Jump to content
Sign in to follow this  
angelthing

Αντιστάσεις σε κίνηση

Recommended Posts

Χαίρουτε,

για την περίπτωση που ενδιαφέρεται κανείς, ένα ημιτελές ακόμα κειμενάκι σχετικά με τις αντιστάσεις που ασκούνται σε μια κινούμενη μηχανή. Στην παρούσα του φάση το κείμενο αναφέρεται μόνο στις αντιστάσεις λόγω κύλισης τροχών ..... :cry:

Σε μελλοντική φάση (χωρίς να μπορώ να το προσδιορίσω περαιτέρω αυτό) θα περιλαμβάνει και ανάλυση για τις αεροδυναμικές επιδράσεις.

Ουσιαστικά μαζεύω υλικό γιατί θέλω να προτείνω ένα σχετικό μάθημα επιλογής (και με πολλά άλλα καλούδια μέσα) για τα τεταρτοετάκια μου.

Θέματα copyright δεν υφίστανται καθώς και το κείμενο και οι υπολογισμοί (σε Mathematica) για τα graphaκια είναι δικά μου .....

:cheers::cheers::cheers:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Συνολικά δαπανώνται 13,88 ίπποι από την ισχύ του κινητήρα για αντιστάθμιση της τριβής κύλισης στα 225 χλμ/ω.

Εμένα μου τρωει 18,36 ίππους ρε Άγγελε! Τι να κάνω; Δίαιτα; :_zeppelin:

Για το κείμενο, :respekt: . Κατανοητό και για μην εκκολαπτόμενους αξιωματικούς. :peep:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

:_thumbsup:

Και που να δουμε και τις απωλειες απο τις αεροδυναμικες αντιστασεις! Ειχε ενα σχετικο αρθρο στους 2Τροχους προ μηνων, που μετρουσε busa, xx1100 και zzr1400, αν το βρω θα το κοπιαρω!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αγγελε καλα τους τα'πες και δεν κολωσες φιλε...Ριξτους και δυο σκαμπίλια σταυρωτα και μη μασας...Τους αλητες ε τους αλητες... :ranting3::ranting3::ranting3::ranting3:

Τι;Δεν ειστε τσακωμενοι;... :plaf: :P Τι να πω;Εισαι "αλλου" και .. :_hi::_hi::_hi: Αλλά αν θες την γνωμη μου...θα περιμενεις λιγο. :blink::blink::blink:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παίδες,

παρόλο που το άρθρο για τις αντιστάσεις σε κίνηση το έχω πιάσει μια δυο φορούλες στο καλοκαίρι μέσα δεν είναι εντελώς έτοιμο προς δημόσια βρώση ακόμα ..... αλλά που θα πάει .....

Εντωμεταξύ κάτι που έστειλα σε ένα φίλο στο(!) Αγγλία για μια πιο συμπληρωμένη έκδοση του Physics of Motoring που θα βγεί κάποτε(ς) μπορεί να ενδιαφέρει ορισμένους. Ουσιαστικά αναλύει με σχεσούλες την μετακίνση φόρτου σε μπροστά και πίσω ρόδα κατά την επιτάχυσνη ή φρενάρισμα αντίστοιχα. Ε και μια και το κάνει αυτό, συσχετίζει και την επιτάχυσνη (ή επιβράδυνση) σε g με γεωμετρικά στοιχεία μια μηχανής και το σημείο όπου σηκώνεται σούζα (ή αντίστοιχα κάνει endo).

Σόρυ που το κείμενο είναι στα Αγγλικά ..... ίσως και αν υπάρχει ενδιαφέρον να βγεί και μια Ελληνική εκδοσούλα κάποτε ....

Τονίζω ότι οι υπολογισμοί δε λαμβάνουν υπόψη (ακόμα :lol: ) κάθισμα ή επιμήκυνση της ανάρτησης λόγω μεταφοράς φορτίου ....

:cheers:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βλέπω χάρηκες τις διακοπούλες σου Άγγελε και γύρισες με ορεξούλα. :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Βλέπω χάρηκες τις διακοπούλες σου Άγγελε και γύρισες με ορεξούλα. :D

:whistling::winking:

Άλλωστε είπαμε .... κάποια πράγματα παρουσιάζουν ενδιαφέρον ..... κάποια άλλα ..... :puke:

(Προς αποφυγή παρεξηγήσεων αναφέρομαι σε μία από τις δουλειές μου)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα είχε ενδιαφέρον να κοιτάζαμε το πως προκύπτουν αυτές οι δύο σχέσεις...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Θα είχε ενδιαφέρον να κοιτάζαμε το πως προκύπτουν αυτές οι δύο σχέσεις...

Σε ποιές σχέσεις αναφέρεσαι ? (αν εννοείς τα ενδιάμεσα στάδια, άλγεβρα είναι και βασίζεται και στους ορισμούς που έχω δώσει στις φυσικές ποσότητες).

Ουσιαστικά η όλη φάση ξεκινάει από τους ορισμούς κατανομής βάρους μπρός - πίσω, το ύψος του κέντρου βάρους και ισορροπία δυνάμεων και ροπών. Κοινώς ψιλοστάνταρ πράγματα.

Το ύψος του κέντρου βάρους είναι μεταβλητό στο διάγραμμα (είναι λογικό καθώς η στάση του οδηγού το διαμορφώνει αρκετά έντονα), όπως και η επιτάχυνση σε g. Δεν λαμβάνω υπόψη για τον υπολογισμό τη μεταβολή της οριζόντιας κατανομής του κέντρου βάρους βάσει της κίνησης του αναβάτη (αν και η τάση φαίνεται από τις εξισώσεις) καθώς, όπως το αναφέρω και στο άρθρο, και την επίδραση της κίνησης της ανάρτησης.

Για το τελευταίο χρειάζονται και αρκετά πιο περίπλοκοι υπολογισμοί αλλά και στοιχεία που δεν έχω ακόμα σε αριθμητική μορφή στη διάθεσή μου (σταθερές συμπίεσης και επιμήκυνσης ανάρτησης - κατανομές για να είμαστε πιο ακριβείς καθώς σαν σύνολο η συμπεριφορά δεν είναι εντελώς γραμμική - καθώς και γωνίες εφαρμογής δυνάμεων. Χρόνο νάχω γιατί από όρεξη καλά πάμε :lol:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Άντε Άγγελε, τελείωνέ το να το κάνω προγραμματάκι για το PDA, γιατί η κατανομή βάρους κατά την επιστροφή από το Αστέρι είναι κάποιο πρόβλημα στα τούνελ της περιφερειακής Υμηττού. :o

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Όντως αν και δεν έχω εξειδίκευση στο θέμα... κάνω τη λογική υπόθεση ότι θα υπεισέλθεις και σε δυναμική ανάλυση για να είναι πιο ακριβής η μοντελοποίηση... Π΄ντως είναι πολύ ενδιαφέρον... Το αποθήκευσα. :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χαίρουτε,

μιας και ποστάρισα κάτι για το τόπικ HP vs Ροπή του Θανάση, το οποίο άπτεται έμεσα και στα θέματα αντίστασης του αέρα (βασικά λέει πως τη χρησιμοποιούμε ως αφαιρούμενη από τη δύναμη που ασκεί το μηχανάκι στο δρόμο για να υπολογίσουμε επιτάχυσνη) το ποστάρω και εδώ για να είναι μαζεμένα.

Να αναφέρω ότι η αρχική ιδέα για μοντελοποίηση με αυτή την προσέγγιση ήταν του John Robinson από το περιοδικό Performance Bikes (Αγγλία μεριά) αν και σε σχέση με τον αρχικό του κώδικα που είχαμε συζητήσει εδώ και 12-14 χρόνια (σε Basic2 κιόλας για τους παλιούς :lol:) τα πράγματα έχουν εξελιχθεί σε αρκετούς τομείς κατά πολύ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Eιπαμε.. Πριν την αγορα μοτο απο δω και μπρος, θα δινουμε διαγωνισμα στη φυσικη του λυκειου! (Εχω και ενα μηχανολογο απο το πολυτεχνειο, φιλο, θα δανειστω και τιποτις απ'αυτον! ) ;)

:lol: :lol: :P

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
αυτα τα attachment ? θα τα δουμε ? :)

Removed from the user's attachment system... (κοινως δε θα τα δουμε! :P )

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σε κάπως νεώτερη μορφή επαναφέρω το σύνδεσμο για το κείμενο που αναφέρεται στην πρόβλεψη των χαρακτηριστικών κίνησης μιας μηχανής από το δυναμοδιάγραμμά της.

Εμπεριέχει κάποιους υπολογισμούς οπότε αν δεν τα πάτε τέτοια πράγματα καθόλου ..... σας έχω προειδοποιήσει τουλάχιστον winking.gif

Ελπίζω να το βρεί κανείς ενδιαφέρον. Σταδιακά θα ποστάρω και τα υπόλοιπα σχετικά κείμενα που αναφέρονται στο τόπικ.

cheers.gif

BikeLoads

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φίλε... νοτ φάουντ

(Θα'ναι πολύ extreme πράμα είμαι σίγουρος, παίζει να ξανανέβει?)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φίλε... νοτ φάουντ

(Θα'ναι πολύ extreme πράμα είμαι σίγουρος, παίζει να ξανανέβει?)

Τώρα το είδα φίλε Heartblood

σχετικά links που μπορεί και να δουλεύουν:

https://rapidshare.c...lie_stoppie.pdf

https://rapidshare.c..._resistance.pdf

https://rapidshare.c...3/BikeLoads.pdf

Εφόσον είναι οκ και κατεβάσεις κάτι ελπίζω να το βρεις ενδιαφέρον

(και όποιος άλλος θέλει βέβαια).

αν δεν δουλεύουν τα links ειδοποίησε και θα βρούμε κάποιον τρόπο

(σε εμένα δουλεύουν οκ, σε βγάζει σε ένα αρχικό interface με το

rapidshare και αν επιλέξεις το save to your computer /download κατεβάζει το αρχείο)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τώρα το είδα φίλε Heartblood

σχετικά links που μπορεί και να δουλεύουν:

https://rapidshare.c...lie_stoppie.pdf

https://rapidshare.c..._resistance.pdf

https://rapidshare.c...3/BikeLoads.pdf

Εφόσον είναι οκ και κατεβάσεις κάτι ελπίζω να το βρεις ενδιαφέρον

(και όποιος άλλος θέλει βέβαια).

αν δεν δουλεύουν τα links ειδοποίησε και θα βρούμε κάποιον τρόπο

(σε εμένα δουλεύουν οκ, σε βγάζει σε ένα αρχικό interface με το

rapidshare και αν επιλέξεις το save to your computer /download κατεβάζει το αρχείο)

Thanks! απ'οτι είδα δουλεύουν, τα φόρτωσα στον JDownloader και περιμένω :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα