Jump to content
Sign in to follow this  
almeros

Ταξίδι 2017 - Σερβία - Προτάσεις

Recommended Posts

μετά από 2 χρόνια στέρησης εξόδου!! πιστεύω ότι φέτος θα τα καταφέρω να πάω μαζί με 1-2 καλά φιλαράκια , ένα ταξιδάκι. Λέμε για Σερβία

Οπότε κάθε συμβουλή, πρόταση για καλές διαδρομές & προορισμούς είναι ευπρόσδεκτη.

Κάνω κι από μεριά μου σχετική έρευνα σε 2-3 site με ταξίδια

Ευχαριστώ για την βοήθεια

Ευχομαι τα ίδια σε όλους

Πάντα όρθιοι

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

στην επιστροφή  να έρθετε από σκόπια έχει ένα φανταστικό κομμάτι εθνικής που θα το καταευχαρηστιθείτε. αν και πήγα Βελιγράδι πριν 3-4 μηνες τι να σου προτείνω? δεν ξέρω... δεν ειμαι και πολυ των πολιτισστικών κληρονομιών. εκει που με πηγαν εμένα ήταν στον αγιο σαββα (μεγαλυτερη εκκλησία της ευρώπης), στο κάστρο, σε ενα πολυ ωραίο πάρκο δίπλα στο ποτάμι που εκανα και αναριχηση και το καλοκαιρι πρεπει να ειναι φανταστικά. δε θυμάμαι κάτι άλλο

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βελιγραδι φανταστικο, σχετικα φθηνο, αγαπανε τους Ελληνες,... και εχει γκομεναρες μετανιωσα που ειχα παει με την κοπελα μου :(

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έχουμε και λέμε :

- η εθνική  το "επαρχιακό" Ο.Δ μέσω FYROM έχει και κάποια καλά κομμάτια με ωραίο στροφιλίκι, πράσινο παντού, τούνελ και καλή άσφαλτο - ανάσα πνοής μέχρι να βγείς Σερβία και...την βαρεμάρα της ευθείας που πρόκειται να ακολουθήσει.Προσοχή στο δρόμο γιατι έχει κανίβαλους και ιδίως στα κομμάτια που περιέγραψα.
3-4 διόδια απο Γευγελή μέχρι τα σύνορα με Σερβία αν θυμάμαι σωστά.

Ξέχασα, στα σύνορα τα FYROMέζικα ενδέχεται να σας ζαλίσουν τους πατερόσακους - για τους ευνόητους πάντα λόγους  because...why not, βεβαια, είστε απο Κρήτη και οχι απο Θεσ/νίκη οπότε ισως να αλλάζει το θέμα.
Προσωπικά, 2 φορές εχω πάει με μεΚανάκι (4 φορές μπες-βγες δλδ) και μονο τη μια πήγανε να μου πουλήσουνε εξυπνάδα.

- Το εθνικό οδικό δίκτυο της Σερβίας ειναι...καλούτσικο, σε καμια περίπτωση στα επίπεδα - κρατήσου - της Εγνατίας αλλά, οτι μπάλωμα έχει, εχει γίνει με αλφάδι, με αναρτήσεις κούτσουρο στο monster, η σπονδυλική μου στήλη ειναι ακόμα στη θεση της.
Βενζινάδικα ανα μερικά χιλιόμετρα, τα περισσότερα με free Wi-fi.
Φτηνότερη και καλύτερη ποιοτικά βενζίνη απο τη δική μας.
Ιδίως καλοκαίρι, ΠΡΟΣΟΧΗ στο δρόμο και στις ταχύτητες σας καθώς η αστυνομία ακολουθεί τακτικές guerilla κρυμμένη στα γρασίδια με ρανταράκι ανα χείρας.2 φορές τη γλύτωσα πρόπερσι.
Σε περίπτωση που κανετε μαλακία, αφήστε τις εξυπνάδες για αλλού και μη τυχόν τολμήσετε να τους λαδώσετε με "10-ρικάκι", δεν είναι τόσο πεινάλες/καρμίρηδες οπως θα εχεις ακούσει -το αναφέρω γιατί κυκλοφορεί πολύ παραφιλολογία σχετικά με το συγκεκριμένο.

- Aπο Γευγελή μέχρι και το (πανέμορφο) Novi Sad τα διόδια ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των...9€

Σχετικά με τους προορισμούς τώρα :

- Βελιγράδι : Ευρωπαϊκών προτύπων πόλη.Μεγάλη,θελεις 2-3 μέρες το λιγότερο για να τη γυρίσετε ολη και να δειτε 2 πράματα.
Μη χάσετε το μουσείο του Nikola Tesla, εναν απο τους ευφυέστερους και μεγαλύτερους μάγκες του περασμένου αιώνα.
Στο κέντρο γίνεται πάντα της καραπουτανίδας, κοσμοσυρροή και κλίμα..."Αθηνέϊκο" :grin:

Φαγητό : φούρνοι (pekara) ανα...100 μέτρα οι οποιοι σερβίρουν σχεδόν τα πάντα, απο παγωτό μέχρι πίτσα σε τιμές χώμα με καλή συνήθως ποιότητα, κοινώς, αμα θα είστε στην πείνα (βλέπε: on budget), μπορείτε να την βγάλετε τρώγοντας μόνο απο εκεί.
Για εστιατόρια και bar...τι να πρωτοπώ, ειπαμε, μεγάλη πόλη και αρκετές περιοχές οποτε...ανοίγεις ενα trip advisor και ξεκινάς την αναζήτηση.
Οι παραδοσιακές ταβέρνες τους (kafana) είναι άφθονες και (συνήθως) προσφέρουν καλό φαγητό, οπως ολα στη ζωή όμως, Your mileage may vary οπως λένε και στο χωριό μου.Γυρω στο 13-άρι/15-άρι€ το άτομο αμα φάτε νορμάλ.Αμα αρχίσετε τις μπύρες απο πάνω (και ρέει άφθονη εκεί)...θα δώσετε κανα 10ρικο έξτρα.

Άσχετο με το τι θα εχεις ακούσει - τουλάχιστον στο Βελιγράδι - oι τιμές δεν είναι και τόσο φτηνές λαμβάνοντας υπόψιν πως ο βασικος τους ειναι γύρω στα 300€ και κατι ψιλά.Πρωτεύουσα βέβαια οπότε...
Παράδειγμα, ειχα πάει σε Ιταλικό ρεστοράν και μου ειχαν το κομμάτι τη focaccia γύρω στα 700 Δινάρια (κοντά στα 5.6€), για focaccia...Ωραίο μαγαζί δε λέω, αλλά τοσο φτηνά δεν είναι - αναλογα βέβαια με το που θα πας πάντα.

Ξέχασα,  προτείνω  Ζemun - περαντζάδα δίπλα στο Δούναβη, πλακόστρωτο παντού, γραφικά σοκάκια, όμορφοι ναοί και πολλές (ωραίες) ταβέρνες μαζεμένες, γενικά , πολύ ωραίο κλίμα (ιδίως αμα θα είστε με τα αμόρε σας).

-  Νovi Sad : Nα το θέσω απλά, θα έμενα χαλαρότατα εκεί.
Πανέμορφη πόλη - και πολύ πιο ήσυχη σε σχέση με Βελιγράδι.Άλλοι ρυθμοί και ποιότητα ζωής. Φανταστικοί δρόμοι με καλή άσφαλτο, καλή οδική παιδεία (καλύτερη σε σχέση με του Βελιγραδίου) και αρκετό πράσινο.Νεοκλασικά σπίτια παντού, όμορφη αρχιτεκτονική, η παλιά πόλη βρίσκεται στην απέναντι μεριά του Δούναβη, πολύ γραφική και όμορφη.Στο κέντρο, η κεντρική πλατεία (πλατεία Ελευθερίας και εκεί)...bar, bistro και μαγαζιά παντού, street performers και χαμογελαστός (νέος) κόσμος.
Οταν έχει καλό καιρό ξεχύνονται ολοι εκει.Πιο κάτω, τα κλασσικά πλεόν γραφικά σοκάκια ειναι έτοιμα να σε χαιρετίσουn για αλλη μια φορά.

Εκει λαμβάνει μέρος κάθε Ιούλιου και το γνωστό EXIT festival όπου γίνεται...λαϊκό προσκύνημα και έχει τουρίστες απο ολον τον κόσμο (κυριολεκτώ).

Ασχέτως με την ηλικία και το γούστο σας...θα πρότεινα να πάτε καθώς αποτελεί εμπειρία πραγματική, βλέπεις, ολο το festival πραγματοποιείται εντός  του φρουριου Petrovaradin, καταπληκτική ατμόσφαιρα και η ολη οργάνωση ειναι εξαιρετική (σε σχεση με τα δικά μας του Λώρη κατω Αθηνα οπου ειναι για κλάμα).
Ήχοι για όλα τα γούστα, απο pop/pop-rock μέχρι καλό, αγνό, παραδοσιακό metal μέχρι και...D'N'B και minimal techno.
Πρόπερσι ειχα πετύχει Faithless και...Motorhead.
5ημερο φεστιβάλ (οι 2 τελευταίες μέρες λαμβάνουν μέρος Μαυροβούνιο αν θυμάμαι σωστά), θα πρέπει να κλείσετε εισιτήρια αρκετά νωρίτερα αν ενδιαφέρεστε.

Λόγω αυτού (βλέπε: τουρισμού), οι 8 στους 10 Novi Sad- ιώτες μιλάνε και καλά Αγγλικά - σε αντίθεση με το Βελιγράδι (ποιος θα το φανταζότανε) οπού πολλούς τους μιλάς και...δεν γνωρίζουν γρι Αγγλικά.
Ενα απο τα κακά βέβαια ειναι οτι λόγω της νεολέρας κατα την περίοδο του φεστιβάλ γίνεται ψιλοχαμός και θα πετύχεις τον Αγγλάρα και τον Γερμανό με σανδάλι/πέδιλο να πίνει ξύδια και να ξερνάει σε κάποια γωνία.Εγω που είμαι Λόρδος, μου χαλάει την αισθητική ρε παιδί μου και μου γυρνάνε και τα αρχίδiα ανάποδα (ταυτόχρονα πάντα).Τουρίστες ρε, πάντα έτοιμοι να σου χαλάσουν τη ζαχαρένια...

Kαλοκαίρι πάλι, ο κόσμος ξεχύνεται στις όχθες του Δούναβη για μπανάκι και ηλιοθεραπεία, πολλές οι ταβέρνες και τα μπαράκια εκει γύρω, να δοκιμάσετε σούπα απο γατόψαρο συνοδευόμενο απο το spritz τους (τοπικό λευκό κρασί + σόδα).

Τιμές : πιο χαμηλές απο του Βελιγραδίου σίγουρα, μπορείς να φας σε ΑΑΑ εστιατόριο/bistro με ενα 15άρι+ € (το πολύ).
H Jelen μπυρίτσα τους...μια χαρά για lager και φτηνή, ακομα και οι εισαγόμενες όμως...γύρω στα 300 Δινάρια για Hoegaarden μισόλιτρη οταν εδω μεριά π.χ εχει 5.5€ το μικρο μπουκάλι (330ml).

Φανταστικά όμορφη πόλη, αρχιτεκτονική, ποιότητα ζωής, κόσμος, υποδομές... αγαπάω την, πάντε οπωσδήποτε.

- Subotica :  Κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία - κάτι το οποιο αντικατοπτρίζεται και στην αρχιτεκτονική και την...κουζίνα τους.
Ομορφη πόλη αλλά μυστήρια, μερικές περιοχές είναι φτώχεια καταραμένη...
Πρασινάδα αρκετή και αρκετό πλακόστρωτο και εκεί (ρε το γ@μημένο το πλακόστρωτο).
Περατζάδα και μπυρίτσα δίπλα στο ποτάμι και εκεί.
Για φαγητό θα πατε στο BOSS, θα φάτε αρχοντικά.

https://www.youtube.com/watch?v=qA420uxYKms

Θα μπορούσα να γράψω για κατι Nis, backa palanka καθώς και άλλα χωριουδάκια αλλά δεν τα γύρισα και πολύ οπότε...

Καλά να περάσετε κύριοι

Τροποποιήθηκε από τον Red1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα