Jump to content
Sign in to follow this  
gkourmoul1

Το πρώτο εμβόλιο για το καλααζάρ φτάνει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο

Recommended Posts

Μιας και έχω χάσει 2 σκύλους από λεισμανίαση, αυτό το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα. Βγήκε επιτέλους το εμβόλιο που περιμέναμε.

Οι πιο πολλοί που έχετε σκύλο γνωρίζετε για την αρρώστια αυτή. Άλλοι, που είναι νέοι στο σπορ, όχι. Καλό είναι να ενημερωθείτε...

Τον Γενάρη κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Ελπίζω να είναι αποτελεσμάτικό, διότι ειδικά οι σκύλοι που είναι στην εξοχή έχουν σημαντικό πρόβλημα.

Πιο πολλές λεπτομέρειες εδώ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Προσωπικά που είχα σκύλο είχε περάσει δύο φορές καλαζάρ και με πολύ δυσκολία το είχαμε αντιμετωπίσει... Μακάρι τώρα να είναι καλύτερα και κυρίως πιο οικονομικά...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο τελευταίος σκύλος μου σκύλος που είχε καλαζάρ (ένα μπόξερ) άντεξε 10 χρόνια με την ασθένεια αυτή. Αλλά μου το έσκασε για 25 μέρες (γκομενίτσα μάλλον βρήκε) και όταν γύρισε ήταν σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Επίσημα πάντως, οι σκύλοι με την ασθένεια αυτή πρέπει να θανατώνονται...

Υπάρχει πάντα και ο φόβος να κολλήσει ο άνθρωπος (δύσκολο αλλά εφικτό). Κάθε χρόνο κολλάνε 70 άτομα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

πολυ θετικο :_thumbsup:

οι προηγούμενες ενεσεις/θεραπεια που κυκλοφορούσαν ήταν αρκετά επώδυνες για το σκυλί και δε λειτουργούσαν πάντα, αν και σε σκύλα που την ακολουθήσαμε είναι ακόμα καλά μετά από 4 χρόνια

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η δικιά μου είναι σε θεραπεία. Ευτυχώς έγινε άμεση διάγνωση σε πολύ αρχικό στάδιο, και η (πανάκριβη) θεραπεία με σιρόπι και χάπια φαίνεται να έχει κάνει θαύματα.

Μπράβο φίλε για την ενημέρωση.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παναγιώτη, όταν τελειώσεις την θεραπεία και θες να την συντηρήσεις, δίδε την ένα δύο(ανάλογα το βάρος) χάπια zylapour κάθε μέρα. Ο δικός μου έτσι διατηρήθηκε 10 χρόνια! Ρώτα το. Είναι και οικονομικά..

Τροποποιήθηκε από τον gkourmoul1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αυτό κάνω τώρα, 1,5 το πρωί και 1,5 το βράδυ. Η κτηνίατρος μου είπε να τα δίνω για έξι μήνες, μένουν άλλοι τρείς. Η "κυρίως" θεραπεία ήταν με Milteforan.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

150ευρω για τα σκυλακια μας που αφιερωνουν την ζωη τους σε εμας δεν ειναι πολλα,

καθε ευσυνείδητος ιδιοκτήτης θα πρεπει να το χορηγήσει στο σκυλακι του.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Είναι 150 και καθάρισες, ή 150 κάθε χρόνο για επαναληπτικές...?

Αυτό κάνω τώρα, 1,5 το πρωί και 1,5 το βράδυ. Η κτηνίατρος μου είπε να τα δίνω για έξι μήνες, μένουν άλλοι τρείς. Η "κυρίως" θεραπεία ήταν με Milteforan.

Αν δοκιμάσεις να το κόψεις σε 3 μήνες το πιθανότερο είναι να επανέλθουν τα συμπτώματα. Σπάνια εξαφανίζεται η νόσος. Μάλλον θα του δίδεις εφ΄όρου ζωής. Εμένα 35 κιλά ήταν και του έδιδα 1 την ημέρα (των 500ml νομίζω). Ήταν αρκετό.

Τροποποιήθηκε από τον gkourmoul1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

τα zylapour δεν ειναι θεραπεια για το καλαζαρ ειναι ενισχυτικο για τα νεφρα στα οποια χτυπαει

και οι αποψεις κτηνιατρων διαφερουν για τις δοσολογειες...

εμας το κοριτσι παιρνει 3 βδομαδες το μηνα πχ...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το είχε περάσει ο πρώτος μου σκύλος, ή μάλλον το είχαμε περάσει όλη η οικογένεια μαζί. Επανεμφανίστηκε 2 φορές. Ρινορραγείες, κακό, φάρμακα που τον διέλυαν, φρίκη σκέτη. Θυμάμαι να κρατάω πάγο στην μύτη του κακόμοιρου επειδή φταρνιζόταν και έφευγαν πίδακες από αίμα.

Πολύ σημαντικό, μόλις διαγνωστεί κάποιος σκύλος σας (μακριά από εμάς) απομόνωση οπωσδήποτε. Δεν υπάρχει λόγος να κολλήσουν και άλλοι.

Τροποποιήθηκε από τον Le Flwr

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

τα zylapour δεν ειναι θεραπεια για το καλαζαρ ειναι ενισχυτικο για τα νεφρα στα οποια χτυπαει

και οι αποψεις κτηνιατρων διαφερουν για τις δοσολογειες...

εμας το κοριτσι παιρνει 3 βδομαδες το μηνα πχ...

Δεν υπάρχει θεραπεία έτσι και αλλιώς. Καταστολή μόνο (πλην ελαχίστων περιπτώσεων)

Το zylapour είναι κανονικά για ανθρώπους, και συγκεκριμένα για ουρική αρθρίτιδα..

Αλλά από μόνο του, είναι ικανό να συντηρήσει ένα σκύλο και να καταστείλει τα συμπτώματα. Το έχω δει με τα μάτια μου να γίνεται. Και έχω την εμπειρία αυτή με το zylapour για τουλάχιστον 11 χρόνια.

Και δεν είναι μόνο το zylapour. Έχει κι άλλα παρόμοια σκευάσματα. Αυτά αποτελούν και το "κλειδί".

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έχουμε κάνα νέο για το εμβόλιο κατά της λεισμανίασης? Το έκανε κανείς στον σκύλο του ώστε να μας δώσει περαιτέρω πληροφορίες?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

... το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα. Βγήκε επιτέλους το εμβόλιο που περιμέναμε......

Τον Γενάρη κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Ελπίζω να είναι αποτελεσμάτικό...

Παντως σε κουβεντες πιο ειδικων χωρων,το νεο εμβολιο αντιμετωπιζεται με σκεπτικισμο και καθε επιφυλαξη.Προκειται για μια δυσαρεστη και επιπονη στην αντιμετωπιση και συνεπειες αν δεν προληφθει ασθενεια και μακαρι να βρεθει κατι "τοσο απλο σε εφαρμογη" σε ενεσιμη μορφη που να προλαμβανει την ασθενεια και να γλυτωνει ζωα και ανθρωπους απο τρεξιμο και δυσαρεστα. Οπως ομως με ολα τα νεοφερμενα φαρμακα,προσωπικα ειμαι επιφυλακτικος μεχρις αποδειχθει οτι οντως ειναι "θααυματουργο".

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έχεις μιλήσει με κάποιον κτηνίατρο και εμφανίζεται να έχει αναστολές ή έχει συζητήσει με άλλους κατόχους σκύλων?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γιωργο δεν ειναι κατα την γνωμη μου τοσο απλο να βρεθει ΕΝΑ εμβολιο για ολα τα ειδη τη λεϊσμανιασης...Ενδεικτικα να πω οτι ακομα και στις καταταξεις των σχετικων ασθενειων,διαφέρει ακομη και η σκνιπα που μετατιδει την ασθενεια στα ζωα... Δύο είναι τα επίμαχα για την μεταδοση γένη, η Phlebotomus που μας αφορά εμάς στην Ελλαδα και η Lutzomyia που αφορά το USA.Επισης γίνεται πανηγυρι και ασαφεια με τα είδη των λεϊσμανιών..................

Με δεδομενα επισης δυο βασικα:Πρωτον οτι το ζωο ειν αι αντικειμενο εκμεταλλευσης με σκοπο το κερδος και το χρημα εταιρειων φαρμακων και δευτερον,της αντιστοιχα αγνωστης "ποσοτητας"νεων φαρμακων-"θαυμα" ακομα και για τον ανθρωπο(μην ξεχναμε το προσφατο εμβολιο για τη γριπη των χοιρων με αμφιβολο αποτελεσμα και διφορουμενες γνωμες...)οπου πρεπει να περιμενουμε να δουμε τελικα αν λειτουργουν...για ολα αυτα ειμαι εξαιρετικα σκεπτικιστης και ουδετερος κρατωντας σταση αναμονης.Αυτο που προς το παρον κανω ειναι να συμβουλευομαι πιο ειδικους,απο κτηνιατρους και γνωστικους εως και τον πιο ασχετο που θα πει αποψη,κρατωντας οσα με ενδιαφερουν και πετωντας καθε αχρηστο.

Ειδωμεν...γιατι οντως ειναι ενα θεμα που αφορα ολους μας.Περισσοτερο οσους συμβιωνουμε με ενα σκυλο αλλά οχι μονο εμας... :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Συμφωνώ με αυτά που λες. Σίγουρα θα πρέπει να περάσει αυτή η σεζόν για να μάθουμε εάν όντως το θαύμα έγινε.

Το θέμα όμως είναι το εξής: Οι πιθανότητες να μολυνθεί ένα ζώο είναι αρκετές τους θερινούς μήνες. Το ρισκάρουμε να περιμένουμε για να βεβαιωθούμε ή του το χορηγούμε για να μειώσουμε (θεωρητικά έστω) το ρίσκο?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Συμφωνώ με αυτά που λες. Σίγουρα θα πρέπει να περάσει αυτή η σεζόν για να μάθουμε εάν όντως το θαύμα έγινε.

Το θέμα όμως είναι το εξής: Οι πιθανότητες να μολυνθεί ένα ζώο είναι αρκετές τους θερινούς μήνες. Το ρισκάρουμε να περιμένουμε για να βεβαιωθούμε ή του το χορηγούμε για να μειώσουμε (θεωρητικά έστω) το ρίσκο?

Προσωπικα επιλεγω να μειωνω το ρισκο με τα ειδικα σπρευ ψεκασμου,κολαρα συν τις αμπουλες για την αντιμετωπιση κατα το δυνατο ολων των 'εχθρων"και δεν προχωρω σε κανενα αμφιβολο ή αγνωστο εμβολιασμο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε παιδια κανεις να μου εξηγησει αυτη την ασθενεια??Εχω κ γω εναν λυκο 5 χρονια ελευθερης βοσκης αλλα δεν εχω ακουσει ποτε γ αυτο

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλαζάρ η σπλαχνική λεϊσμανίαση

CAW96JCH.jpgΤο καλαζάρ είναι παρασιτικό νόσημα του σκύλου και του ανθρώπου με παγκόσμια εξάπλωση. Ενδημεί σε πολλές περιοχές της χώρας μας ΚΡΗΤΗ, ΑΤΤΙΚΗ κα καθώς και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, Νότια Γαλλία, Νότια Ιταλία, Αφρική κα. Η νόσος έχει γίνει αντικείμενο έρευνας στα επιστημονικά ινστιτούτα όλου του κόσμου και περιλαμβάνεται στα ειδικά νοσήματα τνων περισσότερων προγραμμάτων της Παγκόσμιας οργάνωσης υγείας.

Οφείλεται στο πρωτόζωο Leismania infontum ενδοκυτταρικό παράσιτο που εντοπίζεται στα μακροφάγα κύτταρα των ευπαθών οργανισμών όπως ο σκύλος, ο άνθρωπος, το τσακάλι ο λύκος, τα τρωκτικά. Η μόλυνση των τελικών ξενιστών γίνεται μέσω των νυγμάτων μολυσμένων αιματοφάγων θηλυκών εντόμων, των φλεβοτόμων που κοινά ονομάζονται σκνίπες. Υπάρχουν πολλά είδη φλεβοτόμων,καποια δε απο αυτά ειναι ανθρωπόφιλα (συγκεκριμένα για τη μόλυνση του ανθρώπου ενοχοποιείται μόνο το Plebotomus Neglectus) ενώ κάποια άλλα προσβάλλουν τα ζώα (για τη μόλυνση του σκύλου ως υπευθυνο θεωρείται το plebotomuds tobbi και τοplebotomus neglectus). Η μολυσμένη θηλυκή σκνίπα μεταδίδει το παράσιτο 5-8 μέρες μετα την μόλυνση της.

Με το τσίμπημα το παράσιτο εισέρχεται στα τριχοειδή αγγία του δέρματος και με την κυκλοφορία φθάνει σε όργανα και ιστούς όπως τα λεμφογάγγλια, το ηπαρ το μυελό των οστών και την σπλήνα. Eισβάλλει στα μονοκύτταρα μακροφάγα όπου και πολλαπλασιάζεται. Το διάστημα που μεσολαβεί απο την στιγμή του μολυσμένου νύγματος μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων κυμαίνεται απο λίγες βδομάδες έως και ένα χρόνο, η δε διάρκεια εξέλιξης της νόσου απο τη στιγμή εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι του θανάτου αν δεν γίνει θεραπεία είναι 3 έως 24 μηνες.

Συμπτώματα - Διάγνωση - Θεραπεία

Τα συνήθη συμπτώματα που αναγκάζουν τον ιδιοκτήτη να επισκεφθεί το γιατρό είναι

- Δερματικές αλλοιώσεις στα πτερύγια των ώτων, των βλεφάρων, του επιρινίου και αλλού που επιμένων

- Πιτυρίαση και κακή ποιότητα τριχώματος

- Ονυχομεγαλία

- Αδυνάτισμα του ζώου

- Απώλεια της ενεργητικότητας και εύκολη κόπωση

- Επίμονες εκκρίσεις απο τα μάτια και τη μύτη, ρινορραγία

- Επίμονος βήχας χωρίς αντίστοιχες αλλοιώσεις στους βρόγχους και τους πνεύμονες

Κατά την κλινική εξέταση παρατηρείται αναιμία, διογκωμένοι λεμφαδένες και σπληνομεγαλία. Η διάγνωση της νόσου γίνεται μόνο εργαστηρικά όσο τυπική και αν είναι η κλινική εικόνα του ασθεντούς ζώου. Η θεραπεία είναι αποτελεσματική, συνίσταται όμως όταν η φυσική κατάσταση του ζώου και η ηπατική και νεφρική του λειτουργία το επιτρέπουν.

Προληπτική αντιμετώπιση

Σημαντικότατο ρόλο στην μείωση των κρουσμάτων λεισμανίασης στα ζώα αλλά και στην προστασία της δημοσίας υγείας έχει η προληπτική αντιμετώπιση της νόσου που συνίσταται κτα κύριο λόγο στη σωστή ενημέρωση και συνείδηση των ιδιοκτητών σκύλων. Συγκεκριμένα...

- Όλα τα ζώα απο το Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο τουλάχιστον πρέπει να είναι εφοδισμένα με αντιπαρασιτικά κολάρα που θα ανανεώνονται συχνά. Χρειάζετι επίσης να ψεκάζονται συχνά με αντιπαραστικά spray

- Ο χώρος διαμονής των ζώων πρέπει να είναι καθαρός απαλλαγμένος απο ακαθαρσίες, σωρούς ξύλων, σκουπιδιών κλπ έτσι ώστε να μην ευνοείται η παρουσία και ο πολλαπλασιασμός των σκνιπών.

- Σε ιδιαίτερα υγρούς, ζεστούς χώρους με πράσινο καλό είναι τη νύχτα να τοποθετούνται εντομοαπωθητικά προίοντα

- Να γίνετι προλητπτική εξέταση των σκύλων για kala-a-zar κάθε Μάϊο και Νοέμβριο έτσι ώστε να επιτυγχάνεται έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Στα αρχικά στάδια μόλυνσης η θεραπεί ειναι ευκολότερη κι αποτελεσματικότερη. Σε περίπτωση δε που η θερπεία δεν είναι δυνατή να γίνεται άμεσα ευθανασία και όχι να εγκαταλείπονται τα ζώα στο δρόμο,διότι καθε μολυσμένο ζώο αποτελεί αποθήκη του παράσιτου στη φύση και εστία μόλυνσης για άλλα ζώα και τον άνθρωπο.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί η θερπεία αυτή πρεπει να γίνεται στον κτηνίατρο, με την ευθύνη και την συνεχή παρακολούθησή του, το δε θεραπευτικό σχήμα για την λείσμανίαση ειναι συνεχώς βελτιούμενο και απολύτως εξατομικευένο. Είναι επικίνδυνο η θεραπεία να γίνεται απο μή ειδικούς και αυτό διότι τα ζώα μπορεί μεν να εμφανίζονται θεραπευμένα (δηλαδή χωρίς εξωτερικά συμπτώματα) εξακολουθούν όμως να είναι ξενιστές του παρασίτου αν δεν ολοκληρωθεί κι ελεγχθεί η θεραπεία τους απο τον κτηνίατρο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

gkourmoul1 εγω δυο κτηνιάτρους που έχω μιλήσει έχουν μιλήσει θετικά για το εμβόλιο... ειπαν θα ειναι εδω σε κανα μηνα

παντως και η επιλογες του Κωστα με συτρονελες λουρακια σταγονες κλπ ειναι αρκετα πληρεις αρκει να εφαρμοζονται οσο συχνα πρεπει. καλο ειναι με ενα κτηνιατρο να κανετε ενα σχεδιο για την αποπαρασητωση προστασια του ζωου και να ξερεις οτι ερισαι καλυμενος απο παντου

αμα το σκυλι εχει νοσησει δε μπορει να κανει το εμβολιο, εμενα το κοριτσι μου ειχε βγει θετικο στις τελευταιες εξετασεις τις αλλα ειχε και ερλιχιωση οποτε παιζει και να ηταν ψευδως θετικο το καλαζαρ (ελπιζω) οποτε μετα να κανουμε και το εμβολιο

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

καταρχάς πρέπει να γίνουν πρώτα εξετάσεις για το αν έχει ήδη καλαζάρ ή όχι.

Εάν έχει δεν γίνεται το εμβόλιο

Εάν δεν έχει γίνονται 3 δόσεις μία κάθε 2 εβδομάδες.

Επανάληψη κάθε 1 χρόνο

Το εμβόλιο προσφέρει προστασία 99% άρα συνεχίζουμε να βάζουμε σκάλιμπορ και σιτρονέλα για 100% αποτέλεσμα

Σε περίπτωση που κολλήσει καλαζάρ ΕΑΝ έχει κάνει το εμβόλιο παραμένει φορέας αλλά δεν του εκδηλώνεται η ασθένεια.

Επειδή η σκνίπα "ξυπνάει" τέλη Μάρτη στην Ελλάδα, μάλλον πρέπει να ξεκινήσουμε απο τώρα τις δόσεις.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα