Jump to content
μάθο...

Σωστο-ασφαλές φρεναρισμα!

Κατα τη διαδικασια σωστου φρεναρισματος  

135 ψήφοι

1. 1. Παταμε πρωτα:

• Πισω φρενο...
    • Εμπρος φρενο...
    • Και τα δυο ταυτοχρονα

Recommended Posts

11cbr0126a.jpg

Για παμε μια κουβεντα περι "σωας τας φρένας"στη μοτοσυκλετα!..Τι πιστευεις οτι ειναι ΣΩΣΤΟ για να φρεναρουμε με ασφαλεια;Nα παταμε ΠΡΩΤΑ το πισω φρενο ή ΠΡΩΤΑ το εμπρος...;Ή μηπως ταυτοχρονα;

Μηπως μπορεις να τεκμηριωσεις την αποψη σου;Ακομη καλυτερα!

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΤΟ και οχι για ΧΩΜΑ-ΛΑΣΠΗ και γενικοτερα συνθηκες εκτος δρομου...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μεγάλο θέμα άνοιξες Κώστα, με πολλές παραμέτρους που είναι δύσκολο να μπούνε σε κατηγορίες. Υπό κανονικές συνθήκες φρενάρουμε και με τα δύο, με το μεγάλο βάρος του έργου της επιβράδυνσης να πέφτει στο μπροστινό, και το πίσω να έχει κυρίως τον ρόλο του...... πηδαλίου, άρκετή πέδηση ώστε να μείνει ο πίσω τροχός πίσω και σε μιά ευθεία με τον μπροστινό, αλλά όχι τσαρούχιασμα γιατί θα μπλοκάρει και θα μας προσπεράσει.

Απο 'κεί και πέρα, αναλόγως των συνθηκών, του επιθυμητού αποτελέσματος και της εμπειρίας μας, είναι δυνατόν η αναλογία μπρός - πίσω να παίζει. Πχ, έλαφρό μπλοκάρισμα και γλύστρημα του πίσω τροχού μερικές φορές βοηθάει στο σωστότερο "πλασσάρισμα" πρίν τη στροφή, ξαφνική και στιγμιαία πίεση στη μανέτα έχει σαν αποτέλεσμα την απότομη βύθιση της μηχανής, που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του μεταξονίου και άρα αυξημένη ευελιξία στις "μπούκες" (το λεγόμενο "χαστούκι"), σε δρόμους με μειωμένη πρόσφυση απαιτείται περισσότερη επιβράδυνση με το πίσω για να μην μας διπλώσει το τιμόνι, και πάει λέγοντας.

Είπαμε αναλόγως συνθηκών και εμπειρίας.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πιο αποτελεσματικο φρεναρισμα ειναι η χρηση και των 2 φρενων μαζι με μεγαλυτερη εμφαση στον εμπρωσθιο τροχο, σε καμια περιπτωση ομως δεν πρεπει καπιος απο τους τροχους να μπλοκαρει γιατι εχουμε απολειες των κρατηματων αναμεσα σε οδοστρωμα και ελαστικο. Αλλα πανω απ'ολα ειναι στη σωστη κριση του αναβατη της μοτοσηκλετας πιο φρενο να χρησημοποιησει αναλογος τις απαιτησες και τις περιστασεις.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αλλα πανω απ'ολα ειναι στη σωστη κριση του αναβατη της μοτοσηκλετας...

Και πανω και απο την "κριση του αναβατη" ειναι στην ΓΝΩΣΗ τού αναβατη...Γι'αυτο ανοιξα και "μεγαλη κουβεντα"οπως πολυ σωστα επεσημανε και ο φιλος Παναγιωτης πιο πανω :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

σχεση εχει νομιζω και το ειδος μοτο που καβαλας οσο πιο ss τοσο πιο πολυ μπροστινο

εγω με 22000 χλμ εχω 'φαει' 2 μπροστινα τακακια και το πισω εχει ακομα ψωμι και ειναι το μαμα.... και γενικα σταματαω στην ωρα μου...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χμμμ ουσιαστηκα αυτο που ειπαν παραπανω, απλα ειναι και αναλογα τις συνθικες δηλαδη εχει τιχει να ειμαι σε ενα αδειο δρομο και να μην εχω τα χερια στο τιμονι και ετσι να ελατωνω σιγα σιγα μονο με πισω. Τωρα αμα μιλαμε για ενα κανονικο φρεναρισμα και οχι φρενα πανικου θα ψηφισω και τα δυο μαζι :P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πρώτο πάντα το πίσω. Νόμος!!! Κι αυτό για να ευθυγραμμίζεται η μοτό. Ειδικά στην βροχή ή γενικώς σε γλιστερές συνθήκες δεν το συζητάμε καθόλου!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αναφέρεστε σε φρένα πανικού η προγραμματισμένα?

Σε συνδυασμό με τα φρένα δεν είναι καλο να κάνουμε τα ανάλογα κατεβάσματα για να μην τα τροχίζουμε άδικα?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κάτι που παράλειψα να αναφέρω παραπάνω είναι πως μεγάλη βοήθεια στον σωστό έλεγχο της όλης διαδικασίας επιβράδυνσης (αλλά και ελέγχου της μηχανής) είναι και το κατέβασμα στο κιβώτιο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

γενικα στο δρομο φρενάρω σχεδόν πάντα με το μπροστά και αν θέλω λίγο πιο

δυνατό φρένο πατάω και το πίσω και μάλιστα πρώτα το μπροστά και -ίσως- αργότερα το πίσω.Βέβαια σε

αυτές τις περιπτώσεις οι διαφορές είναι ανύπαρκτες.

Σε περιπτώσεις όμως που θέλω πολύ δυνατό φρένο πατάω πρώτα το πίσω και σχεδόν αμέσως το μπροστά.Πρώτα το πίσω όμως.

Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο η μηχανή κάθεται καλύτερα στο δρόμο. Επίσης σε περίεργες συνθήκες(νερά, πολύ γλυστερές κατηφόρες κτλ)πατάω πρώτα το πίσω.

Φυσικά χρησιμοποιώ και κατεβάσματα (για να μην πω ότι σε ανοιχτό δρόμο η χρήση φρένου είναι σπανιότατη)

Τροποποιήθηκε από τον hagiabusas

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παντα το μπρος πρωτα και μετα το πισω σαν "υποβοηθηση" (και ελεγχομενα)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Από τη στιγμή που το σωστό είναι να πατάμε πρώτα το πίσω και μετά το μπροστά, οποιοσδήπωτε άλλος συνδυασμός γίνεται, είναι επειδή κάποιοι συνήθισαν να το κάνουν έτσι κι όχι ότι είναι σωστό.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

..βασικα το καλυτερο φρενο τηs μοτοσικλεταs ειναι το εμπροs.Αρα παταμε το εμπροs και βοηθαμε και λιγο με το πισω!!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ πιστεύω ότι είναι καλύτερο και τα δυο μαζί.Είναι και ανάλογος την κατάσταση βεβαια

Από το να πιστεύει κάποιος κάτι με το δικό του μυαλό, μέχρι το σωστό που κάποιοι το έχουν αποδείξει στην θεωρία και στην πράξη, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά!

Φροντίστε λοιπόν να συνηθίσετε το σωστό.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ. Ανάλογα με την μοτοσυκλέτα, τις συνθήκες, και τον τρόπο οδήγησης επεμβαίνουμε στα φρένα. Έχω δει σε scramble με τέρμα λάσπη, ένα απίστευτο τύπο, να μπαίνει σχεδόν με μπλοκαρισμένο μπροστινό :uglystupid2: (έτσι βολεύονταν και ήταν γρήγορος!) και μου έχει τύχει σε πολύ γλιστερό κατηφορικό στροφιλίκι (που άραγε?) να στρίβω μόνο τσιμπώντας λίγο το πίσω.

Η μεγαλύτερη συνθήκη που πρέπει να μετριάσουμε είναι η μεταφορά βάρους σε σχέση με την στάση του σώματος μας πάνω στην μοτοσυκλέτα. Υπάρχουν μότο, που έχουν "μαλακά" πλαίσια και αναρτήσεις και βοηθάνε -υπό συγκεκριμένες συνθήκες- πολύ καλύτερα σε φρενάρισμα, αλλά υπάρχουν και φορές που χρειάζεται ένα πολύ στιβαρό πλαίσιο για να μπορέσουμε να έχουμε την αίσθηση που θέλουμε. Μπορούμε επίσης με την στάση του σώματος να ελέγξουμε τις διάφορες ιδιαιτερότητες της μοτοσυκλέτας μας.

Είναι πραγματικά πολύ μεγάλο κεφάλαιο...

Τροποποιήθηκε από τον vittorio

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

βασικά τσιμπάω το μπροστά μόνο του για τα μικρά φρεναρίσματα, όταν θέλω να σταματήσω σε στεγνό πρώτα το μπρος και μετά το πίσω και ανάποδα στο βρεγμένο. αλλά η honda "αποφάσισε" πριν από μένα για μένα οπότε με το combined πατάς πίσω και τσιμπάει μόνο του και το μπροστινό. αν και έχω καλή αίσθηση στο χέρι/πόδι το ABS μου δίνει μια παραπάνω σιγουριά τελικά

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν υπάρχει κάτι στάνταρ. Ανάλογα με την μοτοσυκλέτα, τις συνθήκες, και τον τρόπο οδήγησης επεμβαίνουμε στα φρένα....

Είναι πραγματικά πολύ μεγάλο κεφάλαιο...

:_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εγω σε normal συνθηκες παταω πρωτα το μπρωστα και στη συνεχεια το πισω ή και τα δυο μαζι παραληλα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πες τα ρε ALX!! Πρωτα το ΠΙΣΩ, οχι με σκοπο την επιβραδυνση αλλα την σταθεροποιηση της μοτο, και μετα το μπροστα. Η διαφορα δεν χρειαζεται να ειναι εμφανησ. Σχεδον ακαριαια να ακολουθηθει η σειρα, η δουλεια γινεται.. Πιο βασικο ομωσ είναι να διατηρησουμε τα χερια ΧΑΛΑΡΑ στο τιμονι. Αν το καταφερουμε αυτο, οποιοδηποτε γλιστρημα(μπροσ η πισω) αυτοδιορθωνεται απτην μοτο εκτοσ αν ''φυγουν'' ταυτοχρονα οι τροχοι, αλλα γιαυτο υπαρχει και το ΑΒΣ..

(το ''twist of the wrist'' εχει βγει και σε DVD..)

Τροποποιήθηκε από τον SupeR_Doukas

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

πρωτα το πισω και μετα το μπροστα.

Συμφωνα με αλξ και τα παιδια , πρωτα πισω και μετα το μπροστα σε ΔΤ αρκετα μικρη ,

Παλια χρησιμοποιουσα πρωτα το μπροστινο , και ευτηχως που δεν ετρεχα γιατι εχω γλυτωσει σιγουρο πεσιμο

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η δικη μου αποψη επι του θεματος,οπως την εγραψα και σε γειτονικο Φορουμ και μιας και μην ξαναγραφω τα ιδια...τη μεταφερω λοιπον κι εδω(αφου τα ιδια θα ξαναγραφα...:mB_kalo_e: )

Μιλαμε λοιπον για ΑΣΦΑΛΤΟ να ξεκαθαριστει και οχι για ΧΩΜΑ οπου και ισχυουν διαφορετικοι χειρισμοι...

Eχω την εντυπωση οτι αν και πολλοι υποστηριζετεγενικοτερα) την τακτικη "πρωτα εμπρος και μετα αμεσως και λιγο πισω" ειναι λανθασμενη η πρακτικη "εμπρος φρενο και λιγο πισω"...

Λανθασμενη υπο την εννοια οτι δεν ειναι αυτος ο σωστος τροπος εαν θελουμε να επιτυγχανουμε τα καλυτερα αποτελεσματα φρεναρισματος.Και αυτο επιβεβαιωνεται οσο πιο λεπτες ειναι οι ισορροπιες κατανομης βαρους εμπρος-πισω σε μια μοτοσυκλετα. Δηλαδη,σε μια SS μοτοσυκλετα (οπου μιλαμε ακομη και για ιδανικη κατανομη βαρους εως και 50-50)ειναι πολυ πιο λεπτοι οι χειρισμοι ενω εμεις με τα On-Off "σωζομαστε" απο την καλυτερη(για την περιπτωση φρενου)κατανομη του περισσοτερου βαρους απο τη μεση και προς εμπρος(μπροστοβαρη μοτοσυκλετα...)...Διοτι σε πατημα ΕΜΠΡΟΣ φρενου φορτιζουμε την εμπρος αναρτηση(συμπιεζεται-το βυθισμα που λεμε-)και ελαφρωνει το πισω μερος της μοτοσυκλετας(ρισκο αποσταθεροποιησης εως ανασηκωματος τροχου-εντο σε ακραια περιπτωση-).

Αρα ισως ειναι ΚΑΛΥΤΕΡΗ τακτικη πρωτα να τσιμπαμε το ΠΙΣΩ φρενο ωστε να βοηθαμε να σταθεροποιεται η μοτοσυκλετα(να καθεται κατω αν θελεις)και μετα το ΕΜΠΡΟΣ για να ΦΡΕΝΑΡΟΥΜΕ με αυτο...Και μαλιστα χρησιμοποιουμε προοσευτικα αυξανομενη πιεση στην εμπρος μανετα δηλαδη απο λιγο προς το πολυ οσο κορυφωνεται η διαδικασια φρεναρισματος...Λιγο στην αρχη ωστε να βοηθησουμε να μην συμπιεστει πολυ η εμπρος αναρτηση(βουταει)και εχουμε το τραγικο αποτελεσμα της πτωσης(σαν ακραιο κακο χειρισμο λογω βαρους-ταχυτητας και αποτομης μειωσης κινητικης ενεργειας).

Πολυτιμος αρωγος στην ολη υποθεση "φρεναρω" το ABS που βοηθα στο λαθος χειρισμο(στην ουσια πασχιζει σε καθε περιπτωση να αποτρεψει μπλοκαρισμα τροχων)...Και να εχουμε επισης υποψη να εφαρμοζουμε (εχοντας κατα νου)να ΜΗΝ ΣΤΡΙΒΟΥΜΕ το τιμονι οσο φρεναρουμε αποτομα γιατι στριμμενος τροχος-συνηθως-σημαινει πτωση.

Στην ολη διαδικασια φρεναρισματος δυο παραγοντες οι σημαντικοι:Η ΑΙΣΘΗΣΗ που αποκομιζουμε απο τη μοτο κατα την κινηση φρεναρω,αρα και καλυτερος χειρισμος συνολικα αλλά και η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ασκηση δυναμενων επιβραδυνσης πανω σε αυτη(απο τον οδηγο)ωστε να μην αλλαζει ΑΠΟΤΟΜΑ η κινητικη ενεργεια και αποσταθεροποιειται με αποτελεσμα ακομη και την πτωση...Εννοειται οσο μεγαλυτερη ειναι η ταχυτητα μας τοσο λεπτοτεροι και κυριως ΑΜΕΣΟΤΕΡΟΙ και με ΑΙΣΘΗΣΗ χειρισμοι απαιτουνται.

Δηλαδη κατ'εμε,οσον αφορα οδηγηση στην ασφαλτο ΧΡΥΣΟΣ κανονας ειναι 1.Πρωτα πισω φρενο(σταθεροποιηση) και αμεσως μετα 2.Εμπρος φρενο(αυτο θα φρεναρει τη μοτο στην ουσια-αφου ομως εχει σταθεροποιηθει) και 3.Προοδευτικα αυξανομενο φρεναρισμα.Αυτα εφαρμοζω εως σημερα,και δεν με εχει προδωσει ποτέ!Ουτε σε μεσαια και mega On-Off ουτε σε ST ουτε σε street.Στα Off παμε αλλου...

Και ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ οτι οσο περισσοτερη πρακτικη εξασκηση κανουμε τοσο κατανοουμε το φρεναρισμα!!!Και θα το εχουμε "υποσυνειδητο" οταν χρειαστει και οχι "ψαχνοντας"!

Εαν κανω λαθος ας με διορθωσει καποιος πιο γνώστης.

Και φυσικα ΣΥΜΦΩΝΩ με τα παιδια που πιο πανω λετε οτι "ειναι μεγαλο κεφαλαιο το φρεναρισμα".Ειδικος δεν ειμαι αλλά καθομαι και διαβαζω ολα οσα ακουω.Ισως καποιος να εχει την ικανοτητα και γνωση να μας μαθει και κατι παραπανω απο οσα ξερουμε ή νομιζουμε οτι ξεραμε..Αυτος ειναι και ο λογος που ανοιγω τετοια τοπικ,για να μαθαινουμε μεσω συζητησης.:_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

έχετε το νού σας στα κατεβάσματα ως χρήση φρένου,

δε αξίζει να σμπαραλιάσουμε τον κινητήρα για να κάνουμε οικονομία στα τακάκια,

πολύ πιο οικονομικά θα σας έρθει η τακτικότερη αλλαγή τακακιών παρά μια πανάκριβη βλάβη από απότομα κατεβάσματα :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα