Jump to content
Sign in to follow this  
liakos4

XT660R Vs XT660X Vs Transalp 650

Recommended Posts

Λοιπόν παιδιά,μιας και έχει φτάσει το καημένο το xr στα όρια του,ήρθε η ώρα για αλλαγή...!

θα ήθελα λοιπόν να μου προτείνετε ποιά από τις 3 μηχανές να διαλέξω(μεταχειρισμένη). η μηχανή θα είναι για κίνηση μέσα στην πόλη αλλά και ταξιδάκια κοντινά αρχικά και όχι μόνο....!με ενδιαφέρει πολύ να μάθω τα περί συντήρησης,κατανάλωσης κλπ. Για μένα είναι πολύ πιο όμορφο το ΧΤΧ αλλά δεν με χαλάνε και τα υπόλοιπα. Με συγχωρείτε για την ασχετοσύνη μου,αλλά τα μηχανάκια αυτά είναι μονοκύλυνδρα,σωστά?δίχρονα ή τετράχρονα???

Σας ευχαριστώ πολύ για την πολύτιμη βοήθειά σας πάντως,μαθαίνω πολλά και χρήσιμα πράματα εδώ από νωρίς...20μισό χρονών!!! :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Κάτσε ρε φίλος έχεις XR και δεν ξέρεις ποιες μηχανές είναι δίχρονες ή τετράχρονες? ΠΛΑΚΑ ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑΟΥΜ :P

To transalp 650 είναι δικυλινδρο V, νομίζω !!!

Τα ΧΤ τελευταίες γενιάς δεν μ'αρέσουν καθόλου με 175 κιλά και 48 άλογα, αλλά γούστα είναι αυτά.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ολα τα μηχανακια που στοχευεις ειναι τετραχρονα ,οπως και σχεδον ολα τα μηχανακια πλεον.

το xt ειναι μονοκυλινδρο και το transalp δικυλινδρο.

αυτα σημαινουν οτι το xt ειναι καλυτερο για την πολη ενω το transalp για ταξιδια.επισης το fairing στο transalp δινει σαφες προβαδισμα στο ταξιδι.για το xt υπαρχουν ζελατινες αλλα δεν ειναι τοσο αποτελεσματικες οσο μια aftermarket στο honda.

οσο για το xt αν δεν μπαινεις χωμα δεν βρισκω γιατι να παρεις το r και οχι το x.το x λογω μικροτερων τροχων ειναι πιο ευκινητο στην πολη και στις στροφες και πιο διασκεδαστικο στην οδηγηση.

οποτε δες αν δινεις βαρος σε πολη η ταξιδια και πραξε αναλογως

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εμενα το Transalp 650 δεν μου αρεσει καθολου,και σαν εμφανιση και σαν επιδοσεις νομιζω παει 219 κιλα και βγαζει 60 αλογα...πολυ βαρια μηχανη με λιγα αλογατα...δεν το παω με τπτ...

Οποτε παμε στα xt: Αν θες την μηχανη να παει και σχετικα καλα στο χωμα τοτε το XT660R ειναι αυτο που πρεπει να διαλεξεις...αν δεν το εχεις αυτο στο μυαλο σου,που φαινεται δεν το εχεις αλλιως θα το ελεγες,οποτε παρε καλητερα το XT660X.

Για τα ταξιδια σιγουρα καλητερο ειναι το Transalp επειδη εχει και φαιρινγκ,αλλα και επειδη ειναι v2(νομιζω),στην αντιθετη μερια βρισκουμε το XT660X το οποιο ειναι καλητερο στην πολη γιατι ειναι 4-χρονο, μονοκύλινδρο οποτε οπως καταλαβαινεις το θεμα ειναι τι εχεις σκοπο να κανεις με την μηχανη...την θες περισσοτερο για ταξιδια ή για την πολη...εδω που τα λεμε το yamaha με μια αφτερμαρκετ ζελατινα μια χαρα μου φανταζει....η αποφαση δικια σου.. :thumbsup1:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πιστευω πως το XTR με μια αλλη ζελατινα μια χαρα μπορει να κανει αυτα που θες, μιας και ειναι και ποιο ανετο στη πολη απο το transalp αλλα και στα ταξιδια κυριλλε (δες τα topic του αιγοπλοου π.χ) . Κ εγω τα ιδια με εσενα θελω απο το μηχανακι που θα παρω κ πιστευω πως εχω καταληξει στο R.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

XTX με κλειστα ματια φιλαρακι.το transalp δεν ειναι για την ηληκια σου.Εγω το δικο μου το εχω ενα χρονο και καθε φορα που ανεβαινω νομιζω οτι ειναι η πρωτη φορα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αν το θέλεις για περισσότερο για την πόλη θα σου πρότεινα το XT (R ή X). Αν κάνεις ταξίδια τότε να στραφείς προς το TRASNALP. Το ΧΤ είναι πιο κουραστικό για το ταξίδι και θέλει περισσότερες στάσεις για ξεκούραση (πιάσιμο). Από την άλλη το XT πιστεύω ότι είναι πιο ευκίνητο μες στην πόλη και με λιγότερη συντήρηση. Εγω που έχω το XT ταξίδια δεν κάνω μόνο τώρα θα πάω μέχρι Κέρκυρα (και αυτό μέσω Πάτρας), αλλά περισσότερο το θέλω για την πόλη (πεζοδρόμια, σκαλοπάτια, πεζόδρομοι, εμπόδια κ.α.) Τώρα για αν θέλεις το Χ ή το R. Το Χ (για το τελευταίο μοντέλο) ίσως είναι λίγο πιο κουραστικό στα μικρά ταξιδάκια (λόγο πιο σκληρής ανάρτησης), καλύτερα φρένα από το αδερφάκι του, αλλά στα μικρά ταξιδάκια τρως όλο τον αέρα προς έλλειψη ζελατίνας (ακόμη και aftermarket) σε σχέση με το R. Το R πιο απορροφητικές οι αναρτήσεις μπορείς να βάλεις ζελατίνα για μικρά ταξιδάκια και λίγο πιο διαφορετικό σε εμφάνιση από το Χ. Μπορείς να ψάξεις και στο φόρουμ για να δεις και άλλες διαφορές ή προτάσεις σε σχέση με τις απορίες που έχεις (βλέπε ΑΙΓΑΙΟΠΛΟΟΣ). Η απόφαση δική σου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα ζητήσω και πάλι συγνώμη για την ασχετοσύνη μου!!! :wub: πάντως καλύτερα να μαθαίνεις παρά να μένεις με την απορία!

Πάνω κάτω και εγώ αυτά σκέφτομαι,ότι το transalp δεν είναι για την ηλικία μου και είμαι πιο πολύ μέσα στα 2!επειδή σκοπεύομαι να κρατήσω το xr τείνω προς το XTX λόγω εμφάνισης περισσότερο αφού τα χαρακτηρηστικά τους είναι περίπου τα ίδια!μάλλον θα έχω πρόβλημα στα ταξίδια λογικά αλλά θα είναι τόσο τραγικά???όσον αφορά κατανάλωση συντήρηση και διάφορα άλλα...tips,θα μπορούσε να με ενημερώσει κάποιος,πχ εσύ karxas???

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ειχα και γω XT, οχι το 660, το 600 super motard και μπορω να σου πω οτι αν σκεφτεσαι ταξιδια ..απλα ξεχνατα.

Γενικα τα μονοκυλινδρα δεν πιστευω οτι ειναι για τετοιες καταστασεις....

Σαν εταιρια παντως θα προτιμουσα την yamaha απο τη honda... αν και honda ειχα μονο ενα CRM250 παλια ...δεν εχω πολυ εμπειρια.

Αν σκεφτεσαι μεταξυ XT(X) και XT® παντως θα σου προτεινα το X ...ειναι πιο ωραιο και θα ψαρωνουν και τα γκομενακια :P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

χεχε,καλή...προσπάθεια με τα γκομενάκια αλλά οκ!μετράει κ αυτό :P

πάντως επικρατεί αυτή η άποψη για τα μονοκύλινδρα και είναι γεγονός απλά το transalp με κολλάει κάπως διότι ηλικιακά δεν μου πολυπάει και είναι πιο ογκώδες από τα υπόλοιπα+κατανάλωση+συντήρηση και δεν βλέπω τον λόγο!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
.......η μηχανή θα είναι για κίνηση μέσα στην πόλη αλλά και ταξιδάκια κοντινά αρχικά και όχι μόνο....!

..................... Με συγχωρείτε για την ασχετοσύνη μου,αλλά τα μηχανάκια αυτά είναι μονοκύλυνδρα,σωστά?δίχρονα ή τετράχρονα???

Το να μην είναι κανείς πολύ σχετικός με τα δίκυκλα, δεν είναι καθόλου κακό. Αν μάλιστα αναγνωρίζει ότι δεν είναι σχετικός και θέλει να μάθει και να βελτιωθεί, έχει ΟΛΕΣ τις προϋποθέσεις για να γίνει ένας ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΣ ΟΔΗΓΟΣ. Μόνο ο άσχετος που το παίζει "εγκυκλοπαίδεια" είναι βλάκας και επικίνδυνος. Οπότε, φίλε μου μη ζητάς συγνώμη για την "ασχετοσύνη" σου. Ισα - ίσα, είναι δείγμα γνώσης το να ψάχνεις και να μαθαίνεις. Κανείς δε γεννήθηκε "σχετικός".

1) Το Yamaha XT660 είναι ένα μονοκύλινδρο τετράχρονο μηχανάκι, σχεδιασμένο από τη μαμά Yamaha και συναρμολογημένο στο εργοστάσιο της γαλλικής MBK (θυγατρική της Yamaha), εκτός από τον κινητήρα, που κατασκευάζεται από την ιταλική MInarelli (επίσης θυγατρική της Yamaha) και πάει έτοιμος στη Γαλλία για να μπει πάνω στο μηχανάκι.

Η έκδοση R είναι η on-off έκδοση, με τροχό 21 ιντσών εμπρός, μεγαλύτερες διαδρομές αναρτήσεων και μπροστινό φρένο με 2πίστονη δαγκάνα.

Η έκδοση X είναι η τύπου super-moto έκδοση, με 17ρη τροχό εμπρός, φαρδιά λάστιχα, μικρότερες διαδρομές αναρτήσεων και μεγαλύτερο δισκόφρενο εμπρός με 4πίστονη δαγκάνα.

Ως προς τον κινητήρα, οι δύο εκδόσεις είναι πανομοιότυπες (ίδια απόδοση, 48 ονομαστικοί ίπποι, 45 περίπου στον τροχό).

Από το 2007 και μετά, η έκδοση Χ, διαφοροποιήθηκε (για να αντέξει τον ανταγωνισμό) και απέκτησε αλουμινένιο ψαλίδι και διαφορετική μάσκα (η οποία ΠΡΟΣΟΧΗ δεν μπορεί να δεχτεί μεγαλύτερη ζελατίνα και άρα δε μπορεί να ταξιδέψει άνετα).

Αντίθετα, στο R σε όλα τα μοντέλα΄από το 2004 μέχρι και σήμερα μπορεί να μπεί η παρακάτω ζελατίνα και να ταξιδέψει άνετα για πολλά χιλιόμετρα:

post-2767-1193919198_thumb.jpg

(δική μου η φωτό με το ΧΤ-R στο ταξίδι για Κων/πολη, το 2007)

Και οι δύο εκδόσεις είναι ευέλικτες για κίνηση στην πόλη αλλά το R έχει και την ικανότητα να σε πάει στο χώμα ενώ θα τα βγάλει εύκολα πέρα και στους γεμάτους μπαλώματα (λακούβες, καπάκια υπονόμων κλπ.) ελληνικούς δρόμους. Το Χ θεωρείται κατά κοινή ομολογία πιο "όμορφο" αλλά η χρήση του θεωρώ πως είναι πιο περιορισμένη σε καθαρά αστικό περιβάλλον.

Η συντήρηση του 660 (ασχέτως έκδοσης) είναι πολύ οικονομική (λάδια, φίλτρο μπορείς και μόνος σου να τα αλλάζεις) ενώ και η αξιοπιστία τους είναι πολύ καλή. Μόνο μελανό σημείο τους η μη ομαλή λειτουργία του ψεκασμού σε κάποια μοντέλα, τα οποία ήθελαν αλλαγή στο TPS και σωστή ρύθμιση του ψεκασμού από επίσημο service.

Δες και εδώ για πιο αναλυτικά.

2) Το Honda XL650V Transalp είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Είναι δικύλινδρο σε διάταξη V, με περιεχόμενη γωνία μεταξύ των κυλίνδρων τις 52 μοίρες. Εχει όμως ένα κοινό με το μονοκύλινδρο ΧΤ660: Είναι σχεδόν το ίδιο εύκολο και εύχρηστο, παρά τα 30 επιπλέον κιλά του (αν το οδηγήσεις, θα δεις ότι έχω δίκιο). Ελίσσεται μέσα στην πόλη πανεύκολα, πάει στο χώμα πολύ άνετα (21'' τροχό έχει και αυτό άλλωστε) και μπορείς να το έχεις για καθημερινή χρήση άνετα. Η ονομαστική απόδοσή του είναι πολύ κατώτερη από τον ανταγωνισμό (55 ονομαστικοί ίπποι, 45 στον τροχό) αλλά το δούλεμα του κινητήρα είναι γλυκό και "γεμάτο", χωρίς ίχνος μηχανικού θυρύβου και με κυριολεκτικά άψογη τροφοδοσία λόγω καμπυρατέρ, που όμως ανεβάζουν την κατανάλωση. Γι' αυτό άλλωστε στο Transalp 700 μπήκε ψεκασμός.

Και το Transalp 650 (όπως και το ΧΤ660) δεν κατασκευάζεται στη Ιαπωνία. Η ισπανική Mondesa Honda κατασκευάζει εξ ολοκλήρου το μηχανάκι, εκτός από ορισμένα περιφερειακά, όπως π.χ. οι ιαπωνικές δαγκάνες της Nissin, που τις θεωρώ άψογες σε αίσθηση και προοδευτικότητα.

Η αξιοπιστία του Transalp 650 είναι κορυφαία και γενικά το μηχανάκι δε θα σε προβληματίσει. Ούτε όμως και θα σε συγκινήσει εύκολα, καθώς ακολουθεί (όπως και οι περισσότερα μηχανάκια της Honda) τη λογική του φιλικού - εύχρηστου - Japan easy δικύκλου. Και αυτό σε άλους αρέσει και σε άλλους όχι.

Πάντως, αν θέλεις να ταξιδεύεις άνετα, καλύτερα να απορρίψεις το ΧΤ660Χ (καθαρά μηχανάκι πολης). Μεταξύ τώρα του XT660R και του Transalp 650, πιο ικανό για ταξίδι (εύρος απόδοσης κινητήρα, σέλα, ανεμοκάλυψη) είναι το Transalp, χωρίς μάλιστα να είναι δύσχρηστο ή κουραστικό για καθημερινή χρήση.

Αυτά. Ελπίζω να σε βοήθησα. Σε κάθε περίπτωση, δοκίμασε το μηχανάκι που θέλεις να πάρεις για να δεις αν σου ταιριάζει.

Τροποποιήθηκε από τον Αιγαιοπλόος

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Λόγο της ηλικίας σου και μόνο θα σου έλεγα να πάρεις το XT να το χαρείς μέσα στην πόλη, να κάνεις το κομμάτι σου και να είσαι οκ....

ταξίδια πόσα θα κάνεις??? 1-2 το χρόνο και άμα....οπότε το transalp το βρίσκω ανούσιο να το αγοράσεις.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σας ευχαριστώ για τα σχόλια σας και ειδικά εσένα αιγαιόπλοιε για το πολύ ωραία άρθρο σου.το...ταξιδάκι σου το έχω διαβάσει και ήταν άκρως ενδιαφέρον. Γενικά για ταξίδια προτειμώ μέχρι τώρα το αμάξι αλλά με την μηχανή τώρα μου φαίνεται πως θα τα προτειμώ.όντως πιο όμορφο το ΧΤΧ αλλά όπως καταλαβαίνετε και από το...δικό μου,η εμφάνιση δεν ήταν το παν για μένα!!! :P

Τιμή για μεταχειρισμένο είναι το πολύ 3500 οπότε υπάρχεουν αρκετές επιλογές(βλέπε χρυσή ευκαίρια!).

σωστές οι παρατηρήσεις για το Χ ότι είναι πιο πολύ πόλης και αυτό είναι το μόνο που με κολλάει. Όσο για το V strom,ας με συγχωρέσουν οι κάτοχοι αλλά προσωπικά δεν μ'αρέσει καθόλου εμφανισιακά και μόνο οπότε άκυρο...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εγώ θα ρίξω και άλλη μια καλή ιδέα.

Το μονοκύλινδρο BMW F650GS. Πολυδιάστατο μηχανάκι, βολικό, εύχρηστο, άνετα (για αναβάτη+συνεπιβάτη) και αξιόπιστο (Rotax κινητήρας, γαρ). Μιλάω για το παλιό GS, το μονοκύλινδρο, το τονίζω (γιατί με τις αλλαγές ονομάτων και γραμμάτων μας έχει κάνει μαλλιά κουβάρια η BMW :D )

To απολύτως πιο άνετο μονοκύλινδρο που θα βρεις.

Κυκλοφορεί και καινούριο σήμερα (χωρίς καμία αλλαγή) με την επωνυμία G650GS

bmw-f650gs.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Mέσα στο μυαλό μου είσαι απ'ότι φαίνεται.Ο μόνος λόγος που το είχα απορίψει είναι διότι ο μάστορας που πηγαίνω,δεν ξέρω αν ασχολείται με BMW καθώς και απ'ότι έχω ακουστά το γενικό κόστος του(τιμή αγοράς,συντήρηση) είναι πιο ακριβά.εμένα με τρελένει και η έκδοση dakar!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Με τα λεφτα που εχεις βαλει ως οριο δεν νομιζω να βρεις κατι σε αυτα που ψαχνεις εκτος και μιλαμε για 5τιας-6τιας μοντελο με απειρα χιλιομετρα και αμφιβολου καταστασης και τι λεφτα θα πρεπει να ριξεις για να το μαζεψεις και τι επισης θα σου βγαλει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η καταναλωση ειναι σχετικα καλη αλλα εξαρταται και πως θα το πηγαινεις.Δεν ξερω ακριβως να σου πω νουμερα αλλα ξερω οτι δεν καιει και παρα πολυ.Ταξιδια δεν εχω κανει και πολυ μεγαλα καμια 200 χλμ. εχω κανει και μπορω να σου πω οτι δεν ηταν και τοσο κουραστικα μονο που πιανεται λιγο ο κολος και των δυο αλλα αυτο διωρθωνεται με μια καινουρια σελα με λιγο ενυσχημενο αφρολεξ.Ειναι και στον ανθρωπο φιλε μου αν εισαι παπους θα πιαστεις.Εμεις τωρα τι να καταλαβουμε?ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΒΡΑΖΕΙ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Ταξιδια δεν εχω κανει και πολυ μεγαλα καμια 200 χλμ. εχω κανει και μπορω να σου πω οτι δεν ηταν και τοσο κουραστικα μονο που πιανεται λιγο ο κολος και των δυο αλλα αυτο διωρθωνεται με μια καινουρια σελα με λιγο ενυσχημενο αφρολεξ.Εμεις τωρα τι να καταλαβουμε?ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΒΡΑΖΕΙ

ΝΑ πας μια απ'οσταση 200 χλμ με μια μικρή στάση άνετα τα βγάζεις. και δεν έιναι και τόσο άβοληη η σέλα του ΧΤ....θες να πάρεισ το DR μου να πας Αθήνα -Λαύριο δικάβαλο;;;;; θα ψάχνεις τα απ'αυτά σου για ώρες :P

Αλλά είναι θέμα συνήθειας....στην αρχή μπορεί να σου κακοφανεί λιγάκι αλλά μετά θα το βλέπεις φυσιολογικό και με την θέληση όλα τα κάνεις. Εξάλου θα είσαι τόσο πορωμένος τους πρώτους μήνες που δεν θα σε νοιάζει.....και μέχρι να ξεκινήσεις να το σκέφτεσαι θα το έχεις συνηθίσει ήδη

Αν και δεν νομίζω μπροστά στο xr το xt είναι μακράν πιο άνετο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έριξα μια ματίτσα χρυσή ευκαιρία και μοντέλα του '02 και '03 παίζουν με 3500 οπότε είμαστε μια χαρά(γισ το Gs). Mάλλον θα πρέπει να τα δοκιμάσω όλα...όσο για το ότι θα είναι πιο ανετα από το xr, αυτό είναι το μόνο σίγουρο!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το freewind οως σου φαινετε?? φτηνο σε ολα του, ελαφρυ , ευελικτο, και αν και μονοκυλινδρο ειναι ποιο ανετο σε ταξιδι απο το ΧΤ (λογικα) 2003_XF650-Freewind_500.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτο ρε φιλαρακι ειναι σαν τα μοτοσακο που ειχαν οι προπαπουδες μας πριν απο κατι χρονια.Ειπαμε να ειναι και λιγο εμφανισιμο.ΕΛΕΟΣ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Αυτο ρε φιλαρακι ειναι σαν τα μοτοσακο που ειχαν οι προπαπουδες μας πριν απο κατι χρονια.Ειπαμε να ειναι και λιγο εμφανισιμο.ΕΛΕΟΣ

Κωωωστα (Swork21) άκουσες τί είπε ο κύριος; :rolleyes::sopase::tooth: Ετοιμάσου για ... σύνταξη, γιαουρτάκι και Αυτιά. :lol:

Πάντως το Freewind είναι τέρας αξιοπιστίας και φοβερά πρακτικό και ευέλικτο μηχανάκι. Αν προσθέσεις και το οτι μπορεί να φορτωθεί για ταξιδάκι και ότι μπαίνει άνετα και σε χώμα, μάλλον είναι μια καλή επιλογή και πολύ οικονομική μάλιστα. Για μένα, το μόνο του ελάττωμα είναι ότι του λείπει η ροπή στις πολύ χαμηλές σ.α.λ., γεγονός που το κάνει λίγο να σκορτσάρει και να σου ζητάει συχνές αλλαγές ταχυτήτων. Πάντως, είναι "τίμιο" μηχανάκι και απροβλημάτιστο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παιδιά είπαμε,η εμφάνιση δεν είναι το παν αλλά να μην το παρακάνουμε κιόλας!!! :P

Πέτυχα σήμερα το dakar ασπρόμαυρό και έλιωνα,πολύ ωραίο μηχανάκι,το σκέφτομαι σοβαρά!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα