Jump to content
mitsakos1985

Προετοιμασία μηχανής για αποθήκευση

Recommended Posts

Γεια σε όλους, θα ήθελα να μάθω τι χρειάζεται να κάνουμε σε μια μοτοσυκλέτα (που χρησιμοποιείται μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες) για να την αφήσουμε ανενεργή όλο το υπόλοιπο έτος. Είναι αρκετό να αδειάσουμε μόνο τη βενζίνη και να αποσυνδέσουμε τη μπαταρία ή χρειάζεται κάτι άλλο? (Η μπαταρία θα φορτίζεται με φορτιστή κάθε μήνα πχ..) Ευχαριστώ :-)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Η μακροχρόνια αποθήκευση μηχανής είναι ολόκληρο κεφάλαιο αλλά μερικά tips μπορεί να βοηθήσουν.

Άλλωστε στην Ελλάδα δεν έχουμε και τρομερά βαρείς χειμώνες κάτι που βοηθά σημαντικά.

Καλό θα είναι να έχεις κάνει μια μικρή προετοιμασία για να βρείς τα πράγματα καλύτερα όταν θα πας να την επαναλειτουργήσεις.

Καταρχάς έχει μεγάλη διαφορά η αποθήκευση σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο - προφανές τι είναι καλύτερο.

Δεν είμαι σίγουρος ότι το άδεισαμα του τεπόζιτου από βενζίνη είναι και η καλύτερη ιδέα, καθώς τα μεταλλικά τεπόζιτα

μπορούν κάλιστα να σκουριάσουν αν αφεθούν άδεια σε υγρασία από μέσα. Από ότι έχω διαβάσει υπάρζουν κάποιοι χημικοί

σταθεροποιητές βενζίνης τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις για μακροχρόνια αποθήκευση. Αν έχει κάποιος σχετική εμπειρία

ας πει κάτι.

Λάδια: κάνε μία αλλαγή λαδιού πριν την αποθήκευση (μπορείς να βάλεις εντελώς φτηνό καθώς μετά από αρκετούς μήνες ακινησίας θα

το αλλάξεις έτσι και αλλιώς), και προπαντώς αν έχεις πολύ δουλεμένο λάδι μέσα.

Εξατμίσεις: ψέκασε WD40 μέσα στα τελικά των εξατμήσεων σου για να αποφύγεις την επίδραση της υγρασίας. Καλό θα ήταν μετά να σκεπάσεις και τις τρύπες των τελικών είτε με σακούλα είτε με κάτι ειδικές τάπες που υπάρχουν για αυτή τη δουλειά.

Εξωτερικό: πλύνε, περίμενε να στεγνώσει εντελώς και κέρωσε τη μηχανή (σημαντικό το κέρωμα καθώς κάνει το καθάρισμα από σκόνη μετά από μήνες πολύ πιο έυκολο). Αν χρησιμοποιήσεις κάλυμα, βεβαιώσου ότι είναι από αυτά που αναπνέουν από μέσα προς τα έξω έτσι ώστε δεν παγιδεύει υγρασία και κάνει μεγαλύτερη ζημιά.

Αλυσίδα: Καθάρισμα, γρασσάρισμα

Υγρά (φρένα, συμπλέκτης) : (ίσως γινόμαστε λίγο ψείρες) αν χρειάζονται - ή είναι κοντά - αλλαγή, κάντην πριν την αποθήκευση

Φρένα: - ειδικά για πολύ ψυχρό κλίμα - άνοιξε προσεκτικά με ένα μοχλό τα τακάκια έτσι ώστε να μην ακουμπάνε στους δίσκους. Αν λόγω κρύου ή βρωμιάς

κολλήσουν στη θέση τους θα είναι πιο έυκολη η μετακίνηση της μηχανής και το σέρβις τους μετά

Λάστιχα: αν έχεις κεντρικό στάντ το χρησιμοποιείς ή κάποιο paddock stand κλπ έτσι ώστε να βγάλεις βάρος από τα λάστιχα και την ανάρτηση όσο μπορείς (αρκετοι λένε για στήριξη της μηχανής σε κομμάτια ξύλου αλλά δεν το έχω κάνει ποτέ και το φοβάμαι μην μου πέσει η μηχανή). Αν δεν υπάρχει ανάλογη δυνατότητα, φούσκωσε τα λάστιχα στο μέγιστο της πίεσης τους - έτσι ώστε όταν λόγω κρύου ο αέρας μέσα τους θα συσταλεί να κρατήσουν όσο το δυνατόν το σχήμα τους. Σε κάθε περίπτωση είναι καλή ιδέα να πηγαίνεις συχνά τη μηχανή έστω λίγο μπρός - πίσω για την καλύτερη κατάσταση των ελαστικών σου.

Μπαταρία: αν έχεις battery tender το αφήνεις επάνω. Αλλιώς χρησιμοποιείς έναν φορτιστή που έχει τη δυνατότητα να δώσει μικρό ρεύμα (trickle charger). Προσωπικά θα αφαιρούσα εντελώς την μπαταρία και θα την είχα σε trickle φορτιστή συχνά. Είναι επίσης καλή ιδέα να περάσεις με WD40 τις ηλεκτρικές ενώσεις όπου μπορείς και να γρασσάρεις τα καλώδια που συνδέονται στην μπαταρία (και τους πόλους της αν μείνει επάνω).

Κινητήρας: Αν πρόκειται να αποθηκεύσεις τη μηχανή για πολύ μεγάλο διάστημα και για να αποφύγεις πιθανή σκουριά σε πιστόνια και δακτυλίδια, μπορείς να βγάλεις το μπουζί κάθε κυλίνδρου και να ρίξεις μέσα μια κουταλιά λάδι κινητήρα. Μετά και για να πάει παντού, γειώνεις τα καλώδια ανάφλεξης και κάνεις 2-3 στροφές κινητήρα με το starter.

Ελπίζω να βοήθησαν αυτά κάπως αν και βέβαια παίρνουν την αρκετά προσεκτική/συντηρητική πλευρά των πραγμάτων

cheers.gif

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αρχίζω εγώ και μπείτε κι οι άλλοι.

1) Αδειασε τεπόζιτο. Κάψε όλη τη βενζίνα που υπάρχει στο καρμπυρατέρ και στο σωληνάκι.

2) Βγάλε μπαταρία - φόρτιζε την τακτικά.

3) Υπερφούσκωσε τα ελαστικά. Αν είναι δυνατόν βάλε διπλό σταντ ώστε να μην πατάνε κάτω.

4)

5)

6)

7)

Οπωσδήποτε άλλαξε λάδι πριν αρχίσεις να την ξανακινείς.

Αυτό το θεματακι θα σε βοηθήσει.

με πρόλαβε ο επιστήμονας

Τροποποιήθηκε από τον Μενιδιάτης

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

....

με πρόλαβε ο επιστήμονας

Η Haya φταίει laugh.gif

Το θέμα είναι να βγάλουμε ένα καλό τόπικ για όλους _thumbsup.gif

Για το θέμα τεπόζιτου έχω την απορία μου. Από κάποιες πλευρές έχω ακούσει και εγώ για άδειασμα αλλά από άλλους ότι δεν είναι καλή ιδέα λόγω πιθανής σκουριάς από μέσα. Προφανώς κάτι πρέπει να κάνει κανείς για τη βενζίνη που θα μείνει αδρανής για μήνες - γι αυτό έχω ακούσει για τους χημικούς συταθεροποιητές, απλά δεν έχω χρησιμοποιήσει κάτι σχετικό. think.gif

Προφανώς υπάρχουν διαφορές διαχείρησης μεταξύ ψεκαστών και καρμπυράτων μοντέλων.

cheers.gif

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σωστό! Πολύ σωστό!

Ισως να το γέμιζε βενζίνη μέχρι απάνω και μετά το χρόνο της αποθήκευσης να την πέταγε όλη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για το ρεζερβουαρ γεμισμα μεχρι επανω και ριχνουμε εναν προσθετο σταθεροποιητη μεσα. Ειχα δει τετοιο μπουκαλακι στο συνεργειο μου και ως μεγας περιεργος ρωτησα, και μου ειπε οτι ειναι για αυτη τη δουλεια

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

:-) Ευχαριστώ πολύ παιδιά! Μένω άφωνος με τη ταχύτητα της ανταπόκρισής σας. Με βοηθήσατε πολύ, δεν ήξερα πως χρειάζονται τόσα πολλά, είμαι νέος σε αυτό το τομέα. Θα τα εφαρμόσω κατά γράμμα :-)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλησπέρα και από μένα, σωστά αυτά που λέτε, με κάποιες ενστάσεις.

Κάποια πράγματα θα τα ξαναπώ αν δεν υπάρχει πρόβλημα.

1) φουλάρεις το ντεπόζιτο με βενζίνη και σταθεροποιητή αυτής. Όταν το βγάλεις για βόλτα την αδειάζεις και βάζεις καθαρή βενζίνη.

2) βάζεις την μηχανή σε κεντρικό σταντ, ξεφουσκώνεις τελείως τα λάστιχα, γιατί όσο έχουν αέρα, υπάρχει πίεση στα λάστιχα και σιγά σιγά σκίζονται. Αυτό αν θες να τα διατηρήσεις σχετικά φρέσκα. Αλλιώς άστα όπως είναι. Την μηχανή την στηρίζεις σε σταντ μπρος πισω, αλλιώς δεν έχει νόημα, εναλλακτικά παίρνεις κεντρικό σταντ, που πιάνει στο σημείο Pivot, και κάνει τραμπάλα, τότε βάζεις και 2 τάκους στα λάστιχα.

3) το πλένεις όλο όπως είπε και ο φίλος μας angelthing, το κερώνεις, και ψεκάζεις αντισκουριακό σε όποιο σημείο βλέπεις, όπως μανέτες, σημεία ανάρτησης και βραχιώνων, καλάμια αμορτισερ κλπ που είναι επηρεπή σε κατακράτηση υγρασίας.

4) αλλάζεις λάδια, και βάζεις αυτά που προτείνει ο κατασκευαστής, το βάζεις μία μπρος να γυρίσουν τα λάδια, και το σβήνεις, επίσης αλλάζεις και όλα τα υγρά της μηχανής εκτός της μπαταρίας.

5) βγάζεις την μπαταρία, πρώτα τον αρνητικό πόλο, μετά τον θετικό, και την αποθηκεύεις κάπου χωρίς υγρασία και την φορτίζεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

6) βγάζεις τα μπουζί, ρίχνεις 1-2 κουταλιές λάδι, το αφήνεις να απλωθεί στο πιστόνι, και φέρνεις 5-6 στροφές το μοτέρ, για να πάει και στα ελατήρια του πιστονιού.Κατόπιν ξαναβάζεις τα μπουζί.

7) βάζεις σακούλα σε εξάτμιση και φιλτροκούτι.

8) για τα φρένα, να συμπληρώσω ότι η καλύτερη λύση είναι να λύσεις τις 2 βίδες που έχει κάθε δαγκάνα και να της αφήσεις να κρέμονται.

9) ψέκασε με σπρέι ηλεκτρικών επαφών τα εξής: δισκόπλακες, ασφαλειοθήκη, φίσες ρελέ, ηλεκτρονικής κλπ. Αυτό καθαρίζει κάθε λιπαρότητα, αφήνοντας την επιφάνεια καθαρή και προστατεύει από περαιτέρω οξείδωση. Στην αλυσίδα, καλό είναι ένα απλό σπρέι αλυσίδας, αφού πρώτα την καθαρίσεις με διάλυμα κηροζίνης.

10) όπως είπε και ο angelthing αν είσαι τόσο πολύ ψείρας, άπλωσε στα λάστιχα αλοιφή που τα κρατάει μαλακά, ενώ με απλό λαδάκι, λάδωσε ότι τσιμουχάκια βλέπεις, όπως τσιμουχάκια στις μπουκάλες, καλάρα ψυγείου. ΑΑΑ στο ψυγείο ξέχασα να πω, αφού το καθαρίσεις, βάζεις καλό παραφλού...

Τέλος η αποθήκευση είναι όντως μεγάλη υπόθεση. Καλό είναι να μπει σε κάποια αποθήκη με μικρές αυξομειώσεις θερμοκρασίας και ελάχιστη υγρασία, σκέπασε την μηχανή με κάποιο μαλακό πανί, και από πάνω ρίξε ένα νάυλον πέπλο.

Ένα μεγάλο κομμάτι επίσης είναι η προετοιμασία για να το βγάλεις πάλι στο δρόμο...

Κάνεις τα πάντα ανάποδα, με την διαφορά ότι, αλλάξεις λάδια, μπουζί,παραφλου,υγρά φρένων,βάζεις πάλι λάδι στις μπουζότρυπες και γυρίζεις το μοτέρ,αδειάζεις την βενζίνη και βάζεις καθαρή, σκουπίζεις ότι λάδια βλέπεις, το πλένεις πάλι όλο, και γρασάρεις τα πάντα. Αν ο συμπλέκτης έχει κολλήσει, κράτα τον πατημένο με ένα tire-up, βάλε μπρος με καλώδια γιατί την μπαταρία πιθανόν να στην αδειάσει μέχρι να έρθει βενζίνη και να επανέλθει η συμπίεση. Αν σε 15 λεπτά δεν ξεκολλήσει, άστον όλο το βράδυ πατημένο και το πρωί βάλτο μπρος, πάνω στο στάντ και άρχισε να τον δουλεύεις και βάζοντας ταχήτητες. Τέλος κάνεις μιά ήρεμη βόλτα να δεις ότι όλα δουλεύουν καλά.

Ίσως να ακούγεται αστείο, και ίσως πολλοί να γνωρίζετε όλα αυτά, αλλά καλό είναι να τηρούνται...

Καλές βόλτες σε όλους μας και στον mitsakos1985 εύχομαι να ξανακαβαλήσει σύντομα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Αν ψαξεις για αποθηκευση μηχανης, καπου ειχα φτιαξει και ενα αλλο ρε γαμωτο αλλα δεν το βρησκω. Κανε μια ευρεση στα δικα μου θεματα με τιτλο "αποθηκη" . Ισως σε βοηθησει

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σωστός φίλε tasis _thumbsup.gif

απλά μια διευκρίνηση γιατί ίσως με τη φάση με τα ελαστικά να τον μπερδέψαμε λίγο τον φίλο mitsakos1985:

Εφόσον η μηχανή έχει στηριχθεί με τέτοιον τρόπο που να μην πέφτει καθόλου (ή τουλάχιστον σχετικά λίγο) βάρος της σε αυτό τότε όπως πολύ σωστά αναφέρεις - και που θα έπρεπε να το λέω και στο αρχικό μου πόστ τρομάρα μου - ξεφουσκώνεις τα ελαστικά.

Αν όμως (για τον οποιοδήποτε λόγο) δεν μπορείς να την στηρίξεις κατάλληλα και παραμείνει με τα ελάστικά υπό μεγάλη επίδραση του βάρους της (για παράδειγμα στο πλαϊνό στάντ) τότε δεν τα ξεφουσκώνεις γιατί θα τους κάνεις ζημιά

(το αναφέρεις φυσικά στο πόστ σου αυτό λέγοντας ότι "Αλλιώς άστα όπως είναι" είπα όμως να το έχουμε επισημάνει επί τούτου)

cheers.gif

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σωστά angelthing.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι ο λόγος αποθήκευσης, είναι τα καύσιμα και τα νέα εισπρακτικά μέσα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα