Jump to content
Ravendark

1ο service σε RC8 (1000km)

Recommended Posts

Μερικές φορές καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς... :fool:

Ο tasis έχει δίκιο, στις κλίμακες ιξώδους τα νούμερα δεν είναι θερμοκρασίες αλλά συγκεκριμένες βαθμίδες σε centiStokes, ενώ ο πρώτος αριθμός στα πολύτυπα λάδια (το xW) μάλιστα εκφράζεται διαφορετικά (και με διαφορετική μονάδα μέτρησης). Άλλωστε δεν θα είχε νόημα ένα ρευστό να έχει μικρότερο ιξώδες όταν είναι κρύο παρά ζεστό!

Ορίστε και μερικές πηγές:

http://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity_index

http://en.wikipedia.org/wiki/Motor_oil#Grades

http://www.roymech.co.uk/Useful_Tables/Tri.../Viscosity.html

http://www.carbibles.com/viscosity.html

Και μερικοί λόγοι γιατί το 60άρι λάδι δεν είναι καλή ιδέα:

http://www.lancerregister.com/showthread.php?t=244716

Ωραια λοιπον.Εσυ αφου μιλας και δεν χρειαζεται να μασας,πες μας λοιπον το πρωτο νουμερο 10W τι βαθμιδα σε centistokes αντιστοιχει;Kαι γιατι ενα ρευστο,οπωςλες,δεν θα ειχε νοημα να εχει μικροτερο ιξωδες οταν ειναι κρυο παρα ζεστο;Τεκμηριωσε το και τα ξαναλεμε...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Thank's zorz ευτυχώς υπάρχουν και άτομα που διαβάζουν,κατανοούν,ψάχνονται και μετά απαντούν.

Μια μικρή λεπτομέρια.Το 20-50 είναι ρευστότητα,δηλαδή όσο πιο κρύο είναι,τόσο πιο δύσκολα ρέει ένα ρευστό και το αντίσττροφο.

Αντίστροφο της ρευστότητας είναι το ιξώδες,αλλά όχι αναλόγως αντίστροφο.Το ιξώδες δείχνει το μέτρο της αντίστασης που παρουσιάζει ένα ρευστό στην κίνησή του.Για κάθε ρευστό είναι διαφορετικό σε δεδομένη θερμοκρασία,όπως επίσης διαφοροποιείται σε σχέση με την θερμοκρασία.Το θέμα είναι όμως πιο ιξώδες μελετάμε,το δυναμικό,το κινηματικό ή και τα δυο;;; Είναι πάντα ένα ιξώδες ικανό να μας περιγράψει την συμπεριφορά ενός ρευστού,ή μήπως χρειάζεται και Prandle και Nusselt ;;;

mars χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω,ρίξε μια ματιά σε αυτά που λέω.Θα σε βοηθήσει πολύ στο να καταλάβεις ότι τα νούμερα πχ 20-50 δεν είναι βαθμοί κελσίου. Και γιατί το 20W να είναι -20 βαθμοί και να μην είναι +20;;; Δεν θέλω να πουλάω μαγκιά σε άτομα που δεν γνωρίζουν.Προσπαθώ όπως βλέπεις να είμαι όσο πιο κατατοπειστικός γίνεται.Αυτό που με εκνευρίζει είναι η ημιμάθεια,χωρίς την παρουσόα επιθυμίας για ολοκλήρωση της γνώσης.Δεν το λέω για σένα.Ξέρουν ορισμένοι για ποιους το λέω.

Κάντε κανά μπάνιο και τέτοιες συζητήσεις τις κάνουμε όταν γυρίσουμε από τις διακοπές,με γεμάτες μπαταρίες και καινούρια λάδια. Πιο λεπτά από αυτά που βάλαμε το καλοκαίρι...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Thank's zorz ευτυχώς υπάρχουν και άτομα που διαβάζουν,κατανοούν,ψάχνονται και μετά απαντούν.

Μια μικρή λεπτομέρια.Το 20-50 είναι ρευστότητα,δηλαδή όσο πιο κρύο είναι,τόσο πιο δύσκολα ρέει ένα ρευστό και το αντίσττροφο.

Αντίστροφο της ρευστότητας είναι το ιξώδες,αλλά όχι αναλόγως αντίστροφο.Το ιξώδες δείχνει το μέτρο της αντίστασης που παρουσιάζει ένα ρευστό στην κίνησή του.Για κάθε ρευστό είναι διαφορετικό σε δεδομένη θερμοκρασία,όπως επίσης διαφοροποιείται σε σχέση με την θερμοκρασία.Το θέμα είναι όμως πιο ιξώδες μελετάμε,το δυναμικό,το κινηματικό ή και τα δυο;;; Είναι πάντα ένα ιξώδες ικανό να μας περιγράψει την συμπεριφορά ενός ρευστού,ή μήπως χρειάζεται και Prandle και Nusselt ;;;

mars χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω,ρίξε μια ματιά σε αυτά που λέω.Θα σε βοηθήσει πολύ στο να καταλάβεις ότι τα νούμερα πχ 20-50 δεν είναι βαθμοί κελσίου. Και γιατί το 20W να είναι -20 βαθμοί και να μην είναι +20;;; Δεν θέλω να πουλάω μαγκιά σε άτομα που δεν γνωρίζουν.Προσπαθώ όπως βλέπεις να είμαι όσο πιο κατατοπειστικός γίνεται.Αυτό που με εκνευρίζει είναι η ημιμάθεια,χωρίς την παρουσόα επιθυμίας για ολοκλήρωση της γνώσης.Δεν το λέω για σένα.Ξέρουν ορισμένοι για ποιους το λέω.

Κάντε κανά μπάνιο και τέτοιες συζητήσεις τις κάνουμε όταν γυρίσουμε από τις διακοπές,με γεμάτες μπαταρίες και καινούρια λάδια. Πιο λεπτά από αυτά που βάλαμε το καλοκαίρι...

Για συνεχισε...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έλεος παιδιά...

Το έχουμε ξαναδεί το έργο.

mars τα link που έχει δώσει ο zorz εξηγούν...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μια μικρή παρατήρηση ακόμα.Μπράβο ρε zorz, ωραίο link.

Που υπενθυμίσε ότι και στα ξένα φόρουμς γίνονται τσακωμοί κλπ, αλλά κατά βάθος υπάρχει θέληση για μάθηση,παρά τα όλα προβλήματα.Εγώ πάντως ταυτίστηκα με τον oil man...

mars δεν τα αναφέρω για να τσακωθώ,αλλά πολύ μου άρεσε πολύ που με είπες ημιμαθή, έτσι για να μην σηκώνω ψηλά την μύτη μου :_rock-on:

RavenDark φίλε μου έπεσες θύμα της αντιπροσωπείας και του καθεστώτος της μίζας και της συμφωνίας για λόγους προμόσιον κλπ.

Τα αναφέρω αναλυτικά σε άλλα πόστς σχετικά με το λάδι του κινητήρα.

Και η Honda βγάζει δικά της λάδια,αλλά στην Ελλάδα προτείνει τα Agip.Το ίδιο και η Yamaha με τα Yama-lube αλλά προτείνει άλλα λάδια.

Βέβαια πρώτη φορά ακούω να προτείνουν το ίδιο λάδι,αλλά διαφορετικής ρευστότητας... :wacko::wacko::wacko::wacko::wacko:

Να μου πεις ότι τα προτείνει για χρήση πίστας άντε να πω κάτι γίνεται.Γιατί δεν στέλνεις ένα email στην ίδια την KTM μιας και στην Ελλάδα ο αντιπρόσωπος μάλλον δεν έχει κάνει τα απαραίτητα σεμινάρια για να μπορέσει να σου απαντήσει τεκμηριωμένα και εγγυημένα...

Άντε και πουλάω το KDX !!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Κοιτά να δείς τι γίνεται... Στο μανουαλ και στο μηχανάκι μου πάνω λέει μόνο μοτορεξ να βάζω αλλά η ΚΤΜ Ελλας λέει τα Shell Advance, αυτά που βάζει η ducati δλδ.

Σοβαρά λέει "μόνο" την τάδε μάρκα; Μπορείς να το σκανάρεις; :unsure:

Πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο. Πάντα στα εγχειρίδια γράφανε για λάδι τάδε προδιαγραφών (λχ. API SG, JASO MA κλπ) και είτε συγκεκριμένου ιξώδους, είτε ένα πινακάκι με αντιστοιχίες για τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στο τέλος προσθέτουν ένα "η Zundapp συνιστά Castol" κλπ, αλλά σε καμία περίπτωση ότι απαιτεί συγκεκριμένη μάρκα. Μόνο προδιαγραφές. Στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία βάζουν ό,τι μάρκα έχει κάνει συμφωνία η αντιπροσωπεία.

Ωραια λοιπον.Εσυ αφου μιλας και δεν χρειαζεται να μασας,πες μας λοιπον το πρωτο νουμερο 10W τι βαθμιδα σε centistokes αντιστοιχει;Kαι γιατι ενα ρευστο,οπωςλες,δεν θα ειχε νοημα να εχει μικροτερο ιξωδες οταν ειναι κρυο παρα ζεστο;Τεκμηριωσε το και τα ξαναλεμε...

Πάρε ένα βαζάκι μέλι, άνοιξε το καπάκι και γύρνα το ανάποδα για λίγα δευτερόλεπτα. Θα προλάβει να χυθεί;

Βάλε τώρα το βαζάκι στο φούρνο μικροκυμάτων, ζέστανε το και ξαναδοκίμασε. Ρέει το ίδιο δύσκολα όπως πριν ή είναι πιο "νερουλό" τώρα;

Όσον αφορά τα νούμερα, αφού το έγραψα (και στα link εξηγείται απείρως καλύτερα) ότι το "κρύο νούμερο" είναι διαφορετικό μέγεθος, δεν είναι κινηματικό ιξώδες (cSt) αλλά δυναμικό (centipoise).

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

zorz, θα κοιτάξω το μανουαλ, αλλά στο καπάκι της μηχανής έχει αυτοκόλλητο Motorex και λέει use only Motorex lubricants

θα βγάλω φώτο αύριο και θα ανεβάσω

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
zorz, θα κοιτάξω το μανουαλ, αλλά στο καπάκι της μηχανής έχει αυτοκόλλητο Motorex και λέει use only Motorex lubricants

θα βγάλω φώτο αύριο και θα ανεβάσω

Ναι ισχύει αλλα δεν λέει τίποτα αυτό.

Το παραμύθι με τα μότορεξ είναι από το 2003. Μέχρι 2002 έλεγε "χρησιμοποιείτε Shell Advance..."

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

mars δεν τα αναφέρω για να τσακωθώ,αλλά πολύ μου άρεσε πολύ που με είπες ημιμαθή, έτσι για να μην σηκώνω ψηλά την μύτη μου.

Πάρε ένα βαζάκι μέλι, άνοιξε το καπάκι και γύρνα το ανάποδα για λίγα δευτερόλεπτα. Θα προλάβει να χυθεί;

Βάλε τώρα το βαζάκι στο φούρνο μικροκυμάτων, ζέστανε το και ξαναδοκίμασε. Ρέει το ίδιο δύσκολα όπως πριν ή είναι πιο "νερουλό" τώρα;

Όσον αφορά τα νούμερα, αφού το έγραψα (και στα link εξηγείται απείρως καλύτερα) ότι το "κρύο νούμερο" είναι διαφορετικό μέγεθος, δεν είναι κινηματικό ιξώδες (cSt) αλλά δυναμικό (centipoise).

Αγαπητοι κυριοι,

κανενας δεν τσακωνεται με κανεναν.Η αντιπαραθεση μας ειναι στο τι κυριολεκτικα σημαινουν οι αριθμοι στα λαδια και οχι τι υποδηλωνουν.Το τι υποδηλωνουν ειναι γνωστο.Εξηγηστε παρακαλω το 10W τι σημαινει ακριβως.Με απλα λογια.Δηλαδη,σημαινει αυτο και πηγαζει απο εκει.Εγω ειπα οτι το 10 σημαινει -10 βαθμους εξωτερικης θερμοκρασιας και το W δημανει WINTER.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Η αντιπαραθεση μας ειναι στο τι κυριολεκτικα σημαινουν οι αριθμοι στα λαδια και οχι τι υποδηλωνουν.Το τι υποδηλωνουν ειναι γνωστο.Εξηγηστε παρακαλω το 10W τι σημαινει ακριβως.Με απλα λογια.Δηλαδη,σημαινει αυτο και πηγαζει απο εκει.Εγω ειπα οτι το 10 σημαινει -10 βαθμους εξωτερικης θερμοκρασιας και το W δημανει WINTER.

http://www.widman.biz/Seleccion/Viscosidad...00_english.html

Cold Cranking Viscosity: 7,000cP @ -25°C

Maximum Low Temperature Pumping Viscosity: 60,000cP @ -30°C

Άλλωστε ο πρώτος αριθμός είναι παράλογο να δηλώνει θερμοκρασία και για τον εξής λόγο:

Σύμφωνα με το σκεπτικό σου, ένα λάδι 10W-40 κρατάει μέχρι -10°C ; Οπότε το 20W-40 θα κρατούσε μέχρι τους -20°C; Αφού είναι πιο "πηχτό" σε χαμηλές θερμοκρασίες. Και ένα 0W-40;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

http://www.widman.biz/Seleccion/Viscosidad...00_english.html

Cold Cranking Viscosity: 7,000cP @ -25°C

Maximum Low Temperature Pumping Viscosity: 60,000cP @ -30°C

Άλλωστε ο πρώτος αριθμός είναι παράλογο να δηλώνει θερμοκρασία και για τον εξής λόγο:

Σύμφωνα με το σκεπτικό σου, ένα λάδι 10W-40 κρατάει μέχρι -10°C ; Οπότε το 20W-40 θα κρατούσε μέχρι τους -20°C; Αφού είναι πιο "πηχτό" σε χαμηλές θερμοκρασίες. Και ένα 0W-40;

ωραιος !!! εδω εχει και πινακα που βαζεις εσυ το τυπο λαδιου και θερμοκρασια και σου βγαζει ιξωδες

http://www.widman.biz/Seleccion/Viscosidad...raph/graph.html

Τροποποιήθηκε από τον sakis67

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ωραιος !!! εδω εχει και πινακα που βαζεις εσυ το τυπο λαδιου και θερμοκρασια και σου βγαζει ιξωδες

http://www.widman.biz/Seleccion/Viscosidad...raph/graph.html

Τωρα μαλιστα.Υποβαλλω τα σεβη μου και αναγνωριζω οτι ειχα λαθος πληροφορηση και εντυπωση.Αλλωστε οι γνωμες ειναι για να αλλαζουν.Οι εξυπνοι ανθρωποι αλλαζουν γνωμη.Οι βλακες ποτε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Τωρα μαλιστα.Υποβαλλω τα σεβη μου και αναγνωριζω οτι ειχα λαθος πληροφορηση και εντυπωση.Αλλωστε οι γνωμες ειναι για να αλλαζουν.Οι εξυπνοι ανθρωποι αλλαζουν γνωμη.Οι βλακες ποτε.

:respekt:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βασικά μόλις πήρα στα κεντρικά..."Για τεχνική υποστήριξη πατήστε 3..."

Πατάω 3 μου βγαίνει μια κοπελιά και μου λεει ότι δεν ξέρει (την τύφλα της), θέλετε να πάρετε στην βουλιαγμένης να ρωτήσετε;

Να πάρω λέω...

Παίρνω και μου λένε: "10-60 προτείνει η ΚΤΜ..."

Και γιατί στο μάνιουαλ του λέω γράφει 10-50;;

"Τι να σου πώ φίλε μου, αυτό χρησιμοποιούμε..."

Πιάσε το αυγό και κούρεψτο!

Παρε παλι τηλεφωνο στην Επισημη αντιπροσωπια η πηγαινε απο εκει και μαγνητοφωνησε αυτη την απαντηση"τι να σου πω ρε φιλε?Εμεις αυτο βαζουμε"να το λεει ομως καποιος "υπευθυνος"

Και στειλτω Αυστρια και κοιτα το ρολοι σου για το ποτε θα τον ξυλωσουν..Αλλιως δεν ξεβρωμιζει ο τοπος.. :mellow:

:respekt::respekt:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

όμορφη εξέλιξη. Η απαιτήσεις ορισμένων μας κάνουν να ξαναδιαβάζουμε αυτά που νομίζουμε ότι ξέρουμε και όταν είναι να κάνουμε τον "δάσκαλο" τότε είναι που πραγματικά μαθαίνουμε.

Θα μπορούσε φυσικά ο τρόπος ορισμένων να είναι ποιο ήπιος αλλά ίσως τότε δεν είχε γίνει η κινητοποίηση π.χ. του zorz.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Παρε παλι τηλεφωνο στην Επισημη αντιπροσωπια η πηγαινε απο εκει και μαγνητοφωνησε αυτη την απαντηση"τι να σου πω ρε φιλε?Εμεις αυτο βαζουμε"να το λεει ομως καποιος "υπευθυνος"

Και στειλτω Αυστρια και κοιτα το ρολοι σου για το ποτε θα τον ξυλωσουν..Αλλιως δεν ξεβρωμιζει ο τοπος.. :mellow:

Πήρα αυστρία αλλά είναι διακοπές...

Πήρα Αγγλία, ναι μεν μου είπαν ότι χρησιμοποιούν 10-50 αλλά και με 10-60 δεν θα έχω πρόβλημα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πήρα αυστρία αλλά είναι διακοπές...

Πήρα Αγγλία, ναι μεν μου είπαν ότι χρησιμοποιούν 10-50 αλλά και με 10-60 δεν θα έχω πρόβλημα...

και πολύ σωστά σου είπαν φίλε μου και βέβαια είναι πολύ πιθανό εκεί (στην Αγγλία) να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν 10-50 μια που οι εκεί θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλότερες απο 'δώ ,άδικα χαλάστηκες θα μπορούσες (και αυτό ισχύει και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις)να ρίξεις μια ματιά στις προδιαγραφές των λαδιών

αλήθεια να σε ρωτήσω ξέρεις πίο απ τα δύο λάδια παρουσιάστηκε πρώτο

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

engine%20oil.JPG

Αυτό από τo manual του Ζ!

Το λέει ξεκάθαρα πως για θερμότερες περιοχές προτείνεται μεγαλύτερο ιξώδες

Και για τον λόγο αυτό στο μηχανάκι μπαίνει 10-50 αντί του 10-40

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ακριβώς φίλε μου , αν δλδ το 10-60 παρουσιάστηκε μετέπειτα απο το 10-50 να είναι εξέλιξη του δεύτερου , ακόμη μπορεί όταν έγινε η συγγραφή του μάνουαλ να μην υπήρχε το 10 -60 οπότε και να μην το είχαν δοκιμάσει στη μηχανή σου (όλα αυτά βέβαια πάντα για λάδια της ίδιας κατηγορίας και εταιρίας )

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Επίσης φαίνεται πως ο αριθμός 10W δείχνει την βασική θερμοκρασία μέτρησης (-10οC )

Για τους 0οC υπάρχει ο αριθμός 20W.

O δεύτερος αριθμός 30 40 50 δείχνει την μέγιστη ατμοσφαιρική θερμοκρασία.

Μπορεί να φαίνεται άσχετη η θερμοκρασία λειτουργίας με την ατμοσφαιρική θερμοκρασία όμως δεν είναι!

Παρατηρήστε το μηχανάκι σας (όσοι έχετε θερμόμετρο) την κανονική θερμοκρασία λειτουργίας τον χειμώνα και το Καλοκαίρι (δεν λέω για μποτιλιάρισμα).

Στο δικό μου, τον χειμώνα έχει θερμοκρασία λειτουργίας 71-74 βαθμούς, ενώ το καλοκαίρι είναι 88-94 βαθμούς.

Αυτοί οι 20 βαθμοί διαφορά είναι και ο λόγος που το λάδι πρέπει να πιάνει την ιδανική ρευστότητα σε διαφορετικές θερμοκρασίες χειμώνα η καλοκαίρι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
...

Στο δικό μου, τον χειμώνα έχει θερμοκρασία λειτουργίας 71-74 βαθμούς, ενώ το καλοκαίρι είναι 88-94 βαθμούς.

...

Μεγάλη διαφορά, μου κάνει εντύπωση! Είσαι σίγουρος; Μιλάς για μετά από 20+ λεπτά χρήσης;

Αναφέρεσαι σε θερμοκρασία αντιψυκτικού, όχι λαδιού, σωστά;

Αυτό που μας ενδιαφέρει φυσικά είναι η θερμοκρασία λαδιού για την οποία μάλλον οι περισσότεροι δεν έχουμε όργανο :angry: , και ακόμα περισσότερο μας ενδιαφέρει η πίεση του λαδιού :0

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για το λάδι δεν ξέρω ποιο βγήκε πρώτο αλλα 60άρι κυκλοφορεί εδώ και καιρό, δεν νομίζω να είναι αυτό που λες.

dimitrishndsm: Πολύ δεν λέει το όργανό σου;

Εμένα 70-75 λέει τώρα που είναι καλοκαίρι (σε πορεία πάντα, όχι στην κίνηση...)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εμένα 70-75 λέει τώρα που είναι καλοκαίρι (σε πορεία πάντα, όχι στην κίνηση...)

το δικο μου ρε παιδια αυτο το καλοκαιρι μεσα στο κεντρο εδειξε και 136C!!!! :shock:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα