Jump to content
Sign in to follow this  
Vito Varadero

Ασφάλιστρα

Recommended Posts

Ποιές είναι οι βασικές καλύψεις που έχουν όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες; Τί θα πρέπει να γνωρίζετε όταν πουλήσετε το αυτοκίνητό σας; Τί ισχύει για τους νέους οδηγούς και για όσους είναι κάτω των 23 ετών;

Η υποχρεωτική ασφάλιση

των μοτοσικλετών νομοθετήθηκε από την 01/01/78 για όλες τις μοτοσικλέτες που κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που θα συνάψετε με την ασφαλιστική εταιρεία που εσείς θα επιλέξετε θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά την Αστική Ευθύνη έναντι τρίτων και ακόμη αν το επιθυμείτε εσείς μπορείτε να καλύψετε το όχημά σας και από άλλους παράγοντες όπως κλοπή, πυρκαγιά, νομική προστασία κ.ά.

Αστική Ευθύνη προς τρίτους

Η Αστική Ευθύνη προς τρίτους αναλύεται σε τέσσερις επιμέρους καλύψεις: Την κάλυψη των σωματικών βλαβών (Σ.Β), την κάλυψη των υλικών ζημιών (Υ.Ζ), την κάλυψη της αστικής ευθύνης του ιδιοκτήτη του σε περίπτωση κλοπής και την κάλυψη σωματικών βλαβών επιβαινόντων.

Σωματικές βλάβες

Με τον όρο αυτό εννοούμε ότι ο ασφαλιζόμενος καλύπτεται για σωματικές βλάβες (τραυματισμός ή θάνατος) που θα προξενήσει είτε σε πεζούς τρίτους, είτε σε επιβαίνοντες άλλης μοτοσικλέτας. Περιλαμβάνεται και χρηματική ικανοποίηση για ψυχική οδύνη ή ηθική βλάβη.

Υλικές ζημιές

Καλύπτεται ο ασφαλιζόμενος για όλες τις υλικές ζημιές που θα προξενήσει σε τρίτους συνεπεία πρόσκρουσης, ανατροπής ή εκτροπής της μοτοσικλέτας του επί άλλων μοτοσικλετών, αντικειμένων ή ζώων. Τα πράγματα που μεταφέρονται με το ίδιο αυτοκίνητο εξαιρούνται της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Αυτογνώμων αφαίρεση

Η ασφαλιστική κάλυψη της Αστικής Ευθύνης περιλαμβάνει και τις Σωματικές βλάβες (Σ.Β.) ή τις Υλικές Ζημιές (Υ.Ζ.), τις οποίες μπορεί να προξενήσει το ασφαλιζόμενο όχημα σε τρίτους, κατά τη διάρκεια της οδήγησής του από τον κλέφτη, που το έχει κλέψει ή το απέκτησε με χρήση βίας.

Επιβαίνοντες

Επίσης καλύπτεται η αστική ευθύνη του ασφαλιζόμενου για θάνατο ή σωματικές βλάβες έναντι των επιβατών του αυτοκινήτου. Δεν εξαιρούνται τα μέλη της οικογένειας του ασφαλιζόμενου, οδηγού ή κάθε άλλου προσώπου, του οποίου η αστική ευθύνη καλύπτεται ανεξάρτητα από δεσμούς συγγένειας και που επιβαίνουν του ασφαλιζόμενου αυτοκινήτου. Εξαιρείται από την κάλυψη η αστική ευθύνη έναντι προσώπων που συγκατατέθηκαν να μεταφερθούν με αυτοκίνητο,εφόσον ο ασφαλιστής αποδείξει ότι γνώριζαν ότι το αυτοκίνητο αφαιρέθηκε από τον νόμιμο κάτοχό του με αθέμιτα μέσα ή χρησιμοποιείται για εκτέλεση εγκληματικής πράξης. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο των Σ.Β. και Υ.Ζ. ισχύει για κάθε ατύχημα που θα συμβεί στη διάρκεια του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, δηλαδή με κάθε καταβολή αποζημίωσης λόγω ατυχήματος δεν μειώνεται το αντίστοιχο κεφάλαιο των σωματικών βλαβών και υλικών ζημιών της αστικής ευθύνης.

Συμπληρωματικές καλύψεις Πυρκαγιά του οχήματος

Καλύπτεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς του αυτοκινήτου που προέρχεται από πρόσκρουση, σύγκρουση, ανατροπή, εκτροπή, κατακρήμνιση, βραχυκύκλωμα, αυτόματη ανάφλεξη, κεραυνό, επισκευή σε συνεργείο, ηλεκτρολογείο, χώρο στάθμευσης κ.λπ. Επίσης περιλαμβάνει τις ζημιές της μοτοσυκλέτας από έκρηξή του.

Ιδιες ζημιές του οχήματος (Μεικτή)

Με την προσθήκη καλύπτονται οι ζημιές που μπορεί να υποστεί το ασφαλιζόμενο όχημα αποκλειστικά από σύγκρουση, πρόσκρουση, εκτροπή, ή κατακρήμνιση, είτε έχει ο ασφαλιζόμενος ευθύνη είτε όχι. Η κάλυψη ιδίων ζημιών προσφέρεται απαραιτήτως με κάποιο ποσό απαλλαγής και με ελάχιστο ποσο.Οι παραπάνω καλύψεις αποτελούν τις "κλασικές" καλύψεις όλων των ασφαλιστικών εταιρειών. Ομως ένα όχημα διατρέχει πολλούς κινδύνους που δεν μπορούν να τις καλύψουν οι παραπάνω καλύψεις όπως οι ζημιές που θα υποστεί από μια πλημμύρα, από την πτώση χαλαζιού, κατά τη διάρκεια μεταφοράς σε πλοίο κ.λπ. Γι' αυτόν το λόγο όλες οι εταιρείες παρέχουν και πολλών ειδών άλλες καλύψεις.

Χρήσιμες συμβουλές

Σε περίπτωση πώλησης δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου του ύπο μεταβίβαση οχήματος. Θα πρέπει να πληροφορήσετε το νέο αγοραστή να ασφαλίσει την μοτοσικλέτα με νέο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, μια και η ασφάλιση δεν μεταβιβάζεται. Εσείς τώρα αν δεν αγοράσετε νέο αυτοκίνητο θα πρέπει να επιστρέψετε τη βεβαίωση ασφάλισης και το ειδικό σήμα στην ασφαλιστική σας εταιρεία και εγγράφως να ζητήσετε την ακύρωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου σας, καθώς και την επιστροφή των τυχών μη δεδουλευμένων ασφαλίστρων. Αν όμως αγοράσετε νέα μοτοσικλέτα, μπορείτε να το ασφαλίσετε στο παλαιό σας συμβόλαιο εφ' όσον εγγράφως ενημερώσετε την ασφαλιστική εταιρεία για τα νέα στοιχεία της μοτοσικλέτας σας και για τις τυχόν νέες καλύψεις που θα θέλατε να περιλαμβάνει στο εξής το συμβόλαιό σας. Στο αυτοκίνητό σας θα πρέπει πρέπει πάντα να υπάρχει η βεβαίωση ασφάλισης και το ειδικό σήμα από τα οποία θα επιβεβαιώνεται η ασφάλιση της μοτοσικλέτας όταν γίνεται έλεγχος από την Τροχαία ή σε περίπτωση ατυχήματος, γι' αυτό θα πρέπει έγκαιρα να προμηθεύεστε τη βεβαίωση ασφάλισης και το ειδικό σήμα από την ασφαλιστική σας εταιρεία. Σε περίπτωση που θα προξενήσετε ατύχημα και στη συνέχεια αποδειχθεί ότι κατά την ώρα του ατυχήματος ήσασταν υπό την επήρεια αλκοόλ, τότε η ασφαλιστική σας εταιρεία αποζημιώνει τους τρίτους αλλά στη συνέχεια στρέφεται εναντίον σας και σύμφωνα με το νόμο, θα πάρει από εσάς τα χρήματα που πλήρωσε για την αποκατάσταση της ζημιάς που προξενήσατε. Σε περίπτωση που το όχημά σας οδηγείται από άτομα ηλικίας κάτω των 23 ετών (η ηλικία υπολογίζεται από 01/01 του έτους γεννήσεως) ή με νέο δίπλωμα (να μην έχει συμπληρώσει 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του) θα πρέπει να ενημερώσετε την ασφαλιστική σας εταιρεία και τα ασφάλιστρά σας θα επιβαρυνθούν με 30%. Γιατί σε περίπτωση ατυχήματος του ασφαλισμένου οχήματος με οδηγό άτομο μικρότερο των 23 ετών ή με νέο δίπλωμα και χωρίς να έχετε ενημερώσει την εταιρεία σας για να καλυφθεί μόνο το συγκεκριμένο ατύχημα πρέπει να πληρωθεί επασφάλιστρο 60% (πρόστιμο) επί των ασφαλίστρων του συμβολαίου.

Bonus, Malus

Τα ασφάλιστρα του συμβολαίου αναπροσαρμόζονται μετά τη λήξη "αδιαιρέτου και συνεχούς" 12μηνου ασφάλισης στην ίδια ή σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία, σύμφωνα με καθορισμένη κλίμακα, με την οποία για κάθε χρόνο χωρίς ζημιά δίνεται έκπτωση 10% (BONUS) ενώ για κάθε ζημιά δίνεται επιβάρυνση 20% (MALUS). Η μεγαλύτερη έκπτωση που μπορεί να δοθεί στα ασφάλιστρα είναι 50%, ενώ η μεγαλύτερη επιβάρυνση στα ασφάλιστρα είναι 100%.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

ΜΠΡΑΒΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...ΕΜΕΝΑ ΝΑ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΥΤΗ : ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΣΤΑ ΠΩ Η' ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΨΩ ΤΟΣΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ!!!! :clapping2:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Καλησπέρα, Χρόνια Πολλά και ευτυχησμένο το Νέο Έτος.

Δέν ξέρω αν είναι το κατάλληλο topic άλλα θα ήθελα να εκφράσω την εξής απορία:

Στις αρχές καλοκαιριού συμμετείχα σε ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο υπαίτιος ήμουν εγώ (τυπικά έστω) και μέχρι εκείνη την στιγμή ήμουν σε bonus malus 6. Πιθανόν να είχε πέσει και άλλο το bonus καθώς δέν είχα ατύχημα για διάστημα μεγαλύτερο του έτους, ας μείνουμε όμως στο 6 πρός το παρόν.

Τον Σεπτέμβριο έληξε η ασφάλειά μου οπότε ρωτήθηκα τηλεφωνικά απο το ασφαλιστικό γραφείο άν θέλω να ανανεώσω την ασφάλειά μου στην εταιρία που ήδη ήμουν (Φοίνικας) με την διαφορά ότι απο 256 euro θα πλήρωνα 310. Αυτό λόγω του ατυχήματος και λόγω του ότι ανέβηκε το bonus malus.

Δέν ανανεώνω την ασφάλεια μου, αφήνω την μηχανή σε γκαράζ και αποφασίζω να την ξαναβγάλω τώρα. Πάω στο ασφαλιστικό γραφείο (το ίδιο που πήγαινα πάντα) και ρωτάω τιμές.

Εκεί με εξυπηρετεί μιά κοπέλα αμφιβόλου αισθητικής και αντίληψης, άκρη δέν έβγαινε καθώς η επικοινωνία μας ήταν προβληματική.....τέλος πάντων! :_scare:

Μου είπε ήταν πως άν άλλαζα ασφαλιστικό φορέα και απο τον Φοίνικα πήγαινα στην Commercial θα με κατέβαζε στο bonus malus 2 και θα πληρώνα 190 euro (για ένα χρόνο). Επίσης άν με έβαζε στην Εθνική θα πληρώνα 282 και πάλι θα κατέβω bonus (θα πέσω τουλάχιστον στο 6, ίσως και στο 5 -απο 8-).

Αυτό που δέν μου άρεσε καθόλου ήταν ο τρόπος που μου μιλούσε η υπάλληλος, μου έκλεινε πονηρά το μάτι κάθε τόσο και όταν την ρώταγα πως και γίνεται να αλλάξει το bonus malus και απο 8 να πέσει ξαφνικά στο 5 ή στο 2 μου απαντούσε πώς θα κάνει πουστι@, πως έχει αυτή τον τρόπο να ξεγελά τις ασφαλιστικές κ.α.

Δυστυχώς όσο και άν προσπάθησα δέν μπόρεσα να φέρω την συζήτηση σε ένα σοβαρό επίπεδο..

Και ρωτάω τώρα εγώ αν ξέρει κανένας να μου πεί άν γίνονται έτσι τα πράγματα.

Δέν υπάρχει λογικά μία βάση δεδομένων για όλες τις ασφαλιστικές που να ενημερώνεται άνα πάσα στιγμή σε ποιό bonus malus βρίσκεται ο εκάστοτε πελάτης?

Το κάνουν σκόπιμα κάποιες ασφαλιστικές (να σου μειώνουν δραματικά τον συντελεστή) για να σε προσελκύσουν σάν πελάτη?

Τελικά μένεις ήσυχος μεταπηδώντας απο την εταιρία που ήσουν σε μία άλλη ότι σε περίπτωση ατυχήματος δέν θα βρεθείς σε δυσάρεστη θέση και δέν θα είσαι ασφαλισμένος πουθενά?

Αξίζει τον κόπο και το ρίσκο όλη αυτή η διαδικασία ή δεν υπάρχει ρίσκο τελικά και όλα είναι νόμιμα?

Τέλος, μπορείς να ζητήσεις μία κατάσταση με τις μεταβολές του bonus malus και για ποιό λόγο (αναφορά ατυχημάτων) σε όλη την διάρκεια της ασφαλιστικής σου πορείας εγγράφως και υπογεγραμμένη?

Αν ναί, απο πού την ζητάς?

Συγνώμη άν κούρασα...

:shades:

Τροποποιήθηκε από τον tarantino

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Αν ο ασφαλιστής είναι γνωστός σου ή έχεις πολλά οχήματα ασφαλισμένα σε αυτόν σε βάζει σε όποιο bonus malus θέλει και μπορεί να σε εντάξει και σε ειδικές κατηγορίες έκπτωσης στις οποίες κανονικά δεν ανήκεις! Κοινώς ότι γουστάρουν κάνουν... για αυτό και αν υπήρχε τέτοιο χαρτί δεν έχει καμία ισχύ...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Το bonus malus τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ανύπαρκτο, με την ένοια ότι έχει ατονίσει!

Πριν μερικά χρόνια είχε αρχίσει να γίνεται αυτό, δηλαδή με ένα μικρό ποσό εφ' άπαξ στον ασφαλιστή σου να σε "ανεβάζει" στο μικρότερο bonus malus, κάτι που συνεχίζει να γίνεται και σήμερα πιο ευρέως από πιο πολλές ασφαλιστικές.

Επειδή όμως οι ασφαλιστικές και το κράτος μαζί δεν χάνουνε, οι διαφορές του μεγαλύτερου bonus malus του 10 νομίζω είναι με το 4, που πολλές τώρα έχουν κάνει και 3 και 2 κορυφή bonus malus που δεν υπήρχε παλαιότερα, οι διαφορές αυτές λοιπόν σε ποσοστό και κατά συνέπεια σε χρήματα έχει γίνει πολύ μικρή σχεδόν αμελητέα.

Τουτέστιν σου κάνουν τη "χάρη" και σε βάζουν στο χαμηλότερο bonus malus αλλά το κέρδος σου είναι γελοίο...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Καλησπέρα, Χρόνια Πολλά και ευτυχησμένο το Νέο Έτος.

Δέν ξέρω αν είναι το κατάλληλο topic άλλα θα ήθελα να εκφράσω την εξής απορία:

Στις αρχές καλοκαιριού συμμετείχα σε ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο υπαίτιος ήμουν εγώ (τυπικά έστω) και μέχρι εκείνη την στιγμή ήμουν σε bonus malus 6. Πιθανόν να είχε πέσει και άλλο το bonus καθώς δέν είχα ατύχημα για διάστημα μεγαλύτερο του έτους, ας μείνουμε όμως στο 6 πρός το παρόν.

Τον Σεπτέμβριο έληξε η ασφάλειά μου οπότε ρωτήθηκα τηλεφωνικά απο το ασφαλιστικό γραφείο άν θέλω να ανανεώσω την ασφάλειά μου στην εταιρία που ήδη ήμουν (Φοίνικας) με την διαφορά ότι απο 256 euro θα πλήρωνα 310. Αυτό λόγω του ατυχήματος και λόγω του ότι ανέβηκε το bonus malus.

Δέν ανανεώνω την ασφάλεια μου, αφήνω την μηχανή σε γκαράζ και αποφασίζω να την ξαναβγάλω τώρα. Πάω στο ασφαλιστικό γραφείο (το ίδιο που πήγαινα πάντα) και ρωτάω τιμές.

Εκεί με εξυπηρετεί μιά κοπέλα αμφιβόλου αισθητικής και αντίληψης, άκρη δέν έβγαινε καθώς η επικοινωνία μας ήταν προβληματική.....τέλος πάντων! :_scare:

Μου είπε ήταν πως άν άλλαζα ασφαλιστικό φορέα και απο τον Φοίνικα πήγαινα στην Commercial θα με κατέβαζε στο bonus malus 2 και θα πληρώνα 190 euro (για ένα χρόνο). Επίσης άν με έβαζε στην Εθνική θα πληρώνα 282 και πάλι θα κατέβω bonus (θα πέσω τουλάχιστον στο 6, ίσως και στο 5 -απο 8-).

Αυτό που δέν μου άρεσε καθόλου ήταν ο τρόπος που μου μιλούσε η υπάλληλος, μου έκλεινε πονηρά το μάτι κάθε τόσο και όταν την ρώταγα πως και γίνεται να αλλάξει το bonus malus και απο 8 να πέσει ξαφνικά στο 5 ή στο 2 μου απαντούσε πώς θα κάνει πουστι@, πως έχει αυτή τον τρόπο να ξεγελά τις ασφαλιστικές κ.α.

Δυστυχώς όσο και άν προσπάθησα δέν μπόρεσα να φέρω την συζήτηση σε ένα σοβαρό επίπεδο..

Και ρωτάω τώρα εγώ αν ξέρει κανένας να μου πεί άν γίνονται έτσι τα πράγματα.

Δέν υπάρχει λογικά μία βάση δεδομένων για όλες τις ασφαλιστικές που να ενημερώνεται άνα πάσα στιγμή σε ποιό bonus malus βρίσκεται ο εκάστοτε πελάτης?

Το κάνουν σκόπιμα κάποιες ασφαλιστικές (να σου μειώνουν δραματικά τον συντελεστή) για να σε προσελκύσουν σάν πελάτη?

Τελικά μένεις ήσυχος μεταπηδώντας απο την εταιρία που ήσουν σε μία άλλη ότι σε περίπτωση ατυχήματος δέν θα βρεθείς σε δυσάρεστη θέση και δέν θα είσαι ασφαλισμένος πουθενά?

Αξίζει τον κόπο και το ρίσκο όλη αυτή η διαδικασία ή δεν υπάρχει ρίσκο τελικά και όλα είναι νόμιμα?

Τέλος, μπορείς να ζητήσεις μία κατάσταση με τις μεταβολές του bonus malus και για ποιό λόγο (αναφορά ατυχημάτων) σε όλη την διάρκεια της ασφαλιστικής σου πορείας εγγράφως και υπογεγραμμένη?

Αν ναί, απο πού την ζητάς?

Συγνώμη άν κούρασα...

:shades:

Από τα δικά σου λεγόμενα και από προσωπική εμπειρία εχω σχηματίσει την εντύπωση ότι οι ασφαλιστικές τα κάνουν αυτά για να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση. Κοινως στηνουν πισινο για να σε πιασουν πελάτη. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί όχι τόσο στην ασφάλιση αυτοκινήτου - μηχανής αλλά σε άλλα παρεμφερή προιόντα που προσ΄φερει η εταιρία. Κάθε μεταφορά πελάτη έχει πολύ συγκεκριμένη θεωρητική αξία για τις εταιρίες. Χάνουν κάτι τις σε θεωρητικό ρίσκο αλλά έχουν ενα θεωρητικό πάγιο με το νόημα ότι εσύ ισως εντυπωσιαστεις από το ΓΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΑΤΟ τρόπο που σου φερθηκαν και αγοράσεις πχ αποταμιευτικό. Και τότε την έκατσες. Και αυτοι βγάλαν και τα λεφτά τους. Απλο n' est pas?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Δηλαδή άν κατάλαβα καλά δέν πρέπει να αγχώνεται πλέον κανείς για το άν έπεσε ή ανέβηκε το bonus malus του ....

Μάλλον θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πακέτο που αγοράζουμε (τί καλύψεις ενδεχομένως θα έχουμε στην κάθε περίπτωση ατυχήματος) και τί πληρώνουμε για αυτές τελικά και πού μας συμφέρει περισσότερο.

Χωρίς να υπολογίζουμε πόσους βαθμούς bonus malus ενδεχομένως θα πέσουμε στην κάθε εταιρία.

Άς με διορθώσει κάποιος άν κατάλαβα κάτι λάθος αλλά καταλήγω σε αυτό το συμπέρασμα.

Correct?

:D

Τροποποιήθηκε από τον tarantino

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...