Jump to content
ALX™

Συντηρηση της αλυσιδας.

Recommended Posts

Συντηρηση της αλυσιδας.

Μια εξειδικευμενη αναλυση για την αλυσιδα και πως αυτη διατηρηται σε καλη κατασταση για οσο περισσοτερο καιρο γινεται.

[1-recipe]ChainLink.jpeg

Ο κ.Longoni ήταν επί 20 χρόνια ο επικεφαλής τεχνικός αγώνων τής εταιρίας Regina καί έχει βοηθήσει πολλούς παγκόσμιους πρωταθλητές. Οι αλυσίδες έχουν αλλάξει απο τότε πού ξεκίνησε, τήν εποχή τής παντοδυναμίας τής Augusta πού κέρδιζαν GP μέ τετράχρονες μηχανές. Αν καί φαίνονται ίδιες, οι εξέλιξη τής τεχνολογίας είναι μεγάλη.

"Οι μηχανές GP τής δεκαετίας τού 70 όπως αυτές πού οδηγούσε ο Kenny Roberts είχαν 110-120 άλογα καί χρησιμοποιούσαν αλυσίδες 530 πού ζύγιζαν 3,7 κιλά ανά μέτρο. Σήμερα οι ιπποδυνάμεις έχουν πλησιάσει τά 200 άλογα αλλά χρησιμοποιούν αλυσίδες 520 πού είναι 300 γραμμ. ελαφρύτερες ανά μέτρο. Αυτή η βελτίωση είναι σημαντική αλλά δέν φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού."

Αυξημένες απαιτήσεις από τήν αλυσίδα τους δεν έχουν μόνο οι μηχανές δρόμου αλλά καί οι εκτός δρόμου μέ τήν μεγάλη διαδρομή τού ψαλιδιού .Η δύναμη πού εξασκείται και το τέντωμα τής αλυσίδας, τόσο σημαντικά γιά τήν ομαλή μετάδοση τής ιπποδύναμης μεταβάλλονται κατά πολύ. Και το χώμα πού εισχωρεί επίσης δεν βοηθάει .

Δέν υπάρχει εναλλακτική λύση τής αλυσίδας? "Αρχικά ο ιμάντας θεωρήθηκε απάντηση καί έχει χρησιμοποιηθεί καί σέ αγώνες αλλά δέν μπορεί να αντικαταστήσει την αλυσίδα" λέει ο Longoni.

Η αντοχή τού ιμάντα είναι ανάλογη μέ τό πλάτος του. Αυτό δέν είναι πρόβλημα σέ μία τσόπερ τών 60 ίππων αλλά μετά τό πλάτος θά πρέπει νά είναι τέτοιο πού θά πρέπει νά φαρδύνει όλο τό μηχανάκι γιά νά ταιριάξει. Ετσι γιά τό εγγύς μέλλον μένουμε μέ τήν αλυσίδα.

Η μεγαλύτερη τεχνολογική εξέλιξη ήταν στήν δεκαετία τού ογδόντα όπου εμφανίστηκαν στό εμπόριο οι αλυσίδες Ο-ring. Αυτές οι μικρές φλάτζες στό εσωτερικό τής αλυσίδας έλυσαν τό μεγαλύτερη πρόβλημα μέχρι τότε τής αλυσίδας πού ήταν η απώλεια τού λιπαντικού. Τά βαρελάκια και τα αξονάκια στό εσωτερικό της έχουν λίγο λιπαντικό για την σκληρή δουλειά πού καλούνται να φέρουν εις πέρας καί επιπλέον η μεγάλη φυγόκεντρος πού δημιουργείται τείνει να το εκσφενδονίσει μακριά από εκεί πού χρειάζεται.

"Ο κύριος λόγος τής φθοράς είναι η απώλεια λιπαντικού κάτι πού έλυσαν οι αλυσίδες Ο-ring" λέει ο Longoni. Βέβαια τό λιπαντικό αυτό δέν είναι κοινό καί περιέχει συνθετικά πρόσθετα πού έχουν αναπτύξει οι εταιρείες γιά νά αντέξει τήν σκληρή χρήση, αν καί δέν περιέχουν επιπλέον πρόσθετα γιά τήν μείωση τής τριβής. "Η τριβή δέν είναι τό θέμα. Η τάση τού λιπαντικού πού κρατά τά μεταλλικά κομμάτια σέ απόσταση είναι τό σημαντικότερο. Τήν στιγμή πού το λεπτό αυτό φίλμ λιπαντικού φύγει, τότε αρχίζει η φθορά"

Ακόμη καί η φθηνότερη αλυσίδα θά αντέξει γιά μεγάλο διάστημα εάν τήν λιπαίνουμε κάθε 500 χλμ. καί τήν ρυθμίζουμε όσο πρέπει. Παραδόξως ο Κ. Longoni λέει ότι οι περισσότερες ομάδες αγώνων χρησιμοποιούν παχιές βαλβολίνες μέ πινέλο γιά τήν λίπανση τής αλυσίδας αλλά αυτό είναι μπελάς εάν δέν αφεθεί η μηχανή νά κάτσει ακίνητη γιά μία νύχτα. Οι περισσότεροι αναβάτες χρησιμοποιούν ειδικό σπρέϊ αλυσίδας τό οποίο είναι καλό αρκεί νά κάτσει η μηχανή τουλάχιστον 20 λεπτά γιά νά εξατμιστούν τά πτητικά στοιχεία καί νά αφεθεί τό παχύ λάδι νά κολλήσει στήν αλυσίδα αντί νά εκσφενδονιστεί στήν ρόδα καί τά ρούχα μας.[ σ.σ. υπάρχει και η άποψη ότι 5 λεπτά φτάνουν Εσείς αποφασίζετε] Τό γράσο τέλος δέν κάνει καλή δουλειά γιατί δέν μπορεί νά εισχωρήσει στά στενά σημεία τριβής καί τό μόνο πού μπορεί νά κάνει είναι νά προστατεύει τίς εξωτερικές επιφάνειες από σκουριά.

Ο μεγαλύτερος εχθρός τού λιπαντικού τής αλυσίδας είναι οι υψηλές θερμοκρασίες Σέ ιδανικές συνθήκες η θερμοκρασία δέν θά πρέπει νά ξεπεράσει τούς 70 βαθμούς. Πάνω από αυτό, τό λιπαντικό αρχίζει νά λεπταίνει καί το φίλμ χάνει την δύναμή του καθώς και υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να υπάρξει διαρροή από το ο-ring.

Αυτό μας φέρνει και στο θέμα της ρύθμισης της αλυσίδας σε σχέση με την λειτουργία της. Η αλυσίδα πού είναι πολύ τεντωμένη είναι χειρότερη από την πολύ χαλαρή.

Οι περισσότεροι αναβάτες ξέρουν ότι όσο συμπιέζεται η πίσω ανάρτηση, τόσο σφίγγει η αλυσίδα και όταν έχουμε μία απλά σφιγμένη στην ακίνητη μηχανή, όταν η ανάρτηση συμπιέζεται γίνεται καταστροφικά σφιχτή. Αυτά τά φορτία μπορεί να ξεπεράσουν την προδιαγραφή της αλυσίδας καθώς και να ανεβάσουν την θερμοκρασία στα ύψη.

Μία ολοκαίνουργια αλλά πολύ σφιχτή αλυσίδα μπορεί να αχρηστευθεί σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξετε το σωστό σφίξιμο της αλυσίδας είναι να ζητήσετε από δύο από τους πιο ευτραφείς φίλους σας να κάτσουν στην μηχανή σας ώστε να φτάσει στο σημείο το ψαλίδι να είναι παράλληλο με το έδαφος. Δηλαδή ο άξονας του πίσω τροχού, ο άξονας του ψαλιδιού και το κέντρο του μπροστινού γραναζιού να είναι στην ίδια ευθεία. Αυτό είναι το σημείο της μέγιστης έκτασης της αλυσίδας. Τότε το παίξιμο της αλυσίδας θα πρέπει να είναι περίπου 1 με 2 εκατοστά.

Βέβαια χρειαζόμαστε καί σωστά ευθυγραμμισμένο πίσω τροχό. Μία κακή ρύθμιση του πίσω άξονα σημαίνει ότι η αλυσίδα μας θα υφίσταται τριβές και θα τρώγεται μονόπατα. Επίσης πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη και το εμπρός με το πίσω γρανάζι ώστε η αλυσίδα να γυρίζει σε μία ευθεία. Εάν παρατηρήσουμε την μία πλευρά του πίσω γραναζιού να γυαλίζει τότε δεν έχει ευθυγραμμιστεί σωστά με το εμπρός. Μία απλή ξεχασμένη ροδέλα μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Οι μηχανές εκτός δρόμου έχουν και τά δικά τους προβλήματα. Το χώμα και η άμμος πού παγιδεύεται ανάμεσα στους κρίκους μπορούν να μειώσουν την ζωή της αλυσίδας δραματικά. Κατά την κρίση του Κ.Longoni τά νέα γρανάζια με τά ανάγλυφα δόντια βοηθάνε πολύ ώστε να αποβάλλεται το χώμα από τά σημεία της υψηλής πίεσης. Σε αυτές της μηχανές είναι σημαντικό να ξεπλένεται καλά η αλυσίδα μετά την χρήση, μετά να αφεθεί να στεγνώσει και μόνο τότε γρασάρισμα.

Τά περίπου 500 κομμάτια πού αποτελούν μία αλυσίδα περνούν μία σκληρή ζωή αλλά με την σωστή συντήρηση πού δεν είναι δύσκολη ή ακριβή, η μηχανή σας θα αποδώσει τις δυνατότητές της.

Επιπλέον μέθοδος για τον έλεγχο της αλυσίδας σας

Α. Τοποθετήστε το μηχανάκι στο κεντρικό στάντ (αν δεν έχετε αυτοσχεδιάστε)

Β. Καθαρίστε με ένα πανί την κάτω σειρά της αλυσίδας ξεκινώντας εκεί πού τελειώνει το πίσω γρανάζι (αυτό για να δουλέψετε ευκολότερα) Γ. Μετρήστε 17 κυλινδράκια και σημειώστε με μία κιμωλία.

Δ. Με ταχύτητα στο κιβώτιο γυρίστε την πίσω ρόδα ώστε να τεντωθεί η κάτω σειρά πού μετρήσατε.

Ε. Με τεντωμένη την αλυσίδα, μετρήστε προσεκτικά την απόσταση από το κέντρο του πρώτου μέχρι το κέντρο του δεκάτου-εβδόμου κυλίνδρου.

Σε μία καινούργια αλυσίδα η απόσταση αυτή θα είναι 254 χιλιοστά. Εάν είναι 255 χιλιοστά η αλυσίδα σας είναι κατά το 25% τελειωμένη στα 256 χιλ. είναι 50% και στα 275 χιλ. είναι 75% τελειωμένη. Στα 258 χιλ. είναι ώρα να την αλλάξετε.

Και για να τελειωνουμε.....πλυσιμο με καθαρο πετρελαιο (κηροζινη) καθε 1000-1500 χιλ περιπου (αναλογα και τους δρομους που πατε...αν κανετε χωμα...τοτε θελει ποιο συχνα) και λιπανση με σπρει λευκου γρασου για μοτοσυκλετες καθε 500 χιλιομετρα (Η ipone εχει ενα πολυ καλο).Τα περιεργα κολλωδη λιπαντικα που υποσχονται λαγους με πετραχειλια ξεχαστε τα.Μαρκετινγκ ειναι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

αλήθεια, καθαρό πετρέλαιο που μπορούμε να βρούμε? ρώτησα στο Practiker και σε ένα χρωματοπωλείο αλλα τζιφος...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ψάξε και για παραφινέλαιο, την ίδια δουλειά κάνει.

Επίσης πολλοί χρησιμοποιούν το WD40 στον καθαρισμό.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

σχετικά με το WD40 διαφωνείς με τον ALX... στo post

Pws diathrw th mhxanh mou ka8arh kai astrafterh???

Αντισκωριακό δεν είναι; ή μήπως όχι μόνο;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν θυμάμαι τι λέει εκείνο το μήνυμα του ALX, πάντως έχω ακούσει από έμπειρα άτομα πως το WD40 είναι πολύ καλό για καθαρισμό αλυσίδας.

Το WD40 σίγουρα είναι ΚΑΙ αντισκωριακό.

Πάντως χίλιες φορές πινελάκι και πετρέλαιο ή παραφινέλαιο παρά σπρέι, από τη γωνία της ευκολίας αλλά και της τσέπης.

Και για να συμπληρώσω, μετά τον πρώτο καθαρισμό, σαπούνισμα με σφουγγάρι, καλό στέγνωμα και μετά λάδωμα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

...εγω σε ολες τις μοτοσυκλετες μου χρησιμοποιουσα παντα πινελλο και white spirit για καθαρισμο και μετά,αφου στραγγιζε την περνουσα με ενα καλο λιπαντικο(χρησιμοποιω το VALVOLINE λευκο γρασο,μπλε χρώμα ειναι απεξω...δεν θυμαμαι πως το λενε)...και δεν ειχα ποτε προβλημα με καμμια αλυσιδα...Εννοειται οτι εχεις το νου σου ΠΑΝΤΑ και στον τζογο...Και λίπανση κάθε 500κμ-ΠΑΝΤΑ- και καθαρισμα καθε 1000 εκτός και πάω κανα χώμα ή άμμο και τα σχετικα οποτε...αμεσως μετα πιάνω δουλειά... :winking:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

συμπεραίνω λοιπόν πως το white spirit δεν ενοχλεί τα o-rings.

σωστά;

ευχαριστώ για την ενημέρωση. :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
συμπεραίνω λοιπόν πως το white spirit δεν ενοχλεί τα o-rings.

σωστά;

ευχαριστώ για την ενημέρωση. :D

<{POST_SNAPBACK}>

Εγω δεν ειχα ποτέ προβλημα εδω και 15 χρονια περίπου(!!!)και απο αυτα που γνωριζω περι συντηρησης κανεις δεν εχει αναφερει για καποια δυσλειτουργια ή κακή εφαρμογή white spirit σε θεμα συντηρησης αλυσιδας...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

γιατι τα ειδικά σπρευ που κολλάνε τα έχει φοβηθεί το μάτι σου; έχω ένα τέτοιο motul, να το πετάξω? σχετικά με το WD40 ανήκει και αυτό στα αντισκωριακά; με παραφινέλαιο είσαι οκ? μήπως τελικά να πάρω πετρελαιο από το βενζινάδικο.

μάλλον αν μπορεί κάποιος ας μας ταξινομήσει αυτά απο το καλύτερο προς το χειρότερο

* καθαρό πετρέλαιο

* παραφινέλαιο

* WD40

* πετρέλαιο απο βενζινάδικο.

* ορυκτέλαιο με ρευστότητα 70-80

* λεπτότερο ορυκτέλαιο.

ή μήπως κάτι εξειδικευμένο π.χ. κάντε search για chain cleaner στη Liqui-Moly

Σας κούρασα ε; δεν γράφω άλλο :lipssealed:

<{POST_SNAPBACK}>

αντιγράφω εδώ τους προβληματισμούς μου απο το άλλο ποστ (που αναφέρω παραπάνω) επειδή εδώ σίγουρα ταιριάζει καλύτερα.

Αλήθεια, τι εννοείς με το κανένα πρόβλημα; πόσο κρατούν οι αλύσίδες ;

Γενικά, κάνοντας ένα ψάξιμο βλέπω ότι υπάρχει αρκετός προβληματισμός. π.χ.

1 2

3

4

5

και λογικά το ασφαλέστερο είναι ... ότι γράφει το manual.

τέλος πάντων, εγώ μόλις καθάρισα με white spirit και οδοντόβουρτσα χωρίς τρίψιμο και έπλυνα με σφουγγάρι και σαπουνάδα και νερό. την επόμενη μέρα ψέκασα με bel ray.

προβληματίστικα απο αυτά που διάβασα αλλά (είναι αρκετά ψιλό;) ... σε 500+ χιλιόμετρα το ξαναβλέπω.... ίσως το καλύτερο μετά το καθάρισμα είναι βαλβολίνη με πανί γύρω (σαν αντισκουριακό και για να είσχωρήσει) μετά σκούπισμα και στο τέλος λίγο σπραυ (απο την μέσα πλευρά όπου ακουμπάει στα γρανάζια) για εξτρα αντοχή, μιας και η βαλβολίνη δεν κολάει... :_shifty:

Τροποποιήθηκε από τον mesastou

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φιλοι μου να πω κι εγω τη γνωμη μου. Μετα απο τοσα χρονια και αλλαγες μηχανων και συντηρησεις αυτων (αν και παλιοτερα ηταν πιο απλη η συντηρηση γιατι δεν υπηρχαν και τοσα πολλα ψιλολογια ας τα πουμε) προβληματιζομαι με τα τοσα ποστ που διαβαζω. καλες και χρησιμες οι γνωμες,αποψεις,δοκιμες ολων. ο δικος μου τροπος συντηρησης στη σημερινη μοτο μου ειναι: (ρ1 2005)

πλυσιμο με πιεστικο ολη μηχανη (τα ευαισθητα σημεια απο μακρια) φυσημα καλο με πιεστικο ολοκληρη και ψιλοσκουπισμα με δερμα (οποιος εχει ορεξη ψιλοπερναει και καμμια αλοιφουλα συντηρησης που και που). Τωρα το επιμαχο σημειο αλυσιδας επειδη οπως ειπα εχω διαβασει πολλα και δε μπορω να αποφασισω προτιμω ανα 500-700χλμ. με καθαριστικο σπρει της καστρολ πινελακι , πλυσιμο καλο και σαπουνισμα , φυσημα και λιπανση με σπρει της ιδιας εταιριας. Συμπερασμα (ατομικο):

Η συχνη συντηρηση εστω και οχι πολυ εξιδεικευμενη, με σωστα υλικα κανει καλο και δινει περισσοτερη ζωη.

Οσο για τα καθαριστικα wd40 , κλπ τα ψιλοφοβαμαι. Σπανια ψιλοβαζω παραφινελαιο αλλα πλενω γρηγορα και σκουπιζω για τυχον βλαβη των Ο-ρινγκς.

Υ.Γ. ευτυχως ειμαι μονοκατοικια, επαρχια κι εχω τον παραπανω εξοπλισμο να ασχολουμαι. Ευχομαι το ιδιο και για εσας..

Αυτα τα ολιγα....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Υ.Γ. ευτυχως ειμαι μονοκατοικια, επαρχια κι εχω τον παραπανω εξοπλισμο να ασχολουμαι. Ευχομαι το ιδιο και για εσας..

Αυτα τα ολιγα....

<{POST_SNAPBACK}>

ΤΥΧΕΡΕ.

ΕΓΩ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΚΑΡΑΖ ΚΑΙ ΆΠΛΑ .

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ενταξει φιλε μου δεν το λεω για να ζηλεψετε ετσι??

Λεω μακαρι να μπορουμε ολοι να ειμαστε πιο... ανετοι..

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ΦΙΛΕ SPIRPAT

ΖΗΛΕΥΩ ΖΗΛΕΥΩ

ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΜΕ ΚΑΚΙΑ.

ΕΧΩ ΦΑΕΙ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΕΞΟΧΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΗ ΛΟΥΤΣΑ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ. ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΝΑΒΑΛΕΤΑΙ.

ΥΓ. Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ ΜΕΝΕΙ ΣΕΡΡΕΣ ΚΑΙ ΕΡΧΟΜΑΙ ΚΑΠΟΥ ΚΑΠΟΥ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
ΤΥΧΕΡΕ.

ΕΓΩ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ  ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΙΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΓΚΑΡΑΖ ΚΑΙ ΆΠΛΑ .

<{POST_SNAPBACK}>

ΤΙΙΙΙ , θα περασεις την Λαυριου με την μηχανη....ξερεις πως θα την κανεις ειδικα

αυτες τις μερες... :blink:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε παίδες, έβλεπα τηλεόραση το πρωί πριν πάω στην δουλειά και πέτυχα διαφήμιση του γνωστού προϊόντος "BREF λιποκαθαριστικό". Στην διαφήμιση έλεγε ότι αφαιρεί με ευκολία τα γράσσα και για παράδειγμα έδειχνε χρήση σε μια αλυσίδα ποδηλάτου...Λέτε να κάνει δουλειά και στις μηχανές ή υπάρχει περίπτωση καταστροφής των O-rings? Μήπως και κατα τύχη το έχει κάποιος χρησιμοποιήσει? :/

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δεδομένου ότι τι παραφινέλαιο και το πετρέλαιο χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες αλλά και προτείνονται από εταιρίες κατασκευής αλυσίδων (και είναι και φθηνά), δεν θα ρίσκαρα τίποτε άλλο...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καθαρισα με παραφινελαιο την αλυσιδα και δεν ειδα και μεγαλη διαφορα και προσθεσα λιγη βενζινη και ηταν καλυτερα. Λες να της εκανα κακό.

Ευτυχως το δοκιμασα στο παπί πρωτα.

Το πετραιλαιο δεν κανει;;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εγω καθάρισα με white spirit την varadero επειδή δεν έβρισκα καθαρό πετρέλαιο (μόνο φωτιστικό). Καθάρισε πολύ καλά. So far all good.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
αλήθεια, καθαρό πετρέλαιο που μπορούμε να βρούμε? ρώτησα στο Practiker και σε ένα χρωματοπωλείο αλλα τζιφος...

<{POST_SNAPBACK}>

> . BASILOPOULO super Market >> k misi timi sxedon apo xrwmatopoleio !!

k gw stin arxi etsi ti patisa den ebriska pouthena . . .

>> exw mia aporia , sxetika me alysida !!

τελικα τι ειναι καλυτερο για λυπανση ?? σπρει λενε αλλα , φευγει γρηγορα ..

εγω βαζω γρασσο κοκκινο κ κραταει . . αλλοι μου λενε δεν κανει γιατι

μαζευει χωμα .... ???

τι λετε ?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δεν υπάρχει η τέλεια λύση

άλλα κολλάνε και μαζεύουν βρώμα

άλλα πιτσιλάνε

και άλλα φεύγουν γρήγορα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φιλε ALX πολυ καλο και σωστο αυτο που δημοσιευσες.Επειδη εχω ψαχτει κι εγω παρα πολυ με το συγκεκριμενο θεμα,σου λεω οτι ειναι απολυτως σωστο και εχω να συμπληρωσω οτι για τον καθαρισμο,την κηροζινη την προτεινει και η ΥΑΜΑΗΑ στα owen's manual,τουλαχιστον εως το YZF 1000 THANDERACE που ειχα πριν μερικα χρονια.Τωρα την κηροζινη θα την βρει κανεις σε μεγαλα βενζιναδικα ,κυριως SHELL και να προτιμησει απο την μανικα,γιατι η συσκευασμενη δεν ειναι τοσο καλη.Να ξερετε οτι η χυμα κηροζινη απο τη μανικα ξεκιναει να πωλειται μαζι με το πετρελαιο θερμανσης. :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Τωρα το επιμαχο σημειο αλυσιδας επειδη οπως ειπα εχω διαβασει πολλα και δε μπορω να αποφασισω προτιμω ανα 500-700χλμ. με καθαριστικο σπρει της καστρολ πινελακι , πλυσιμο καλο και σαπουνισμα , φυσημα και λιπανση με σπρει της ιδιας εταιριας. Συμπερασμα (ατομικο):

Η συχνη συντηρηση εστω και οχι πολυ εξιδεικευμενη, με σωστα υλικα κανει καλο και δινει περισσοτερη ζωη.

Οσο για τα καθαριστικα wd40 , κλπ τα ψιλοφοβαμαι. Σπανια ψιλοβαζω παραφινελαιο αλλα πλενω γρηγορα και σκουπιζω για τυχον βλαβη των Ο-ρινγκς.

<{POST_SNAPBACK}>

Συμφωνώ απόλυτα με τον φίλο που γράφει τα παραπάνω.

Αυτό τι σπρέυ της Castrol είναι μακράν το καλύτερο από καμιά εικοσαριά που έχω δοκιμάσει κατά καιρούς.

Όσο για το WB40, καλό για ζάντες και άλλες μεταλικές επιφάνειες αλλά μακρυά από την αλυσίδα. Την έχω πατήσει και ξέρω.

Από τα κολλώδη σπρέυ το μόνο που με ικανοποίησε κάπως ήταν το BelRay αλλά πλέον προτιμώ τα λευκά.

Όσον αφορά το καθαρό πετρέλαιο, καλό θα ήταν αμέσως μετά την εφαρμογή με πινέλο να ακολουθήσει σκούπισμα με πανί και πολύ καλό πλύσιμο με νερό.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα