Jump to content
wildbilly

Αγριομπίλυζας και Χαρούληζας τριγύρω στα Βαλκάνια και πιο πέρα...

Recommended Posts

Έχουν περάσει αρκετές μέρες που γυρίσαμε από το ταξίδι κι όμως αρνούμαι πεισματικά να ασχοληθώ με τη τακτοποίηση του εξοπλισμού που είχα μαζί μου τις 13 αυτές μέρες. Αρνούμαι πεισματικά να ανοίξω το μίνι laptop που αποθηκεύαμε κάθε δεύτερο βράδυ φωτογραφίες και βιντεάκια. Μια διάθεση οριακά καταθλιπτική, που ξεκίνησε να μου κλείνει το μάτι, ουσιαστικά τη τελευταία μέρα. Από την ώρα που ξεκινήσαμε να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα επί ελληνικού εδάφους έχοντας αποχαιρετήσει τον Αποστόλη και τη Ρένα στη Λαμία.

Τους αξιολάτρευτους κουμπάρους του Βασίλη που σε κάθε μας εξόρμηση μας με πέρασμα από τη πόλη τους, είναι η όαση μας. Πάντα έτοιμοι να μας υποδεχτούν με το χαμόγελο στα χείλη και το τραπέζι τους γεμάτο. Ένα φωτεινό σημαδάκι στο χάρτη που μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε μέχρι να φτάσουμε στο κατώφλι τους. Τα λόγια δεν είναι αρκετά για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη καλοσύνη τους και τη συμπάθεια που τους τρέφω, οπότε και δε θα σας κουράσω. Απλά τους ευχαριστώ.

Το γιατί αρνούμαι μάλλον εύκολο να το καταλάβει κάποιος. Είναι η επισφράγιση του τέλους κι αυτής της εξόρμησης, την οποία μεταθέτω στο μέλλον. Όσο κοντινό κι αν είναι. Αισθάνομαι μετέωρος. Μεταξύ 2 κόσμων. Του καθημερινού και του μαγικού – ταξιδιωτικού.

Μιλώντας με το Βασίλη στο ταξίδι, στριμώχνει σε μια φράση του την ατάκα: «... θα γυρίσουμε πίσω στη πραγματικότητα...», αλλά κάτι με σπρώχνει εκείνη τη στιγμή και τον διακόπτω λέγοντας: «Και τι σε κάνει να πιστέυεις ότι θα επιστρέψουμε στη πραγματικότητα; Γιατί δεν είναι αυτό η πραγματικότητα κι απλά θα επιστρέψουμε... [παύση να βρω κατάλληλη λέξη] στη καθημερινότητα;»

Κυριακή 14/7/2013, ώρα 23.35 μήνυμα στο κινητό από Βασίλη Καπόγιαννη: “check your email”.

Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ημέρα 1, Κόρινθος-Πρέβεζα, 285 χλμ

Είμαι εδώ και 4 μήνες σε αλλοπρόσαλλη κατάσταση . Έπειτα από την αποθεραπεία από το ατύχημα που με κράτησε 4 μήνες σχεδόν μακρυά από το δρόμο, έχω κάνει ήδη 4.500 χλμ σε βόλτες περιμένοντας το ταξίδι…η διαδρομή έχει βγεί από τότε, τα ξενοδοχεία τα έκλεισα από τον Απρίλη, οι χάρτες είναι περασμένοι στο gps και στο κινητό, το μοτοσακό είναι αξιόμαχο, βγαλμένο από εξονυχιστικό σέρβις , όλα τα χαρτιά μου είναι έτοιμα, τα πράγματα μου έτοιμα στις βαλίτσες (ευγενική χορηγία του εντουρο-κουμπάρου μου)…Στη δουλειά γυρνάω γύρω-γύρω από τον εαυτό μου για να τακτοποιήσω κάθε λεπτομέρεια πριν φύγω…τη μαγική στιγμή φωνάζω «φεύγωωωωωωωω» και πλημυρίζω από αδρεναλίνη…μπουκιά δε μπορώ να φάω από την ένταση και φτάνω σπίτι την ώρα που φτάνει και ο Χαρούληζας…ο αγαπημένος συνταξιδιώτης, ήρεμη δύναμη και με απέραντη υπομονή στις παραξενιές μου…ναι ήρθε! Αγκαλιαζόμαστε και σύντομα είμαστε έτοιμοι!!!!

DSC07503.jpg

Τροποποιήθηκε από τον wildbilly

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πώς συμβαίνει άραγε και στη δική μου περίπτωση να έχω δικά μου ζητήματα που με ταλαιπωρούν και να είμαι υπ’ ατμόν, δε ξέρω. Μέχρι τελευταία στιγμή να τρέχω να προλάβω. Ο Βέγγος θα μου έβγαζε το καπέλο με τόσο τρέξιμο! Οπότε και το πρωί της μέχρι να πάω στον Μπίλυ ήμουν σε συνεχή κίνηση. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του ζητήματος τις βαλίτσες τις έφτιαξα το προηγούμενο βράδυ στις 11:30 μέχρι πολύ μετά τα μεσάνυχτα.

Η στιγμή της αγκαλιάς μας έξω από το σπίτι του Μπιλ όμως τα διαγράφει όλα εν ριπή οφθαλμού. Υπάρχει μόνο ο δρόμος εμπρός. Οπότε... Φύγαμεεε!

Ετοιμοι λοιπόν κι οι δυο, βγαίνουμε στο δρόμο να ζήσουμε το όνειρο ολόκληρου του χειμώνα κι όλης της άνοιξης.

Τροποποιήθηκε από τον calaquenty

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μπαίνουμε στη γνωστή εθνική οδό καρμανιόλα για Πάτρα και ο άερας είναι πολύς…τα πρώτα χλμ και έχω αρχίσει και κουράζομαι…σταματάμε κάπου στο Ρίο για βενζίνες και…επισκευές…το gps μου κάνει νερά, δεν παίρνει ρεύμα από το πριζάκι…περίμενα κάποια δυσλειτουργία αφού ο μάστορας που έφτιαξε το ρελέ που διακόπτει το ρεύμα όταν βγάλω το κλειδί, είναι επιστήμονας και τα΄χει κάνει σαν τα μούτρα του….Τεσπά, ο Χαρούλης πιάνει δουλειά και κόβει το ρελέ, να πάει στο διάολο, συνδέοντας κατευθείαν το πριζάκι στην μπαταρίαζα…

Ξεκινάμε πάλι και λίγο αργότερα φτάνουμε στην Πρέβεζα και στο φιλαράκι μάλαμα του Χαρούληζα, τον Τασούλη!!! Ο τύπος, πολύ άτυχος, ζει σ’ένα χτήμα εξω από την πόλη, παρέα με 3 υπερμεγέθη σκυλιά…

Kατεβαίνουμε στην πόλη και ο Τασούλης μας πάει μέσα από τα σοκάκια…πολλά μικρά μαγαζάκια, ουζερί, παγωτατζίδικα κτλ…

2013-06-28_22-45-55_978_zpsed977a9a.jpg2013-06-28_22-45-30_410_zps3dea8ed4.jpg2013-06-28_22-46-38_707_zps369ede1b.jpg

φτάνουμε σε ένα χάλια μαγαζί όπου τρώμε τις χειρότερες γαρίδες που’χω φάει στη ζωή μου ( ο Τασούλης ως ιχθυοπώλης ξέρει τι κάνει λέμε)…Κάπου εκεί ψάχνω πάλι αναπτήρα…πρέπει να αναφέρω το θέμα μου με τους αναπτήρες…πρέπει να παίζει κάτι μεταφυσικό γιατί τους χάνω συνέχεια…σ’αυτό το ταξίδι πήρα μαζί μου 6 αναπτήρες και πάλι ψάχνομαι…Ο Χαρούληζας ισχυρίζεται ότι μέχρι τα Γιάννενα δε θα’χω κανέναν και εγώ επαυξάνω αναφέροντας το νόμο του Μέρφυ…

2013-06-28_22-57-51_342.jpg

Κάποιες μπύρες μετά…

2013-07-02_00-06-04_48.jpg

πέφτει η ιδέα για ραβανί με παγωτό και σύσσωμοι αριβάρουμε στο χειρότερο ζαχαροπλαστείο της πόλης, με τα χειρότερα γλυκά και χειροποίητα παγωτά…Ο Τασούλης κάνει κουμάντο και σύντομα είμαστε αραγμένοι στο τραπέζι 6 μέτρων του Τασούλη, καταπίνοντας και λέγοντας ιστορίεζες από την ποτάνα τη ζωή…μεγάαααλες στιγμές και καπάκι μεγάααλα ροχαλητά!!!! Πάει η 1η μέρα λέμε...DSC07505.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το μίνι χειρουργίο στο κύκλωμα της πρίζας του versys δε μου χαλάει το κέφι και προσπαθώ να κάνω και το Βασίλη να το δει χαλαρά που έχει αρχίσει τα γαλλικά άνευ διδασκάλου για το «καλλιτέχνη» των ηλεκτρικών. Δε μασάμε προχωράμε, Τασούλης μας περιμένει.

Τασούλης = παιδί Μάλαμα, διαμάντι, όλα τα πολύτιμα μέταλλα και όλους τους λίθους πολύτιμους κι ημιπολύτιμους μαζί. Μας σκλάβωσε με όσα έκανε. Ευχαριστούμε Τάσο.

Για να εξασφαλίσω ότι το ταξίδι μας θα ολοκληρωθεί απαίτησα και πήρα έναν από τους αναπτήρες του Βασίλη, ώστε να είμαι σίγουρος πως έχουμε πάντα ένα να ανάβει τα τσιγάρα του. Τον είχα ικάνό από Βουδαπέστη να κατεβαίνει Κόρινθο σε μια μέρα απ’ τα νεύρα.

Και μια σημείωση πριν πάμε για ύπνο. Ο συνδιασμός γλυκού με παγωτό είναι αδύνατον να αποδωθεί λεκτικά. Καληνύχτα λέμε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ημέρα 2, Πρέβεζα-Ohrid, 530 χλμ

Πρωινός καφές παρέα με τα σκυλιά του Τασούλη…

DSC07510.jpg

Κατεβαίνουμε στο κέντρο όπου δίπλα στο ιχθυοπωλείο του Τασούλη, παίζει μπουγατσερί και αράζουμε περιμένοντας την…έκπληξη…

DSC07514.jpg

Και ω ναι, ο Βάγγος αριβάρει…Έχει ξεκινήσει 5 η ώρα το πρωί το παληκάρι για να έρθει να μας συνοδεύσει μέχρι τα σύνορα…Όπως λέει, έχει αφήσει την ταυτότητα στο σπίτι γιατί είναι επιρρεπής στο να περνάει τα σύνορα και ποιος την ακούει την κυρά του…Τον Βάγγο τον ξέρετε οι περισσότεροι, οπότε τι να πω κι εγώ ο φτωχός για το παληκάρι…για την καλλιτεχνία του στη φωτογραφία, για τις ποιητικές του περιγραφές, για τη δημιουργικότητα του, για την καθαρή ματιά του…

DSC07517.jpg

DSC07520.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλημέρα! Τι ωραία όταν ακούς τον ήχο που κάνει η βαλίτσα που κουμπώνει, ε Μπιλ; Τα 3 κλακ. Αρχοντιά.

Όταν έστειλε μήνυμα ο Βαγγέλης ότι θα μας συνοδεύσει τη πρώτη επίσημη μέρα ταξιδίου ενθουσιάστηκα. Κάποιους ελάχιστους ανθρώπους δε χρειάζεται παρά να τους δεις μια φορά και να τους αισθανθείς οικείους. Φίλους.

Αφού πίνουμε το καφεδάκι μας, σταυροφιλώμαστε με το Τάσο κι ανανεώνουμε το ραντεβού μας. Σόρρυ Τάσο η Ωχρίδα μας περιμένει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο Τασούλης, μας αλλάζει την αρχική διαδρομή και αφού χαιρετιόμαστε, τον ευχαριστούμε για τη μοναδική και από ψυχής φιλοξενία και αναχωρούμε…DSC07521.jpg

DSC07523.jpg

Ξεκινάμε παραλιακά μέχρι σχεδόν την Πάργα και μετά βαράμε μια εγνατία οδό και σκάμε έξω από τα Γιάννενα…Στο μεταξύ εγώ βρίζω το πριζάκι που’χω πάρει για το gps, ένα μίνι σκατουλάκι που βγάζει έξοδο usb και γω το καμάρωνα, τι ωραία, τι καλά, μικρά καλωδιάκια, να που τώρα με παιδεύει…σταματώ διαρκώς για να το μπαλαμουτιάσω με μονωτικές ταινίες κτλ αλλά μου κάνει κόλπα και έχω φορτώσει…Κάπου εκεί πλησιάζει στο φανάρι ο Βάγγος και μου λέει, αφού δεν το΄χεις το θέμα με την τεχνολογία, παράτα τα όλα και πάγαινε με το χάρτη ρε άνθρωπε…DSC07529.jpg

Στάση στην Κόνιτσα για καφεδάκι και ανασυγκρότηση (φωτό δεν έβγαλα από χαζομάρα) και συνεχίζουμε…

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

DSC07530.jpgΜικρή παράκαμψη-στάση ξαφνική (μπράβο ρε Βάγγο) για να δούμε τις πηγές του Βοϊδομάτη…όνειρο…DSC07547.jpg

DSC07548.jpg

DSC07551.jpg

DSC07554.jpg

DSC07555.jpg

DSC07557.jpg

DSC07560.jpg

DSC07563.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φυσικά η προτροπή του Βαγγέλη να κάνουμε στάση στις πηγές ήταν τέλεια, γιατί έχω προϊστορία με τη περιοχή και μου ξυπνάει αναμνήσεις. Ευχαριστώ

Τι κρίμα που πρέπει να χωρίσουν οι δρόμοι μας αυτή τη φορά. Ίσως κάποια άλλη να έχουμε κοινή ρότα. Καλές βόλτες.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Συνεχίζουμε για Καστοριά μέσω Νεστορίου…Η φύση εκπληκτική και τα στροφιλίκια όνειρο…τύφλα να’χουν τα ευρωπαϊκά πάσα…πάμε ψιλοτάπα και σταματάμε διαρκώς για να φωτογραφίζουμε ο ένας τον άλλον…

DSC07573.jpg

DSC07590.jpg

DSC07598.jpg

DSC07601.jpg

Από μακρυά η πόλη της Καστοριάς πάνω στη λίμνη είναι υπέροχη και κάνουμε μια στάση για να αποχαιρετίσουμε το Βάγγο, ο οποίος έχει μπόλικο δρόμο επιστροφής…να’σαι καλά Βάγγο, η παρέα σου ήταν το καλύτερο ξεκίνημα του ταξιδιού μας…

DSC07602.jpg

DSC07606.jpg

Κάπου εκεί κάνουμε και μικρή επέμβαση πάλι στο μοτοσακό…σηκώσαμε λίγο τη μία χούφτα ώστε να χωράει να περνάει από κάτω το ορίτζιναλ ματζαφλάρι-φορτιστής του gps και να που τώρα έχω και ρεύμα (που να ‘ξερα…)….

Οι δρόμοι μας χωρίζουν λοιπόν και μείς κατευθυνόμαστε προς την Πρέσπα…το είχα καημό να φτάσω ως εδώ και να που τώρα βλέπω τη λίμνη από ψηλά…

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

DSC07607.jpg

DSC07608.jpg

Κατεβαίνουμε μέχρι κάτω με σκοπό να περάσουμε από ένα δρόμο που δείχνει ο χάρτης ότι φτάνει ως τη Φλώρινα αλλά ένας ντόπιος που ρωτάμε μας αποθαρρύνει (αφού κοιτάει το μοτοσακό μου από πάνω έως κάτω, λέει, εγώ δε θα στο πρότεινα μ’αυτό που καβαλάς) και φεύγουμε προς τα πίσω υπομένοντας την καζούρα του Χαρούληζα για το μοτοσακό μου…

Φτάνουμε Φλώρινα και αμέσως μετά στη συνοριακή διάβαση της Νίκης όπου μπαμ-μπαμ περνάμε στην άλλη πλευρά και ξεκινάμε…από λάθος δικό μου μπαίνουμε σε παράδρομο του κεντρικού δρόμου και για καμιά 20αριά χλμ κοπανιόμαστε σ’έναν καρόδρομο…δε μας έφτανε το κοπάνημα, ξεκινάει μια δυνατή βροχή και ώσπου να βρούμε εκείνη τη γεφυρούλα, καλή της ώρα, και να χωθούμε από κάτω για να βάλουμε τα αδιάβροχα, γίναμε παπί…

Φτάνουμε στην Οχρίδα και νυχτώνει ήδη…βρίσκουμε το χοτέλ το οποίο είναι εξαιρετικό και βολευόμαστε στα γρήγορα…Το lonely planet προτείνει το Belvedere για φαγητό και γυρνάμε γύρω γύρω σαν τους χάνους ακολουθώντας το gps του τηλεφώνου…τελικά και πάνω που ο Χαρούλης λέει, κρίμα δεν το βρήκαμε, πέφτουμε πάνω του…μια τεράστια ψησταριά υπόσχεται λουκούλειο δείπνο και καθόμαστε…Για τα γκαρσόνια πάντως είμαστε αόρατοι για κάνα δεκαπεντάλεπτο οπότε τα μαζεύουμε και καταλήγουμε σε ένα εξαιρετικό ρεστοράν με λάιβ μιούζικ, τρεις τύπους που βαράγανε στα όρθια τα λόκαλ άσματα, ίδια και απαράλλαχτα με τα δικά μας στο ελλαδιστάν…τσιφτετέλια λοιπόν και τα μυαλά στα κάγκελα…μια παρέα από γυναίκες στο πλαϊνό τραπέζι κάτι γιορτάζει και το κέφι ανάβει….ωραίο το πάρτυ Χαρούληζα? http://youtu.be/uMkcDfgkVNQ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γνώριμο συναίσθημα η διάβαση συνόρων. Κατοχυρώνει κι επίσημα την έναρξη του ταξιδιού μας. Η βροχή έρχεται να μας προϋπαντήσει. Σίγουρα δεν έχουμε τη περσινή τύχη που πάντα φτάναμε ή περνάγαμε αφού είχε βρέξει με εξαίρεση τη τελευταία μέρα κι αυτό μέχρι να βάλουμε αδιάβροχα σταμάτησε. Ας είναι.

Μπανάκι να ζεσταθεί το κοκαλάκι, ντύσιμο και βουρ στο φαϊ. Εϊ μίστερ κεν γουί όρντερ πλιζ; Ο αόρατος άνθρωπος φημολογείτε πως έδωσε παραγγελία. Εμείς πάντως όχι. Ευτυχώς δηλαδή, γιατί εκεί που πήγαμε ήταν φοβερά. Ωχρίδα μπάι νάιτ. Όλα τα λεφτά.

Για την Αλβανία πάντως δεν ήμασταν προτοιμασμένοι τι θα συναντήσουμε. Ότι κι αν σου πουν πρέπει να το δεις για να το νιώσεις στο πετσί σου. Αλλά αυτά αύριο. Νανάκια τώρα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
ωραίο το πάρτυ Χαρούληζα?

Κρατάω σημειώσεις στο μπλοκάκι μου και ίσα που βλέπω για να γράψω, γαμώ την πρεσβυωπία μου μέσα…τα γράμματα που κάνω είναι αισχρά βεβαίως, λέει ο Χαρούλης πως ίσως χρειαστεί να πάω σε φαρμακοποιό όταν γυρίσω για να μου διαβάσει τις σημειώσεις…χαχαχα μια χαρά τις διαβάζω τελικά Χαρούλη…

Μερικές μπύρες μετά λήγουμε τη μέρα με βόλτα στο παρκάκι…νάνι τώρα γιατί αύριο έχουμε δύσκολη μέρα… η Αλβανίαζα μας περιμένει!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ευτυχώς που τα διαβάζεις Μπιλ γιατί εγώ πάλι δεν έχω ανοίξει φύλλο. Το πάω από μνήμης. Πρέπει να είμαι υπό την επήρρεια του ιπποφαές ακόμα και του γκουαρανά που τρώγαμε για να είμαστε ανθεκτικοί στις κακουχίες.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

τι ωραία και τεριαστά τα kawasakia σας! και η KLEδαρα και η Versara!!

βάλατε πλαινές σκληρές φέτος απο οτι παρατηρώ, δείχνουν μούρλια!!!

keep going..!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ημέρα 3, Οχρίδα-Ελμπασάν-Τίρανα-Σκόδρα-Κότορ-Dubrovnik, 430 χλμ http://goo.gl/maps/3xQ9A

Η ημέρα ξεκινάει λίγο βαρειά…δεεεεεν θα τα πάμε καλά αν από τώρα νοιώθω κουρασμένος…τρώμε ένα γερό πρωινό, κουμπώνω και τις πολυβιταμίνες μου και ξεκινάμε για μια μικρή περιήγηση στην πόλη για φωτό και χάζι…

DSC07621.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα