Jump to content
nickmol

YUASA

Recommended Posts

Yuasa TT10ZS για το Hornet μου στον 1,5 χρόνο (πριν κάτι μέρες δηλαδή) ξαφνικά πέθανε. Αγορά την ίδια από τον ίδιο έμπορο. Συνομιλία με ένα φίλο - Τσέκαρε αν είναι made in Taiwan or made in Japan. Taiwan και οι δύο. Τα λεφτά λιγότερα για την taiwan (60€) ενώ νομίζω η Japan κάνει 110€. Έστειλα mail και στην YUASA σχετικά αν είναι approved οι Taiwan αλλά Lower quality? Για να δούμε, γιατί νομίζω δεν αξίζει το φτηνό. Μόνο αν η Japan κρατάει 5 χρόνια (η μαμά πάντως που ήταν Japan στα 3,5 χρόνια τελείωσε-αν και είχε φάει 3 shock με ξεφόρτισμα εντελώς λόγω θερμαινόμενων grip που είχα ξεχάσει ανοιχτά), δεν συμφέρει νομίζω. Για πείτε πόσο σας κράτησε η μαμά σε αντίστοιχα μοντέλα, γιατί εγώ δεν έχω καθαρή εικόνα.. :online2long:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Το πόσο κρατάει η μπαταρία εξαρτάται απο την ποιότητα κατασκευής, το σύστημα φόρτισης (συμβατότητα - που είναι, το hornet έρχεται με AGM, και αν λειτουργεί σωστά - εδώ θα πρέπει να το ελέγξεις), και απο τις διαδρομές που κάνεις καθημερινά, και απο το πόσο φρέσκια ειναι - κάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις μόνος σου. Η ημ/ια κατασκευής ειναι κωδικοποιημένη και μόνο ο κατασκευαστής μπορεί να σου πει. Και τέλος απο τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Όσο πιο υψηλές ειναι κατα μέσο όρο τόσο μικραίνει και η ζωή της. Όσο πιο χαμηλές τόσο μεγαλύτερη.

Σχετικά με την ποιότητα της Yuasa δεν μπορώ να δεχθώ εύκολα οτι οι μεν ειναι κατώτερες απο τις δε...

Δύσκολο να βγάλεις συμπέρασμα ρωτώντας ετσι απλά... Για να μην πω αδύνατο...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χωρίς καμία αλλαγή στην οδηγική συχνότητα κλπ, η μαμα χόντα (by Yuasa) κράτησε 1,5 χρόνο. Η Haijiu (made in China 30-50E) κλείνει τον 4ο χρόνο το καλοκαίρι. Οπότε το θεωρώ λαχείο.

Τροποποιήθηκε από τον Semiaz

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Με τις μπαταρίες που ειναι factory activated σίγουρα παίζει ρόλο η φρεσκάδα της. Αν ο έμπορος την έχει στο ράφι κάμποσο και δεν την έχει συντηρήσει και σωστά τότε αγοράζεις μια χλαπάτσα... Αυτό μπορείς να το τσεκάρεις μόνο π.χ. με τη Yuasa στέλνοντας τους την κωδικοποιημένη ημ/ια.

Με αυτές που δεν ειναι factory activated δεν νομίζω οτι υπάρχει πρόβλημα φρεσκάδας αν και δεν έχω βρει κάποια πληροφορία που να το διαβεβαίωνει.

Επίσης μια λεπτομέρια που ειναι πολύ σημαντική, ειναι το πως έχει γίνει η πρώτη της φόρτιση. Που να ξέρεις...

Φυσικά παίζει πάντα να υπάρχει και αστοχία υλικού...

Εν ολίγης, λαχείο...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ε τι περιμένεις να απαντήσει; Αυτές τις απαντήσεις μπορείς να τις πάρεις μόνο απο ανθρώπους που κατέχουν πραγματικά πως λειτουργεί μια μπαταρία μολύβδου και οι μικροπαραλαγές της, και κυρίως τις έχουν τεστάρει με μεθοδολογία μέχρι θανάτου. Δύσκολο... Υποτίθεται έχω βρει δυο τέτοιους στο AdvRider αλλά διατειρώ τις επιφυλάξεις μου...

Παίζει και η τύχη αλλά περισσότερο η αδυναμία μας να διευκρινίσουμε πόσο φρέσκια είναι η μπαταρία που αγοράζουμε, και αν την έχουν μεταχειριστεί σωστά οι έμποροι...

Στην κορυφή πάντως παίζουν οι Odyssey. Χωρίς μεγάλη σιγουριά μπορώ να πω πως μετά ακολουθούν οι Deka και έπειτα η Yuasa.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η καλύτερη μπαταρία που μπορεί να πάρει κανείς για την μηχανή του σε σχέση τιμής απόδοσης είναι να πάρει κάποια με τον ηλεκτρολύτη ξεχωριστά, να ακολουθήσει την διαδικασία γεμίσματος του ηλεκτρολύτη σωστά, να την φορτίσει την πρώτη φορά σωστά, να την σφραγίσει και να την χρησιμοποιεί στη μηχανή του συχνα χωρίς να την ξεχνάει ακίνητη ιδίως σε μηχανή με συναγερμό.

Προσωπική εμπειρία, το 2001 αγοράζω από την Yamaha καινούριο TTR250, σε δύο χρόνια η μπαταρία τα κλ@νει. Αγοράζω την γνήσια από την Yamaha ακολουθώ την πιο πάνω διαδικασία μεχρι το 2011 που το πούλησα η μπαταρία ήταν τσακμάκι το μηχανάκι εχει αλλάξει δύο ιδιοκτήτες ακόμη και νομίζω ούτε ο τωρινός την εχει αλλάξει.

Η πρώτη φόρτιση και η φρεσκαδα παίζει τρομερό ρόλο.

Παλαιότερα το ανεφερε και η yuasa στο site της τώρα τελευταια δεν το εχω ξαναψάξει.

Ολα αυτά με την προυπόθεση ότι το κύκλωμα φόρτισης της μηχανής δουλεύει σωστά.

Επίσης παλαιότερα ειχα αγοράσει από την

http://www.intramoto...%CE%B5%CF%83/gs

που έφερνε τότε τις GS τέτοιου είδους μπαταρία σε καλή τιμή και με αριστα αποτελέσματα (Απ'οσο θυμάμαι η Yamaha τότε εδινε GS σαν γνήσιο ανταλακτικό).

Βέβαια τώρα εχουν αλλάξει πολλά δεδομένου ότι GS-YUASA μαλλον εχουν συνχωνευθεί συν του οτι τότε οι GS ήταν ακόμη made in japan.

Οσο για τις Odyssey τις εισαγει αυτός από όσο ξέρω

http://www.semicom.g...gory&path=47_57

αλλά δεν έχω προσωπική εμπειρία αν και το θεωρώ υπερβολή αφού με τον πιο πάνω τρόπο έχω αψογα αποτελέσματα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλύτερη δεν θα την έλεγα. Ούτε και τις άλλες...

Ομολογουμένως μια και μπορείς να συμπληρώνεις υγρά μπορεί να κρατήσει πολύ περισσότερο απο τις VRLA (AGM, Gel) οι οποίες υπό συνθήκες μπορούν να στεγνώνουν. Σε πολύ θερμά κλίματα προτιμούνται οι ενισχυμένες ανοικτού τύπου (με πιο χοντρές πλάκες/πλέγμα λόγο αυξημένης διάβρωσης) ώστε να μπορείς να συμπληρώνεις υγρά καθώς οποιαδήποτε άλλη δεν θα άντεχε.

Αλλά ποιος θα έμπαινε σε μια τέτοια διαδικασία; Είσαι μάλλον ο μόνος που σηκώνει χέρι! Οι περισσότεροι θα ξέχναγαν να τη συντηρήσουν σωστά και θα κράταγε πολύ λιγότερο απο μια AGM. Πάω ο,τι στοίχημα θες!

Εκτός αυτού δεν ειναι δυνατό να το κάνουν όλοι. Εγώ π.χ. θα πρέπει να κάθομαι κάθε λίγο και λιγάκι να λύνω το μηχανάκι όπως και αρκετοί άλλοι. Δεν είναι πάντα εύκολα προσβάσιμη η μπαταρία.

Και το κυριότερο: το σύστημα φόρτισης δεν είναι συμβατό στα σύγχρονα μηχανάκια. Αν το μηχανάκι έχει έρθει με AGM δεν μπορείς να βάλεις άλλου τύπου μπαταρία. Αν βάλω π.χ. στο δικό μου μια απλή μπαταρία αυτή θα βράζει αφού ο ανορθωτής δίνει μεγαλύτερες τάσεις & ρεύματα που απαιτεί μια AGM για να φορτίσει αλλά είναι δολοφονικές για μια απλή (αλλά και Gel αν θυμάμαι καλά). Αυτό σημαίνει πολύ γρήγορη φθορά απο την μείωση των υγρών. Και να συμπληρώνεις συνέχεια υγρά πάλι θα έχεις εντονότερη φθορά απο οτι πρέπει.

Αν θες να αλλάξεις τύπο μπαταρίας θα πρέπει να αλλάξεις και ανορθωτή ώστε να είναι συμβατός.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Επειδή αν κατάλαβα καλά απάντησες στο δικό μου μήνυμα δεν μιλάω για AGM, μιλάω για απλές μπαταρίες που τις αγοράζεις με τον ηλεκτρολύτη ξεχωριστά σε μπουκαλάκια τις γεμίζεις τις φορτίζεις τις σφραγγίζεις και τις ξεχνάς.

Επίσης εκτός από το "καλύτερη" είπα "σε σχέση τιμής απόδοσης", δεν είπα καλύτερη γενικώς.Δεν είπα πουθενά για συμπλήρωση υγρών.

Οι "τύπου VRLA" υπάρχουν (ιδίως τα αυτοκινητάδικα μεγέθη) και σε απλές μπαταρίες.

Τέλος οι AGM μπαταρίες δεν χρειάζονται παραπάνω τάση για φόρτιση από τις απλές, αντίθετα χρειάζονται λιγότερη, η παραπάνω τάση τις καταστρέφει.

Για να μην υπάρξει και κάποια παρανόηση και γίνει κάποιο λάθος τα παραπάνω ισχύουν όταν το μηχανάκι παίρνει την μπαταρία του σε κανονική όρθια θέση.

Εαν την παίρνει πλάγια κλπ. τότε η μπαταρία πρέπει να αντίκαθίσταται με ακριβώς ίδιου τύπου.

Τροποποιήθηκε από τον Mcpap

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εχεις δίκιο, παρανόησα... Πήγε ο νους μου στις συμβατικές.

Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα:

Οι Gel και οι AGM ανήκουν στην οικογένεια των VRLA (valve regulated lead acid). Οι AGM έρχονται είτε σφραγισμένες (factory activated - GYZ / YTZ) είτε ασφράγιστες και συμπληρώνουμε εμείς τον ηλεκτρολύτη (αυτές που περιγράφεις, ο κωδικός τους τελειώνει σε -BS) και είναι προτιμότερες καθώς λύνεις το πρόβλημα της φρεσκάδας και της ελλιπούς συντήρησης από τους διάφορους dealers.

Οι AGM χρειάζονται περισσότερη τάση (στο εύρος 14,0 - 14,8V) για να μπορέσουν να φορτιστούν ΠΛΗΡΩΣ σε σχέση με τις συμβατικές. Αν το όχημα έχει έρθει με συμβατική ή Gel δεν μπορείς να την αντικαταστήσεις με AGM. Είναι το πρώτο πράγμα που αναφέρει η Yuasa στο τεχνικό εγχειρίδιο της (το οποίο απο οτι βλέπω τώρα το έχουν ανανεώσει για το 2014. Με μια γρήγορη ματιά φαίνεται πιο συνοπτικό).

Οι τάσεις που καταστρέφουν μια AGM ειναι αυτές που εφαρμόζονται κατά την διαδικασία της αποθειίκωσης (desulfation / recovery) καθώς η αεριοποίηση που συμβαίνει κατά τη διαδικασία αυτή στεγνώνει την μπαταρία. (Παλμοί με 20 ή και παραπάνω volts).

Σε οποιαδήποτε θέση μπορούν να τοποθετηθούν μόνο οι factory activated AGM και όχι οι BS (bottle supplied).

http://www.yuasabatteries.com/pdfs/TechManual_2014.pdf

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα