Jump to content
Vito Varadero

Παρουσίαση BMW HP2

Recommended Posts

BMW HP2

Giga-Enduro

Φοβερά απολαυστικό σε χωματόδρομους.

Δυνατός κινητήρας.

Πνευματικά αμορτισέρ με τέλεια λειτουργία

94,5 Hp στις 7.700

10,1 kg.m στις 5.700

0,478 hp/kg

18.500 €

Είπε κανείς ότι το enduro γίνεται μόνο με καθαρόαιμες ελαφριές μοτοσυκλέτες?

Ανεβείτε πάνω στο HP2 για μια βόλτα σε φλαταδούρες και ανοιχτούς χωματόδρομους, και σας υπόσχομαι ότι θα αλλάξετε πλήρως γνώμη για το τι είναι απόλαυση στο χώμα.

Αρχές δεκαετίας του ΄80, και οι Γερμανοί παρουσιάζουν το R800GS, μια μοτοσυκλέτα πολύ κοντά σε φιλοσοφία με τα καθαρόαιμα enduro της εποχής, αλλά με κινητήρα 800 κυβικών, που σκοπό είχε όχι να ανταγωνιστεί τις καθαρόαιμες κατασκευές αλλά να προβάλει ένα νέο τρόπο οδήγησης στο χώμα και ταξιδιού σε όλες τις ηπείρους.

Το κοινό το αποδέχθηκε, το R800GS έγινε εμπορική επιτυχία, και οι Ιάπωνες έσπευσαν να αντιπαραθέσουν αντίστοιχα δικά τους μοντέλα, βαρύτερα όμως και πιο ογκώδη, που σαφώς ξέφευγαν από την αρχική πρόταση της BMW.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, οι μοτοσυκλέτες που υποτίθεται πως ήταν εδάφους άρχισαν να βαραίνουν και να αποκτούν περιττά πλαστικά, πηγαίνοντας καλύτερα στην άσφαλτο παρά στο χώμα.

Ούτε οι Γερμανοί επέμειναν στην αρχική τους ιδέα, αφού ο ανταγωνισμός ήταν ισχυρός, και αναγκαστικά φορτώθηκαν και αυτοί πολλά κιλά και πλαστικά, με το R800GS να γίνεται στη πορεία R100GS και αργότερα R1100GS.

Διαστάσεις και βάρος και ήταν πλέον απαγορευτικά για γρήγορη off road οδήγηση.

Το 2003, με το νέο R1200GS, η BMW βάζει ξανά το χώμα μέσα στις δυνατότητες αυτών των μοτοσυκλετών, κοντράροντας το KTM 950 Adventure που τα καταφέρνει εξαιρετικά εκεί. Και μάλιστα το Βαυαρικό εργοστάσιο δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα: Ένα χρόνο μετά παρουσιάζει το HP2, μια μοτοσυκλέτα απαλλαγμένη πλήρως από πλαστικά και περιττά κιλά, έχοντας όχι μόνο enduro εμφάνιση αλλά και δυνατότητες.

Συμβατικά και αντισυμβατικά

Οι άνθρωποι της BMW θα μπορούσαν άνετα να ΄΄γδύσουν΄΄ και να ελαφρώσουν το ήδη πολύ καλό στο χώμα GS1200, αλλά ευτυχώς το HP2 δεν γεννήθηκε έτσι, αφού πρόκειται για μια εντελώς νέα μοτοσυκλέτα, με διαφορετική φιλοσοφία από το GS.

Το πλαίσιο του, ίδιο με του 900RR που συμμετείχε στο Paris Dakar (το οποίο είχε κατασκευάσει η HPN), είναι ατσάλινο σωληνωτό με χωροδικτύωμα, χωρίς και αυτό να διαθέτει το σύστημα Telelever, αφού η μικρή του διαδρομή δεν θα συμβάδιζε με τα enduro χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας.

Υπάρχει ένα συμβατικό τηλεσκοπικό ανεστραμμένο πιρούνι της Marzocchi με διάμετρο 45mm και διαδρομή 270mm, με αντιτριβική επίστρωση στα καλάμια.

Επίσης συμβατικά είμαι και τα φρένα, με έναν ημίπλευστο δίσκο 305mm εμπρός και έναν 265mm πίσω με δαγκάνες δύο εμβόλων και γλιστρα.

Αλλά ότι είχαμε να πούμε για τα συμβατικά εξαρτήματα του HP2 το είπαμε, γιατί τα υπόλοιπα απέχουν αρκετά από τα δεδομένα των συνήθων μοτοσυκλετών…

Από τη πρώτη κιόλας στιγμή που είχα ανέβει στη σέλα του HP2, το καλοκαίρι στην παρουσίαση, είχα παρατηρήσει ότι η μοτοσυκλέτα ήταν φτιαγμένη από Γερμανούς για Γερμανούς, και το θυμήθηκα μόλις ξανανέβηκα στο HP2 εδώ στην Ελλάδα. Έχοντας ύψος 1,72 με πολύ μεγάλη δυσκολία πατούσα έστω το ένα μου πόδι κάτω, αφού τα 920 χιλιοστά που απέχει η σέλα από το έδαφος είναι όντως πολλά.

Ευτυχώς όμως υπάρχει μια άμεση και γρήγορη λύση για όσους δεν έπιναν το γάλα τους μικροί. Αντί για ένα κοινό αμορτισέρ με ελατήριο, την ανάρτηση του πίσω τροχού αναλαμβάνει ένα πνευματικό, εξελιγμένο με τη συνεργασία της Continental Automotive Systems, το οποίο είναι απλό στην κατασκευή του, χωρίς να απέχει και πολύ από τις αρχές λειτουργίας ενός συμβατικού. Αυτό δε διαθέτει ρυθμίσεις όπως τις έχουμε συνηθίσει στα κανονικά αμορτισέρ, διαθέτει όμως μια βαλβίδα με αέρα όμοια με αυτή των ελαστικών και έναν περιστροφικό διακόπτη που από εκεί ρυθμίζονται όλα – δηλαδή το ύψος της μοτοσυκλέτας, η σκληρότητα του αμορτισέρ και η ταχύτητα συμπίεσης.

Βγάζοντας ελάχιστο αέρα από τη βαλβίδα, κατάφερα να πατάω άνετα και τα δύο πόδια στο έδαφος ώστε να ξεκινήσω τη βόλτα μου με το μεγαλύτερο enduro παραγωγής στα πάτρια εδάφη.

Ο άρχοντας της φλαταδούρας

Η έκπληξη που περίμενε τους φίλους με τους οποίους είχαμε δώσει ραντεβού για την καθιερωμένη βόλτα στο βουνό ήταν μεγάλη. Φτάνοντας το BMW, οι ατάκες που ακούστηκαν ήταν πολλές, όπως ‘’πού πας με το πλοίο;΄΄ ή ΄΄θα σε μαζεύουμε από κανένα μονοπάτι΄΄ και άλλα τέτοια.

Σίγουρα αυτή δεν είναι μια μοτοσυκλέτα που μπορεί να συνυπάρξει με τα μικρά και ελαφριά καθαρόαιμα, αλλά μ’ έτρωγε η περιέργεια για το τι μπορεί να κάνει στα δύσκολα…

Στις πρώτες φλαταδούρες ήμουν φυσικά ο ηγέτης της παρέας, με το HP2 να σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του, σηκώνοντας ντουμάνια από σκόνη και εκσφενδονίζοντας πίσω ότι πέρναγε κάτω από τους τροχούς του.

Το μεγάλο μεταξόνιο (1.610mm) σε συνδυασμό με τον boxer κινητήρα που φέρνει το στρόφαλο κατά μήκος της μοτοσυκλέτας, επιτρέπει στον αναβάτη να κάνει ατελείωτες πλαγιολισθήσεις ισχύος χωρίς την παραμικρή άτσαλη αντίδραση και χωρίς το φόβο του ακαριαίου διπλώματος. Κλείνεις το γκάζι με όσα χιλιόμετρα και να έχεις μαζέψει και αμέσως ο πίσω τροχός μπαίνει στη γραμμή που έχεις επιλέξει, ενώ ο εμπρός μονίμως γειωμένος, προσφέρει ακριβείς πληροφορίες για την πρόσφυσή του.

Τα παραπάνω όμως δεν συμβαίνουν μόνο σε χαμηλές ταχύτητες και όταν ξεκινάς.

Ένα δυνατό άνοιγμα του γκαζιού ακόμα και με τέταρτη σχέση στο κιβώτιο μπορεί να κάνει τη μοτοσυκλέτα να χορεύει κουνώντας την ουρά της δεξιά – αριστερά, ακόμα και με το ταχύμετρο να γράφει νούμερα κοντά στα 150!!!

Τρόμος και απόλαυση μαζί. Στην πολύ καλή αίσθηση όμως συμβάλλει και η άψογη στάση οδήγησης, που φέρνει τα γόνατα να σφίγγουν ιδανικά το ρεζερβουάρ ανάμεσα του και τα χέρια να σχηματίζουν μεγάλο μοχλό πιάνοντας το τιμόνι.

Φτάνουμε στα πρώτα δύσκολα κομμάτια της διαδρομής μας, και οι ΄΄καθαρόαιμοι΄΄ φίλοι μου περνάνε μπροστά επιστρέφοντας μου πίσω πέτρες, χώματα και ότι άλλο εκσφενδόνιζε νωρίτερα κατά πάνω τους η ρόδα του θηρίου.

Ακολουθώ από κοντά χωρίς μεγάλη προσπάθεια, με το HP2 να ΄΄καταπίνει΄΄ τα πάντα από κάτω του, κρατώντας την πορεία του – που πρέπει όμως να επιλέξεις νωρίς, γιατί 197 πραγματικά κιλά δεν αλλάζουν και τόσο εύκολα πορεία, και η μοτοσυκλέτα δεν θέλει κινήσεις της τελευταίας στιγμής. Παρ’ όλα αυτά χωρίς μεγάλη προσπάθεια με το βάρος του να μην τρομάζει, αφού είναι κατανεμημένο πολύ σωστά και δεν προβληματίζει.

Οι αναρτήσεις λειτουργούν άψογα, με το πιρούνι να έχει το ιδανικό βύθισμα στην αρχική του διαδρομή, σκληραίνοντας στη συνέχεια, και κρατώντας το τροχό πάντα στο έδαφος ακόμα και σε συνεχόμενα μεγάλα σαμάρια.

Πολύ δύσκολα θα εξαντλήσει κάποιος τη διαδρομή του, ενώ η κατευθυντικότητα του μπορεί να συγκριθεί με των καθαρόαιμων, παρότι αυτά έχουν πολύ λιγότερα κιλά.

Επίσης το πιρούνι της Marzocchi συνεργάζεται εξαιρετικά και με το εμπρός φρένο, συντελώντας στην επίτευξη κινήσεως ακριβείας. Η μοτοσυκλέτα σταματάει με ασφάλεια, χωρίς διπλώματα και μπλοκαρίσματα, ακόμα και αν φρενάρει με υπερβολικά χιλιόμετρα με ξερό χωματόδρομο.

Στενεύουν τα περάσματα

Μια χαρά τα πάμε μέχρι τώρα με τα καθαρόαιμα, ώσπου μια μεγάλη ανηφόρα στην οποία δεν μπορείς να πάρεις φόρα θα φέρει στην επιφάνεια τις πρώτες αδυναμίες της μοτοσυκλέτας σε αυτές τις συνθήκες.

Ξεκινάω να ανέβω αλλά η μακριά πρώτη σχέση του κιβωτίου δεν μου δίνει την απαραίτητη εδώ ταχύτητα, και αφού ανέβω μερικά μέτρα βρίσκομαι με τον πίσω τροχό να σκάβει το έδαφος, όσο κι αν προσπαθώ να μετριάσω τη δύναμη με τον συμπλέκτη. Ο κινητήρας, ίδιος με αυτόν του R1200KS αλλά με διαφορετική χαρτογράφηση στην ηλεκτρονική για καλύτερη απόδοση και ανθεκτικότερους δίσκους συμπλέκτη, θα κάνει τη ζωή δύσκολη στον αναβάτη σε συνθήκες σκληρού enduro. Είναι δηλαδή πολύ δυνατός και γραμμικός, χωρίς ξεσπάσματα και κενά απόδοσης, με μπόλικη ροπή από χαμηλά και διάρκεια, κάτι ιδανικό για το χώμα και τις φλαταδούρες αλλά όχι για τα δύσκολα και ανηφορικά περάσματα, που απαιτούν έκρηξη.

Ευτυχώς οι ανηφόρες δεν κρατάνε πολύ, και η συνέχεια της βόλτας είναι σε μια μικρή πίστα με βαθιά λούκια, άλματα, μπερμ και μεγάλα και ψηλά σαμάρια – συνθήκες βέβαια που ελάχιστοι ιδιοκτήτες HP2 θα συναντήσουν στη βόλτα τους, αλλά αφού τα καθαρόαιμα πάνε άνετα, γιατί όχι και το BMW…

Στις πρώτες ευθείες της πίστας το μεγάλο δικύλινδρο μαζεύει παρανοϊκά χιλιόμετρα και περνάει πάνω από τα σαμάρια χωρίς άτσαλες αντιδράσεις, ενώ στα άλματα δεν έχει κανένα πρόβλημα, ακόμα και με το γκάζι τέρμα ανοιχτό.

Εκεί φαίνεται και η κορυφαία λειτουργία του πνευματικού αμορτισέρ. Αποσβένει όλες τις ανωμαλίες, με τον πίσω τροχό να μένει σταθερός στην πορεία του, χωρίς αναπηδήσεις δεξιά και αριστερά, ενώ επαναφέρει προοδευτικά με όση δύναμη και να συμπιεστεί.

Δεν τερμάτισε σε κανένα άλμα, που ορισμένα ήταν αρκετά μεγάλα για τα δεδομένα του βάρους της μοτοσυκλέτας, ενώ στη προσγείωση μετά τη δυνατή συμπίεση επανέφερε τέλεια, παρόλο που το είχα ΄΄ξεφουσκώσει΄΄ για να φτάνω τη μοτοσυκλέτα. Η συνεργασία του με το φρένο είναι και εδώ καταπληκτική, δίνοντας σου τη δυνατότητα να απολαύσεις ατέλειωτα ντριφτ χωρίς τη παραμικρή αναπήδηση από τον τροχό, και να τον μπλοκάρεις όπου ακριβώς θέλεις. Αυτό επίσης που μου έκανε εντύπωση στο αμορτισέρ ήταν ότι ποτέ δεν ζεστάθηκε, κρατώντας αμείωτη την απόδοσή του όλη τη μέρα. Όταν όμως πήγα να φουσκώσω με την ειδική τρόμπα που υπάρχει κάτω από τη σέλα του HP2, συνειδητοποίησα ότι αυτή είχε φύγει από τη θέσης της, καθώς δεν υπήρχε ο ιμάντας πρόσδεσης που αναφέρεται στο manual

Και πάσης ασφάλτου

Οι αγωνιστικές μου υποχρεώσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Supermoto επέβαλλαν να βρίσκομαι στην Πάτρα το βράδυ της Παρασκευής, και θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε τι κάνει το HP2 στον ανοιχτό δρόμο.

Φορτώνω τα κλασικό ΄΄λουκάνικο΄΄ με τα πράγματα μου στη πίσω πλευρά της σέλας με έναν ιμάντα και σε λίγα λεπτά βρίσκομαι να αναβοσβήνω τα φώτα μου στους αργούς ταξιδιώτες που επιμένουν να κινούνται αργά και αριστρερά.

Παρά την έλλειψη έστω και ενός μικρού φέρινγκ, η ταχύτητα ταξιδιού μπορεί να κυμανθεί από τα 140 μέχρι και τα 160 χιλιόμετρα, και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο δυνατός είναι ο αυχένας σου. Αυτός άλλωστε είναι και μόνος περιορισμός για να μη ΄΄διακοσαρίζεις΄΄ όλη μέρα, αφού ο κινητήρας έχει άφθονη δύναμη για να το κάνει, ενώ το υπόλοιπο σύνολο είναι πολύ σταθερό, παρά τα χωμάτινα ελαστικά που φοράει. Μπορεί να χωρίς καμία αστάθεια να στρίβει τέρμα τα γκάζι στις παρατεταμένες της εθνικής, και το μόνο που θέλει μια σχετική προσοχή είναι τα φρένα σε αυτές τις ταχύτητες, που απαιτούν αρκετή πίεση στη μανέτα για να επιβραδύνουν γρήγορα τη μοτοσυκλέτα.

Μετά από 105 χιλιόμετρα σταματάω σε βενζινάδικο και γεμίζω το μόλις 13 λίτρων ρεζερβουάρ με 7,5 λίτρα βενζίνης, κάτι που σημαίνει ότι η αυτονομία με συνεχείς 160άρες μπορεί να φτάσει και τα 180 χιλιόμετρα, με το trip master να ωρύεται ότι έχει μείνει από βενζίνη.

Την επόμενη του αγώνα, μια βόλτα στον Ερυμάνθο ήταν ότι έπρεπε για να δούμε τι κάνει το BMW σε ασφάλτινο επαρχιακό στροφιλίκι. Ο δρόμος ήταν νωπός σε μερικά σημεία, και μόλις οι τροχοί πατούσαν το βρεγμένο γλίστραγαν ελαφρώς, χωρίς όμως ποτέ να τρομάξουν. Η μοτοσυκλέτα κρατούσε την τροχιά της ακόμα και αν η στροφή ήταν γεμάτη λακκούβες, χώματα, χαλίκια και ότι άλλο μπορεί να σε κάνει να γλιστρήσεις, με τις αναρτήσεις να μετατρέπουν τις ανωμαλίες σε τέλειο δρόμο.

Σε καλή άσφαλτο το HP2 έστριβε με φοβερές κλίσεις για τα δεδομένα της κατασκευής του και των ελαστικών που φορούσε (Metzeler Karoo 2 φαγωμένα), και σε συνδυασμό με τον ροπάτο κινητήρα μπορείς να πηγαίνεις πολύ γρήγορα με ροή και χωρίς ακαριαίες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις.

Επίσης μπορείς και να ντριφτάρεις πολλά μέτρα πριν τη στροφή, με τον πίσω τροχό να γλιστρά με απόλυτο έλεγχο, χωρίς αναπηδήσεις και απότομες αντιδράσεις, ενώ ο εμπρός παραμένει πάντα ΄΄βιδωμένος΄΄ στην τροχιά που θα επιλέξεις.

Κάτι παραπάνω από enduro

Πώς θα σας φαινόταν να είχατε μια μοτοσυκλέτα enduro που μπορεί να πάει σχεδόν όπου και τα καθαρόαιμα, να ταξιδεύει χωρίς κανένα πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι στην Ευρώπη, και παράλληλα να στρίβει σαν καλοστημένο supermoto στους στενούς και γλιστερούς δρόμους;

Το HP2 ακούγεται σίγουρα ιδανικό γι’ αυτούς που θέλουν να ανακατέψουν όλα τα παραπάνω, αλλά τα 18.500 ευρώ (€) που κοστίζει είναι μάλλον πολλά.

Σίγουρα η οδηγική απόλαυση που προσφέρει είναι μεγάλη, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι αποσβένει το κόστος απόκτησης του.

Κατά τα άλλα, η κίνηση της Γερμανικής εταιρείας να βγάλει σε παραγωγή μια μοτοσυκλέτα αυτού του είδους είναι σίγουρα επαναστατική, ενώ οι άνθρωποι της KTM έχουν ήδη έτοιμο τον ανταγωνιστή του HP2.

Ελπίζουμε ότι η ιστορία θα επαναληφθεί, με τους Ιάπωνες να μπαίνουν κι αυτοί στο χορό των mega enduro, αν μπορούμε να τα ονομάσουμε έτσι.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ BMW HP2

Μήκος: 2.350mm

Μεταξόνιο: 1.610mm

Ίχνος: 127 min

Ύψος σέλα: 920mm

Πραγματικό βάρος χωρίς καύσιμα: 187,7 kg

Πραγματικό βάρος με καύσιμα: 197,5 kg

Κατανομή βάρους με πλήρη καύσιμα (εμπρός): 49,1 %

Κατανομή βάρους με πλήρη καύσιμα (πίσω): 50,9 %

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ

Τύπος: Τετράχρονος, αερόψυκτος, δικύλινδρος boxer με 1ΕΕΚ και 4 Β/Κ

Διάμετρος Χ Διαστάσεις (mm) Χωρητ (cc): 101Χ73/1.170

Σχέση συμπίεσης: 11:1

Ανάφλεξη: Ηλεκτρονική

Τροφοδοσία: Ψεκασμός

Σύστημα εξαγωγής: 2 σε 1

Σύστημα λίπανσης: Υγρό κάρτερ

Σύστημα εκκίνησης: Μίζα

ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Συμπλέκτης: Ξηρός μονόδισκος

Πρωτεύουσα μετάδοση/σχέση: Με γρανάζια / 1.823

Σχέσεις ταχυτήτων:

Πρώτη: 2,277

Δεύτερη: 1,583

Τρίτη: 1,259

Τέταρτη: 1,033

Πέμπτη: 0,903

Έκτη: 0,805

Τελική μετάδοση/σχέση: Με άξονα / 2,820

Συν.σχέσεις:

Πρώτη: 11,705

Δεύτερη: 8,138

Τρίτη: 6,472

Τέταρτη: 5,310

Πέμπτη: 4,642

Έκτη: 4,138

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τύπος: Ατσάλινο σωληνωτό

Πλάτος(mm): 880

Βάρος κατασκευαστή, κενή (kg): 175

Ρεζερβουάρ (l): 13

ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Εμπρός: Ανεστραμμένο τηλεσκοπικό πιρούνι

Πίσω: Σύστημα Paralever, με ένα αμορτισέρ αερίου

Διαδρομή / Διάμετρος εμπρός (mm): 270/45

Διαδρομή πίσω (mm): 250

Ρυθμίσεις εμπρός: Απόσβεση συμπίεσης και επαναφορά

Ρυθμίσεις πίσω: Προφόρτιση, απόσβεση συμπίεσης και επαναφοράς.

ΤΡΟΧΟΙ

Εμπρός ελαστικό: 90-90/21

Πίσω ελαστικό: 140-80/17

Εμπρός ζάντα: 1,85Χ21

Πίσω ζάντα: 2,5Χ17

ΦΡΕΝΑ

Εμπρός: Δίσκος 305mm με δαγκάνες δύο εμβόλων

Πίσω: Δίσκος 265mm με δαγκάνα δύο εμβόλων

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ

Ισχύς εργοστασίου (hp/rpm): 105/7.000

Ροπή εργοστασίου (kg.m/rpm): 11,7/5.500

Ειδική ισχύς: (hp/l): 89,74

Κιλά/ίππο κενή (kg/hp): 1,66

Θεωρητική ταχύτητα (km/h) ανά σχέση στο κόκκινο (7.500 rpm):

Πρώτη: 79

Δεύτερη: 114

Τρίτη: 143

Τέταρτη: 174

Πέμπτη: 199

Έκτη: 224

ΟΡΓΑΝΑ/ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Αναλογικό ταχύμετρο

Οθόνη LCD με ενδείξεις για ολικό και δύο μερικούς χιλιομετρητές, ψηφιακό ρολόι, LCD, ένδειξη θερμοκρασίας, μετρητής ωρών λειτουργίας, ενδεικτικές λυχνίες για νεκρά / πίεση λαδιού / μεγάλη σκάλα φώτων / φλας / πλάγιο σταντ, ρυθμιζόμενες μανέτες / εργαλεία / τρόμπα φουσκώματος αμορτισέρ και τροχών.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Ρύθμιση βαλβίδων (km): Κάθε 10.000

Διάκενο βαλβίδων ΕΙΣ/ΕΞ (mm): 0,15 / 0,30

Αλλαγή λαδιού (km) – Ποσότητα (l): Κάθε 10.000 / 3,95

Πίεση ελαστικών εμπρός (psi): 22

Πίεση ελαστικών πίσω (psi): 25

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ

Τελική ταχύτητα (km/h) ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ: 215

Τελική ταχύτητα (km/h) ΕΝΔΕΙΞΗ ΤΑΧΥΜΕΤΡΟΥ: 225

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ (sec)

0-400 m: 12,30

0-50 km/h: 1,79

0-100 km/h: 4,06

0-150 km/h: 8,07

0-200 km/h: 17,17

ΡΕΠΡΙΖ (sec)

Από 50km/h με τελευταία σχέση

50-100 km/h: 4,74

50-150 km/h: 9,76

50-500 km/h: 19,20

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (km/l)

Ελάχιστη: 15

Μέση: 13

Μέγιστη: 10

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ (km)

Ελάχιστη: 130

Μέση: 169

Μέγιστη: 195

ΠΗΓEΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:

Περιοδικό Moto (τεύχος 358)

post-112-1129493717_thumb.jpg

post-112-1129493746_thumb.jpg

post-112-1129493774.jpg

post-112-1129493796.jpg

post-112-1129493824_thumb.jpg

post-112-1129493846_thumb.jpg

post-112-1129493868.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

είναι και πανάκριβο (νομίζω 19000ευρώ)

Διάβασα το τεστ του ΜΟΤΟ και μου δημιουργήθηκε η εξής απορία στις επιδόσεις:

Γιατί το HP2 (ψηλότερο-χωρίς ζελατίνα) έχει τελική 215km/h και το 1200GS 208km/h?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
είναι και πανάκριβο (νομίζω 19000ευρώ)

Διάβασα το τεστ του ΜΟΤΟ και μου δημιουργήθηκε η εξής απορία στις επιδόσεις:

Γιατί το HP2 (ψηλότερο-χωρίς ζελατίνα) έχει τελική 215km/h και το 1200GS 208km/h?

<{POST_SNAPBACK}>

Το διαβασα και εγω στο ΜΟΤΟ..(γι'αυτο το πηρα!!) Μηπως οι περισσοτεροι ιπποι και το λιιιιγο λιγοτερο βαρος?

Παντως 200 κιλα στο χωμα.... :shock: Ειναι και θεμα σωματοτυπου βεβαια..Αν ημουν 2 μετρα,100 κιλα και εκανα bodybilding..ok..Oμως ειμαι 1.70 και 64 :whistling: οποτε..μηχανακι μεχρι 120 κιλα! για χωμα :)

Ασε που καθολου δεν μου αρεσει η ιδεα να διαλυω στα χωματα 18500 euros.. :lipssealed:

Av ημουν Σαουδαραβας σειχης,ισως..

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ε οχι και 19 χιλιαρικα ρε παιδες... ΗΜΑΡΤΟΝ!!! :shock:

19 χιλιαρικα για ενα... χμμμ...(γκουχου-γκουχου) εντουρο? :shock:

δεν παιρνω κανα 2 525 KαΤεΜια να κανω την κ@βλ@ μου? :this:

Ποσα μοντελα εχει κατα νου να πουλησει η ΒΜW ? ...αραγε :_unsure:

και σε ποιους απευθυνεται? Μηπως θα πας εντουραδα με 19 χιλιαρικα?

Ετσι και πεσεις... τι θα πληρωσεις? κι αν πεσουν 200 κιλα πανω σου? :lipssealed:

200 κιλα εντουραδα? μηπως κανει δωρο συνδρομη σε γυμναστηριο παραλληλα με την αγορα η BMW? :_w00t:

Μαλλον οι γερμανοι εντουραδα εννουν βολτα σε απλο-κλασσικο-χαλικακι χωματοδρομο!

Γιατι εμεις εδω στο ελλαντα εντουραδα αλλο πραγμα μου φαινεται ενοουμε! :whistling:

Τροποποιήθηκε από τον Sarevock

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

η θεωρητικά καλύτερη τελική (που στην πράξη δεν ξέρω πόσο ισχύει μια και στο 1200 η επίσημη είναι 208 αλλά έχω δει στο test ride 218 με το GPS) έρχεται από το ΑΡΚΕΤΑ μικρότερο βάρος και τους περίπου 5 περισσότερους ίππους λόγω έλειψης αντικραδασμικού άξονα

όσο για το τι μας λέει το μοτό... ήδη την έχω δει και κανονίζω για test ride το είπα στο άλλο σχετικό post με δική μου photo αν θυμάστε

IMAGE_00248.jpg

Ε οχι και 19 χιλιαρικα ρε παιδες... ΗΜΑΡΤΟΝ!!!  :shock:

19 χιλιαρικα για ενα... χμμμ...(γκουχου-γκουχου) εντουρο?  :shock:

δεν παιρνω κανα 2  525 KαΤεΜια  να κανω την κ@βλ@  μου?  :this:

Ποσα μοντελα εχει κατα νου να πουλησει η ΒΜW ? ...αραγε  :_unsure:

και σε ποιους απευθυνεται? Μηπως θα πας εντουραδα με 19 χιλιαρικα?

Ετσι και πεσεις... τι θα πληρωσεις? κι αν πεσουν 200 κιλα πανω σου?  :lipssealed:

200 κιλα εντουραδα? μηπως κανει δωρο συνδρομη σε γυμναστηριο παραλληλα με την αγορα η BMW?  :_w00t:

Μαλλον οι γερμανοι εντουραδα εννουν βολτα σε απλο-κλασσικο-χαλικακι χωματοδρομο!

Γιατι εμεις εδω στο ελλαντα εντουραδα αλλο πραγμα μου φαινεται ενοουμε!  :whistling:

<{POST_SNAPBACK}>

:thumbsdown:

μήπως λέω μήπως κάνεις ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που νιαουρίζετε 2-3 άτομα ότι κάνω εγώ;

τι δουλειά είχες σε αυτό το ποστ, για τό πόσο μη του γούστου σου είναι αυτό το μοντέλο και ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ πόσο προτιμότερα είναι ΔΥΟ ΚΤΜ;

σε υποχρέωσε κανείς να την πάρεις;

λέω εγώ τώρα, μην δίνετε σημασία τι λέω (απλά να καταγράφουμε κάποια πράγματα)

ρε δε φτιάχνετε αυτό το τόπικ θεοποίησης της ΚΤΜ να τελειώνουμε; (ή όπως ξανάπα χρησιμοποιήστε το world vs. ktm σαν ktm vs. world μια και αυτό γίνεται)

σε μοτάρντ τουλάχιστον θα σου άρεσε; και σε τέτοια έκδοση στο δείχνω

HP2_S001.jpg
Τροποποιήθηκε από τον NLS

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έτσι κι αλλιώς ΔΕΝ απευθύνεται (προς το παρόν τουλάχιστον) σε όλους διότι θα βγει

σε πολύ λίγα κομμάτια...γιαυτό και η τιμή είναι τόσο ψηλά λόγω σπανιότητας...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

η τιμή είναι ψηλά τεχνητά

η σειρά HP θα είναι σαν τα BMW M αυτοκίνητα

περιορισμένης παραγωγής

θα το κοιτάς (όχι εσύ ειδικά, γενικά μιλάω) θα λυσάς και δεν θα μπορείς να το πάρεις όχι μόνο λόγω κόστους

ο σκοπός είναι η διαφήμιση, το εξτρίμ, το κάτι διαφορετικό

σε ολόκληρες τις ΗΠΑ θα πάνε 325 κομάτια αριθμημένα ενώ στην Ελλάδα θα έρθουν 10-12 (και πάλι πολλά μου φαίνονται) και είναι ΟΛΑ είτε προπωλημένα είτε θα εξαφανιστούν μια χαρά (απούλητα να μείνουν δεν υπάρχει ελπίς, ότι και να πουν οι αναλυτές της πολυθρόνας)

μόνο το αμορτισέρ αέρα κάνει κάποια τρελά λεφτά (και θα ήθελα να το δω στο επόμενο GS ή στο υποτιθέμενο GSA)

αντιμετωπίστε στο σαν ότι είναι (ένα σπάνιο ειδικό εξτρίμ μηχανάκι) και μην του βάζετε ετικέτες... παρά ταύτα, βλέπω να ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ κατηγορία (ήδη η ΚΤΜ βγάζει κάτι αντίστοιχο) και βλέπω να δημιουργεί και κατηγορία αγώνων (mega enduro) - εδώ είστε και εδώ είμαι

(btw εγώ ήδη το καβάλησα, κόφτε τις :P :P :P )

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

σύμφωνοι, ο καθένας κάνει τις επιλογές του

ούτε εγώ θα το έπαιρνα εκτός αν είχα τρελά λεφτά

και εγώ με τόσα παίρνω το dream bike μου, βάζω και όλες τις αλλαγές που θέλω και μπορεί να μου μένουν και ρέστα για βενζίνη

αυτό δεν αναιρεί το σκοπό, την αξία κλπ. του HP2

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μια ειδική κατασκευή σε περιορισμένη παραγωγή, προορισμένη να αποτελέσει πλατφόρμα εξέλιξης για μετέπειτα εφαρμογή στα εμπορικά μοντέλα.

(Δεν χρειάζεται, «λέμε» να σκάσει στα μούτρα κάθε αθώου κατόχου GS το πνευματικό αμορτισέρ. Αλλά εάν δοκιμαστεί και εξελιχθεί να το βάλουν μετά στα πολιτικά μοντέλα.)

Ίσως και επίδειξη ισχύος-τεχνογνωσίας- γοήτρου ……………από μια εταιρία γοήτρου.

Εύγε λοιπών όπως και να έχει ! Η BMW είναι στο σωστό δρόμο και συλλαμβάνω τον εαυτό μου (που δεν μου αρέσει ο BOXER το ντούολεβερ το παραλέβερ ο άξονας τα φλάς σκόρπια στο τιμόνι η υποβοήθηση στα φρένα …………..κλπ) να βλέπω με συμπάθεια τις προσπάθειες της.

Υ.Γ

ΜπεΕμΒε-δάκιδες απανταχού μη βαράτε αυτές είναι μόνο απόψεις.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

καλημέρα

ξημέρωσε

πες μας τώρα και πως το FJR είναι καλύτερο ή χειρότερο από το R1

δεν κάθησα να στο πω όταν το είπες σε κάποιο ποστ, αλλά κάνε μου μια χάρη και μη συμφωνείς μαζί μου ποτέ :)

είναι εμφανές ότι δεν έχεις μεγάλη ιδέα από μοτό, το οποίο δεν είναι κακό (κανείς δεν ήξερε από την κοιλιά της μαμάς του, ούτε οι υπόλοιποι είμαστε ειδικοί), αλλά δεν θέλω να σχετιζόμαστε σε αυτόν τον τομέα και να με συνδέουν μαζί σου σε ότι αφορά μοτό γνώσεις :)

ευχαριστώ

:wacko:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
μήπως λέω μήπως κάνεις ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό που νιαουρίζετε 2-3 άτομα ότι κάνω εγώ;

τι δουλειά είχες σε αυτό το ποστ, για τό πόσο μη του γούστου σου είναι αυτό το μοντέλο και ΟΛΩΣ ΤΥΧΑΙΩΣ πόσο προτιμότερα είναι ΔΥΟ ΚΤΜ;

σε υποχρέωσε κανείς να την πάρεις;

λέω εγώ τώρα, μην δίνετε σημασία τι λέω (απλά να καταγράφουμε κάποια πράγματα)

ρε δε φτιάχνετε αυτό το τόπικ θεοποίησης της ΚΤΜ να τελειώνουμε; (ή όπως ξανάπα χρησιμοποιήστε το world vs. ktm σαν ktm vs. world μια και αυτό γίνεται)

σε μοτάρντ τουλάχιστον θα σου άρεσε; και σε τέτοια έκδοση στο δείχνω

<{POST_SNAPBACK}>

Τι μας λες ρε φιλαρα? Δεν θα πουμε την γνωμη μας δηλαδη?

Πως την εχεις δει?

Στο κατω κατω δεν "εφτυσα" το μηχανακι, μια απορια ειπα! Και σε πολιτισμενο επιπεδο πιστευω. Αν εχεις προβλημα τοτε.... λυστο μονο σου! :winking:

Τι θες τωρα? :this:

Ειμαι κατα των "μεγαλων" εντουρο-SM! :(

Με τα ΚΤΜ βλεπω οτι εσυ συνεχιζεις, οχι εγω. Απλα ανεφερα οτι ειναι προτιμοτερο να βγαλω κ@βλ@ με 2 μηχανακια (ειτε τα λενε ΚΤΜ ειτε ειναι CRF ειτε WR) 100 κιλων παρα με μια αρκουδα! :winking:

Καταλαβες ή να τα γραψω αναλυτικοτερα? :surrender:

Τροποποιήθηκε από τον Sarevock

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
ρε παιδιά πάλι τα ίδια??? το HP2 είναι το θέμα.... :rtfm:

<{POST_SNAPBACK}>

Αυτο ακριβως Themata...αυτο ειναι το θεμα. ΗΡ2.. αλλα μαλλον η γνωμη μας ειναι απαγορευμενη σε Threads πλην ΚΤΜ!

Ετσι? να ξερουμε ρε παιδες που να απανταμε και που οχι!

Δεν πιστευω το υφος να ηταν και να ειναι ειρωνικο...σαν καποιους ονοματα δε λεμε! :angry:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

To 8ema re magkes, themata kai gdevelek, einai to HP2 alla an sou apantaei o ka8e tixaios me tetoio eirwniko kai prosblitiko tropo ti na peis???Toso adiko me vrisketai???

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

:lipssealed::lipssealed::lipssealed::lipssealed::lipssealed::lipssealed:

ΕΛΕΟΣ

Το οδηγησε κανενας ? Καποιος μου ειπε οτι μοτο Genesis στον Πειραια δινει test ride

αλλα σε πολυ κλειστο κυκλο :cry:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
:lipssealed:  :lipssealed:  :lipssealed:  :lipssealed:  :lipssealed:  :lipssealed:

ΕΛΕΟΣ

Το οδηγησε κανενας ? Καποιος μου ειπε οτι μοτο Genesis στον Πειραια δινει test ride

αλλα σε πολυ κλειστο κυκλο  :cry:

<{POST_SNAPBACK}>

ε τι είπα εγώ ήδη;

εκεί είναι και η φωτό

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

sxediazontas enduro apo leuko xarti, an mia omada sxediastwn ethete ws dedomena ta eksis:

1200kybika :shock:

195kila :shock:

monobratso me aksona :shock::shock:

boxer kinitiras :shock::shock::shock:

tha itan toulaxiston gia klwtsies

twra autoi piran anagastika auta ws dedomena (eutyxws petaksan to telelever!)... kai ftiaksan to kalytero boxer-197kg-monobratso aksona-1200cc mixanaki pou yparxei

bravo tous, pragmatika einai athlos

twra na mou eksigisoun giati kapoios na dwsei 4000eurw!!!!! panw apo ena 1200GS gia na parei kati pou ek fysews den mporei na ta paei kala sto xwma.

me mia dyada takounia to GS pas opou paei kai to HP2

to HP2 omws de tha boresei na kanei pote auta pou kanoun ta enduro

me 19000eurw pairneis ena 1200gs kai pairneis kai ena enduro !!

kai kati allo... yparxoun kialla mixanakia pou den aksizoun ta lefta tous... omws to HP2 de tha kataferei pote na ginei fetish bike, kai auto fysika logw emfanisis

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

συμπέρασμα από αυτά που διαβάζω

1) Οι μηχανικοί της BMW είναι φυσικά για κλωτσιές αφού έκαναν αυτό που μας λέει ο κύριος από πάνω με ελαφρυντικό ότι "έπρεπε να το κάνουν". Η ερώτηση εδώ είναι γιατί έπρεπε να το κάνουν. Διαφήμιση; Η 12GS είναι ίσως το πιο μοσχοπουλημένο mega on-off παγκοσμίως φέτος (διαφωνεί κανείς;...), χρειαζόταν διαφήμιση; Γιατί να μην έφτιαχναν το HP2 βασισμένο στο F800 πχ. που είναι καινούριο και όλοι το κοιτάν περίεργα; Κάθε άποψη/απάντηση δεκτή με επιχειρήματα.

2) Το ποιός θα δώσει αυτά τα λεφτά και αν θα τα δώσει, εγώ δεν μπορώ να το απαντήσω, αλλά προφανώς η εταιρία έχει καλύτερους αναλυτές από τους Αλέφαντους του mybike γιατί από όσο ξέρω ΟΛΑ σχεδόν (αν όχι χωρίς το σχεδόν) είναι προπωλημένα παγκοσμίως.

3) "Εκ φύσεως" όπως μάλλον αναλύθηκε από τις φωτογραφίες δεν πάει καλά το HP2 (εκτός αν ο εν λόγω κύριος το πήγε εκτός δρόμου και μας το κρύβει, όπου εκεί ανακάλυψε ότι δεν πάει καλά το HP2). Το τεστ του Μοτό και άλλων εκτός Ελλάδος περιοδικών προφανώς λένε χαζομάρες και δεν πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά αφού έχουμε την ειδική ανάλυση μέσα στα πόδια μας.

4) Με 19000 ευρά παίρνεις ένα 12GS και ένα εντούρο. Σωστό. Επίσης με ένα VStrom 650 και ένα XT παίρνεις ένα 950 ή ένα 12GS... και;

5) Το GS με karoo ή TKC80 φτάνει τις δυνατότητες του HP2 το οποίο αν λάβουμε υπόψη το 3, είναι σκατά δυνατότητες. Αν πάλι δεν λάβουμε υπόψη το 3 αλλά κάποιες φώτο (όχι της BMW αλλά από τεστ τρίτων και αγώνες-δοκιμές), τότε το 12GS θα έπρεπε να κάνει καταπληκτικά πράγματα... παρακαλώ ως reference κάντε κλικ ΕΔΩ (στα δυο post μου με φωτογραφίες). Αν τα κάνει αυτά και το GS με τακούνια ή (για να αναφερθώ και στο 3) αυτό είναι "δεν τα πάω καλά στο χώμα", τότε οκ. Εγώ πάω πάσο.

6) Τελευταίο συμπέρασμα είναι ότι η εμφάνιση είναι υποκειμενικό θέμα (όπως ξέραμε όλοι νομίζω μέχρι τώρα), εκτός αν την κάνει ένα συγκεκριμένο άτομο. Οπότε όταν την κάνει αυτό το άτομο, μπορούμε να έχουμε μια ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ marketing ανάλυση για την "φετίχ" αποτυχία ενός μοντέλου.

Εντάξει είμαι σοφότερος (όσο μπορώ με το μικρό μυαλό μου). Thanks for sharing and contributing AS ALWAYS.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

18.500 € έ? :shock: άν και εμένα προσωπικά μου αρέσει η νέα BMW HP2. :whistling: άλλά πολλά τα ευρουλάκια...ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΗ..ΚΟΜΨΗ..ΠΟΙΟΤΙΚΗ..και ΑΡΙΣΤΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΗ.. :winking: Δεν είναι και άσχημο :)

post-333-1129579882.jpg

post-333-1129580220_thumb.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα