοκρασια των ελαστικων σου πολυ γιατι σε συνδιασμο με την καυτη ασφαλτο θα γλυστρανε. Τι κανεις? Βαζεις λιγο αερα παραπανω. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
javaneze 5 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 Πλακωνεσαι στα γκαζια για να ζεστανεις τα λαστιχα και μετα απο ενα πενταλεπτο ξανατσεκαρεις τον αερα σου και βλεπεις οτι ειναι πια 33 psi εμπρος και 36 psi πισω. Εσυ ομως ξερεις πως το μηχανακι κραταει καλυτερα με 32 εμπρος και 34 πισω και επειδη θες να εχεις το μεγιστο κρατημα εκεινη την στιγμη κατι πρεπει να κανεις για να μειωσεις την πιεση αλλα να μην αυξησεις την θερμοκρασια των ελαστικων σου πολυ γιατι σε συνδιασμο με την καυτη ασφαλτο θα γλυστρανε. Τι κανεις? Βαζεις λιγο αερα παραπανω. Βαζωντας λιγο αερα παραπανω, θα μειωσεις την πιεση απο 33 και 36 σε 32 και 34 αντιστοιχα? αυτο μονο εμενα δεν μου ακουγεται λογικο? αν θες εξηγησε το μου... Και αλλες αποριες... Ο μετρητης (κοντερ) στην τρομπα του βενζιναδικου τι μετραει? Psi? (το PSI να υποθεσω ειναι μοναδα μετρησης πιεσης?) Εγω γιατι μεχρι σημερα τα ελεγα λιμπρες? λαθος? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 Βαζωντας λιγο αερα παραπανω, θα μειωσεις την πιεση απο 33 και 36 σε 32 και 34 αντιστοιχα? αυτο μονο εμενα δεν μου ακουγεται λογικο? αν θες εξηγησε το μου... Και αλλες αποριες... Ο μετρητης (κοντερ) στην τρομπα του βενζιναδικου τι μετραει? Psi? (το PSI να υποθεσω ειναι μοναδα μετρησης πιεσης?) Εγω γιατι μεχρι σημερα τα ελεγα λιμπρες? λαθος? <{POST_SNAPBACK}> Αναλογα το οργανο. Μπορει να μετραει σε psi μπορει σε λιμπρες,αλλα σιγουρα θα μετραει και σε bar και το bar ειναι η ποιο σωστη μοναδα μετρησης για να μετραμε πιεση στα λαστιχα. 1 bar = 14.50377 psi. To PSI εννοειται οτι ειναι μοναδα μετρησης πιεσης Εχει ακρίβεια....κι ας μας ειναι ποιο ευκολο το psi. Oso anafora to problhma βαζοντας αερα τι κανεις? μπαλοναρεις το ελαστικο με αποτελεσμα να παταει λιγοτερη επιφανεια του στην ασφαλτο,αρα μικροτερες τριβες,αρα μικροτερη θερμοκρασια,αρα μικροτερη πιεση ;) Και το φερνεις εκει που θες (32-34).Λιγο λιγοτερο απ οτι το ειχες μετρησει . Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
javaneze 5 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 Ναι σωστο ακουγεται δεν λεω .. αλλα ξερεις που χανομαι ... μονο και μονο βαζοντας κι αλλον αερα, δεν αυξανονται αυτοματα και οι πιεσεις? δλδ και να καταφερεις μπαλοναροντας να εχεις μικροτερη θερμοκρασια>μικροτερη πιεση, αυτο δεν συμπληρωνεται απο την πιεση του εξτρα αερα? Οι λιμπρες μετρανε πιεση? δεν ειναι σαν λες ενα "λιτρο", απλα οτι μιλας για αερα και οχι για υγρο ? Και τελος (γι αυτο το ποστ μονο :P ) η ποσοτητα του αερα δεν ειναι αναλογη της πιεσης? στο βενζιναδικο εγω τελικα τι κοιταω στο κοντερ? την πιεση ή την "ποσοτητα" ? Φιλε ευχαριστω ε ... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gdevelek 6 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 5 , 2005 PSI = pounds per square inch = λίβρες ανά τετραγωνική ίντσα PSI = λίβρες (για συντομία) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6 , 2005 Ναι σωστο ακουγεται δεν λεω .. αλλα ξερεις που χανομαι ... μονο και μονο βαζοντας κι αλλον αερα, δεν αυξανονται αυτοματα και οι πιεσεις? δλδ και να καταφερεις μπαλοναροντας να εχεις μικροτερη θερμοκρασια>μικροτερη πιεση, αυτο δεν συμπληρωνεται απο την πιεση του εξτρα αερα? Οι λιμπρες μετρανε πιεση? δεν ειναι σαν λες ενα "λιτρο", απλα οτι μιλας για αερα και οχι για υγρο ? Και τελος (γι αυτο το ποστ μονο :P ) η ποσοτητα του αερα δεν ειναι αναλογη της πιεσης? στο βενζιναδικο εγω τελικα τι κοιταω στο κοντερ? την πιεση ή την "ποσοτητα" ? Φιλε ευχαριστω ε ... <{POST_SNAPBACK}> Οχι γιατι απο την στιγμη που εχεις λιγοτερες τριβες η θερμοκρασια και η πιεση θα πεσουν παρολο που εβαλες κι αλλο αερα.(Δεν βαζεις 10 psi πια!!!Λιγο ειπα...κανα δυο psi) Για τις λιμπρες σου εξηγησε ο gdevelek.Ειναι λιμπρες ανα τετραγωνικη ιντσα (ετσι οριζεται η πιεση)Βαρος ως προς ενα μεγεθος επιφανειας στο οποιο θα εφαρμοστει αυτο το βαρος. Τα καραβια γιατι δεν βουλιαζουν αφου ειναι απο σιδερο κι εχουν τεραστιο βαρος? (αλλος προβληματισμος αυτος :P ) Δεν καταλαβαινω το θεμα ποσοτητα του αερα.Εσενα δεν σε νοιαζει ποση ειναι η ποσοτητα του,αλλα πια η πιεση του στα τοιχωματα του ελαστικου. Εσυ στο πιεσομετρο του βενζιναδικου (μην το λες κοντερ ρε συ :P ) βλεπεις την πιεση κι οχι την ποσοτητα αερα. Και να στο εξηγησω αυτο γιατι θα ξαναρωτησεις...το ξερω :P Βαζεις 33 psi στο λαστιχο της μοτοσυκλετας σου και βαζεις αλλα 33 psi σε ενα πισινο λαστιχο απο τρακτερ. Ενω εχεις την ιδια πιεση πλεον και στα δυο λαστιχα.....σε καμμια περιπτωση δεν εχεις την ιδια ποσοτητα αερα μεσα σ αυτα!!!.Την σακουλευτηκες? :P Οπως και στην ζυγαρια που ζυγιζεσαι...μετρας την μαζα σου κι οχι τον ογκο σου. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gdevelek 6 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6 , 2005 Για τις λιμπρες σου εξηγησε ο gdevelek.Ειναι λιμπρες ανα τετραγωνικη ιντσα (ετσι οριζεται η πιεση)Βαρος ως προς ενα μεγεθος επιφανειας στο οποιο θα εφαρμοστει αυτο το βαρος. Για να είμαστε ακριβείς η λίβρα είναι μονάδα μάζας, όχι βάρους, αλλά κάνουμε την παραδοχή ότι βρισκόμαστε σε σταθερό g, άρα μπορούμε να μιλάμε και με όρους μάζας αντί για βάρους. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 6 , 2005 Για να είμαστε ακριβείς η λίβρα είναι μονάδα μάζας, όχι βάρους, αλλά κάνουμε την παραδοχή ότι βρισκόμαστε σε σταθερό g, άρα μπορούμε να μιλάμε και με όρους μάζας αντί για βάρους. <{POST_SNAPBACK}> Sorry...σωστος ο παιχτης!!! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
javaneze 5 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 15 , 2005 θενκ γιου μποθ! Ναι το οντως την "σακουλευτικα" και δεν ρωταω (ξανα :P ) ουτε για το κοντερ που το λενε πιεσομετρο ... (κυρια! :P :lol: ) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
cyberpunk 2 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 16 , 2005 ksanagirnaw sto thema mias kai einai endiaferon, theoritika ayto pou glitoneis apo to azoto einai h alagh ths pieshs tou elastikou otan einai zesto kai otan einai krio dld: esto oti ksekinas me krio lastixo kai exeis 38 psi, otan odigiseis gia mia apostash kai to lastixo zestathei h piesh anevenei peripou sta 41-42 psi ...edw tha mprouse kapoios na pei e vale ligotera psi gia na ertheis me zesto lastixo sth piesh pou thes an katevaseis piesh paly tha aneveis kapou ekei (41-42) apla se perisoterh wra gia na mhn kaneis olla ayta vazeis azoto kai ksemperdeyeis (lene) ousiastika kai oso exw diavasei den kanei kati allo h monh praktikh xrish pou vriskw einai se sinthikes pistas opou thes na exeis statherh piesh gia ollh thn wra pou odigeis giati px exeis tsekarei oti me 38 psi to mixanaki simperiferete kalitera kai thes h piesh na minei ekei osh wra kai na odigeis Vasilis Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 8 , 2005 an katevaseis piesh paly tha aneveis kapou ekei (41-42) apla se perisoterh wra Vasilis <{POST_SNAPBACK}> Wrong Αν κατεβασεις πιεση θα ανεβασεις πολυ πιο γρηγορα και πιο πολυ την θερμοκρασια απο πριν που ειχες περισσοτερα psi στα λαστιχα,επομενως και την πιεση. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
themata 2.570 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 24 , 2007 Διάβασα ενα αρθρο στο Μοτοτριτη και πραγματικα με εβαλε σε σκεψεις... τελικά όντως το άζωτο υπερεχει??? Επιζήμιος ο… αέρας στα λάστιχα Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ασφαλείας της Ένωσης Κατασκευαστών Ελαστικών, ο αέρας που βάζουμε στα λάστιχα μας, αποδεικνύεται ότι συμβάλλει στην γρηγορότερη φθορά τους, ενώ λόγω της μοριακής δομής του, προκαλεί συχνή απώλεια πίεσης και υπερθέρμανση. Βάση των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, το αέριο μίγμα που αναπνέουμε και χρησιμοποιούμε υπό πίεση στα ελαστικά, περιέχει υδρατμούς, οι οποίοι μακροπρόθεσμα διαβρώνουν το εσωτερικό του ελαστικού, φθείροντας το και αλλοιώνοντας την δομή του. Λόγω του μέγεθος των μορίων του, το οξυγόνο διαρρέει πολύ εύκολα από τα ελαστικά μας, προκαλώντας απώλεια πίεσης (2psi/ μήνα κατά μέσο όρο), ενώ ο όγκος του μεταβάλλεται σημαντικά λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύσσονται από την κύλιση των τροχών. Η λύση αυτών των προβλημάτων δεν είναι άλλη από το άζωτο. Το αέριο αυτό, είναι εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, απαντάται σε ποσοστό 78% στην ατμόσφαιρα μας και λόγω των ιδιοτήτων του, αποτελεί το καταλληλότερο αέριο για την πλήρωση των ελαστικών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μόρια του αζώτου είναι μεγαλύτερου μεγέθους από αυτά του οξυγόνου και κατʼ επέκταση οι διαρροές και η απώλεια πίεσης περιορίζεται σημαντικά. Παράλληλα, ο όγκος του αζώτου δεν επηρεάζεται σημαντικά λόγω της θερμοκρασίας, αυξάνοντας ελάχιστα την πίεση, ακόμα και σε θερμοκρασίες κοντά στους 100 βαθμούς Κελσίου. Με την χρήση του αζώτου, επιτυγχάνουμε 25% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των ελαστικών και μακροπρόθεσμα μειώνουμε την κατανάλωση, αφού οι αυξομειώσεις στην πίεση των ελαστικών περιορίζεται στο ελάχιστο. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
black_hawk 573 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 24 , 2007 Ειχε βαλει σχετικο θεμα ο ALX, αν θυμαμαι καλα πριν καιρο.. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Θάνος 157 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 24 , 2007 Το αζωτο ειναι πολυ καλο, αλλα ομως δεν εχεις τα περιθωρια να παιξεις με την πιεση, εγω σε καθε βολτα που εκανα κοιτουσα την πιεση και αναλογως τι ειδους βολτα ηταν εβαζα και την αντιστοιχη πιεση Για τουτου σιγουρα ειναι καλυτερο. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες