Jump to content
Ο φυσικός

Γκιώνα και Βαρδούσια.

Recommended Posts

Μία σωστή επίσκεψη στο χωριό του πατέρα μου πρέπει να συνοδεύεται από μια όμορφη διαδρομή στα βουνά της Φθιώτιδας.

Έτσι ένα πρωί ξεκινώ με το DRZ από το Καινούργιο, στρίβω προς Μπράλο και κόβω δεξιά για Σκαμνό. Στην είσοδο του χωριού είναι ορατά τα ερείπια γέφυρας της παλιάς εθνικής οδού, η οποία νομίζω ότι ανατινάχθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής.

img9622a.jpg

Από τον Μπράλο ξεκινά χωματόδρομος (υπάρχει ταμπέλα προς Γέφυρα Παπαδιάς) και μετά από 2-3 χιλιόμετρα σε βγάζει στην ομώνυμη γέφυρα του ΟΣΕ.

img9626au.jpg

Πρόκειται για μια από τις 3 γέφυρες που είχαν βάλει στο μάτι οι αντάρτες να ανατινάξουν το 1942. Οι άλλες δύο ήταν του Ασωπού και του Γοργοποτάμου. Τελικά, επιλέχθηκε η τελευταία. Αν δείτε πόσα πολυβολεία έχει η γέφυρα της Παπαδιάς ίσως καταλάβετε το γιατί.

img9630a.jpg

Ο χάρτης μου δείχνει έναν κακό χωματόδρομο που φεύγει από τη γέφυρα και πάει στο χωριό Οίτη. Μετά από αρκετό ψάξιμο ανακαλύπτω κάτι που κάποτε ίσως ήταν ένας κακός δρόμος αλλά τώρα είναι ένας ανηφορικός εφιάλτης (μιλάμε για μεσημέρι Ιουλίου, φορτωμένο DRZ μέχρι πάνω και οδηγό εμένα 906227.gif) Στην νιοστή ανηφόρα και ενώ υπάρχουν κλαδάκια στα πιο απίθανα μέρη του εξοπλισμού και της μηχανής αποφασίζω να εγκαταλείψω την προσπάθεια. But I will be back one day!

img9637a.jpg

img9636a.jpg

img9639ac.jpg

Να σημειώσω ότι ο δρόμος στην ευρύτερη περιοχή της γέφυρας είναι κατά τόπους στρωμένος με μεγάλες πέτρες, μάλλον φτιαγμένος από τους Ιταλούς προκειμένου να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα φυλάκια της γέφυρας. Στα 500 μέτρα, μάλιστα, υπάρχουν και τα ερείπια από κτήριο που μάλλον ήταν το δωμάτιο της φρουράς. Ζητώ συγνώμη για την κακή ποιότητα της φωτογραφίας.

img9634a.jpg

Η φύση έχει καταλάβει τα πάντα.

img9632a.jpg

img9638a.jpg

Από το Σκαμνό μέσω της κλασσικής διαδρομής για Παύλιανη, περνώ από Οίτη και λίγο μετά στρίβω αριστερά για Σκλήθρο. Στα 3 χιλιόμετρα ακριβώς φεύγει χωματόδρομος δεξιά. Ακολουθεί μια όμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος, η οποία μετά από 5-6 χιλιόμετρα και μερικές διασταυρώσεις (τις οποίες θα βρείτε μόνοι σας...) οδηγεί σε αυτό το όμορφο μέρος. Ιδανικό για πικνικ, ψήσιμο, απλή στάση ή camping απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο χώμα από το δρόμο Παύλιανη-Καλοσκοπή.

img9641n.jpg

img9643u.jpg

img9645q.jpg

Κάποιο σχολείο ¨κλαίει¨ το θρανίο του.

Νεράκι, σαντουιτσάκι και φεύγω για τη Στρόμη. Όποιος περνάει από τη Στρόμη, συνήθως στο δρόμο για τον Αθανάσιο Διάκο, χωρίς να σταματήσει δεν θα μάθει ποτέ πόσο όμορφο χωριό είναι. Απλώνεται αρκετά πιο μέσα από αυτό που βλέπετε από το δρόμο ακολουθώντας τις πλαγιές ενός ρέματος. Λίγο πριν την είσοδό του μάλιστα και σε μόλις 50 μέτρα από την άσφαλτο κρύβεται ένα όμορφο πέτρινο γεφύρι, αλλά για αυτό σε επόμενο κείμενο.

Δυστυχώς τα καφενεδάκια είναι κλειστά και διασχίζω το χωρίο κατευθυνόμενος προς τον πυρήνα της Γκιώνας. Ψάχνω κάτι συγκεκριμένο, ένα από τα απωθημένα μου, τη σπηλιά του Mayer. Πριν όμως σας πω περισσότερα ας ανέβουμε μαζί σε ένα από τα ψηλότερα σημεία που μπορεί να ανέβει όχημα στη Γκιώνα.

img9672b.jpg

img9648s.jpg

Περίπου 12 χιλιόμετρα και 20 φουρκέτες από τη Στρώμη φτάνω στο πλάτωμα Ίσωμα στα 1700m. Η θέα μοναδική. Πίσω μου ο ήρεμος όγκος της Οίτης.

Δεξιά η κορυφή Πύργος στα 2063m, ένα απομονωμένο κομμάτι της Γκιώνας. Τα σύννεφα αλλάζουν το τοπίο μέσα σε δευτερόλεπτα.

img9665c.jpg

Εμπρός μου το Λαζόρεμα, με το ομώνυμο κουραστικό αλλά πανέμορφο μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό Συκιά και φτάνει στο Ίσωμα πριν συνεχίσει για την κορυφή Πυραμίδα.

img9649d.jpg

Εκείνη, ελαφρώς αριστερά μου, στέκεται αγέρωχη με ελάχιστο χιόνι ακόμα σε ένα ανήλιο σημείο σίγουρη ότι είναι ότι ψηλότερο υπάρχει νοτιότερα του Ολύμπου. Σκληρό βουνό η Γκιώνα και ειδικά το χειμώνα θέλει ένα...ειδικό βάρος για να το ανέβεις.

img9650j.jpg

Αφήνω το DRZ στην άκρη του πλατώματος, ανοίγω μια κονσέρβα ντολμαδάκια και απολαμβάνω ένα από τα νοστιμότερα γεύματα του 2011.

img9658a.jpg

Στο κατέβασμα και σε μια δεξιά φουρκέτα υπάρχει αριστερά ένα λιθόκτιστο μονοπάτι, αποκλείεται να το χάσετε. Παρκάρω και περπατώ για 200-300 μέτρα. Μπροστά μου υπάρχει μια μικρή σπηλιά, χωρίς κανένα σπηλαιολογικό ενδιαφέρον αλλά με μεγάλη ιστορία. Εδώ φιλοξενήθηκαν για πολλές μέρες οι Άγγλοι αλεξιπτωτιστές-σαμποτέρ που λίγο αργότερα ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου (χωρίς τη βοήθεια των ανταρτών βέβαια δεν θα είχε γίνει τίποτα).

img9667iz.jpg

img9668y.jpg

img9671i.jpg

Η σπηλιά είναι εντελώς αόρατη. Μπροστά της έχει θεόρατα έλατα και από πάνω της ορθώνεται ένας βράχος 30 μέτρων. Ιδανικό μέρος για να κρυφτείς. Ένας από τους αντάρτες που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη των Άγγλων αναφέρει το παρακάτω περιστατικό: οι Άγγλοι είχαν στα εφόδιά τους σοκολάτες και άλλες απίθανες λιχουδιές τις οποίες απολάμβαναν χωρίς να προσφέρουν κάτι στους Έλληνες. Τα... πήραν στο κρανίο οι αντάρτες και έβαλαν ένα αρνί στη σούβλα ακριβώς έξω από τη σπηλιά, χωρίς βέβαια να προσφέρουν στου Άγγλους. Εκείνοι δεν άργησαν να καταλάβουν την αιτία και αφού πρόσφεραν σοκολάτες απόλαυσαν αρνάκι. 244447.gif

img9670o.jpg

Τώρα μόνο οι αράχνες κρύβονται στη σπηλιά.

Επιστροφή στη Στρώμη και φεύγω προς Αθανάσιο Διάκο. Στη γέφυρα του ποταμού Δάφνου αντί να αρχίσω να ανηφορίζω προς Αθανάσιο Διάκο από την άσφαλτο, φεύγω στο χωματόδρομο δεξιά και μετά από περίπου 10 χιλιόμετρα φτάνω στον Αθανάσιο Διάκο. Ακόμα μια ωραία διαδρομή.

img9676a.jpg

Δεν έχω ξαναδεί ποτέ το χωριό υπό αυτή τη γωνία και νομίζω ότι έχω κάνει κάποιο λάθος!

img9678e.jpg

Έχει πλάκα να βλέπεις τα πράγματα από άλλη γωνία... Μάλιστα, βρήκα ένα πολύ γλυκό ταβερνάκι το οποίο δεν είναι στην κεντρική πλατεία μαζί με όλα τα άλλα και αγνοούσα εντελώς την ύπαρξή του. 392135.gif

img9675a.jpg

Η ώρα έχει περάσει και δεν σταματώ στο χωριό. Θέλω να ανέβω στα Βαρδούσια να βρώ ένα ωραίο μέρος να στήσω τη σκηνή μου για το βράδυ. Μετά τον Αθανάσιο Διάκο υπάρχει στο χιλιόμετρο χωματόδρομος αριστερά με πινακίδα για τα καταφύγια. Αρχικά κινείται σε όμορφο δάσος και μετά από αρκετή ώρα φτάνει στην αλπική ζώνη και το τοπίο είναι γυμνό. Ο Ήλιος πέφτει και δημιουργεί πολύ ωραίο σκηνικό.

Τροποποιήθηκε από τον Ο φυσικός

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Απίστευτος στα γραφόμενά σου. Με ταξίδεψες και παραλίγο να νιώσω και τη δροσιά του βουνού! respect! :_rock-on:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τα Βαρδούσια είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα 2-3 αγριότερα βουνά της Ελλάδας. Έχουν αμέτρητες κορυφές, μερικές από τις οποίες κατακτώνται μόνο με δύσκολη αναρρίχηση.

img9688ho.jpg

Δημιουργούν ένα αδιαπέραστο τείχος από το βορρά προς το νότο και μόνο ο δρόμος από τον Αθανάσιο Διάκο καταφέρνει να περάσει δυτικότερα. Ανεβαίνει στα 1800 περίπου μέτρα για να διακλαδωθεί αριστερά για καταφύγια και μετά από ένα πέρασμα στα 2050m να κατέβει προς Δάφνο, Διακόπι και λίμνη Μόρνου, ενώ δεξιά βγάζει μετά από πολλή (πολλή!) ώρα στην Αρτοτίνα. Είναι η διαδρομή που ξεκίνησε να κάνει ο τρελοΠατρινός με το VTEC και την παρέα του!

img9679t.jpg

img9685q.jpg

img9686xz.jpg

Η ιδέα να στήσω σκηνή δίπλα σε κάποια από τα δύο -κλειστά- καταφύγια θα ήταν εξαιρετική αλλά τα τοπικά αρκουδοτσοπανόσκυλα είχαν σαφώς μια αντίθετη άποψη για το θέμα. Σε κάθε περίπτωση αποτελούν μια λαμπρή ευκαιρεία για προπόνηση σε γρήγορη οδήγηση, κάτι σαν Isle of Mann στο πιο σκονισμένο.

img9691l.jpg

img9694t.jpg

img9695v.jpg

Οπισθοχωρώ προς Αθανάσιο Διάκο και κάπου στη μέση της διαδρομής βλέπω μια πηγή, την οποία είχα σταμπάρει και στο ανέβασμα. Μπαίνω στο πλάτωμα που υπάρχει, προχωρώ λίγο και συναντώ το ιδανικό μέρος για camping. Σκιά, νερό και παγκάκια. Την ίδια ιδέα είχε ένα ζευγάρι πενηντάρηδων και ο συνομήλικος φίλος τους, οι οποίοι έχουν έρθει με τα ΙΧ τους και την έχουν αράξει. Εξαιρετικά φιλικά άτομα, μου προτείνουν να πάμε στον Αθανάσιο Διάκο για παϊδάκια και πως να αρνηθώ τέτοια πρόταση; 754750.gif

img9697w.jpg

Βγάζω αυτή τη φωτογραφία, στήνω σκηνή, κατεβαίνω στο χωριό, τρώμε, επιστρέφουμε και...καληνύχτα σας.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το πρωί με περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη. Οι δύο κύριοι ετοιμάζονται να πάνε να μαζέψουν τσάι και μου προτείνουν να την αράξω στο τραπεζάκι που έχουν βάλει σε ένα ε-κ-π-η-κ-τ-ι-κ-ό πλάτωμα και να πιω καφέ που έχουν ετοιμάσει. Άντε γειαααααααα! 292473.gif

Πίνω το καφεδάκι μου, ρίχνω ματιές μια στην απέναντι κορυφή, μια στο χάρτη και μια στον Αθανάσιο Διάκο που απλώνεται χαμηλότερα. Είμαι πολύ τυχερός. 36546.gif Η θέα είναι μοναδική.

img9702m.jpg

Όταν μιλούσαν για μάζεμα τσαγιού το εννοούσαν!

img9703.jpg

Μια ωρίτσα μετά έχω μαζέψει και ξεκινώ να ανεβαίνω πάλι προς τα καταφύγια. Στόχος η λίμνη Μόρνου άρα θα στρίψω αριστερά. Τα σκυλάκια απουσιάζουν, τουλάχιστον μέχρι τον αυχένα στα 2050m.

Βρίσκονται κάπου εκεί κάτω!

img9709g.jpg

img9706k.jpg

img9710d.jpg

Το ένα καταφύγιο. Στο βάθος τα βουνά της Χωμήριανης, βορειοδυτικό παρακλάδι των Βαρδουσίων.

img9714b.jpg

Το άλλο καταφύγιο.

img9717a.jpg

img9719c.jpg

img9724d.jpg

img9725a.jpg

Περνώντας τον αυχένα αρχίζω το κατέβασμα. Μπορώ να πάω κατευθείαν προς Διακόπι ή να πάω μέσω Δάφνου. Επιλέγω το δεύτερο και στρίβω δεξιά στη μοναδική αξιόλογη διασταύρωση. Λίγο πριν μια άλλη ομάδα από αρκουδόσκυλα αποφασίζει να με πάρει στο κυνήγι, ακριβώς πάνω σε μια σειρά από κατηφορικές φουρκέτες. Ήταν ζαβολιάρικα γιατί εγώ πήγαινα από το δρόμο ενώ αυτά απλά κατεβαίναν το βουνό και τα συναντούσα ξανά και ξανά μπροστά μου. 64254.gif

img9727v.jpg

Το τοπίο είναι ιδιαίτερα επιβλητικό και εντελώς μα εντελώς ανέγγιχτο. Μου ηρεμεί το μυαλό απόλυτα. Κάπως έτσι φτάνω πάνω από το Δάφνο.

img9728r.jpg

Δεν μπαίνω στο χωριό αλλά τραβάω κατευθείαν για το Διακόπι. Αρχίζει να φαίνεται η τεχνητή λίμνη του Μόρνου.

img9731a.jpg

Το Διακόπι είναι ένα αρκετά μεγάλο χωριό και αξίζει νομίζω μια επίσκεψη αλλά λόγω χρόνου δεν σταμάτησα. Από εκεί ασφαλτόδρομος σε βγάζει στη λίμνη αλλά προτιμώ να πάρω έναν χωματόδρομο 7 χιλιομέτρων για να περάσω από το άγνωστο Κλήμα. Η λέξη χωρίο είναι ευφημισμός. Πρόκειται για 3-4 σπιτάκια μαζεμένα σε ένα μικρό πλάτωμα. Η θέα είναι απίστευτη αλλά όχι όσο η απομόνωση που αποπνέει. Σε ένα σπίτι είδα κόσμο. Έχουν όλον το θαυμασμό μου. Σοβαρά.

Ο δρόμος μετά το Κλήμα καταλήγει ακριβώς απέναντι από το λόφο με το κάστρο της αρχαίας πόλης του Καλλίου (ή Βελούχοβο όπως λεγόταν από τον μεσαίωνα μέχρι το 1928). Είναι πασίγνωστο το χωρίο του οποίου τα παλιά σπίτια βρίσκονται πλέον κάτω από τη λίμνη του Μόρνου. Όμως, το κάστρο που βρίσκεται πάνω στο λόφο λίγο πιο δυτικά δεν είναι αντίστοιχα γνωστό. Μπορείτε να φτάσετε εκεί από έναν αρκετά απότομο χωματόδρομο και να απολαύσετε μια από τις καλύτερες θέες της λίμνης. Ταυτόχρονα υπάρχουν διάσπαρτα διάφορα ερείπια από τείχη και κτίσματα,ενώ στην κορυφή του λόφου δεσπόζει μιας εκκλησία.

img9747f.jpg

img9745j.jpg

img9739c.jpg

img9738g.jpg

img9737c.jpg

img9750p.jpg

img9749q.jpg

img9748j.jpg

Επόμενος στόχος το πανέμορφο χωριό Πενταγιοί όπου θα συναντήσω ζευγάρι φίλων μετά του υπέροχου πεντάχρονου γιου τους. Ακολουθώ τον παραλιακό δρόμο και λίγο μετά τον ποταμό Κόκκινο στρίβω δεξιά σε χωματόδρομο ο οποίος μετά από μια στροφερότατη διαδρομή με βγάζει καρφί στους Πενταγιούς.

img9754je.jpg

Το χωριό από το οποίο ήταν η Μαρία η Πενταγιώτισσα έχει μια πανοραμική θέα στα Βαρδούσια η οποία σου μένει αξέχαστη. Φάγαμε στην χαριτωμένη πλατεία και πήγαμε μια βόλτα στις πηγές του χωριού οι οποίες έχουν εντονότατη παροχή και ένα όμορφο πλατάνι. Άλλο ένα ωραίο μέρος για πικνικ.

img9762g.jpg

img9759w.jpg

Η επιστροφή μέχρι το χωριό μου (αν και μέσω ωραίας διαδρομής) έγινε σε καταιγιστικούς ρυθμούς λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και δεν έχω τίποτα να πω ή να δείξω. Επιφυλλάσσομαι για μια άλλη φορά. 906227.gif

ΥΓ.Τι ωραία μέρη που έχει η Ελλάδα! 462580.gif

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πάντα τέτοια!!!!!!

Μιας και είσαι κοντοχωριανός,στείλε κανένα μήνυμα την επόμενη φορά.

(καταπληκτικές φωτογραφίες)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μπράβο για την φοβερή περιγραφή και τις ωραίες φώτο! Μας ταξίδεψες με την βόλτα σου! Πάντα τέτοια φίλε! :_thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μπράβο ρε φίλε!

Πέρασες και από το χωριό μου(Δάφνος)αλλά δεν κατέβηκες μέχρι κάτω.Δεν έχει και κάτι αξοσημείωτο

εδώ που τα λέμε.

Τα αρκουδοτσοπανόσκυλα που λες είναι όντως έτσι!

Εγώ όμως εκεί πάνω είχα και μια συνάντηση με Ταύρο που με είχε έτοιμο

για εκτόξευση στη σελήνη!

Ευτυχώς η ξαφνική άφιξη του el-Gatto και του Konkost με γλύτωσαν από

το μεγάλο ταξίδι!

Πάντα τέτοια!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ΠΡΟΣΟΧΗ-ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!

Αν δεν έχετε σκοπό να ξεκινήσετε τις χωμάτινες εξορμήσεις ή δεν έχετε λεφτά για δεύτερο (ή τρίτο-τέταρτο) μηχανάκι, χωμάτινο, ΜΗ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ!!!!

Γενικά, κάθε επαφή μαζί του συνίσταται να αποφεύγεται....

Εγώ την πάτησα, γι αυτό το λέω.... :tooth: :tooth: :tooth: :tooth:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

στειλτε ενα mail στην κεφαλογιαννη,ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΑΡΑΓΩΓΗ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εισαι ωραιος... Παντα τετοια, με μπολικες φωτος να ταξιδευουμε μαζι σου...

Υ.Γ. Απο τη γεφυρα της Παπαδιας μεχρι το χωριο Οιτη ο δρομος ειναι στην αρχη οπως τον δειχνεις. Λιγο ακομα να προχωρουσες θα εφτανες σε ανοιγμενο χωματοδρομο που χωρανε δυο αυτοκινητα σε πλατος... (Το χωριο μου ειναι η Οιτη...)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Άψογος!

Φανταστικές διαδρομές και τόσο κοντά στην Αθήνα. Και πάντα, οδοιπορικό με χρήσιμες πληροφορίες.

Θα σε προτιμάμε! :clapping:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κυριε καλα τα φραφετε , αλλα εμας ποτε θα μας κανετε παρεα να μας πατε βολτα ? :blush2:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα