Jump to content
ALX™

ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΗΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ©

Recommended Posts

Εκτυπωνω τον οδηγο και απο εβδομαδα ανεβαινω αθηνα για να αγορασω ενα αλλο μηχανακι.ειμαι σιγουρος οτι 8α παθει πλακα ο ιδιοκτητης οταν το δει αυτο..

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

ALX rules !!! :_thumbsup:

Πολύ χρήσιμο και καλύπτει πολύ περισσότερα από αυτά που θα σκεφτόσουνα αν δεν ήσουν τεχνικός...

ΟΧΙ απλά οδηγός μεταχειρισμένης αλλά... Οδηγός Εύρεσης Προβλημάτων της Μηχανής σου θα πρόσθετα - για όσους δεν είμαστε εξπέρια...

:respekt:

+1

Τροποποιήθηκε από τον Agra

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Οταν λεμε "Νυχι" στην δισκοπλακα τι ακριβως εννοουμε? Φαγωμα στις ακρες?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μπραβο μπραβο μπράβοοοοοοοο!

Τιτανουπερμεγιστοτεράστιος οδηγός!

:thumbsup:

Βέβαια, είμαι πολύ πρωτάρης και τα μισα δεν θα ξέρω να τα κανω αλλά δεν βαριέσαι...

Εκτός φυσικά, αν ο υπέρτατος ALX έχει χρόνο όταν τον χρειαστώ και πάμε καμια μερα παρέα για ελεγχους. Nα μαθω και εγω τίποτα και μετα να τρέχω κι εγώ να βοηθάω τους άλλους! :tease:

Τροποποιήθηκε από τον Big Boss

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χρησιμος οδηγος-τυφλοσουρτης :_thumbsup:

Μια ερωτηση συγκεκριμενη..εχω ακουσει πολλους κατοχους BMW F650 GS να εχουν προβληματα με την αντλια νερου και τα περιφερειακα της. Υπαρχει καποιος ελεγχος που μπορει να γινει ωστε αποκαλυφθεί τυχον προβλημα πριν την αγορα? (αν χρειαζεται να ανοιξω νεο θεμα παρακαλω ενημερωστε με) cheers

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χρησιμος οδηγος-τυφλοσουρτης :_thumbsup:

Μια ερωτηση συγκεκριμενη..εχω ακουσει πολλους κατοχους BMW F650 GS να εχουν προβληματα με την αντλια νερου και τα περιφερειακα της. Υπαρχει καποιος ελεγχος που μπορει να γινει ωστε αποκαλυφθεί τυχον προβλημα πριν την αγορα? (αν χρειαζεται να ανοιξω νεο θεμα παρακαλω ενημερωστε με) cheers

Eγώ πάντως δεν το έχω ακούσει κάτι τέτοιο. (είχα τον ίδιο κινητήρα (Rotax) στο pegaso)

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο αν υπάρχει πρόβλημα (εκείνη την στιγμή που θα το δοκιμάζεις) είναι να σου ανεβάσει θερμοκρασία. Αν πρόκειται ΝΑ χαλάσει αύριο μεθαύριο, δεν μπορείς να το καταλάβεις. (εκτός πια κι αν έχει καμία εμφανή διαρροή υγρών)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Eγώ πάντως δεν το έχω ακούσει κάτι τέτοιο. (είχα τον ίδιο κινητήρα (Rotax) στο pegaso)

Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο αν υπάρχει πρόβλημα (εκείνη την στιγμή που θα το δοκιμάζεις) είναι να σου ανεβάσει θερμοκρασία. Αν πρόκειται ΝΑ χαλάσει αύριο μεθαύριο, δεν μπορείς να το καταλάβεις. (εκτός πια κι αν έχει καμία εμφανή διαρροή υγρών)

Σε ευχαριστω για την αμεση απαντηση, αυτη την περιοδο το εχω ακουσει απο 2 ατομα (μοντελο του 04), μπορει τυχαιο αλλα ψαχνοντας ειδα το αντιμετωπισαν αρκετοι..(για μοντελα 01-02),εν πασει περιπτωση αν ειναι στα τελειωματα τσιμουχα η' μεταδοση ο χρονος θα δείξει!!

Η μονη πανακεια (αν οντως ισχυει) ειναι προληπτικα, μετα την αγορα, να ανοιχτει προκαταβολικα και ελεγχος για τυχον αντικατασταση.

Ευχαριστώ ξανα.

Σε ευχαριστω και παλι :cheers:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για την μεταβίβαση θα χρειαστείς [ΚΕΠ] :

• Αγοραστής

Ταυτότητα.ΑΦΜ.παράβολο[νομίζω 30€ έχει το παίρνεις από την τράπεζα].

• Πωλητής

Ταυτότητα.ΑΦΜ.άδεια κυκλοφορίας.υπεύθυνη δήλωση ότι έγινε η μεταβίβαση.

Όταν γίνει επιτυχώς η μεταβίβαση σου δίνουνε ένα προσωρινό χαρτί και με αυτό μπορείς να βγάλεις ασφάλεια και να οδηγήσεις κανονικά το μηχανάκι.Μετά απο 1 μήνα περίπου θα σε ειδοποιήνουνε ότι βγήκε η άδεια κυκλοφορίας.Αν περάσουν οι μέρες και δεν σε ειδοποιήσουνε πήγαινε εκεί να δεις τι γίνεται.

Τώρα για το μηχανάκι για το οποίο ρωτάς.Τα χιλιόμετρα είναι κατα πασα πιθανότητα αληθινά.δεν τα έχει γυρίσει πίσω αλλά αυτό θα το επιβεβαιώσεις με το να το πας στον μάστορα σου.Δεν παίζουν τα χιλιόμετρα ρόλο αλλά πως το συντηρούσε ο άλλος και αν το ζόριζε.

υ.γ. έχουμε και εμείς μάστορες εδώ έχουν τελείωσει πανεπιστήμιο στην Αφρική.αχαχα.πλάκα σου κάνω. :P

Τροποποιήθηκε από τον Anubis

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όταν αγοράζω όμως αυτοκίνητο θα ήθελα την γνώμη κι ενός πιο ειδικού από μένα και περισσότερο μάλιστα ενός φαναρτζή. Όμως ποτέ μου δεν κατάφερα να βρω κάποιον να με εξυπηρετήσει όποτε εγώ ήθελα.

Μόνο αν παίζει κανένας γνωστός την βολεύεις, ειδάλλως αν δεν τους το πας στο συνεργείο τους, δύσκολα έρχονται μαζί σου αφήνοντας την δουλειά τους.

Το αυτοκινητο ειναι πιο ευκολο να το τσεκαρεις.

Ποτέ μα ποτέ κατι που ειναι αλλαγμενο δεν επανερχετε στην αρχικη του θεση.

Αν αλλαξεις φτερο θα φαινετε απο τα διακενα που εχει απο το καπό και την πορτα.

Τα ιχνη χρωματος (overspray)που θα βρεις στα περιμετρικα στεγανοποιητικα λαστιχα,φανερωνουν βαφη.

Και αν κοβει το ματι σου,σε κοντρα φως θα δεις και τα μπιμπικια που υπαρχουν στο βερνικι,απο σκονη,λογο κακοσυντηρημενων φουρνων.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

πηρε ο κολλητος μου ενα μεταχειρισμενο Ktm, 3 μηνες προσπαθει να το φτιαξει.. Δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανεναν, ειδικα απο αγγελιες κτλπ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

πηρε ο κολλητος μου ενα μεταχειρισμενο Ktm, 3 μηνες προσπαθει να το φτιαξει.. Δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι κανεναν, ειδικα απο αγγελιες κτλπ

Γιατί τα λες αυτά κοπελιά;;

Ξέρεις τι θα'χουν να λένε τώρα;;

Για 3 μήνες "Κάθε Τρίτη Μάστορα"! :P

Τι ΚΤΜ είναι; 640; Σε μηχανικό δεν το έλεγξε;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γιατί τα λες αυτά κοπελιά;;

Ξέρεις τι θα'χουν να λένε τώρα;;

Για 3 μήνες "Κάθε Τρίτη Μάστορα"! :P

Τι ΚΤΜ είναι; 640; Σε μηχανικό δεν το έλεγξε;

σε δυο το έχει πάει αλλά πάντα μετά από κανα μηνα ξανα βγαινει προβλημα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εστω οτι εχουμε αριθμο κυκλοφοριας, πλαισιου, κινητηρα. Που μπορουμε να ελεγξουμε οτι δεν υπαρχει προβλημα με τη μηχανη; Στην τροχαια;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εστω οτι εχουμε αριθμο κυκλοφοριας, πλαισιου, κινητηρα. Που μπορουμε να ελεγξουμε οτι δεν υπαρχει προβλημα με τη μηχανη; Στην τροχαια;

Προσφατα διαβασα εδω ενα περιστατικο απο μια μεταβιβαση που εγινε ενω ο προην κατοχος ακομα χροστουσε προστιμο στην τροχαια.

Βεβαια δεν ξερω αν μπορει η τροχαια να σου δωσει αυτα τα "προσωπικα" δεδομενα.

Για να ειναι κλεμενο δισκολο. ΓΙατι πρεπει να ειναι ο κατοχος τις αδειας μαζι με ταυτοτητα η τουλαχιστον εξουσιοδοτηση.

Σαν τι αλλο προβλημα να υπαρχει ?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σε ευχαριστω φιλε Alarm για την απαντηση σου :cheers: . Δεν γνωριζω τι αλλο προβλημα μπορει να προκυψει. Απλα για να ξερεις οτι η μηχανη που προκειτε να παρεις δεν εχει κανενα θεμα. Ακομα και αν εχει εμπλακει σε ατυχημα (αν και φαινετε σε καλη κατασταση). Οντως ειναι λιγο δυσκολο να σου δωσει τετοια στοιχεια η τροχαια. Αλλα πως την τσεκαρεις πριν την πληρωσεις;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φανταστικός οδηγός, και πολύ δύσκολο να βρεις τέτοια ποιοτική δουλειά από "ποιοτικά" περιοδικά μοτοσυκλέτας... ίσως λόγο σκοπιμότητας.

Είμαι στην διαδικασία εύρεσης της καινούργιας μου μηχανής, και είμαι σίγουρος πως θα μου φανεί πολύ χρήσιμο αυτό το topic, ειδικά στην περίπτωσή μου που δεν έχω μηχανολογική ή οδηγική εμπειρία (πρώτη μηχανή).

Ξέρω αρκετούς που είναι στην δικιά μου θέση που δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους για να κάνουν τους σχετικούς ελέγχους, αλλά χωρίς να έχουν και κάποιο γνωστό μηχανικό για να βοηθήσει. Αρκετοί δε, όπως κι εγώ, λόγο μικρής οδηγικής εμπειρίας δεν έχουν την "διάθεση" ούτε βόλτα δοκιμής να κάνουν, με τον φόβο της πτώσης μιας ξένης μηχανής, οπότε ότι έλεγχος ακολουθεί να είναι "στατικός", με την μηχανή σε στάση. Ίσως να ήταν καλό να γίνει και ένα αντίστοιχο topic με μηχανικούς που προτίθενται να ακολουθήσουν τον υποψήφιο αγοραστή επιτόπου, με την αντίστοιχη πληρωμή φυσικά. Δεν γνωρίζω όμως αν απαγορεύεται κάτι τέτοιο από τους κανόνες του forum. Πάντως, αν κάποιος μηχανικός αναγνώστης του forum θέλει να με βοηθήσει στην αναζήτηση πρώτης μεταχειρισμένης μηχανής (bmw f650gs, 2005) ας μου στείλει ένα PM.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τι να προσέξω όταν αγοράζω μεταχειρισμένη μοτοσικλέτα;

Το να αγοράσεις μεταχειρισμένο είναι πολύ μεγάλη σκοτούρα. Κυρίως αν πιστεύεις ότι όλοι προσπαθούν να σου σπρώξουν κάτι που εκείνοι δεν θέλουν κι ότι μερικά δευτερόλεπτα μετά την μεταβίβαση θα εμφανίσει βλάβη πολλών χιλιάδων ευρώ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ποια μοτοσικλέτα να αγοράσεις; Τι χαρτιά χρειάζονται; Τι λεφτά χρειάζονται;

Σκοπός του οδηγού αυτού είναι να βοηθήσει εκείνους που μπαίνουν στη διαδικασία να αγοράσουν μια μεταχειρισμένη μοτοσικλέτα και επικεντρώνεται στον εκ των προτέρων εντοπισμό προβλημάτων της μοτοσικλέτας που μπορεί να του προκαλέσουν μεγάλο μπελά στο μέλλον.

Πρώτα όμως η επιλογή

Πώς θα επιλέξεις το μεταχειρισμένο που σου χρειάζεται; Το ποσό των χρημάτων που έχεις διαθέσιμο είναι μια πρώτη ένδειξη, ωστόσο θα πρέπει να έχεις αποφασίσει εκ των προτέρων το ποια κατηγορία μοτοσικλέτας σε εξυπηρετεί, καθώς στα ίδια λεφτά μπορεί να βρεις πολύ διαφορετικά μεταξύ τους μοντέλα.

Αφού καταλήξεις στο μοντέλο που σου ταιριάζει και που αντέχει η τσέπη σου, τότε κάνε μια λίστα με τις υποψήφιες μοτοσικλέτες. Συμφέρον δικό σου είναι να τις δεις όλες και να μην αγοράσεις την πρώτη που θα δεις. Οπλίσου με υπομονή και επιμονή. Μια καλή ιδέα είναι να ενημερωθείς για ανακλήσεις που έχουν γίνει στο μοντέλο που σε ενδιαφέρει ή για γνωστές βλάβες και προβλήματα ώστε να ρωτήσεις τον ιδιοκτήτη αν τα έχει αντιμετωπίσει. Το internet είναι μια καλή πηγή όπου το πρώτο που θα κοιτάξεις είναι οι οδηγοί αγοράς του

www.used-moto.gr.

a%20friend%20with%20you.jpg

Πάρε μαζί ένα φίλο, αν ξέρει από μοτοσικλέτες ακόμη καλύτερα. Θα σου χρειαστεί για παρέα, για σύμβουλος, για δωρεάν ψυχολόγος και για βοηθός. Η αγορά από

καταστήματα και εμπόρους μοτοσικλετών που εμπιστεύεσαι συχνά είναι προτιμότερη καθώς είναι προς το συμφέρον τους η δημιουργία ευχαριστημένων πελατών, ενώ συχνά προσφέρουν εγγύηση στις μοτοσικλέτες τους.

Χαρτιά - Άδειες - Πινακίδα

Εχεις καταλήξει λοιπόν και επισκέπτεσαι την πρώτη μοτοσικλέτα. Βεβαιώσου κατ’ αρχάς για τα χαρτιά της μοτοσικλέτας. Αν είναι δυνατόν ζήτα να τα δεις και κάνε τον κόπο να διασταυρώσεις ότι ο αριθμός του πλαισίου και του κινητήρα αντιστοιχούν σ’ αυτόν της άδειας. Κοίτα επίσης αν υπάρχει η πινακίδα κι αν δεν είναι πάνω στη μοτοσικλέτα ζήτα να τη δεις. Πολλοί ιδιοκτήτες τη βγάζουν από επάνω ή την χάνουν και αμελούν να το δηλώσουν ή την αντικαθιστούν με μια φτιαχτή που δεν είναι όμως αποδεκτή από την αστυνομία.

Έχει πτώση;

Εφόσον λοιπόν έχεις βεβαιωθεί ότι τα χαρτιά είναι εντάξει, προχωράς στα επόμενα βήματα που είναι ο έλεγχος της κατάστασης της μοτοσικλέτας. Από όλους όμως τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στο να απορρίψεις ένα υποψήφιο μεταχειρισμένο ή να διαπραγματευτείς τη μείωση της μεταπωλητικής αξίας, ο σπουδαιότερος είναι η ΠΤΩΣΗ. Εδώ θα δούμε πώς βλέποντας μια αρτιμελή μοτοσικλέτα μπορείς να καταλάβεις ότι έχει πέσει:

• Κοίτα το τιμόνι αν είναι ίσιο,
  • κοίτα για σημάδια στα αντίβαρα,
  • στραβές ή γρατζουνισμένες μανέτες,
  • χτυπημένα μαρσπιέ
  • σημαδεμένους καθρέφτες στην εξωτερική τους πλευρά.
  • Επιμήκη σημάδια από πτώση μένουν και στο τελικό της εξάτμισης, σε top case αν υπάρχει, τη σχάρα και τα εξωτερικά κελύφη των φλας.
  • Επίσης σημάδια αποκτούν τα μαρσπιέ και οι ποδομοχλοί (πετάλια) του φρένου ή των ταχυτήτων.
  • Τα πλαστικά μπορεί να είναι και αυτά σημαδεμένα. Αν τα σημάδια είναι ρηχά και ακανόνιστα διασπαρμένα τότε είναι από πτώση από το σταντ. Τα βαθύτερα σημάδια που τρέχουν παράλληλα σχεδόν με τη μοτοσικλέτα είναι πτώση με σύρσιμο.

Σημείωσε ότι όλα τα παραπάνω είναι μόνο ενδείξεις, η λειτουργία της μοτοσικλέτας μπορεί να μην επηρεάζεται καθόλου, αλλά είναι απαραίτητο να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Τώρα στο δύσκολο αλλά απαραίτητο:

• Σκύψε και κοίτα τα στοπ του τιμονιού στην κάτω πλάκα. Μια τρακαρισμένη μοτοσικλέτα συνήθώς έχει από τη σφορδρότητα της κρούσης χτυπημένα τα στοπ του τιμονιού στο σημείο αυτό. Συχνά έχουν στραβώσει. Με κανονική χρήση έχουν το κανονικό τους σχήμα, συχνά και τη βαφή τους. Μοτοσικλέτα με χτυπημένα στοπ τιμονιού είναι φρόνιμο να την αποφύγεις καθώς το τρακάρισμα μπορεί να έχει στραβώσει το πλαίσιο, μια ζημιά αρκετά δαπανηρή και μπελαλίδικη.

Σημάδια πτώσης στο αντίβαρο

Antivaro%20me%20simadi%20ptosis_thumb.JPG

Σπασμένη μπίλια μαρσπιέ

Spasmeni%20mpilia%20marspie_thumb.JPG

Επιμήκεις γραντζουνιές πτώσης

Epimikeis%20gratzounies%20ptosis_thumb.JPG

Σημάδια από πτώση στα φώτα

Fota%20me%20simadia%20apo%20pesimo_thumb.JPG

Στοπ τιμονιού

Stop%20timoniou_thumb.JPG

απο used-moto.gr

Τροποποιήθηκε από τον Bobakias

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπέρα! συγχαρητήρια για το forum!

Σκέφτομαι να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο honda cbf 600 του '07 .

Θέλω τη γνώμη σας. Ευχαριστώ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπέρα! συγχαρητήρια για το forum!

Σκέφτομαι να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο honda cbf 600 του '07 .

Θέλω τη γνώμη σας. Ευχαριστώ

Φτιαξε αλλο θεμα αδελφε :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να ευχαριστήσω κι εγώ με την σειρά μου για τον εξαιρετικό αυτό οδηγό και τις πληροφορίες που περιέχονται σ' αυτόν... :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπέρα σας!Πολύ καλος οδηγος αγοράς.επειδη και εγω ειμαι ενας απο αυτουσ που ψαχνουν για αγορα μεταχειρισμενου!!λογο του οτι μου εκλεψαν αυτο που ειχα¨:-( και δεν προλαβα και να το χαρω τους καρ@#$%# θα το εχω σαν εγχειριδιο...το εκτυπωνω τωρα!!μπραβο στο παλικαρι για την ωραια τροποποιηση που του εκανε!!θεωρω οτι το ειναι πρακτικοτατη!!:-))

ωσ προσ την εκτελεση της!!ειχα ενα modenas dynamic 125cc (μαμά) διχρονο και τωρα λεω να παρω ή το ιδιο εαν βρω!!?ειμαι σε διλημα βασικα...2τ μεταχειρισμενο η 4τ του κουτιου και με χρηματοδοτηση?εχω βρει και και ενα suzuki fx-r 150ccπου μου αρεσει πολυ!αλλα ειναι 10 χρονων μοντελο και 2000 ευρω!!επισης τα kymco jetix 125 τι λενε ρε παιδια???απο ανταλλακτικα και σαν τιμη,αλλα και σαν ποιοτητα???Μου φαινεται πολυ καλη,αλλα και δελεαστικη προταση!!ως προσ τμη-αποδοση!!ευχαριστω και παλι!!θα τα λεμε μεσα απο εδω...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

saved :thumbsup:

Τροποποιήθηκε από τον Raven FR

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολύ καλό θέμα - οδηγός, μπράβο.

Αν όλα με την μηχανή πάνε καλά ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις μας πριν πληρώσουμε την μηχανή (εμένα με απασχολεί αγορά από ιδιώτη).

Τι κάνουμε μετά? Καταρχήν έιναι καλύτερα σε ΚΕΠ ή σε κάποια Διεύθυνση Μεταφορών? Τα χρήματα που θα πάρει ο πωλητής τα εμφανίζει κάπως στην φορολογική του δήλωση σαν έσοδο και αντίστοιχα ο αγοράστης σαν έξοδο?

Γενικά να μας πει αν θέλει κάποιος που έχει κάνει την διαδικασία τι πρέπει να προσέξουμε.

Ευχαριστώ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα