Nemethon 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26 , 2006 Αφορμή για το τόπικ αποτελεί μια απορία που είχε ο Alex_under Πριν την ανάλυση της αρχιτεκτονικής του κάθε κινητήρα ειναι σκόπιμο να γίνει μια μικρή αναφορά στους κραδασμούς των κινητήρων,απο την ύπαρξη των οποιων χαρακτιρίζεται ένας κινητήρας ομαλός ή τραχύς.Οι κρραδασμοί οφείλονται στην κίνηση των εσωτερικα παλινδρομικά κινούμενων μερών του κινητήρα και ιδικότερα των εμβόλων και τών διωστήρων τους. Τα έμβολα με τους διωστήρες τους κινούνται παλινδρομικά και περιοδικά χωρίς να εξισοροπούνται απο την ανάλογη κίνηση άλλων μηχανικων μερων. Στην πραγματικότητα ωστόσο ο άξονας κραδασμού δεν είναι ακριβώς κάθετος,διοτι οι διωστήρες δεν ανεβοκατεβαίνουν μόνο όπως τα εμβολα αλλα κινούνται και αριστερα-δεξια.Έτσι λοιπόν δημιουργείται κραδασμός και ώς προς τον οριζόντιο άξονα του κινητήρα.Η μάζα των διωστήρων είναι (συνήθως) μικρότερη απο αυτή των εμβόλων, άρα οι κραδασμοί στον κάθετο άξονα είναι πιο ισχυροι απο αυτούς στον οριζόντιο. Δικύλινδροι Κινητήρες εν σειρά Στον κινητήρα αυτό,οι κύλινδροι είναι παρατεταγμένοι σε μια ευθεία.Τα έμβολα των κυλίνδρων αυτών βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση την ίδια χρονική στιγμή.Εδω έχουμε ανάφλεξη σε κάθε περιστροφή του στροφάλου,αυτό σημαίνει χοντρικά οτι ο συνολικός κραδασμός είναι διπλάσιος του κραδασμού του μονοκύλινδρου κινητήρα.Επίσης το μεγαλύτερο ποσοστό κραδασμού εμφανίζεται στον κάθετο άξονα του κινητήρα. Η παραπάνω αρχιτεκτονική είναι η χειρότερη σχετικά με την ομαλότητα λειτουργίας.Ωστόσο η κατασκεύη ενός τετοιου κινητηρα είναι απλή και οικονομική καθως επίσης και οι διαστάσεις του πολύ μικρές. έπονται............ V, boxer Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2006 Δηλαδη το TDM εχει διπλασιους κραδασμους απο ενα DR 650 ας πουμε? (το οποιο παρεπιπτοντως δονειται σαν κομπρεσερ) Επισης το οτι τα πιστονια του βρισκονται την ιδια χρονικη στιγμη στο ιδιο σημειο,δεν μου φαινεται σωστο.Ευκολα μπορει κανεις και μονο απο τον ηχο που βγαζουν οι εξατμισεις του (ειδικα οταν εχει αφτερ μαρκετ που ακουγονται καλυτερα) να καταλαβει οτι η εκρηξη που γινεται σε καθε κυλινδρο ειναι σε διαφορετικο χρονο και οχι στον ιδιο! Παω να το ψαξω γιατι δεν ειμαι σιγουρος αλλα αυτο καταλαβαινω ΕDIT Και για του λογου το αληθες....αυτη η φωτο του στροφαλου με τα φορεμενα μπιελες/πιστονια,ειναι απο τα "εντοσθια" του TDM 900.Φαινεται καθαρα πως το ενα πιστονι ειναι ποιο ψηλα απο το αλλο. Στην περιπτωση που ηταν ακριβως στο ιδιο σημειο τα πιστονια και ειχαμε ταυτοχρονη εκρηξη,τοτε οι δυναμεις που θα εξασκουνταν πανω στον στροφαλοφορο αξονα θα ηταν πολυ μεγαλες με αποτελεσμα την αναξιοπιστια του κινητηρα και οι κραδασμοι θα ηταν υπερβολικα πολλοι ακομα και με την χρηση αντικραδασμικου αξονα! Στο TDM λοιπον δεν πιστευω οτι εχουμε τετοιους κραδασμους,αλλα ουτε και αναξιοπιστια.Το αντιθετο. 2ο EDIT Κατι που δεν προσεξα σε αυτα που εγραψες. Λες πως εχουμε αναφλεξη σε καθε περιστροφη του στροφαλου!!! Αυτο συμβαινει μονο στα διχρονα.Στα τετραχρονα πρεπει μετα την αναφλεξη να ακολουθησει μια περιστροφη του στροφαλου για να διωξει τα καυσαερια και να ρουφηξει νεο μιγμα για την επομενη αναφλεξη. Αυτη η λειτουργια δεν εχει να κανει με τον αριθμο των κυλινδρων και την διαταξη τους αλλα μονο με τους χρονους του κινητηρα. 3ο EDIT Υπηρχαν παλιοτερα καποιοι κινητηρες που λειτουργουσαν οπως λες.Δηλαδη με ταυτοχρονη κινηση των εμβολων (ηταν στην ιδια θεση την ιδια χρονικη στιγμη) αλλα με την διαφορα πως οταν ο ενας κυλινδρος εκανε συμπιεση και αναφλεξη ο αλλος εκανε εξαγωγη καυσαεριων.(Δεν ειχαμε ταυτοχρονη αναφλεξη) Αυτο συνεβαινε σε μια παλια Εγγλεζικη BSA 650 η οποια ομως ειχε φοβερο προβλημα κραδασμων οι οποιοι εκοβαν στην κυριολεξια τον κινητηρα στην μεση καποια στιγμη,γιατι τοτε δεν υπηρχε η τεχνολογια των αντικραδασμικων αξονων. Ελπιζω να μην θυμηθω τιποτα αλλο και κανω και 4ο EDIT :D Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nemethon 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2006 βρε συ εγω αλλα γράφω άλλα καταλαβαίνεις :) εγραψα εγω πουθενα οτι έχουμε ταυτόχρονη ανάφλεξη των κυλίνδρων σε δικύλινδρο κινητήρα; και υστερα λες έμενα οτι δεν προσέχω αυτα που γράφεις :P για την ανάφλεξη να με συνχωρέσεις αλλα πιστεύω πως κάνεις λάθος.Η φαση άναφλεξης του μονοκύλινδρου 4χρονου επαναλαμβάνεται κάθε 2 περιστροφές στροφάλου,ένας δικύλινδρος καθε μια περιστροφη,ένας 3κύλινδρος καθε 270 μοίρες γωνίας στροφής στροφάλου και ένας 4κυλινδρος κάθε 180 τσεκαρε τα κοιτάπια σου στον μονοκύλινδρο 2χρονο έχουμε ανάφλεξη σε κάθε περιστροφή στροφάλου ,στον δικύλινδρο 2χρονο κάθε μιση περιστροφή στροφάλου Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2006 βρε συ εγω αλλα γράφω άλλα καταλαβαίνεις :) εγραψα εγω πουθενα οτι έχουμε ταυτόχρονη ανάφλεξη των κυλίνδρων σε δικύλινδρο κινητήρα; και υστερα λες έμενα οτι δεν προσέχω αυτα που γράφεις :P Δεν ειπες για την αναφλεξη αλλα ειπες οτι τα εμβολα ειναι στην ιδια χρονικη στιγμη στο ιδιο σημειο.Κατι που δεν ισχυει στις σημερινες μοτοσυκλετες.Σου ειπα για την BSA ποιο πανω. για την ανάφλεξη να με συνχωρέσεις αλλα πιστεύω πως κάνεις λάθος.Η φαση άναφλεξης του μονοκύλινδρου 4χρονου επαναλαμβάνεται κάθε 2 περιστροφές στροφάλου,ένας δικύλινδρος καθε μια περιστροφη,ένας 3κύλινδρος καθε 270 μοίρες γωνίας στροφής στροφάλου και ένας 4κυλινδρος κάθε 180 Δεν κανω καθολου λαθος.(συμφωνα με αυτα που εγραψες περι πιστονιων στο ιδιο σημειο την ιδια χρονικη στιγμη.ΝΑΙ εχουμε αναφλεξη καθε δυο περιστροφες στα δικυλινδρα ανα εναν κυλινδρο ή ανα μια περιστροφη εναλλαξ και στους δυο κυλινδρους) τσεκαρε τα κοιτάπια σου στον μονοκύλινδρο 2χρονο έχουμε ανάφλεξη σε κάθε περιστροφή στροφάλου ,στον δικύλινδρο 2χρονο κάθε μιση περιστροφή στροφάλου <{POST_SNAPBACK}> Σωστα αυτα. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nemethon 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 27 , 2006 Σωστα αυτα. <{POST_SNAPBACK}> ALX στις σημερινές 4χρονες 2κύλινδρες εν σειρά μηχανές τα έμβολα κινούνται ταυτόχρονα (μιλάω για την πλειοψηφεία πάντα για το TDM δεν ξέρω και αυτη την στιγμή δεν έχω την πολυτέλεια του χρόνου να το ψάξω) π.χ. ενω ο ένας βρίσκεται στην φάση εκτόνωσης ο άλλος κάνει εισαγωγή.Εχω 2 βιβλία που τα γράφουν αυτά αν δεν με πιστεύεις πες μου να σκανάρω τις σελίδες.Εστω οτι δεν κινούνται ταυτόχρονα τα έμβολα στις σημερινές 4χρονες 2κύλινδρες εν σειρά μηχανές,πες μου εσύ πως κινούνται;; ΝΑΙ εχουμε αναφλεξη καθε δυο περιστροφες στα δικυλινδρα ανα εναν κυλινδρο ή ανα μια περιστροφη εναλλαξ και στους δυο κυλινδρους) η πρώτη πρόταση δεν στέκει,Στις 4χρονες ανεξάρτητα απο των αριθμό κυλίνδρων θα έχουμε πάντα αναφλεξη καθε δυο περιστροφες ανα εναν κυλινδρο έστω σε 12κύλινρη μηχανή έχουμε πάλι αναφλεξη καθε δυο περιστροφες ανα εναν κυλινδρο το ίδιο σε 6κυλινδρη,4κυλινδρη κτλ. Παντα μιλάμε για το πότε υπάρχει ανάφλεξη συνολικα στους κυλίνδρους π.χ. στον 12κύλινδρο υπάρχει ανάφλεξη ανα 60 μοίρες η δευτερη πρόταση είναι σωστα διατυπομένη αν έχεις να αντιπαραθέσεις κάτι για την ανάφλεξη please άνοιξε ενα άλλο τοπικ για να μιλήσουμε για την ανάφλεξη εκεί και μετέφερε ολα αυτά εκεί Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Typhoon 47 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2006 Χωρίς να είμαι ειδήμων επι του θέματος, θα συμφωνήσω στην άποψη ότι τα έμβολα ανεβοκατεβαίνουν μέν μαζί, αλλά βρίσκονται σε διαφορετικό χρόνο, πχ αν το ένα είναι στην εκτόνωση το δίπλα θα είναι (καταεβαίνοντας μαζί με το πρώτο)στην εισαγωγή. Βέβαια εμένα πιο λογικό θα μου φαινόταν (απο άποψη απόσβεσης των κραδασμών δηλαδή) να υπήρχε διαφορά 180 μοιρών, δηλαδή όταν το ένα έμβολο ανέβαινε, το δίπλα να κατέβαινε, εξισορροπώντας κάπως τον κραδασμο. Μιας και ειπώθηκε στην κουβέντα και η ανάφλεξη, θυμάμαι απο παλαιότερες εποχές των GP, τότε που μεσουρανούσε ακόμη ο Ντούχαν και η Honda με το NSR500. Είχε γίνει λόγος για τον κινητήρα του και πιο συγκεκριμμένα με την ανάφλεξη. Ο κινητήρας ήταν ο ίδιος αλλά αλλάζοντας την ανάφλεξη, άλλαζε τελείως η συμπεριφορά του (δε ξέρω για την ιπποδύναμη) Και μάλιστα είχαν και παρατσούκλια, τον έναν τον λέγανε big bang και τον άλλον screamer. Ο πρώτος ευνοούσε υποτίθεται την καλύτερη πρόσφυση, αφού υπήρχαν μικρα κενά-διαλειματα στην παροχή δύναμης στον τροχό και το ελαστικό μπορούσε στιγμιαία να πιάνει στην άσφαλτο καλύτερα απ ότι στον δεύτερο όπου η παροχή δύναμης προς τον τροχό ήταν συνεχόμμενη. Τέλοσπάντων, αυτό που θέλω να πώ είναι ότι περα απο την αρχιτεκτονική σημαντικό ρόλο παίζει και η ανάφλεξη και η τοποθέτηση των μπιελών επάνω στο στροφαλοφόρο. (το λέω πολύ περιφραστικά γιατι δε μπορώ να το εκφράσω αλλιώς.) memethon συμφωνώ με την υπογραφή σου... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2006 Για του λογου το αληθες ομως φιλε μου εβαλα φωτο απο τον στροφαλο και τα πιστονια του TDM,τα οποια σε καμμια περιπτωση δεν ανεβοκατεβαινουν μαζι.Φαινεται καθαρα. Εξαλλου ποσα συγχρονα μηχανακια ξερετε να ειναι σημερα Ι2? Eκτος του TDM εγω ξερω το KLE 500 και το ΕR 5 της Kawasaki που φορουσε βεβαια τον ιδιο κινητηρα με το KLE. Δεν θυμαμαι αλλα (μεγαλα μηχανακια να ειναι ετσι) Γνωριζει καποιος πως κινουνται τα εμβολα σε αυτα τα μηχανακια να μας πει? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gdevelek 6 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2006 sto TDM υπάρχει διαφορά φάσης 270 μοιρών πολλοί έχουν γράψει πως αυτή η διαφορά του δίνει ιδιότητες V2 δεν γνωρίζω για τα άλλα δύο μηχανάκια Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Typhoon 47 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2006 @ALX όντως έχεις απόλυτο δίκιο.Δεν είχα προσέξει την φωτό.Φαίνεται όντως ότι δεν ανεβοκατεβαίνουν μαζί.Φαίνεται αν προσέξεις τα κομβία του στροφάλου.. Για το ΚLE και το ER5, δε ξέρω ακριβώς πως κινούνται, αλλά γνωρίζω ότι είναι ο "μισός"κινητήρας απο το παλιό GPZ που ήταν 4κύλινδρο.. Πάντως έχω ακούσει ότι η τοποθέτηση των μπιελών στον στροφαλοφόρο (εννοώ την σχετική θέση μεταξύ τους)δίνει πολύ ιδαίτερα χαρακτηριστικά στον κινητήρα. Παράδειγμα μου είχαν πεί για τον ήχο απο μια Ducati και μια Harley. V2 έχουν κι οι δυό, αλλά ακούγονται εντελώς διαφορετικά. Δε μιλάω για απόδοση, αλλά για ήχο. Για αυτό το άρρυθμο ρελαντι της Harley και το πιο στακάτο της Ducati. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nemethon 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2006 Τα kawasaki kle 500 και 250 eliminator ειναι 2κυλινδροι εν σειρα,εχω δει τα manual και λειτουργούν οπως περιέγραψα παραπάνω,εγω πιστεύω οτι και to ΤDΜ λειτουργεί οπως περιέγραψα,απλα ίσως στην φωτογραφια δεν φαίνεται σωστα γιατι είναι απο 3διαστατη λήψη.Δεν είναι λογικο να έχουν αυτη την διαφορά τα 2 έμβολα γιατι ο στροφαλος δεν θα άντεχε και δεν θα μπορούσε να εκμεταλευτεί την κινητική ενέργεια. Σε όλα τα δυκύλινδρα,πολυκύλινδρα οι κύλινδροι έχουν διαφορά φάσης 180 ή 0 μοίρών δηλαδή σε οποιοδήποτε μοτερ με 2 ή παραπάνω κυλίνδρους οταν το ένα έμβολο βρίσκεται στο Ανω Νεκρο Σημείο τοτε κάποια (ή το άλλο) θα βρισκονται στο Α.Ν.Σ. και κάποια άλλα στο Κ.Ν.Σ,εκτος απο τις γνωστές διατάξεις V(ολων των υπάρχουσων μοιρών και κυλίνδρων), I4, boxer,κτλ αλλα και σε VR6,W12,W16 , ποτε δεν έχω διαβάσει να υπάρχει άλλη γωνια εκτός απο αυτές. typhoon το μονο κοινο των ducati και harley ειναι οτι και οι δυο έχουν 2κύλινδρο V,είπαμε τα ducati ειναι χαλια :P αλλα όχι και έτσι ,τα ducati έχουν V με περιεχόμενη γωνία 90 μοιρών ενω τα harley (αν θυμάμαι καλα) 45 , σε λίγο θα δεις οτι παιζει μεγάλο ρόλο η γωνία....... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ducduc 4 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2006 Για αυτό το άρρυθμο ρελαντι της Harley και το πιο στακάτο της Ducati. <{POST_SNAPBACK}> Νομιζω οτι θελω το atante να ειναι λιγο pizicatto Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nemethon 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 28 , 2006 (τροποποιήθηκε) Δυκύλινδροι (συνέχεια) σε διάταξη V Πολλές συγχρονες μοτοσυκλέτες κάνουν χρήση κινητήρων V2.Oι κινητήρες αυτοί ειναι δικύλινδροι,όμως σχηματίζουν οι κυλινδροί μεταξύ τους γωνία.Η γωνια διαφέρει στη σχεδιάση του κάθε κατασκευαστή.Με την αρχιτεκτονική αυτή έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματα του δικύλινδρου κινητήρα, εξαλείφοντας σε μεγάλο βαθμό την τραχύτητα κα τη μη πολιτισμένη λειτουργία της εν σειρα διαταξης (και σε αυτο το σημειο θα έρθει ο αγαπητός ALX και θα μου πει εχεις ακούσει ή αισθανθει πως δουλεύει π.χ. ένα 749 σε σχέση με το ΤDM?? ναι και βέβαια το TDM λειτουργεί πιο ομαλα γιατι για την δημιουργία κραδασμών πέρα απο την αρχιτεκτονική ειναι υπέυθυνο και το προφίλ των εκκεντροφόρων,το αβανς, διαμέτρος-διαδρομή εμβόλου,αντικραδασμικοί άξονες κτλ.Για συγκρινε ομως ΑLX το ΤDM με ένα varadero ή με ένα V-strom πιο δουλεύει πιο ομαλά; ) επιπεδοι (Boxer) κινητήρες όλοι οι επίπεδοι κινητήρες ανεξάρτητα απο τον αριθμό κυλίνδρων με τους οποίυς είναι εφοδιασμένοι, επιτυγχάνουν ιδανική ισσοροπία των κινούμενων μερών τους.Αυτο συμβαίνει διοτι κάθε στιγμή, η κίνηση του κάθε εμβόλου εξισορροπείται απο την κίνηση του απέναντι.Ετσι στους κινητήρες αυτούς παρατηρούμε μαια απόλυτα ισσοροπιμένη λειτουργία και ισσοροπία δυνάμεων η οποια επιτρέπει στον κινητήρα να λειτουργεί απροβλημάτιστα χωρις να αναγκάζει παντα τους σχεδιαστές να κατασκεύαζουν αντίβαρα και αντικραδασμικούς άξονες.Ωστόσο οι επίπεδοι κινητήρες έχουν μεγάλες διαστάσεις και είναι αρκετα δύσκολο να τοποθετηθούν σε μικρές μηχανές,καθώς επίσης έχουν αρκετα μεγαλύτερο κόστος κατασκευής. παίζοντας με τις γωνίες παρακάτω έχω παραθέσει στην πρώτη στήλη περιεχόμενες γωνίες μεταξύ κυλίνδρων ενω στην δευτερη είναι η αντιστοιχη τιμη της μέγιστης κάθετης δύναμης κάθε γωνίας 360 Degree Crank Crank Phase Angle________________FW Max _______0°_______________________ 2.572 ______18°________________________2.519 ______26°________________________2.363 ______54°________________________2.114 ______72°________________________1.789 ______90°________________________1.409* _____108°________________________1.348 _____126°________________________1.241 _____144°________________________1.079 _____162°________________________0.857 _____180°________________________0.572 (Best) ο στρόφαλος 180 μοιρών εχει άψογη αρχική ισσοροπια αλλα οχι δευτερέυουσα. Ο 90αρης στρόφαλος απο την άλλη μερια είναι καλύτερος απο τον 360αρη (0 μοιρες) αλλα αρκετα κατώτερος σε θέμα ισσοροπίας σε σχέση με τον 180αρη.Το γεγονος του οτι οι παλμοι ισχύος στον 360αρη δεν είναι διανεμημένα ομοιόμορφα σημαίνει οτι η ροπή θα παρουσιάζει ανωμαλίες 180 μοιρες VS 90 μοιρες οπου FH=F horizontal και που FV=F vertical ειναι καλύτερος ο 180αρης που παρόλο δεν έχει καθόλου οριζοντιες δυνάμεις στον στρόφαλο αλλα συγκεντρώνει μεγαλύτερα φορτια; ή ο 90αρης που παρόλο ασκούνται οριζόντιες δυνάμεις δεν ασκούνται τόσο μεγάλα φορτία; ALX σε περιμένω Τροποποιήθηκε Μάρτιος 1 , 2006 από τον ALX Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ALX™ 3.016 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2006 Ουδεν σχολιο :P Βρε συ...αυτα που εγραψα περι TDM ηταν καθαρα για το θεμα της θεσης των πιστονιων στην ιδια χρονικη στιγμη(κατι που το ειχα ακουσει ξανα).Δεν θελω να μπω σε αντιπαραθεση μαζι σου και ουτε να το παιξω ξερολας.Δεν γινεται να τα ξερουμε ολα σ αυτη την ζωη. Η τεχνολογια των κινητηρων ειναι πολυπλοκη.Μια μικροδιαφορα οπως λες και συ μπορει να φερει τα πανω κατω ακομα και σε εναν ολοιδιο κινητηρα στο πως δουλευει,πως συμπεριφερεται,και πως αποδιδει την δυναμη του. Keep οn the good work Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nemethon 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 1 , 2006 Τρικύλινδρος εν σειρά Στους κινητήρες αυτου του τύπου βρίσκουμε 3 κυλίνδρους παρατεταγμένους σε μια ευθεία εδω έχουμε ανάφλεξη κάθε 240 μοίρες γωνιακής περιστροφής του στροφάλου ενω η ακολουθία της ανάφλεξης είναι κύλινδρος 1 - κύλινδρος 3 - κύλινδρος 2 (1-3-2) παρατηρώντας την αρχιτεκτονική του κινητήρα αυτού,βλέπουμε πως ο στροφαλοφόρος άξονας δείχνει απολυτα ζυγισμένος.Ασχέτως δηλαδή τις θεσεις των εμβόλων,το κέντρο μάζας όλων των κινούμενων μερών παραμένει στο ίδιο σημείο.Συνεπώς δεν έχουμε εμφάνηση κραδασμών.Τα παραπάνω ισχύουν σε ένα βαθμο αλλα όχι απολύτα.αυτο διοτι ο στροφαλοφόρος άξονας δεν είναι σημείο,αλλα έχει μηκος και μαλιστα σημαντικο.Επίσης οι διωστήρες και τα έμβολα είναι συδεδεμένα με τον στροφαλο στα άκρα και οχι στο κέντρο αυτου ,αρα οι δυνάμεις που ασκούν στα 3 σημεία συνδεσής τους με τον στροφαλοφόρο δημιουργούν παλινδρομική κίνηση.Στους κινητήρες αυοτυ του τυπου δεν εμφανίζονται κραδασμοί και αναπηδήσεις στον κάθετο άξονα του κινητήρα αλλα δονήσεις των άκρων ως προς το κέντρο σημμετρίας του κινητήρα που είναι περίπου στο μέσο του στροφάλου. Για την εξάληψη του παραπάνω φαινομένου αλλα και γενικότερα των κραδασμών κάθε είδους, οι σχεδιαστές κινητήρων επινόησαν τους αντικραδασμικούς άξονες. Οι αξονες αυτοι τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις παράλληλα με τον στροφαλοφόρο άξονα και είναι εφοδιασμένοι με αντίβαρα.Τα αντίβαρα είναι τοποθετημένα σε αντιστοιχία με την τοποθέτηση διωστήρων και των εμβόλων τον στροφαλο. Οι αντικραδασμικοι λοιπόν παίρνουν κίνηση απο τον στροφαλο και κινούνται με τέτοιο τρόπο ωστε τα αντιβαρά τους να κινούνται αντιδιαμετρικά μετα παλινδρομούντα μέρη του στροφάλου.Με αυτον τον τρόπο "μηδενίζονται" σχεδόν οι κραδασμοί. Ωστόσο για να κινηθεί ο ένας ή οι περισσότεροι αντικραδασμικοί άξονες απαιτήται κατανάλωση μέρους της ισχύος που δημιουργεί ο κινητήρας.Συνεπώς οσο πιο ομαλή η λειοτουργία του κινητήρα τόσο ελαφρύτεροι και λιγότεροι αντικραδασμικοί άξονες χρειάζονται Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nemethon 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 13 , 2006 τελευταίο και καλύτερο :D άφησα τον τετρακύλινδρο εν σειρά ο τετρακύλινδρος εν σειρά είναι ένας απο τους πιο διαδεδομένους κινητήρες στην βιομηχανία των μοτοσυκλετών.Οι κύλινδροι των κινητήρων αυτής της κατηγορίας παρατάσσονται σε σειρά κατα μήκος του στροφάλου.Επίσης έχει προαναφερθεί κάθε μιση περιστροφή του στροφάλου συμβαίνει και μια ανάφλεξη σερ έναν απο τους κύλινδρους του κινητήρα.Αρα 2 απο τα 4 έμβολα βρίσκονται στην ίδια θέση την ίδια στιγμή και κινούνται στην ίδια κατευθυνση ενω τα αλλα 2 δημιουργούν επίσης ζευγάρι.Ξια να αποφύγουν την παλινδρομική κίνηση απο άκρο σε άκρο του στροφάλου (οπως στον 3κύλινδρο κινητήρα).Ηδιαταξη αυτή είναι απολυτα συμμετρική και για να επιτευχθεί τα έμβολα 1 και 4 δημιούργησαν ένα ζεύγος και άλλο ζεύγος τα 2 και 3.Με αυτόν τον τρόπο η κίνηση του εμβόλου 1 εξισσοροπείται απο τησυμμετρική κίνηση του έμβολου 4.Ομοίως και για τα 2 και 3 Με την παραπάνω διάταξη έχουμε πρακτικά εξάλειψη της παλιδρόμησης των άκρων του κινητήρα.Ομως παραμένει το πρόβλημα των κραδασμών στον κάθετο άξονα.Εκπρώτης όψεως φαίνεται οτι η κίνηση του εμβόλου 1 στον κάθετο άξονα εξισσοροπείται απο την κίνηση του εμβόλου 2,ωστόσο αυτο δεν ισχύει απολύτα.Στην πραγματηκότητα οπως φαίνεται στα παρακάτω σχήματα η διάταξη των περιστρεφόμενων και παλιδρομούμενων μαζών δεν είναι τελείως συμμετρική ως προς τον άξονα περιστροφής του στροφάλου (σε αντίθεση με τον boxer που είναι ).Αυτο έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνηση κραδασμών,οι οποίο μάλιστα εντείνονται οσο μεγαλώνει ο ρυθμός περιστροφής και η χωρητηκότητα των κινητήρων όπως φαίνεται στα παραπάνω σχήματα,στον επίπεδο κινητήρα τα ζευγη των εμβόλων βρίσκονται πάντα σε αντίθετες θέσεις,κατευθύνσεις και με αντίθετες ταχύτητες,συνεπώς όλλες οι δυναμεις αλληλοεξουδετερώνονται (θεωριτικά).Δεν συμβαίνει βέβαια το ίδιο στον εν σειρά λόγω της μικρής διαφοράς που εμφανίζουν στην παλινδρόμηση. τελικά το ερώτημα που προκείπτει απο τα παραπάνω είναι: Γιατι οι κατασκευαστές επιμένουν στο σχεδιασμοκαι χρήση τετρακύλινδρων σήμερα; Η απάντηση είναια απλή τα πλεονεκτήματα αυτου του κινητήρα είναι τόσα πολλα που είναι προτημότερο να επιλύυει το πρόβλημα των κραδασμών με διαφορές τεχνικές παρα να αλλαχτεί όλη η φιλοσοφία κατασκεύης κινητήρων,ο 4κύλινδρος εν σειρά είναι ιδιαίτερα συμπαγής στη κατασκευή του,αρκετα εύκολος στην παραγωγή σε μαζικο επίπεδο και η συμμετρική φιλοσοφία κατασκεύης του επιτρέπει την λειτουργία του σε μεγάλο αριθμό στροφών με οτι αυτο συνεπάγεται πηγές: 1.παλια εργασία μου 2.Richard van Basshuysen, Fred Schäfer Handbuch Verbrennungsmotor Grundlagen, Komponenten, Systeme, Perspektiven 3. John Heywood internal combustion engine Funtamentals 4.Wikipedia.com Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Typhoon 47 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2006 ο 4κύλινδρος εν σειρά είναι ιδιαίτερα συμπαγής στη κατασκευή του,αρκετα εύκολος στην παραγωγή σε μαζικο επίπεδο και η συμμετρική φιλοσοφία κατασκεύης του επιτρέπει την λειτουργία του σε μεγάλο αριθμό στροφών με οτι αυτο συνεπάγεται Αρχικά να σε ευχαριστήσουμε memethon για τα άρθρα σου και τις πληροφορίες που προσφέρουν, σου αξίζουν συγχαρητήρια για τον κόπο και το αποτελέσμα! Ένα μικρό πρόσθετο σχόλιο γιατί οι κατασκευαστές επιμένουν στον τετρακύλινδρο εν σειρά. Πολλές φορές στο οπλοστάσιο του μαρκετινγκ για την μάχη των εντυπώσεων στα περιοδικά και στις συγκρίσεις χρησιμοποιείται η απόλυτη ιπποδύναμη. Όλοι χαζεύουμε και μένουμε με το στόμα ανοιχτό μπροστά στα τετρακύλινδρα τέρατα με τα 180 άλογα.Hayabusa, ZX12, R1, Blackbird, CBR1000RR, ΖΧ14... Αυτά είναι η αιχμή του δόρατος για τις εταιρείες και τα τμήματα μάρκετινγκ. Αλλά και τα 600, που θεωρούνται πιο εμπορικά, πάλι το τετρακύλινδρο εν σειρά χρησιμοποιούν.Θέλει ο άλλος να πάρει μηχανή...ποιά βγάζει τα πιο πολλά άλογα σκέφτεται (τουλάχιστον η πλειοψηφία, υπάρχουν και συνηδητοποιημένοι.) Δηλαδή ο τετρακύλινδρος εν σειρά προσφέρει φτηνά γκάζια, αυτό που θέλει το ευρύ αγοραστικό κοινό. Αντίθετα οι υπόλοιπες διατάξεις προσφέρουν άλλα πλεονεκτήματα εκτός απο το φτηνό γκάζι. Γι αυτό και προτιμόνται απο μεγαλύτερες ηλικιές (no offence!εννοώ ότι δεν τα ονειρεύονται τόσο πολύ οι πιτσιρικάδες!)Άλλά όταν μεγαλώσουν όλοι θα γούσταραν μια ΒΜW (τουλάχιστον εγώ!!!!) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Alex_Under 4 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2006 Well done, Nemethon.... Θα ήθελα να συνεχίσεις σε παρακαλώ. Μέχρι τώρα αυτά που είπες ήταν λίγο εως πολύ γνωστά (όχι φυσικά στον βαθμό της ανάλυσης που εξέθεσες αλλά πολλά πράγματα είναι εύκολο να τα υποθέσεις). Εμένα πάντα με προβλημάτιζε το πως λειτουργούν οι κινητήρες με αριθμό εμβόλων μεγαλύτερου του 4 και ΟΧΙ πολλαπλάσιο του 4 π.χ. 5κίλυνδροι, 6κύλινδροι, 7κίλυνδροι (αλήθεια δεν έχω ακούσει ποτέ για 7κύλινδρο). Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nemethon 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2006 οτι θέλει ο Αlexακος............ απλα δεν ανέφερα γιατι δεν υπάρχουν σε μηχανές τέτοιου είδους κινητήρες (εκτος απο την Goldwing που αν θυμάμαι καλα έχει 6 κυλινδρο εν σειρά) οσο για 7κύλινδρο εν σειρά (σε V δεν γίνεται να υπάρξει) ...... δεν κατασκευάζεται λόγω του πολύ μεγάλου μήκους του. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Alex_Under 4 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2006 (τροποποιήθηκε) οτι θέλει ο Αlexακος............ απλα δεν ανέφερα γιατι δεν υπάρχουν σε μηχανές τέτοιου είδους κινητήρες (εκτος απο την Goldwing που αν θυμάμαι καλα έχει 6 κυλινδρο εν σειρά) Διόρθωση: Η Goldwing έχει 6κίλυνδρο boxer ...οσο για 7κύλινδρο εν σειρά (σε V δεν γίνεται να υπάρξει) ...... δεν κατασκευάζεται λόγω του πολύ μεγάλου μήκους του. Εγώ μιλάω γενικότερα για κινητήρες και όχι για κινητήρες μοτοσυκλετών. Φυσικα και υπάρχουν περιορισμοί χώρου για πολυκίλινδρους κινητήρες μοτοσυκλετών, αλλά γιατί να μην μπορεί να υπάρξει 7κίλυνδρος V σε αυτοκίνητο? Ξήγα μού το σε παρακαλώ... Τροποποιήθηκε Μάρτιος 14 , 2006 από τον Alex_Under Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nemethon 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15 , 2006 εξήγηση για να μην γίνει παρέξήγηση :D οι κινητήρες που θα αναφερθούν απο δω και πέρα τους συναντάμε ως επι το πλείστω σχεδόν μόνο σε αυτοκίνητα πεντακύλινδρος εν σειρά οι κινητήρες αυτοι αποτελούν σπάνιο "θέαμα" σήμερα αλλα και στις παλαιότερες εποχές της αυτοκίνησης.Στον πεντακύλινδρο εν σειρά παρατηρούμε μια ανάφλεξη κάθε 144 μοίρες γωνιακής περιστροφής του στροφαλοφόρου άξονα.Η αρχιτεκτονική του πεντακύλινδρου κινητήρα έχει τα δικά της πλονεκτήματα και μειονεκτήματα.Βασικό πλεονέκτημα είναι το γεγονός οτι γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ 4κύλινδορυ και 6κύλινδρου(οπου θα γίνει για αυτον αναφορά παρακάτω ) .Συγκρίνοντας τον 5 κύλινδρο με τον 4κύλιδρο παρατηρούμε την έλλειψη ενός εκ των 2 που έχουν σηνήθως οι "μεγάλοι" 4κύλιδροι κινητήρες αντικραδασμικό άξονα.Αυτο οφείλεται στο οτι δεν παρουσιάζει τη συγκέντρωση περιστρεφώμενων μαζών μακρια απο τον άξονα περιστροφής του στροφαλοφόρου Συκγκρίνοντας τον με τον 6κύλινδρο σε σειρά παρατηρούμε πιο συμπαγής διαστάσεις που οριακά του επιτρέπουν την τοποθέτηση του εγκάρσια σε προσθινοκίνητα αμάξια* κάτι που δεν συμβαίνει με τον 6κύλινδρο *προσωπική εμπειρά απο συγκεκριμένο μοτέρ (Fiat coupe 20v turbo) απο οπου για να αλλαχθεί ιμάντας εκκεντροφόρου,δυναμου,αντλίας νερού κτλ πρέπει να κατεβει το μοτέρ σε διάταξη V (RC 211) η honda έκανε πρόταση πριν παρουσιάσει τον V-5 να εξισωθεί το βάρος των τετρακύλινδρων με τους πεντακύλινδρους κιντήρες στα motogp,επειδή η honda παλαιοτερα ειχε τρέξει σε αγώνες με πεντακύλινδρο εν σειρά κινητήρα και φαντάστηκαν οι ανταγωνιστές της οτι πάλι το ίδιο θα έκανε.........και δεν προέβαλαν καμια αντιπαράθεση γιατι μονο μειονεκτήματα μπορει να δημιουργησει παρα πλεονεκτήματα σε μια μηχανή motogp ήξεραν..........ελα μου ντε που δεν ήταν εν σειρα...... οταν έγινε παρουσίαση του V-5 πολλοί παραξενεύτηκαν γιατι οι περιορισμένες διαστάσεις του δεν συνηγορούσαν στην πιθανολογούμενη υπαρξη αντικραδασμικού άξονα στο εσωτερικό του.Ενός πρόσθετου άξονα δηλαδή ο οποίος θα διέθετε περιστρεφόμενα αντίβαρα που θα αναλάμβανε την εξάλειψη των κραδασμών που θα έπρεπε φυσιολογικά να παράγει ένας κηνητήρας με μια τόσο ιδιόμορφη διάταξη.Λιγο αργότερα έμειναν όλοι με ανοιχτο το στόμα, ο πεντακύλινδρος αυτός ήταν 2 κινητήρες στην συσκευασία του ενός!!!!!!! ο ένας ήταν ένας V-4 με τα έμβολα κάθε πλευράς κυλίνδρων να ανεβοκατεβαίνουν ταυτόχρονα.Ενας κινητήρας που εαν η περιεχόμενη γωνία ήταν 90 μοιρες θα είχε το τέλειο ζυγισμα ως προς τους κραδασμούς των οποία η συχνότητα είναι ίδια με αυτή της περιστροφής του κινητήρα,τέτοιον για παράδειγμα έχει η ducati στα motogp.Βέβαια η περιεχόμενη γωνία του κηνητήρα της honda ήταν αισθητα μικρότερη απο 90 κατι που του προσφέρει τοσο μικρές διαστάσεις.Το σίγουρο ήταν σε έναν τέτοιο 4κύλινδρο με τέτοια περιεχόμενη γωνία θα γινόταν αναποφευκτα η αιτία παραγωγής των προαναφερθέντων κραδασμών. και εδω βρίσκεται όλο το μυστικό.......ο κινητήρας είχε επίτηδες αυτη την διαταξη ωστε να παράγει επιτηδες το συγκεκριμένο είδος κραδασμών.............για να τους εξουδετερώνει (για να το πούμε πιο σωστά γίνεται αντιστάθμιση κραδασμών) ..........ο δεύτερος...........που είναι μονοκύλινρδος κινήτηρας παράγοντας ταυτόχρονα και επιπλόν ισχύ :lol: :lol: Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
paramedicgf 2 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15 , 2006 Nemethon εύγε παιδί μου.Μία συλλεκτική μπλούζα του site στο παιδί. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Alex_Under 4 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 15 , 2006 πεντακύλινδρος εν σειρά οι κινητήρες αυτοι αποτελούν σπάνιο "θέαμα" σήμερα αλλα και στις παλαιότερες εποχές της αυτοκίνησης. Αν δεν απατώμαι, το νέο Ford Focus St (αυτό το περτικαλί) με τα 220+ άλογα είναι πεντακύλινδρο. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
spdphoto 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26 , 2006 Στο TDM παιδιά, ο στρόφαλος είναι έτσι που δίνει 270 μοίρες διαφορά μεταξύ των πιστονιών, το οποίο απλά σημαίνει πως ο κινητήρας, είναι V90. Δεν έχει σημασία που τα 2 πιστόνια είναι σε σειρά το ένα δίπλα στο άλλο, σημασία έχει ότι ακούγεται και συμπεριφέρεται σαν V90. Ποτέ δεν σκάνε 2 αναφλέξεις μαζί. Σε καμία μηχανή. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
black_hawk 573 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26 , 2006 (τροποποιήθηκε) ....Μονο σε κατι παλιες δικυλινδρες,"εν σειρα" ENFIELD... ;) (...ΝΑΙ! Οι αγγλοι το ειχαν δοκιμασει ΚΑΙ! αυτο! ) Τροποποιήθηκε Ιούλιος 26 , 2006 από τον black_hawk Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
stelios 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26 , 2006 Στο TDM παιδιά, ο στρόφαλος είναι έτσι που δίνει 270 μοίρες διαφορά μεταξύ των πιστονιών, το οποίο απλά σημαίνει πως ο κινητήρας, είναι V90. Δεν έχει σημασία που τα 2 πιστόνια είναι σε σειρά το ένα δίπλα στο άλλο, σημασία έχει ότι ακούγεται και συμπεριφέρεται σαν V90. Ποτέ δεν σκάνε 2 αναφλέξεις μαζί. Σε καμία μηχανή. Αν θυμάμαι καλά το μοτέρ του TDM έχει προέλθει από το Super Tenere που ήταν το μισό του τετρακύλινδρου FZR 1000 (Genesis) . Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες