Jump to content
ALX™

Συμβουλές για την προετοιμασία "αποθήκευσης" της μοτοσυκλέτας για τον χειμώνα.

Recommended Posts

Κρατήστε την μοτοσικλέτα σας στην τέλεια κατάσταση αν δεν την χρησιμοποιείτε το χειμώνα (ή αν δεν θα την χρησιμοποιήσετε για οποιοδήποτε μεγάλο χρονικό διάστημα). Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη μοτοσυκλέτα σας κατά την "αποθήκευση" σε καλή κατάσταση.

Προετοιμαζόσαστε να θέσετε τη μοτοσυκλέτα σας σε ακινητοποίηση για τους χειμερινούς μήνες και μπαίνετε στον πειρασμό να την βάλετε για λίγο μπροστά να δουλέψει. ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ! Αντ 'αυτού, αν θέλετε να δουλέψει πριν την αποθήκευση κάντε μαζί της μια τελευταία βόλτα. Κάντε το για στεγνώσουν οι υδρατμοί της εξάτμισης που δημιουργούνται κατά την πρώτη εκκίνηση του κινητήρα όταν αυτός είναι κρύος. Αν δεν το κάνετε αυτό, οι υδρατμοί που θα μαζευτούν στο εσωτερικό της εξάτμισης, θα την σκουριάσουν όσο η μοτοσυκλέτα θα είναι αποθηκευμένη.

Ένα καλό πλύσιμο πριν την αποθήκευση θα ήταν τέλειο. Αν δεν το κάνετε αυτό όμως, φροντίστε να κάνετε τοπικά κάποιους καθαρισμούς όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

Φροντίστε να συμπληρώσετε με βενζίνη το ρεζερβουάρ ως επάνω λίγο πριν φτάσετε στο σπίτι, γιατί η αμόλυβδη βενζίνη κατά την εξάτμισή της και ερχόμενη σε επαφή με τον αέρα, αφήνει υπολείμματα που μπορεί να φράξουν τα ζιγκλέρ του/των καρμπυρατέρ (αν δεν έχει ψεκασμό η μοτό σας)

Για τον ίδιο λόγο, κλείστε το ρουμπινέτο της βενζίνης ενώ η μοτοσυκλέτα λειτουργεί και αφήστε την μέχρι να σβήσει από μόνη της.

Στη συνέχεια στραγγίστε οποιοδήποτε υπόλοιπο βενζίνης έμεινε στον πλωτήρα (μπολ) του/των καρμπυρατέρ από την βίδα υπερχείλισης που έχει/έχουν.

Αν η μοτοσυκλέτα σας είναι πάνω από 4άρων χρονών, σκεφτείτε αρκετά το ενδεχόμενο να αδειάσετε εντελώς το ρεζερβουάρ, επειδή το νερό που μπορεί να έχει συσσωρευτεί στον πάτο, μπορεί να προκαλέσει αρκετή σκουριά που μπορεί να αποφέρει ακόμα και τρύπα!

Ο καλύτερος τρόπος να γίνει αυτό είναι να το αφαιρέσετε από τη μοτοσυκλέτα και μετά την αποστράγγισή του, να το γυρίσετε ανάποδα.

(Αυτό θα σας δώσει επίσης την ευκαιρία να καθαρίσετε την βρωμιά από απρόσιτα σημεία της μοτοσυκλέτας μέχρι τότε. :D )

Ψεκάστε με αντισκωριακό υγρό (WD40 ή κάτι παρόμοιο) όλες τις εκτεθειμένες μεταλλικές επιφάνειες της μηχανής, εκτός βεβαίως από τις δαγκάνες και τους δίσκους των φρένων, της μανέτας φρένου και του ποδόφρενου καθώς επίσης και των μαρσπιέ.

Το επιφανειακό φιλμ που θα αφήσει πίσω του το αντισκωριακό θα προστατεύσει από τη διάβρωση τα μέταλλα.

Ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε πολλά μικρά ψεκάσματα και να το απλώσετε με ένα πανί παρά να κάνετε λούτσα όλη τη μοτοσυκλέτα με το αντισκωριακό ψεκάζοντας ανεξέλεγκτα.

Καθαρίστε καλά τις δαγκάνες και τους μοχλούς φρένων από σκόνη, χώματα, λάσπες, υπολείμματα σκόνης τακακιών. Με τις κρύες και υγρές συνθήκες του χειμώνα είναι πολύ πιθανόν όλα αυτά να πετρώσουν και να μπλοκάρουν έμβολα δαγκανών και γενικώς τα κινούμενα μέρη των φρένων.

Δώστε μεγάλη σημασία στο σχολαστικό πλύσιμο/καθαρισμό των σημείων που παραδοσιακά δέχονται και συλλέγουν την περισσότερη βρώμα από τον δρόμο. Ο κινητήρας και το ψυγείο καθώς και τα αμορτισέρ χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, δεδομένου ότι πάνω σε αυτά θα είναι συσσωρευμένη η λάσπη και τα χώματα που πέταξαν οι τροχοί της μοτοσυκλέτας.

Σιγουρευτείτε ότι όλες οι ηλεκτρικές συνδέσεις θα έχουν τουλάχιστον έναν ψεκασμό με αντισκωριακό, (ειδικά για τις «γυμνές» μοτοσυκλέτες όπου υπάρχουν περισσότερο εκτεθειμένα ηλεκτρικά απ' ότι στις μοτοσυκλέτες με φέρινγκ.

Προσπαθήστε να πλένετε τη μοτοσυκλέτα μετά από κάθε βόλτα για να αφαιρείται το φιλμ βρώμας που μαζεύεται από το δρόμο. (προτιμήστε να το κάνετε αυτό πρώτα με κρύο νερό και στη συνέχεια με ζεστό)

Αν έχετε κινηθεί χειμώνα με βροχές και χιόνια υπάρχει πιθανότητα να υπάρχει αλάτι στο δρόμο. Πλύνετε τη μοτοσυκλέτα άμεσα μόλις γυρίσετε σπίτι.

Εάν χρησιμοποιείτε πιεστικό μηχάνημα, να είστε προσεκτικοί με τις τσιμούχες των τροχών, των αμορτισέρ, των ηλεκτρικών μερών καθώς και με τις δαγκάνες των φρένων.

Αν κάνει κρύο ή είναι υγρός ο καιρός, είναι επίσης καλύτερο να σκουπίσετε τη μοτοσυκλέτα σας ώστε να στεγνώσει γρηγορότερα μετά το πλύσιμο.

Κρατήστε την αλυσίδα σε καλή κατάσταση. Για να γίνει αυτό πρέπει να λιπανθεί καλά πριν την αποθήκευση της μοτοσυκλέτας ώστε να αποφευχθούν πιθανότητες σκουριάς. Με την πρώτη ευκαιρία και μόλις δούμε ότι η αλυσίδα στέγνωσε από το λιπαντικό της μετά από καιρό, την ξανά-ματά-λιπαίνουμε.

Βεβαιωθείτε ότι λιπάνατε όλα τα σημεία αρθρώσεων με γράσο, και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις αρθρώσεις των μαρσπιέ, του ποδόφρενου του πλαϊνού και κεντρικού σταντ καθώς και του μοχλού των ταχυτήτων που συσσωρεύουν πολύ βρωμιά από το δρόμο αλλά και από τα παπούτσια μας.

Δώστε μεγάλη σημασία στα πρώτα δείγματα σκουριάς, σε βίδες των φέρινγκ και γενικώς σε σημεία που βρίσκονται πίσω από τα πλαστικά της μοτοσυκλέτας, ώστε να προλάβετε την εξάπλωση της σκουριάς. Βίδες που έχουν σκουριάσει υπερβολικά θα καταστήσουν δύσκολη έως αδύνατη την αφαίρεση των εύθραυστων πλαστικών της μοτοσυκλέτας χωρίς αυτά να σπάσουν.

Τέλος, αν υπάρχει κεντρικό σταντ, βάλτε την μοτοσυκλέτα σε αυτό και φροντίστε να μην πατάει κάποιος από τους τροχούς στο έδαφος με πολύ δύναμη. Βάλτε του κάτι από κάτω για να ζυγιστεί η μοτοσυκλέτα πάνω στο κεντρικό σταντ. Αυτό θα προστατεύσει τα ελαστικά από στράβωμα. Αν δεν υπάρχει κεντρικό σταντ. μπορείτε να μετακινείται τη μοτοσυκλέτα (ή να περιστρέφετε στατικά τους τροχούς) ώστε να μην πατάνε συνεχώς στο ίδιο σημείο.

Τέλος η μπαταρία καλό είναι να αφαιρεθεί τελείως ή απλά να βγουν από πάνω της οι πόλοι και να της γίνεται μια στο τόσο συντήρηση με ανάλογο φορτιστή/συντηρητή.

Αυτές οι πρακτικές συμβουλές για τον χειμώνα είναι ένας γενικός οδηγός για την καλή φροντίδα της μοτοσυκλέτας. Η σωστή συντήρηση και φροντίδα εξαρτάται από εσάς και το πόσο σας ενδιαφέρει να την διατηρήσετε σαν καινούρια.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

αργισες 2 χρονια. Οταν το χρειαζομουν και εφευγα για τα ξενα δεν ηξερες να το γραψεις :P Μπραβο τρελομπαμπα ! ;)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

:clapping2::thumbsup:

+1 ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΟ ΚΙ'ΑΠΟ ΜΕΝΑ!!! :respekt: ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ...

ΑΠΛΑ ΦΟΒΕΡΟ ΤΟ ΠΟΣΤ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ...

ΩΡΑΙΟΣ :cheers:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ένα καλό πλύσιμο πριν την αποθήκευση θα ήταν τέλειο.

........

Προσπαθήστε να πλένετε τη μοτοσυκλέτα μετά από κάθε βόλτα για να αφαιρείται το φιλμ βρώμας που μαζεύεται από το δρόμο. (προτιμήστε να το κάνετε αυτό πρώτα με κρύο νερό και στη συνέχεια με ζεστό)

Πολύ σωστά αλλά με την επισήμανση ότι μετά από το πλύσιμο και πριν την "αποθήκευση" σε κλειστό γκαράζ θα πρέπει όχι απλώς να σκουπίζουμε τη μοτοσυκλέτα αλλά να την κάνουμε και μια βόλτα, ώστε να στεγνώσουν εντελώς όλα τα σημεία, στα οποία έχει πάει το νερό. Γενικώς, μια μοτοσυκλέτα που μπαίνει σε γκαράζ για πολλές μέρες θα πρέπει να είναι ΕΝΤΕΛΩΣ και ΑΠΟΛΥΤΩΣ στεγνή.

Πολύ σωστή είναι και η επισήμανσή σου ότι η μοτοσυκλέτα πρέπει να πλένεται πρώτα με κρύο νερό και μετά με ζεστό, καθώς ειδικά στην περίπτωση που έχουμε πατήσει δρόμους με αλάτι, το πλύσιμο με ζεστό νερό κατευθείαν προκαλεί οξείδωση.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ευγε!

αν και εγώ δεν την αφήνω να κοιμηθεί ούτε 8άωρο

καποια στιγμή όταν θα χρειαστούμε τις πληροφορίες θα ξέρουμε που να τις βρούμε

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν μας είπες όμως με το μοτέρ τι κάνουμε...

Θέλω να πω, (για άσχετο λόγο) αν χρειαστεί να αφήσουμε τη μοτοσυκλέτα ακίνητη για πολλούς μήνες, χρόνια, ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε το μοτέρ από την οξείδωση?

τα λαδάκια της μετά από κανένα χρόνο, ειδικά αν είναι δουλεμένα θα κάτσουν στον πάτο του κάρτερ και δε θα φύγουν ποτέ...

Δώσε πληροφορίες στο λαό!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Aπό κει που το μετέφρασα, δεν έλεγε κάτι, αλλά λογικά τα λάδια πριν την αποθήκευση θα είναι καινούρια. Αν είσαι εδώ της τα αλλάζεις στο χρόνο, αν όχι, δεν θα πεθάνεις και για τη μοτοσυκλέτα! :D

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δεν ειναι λιγο υπερβολικη η συχνοτητα του πλησιματος..?εγω πλενω το παπι μια φορα την βδομαδα αν ειναι λερωμενο απο βροχες κλπ και με λενε ολοι υπερβολικο... :sweatdrop: :sweatdrop: :sweatdrop:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εχω ακουσει και δεν ειμαι αθολου σιγουρος οτι στην πολλημηνη σταθμευση(ετησια ας πουμε) γεμιζεις ολο τον κινητηρα με λαδι...και αυτο γινετε για να μην πιασει σκουριες ο κινητηρας εσωτερικα...ηφηστατε κατι τετοιο?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εχω ακουσει και δεν ειμαι αθολου σιγουρος οτι στην πολλημηνη σταθμευση(ετησια ας πουμε) γεμιζεις ολο τον κινητηρα με λαδι...και αυτο γινετε για να μην πιασει σκουριες ο κινητηρας εσωτερικα...ηφηστατε κατι τετοιο?

Κι εγώ αυτό είχα στο μυαλό μου αλλά δεν ήξερα αν το άκουσα ή το σκέφτηκα... :_zeppelin:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπερα. Διαβασα διαφορα ελληνικα και ξενα φορα σχετικα με την αποθηκευση γιατι επροκειτο να το κανω την αλλη εβδομαδα.

Τα σημαντικα που διαβασα ειναι τα εξης και θα ηθελα τα φωτα σας :

1) αλλαγη λαδιων και φιλτρου

2) γεμισμα ρεζερβουαρ μεχρι πανω και προσθεση σταθεροποιητη βενζινης (ειναι απαραιτητος ο σταθεροποιητης και αν ναι που θα βρω??)

3) απομακρυνση των τακαΚιων απο τις δισκοπλακες (δεν αρκει απλα να τα καθαρισω με σπρευ? )

4) αφαιρεση πολων μπαταριας (εχω πανω συναγερμο και αν το κανω αυτο θα εχει σαν αποτελεσμα να αποπρογραμματιστει. Θα κρατησει η μπαταρια αν απλα βαζει καποιος μπροστα τη μηχανη μου καθε 2-3 μηνες? Επισης κανει να δουλεψει η μοτοσυκλετα αν εχω προσθεσει τον σταθεροποιητη μεσα στο ρεζερβουαρ??)

5) ψεκασμος αντισκουριακου μεσα στα τελικα και κλεισιμο με σακουλα για να μην εισερχεται υγρασια

6) αφαιρεση μπουζι και προσθεση φρεσκου λαδιου κινητηρα ωστε να αποφευχθει η σκουρια σε κυλινδρο κτλ.

Καθε διευκρινιση θα με διευκολυνε!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπερα. Διαβασα διαφορα ελληνικα και ξενα φορα σχετικα με την αποθηκευση γιατι επροκειτο να το κανω την αλλη εβδομαδα.

Τα σημαντικα που διαβασα ειναι τα εξης και θα ηθελα τα φωτα σας :

1) αλλαγη λαδιων και φιλτρου Αυτό ναι. Το κάνεις. Αν μείνει παραπάνω από ένα χρόνο ακινητοποιημένη ή την βάζει κάποιος μπροστά ανά κάποιο διάστημα, στο χρόνο πρέπει να αλλαχθούν και πάλι τα λάδια (ασχέτως αν δεν έχουν δουλευτεί) γιατί οξειδώνονται.

2) γεμισμα ρεζερβουαρ μεχρι πανω και προσθεση σταθεροποιητη βενζινης (ειναι απαραιτητος ο σταθεροποιητης και αν ναι που θα βρω??) Το ρεζερβουάρ όντως πρέπει να το γεμίσεις. Περί "σταθεροποιητή" δεν γνωρίζω κάτι

3) απομακρυνση των τακαΚιων απο τις δισκοπλακες (δεν αρκει απλα να τα καθαρισω με σπρευ? ) Την απομάκρυνση την ζητάνε για να μην κολλήσουν τα τακάκια πάνω στη δισκόπλακα. Δεν είναι δύσκολο να τα απομακρύνεις. Με ένα κατσαβίδι ίσιο, γίνεται εύκολα η δουλειά.

4) αφαιρεση πολων μπαταριας (εχω πανω συναγερμο και αν το κανω αυτο θα εχει σαν αποτελεσμα να αποπρογραμματιστει. Θα κρατησει η μπαταρια αν απλα βαζει καποιος μπροστα τη μηχανη μου καθε 2-3 μηνες? Επισης κανει να δουλεψει η μοτοσυκλετα αν εχω προσθεσει τον σταθεροποιητη μεσα στο ρεζερβουαρ??) Αν νομίζεις ότι θα έχεις θέμα με τον συναγερμό, μην βγάλεις τον πόλο, αλλά βάλε τη μοτοσυκλέτα κοντά σε πρίζα και σύνδεσέ την με έναν φορτιστή/συντηρητή και άφησέ την έτσι. (κοίτα μόνο να είναι καλής ποιότητας ο φορτιστής μην έχεις παρατράγουδα)

Από την άλλη, αν ο συναγερμός σου δεν έχει δική του αυτονομία (δικές του μπαταρίες) δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αν αφαιρέσεις τους πόλους!

5) ψεκασμος αντισκουριακου μεσα στα τελικα και κλεισιμο με σακουλα για να μην εισερχεται υγρασια Αυτό για το αντισκωριακό, δεν ξέρω αν στέκει. Πάντως καλό θα είναι να βάλεις μια σακούλα όπως γράφεις για να μην μπαίνει υγρασία από την ατμόσφαιρα. Κοίτα μόνο να μην είναι καμιά βιοδιασπώμενη η σακούλα γιατί σε ένα-δυο μήνες θα γίνει χαρτοπόλεμος :tooth: (επίσης παίζουν και οι τάπες που τις βάζουν για το πλύσιμο αν δεν θες να μπλέξεις με σακούλες)

6) αφαιρεση μπουζι και προσθεση φρεσκου λαδιου κινητηρα ωστε να αποφευχθει η σκουρια σε κυλινδρο κτλ. (και μετά... πώς θα το βγάλεις το λάδι? Δεν νομίζω ότι θα ήθελες να ξεκινήσεις τον κινητήρα σου με το λάδι μέσα! Ξέρεις φαντάζομαι ότι τα υγρά είναι ασυμπίεστα! Πάντως καλού κακού, ρώτα κάνα μάστορα επ' αυτού. )

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

1) αλλαγη λαδιων και φιλτρου Αυτό ναι. Το κάνεις. Αν μείνει παραπάνω από ένα χρόνο ακινητοποιημένη ή την βάζει κάποιος μπροστά ανά κάποιο διάστημα, στο χρόνο πρέπει να αλλαχθούν και πάλι τα λάδια (ασχέτως αν δεν έχουν δουλευτεί) γιατί οξειδώνονται.

2) γεμισμα ρεζερβουαρ μεχρι πανω και προσθεση σταθεροποιητη βενζινης (ειναι απαραιτητος ο σταθεροποιητης και αν ναι που θα βρω??) Το ρεζερβουάρ όντως πρέπει να το γεμίσεις. Περί "σταθεροποιητή" δεν γνωρίζω κάτι

3) απομακρυνση των τακαΚιων απο τις δισκοπλακες (δεν αρκει απλα να τα καθαρισω με σπρευ? ) Την απομάκρυνση την ζητάνε για να μην κολλήσουν τα τακάκια πάνω στη δισκόπλακα. Δεν είναι δύσκολο να τα απομακρύνεις. Με ένα κατσαβίδι ίσιο, γίνεται εύκολα η δουλειά.

4) αφαιρεση πολων μπαταριας (εχω πανω συναγερμο και αν το κανω αυτο θα εχει σαν αποτελεσμα να αποπρογραμματιστει. Θα κρατησει η μπαταρια αν απλα βαζει καποιος μπροστα τη μηχανη μου καθε 2-3 μηνες? Επισης κανει να δουλεψει η μοτοσυκλετα αν εχω προσθεσει τον σταθεροποιητη μεσα στο ρεζερβουαρ??) Αν νομίζεις ότι θα έχεις θέμα με τον συναγερμό, μην βγάλεις τον πόλο, αλλά βάλε τη μοτοσυκλέτα κοντά σε πρίζα και σύνδεσέ την με έναν φορτιστή/συντηρητή και άφησέ την έτσι. (κοίτα μόνο να είναι καλής ποιότητας ο φορτιστής μην έχεις παρατράγουδα)

Από την άλλη, αν ο συναγερμός σου δεν έχει δική του αυτονομία (δικές του μπαταρίες) δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αν αφαιρέσεις τους πόλους!

5) ψεκασμος αντισκουριακου μεσα στα τελικα και κλεισιμο με σακουλα για να μην εισερχεται υγρασια Αυτό για το αντισκωριακό, δεν ξέρω αν στέκει. Πάντως καλό θα είναι να βάλεις μια σακούλα όπως γράφεις για να μην μπαίνει υγρασία από την ατμόσφαιρα. Κοίτα μόνο να μην είναι καμιά βιοδιασπώμενη η σακούλα γιατί σε ένα-δυο μήνες θα γίνει χαρτοπόλεμος :tooth: (επίσης παίζουν και οι τάπες που τις βάζουν για το πλύσιμο αν δεν θες να μπλέξεις με σακούλες)

6) αφαιρεση μπουζι και προσθεση φρεσκου λαδιου κινητηρα ωστε να αποφευχθει η σκουρια σε κυλινδρο κτλ. (και μετά... πώς θα το βγάλεις το λάδι? Δεν νομίζω ότι θα ήθελες να ξεκινήσεις τον κινητήρα σου με το λάδι μέσα! Ξέρεις φαντάζομαι ότι τα υγρά είναι ασυμπίεστα! Πάντως καλού κακού, ρώτα κάνα μάστορα επ' αυτού. )

Σε ευχαριστω :)

αχαχαχααχαχ :tooth:

Τροποποιήθηκε από τον Soichiro

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολυ ενδιαφερον αρθρο λεπτομερες...Ομως αφορα αυτους που θα αφησουν την μηχανη για μεγαλο διαστημα σε πληρη ακινησια φανταζομαι...οχι για αυτους που θα θελησουν να την πανε βολτα μια φορα καθε μηνα το χειμωνα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα