Ferraristis 15 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3 , 2012 (τροποποιήθηκε) γεννετικώς τροποποιημένα είναι πολλά προϊόντα που καταναλώνουμε, όπως πχ τα πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια. αυτά τα πορτοκάλια/δέντρα στα μάτια της φύσης είναι τέρατα αφού στη φύση δεν υφίσταται είδος χωρίς διαδικασία αναπαραγωγής έτσι ώστε να διαιωνισθεί το είδος. το ίδιο και τα σταφύλια πχ χωρίς κουκούτσια και πάει λέγοντας. Βέβαια σε αυτά καταλήξαμε έπειτα από δοκιμές μακροχρόνιες και όχι στο εργαστήριο (εν τη μία νυκτί τρόπον τινά) και με πιο "αθώες" μεθόδους. τα GMO σίγουρα ενέχουν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών. Αν με ρωτήσετε οκ, πες μας ποιά από αυτά έιναι καλά και ποιά όχι δεν ξέρω. δεν υποστηρίζω τα μεταλλαγμένα απλά λέω πώς έχουν τα πράγματα. στο πανεπιστήμιο η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών μας ήταν υπέρ των ΓΤΟ. είχα παρακολουθήσει και διαλέξεις μεγάλων ονομάτων στο χώρο και (προφανώς) και αυτοί τα υποστήριζαν. βέβαια αυτό μου θυμίζει αρκετούς ανθρώπους που λένε ναι σε κάτι αρκεί να μην αφορά αυτούς πχ πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας, που λένε ναι, αλλά όχι δίπλα μας.... τέλος όσον αφορά τα ΓΤΟ (γεννετικώς τροποποιημένοι οργανισμοί) υπάρχουν και άλλα θέματα. αυτά δημιουργούνται για να αυξηθεί η παραγωγή, να μειωθούν τα έξοδα, να διατηρούνται καλύτερα και περισσότερο, να είναι πιο ανθεκτικά σε ασθένειες κλπ κλπ... ΌΜΩΣ προωθώντας κατά κύριο λόγο τα ΓΤΟ, μειώνεται η βιοποικιλότητα και αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες σε μία πανδημία, δηλαδή μπορεί να προκύψει μία ασθένεια που θα αφανίσει τα περισσότερα φυτά σε ένα είδος σε όλο τον πλανήτη. πάντως είναι πρακτικά αδύνατο να ελέγξουμε το τι τρώμε, είναι τόσες πολλές οι παράμετροι και οι εμπλεκόμενοι... άσε που η τροφική αλυσίδα είναι ένας φαύλος κύκλος... είμαι στη δουλειά και δε μπορώ να το αναλύσω περισσότερο μια και ήδη αυτά τα λίγα τα γράφω συνολικά πάνω από 1,5 ώρα (σταματάω, ξεκινάω κ.ο.κ.), θα μπω να γράψω κάποια άλλη στιγμή στο θέμα. καλό είναι να μην τρελαινόμαστε με τα ΓΤΟ πάντως, δε σημαίνουν απαραίτητα κάτι κακό. και όντως αυτό που ήδη ειπώθηκε ότι έχουμε ένα σωρό άλλα κακά στη ζωή μας συνειδητά ή όχι πρέπει να μας προβληματίσει, μια και αρκετά από αυτά είναι πράγματα που μπορούμε να τα ελέγξουμε/περιορίσουμε. προσπαθήστε να καταναλώνετε ελληνικής παραγωγής προιόντα για να στηρίξουμε τον τόπο αλλά και γιατί είναι συνήθως πιο ποιοτικά. ίσως αξίζει να δίνουμε πχ 20 ευρώ επιπλέον στο σούπερ μάρκετ για πιο ακριβά μεν αλλά ποιοτικότερα δε προιόντα... Λοιπόν για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα Ως γεωπόνος, έχω να δηλώσω τα εξής: 1) Τα άσπερμα (χωρίς κουκούτσια) σταφύλια (σουλτανίνα) ΔΕΝ είναι γενετικώς τροποποιημένα!! Είναι υβρίδιο. Είναι μια διαφορετική ποικιλία που προέκυψε μετά από διασταυρώσεις άλλων ποικιλιών. Είναι κάτι που γίνεται εδώ και αιώνες στην φύση... Ομοίως για το καρπούζι. 2)Τα γενετικά τροποποιημένα (GMO) είναι τροποποίηση του γενετικού υλικού ενός οργανισμού με τεχνητά μέσα. Με απλά λόγια, διαλέγουμε γονίδιο και το βάζουμε στο DNA του οργανισμού που μας ενδιαφέρει. (Γονίδια από σολομό στην τομάτα. Είναι ψάρι ή φυτό?? ΟΕΟ) 3)Είναι πολύ πιθανό να βλάπτουν την υγεία αλλά δεν έχει αποδειχθεί. 4)Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οικολογικού χαρακτήρα. Δεν μπορείς να δημιουργείς ένα καινούριο είδος φυτού και μετά να το εξ απολύεις στην φύση. Έχουν παρατηρηθεί διασταυρώσεις (στην φύση) μεταξύ GMO και φυσικών ποικιλιών. Τα γονίδια που είχαμε προσθέσει εμείς μεταφέρθηκαν στην επόμενη γενιά. Εν συντομία το αποτέλεσμα θα είναι η εξάλειψη των φυσικών ποικιλιών (από τα καλλιεργούμενα είδη) και τεράστιο πρόβλημα με τα ζιζάνια και την φυσική ισορροπία. Αυτό μακροπρόθεσμα θα μας σκοτώσει... (Δεν αναπτύσσω όλο το συλλογισμό μου και τα στοιχεία γιατί αυτή η κουβέντα δύσκολα γίνεται από απόσταση.) 5)Αλλά δεν θα πεθάνουμε επειδή καταστρέψαμε την φύση. Θα πεθάνουμε από την πείνα. Εξηγούμαι: Στους GMO, την πατέντα και τα δικαιώματα για την καλλιέργειά τους την έχει η εταιρία που τους δημιούργησε. (Η Monsanto κατέχει περισσότερο από το 90% της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ παραγωγής GMO. Αυτό ονομάζεται έλεγχος της ΤΡΟΦΗΣ!) Οπότε, για να καλλιεργήσω εγώ το GMO καλαμπόκι, αγοράζω τους σπόρους από την monsanto και καλλιεργώ με την άδειά της. Δεν μπορώ όμως να κρατήσω σπόρο για την επόμενη χρονιά γιατί είναι στείρος... Άρα πρέπει να αγοράσω ξανά! Και ξανά! Και οι σπόροι αυτοί είναι 3 φορές το κόστος του κανονικού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί να "μπαίνουν μέσα". Μιλάμε για 100ντάδες αυτοκτονίες στην Ινδία, όλοι καλλιεργητές GMO! Εν ολίγοις, όταν έχεις μια εταιρία που ελέγχει το 70% της αγροτική παραγωγής με διάφορα προϊόντα, θα έχει και το μονοπώλιο. Αυτό προσπαθεί να κάνει η monsanto. Προσωπική άποψη : Κάνω εμπάργκο στα GMO όχι για λόγους υγείας αλλά για λόγους πολιτικής. Τροποποιήθηκε Μάρτιος 3 , 2012 από τον Ferraristis 4 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
slaine 625 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3 , 2012 φίλε μου άλλο είπα. τροποποιήθηκαν μέσω try and error στο χωράφι ας πούμε και όχι στο εργαστήριο μεταφέροντας dna αλλά όπως και να χει έχουν τροποποιημένο γονιδίωμα. δε θα υπήρχαν στη φύση από μόνα τους. το ως γεωπόνος μου άρεσε που τόνισες... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
TheGhostDriver 43 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3 , 2012 Ως φοιτητής στη γεωπονική και εγώ (3ο έτος στο τμήμα επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων) θα συμφωνήσω με τον Ferraristis. Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση για τα μεταλλαγμένα...Επίσης και η λέξη είναι αρκετή για να προκαλέσει τρόμο. Χωρίς να έχω εντρυφήσει στα ΓΤΟ και με τις λίγες γνώσεις που έχω στη βιολογία να πώ ότι στη φύση γίνονται κάθε στιγμή παααααρα πολλές μεταλλάξεις. Οι περισσότερες είναι καταστροφικές για τους οργανισμούς, ενώ άλλες είναι τόσο ευνοϊκές που ουσιαστικά βοηθούν ένα είδος να επιβιώσει υπό νέες συνθήκες... Βέβαια θα μου πείτε οτι αυτές έγιναν απο την φύση και οχι σε κάποιο εργαστήριο. Η ουσία όμως είναι η ίδια, αλλαγή του γονιδιώματος του οργανισμού. Αν ο άνθρωπος χειριστεί σωστά το θεμα με τα μεταλλαγμένα, δηλ σαν εργαλείο που θα τον βοηθήσει να δημιουργήσει μεγαλύτερη παραγωγή και συνεπώς περισσότερη τροφή για περισσότερους ανθρώπους τότε είμαι συμφωνος με τη χρήση τους. Όλα με μέτρο και κυρίως μακροχόνια μελέτη!!! 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
comrade 34 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3 , 2012 (τροποποιήθηκε) 5)Αλλά δεν θα πεθάνουμε επειδή καταστρέψαμε την φύση. Θα πεθάνουμε από την πείνα. Εξηγούμαι: Στους GMO, την πατέντα και τα δικαιώματα για την καλλιέργειά τους την έχει η εταιρία που τους δημιούργησε. (Η Monsanto κατέχει περισσότερο από το 90% της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ παραγωγής GMO. Αυτό ονομάζεται έλεγχος της ΤΡΟΦΗΣ!) Οπότε, για να καλλιεργήσω εγώ το GMO καλαμπόκι, αγοράζω τους σπόρους από την monsanto και καλλιεργώ με την άδειά της. Δεν μπορώ όμως να κρατήσω σπόρο για την επόμενη χρονιά γιατί είναι στείρος... Άρα πρέπει να αγοράσω ξανά! Και ξανά! Και οι σπόροι αυτοί είναι 3 φορές το κόστος του κανονικού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί να "μπαίνουν μέσα". Μιλάμε για 100ντάδες αυτοκτονίες στην Ινδία, όλοι καλλιεργητές GMO! Εν ολίγοις, όταν έχεις μια εταιρία που ελέγχει το 70% της αγροτική παραγωγής με διάφορα προϊόντα, θα έχει και το μονοπώλιο. Αυτό προσπαθεί να κάνει η monsanto. Προσωπική άποψη : Κάνω εμπάργκο στα GMO όχι για λόγους υγείας αλλά για λόγους πολιτικής. Ακριβως. Αυτο ηθελα να γραψω και γω αλλα με προλαβες και το γραψες καλυτερα. Κανενα προβλημα πεινας δεν λυνουν τα μεταλλαγμενα. Ισα-ισα, την επιδεινωνουν γιατι αν επικρατησουν θα ελεγχουν τη διατροφη 1-2 εταιριες. Μετα κλαφτα χαραλαμπε. Γι αυτο που λες για τους αγροτες στην ινδια ειχα δει ενα ντοκυμαντερ, νομιζω το εξαντας αλλα δεν ειμαι σιγουρος. Ακριβως οπως τα λες ειναι. Τους εδωσαν τον σπορο και μετα ηταν τους υποχρεωναν να τον αγορασουν καθε χρονο. Τους ξεγελασαν. Και να ηθελαν ομως μετα να καλλιεργησουν "συμβατικο" σπορο οι αγροτες δεν μπορουσαν γιατι η γη που καλλιεργουσαν ειχε "μολυνθει". Και η ΕΕ δεν ειναι οτι νοιαζεται για την υγεια του κοσμου (ενω η κακια αμερικη δεν νοιαζεται μπλα-μπλα-μπλα). Απλα δεν θελει να "επικρατησουν" τα μεταλλαγμενα γιατι οι εταιριες που θα ελεγχουν τη τροφη θα ειναι αμερικανικες. Ειναι θεμα πολιτικης. Γι αυτο στην ευρωπη ειναι υποχρεωμενοι να το αναγραφουν στις συσκευασιες οταν χρησιμοποιουνται ΓΤΟ ενω ο κοσμος ειναι πιο ενημερωμενος. Γι αυτο δεν εχουν θαψει το θεμα. Τροποποιήθηκε Μάρτιος 3 , 2012 από τον comrade Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ferraristis 15 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 3 , 2012 φίλε μου άλλο είπα. τροποποιήθηκαν μέσω try and error στο χωράφι ας πούμε και όχι στο εργαστήριο μεταφέροντας dna αλλά όπως και να χει έχουν τροποποιημένο γονιδίωμα. δε θα υπήρχαν στη φύση από μόνα τους. το ως γεωπόνος μου άρεσε που τόνισες... Αυτό θέλω να ξεδιαλύνω. Τα φυτά τα οποία διασταυρώνουμε ΔΕΝ είναι γενετικά τροποποιημένα, είναι υβρίδια. Και ναι, θα υπήρχαν από μόνα τους στην φύση. Αυτό που κάνεις είναι να παίζεις με την γύρη. Τίποτα παραπάνω. Είναι απόλυτα φυσικό. (Δεν είμαι της άποψης ότι φυσικό-καλό όμως. Η φύση βγάζει τα πιο δυνατά δηλητήρια) Γενετικά τροποποιημένα είναι τα φυτά που ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ στο εργαστήριο με εισαγωγή γονιδίων. Και μάλιστα γονίδια που στης περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι από το ίδιο είδος. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
yamahito 515 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22 , 2012 ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ! http://makeleio.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6362:2012-10-22-14-50-06&catid=4:2012-02-11-12-49-59&Itemid=2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες