Jump to content
Sign in to follow this  
gkourmoul1

Προσφέρει οικονομία η μοτοσυκλέτα???

Recommended Posts

Ειλικρινά είναι σαν να μιλάω κινέζικα. Καταρχάς τα νούμερα δεν λένε ψέματα και τα έχω καταγράψει λεπτωμερώς. Αν έχω κάνει κάπου λάθως πέστε μου. ΣΎμφωνα μ ε αυτά τα νούμερα το κόστος της χρήσης της μηχανής είναι περίπου το μισό.

Το 107 είναι αυτοκίνητο πόλης και κατηγορία μίνι. Το er-6 δεν είναι δίκυκλο πόλης. Αν είναι έτσι το cbf250 τι είναι? Υπάρχει κάτι που κάνεις με το 107 και δεν κάνεις με το cbf? Αν ήθελες να πηγαίνεις κάθε ΣΚ Θεσσαλονίκη-Αθήνα με το 107 θα πήγαινες? Αναλογιζόμενοι ότι το er είναι δίκυκλο άρα λιγότερο άνετο στο ταξίδι συγκριτικά με το 107, πολύ πιο άνετα θα πήγαινε αυτό Θεσσαλονίκη με μουαγεν 160-180 ενώ το 107 120-140. Αν ήτανε και το φερινγκατο και είχες και κανα arai με πολύ λιγότερο θόρυβο επίσης. Με 120 πήγαινες και με το cbf με ανάλογη άνεση δεδομένου ότι είναι δίκυκλο. Προφανώς πήρες το er γιατί θέλεις και το γκαζάκι σου να κάνεις και κανά παιχνιδάκι και να γουστάρεις. Ο αντίστοιχος αυτοκινητάς θα έπαιρνε κανά swift sport ή το gt207 ας πούμε. Κάτσε να κάνεις μερικά service στο peugeot να δεις τι εστυ Γαλλικό. Ασφάλεια το ίδιο πληρώνουνε? Υποτίμηση αξίας που το ένα κάνει καινούργιο 7000 και το άλλο 11000? Στα ετήσια κόστη υπολογίζεις και την αναλογία από το χάσιμο στην μεταπώληση ανά έτος.

TC-drift εγώ μιλάω για κατά το δυνατό ομοειδή και μέσα αντικείμενα σύγκρισης και εσύ μιλάς για z1000 και Forester.

Μεσαίο αυτοκίνητο στην Ελλάδα σύμφωνα με επίσημα στατιστικά πωλήσεων θεωρείται η γενική κατηγορία μικρομεσαίων πχ Golf και στα 1600 κυβικά καθώς στα 1300+ κιλα που είναι αυτά πλέον με 1400 είναι επικίνδυνα (εκτός τουρμπάτων).

Το corolla και το c1 που αναφέρεις απέχoυν 2 κατηγορίες μεταξύ τους μικρομεσαία π.χ. 308, μικρά π.χ. 207, mini π.χ.107

Το rx8 είναι 1300 rotax και το impreza 2500 turbo.

Συγκρίνουμε λοιπόν

αυτοκίνητο πόλης με μηχανή πόλης

αυτοκίνητο γενικής χρήσης με μηχανή γενικής χρήσης

αυτοκίνητο επιδόσεων με μηχανή επιδόσεων

Τροποποιήθηκε από τον makisp

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Δεν νομίζω πως το θέμα ανοίχτηκε για να κάνουμε σύγκριση μιας Z1000 με ένα Subaru Impreza. Είναι δεδομένο πως και τα δύο κοστίζουν ΠΟΛΥ να τα έχεις και να τα συντηρείς.

Η ουσία είναι πως το 90% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στον δρόμο είναι μέχρι 1400cc.

Toyota corolla, Opel astra, Suzuki Swift, Nissan micra, Suzuki Ignis, Citroen C1, Κλπ.

Όλα αυτά λοιπόν είναι οικονομικά σχετικά αυτοκίνητα και υπο συνθήκες πιο οικονομικά απο μια μηχανή 600cc

Οπότε αν κάποιος πιστεύει βλέποντας τις μηχανές στον δρόμο πως είναι πιο οικονομικές και να αφήσειτο αμάξι του και να πάρει μηχανή μπορεί να ξεγελαστεί, αυτή είναι η ουσία του topic.

Τώρα αν μιλάμε για αμάξια για γούστα απο 1600cc και πάνω, Impreza, RX8, Forester, δίλιτρα, τουρμπάτα κλπ τότε το κόστος μπορεί εύκολα να πενταπλασιαστεί..

Αν όμως μιλάμε για απλά μέσα μετακίνησης μέσα στην πόλη τότε ένα αυτοκίνητο πόλης μπορεί να είναι πιο οικονομικό απο μια μηχανή.

Έτσι είναι ακριβώς. Συγκρίνουμε τα όμοια, και όμοια είναι εκείνα που έχουν την ίδια χρήση και προσφέρουν παρόμοιες συγκινήσεις. Δλδ συγκρίσιμα είναι μια πάπια ή ένα 200άρι σκούτερ με ένα αυτοκίνητο μέχρι 1200 κυβικών, κάτω του τόνου που το χρησιμοποιούμε για αστική και περιαστική χρήση. Και τα δύο δεν τα αγοράζουμε για το γκάζι τους αλλά για την οικονομία τους.

Μπορούμε να συγκρίνουμε ένα 600άρι μοτόρι με ένα αυτοκίνητο 1400-1600 κυβικών διότι και τα δύο σε πάνε εντός και εκτός πόλης, ταξίδι κλπ, και επίσης και τα δύο ταξιδεύουν με ταχύτητες 170+ εάν το επιθυμούμε.

Και φυσικά μηχανές 1000 κυβικών και πάνω που προσφέρουν ταξιδιωτικές ικανότητες ή επιδόσεις στην πίστα, όπως το stx1300 r1200rt fjr1300 vfr1200 s1000rr κλπ, συγκρίνονται με ομοχρηστικά αυτοκίνητα άνω των 2000 κυβικών και άνω των 150 ίππων.

Νομίζω βέβαια ότι δεν έχει και πολύ σημασία να συγκρίνεις τα κόστη συντήρησης μεταξύ μιας k1600gt και μιας bmw 750, διότι δεν είναι εκεί η ουσία.

Η ουσία είναι ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται για ένα οικονομικό όχημα να μετακινείται κάθε μέρα στην δουλειά του, η οποία μπορεί να είναι στα 30 χιλιόμετρα ή στα 5 χιλιόμετρα. Αυτόν τον ενδιαφέρει τα 1500Ε που γλυτώνει τον χρόνο εάν πχ θα αγόραζε ένα cbf250 έναντι ενός μεταχειρισμένου peugeot 206 1.1.....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εγω ξερω 1 πραγμα μονο...

ετησια απο τοτε που πουλησα το αυτοκινητο...με την ιδια ακριβως ζωη...

δεν εχω προβληματιστει κ βαζω κ 1000 γιουρια στην ακρη...

αναλυτικα....

honda civic 1400is(1998)

300 γιουρια σημα(την τελευταια φορα)

560 ασφαλεια(με κλοπη)

150 περιπου σερβακια

90 για λαστιχα

9λ/100χλμ=>με 10000 ετησιως=>1530 γιουρια

cbf 600s (2008)

50 σημα

360 ασφαλεια(με κλοπη)

150 για σερβακια

135 για λαστιχα

6λ/100χλμ=>10000 ετησιως=>1020 €................

αρα... 2630€ vs 1705€

τα συμπερασματα δικα σας..........

ΥΓ

οποιος πει για διαφορα χρονολογιας το εχω ετοιμο...

παρτε ενα civic 1400 2008 ,η μονη διαφορα ειναι στην καταναλωση που νομιζω ειναι στα 7-8λ /100χλμ(με σιγουρα πιο τσιμπημενα σερβακια)

ενω μην ξεχναμε το κοστος κτησης στο καθενα

honda civic 2008 minimum 11.000€

cbf600s minimum 4000€ + απαραιτητο εξοπλισμο 1000€

:surrender:

ρε μοτοσυκλετα κ παλι μοτοσυκλετα....οχι μονο επειδη το λεει η καρδια...αλλα το λεει κ η τσεπη :whistling:

Τροποποιήθηκε από τον indi

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πρόσθεσε και το κόστος εξοπλισμού ασφαλείας & παντός καιρού :_thumbsup:

Πρόσθεσε και ένα καλό car cinema :uglystupid2: ....

Πλακίτσα κάνω βέβαια.... πιο πολλά χρήματα είναι συνήθως ένας πλήρης εξοπλισμός για χειμώνα καλοκαίρι...

Τροποποιήθηκε από τον gkourmoul1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

250 κρανος

300 μπουφαν χειμερινο

150 μουφαν καλοκαιρινο

100 παντελονι

100 μποτακι

80 αδιβροχο πανω-κατω

μεχρι τωρα ειμαστε στα 980...ξεχναω κατι βασικο???

κ αντε σου λεω εγω 1200...παλι +++ ειμαστε....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

OXI

OXI

και

ΟΧΙ...

Οποιαδήποτε μηχανή 600+ κυβικά ειδικά κοστίζει σε χρήση και συντήρηση περισσότερο απο ένα αυτοκίνητο μέχρι 1400 κυβικά.

ΠΡΟΧΕΙΡΑ έχω υπολογίσει για τα οχήματα που έχω συνολικό κόστος χρήσης ανα km

Σκούτερ: 8€/100km

CBF 600: 15€/100km

Toyota Corolla 1300: 13€/100km

Οικονομικό δίτροχο είναι ένα παπάκι, ένα σκουτεράκι, μια μηχανή ως 250 κυβικά.

Απο κει και πέρα είναι περισσότερο γούστο και ευκολία και λιγότερο οικονομία..

συμφωνώ μαζί σου με μια παρατήρηση:

αν πιάνουν τα χέρια σου μειώνεται πολύ το κόστος συντήρησης της μηχανής,

και λόγω όγκου και βάρους, είναι πιο εύκολο να την συντηρήσεις απο ο ίδιος ότι ένα αυτοκίνητο που χρειάζεσαι αναβατώριο κτλ

κατά τα άλλα όπως τα λες είναι...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

κάποια ιδιαίτερη οικονομια καυσίμου ΟΧΙ δεν κάνω με την μοτοσυκλέτα σε σχέση με το αυτοκίνητο,

ούτε και τα σέρβις της είναι φθηνα ή σε αραιά διαστήματα

ΌΜΩΣ!

ο μηδενικος χρόνος που κάνω να βρω παρκάρισμα και το ΜΗΔΕΝ μποτιλιάρισμα που συναντώ

είναι το ΜΕΓΑΛΟ + στην χρήση της

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μηχανή βάζω απλή ενώ αμάξι 100αρα.

Μηχανή καίω 6-7 λίτρα τα 100 χωρίς να σκέφτομαι πόσο γκάζι θα ανοίξω ενώ αμάξι 7 - 9 με προσεκτικό γκάζι.

Μηχανή πολύ πιο φτηνό σέρβις.

Μηχανή πιο φτηνά λάστιχα , μισή τιμή .

Μηχανή δεν σκέφτεσαι το parking , η το μπάνιο , αλάτια κτλ.

Μηχανή τσουλάει μέσα στην πόλη όσο κίνηση και να έχει.

Μηχανή- Μηχανή- Μηχανή !!!!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βαλτε και παραγοντα -ατυχημα- που δεν εχετε βαλει,και κοστος αποκαταστασης ,και χαμενα μεροκαματα,και υποβαθμιση της υγειας απο το ατυχημα σε βαθος χρονου,( σε μενα προσωπικα στα 13 χρονια κοινης χρησης αυτοκινητου-μηχανης εχω 2 σχετικα ψιλοσοβαρα ατυχηματα με μηχανη, και κανενα με το κουτι, που μου στοιχισαν αρκετα χρηματα, παρ ολο οτι ειμαι πληρως ασφαλισμενος ως μισθωτος,και ανεκτιμητα σε ψυχολογικη βαση,αρκετο καιρο μετα το ατυχημα).

Το θεμα εχει πολλες σκοπιες και ακομη πιο πολλες αποψεις.

Κατα την ταπεινη μου γνωμη η συζητηση ειναι ατερμων και δεν οδηγει σε ασφαλη συμπερασματα,διοτι μπαινει ,πολυ μεσα ο συναισθηματικος παραγοντας, ειδικα σε μας τους μηχανοβιους,που αγαπαμε τις μηχανες, και πολλες φορες τους δινουμε ελαφρυντικα, που μερικες φορες δεν τα αξιζουν.

Σαν γενικη αρχη παντως,και για λογους στατιστικης αντικειμενικοτητας,θα εβαζα εναν γενικο κανονα συγκρισης βασει κυβικων τον παρακατω

ΜΗΧΑΝΗ 50-250 CC AYTOΚΙΝΗΤΟ ΕΩΣ 1000

300-600 CC ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 1400

650 και πανω ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ 1600 και πανω

Σε ολα αυτα να προσθεσω σαν γενικο κανονα οτι αναλογικα παντα,και λογω του οτι οι μοτοσυκλεττες απευθυνονται συνηθως σε νεανικοτερο κοινο,αρα και πιο συναισθηματικα εξαρτημενο με το παιχνιδι του ,λιγοτερο ευαισθητο και υπευθυνο σε οικονομικα θεματα (λογω λιγοτερων οικονομικων υποχρεωσεων) ,και πιο ευαλωτο σε κοινωνικες συμπεριφορες του στυλ- θελω στην παρεα να ειμαι ο πρωτος πουλ-μουρ ανεξαρτητως κοστους,γι αυτους λοιπον τους λογους,τα κοστη εκ μερους των συνεργειων-εταιρειων και λοιπων αλλων φορεων που ασχολουνται με την μοτοσυκλεττα ανεβαινουν,γιατι ολοι αυτοι εκμεταλλευονται την αγαπη του μοτοσυκλετιστη για την μηχανη του και σου λενε ,αυτος οτι και να του ζητησω θα το πληρωσει. Αναλογικα λοιπον καταληγω (προσωπικη αποψη παντα ,για να μην παρεξηγηθω) οτι η μηχανη ειναι πιο ακριβη απο το αυτοκινητο.

ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΟΥΣΤΑΡΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ??????? :vv: :vv: :vv: :vv:

Τροποποιήθηκε από τον panavour

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μηχανή βάζω απλή ενώ αμάξι 100αρα. ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΕΙΣ ΑΠΛΗ ΣΤΗΝ ΜΗΧΑΝΗ ΚΑΙ 1ΟΟΑΡΑ ΣΤΟ ΑΜΑΞΙ?

Μηχανή καίω 6-7 λίτρα τα 100 χωρίς να σκέφτομαι πόσο γκάζι θα ανοίξω ενώ αμάξι 7 - 9 με προσεκτικό γκάζι. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ

Μηχανή πολύ πιο φτηνό σέρβις.ΕΔΩ ΘΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ (ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΗΜΑ ΣΟΥ ΙΣΧΎΕΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ. ΜΙΛΑΩ ΓΕΝΙΚΑ). ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΈΣ ΤΙΜΕΣ ΕΧΟΥΝ ΔΩΘΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΜΕΣΗ ΜΗΧΑΝΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΑΜΑΞΙ ΣΕ ΣΕΡΒΙΣ (ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΣ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΣΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΓΔΕΡΝΟΥΝ...)

Μηχανή πιο φτηνά λάστιχα , μισή τιμή . ΟΠΑ... ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ? ΟΚ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΜΑΞΙ ΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 225/18 ΕΛΑΣΤΙΚΟ...

Μηχανή δεν σκέφτεσαι το parking , η το μπάνιο , αλάτια κτλ. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΕΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΑ ΑΛΑΤΙΑ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ....

Μηχανή τσουλάει μέσα στην πόλη όσο κίνηση και να έχει. ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ...

Μηχανή- Μηχανή- Μηχανή !!!!!! +10

Αλήθεια, τι αυτοκίνητο έχεις? Προφανώς ανήκεις στις περιπτώσεις που έχεις αυτοκίνητο των 30000Ε+ ακριβής εταιρείας και με επιδόσεις (μάλλον γερμανικό).

Σε αυτές τις κατηγορίες αυτοκινήτου, σίγουρα η μοτοσυκλέτα είναι οικονομικότερη σε όλους τους τομείς. Να σημειωθεί και ότι το μοτόρι σου είναι γενικότερα πολύ οικονομικό και από βενζίνη (για τα κυβικά του, αλλά και σε σχέση με άλλα μεσαίου κυβισμού), αλλά και από συντήρηση.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ξαναλεω ολα ειναι υποκειμενικα .. σερβις για λαδακια μονο .. ποια λαδακια ? γιατι εχει διαφορα ! Που το κανεις σερβις και ποσο κοστιζει ...

Πολες λεπτομεριες οπως και οι χρονολογιες ! Μια καινουργια μηχανη 600-750 κανει απο 6-7κ ευρο μεχρι 12 ! ενα αυτοκινητο 1600-1800 μπορει να φτασει να το πληρωσεις και 25κ ( καμια ΒΜW)

Αυτος που απανταει ποιο κοντα στην αλληθεια ειναι ο makisp ! αν και εχω μια ενσταση .. δεν μετρας το μεσσαιο αυτοκινητο συμφωνα με τις πολησεις .. το μετρας με τις επιδοσεις ! Αναλογα δηλαδη με τις επιδοσεις των αλλων αυτοκινητων , ναι ενα 1400 σημερα με 2 τουρμπο δεν θεωρειται μικρης κλασσης .. αλλα δεν θελει και τα ιδια σερβις με ενα απλο 1400 !

EDIT γιατι το αυτοκινητο δεν θελει γαντια και στολη ? Για να μπεις στο αυτοκινητο μου τοσο καιρο που εχω να το πλυνω θες στολη αστροναυτη ! Ξερεις ποσο κανει αυτη ?

Τροποποιήθηκε από τον Laval

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αλήθεια, τι αυτοκίνητο έχεις? Προφανώς ανήκεις στις περιπτώσεις που έχεις αυτοκίνητο των 30000Ε+ ακριβής εταιρείας και με επιδόσεις (μάλλον γερμανικό).

Σε αυτές τις κατηγορίες αυτοκινήτου, σίγουρα η μοτοσυκλέτα είναι οικονομικότερη σε όλους τους τομείς. Να σημειωθεί και ότι το μοτόρι σου είναι γενικότερα πολύ οικονομικό και από βενζίνη (για τα κυβικά του, αλλά και σε σχέση με άλλα μεσαίου κυβισμού), αλλά και από συντήρηση.

Eίχα typer honda αλλά εδώ και λίγους μήνες έχω vw polo gti

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ανάλογα και το πως το δουλεύεις το εργαλείο. Εγώ έχω ένα chevy spark 1.2 και δεν το πάω πάνω απο 3000 στροφές με αποτέλεσμα με 50€ να κάνω γύρω στα 560 χλμ. Με την cbr πάλι επειδή ούτε και με εκείνη τρέχω, το πολύ να φτάσω 8000 στροφές μου βγάζει γύρω στα 20€ την βδομάδα, δλδ 80€ τον μήνα ενώ την ίδια ώρα με το αμάξι θέλω γύρω στα 130 με 150€ με τα ίδια χιλιόμετρα που κάνω επι καθυμερινής βάσεως και στα δύο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

συμφωνώ μαζί σου με μια παρατήρηση:

αν πιάνουν τα χέρια σου μειώνεται πολύ το κόστος συντήρησης της μηχανής,

και λόγω όγκου και βάρους, είναι πιο εύκολο να την συντηρήσεις απο ο ίδιος ότι ένα αυτοκίνητο που χρειάζεσαι αναβατώριο κτλ

κατά τα άλλα όπως τα λες είναι...

Μακάρι να ήταν τόσο απλό δυστυχώς. Έχω φάει τα χέρια μου με τις μηχανές. Επειδή όλα είναι τόσο στριμωγμένα πάντα θες πολύ κόπο και ιδρώτα για να κάνεις ακόμα και απλές εργασίες. Ενώ ίδιες εργασίες στο αυτοκίνητο έχεις άνετη πρόσβαση. Π.χ. για να αλλάξεις μπουζί, φίλτρο αέρος κλπ. Άντε για τα λάδια να έχεις και ένα μεγάλο γρύλο..

Σε κάθε περίπτωση επειδή πολλά ακούγονται και ο καθένας έχει τα δίκια του απο την πλέυρά του.

Κι εγώ απο την πλευρά μου δίκιο έχω γιατί έχω ένα Corolla του 95 που το καημένο δεν έχει ζητήσει ποτέ τίποτα άλλο απο λίγα λαδάκια, κάνα μπουζάκι και κάναν ιμάντα κάθε 4-5 χρόνια. Και απο βενζίνη καίει άντε 7-7,5 λίτρα. Με λίγα λόγια το κόστος ανα km μου είναι λιγότερο για το Corolla απ ότι για το CBF.

Ας αφήσουμε στην άκρη απόλαυση, κ@υλα, διασκέδαση, γούστο..

Εγώ αν είχα την απόλυτη επιλογή να πάω στη δουλειά μου με το CBF ή το Corolla χωρίς να με ενδιαφέρει κίνηση, χρόνος κλπ αλλά απλά και μόνο λεφτά τότε θα έπαιρνα το Corolla γιατί μου στοιχίζει λιγότερο ανα Km.

το CBF όμως είναι μια 4κύλινδρη με κάποιες απαίτήσεις και σε βενζίνη και σε Service. Αν αντίθετα για αυτοκίνητο είχα κάνα GOLF καινούργιο και για μηχανή κάνα XT τότε είναι λογικό πως θα προτιμούσα το ΧΤ.

Συνολικά είπα λοιπόν πως υπο συνθήκες η χρήση μιας μηχανής κοστίζει περισσότερο απο ενός αυτοκινήτου. Όπως στην δική μου περίπτωση.

Τροποποιήθηκε από τον TC-drift

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ παραπάν' έκανα ολόκληρη ανάλυση μεταξύ αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας με τις εργασίες και τα αναλώσιμα που θέλει ανά χρόνο το κάθε όχημα. Έβαλα μέσα τα πάντα... ακόμα και ασφάλειες και τέλη κτλ. Παρόλο λοιπόν που το αυτοκίνητο δεν είναι κανένα αυτοκίνητο επιδόσεων (ένα απλό οικογενειακό αυτοκίνητο είναι των 1600 κυβικών χωρίς τούρμπΑ κι ιστορίες) και πάλι είναι ακριβότερη η χρήση του σε σχέση με την μοτοσυκλέτα μου (που δεν θεωρείται και από τις οικονομικότερες γενικώς. (όχι μόνο σε θέμα καυσίμου))

Η πλάκα είναι πως και στα δύο οχήματα, δεν μπαίνει ξένο χέρι για το σέρβις. Το κάνω μόνος μου και στα δύο, οπότε λείπει ένας σημαντικός παράγοντας κόστους και για τα δύο οχήματα που λέγεται συνεργείο. Οι περισσότεροι δεν βάζουν χέρι ούτε στη μοτό ούτε στο αυτοκίνητο. Εκείνοι έχουν λοιπόν αυξημένα έξοδα συντήρησης των οχημάτων τους. Φυσικά είναι ανάλογα και του τι οχήματα έχουν στην κατοχή τους.

Δυστυχώς, ένα απλό ετήσιο σέρβις στο αυτοκίνητο ανεβάζει ψηλά το κόστος όταν το πας στην αντιπροσωπεία. Για λάδια, φίλτρα, μπουζί πας, και σου λένε 200!!! τι λέ ρε μουτζούρη που θα σου δώσω 120€ εργασία για 1 ώρα δουλειά! Δηλαδή αν είχα και κανένα γρήγορο αμάξι... τι θα μου έπαιρνες... το κεφάλι?

Τέσπα... ξέφυγα από το θέμα.

Για μένα λοιπόν, αν και η μοτοσυκλέτα κάνει μισή φορά παραπάνω χιλιόμετρα από το αυτοκίνητο, μου κοστίζει πολύ λιγότερο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλά με έχετε αφήσει μ@λ@@@!!!! :stunned: Με τί ακρίβεια έχετε υπολογίσει τα έξοδα!! :respekt: Πάντως για μένα είναι πολύ πιο οικονομική η μηχανή, αν και δεν ξέρω αν έχει νόημα να συγκρίνω αφού τα τετράτροχα ζουζούνια μου μου πίνουν το αίμα, μόνο κατανάλωση έχουν γύρω στα 12 l/ 100 km... :closedeyes: (και λάστιχα κάθε 1 1/2 χρόνο βαριά..)

Τροποποιήθηκε από τον ZoZeFiNa

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Alex, θα σε συμβούλευα το αμάξι να το πηγαίνεις που και που και σε κανένα συνεργείο γιατί έχει πολλά μηχανικά μέρη τα οποία δεν είναι και ορατά και το κάθε αμάξι έχει και τις αδυναμίες του που εσύ δεν μπορείς να τις ξέρεις. Σε σερβις σε εξουσιοδοτημένο πέραν των λαδιών, μπουζί κλπ ρίχνουν και ένα έλεγχο σε αυτά τα σημεία. Πολύ συχνά πάνε να σε δουλέψουνε και να σου φάνε κανένα φράγκο πολλές φορές όμως θα σου υποδείξουν κάτι που έχει ή επρόκειτο να δημιουργήσει θέματα. Ελέγχεις πχ τις φούσκες σε όλα τα ρουλεμάν (ψαλίδια,ακρόμπαρα,κρεμαγιέρες) μην έχουν σχισθεί ή τα κολάρα του συστήματος ψύξης μην έχουν ξεραθεί? Οι αντιστρεπτικές αν έχουν πάρει ή αν έχουν ραγίσει τα πιατα των αμορτισερ ή αν υπάρχει κάποιος τζόγος κάπου που μπορεί να μην έχεις αντιληφθεί? Υπάρχει και η λογική που λέει αν κάτι δεν χαλάσει μην ασχολείσε αλλά υπάρχει και η πρόληψη και με μπροστινά συστήματα δεν παίζεις. Αυτά ειδικά όσο παλιώνει το αμάξι. Γενικά σε ένα αμάξι δεκαετίας χρειάζονται αλλαγή όλα τα ελαστικά μέρη (σε ένα Ρenault που είχα, είχα μείνει έκπληκτος πόσες φούσκες μπορεί να έχει ένα αμάξι). Στις μηχανές συμφωνώ είναι όλα τα μηχανικά ορατά και πλέον του κινητήρα ένα μοχλικό και μερικά ρουλεμάν έχεις οπότε αν πιάνουν τα χέρια σου μια χαρά.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Επειδή πάντα είχα γρήγορο σχετικά αμάξι τα κόστη είναι κατά πολύ πιο μεγάλα σε μένα . ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ

1ον ''Στο αμάξι δίνω 1000ευρώ το χρόνο μικτή ασφάλεια. + 1200 ευρώ βενζίνες το χρόνο περίπου + σέρβις + αναλώσιμα + σήμα άλλα 700 περίπου , οπότε έχω περίπου πάγια τον χρόνο γύρω στα 3,000 ευρώ. Με 8.000 - 10.000 χλμ.

2ον'' Στην μηχανή όλα μαζί στα παραπάνω αν υποθέσουμε ίδια χιλιόμετρα , σέρβις κτλ , το κόστος είναι περίπου 1500 - 1700 το πολύ ευρώ.

Αν έχεις μικρό και ευκολοσυντήρητο αμάξι χωρίς να χρειάζεται μικτές και σέρβις επίσημης αντιπροσωπείας για να μην χάσεις την εγγύηση οκ. Τότε ναι οι διαφορές δεν είναι μεγάλες. Αλλά σε μένα οι διαφορές ήταν πάντα τα διπλά + λεφτά . :kaaaala:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Alex, θα σε συμβούλευα το αμάξι να το πηγαίνεις που και που και σε κανένα συνεργείο γιατί έχει πολλά μηχανικά μέρη τα οποία δεν είναι και ορατά και το κάθε αμάξι έχει και τις αδυναμίες του που εσύ δεν μπορείς να τις ξέρεις. Σε σερβις σε εξουσιοδοτημένο πέραν των λαδιών, μπουζί κλπ ρίχνουν και ένα έλεγχο σε αυτά τα σημεία. Πολύ συχνά πάνε να σε δουλέψουνε και να σου φάνε κανένα φράγκο πολλές φορές όμως θα σου υποδείξουν κάτι που έχει ή επρόκειτο να δημιουργήσει θέματα. Ελέγχεις πχ τις φούσκες σε όλα τα ρουλεμάν (ψαλίδια,ακρόμπαρα,κρεμαγιέρες) μην έχουν σχισθεί ή τα κολάρα του συστήματος ψύξης μην έχουν ξεραθεί? Οι αντιστρεπτικές αν έχουν πάρει ή αν έχουν ραγίσει τα πιατα των αμορτισερ ή αν υπάρχει κάποιος τζόγος κάπου που μπορεί να μην έχεις αντιληφθεί? Υπάρχει και η λογική που λέει αν κάτι δεν χαλάσει μην ασχολείσε αλλά υπάρχει και η πρόληψη και με μπροστινά συστήματα δεν παίζεις. Αυτά ειδικά όσο παλιώνει το αμάξι. Γενικά σε ένα αμάξι δεκαετίας χρειάζονται αλλαγή όλα τα ελαστικά μέρη (σε ένα Ρenault που είχα, είχα μείνει έκπληκτος πόσες φούσκες μπορεί να έχει ένα αμάξι). Στις μηχανές συμφωνώ είναι όλα τα μηχανικά ορατά και πλέον του κινητήρα ένα μοχλικό και μερικά ρουλεμάν έχεις οπότε αν πιάνουν τα χέρια σου μια χαρά.

Το "που και που" που λες, για μένα είναι μια φορά το χρόνο. Τότε άλλωστε γίνεται και το σέρβις (ακόμα κι η μαμά...μια φορά το χρόνο λέει)

Αυτά όλα που λες όμως, τα κοιτάζω και μόνος μου... δεν χρειάζεται ο μάστορας. Τα λάδια τα αλλάζω σε λαδομάγαζο που το σηκώνει το αυτοκίνητο πάνω και το ελέγχω από κάτω. (δεν πληρώνω εργατικά για την αλλαγή λαδιών... μόνο τα λάδια πληρώνω)

Μπιλιοφόρους, μπαλάκια κτλ τα τσεκάρω μια φορά το χρόνο που αλλάζω τα λάδια. Τώρα, αν κάτι συμβεί μέσα στο χρόνο και πάθει ζημιά... ε τι να κάνουμε... θα ζήσουμε και με αυτό :D (Πάντως το αυτοκίνητο είναι καινούριο ακόμα. 5 χρονών με 42000χιλ... τι να πάθει?)

Εδώ είχα το Mazda 323F που ήταν '92 μοντέλο, και δεν είχε τέτοια προβλήματα παρά την ηλικία του (το πούλησα το 2008 που ήταν ήδη 16 χρονών!)

Γενικώς ξέρω να φροντίζω τα οχήματά μου και γι' αυτό δεν είχα ποτέ σοβαρές ζημιές. Ότι έβγαινε, ήταν κάτι που δεν θα το προέβλεπε κανένας. Για όλα τα άλλα, φρόντιζα να κάνω την πρόληψη που λες.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

χωρίς να χρειάζεται ... σέρβις επίσημης αντιπροσωπείας για να μην χάσεις την εγγύηση οκ.

Κανένα όχημα(αυτοκίνητο/μοτοσυκλέτα/τρακτερ) δεν χάνει την εργοστασιακή εγγύσηση αν κάνεις τα προβλεπόμενα που ορίζει ο κατασκευαστής και χρησιμοποιείς ανταλλακτικά εντος προδιαγραφών. Ν.1900/2004 ΦΕΚ δεν θυμάμαι! Αρκεί το service να γίνεται από νόμιμο μηχανικό με τα απαραίτητα διπλώματα/χαρτιά. Δηλαδή δεν μπορεί να υπογράφει ο ALX το βιβλιαράκι του και να ισχύει η εγγύηση του.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ALX αθάνατο το 323.

Αυτό έχει ακόμα ο πατέρας μου , 1991 μοντέλο , σκύλος μαύρος ... 20ετίας ήδη και μόνο λάδια όποτε το θυμηθεί , όχι σχολαστικός όπως εγώ ..

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

:offtopic:

...

90 για λαστιχα

...

Απλά από περιέργεια...ποια 4αδα λάστιχα, ποιας διάστασης κοστίζουν τόσο φίλε μου;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα