Jump to content
kosths

Παυλος Μελας (οχι ο τραγουδιστης...)

Recommended Posts

Ο Παύλος Μελάς αποτελεί αναμφίβολα την πιο εμβληματική μορφή του μακρόχρονου Μακεδονικού Αγώνα, για τον οποίο και θυσιάστηκε, αφυπνίζοντας ουσιαστικά με αυτή του τη θυσία το κράτος των Αθηνών, που έως τότε παρακολουθούσε μουδιασμένο τους αγώνες των Μακεδόνων για ελευθερία.

Καταγόμενος από την ιστορική ηπειρώτικη οικογένεια των Μελάδων, οι ρίζες της οποίας φτάνουν ως την Κωνσταντινούπολη, με εξαιρετικό στρατιωτικό και πολιτικό παρελθόν πριν από την Αλωση της Πόλης, γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1870 στη Μασσαλία της Γαλλίας. Εκεί ο πατέρας του, Μιχαήλ, ασχολήθηκε με το εμπόριο, δημιουργώντας μια αξιοσημείωτη περιουσία, μεγάλα τμήματα της οποίας διέθεσε σε εθνευεργετικούς σκοπούς, διατελέσας αργότερα και δήμαρχος Αθηναίων (1891-1894). Η μητέρα του Ελένη, το γένος Βουτσινά, ήταν επίσης γόνος γνωστής κεφαλλονίτικης οικογένειας εμπόρων. Το 1874, όταν ο Παύλος ήταν τεσσάρων ετών, η οικογένειά του μετακομίζει μόνιμα και εγκαθίσταται στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε κτίριο της οδού Πανεπιστημίου, τη μετέπειτα Αθηναϊκή Λέσχη. Εκεί μεγαλώνει μαζί με τα έξι αδέλφια του μέσα σε ένα ιδανικό οικογενειακό περιβάλλον. Ως έφηβος, ζει πολύ έντονα τους αγώνες του αλύτρωτου Ελληνισμού για ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό, ενώ το 1885 τα πατριωτικά αισθήματά του πληγώνονται από την προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας στη Βουλγαρία και τα θλιβερά επακόλουθα αυτής.

Εχοντας ήδη αναπτύξει ένα εξαιρετικά ανήσυχο πατριωτικό πνεύμα, το 1886 κατατάσσεται στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ), από την οποία αποφοιτά το 1891 με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού Πυροβολικού. Τον επόμενο χρόνο παντρεύεται τη Ναταλία Δραγούμη, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά. Λαμβάνει μέρος στον καταστροφικό για τον Ελληνισμό πόλεμο του 1897, για την έκβαση του οποίου φέρει βαρύτατες τύψεις, παρά τη σχετικά χαμηλή επιτελική θέση του. Στις αρχές του 20ού αιώνα γίνεται ένα από τα πρώτα μέλη του Μακεδονικού Κομιτάτου και εισχωρεί για πρώτη φορά μυστικά στη Μακεδονία με τους συντρόφους του Κοντούλη, Παπούλα και Κολοκοτρώνη υπό το όνομα Μίκης Ζέζας, για να επιβλέψει την κατάσταση. Ακολουθεί μια δεύτερη 20ήμερη αποστολή τον Ιούλιο του ίδιου έτους, κατά την οποία δρα με το όνομα Πέτρος Δέδες.

Η τρίτη φορά, ωστόσο, που ο Παύλος Μελάς πατάει τη μακεδονική γη έμελλε να είναι και η τελευταία. Εχοντας πλέον δικτυωθεί και οριστεί ως αρχηγός του αγώνα, περνάει τα σύνορα στις 27 Αυγούστου του 1904, επικεφαλής σώματος 35 ανδρών αποτελούμενου από Μακεδόνες, Κρήτες και Μανιάτες. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει την αρχηγία των Σωμάτων Μοναστηρίου και Καστοριάς και δρα υπό το ψευδώνυμο καπετάν Μίκης Ζέζας, που αποτελεί σύνθεση των ονομάτων των παιδιών του. Οι Τούρκοι, πληροφορούμενοι την είσοδό του στη Μακεδονία, θέτουν προς καταδίωξή του πολυάριθμο απόσπασμα. Ο ίδιος, παρά το μένος Οθωμανών και Βουλγάρων, συνεχίζει να αποδεκατίζει τις βουλγαρικές ομάδες των κομιτατζήδων, ορμώμενος κυρίως από τα χωριά Λιγκοβάνη και Λίχυβο. Στις 13 Οκτωβρίου του ίδιου έτους όμως και ενώ βρισκόταν στο χωριό Στάτιστα (σημερινός Μελάς), έπειτα από προδοσία της βουλγαρικής συμμορίας του Μήτρου Βλάχου, περικυκλώνεται από τουρκικό απόσπασμα 150 ανδρών. Ακολούθησε σφοδρή και άνιση μάχη, κατά τη διάρκεια της οποίας διατάζει έφοδο. Στην επιχείρηση αυτή τραυματίζεται θανάσιμα στην οσφυική χώρα, με αποτέλεσμα να ξεψυχήσει μισή ώρα αργότερα στα χέρια των παλικαριών του. Οι τελευταίες του κουβέντες ήταν «Βούλγαρος να μη μείνει».

Αγγελος Σκορδάς

dimokratia.gr...-

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Για να μην ξεχναμε τους ηρωες μας. Αυτοι οι οποιοι τα παντελονια ή τις φουστανελες τα φορουσαν για να κρυψουν τα μεγαλα αρχιδι@ που κουβαλαγανε. Για να προβληματιζομαστε και εμεις οι επαναστατες του κανα..πεος !!! :uglystupid2:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τον θυμάμαι απο το βιβλίο "στα μυστικά του βάλτου" της Π. Δέλτα, ήταν το πρώτο μου "σοβαρό" βιβλίο. Πάρα πολύ ωραίο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Την αλίκη στο ναυτικό και το dolce vita και τα συναφή τα βλέπουμε 40 και 10χρ αντίστοιχα. Για την παρακάτω η δημοκρατία μας αποφάσισε τη λογοκρισία........γιατί;

11745446.png

Επίσης προτείνω το: Προσοχή κίνδυνος(έγκλημα,80-89) για να πάρουν μια ιδέα και οι μικρότεροι για την συνέχεια του ελληνικού κράτους, της υπόστασής του και της λειτουργίας του

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εύγε Κωστή για το θέμα !!!!!!!!

Για να θυμόμαστε και ποίοι θυσιάστηκαν για αυτή την έρμη Πατρίδα και να μαθαίνουν όσοι δεν ξέρουν γιατί αν περιμένουμε από τα βιβλία της Ιστορίας των διαφόρων πολυπολιτισμικών σωθήκαμε !

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τον θυμάμαι απο το βιβλίο "στα μυστικά του βάλτου" της Π. Δέλτα, ήταν το πρώτο μου "σοβαρό" βιβλίο. Πάρα πολύ ωραίο.

και να φανταστείς πως η Πηνελόπη Δέλτα ήταν γιαγιά του σαμαρά!!!!!

πάντως είναι αλήθεια πως σήμερα οι περισσότεροι νέοι ξέρουν Μελά μόνο τον Ζαφείρη τον γυφτοτραγουδιστή!!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

και να φανταστείς πως η Πηνελόπη Δέλτα ήταν γιαγιά του σαμαρά!!!!!

πάντως είναι αλήθεια πως σήμερα οι περισσότεροι νέοι ξέρουν Μελά μόνο τον Ζαφείρη τον γυφτοτραγουδιστή!!!

Αν με ρωτούσες για 1εκ € αν υπάρχει τραγουδιστής με το όνομα Ζαφείρης Μελάς, θα σου έλεγα "όχι". Σίγουρα το έχω ξανακούσει το όνομα, αλλά δεν το θυμάμαι καθόλου και μάλλον αύριο θα το έχω ξεχάσει πάλι.

Το πρόβλημα είναι οτι σήμερα εγώ που δεν ξέρω τον Ζαφείρη, ντρέπομαι πιο πολύ απο αυτούς που δε ξέρουν τον Παύλο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αν με ρωτούσες για 1εκ € αν υπάρχει τραγουδιστής με το όνομα Ζαφείρης Μελάς, θα σου έλεγα "όχι". Σίγουρα το έχω ξανακούσει το όνομα, αλλά δεν το θυμάμαι καθόλου και μάλλον αύριο θα το έχω ξεχάσει πάλι.

Το πρόβλημα είναι οτι σήμερα εγώ που δεν ξέρω τον Ζαφείρη, ντρέπομαι πιο πολύ απο αυτούς που δε ξέρουν τον Παύλο.

ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ!!!!!δεν ξέρεις τον σύγχρονο Διονύσιο Σολωμό,αυτόν που τραγούδησε το εθνικό μας άσμα,"σ'αγαπάω κοίτα"!!!δεν θυμάμαι άλλο του τραγούδι,ντρέπομαι και για λογαριασμό μου!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

PA150071.JPG

MA-web-melas-panteloni-493.jpg

πρωτος μαγκας..αλλα χρονια τοτε,αλλες καταστασεις,αλλες Προσωπικοτητες...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τα μυστικά του Βάλτου αναφέρονται στον Τέλλο Άγρα κι όχι στον Παύλο Μελά.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αλλάξτε τον τίτλο, ο τραγουδιστής λέγετε Ζαφείρης, καμία σχέση με Παύλο...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τα μυστικά του Βάλτου αναφέρονται στον Τέλλο Άγρα κι όχι στον Παύλο Μελά.

Μπορεί να κάνω και λάθος, πάντως κάποιο βιβλίο θυμάμαι γι' αυτόν. Μου το είχε πάρει η τότε φιλενάδα του θείου μου που σπούδαζε φιλόλογος.

PA150071.JPG

Περιοδικό μόδας της εποχής να φανταστώ; Στη δίπλα σελίδα θα έγραφε "Ο Παύλος Μελάς φοράει φουστανέλα απο τη χειμερινή κολλεξιόν Μπαρμπαγιάννη, σακάκι Ν.Δημητρίου απο τη συλλογή με διακοσμητικά μπιχλιμπίδια, τσαρούχια Β.Νίκα και χονδρό καλσόν Τ.Πρέππα. Το μουστάκι επιμελήθηκε η κυρά Μαριώ."

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα