A7XBilly 1.297 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14 , 2010 Όσον αφορά την σχέση κράνους και πρόληψης ατυχήματος 1) Το κράνος μειώνει το περιμετρικό οπτικό πεδίο. Ενδέχεται να μην αντιληφθεί ο οδηγός ένα όχημα το οποίο έρχεται από πίσω και να συγκρουστεί με αυτό. 2) Το κράνος μειώνει την ακουστική αντίληψη και ιδιαίτερα την ικανότητα προσδιορισμού της πηγής του ήχου. Κατά την οδήγηση, ιδιαίτερα μέσα σε πόλη, ο οδηγός αντιλαμβάνεται την ύπαρξη και θέση άλλων οχημάτων από τον θόρυβο π.χ. του κινητήρα ή των τροχών τους. Έτσι είναι δυνατό να κάνει ασφαλείς ελιγμούς και να αποφύγει πρόσκρουση. Κάθε μείωση της ακουστικής αντίληψης του περίγυρου, αυξάνει αισθητά και την πιθανότητα σύγκρουσης. 3) Η χρήση κράνους δίνει την ψευδαίσθηση ασφάλειας και ο οδηγός γίνεται λιγότερο προσεκτικός. Αυτός που φορά κράνος καθίσταται ανώνυμος και μειώνεται το αίσθημα ευθύνης προς τους άλλους. Κοινοί εγκληματίες ή τρομοκράτες φέροντες κράνος διαπράττουν αδικήματα χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο να αναγνωριστούν. 4) Η χρήση κράνους προξενεί αίσθημα μικρής ή μεγάλης δυσφορίας στον οδηγό, ανάλογα με την ευαισθησία του, με αποτέλεσμα να μειώνει σε αντίστοιχο βαθμό και την προσοχή του. Η δυσφορία προκαλείται α) λόγω του βάρους του κράνους, β) λόγω της διατάραξης στην φυσική ψύξη της κεφαλής, διότι αφενός εμποδίζει την απαγωγή θερμότητας με εξάτμιση του ιδρώτα και εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας και αφετέρου κατακρατά την ηλιακή ακτινοβολία σε περίπτωση που το χρώμα του είναι σκούρο (η χαμηλή εντός πόλης ταχύτητα και οι στάσεις στα φανάρια αποκλείουν την ψύξη), γ) λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από την παρεμπόδιση αερισμού, δ) λόγω της μείωσης της οπτικοακουστικής αντίληψης με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται αποκλεισμένο από το περιβάλλον. 5) Η χρήση κράνους εμποδίζει τον οδηγό να φορέσει τα γυαλιά κατά του αέρα και ήλιου, ενώ ο ενσωματωμένος πλαστικός ανεμοθραύστης είναι άχρηστος για πολλούς λόγους: α) Αν είναι σκούρος είναι ακατάλληλος για νυκτερινή οδήγηση και αν είναι άχρωμος είναι ακατάλληλος για οδήγηση με ήλιο), β) μετά από ένα διάστημα γεμίζει γρατσουνιές και καθίσταται ακατάλληλος σε κάθε περίπτωση. 6) Εάν έντομο, όπως είναι η μέλισσα ή η σφίγγα, εισέλθει και παγιδευτεί στο κράνος, η προσοχή του οδηγού θα περισπαστεί με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος. Συμπέρασμα Από τα ως άνω σαφώς προκύπτει πως η χρήση κράνους πάντοτε και χωρίς εξαίρεση μειώνει αισθητά την ικανότητα αποφυγής και πρόληψης ατυχήματος. Για τους τρίτους οι οδηγοί με κράνος είναι πάντοτε και χωρίς εξαίρεση επικίνδυνοι σε μικρό ή και πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Όσον αφορά το αν το κράνος προσφέρει προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης 1) Το κράνος, αν είναι κακά σχεδιασμένο, σε περίπτωση που η σύγκρουση έχει σαν αποτέλεσμα την ώθηση της κεφαλής προς τα πίσω, θα σπάσει την σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα την παράλυση ή τον θάνατο. 2) Το κράνος, σε κάθε περίπτωση, αυξάνει την μάζα του συστήματος κεφάλι + κράνος, με αποτέλεσμα την δημιουργία εσωτερικών περιδινήσεων και καταστροφή ή κάκωση του εγκεφάλου ακόμα και χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη ορατών εξωτερικών βλαβών! Αυτό συμβαίνει όταν η φορά του κτυπήματος κατά την πρόσκρουση δεν διέρχεται από το κέντρο βάρους του συστήματος κεφάλι + κράνος. Το κράνος δρα, δηλαδή, σαν ένα «σέικερ», μόνο που αντί για «νεσκαφέ», «φραπέ» γίνεται ο εγκέφαλος. Εάν υποτεθεί πως το κράνος προστάτεψε το κεφάλι σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμα και τότε, όμως, η πιθανότητα να προκαλέσει θάνατο ή παράλυση είναι μεγάλη διότι αν οι απλοί άνθρωποι που θα προστρέξουν στον τόπο του ατυχήματος προσπαθήσουν να το αφαιρέσουν, αντί να αφήσουν να γίνει αυτό στο νοσοκομείο, τότε ενδέχεται να προξενήσουν θανατηφόρο ζημιά. 3) Το κράνος αφορά την προστασία της κεφαλής και μόνο. Δεν προστατεύει σε καμία απολύτως περίπτωση το υπόλοιπο σώμα και ιδιαίτερα στην σπονδυλική στήλη μπορεί να προξενήσει καταστροφική βλάβη. Και τίθεται το εξής εύλογο ερώτημα: Τι προτιμά κανείς, τον θάνατο ή να ζήσει παράλυτος ή σαν ζωντανός νεκρός; :think: :think: :think: τελος Ακόμα και στην περίπτωση σύγκρουσης το κράνος σπάνια προσφέρει προστασία, μάλλον προξενεί βλάβη και αν σώσει από τον θάνατο ενδέχεται να καταδικάσει τον φέροντα να ζει ως παράλυτος ή φυτό και να υποφέρει αυτός κι οι δικοί του για το υπόλοιπο της ζωής του. μεγαλε τι λες? και οδιγας και μηχανη με τα επηχειρηματα που μας αμολας εδω περα? κατσε σπιτι καλυτερα για ανθρωποι σαν και εσενα μαζευουμε απο την ασφαλτο με τον εγκεφαλο χυμα και λεμε γιατι! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
hurricane 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 29 , 2011 ΚΡΑΝΟΣ = ΚΕΦΑΛΗ = Η ΖΩΗ ΣΟΥ Χαρης το κρανος ειμαι ζωντανο παραδειγμα.Τα 280ε που εκανε το κρανος μου ειναι πραγματικα λιγα γιατιν δουλεια που εκανε πριν μια εμβομαδα !!!ΚΡΑΝΟΣ Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
jimmakos 234 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 31 , 2011 Δηλαδη παλι εκανα μαλακια και πριν ενα μηνα φορουσα το κρανος οταν εσκασα με 120 στην εθνικη! Και μου το ειπαν οι γιατροι στο ΚΑΤ μαλακια εκανες φιλαρακι που το φοραγες γτ δεν ειδες τον αλλον που επεσε πανω σου και σε ριξε.Κοιτα να δεις ομως κωλοφαρδια δεν ανοιξε το κεφαλι μου ουτε εσπασε ο αυχενας μου. Αυτο που επεσα θα το κανω γλαστρα και απο δω και περα δεν θα ξαναβαλω και οποιον μπουστη πετυχω στο δρομο με κρανος θα τον γ@μησω ναουμ!!!! ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΤΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΡΑΤΕ ΚΡΑΝΟΣ!!!!!!!!! ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΤΙ ΔΥΝΑΜΗ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ ΑΝ ΠΕΣΕΤΕ ΜΕ 40 ΧΛΜ???? Αν κτυπησετε τρεχωντας σε ντουλαπι (δηλαδη χοντρικα με καμια 10 χλμ και αν) θα την ακουσετε στερεοφωνικα.Σκαστε λοιπον με 100 και θα με θυμηθειτε. Ολοι οι γιατροι μου ειπαν το αυτονοητο,οτι θα μουν εκει ψηλα τωρα αν δεν το φορουσα.Ναι ειναι υποχρεωτικο να το φορατε οχι για τους μπατσους και για κλησεις αλλα για την ζωη σας. Αφηστε τις μαλακιες και φορεστε το.Διαλεξτε το σωστο μεγεθος και να πληρει τις προδιαγραφες και βαλτε.Πηξαμε στους καγκουρες με σκουφια το χειμωνα και ζελε το καλοκαιρι.Ειναι αξιοι της μοιρας τους πραγματικα και κυνηγανε την τυχη του.Προσωπικα χεστηκα αν πειστουν ή οχι να φορανε γτ ειναι δικαιωμα τους αλλα οχι να γραφετε και μαλακιες και να δινεται πατημα σε πιτσιρικαδες να κυκλοφορουν ακρανωτοι. Αυτα και σορυ για το σεντονι απλα γλυτωσα τη ζωη μου και δεν μπορω να ακουω χαζα πραγματα που μπορουν να στοιχησουν τη ζωη καποιου αλλου 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
alex_e94 26 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1 , 2011 Μπράβο πολύ ωραίο μύνημα! Εδώ στην περιοχή απο τα 15-20 μηχανάκια εγώ κι ένας φίλος μου ίσως να είμαστε οι μόνοι που το φοράμε.Απο έναν άλλο παιδί έχω ακούσει μέχρι και "στο κατ πάνε οι ατζαμήδες"!! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
jimmakos 234 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 1 , 2011 Μπράβο πολύ ωραίο μύνημα! Εδώ στην περιοχή απο τα 15-20 μηχανάκια εγώ κι ένας φίλος μου ίσως να είμαστε οι μόνοι που το φοράμε.Απο έναν άλλο παιδί έχω ακούσει μέχρι και "στο κατ πάνε οι ατζαμήδες"!! Πες του φιλου σου οτι στο KΑΤ δυστυχως στην Αθηνα μπορει να παει οποιοσδηποτε καβαλαει μηχανακι γτ δεν σε προσεχουν εκει εξω.Το θεμα δεν ειναι αν θα πας εκει αλλα οτι φορωντας κρανος παιζει να μην πας καν εκει. .Μακαβριο αλλα αληθεια.Βαλτο εσυ στο κεφαλι σου και ασε τον αλλον τον Ροσι να μην το φοραει. Προφανως ο φιλαρακος σου εχει παραπανω εμπειρια απο εμας τους ξενερωτους και κουλους Μπράβο πολύ ωραίο μύνημα! Εδώ στην περιοχή απο τα 15-20 μηχανάκια εγώ κι ένας φίλος μου ίσως να είμαστε οι μόνοι που το φοράμε.Απο έναν άλλο παιδί έχω ακούσει μέχρι και "στο κατ πάνε οι ατζαμήδες"!! Πες του φιλου σου οτι στο KΑΤ δυστυχως στην Αθηνα μπορει να παει οποιοσδηποτε καβαλαει μηχανακι γτ δεν σε προσεχουν εκει εξω.Το θεμα δεν ειναι αν θα πας εκει αλλα οτι φορωντας κρανος παιζει να μην πας καν εκει. .Μακαβριο αλλα αληθεια.Βαλτο εσυ στο κεφαλι σου και ασε τον αλλον τον Ροσι να μην το φοραει. Προφανως ο φιλαρακος σου εχει παραπανω εμπειρια απο εμας τους ξενερωτους και κουλους Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
leuteris 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2011 Το θεμα εινε εσυ θα προσεχεις θα φορας και κρανος!ο αλλος θα σε προσεξει? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ermis 7 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2011 (τροποποιήθηκε) Οκ το έζησα και αυτό. Σοβαρή επιχειρηματολογία για να ΜΗΝ φοράει κάποιος κράνος... Δεν την παλεύετε... Αλλά δεν φταίνε τα πιτσιρίκια που επιχειρηματολογούν, εσείς φταίτε που ανοίγετε σοβαρό διάλογο μαζί τους.... Τροποποιήθηκε Μάρτιος 14 , 2011 από τον ermis 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
nikos_abel 10 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 14 , 2011 Οκ το έζησα και αυτό. Σοβαρή επιχειρηματολογία για να ΜΗΝ φοράει κάποιος κράνος... Δεν την παλεύετε... Αλλά δεν φταίνε τα πιτσιρίκια που επιχειρηματολογούν, εσείς φταίτε που ανοίγετε σοβαρό διάλογο μαζί τους.... Αυτά τα θρεντ πρέπει να σκουπίζονται από τις ανοησίες. Γουατέβερ (ότι να 'ναι) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
pause 30 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 3 , 2011 Διάβασα το ποστ και μπήκα στον πειρασμό. Κακώς βέβαια γιατί δεν μου πολυ-πέφτει λόγος αλλά..ο δαίμων! Δεν θα ήθελα να μπώ στο τριπάκι του ενός ή του άλλου απλά να επισημάνω πως και η άλλη πλευρά έχει επιχειρήματα (εννοώ του να μην φοράει κανείς κράνος) ΆΣΧΕΤΑ με το πόσο γελοία, αστεία, χαζά κτλ.(οι χαρακτηρισμοί δικοί σας) μπορεί να φαίνονται. Πολλές φορές στηρίζουμε "βεβαιότητες" και κλισέ που μας έχουν υποβάλλει δίχως να πολυδίνουμε σημασία στην κριτική σκέψη μας. Ειδικά σ' ένα τέτοιο ποστ που απευθύνεται σε νεώτερους οδηγούς καλό είναι να δίνουμε ένα παράδειγμα ορθολογικής αντιμετώπισης των απόψεων που δεν μας βρίσκουν σύμφωνους παρά να "κράζουμε" και να κάνουμε τους σταυροφόρους για να αποτρέψουμε νέους οδηγούς απο λάθη που ίσως κι εμείς οι ίδιοι έχουμε κάνει. Τέλος, όσο κι ακουστεί παράξενο, κάτι που όλοι λίγο - πολύ ξεχνάμε είναι πως η μηχανή και η οδήγηση της είναι μια προσωπική υπόθεση και βιώνεται απο τον καθένα διαφορετικά. Η Α π ό λ α υ σ η λοιπόν που λαμβάνω στις ελάχιστες (ούτε 5%) εκείνες περιπτώσεις που συνειδητά αποφασίζω να οδηγήσω δίχως κράνος είναι κάτι που καθορίζεται από εμένα και μόνο και δυστυχώς ή ευτυχώς δεν ζούμε ούτε για τους άλλους ούτε πολύ περισσότερο για τις ασφαλιστικές.. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
nikos_abel 10 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 5 , 2011 Είμαι απόλυτα σύμφωνος. Η απόλαυση, όπως και το κεφάλι μας ή τα πνευμόνια μας είναι δικιά μας προσωπική υπόθεση. Επειδή όμως εγώ γουστάρω να καπνίζω τη πίπα μου και να φχαριστιέμαι τα κυκλάκια του καπνού, δε σημαίνει ότι όταν με κράξουν και μου δείξουν τις φωτογραφίες των σαπισμένων πνευμόνων εγώ θα επιχειρηματολογήσω αντίθετα. Και πόσο μάλλον με σκοπό να πείσω και ένα νεούδι ότι τελικά το κάπνισμα δεν είναι και τόσο κακό, ας το αρχίσει, γιατί η απόλαυση (τον επιβεβαιώνω για αυτό) αξίζει τις θυσίες που θα κάνει. Ή (και μη χασκογελάτε) να γ@μήσω χωρίς προφυλακτικό, το απολαμβάνω απεριόριστα όταν δεν με εμποδίζει το λαστιχάκι. Τι να πω στο πιτσιρικά λοιπόν; Να πυδ@ει όποια βρίσκει άνευ προστασίας; Γούστο του και καπέλο του, αλλά όταν (στη καλύτερη) τον πιάσει η φαγούρα και οι κοκκινίλες, τότε θα το μετανιώσει. Λοιπόν, κράνος = προστασία χωρίς κράνος = χωρίς προστασία Η επιλογή είναι δικιά σας. Και χέστηκα για τις ασφαλιστικές. 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
pause 30 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8 , 2011 Θεωρώ τουλάχιστον ατυχή και άστοχα τα παραδείγματα περί προφυλακτικών, τσιγάρου και ένας θεός ξέρει πόσες ακόμα "αναλογίες" μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Ούτε καν διαχρονικά τουλάχιστον τα παραπάνω δυο "παραδείγματα" δεν είχαν την ίδια κοινωνική απαξία αν με εννοείτε. Επίσης, δεν θεωρώ τα σαπισμένα πνευμόνια ή τα χυμένα μυαλά επαρκείς αποδείξεις ούτε καν ενδείξεις, ούτε την πραγματικά ατελειώτη περιπτωσιολογία ατυχημάτων, καρκίνων πνεύμονα (είχα ένα φίλο που..και η συνέχεια δική σας) κτλ. επιστημονικο υπόβαθρο ή έστω σωστή τεκμηρίωση. Το προσπερνάω λοιπόν και επανέρχομαι στο θέμα του κράνους. Διευκρινίζω για ακόμα μια μια φορά πως ΔΕΝ πιχειρηματολογώ υπέρ ή κατά, απλά η επισήμανσή μου ήταν πως το κράξιμο δεν οδηγεί κυριολεκτικά πουθενα. Δεν πα να δείξεις όλες τις φωτογραφίες του κόσμου ή όλα τα επιστημονικά αποτελέσματα; Αν είναι να παριστάνεις το σταυροφόρο, αργά ή γρήγορα θα στήσεις και την πυρά της Ιεράς Εξέτασης. Όσο δε για το τσιγάρο και την απόλαυση που προσφέρει δεν μπορώ και ούτε θέλω να πείσω !! (πολύ περισσότερο) κανέναν..ουδέποτε κάπνισα απλά επειδή έτσι έτυχε. Αυτό λοιπόν που με ήπιο τόνο και τρόπο πρέπει να πούμε στον εκάστοτε "πιτσιρικά" είναι πως όσο επιστημονικοφανή κι αν είναι ή φαίνονται ορισμένα επιχειρήματα κατά της χρήσης του κράνους καλό θα είναι να τα υποβάλλει σε καλύτερη και ενδελεχέστερη κρίτική, να του υποδείξουμε πως και που να ψάξει για τα αντεπειχηρήματα μόνος του και αν θεωρεί πως δεν τον καλύπτουν τότε..το κρίμα στο λαιμό του. Το κράξιμο δεν θεωρώ πως βοηθάει. Α, και τέλος πως κι αν ακόμη επιλέξει ορισμένες φορές να οδηγεί δίχως κράνος έ, εντάξει δεν θα χαθεί κι ο κόσμος. Αρκεί συνειδητά να γνωρίζει τις επιπτώσεις που αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει, να μην αιθεροβατεί. Πως το ατύχημα ελλοχεύει παντού. Τέλος επίσης κι εγώ ... για τις ασφαλιστικές. Ίσως και γι' αυτό να έχω φαγούρα (όχι κοκκινίλες ακόμα δεν έχω αγαπητέ nikos_abel). Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
nikos_abel 10 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8 , 2011 Αγαπητέ μου φίλε Εξακολουθώ να συμφωνώ μαζί σου, έστω κι αν η σκοπιά που βλέπουμε τα πράγματα είναι διαφορετική. Αυτό που ήθελα να πω με άλλα λόγια είναι πως, ναι μεν, αλλά αν εκούσια παραβλέπουμε τα δεδομένα, ή δε δίνουμε τη δέουσα προσοχή σε αυτά, μπορεί να φτάσουμε σε λάθος συμπεράσματα. Και έχω και "φίλους" που ποτέ δεν έπεσαν-τράκαραν. Τι, να τους θεωρήσω παράδειγμα; Αφού it does not compute τελικά!!! Στο γίο μου λοιπόν θα πω "μη στέκεσε ρε στην άκρη του γκρεμού, μπορεί να πέσεις". Θα του το πω κι ας κάνει ότι θέλει στο κάτω κάτω. Αλλά θα του το πω. Και αν είναι ακόμη αρκετά μικρός, θα του ρίξω και δυο ξυλιές. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
marushin 1 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 22 , 2011 (τροποποιήθηκε) Ωραίο το αρχικό σου μήνυμα Φούρναρη. Και να συμπληρώσω ένα απίστευτο που είδα στην Λ. Συγγρού πριν 2-3 μέρες.Νόμιζα ότι τα είχα δει όλα,σε ότι αφορά παραβάσεις του κ.ο.κ,αλλά στην Ελλάδα υπάρχει πάντα το περιθώριο χειροτέρευσης. Ένας τύπος,φορούσε το κράνος του κανονικά,οδηγώντας το παπί του με 30 στην δεξιά λωρίδα ανεβοκατέβαζε το κεφάλι του κάθε τρεις και λίγο.Μου έκανε εντύπωση και συνέχισα να τον παρατηρώ. Στο ένα χέρι το τιμόνι και στο άλλο το κινητό.Όταν τον είδα από κοντά κατάλαβα ότι έστελνε SMS αδιαφορώντας για την δική του σωματική ακεραιότητα,αλλά και των άλλων! Τροποποιήθηκε Απρίλιος 22 , 2011 από τον marushin 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
djnoizeteck 56 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 Πές τα μπας και βαλουν μυαλο....κι εγω 17χρονος ''καγκουρας'' ειμαι αλλα ακομα και στο περιπτερο να παω φοραω το μπουφαν με τα προστατευτικα και το κρανος και ας ακους την υπολοιπη παρεα να με λεει ''καλα ρε μ****α τι το φορας το κρανος μεχρι εκει΄΄,η ''τι το φορας το κρανος με τοση ζεστη'' και παει λεγοντας. Αμή τι άλλο,αχρίαστο να ναι! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
nikos_abel 10 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 10 , 2011 (τροποποιήθηκε) Δυστυχώς ότι και να λέμε: http://www.moto.gr/forums/showthread.php?s=&threadid=117161 Σόρρυ για το λινκ σε άλλο φόρουμ αλλά ίσως να έχει μια μικρή βοήθεια στη προσπάθεια για τη κατανόηση της κοινής λογικής. Αν θεωρηθεί fault ας διαγραφεί. Τροποποιήθηκε Μάιος 10 , 2011 από τον nikos_abel Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
FullUp 24 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 15 , 2011 (τροποποιήθηκε) Είμαι απόλυτα σύμφωνος. Η απόλαυση, όπως και το κεφάλι μας ή τα πνευμόνια μας είναι δικιά μας προσωπική υπόθεση. Επειδή όμως εγώ γουστάρω να καπνίζω τη πίπα μου και να φχαριστιέμαι τα κυκλάκια του καπνού, δε σημαίνει ότι όταν με κράξουν και μου δείξουν τις φωτογραφίες των σαπισμένων πνευμόνων εγώ θα επιχειρηματολογήσω αντίθετα. Και πόσο μάλλον με σκοπό να πείσω και ένα νεούδι ότι τελικά το κάπνισμα δεν είναι και τόσο κακό, ας το αρχίσει, γιατί η απόλαυση (τον επιβεβαιώνω για αυτό) αξίζει τις θυσίες που θα κάνει. Ή (και μη χασκογελάτε) να γ@μήσω χωρίς προφυλακτικό, το απολαμβάνω απεριόριστα όταν δεν με εμποδίζει το λαστιχάκι. Τι να πω στο πιτσιρικά λοιπόν; Να πυδ@ει όποια βρίσκει άνευ προστασίας; Γούστο του και καπέλο του, αλλά όταν (στη καλύτερη) τον πιάσει η φαγούρα και οι κοκκινίλες, τότε θα το μετανιώσει. Λοιπόν, κράνος = προστασία χωρίς κράνος = χωρίς προστασία Η επιλογή είναι δικιά σας. Και χέστηκα για τις ασφαλιστικές. Στην Ελλάδα η οδήγηση μηχανής ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ από τον αναβάτη να φοράει κράνος! ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ , ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ !!! Ο κάθε κομπλεξικός, ανεύθυνος μαλ*$%&%& , που παίρνει μηχανή και δεν φοράει κράνος είναι στην καλύτερη ΑΠΛΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ! Συνεπώς καλά κάνουν και σας ξεσκίζουν τα βάρδουλα όλους εσάς τους ''έξυπνους'' ξεκράνωτους! Α σιχτιρ που την ακούσατε όλοι Ποκαχόντας και θέλετε να ανεμίζετε τα μαλλάκια σας στον ελεύθερο αέρα...! Τροποποιήθηκε Μάιος 15 , 2011 από τον FullUp Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
DrEvil 8 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 15 , 2011 (τροποποιήθηκε) Και φτάνουμε στα στάδια της Ιεράς Εξέτασης, όπως και πολύ εύστοχα ανέφερε ο αδερφός ("ληστής") νωρίτερα. ΥΓ. συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση του pause αλλά ΚΑΙ με την προσέγγιση του abel. Την αξία της ζωής του, την κρίνει ο καθένας. Εγώ τον κρίνω κατόπιν. εντιτ: και κρατώ την κρίση μου για μένα. Άλλωστε ποιός είμαι εγώ να του αλλάξω τα μυαλά; Τροποποιήθηκε Μάιος 15 , 2011 από τον DrEvil Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
IzNoO 3 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 21 , 2011 Ωραίος! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
tre 4.529 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26 , 2011 (τροποποιήθηκε) Μύθος 1: Τα κράνη προκαλούν τραυματισμούς στον αυχένα και το κρανίο. Πραγματικότητα 1: Έρευνες δείχνουν ότι τα κράνη μειώνουν τους τραυματισμούς στο κρανίο και τη συχνότητα... σοβαρών τραυματισμών του αυχένα. Τα κράνη ευθύνονται μόνο για τους 4 στους 100 τραυματισμούς κρανίου και αυχένα που είναι συνήθως μικρής βαρύτητας. Η ανάλυση αυτών των τραυματισμών δείχνει ότι η χρήση του κράνους είχε ως αποτέλεσμα την προστασία από ένα θανατηφόρο ατύχημα με μόνο αντάλλαγμα μια απλή θλάση ή μωλωπισμό. Μύθος 2: Τα κράνη μειώνουν την ορατότητα. Πραγματικότητα 2: Τα κράνη που τηρούν τις προδιαγραφές παρέχουν 2100 ορατότητα, ποσοστό που ισοδυναμεί με τη φυσιολογική περιφερική όραση. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από 3% της περιφερική όρασης περιορίζεται από ένα κράνος. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση οι περισσότεροι μοτοσυκλετιστές απλά στρέφουν το κεφάλι τους λίγο παραπάνω αν χρειαστεί, για να ελέγξουν την κίνηση. Μύθος 3: Τα κράνη μειώνουν την ακουστική οξύτητα. Πραγματικότητα 3: Ένας μοτοσυκλετιστής που φοράει κράνος ακούει το ίδιο καλά ή ακόμα καλύτερα από κάποιον που δεν φοράει. Ο θόρυβος του ανέμου ή της μηχανής είναι ισχυρός και άλλα σημαντικά ηχητικά μηνύματα πρέπει να είναι πιο δυνατά για να ακουστούν από κάποιον που δεν φοράει κράνος. Αυτό σημαίνει ότι, οποιοδήποτε ήχος μπορεί να ακουστεί πάνω από τον αέρα και τη μηχανή χωρίς το κράνος, μπορεί να ακουστεί και αν φοράει κράνος. Μύθος 4: Τα κράνη προστατεύουν μόνο μέχρι την ταχύτητα των 20 χλμ/ώρα, αφού σε αυτή την ταχύτητα γίνονται οι δοκιμασίες σύγκρουσης. Πραγματικότητα 4: Τα κράνη δοκιμάζονται σε αυτή την ταχύτητα, αλλά σχεδιάζονται για να αντέχουν σε μεγαλύτερες ταχύτητες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα. Οι δοκιμασίες σύγκρουσης γίνονται με ταχύτητα 50 χλμ/ώρα, οι ζώνες ασφαλείας όμως μας προστατεύουν και σε ατυχήματα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Μύθος 5: Τα ατυχήματα με μοτοσυκλέτες αντιπροσωπεύουν το μικρότερο ποσοστό των ατυχημάτων, αφού οι μοτοσυκλέτες αποτελούν το μικρότερο ποσοστό των οχημάτων. Πραγματικότητα 5: Οι μοτοσυκλέτες αποτελούν στη χώρα μας το 37% όλων των κυκλοφορούντων οχημάτων (επιβατικά, λεωφορεία, φορτηγά κλπ), ενώ τα θανατηφόρα ατυχήματα με μοτοσυκλέτες ξεπερνούν το 20% ποσοστό κατά πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, ο κίνδυνος θανατηφόρου ατυχήματος υπολογίζεται ότι είναι 20 φορές μεγαλύτερος στους μοτοσυκλετιστές από ότι στους επιβάτες αυτοκινήτων. Μύθος 6: Ο νόμος για τη χρήση του κράνους είναι παρέμβαση στην ελευθερία του ατόμου. Πραγματικότητα 6: Στην πραγματικότητα η μη χρήση κράνους δίνει την ελευθερία στο μοτοσυκλετιστή να ρισκάρει και να παίζει με το θάνατο και την αναπηρία. Μπορούν όμως οι οικογένειες των τραυματισμένων και η κοινωνία να αντέξουν το τεράστιο οικονομικό, ψυχολογικό και ιατροκοινωνικό κόστος; Πως μπορούμε να ανακουφιστούμε από την αιμορραγία που προκαλεί η απώλεια τόσων ζωών; Από τη στιγμή του ατυχήματος η κοινωνία του παρέχει ιατρική περίθαλψη, του δίνει άδεια από την εργασία για το χρόνο αποκατάστασης της βλάβης και αν ο τραυματισμός του προκαλέσει μόνιμη αναπηρία, έχει ισόβια την ευθύνη. Είναι αδιανόητο λοιπόν να κατανοούμε κάποιον που σκέφτεται ότι ένας τέτοιος νόμος αφορά μόνο αυτόν. Γνωρίζετε ότι: Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ατυχήματα με μοτοσυκλέτες. 80% των μοτοσυκλετιστών που σκοτώνονται σε τροχαίο ατύχημα υπολογίζεται ότι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Μοτοσυκλετιστές που δε φορούν κράνος έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κρανιοεγκεφαλική κάκωση σε μια σύγκρουση σε σχέση με όσους το χρησιμοποιούν. Περισσότερα από 4 στα 5 ατυχήματα με μοτοσυκλέτα καταλήγουν σε τραυματισμό ή θάνατο του μοτοσυκλετιστή. Ο πιο πρόσφατος νόμος για τη χρήση του κράνους είναι ο 2696 και ισχύει από το 1999. Όταν οι νόμοι για τα κράνη δεν εφαρμόζονται, οι θάνατοι από ατυχήματα με μοτοσυκλέτα αυξάνονται κατά 20-30%. Για κάθε 1,5 χλμ. οδήγησης, ένας μοτοσυκλετιστής κινδυνεύει 16 φορές περισσότερο να πεθάνει σε μια σύγκρουση από ότι ο οδηγός ενός άλλου οχήματος. Όποιος χρησιμοποιεί το κράνος, μειώνει τον κίνδυνο στο 1/3. Οι μοτοσυκλέτες το 1997 ήταν οι διπλάσιες από ότι το 1987, ενώ τα αυτοκίνητα είχαν αυξηθεί μόνο στο μισό. Όταν αγοράζετε κράνος αναζητείστε πάντοτε το αυτοκόλλητο DOT ή SNELL. Πηγή; http://www.mychannel.gr Τροποποιήθηκε Ιούλιος 26 , 2011 από τον tre 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
yzf-r6 8 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26 , 2011 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
FOURNARIS 2.079 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26 , 2011 Μύθος 1:.............. Σε προλαβα κυριε συναδελφε Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Revelator 248 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2 , 2011 Δείτε στο παρακάτω τη στιγμή που δείχνει την τούμπα σε slow motion και κρίνετε μόνοι σας αν θα σηκωνόταν από το χαντάκι χωρίς κράνος. Μια απλή τούμπα με λίγα σχετικά χιλιόμετρα! Δείτε στο παρακάτω video το slow motion της τούμπας και αναρωτηθείτε μόνοι σας. Αν δεν φορούσε κράνος θα σηκωνόταν από το χαντάκι;;; Σε μία σχετικά ήπια τούμπα με σχετικά λίγα χιλιόμετρα πόσο δυνατά κουτούλησε πάνω στη μπαριέρα! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Παρατρεχάμενος 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13 , 2011 Τι συζητάμε τώρα... Εγώ θα αρχίσω να φοράω κράνος και οταν βγαίνω απο το σπίτι πεζός να πάω στο περίπτερο! Έχετε ιδέα πόσοι μλκς κυκλοφορούν εκεί έξω και νομίζουν οτι τους ανήκει ο δρόμος; Άσε που σε σύγκρουση αμαξιού - μηχανής, φαντάζεστε ποιός είναι ο χαμένος..... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Zone 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 21 , 2011 Καποιος "καγκουρας" και οχι μονο,τα διαβασει δεν τα διαβασει αυτα δεν προκειται να φορεσει κρανος,φυσικα δεν μιλαω για ολους ομως. Καποιοι συνηθως σκεφτονται ως εξεις : "Ε καλα,και θα την πατησω εγω,εδω δεν την πατησε εκεινος" ή "μα καλα,σε μενα θα τυχει,τοσοι χωρις κρανος και δεν επαθαν τπτ"...ετσι αυξανονται οι θανατοι και τα ατυχηματα και μετα κατηγορουν τις μοτο οτι ειναι σκοτωστρες και τετοιες αηδιες. ΠΑΝΤΑ ΚΡΑΝΟΣ! Ωραιο αρθρο,ισως βαλει μυαλο σε καποιους. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
erevos000 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 9 , 2011 Όσον αφορά την σχέση κράνους και πρόληψης ατυχήματος 1) Το κράνος μειώνει το περιμετρικό οπτικό πεδίο. Ενδέχεται να μην αντιληφθεί ο οδηγός ένα όχημα το οποίο έρχεται από πίσω και να συγκρουστεί με αυτό. 2) Το κράνος μειώνει την ακουστική αντίληψη και ιδιαίτερα την ικανότητα προσδιορισμού της πηγής του ήχου. Κατά την οδήγηση, ιδιαίτερα μέσα σε πόλη, ο οδηγός αντιλαμβάνεται την ύπαρξη και θέση άλλων οχημάτων από τον θόρυβο π.χ. του κινητήρα ή των τροχών τους. Έτσι είναι δυνατό να κάνει ασφαλείς ελιγμούς και να αποφύγει πρόσκρουση. Κάθε μείωση της ακουστικής αντίληψης του περίγυρου, αυξάνει αισθητά και την πιθανότητα σύγκρουσης. 3) Η χρήση κράνους δίνει την ψευδαίσθηση ασφάλειας και ο οδηγός γίνεται λιγότερο προσεκτικός. Αυτός που φορά κράνος καθίσταται ανώνυμος και μειώνεται το αίσθημα ευθύνης προς τους άλλους. Κοινοί εγκληματίες ή τρομοκράτες φέροντες κράνος διαπράττουν αδικήματα χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο να αναγνωριστούν. 4) Η χρήση κράνους προξενεί αίσθημα μικρής ή μεγάλης δυσφορίας στον οδηγό, ανάλογα με την ευαισθησία του, με αποτέλεσμα να μειώνει σε αντίστοιχο βαθμό και την προσοχή του. Η δυσφορία προκαλείται α) λόγω του βάρους του κράνους, β) λόγω της διατάραξης στην φυσική ψύξη της κεφαλής, διότι αφενός εμποδίζει την απαγωγή θερμότητας με εξάτμιση του ιδρώτα και εκπομπή υπέρυθρης ακτινοβολίας και αφετέρου κατακρατά την ηλιακή ακτινοβολία σε περίπτωση που το χρώμα του είναι σκούρο (η χαμηλή εντός πόλης ταχύτητα και οι στάσεις στα φανάρια αποκλείουν την ψύξη), γ) λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από την παρεμπόδιση αερισμού, δ) λόγω της μείωσης της οπτικοακουστικής αντίληψης με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται αποκλεισμένο από το περιβάλλον. 5) Η χρήση κράνους εμποδίζει τον οδηγό να φορέσει τα γυαλιά κατά του αέρα και ήλιου, ενώ ο ενσωματωμένος πλαστικός ανεμοθραύστης είναι άχρηστος για πολλούς λόγους: α) Αν είναι σκούρος είναι ακατάλληλος για νυκτερινή οδήγηση και αν είναι άχρωμος είναι ακατάλληλος για οδήγηση με ήλιο), β) μετά από ένα διάστημα γεμίζει γρατσουνιές και καθίσταται ακατάλληλος σε κάθε περίπτωση. 6) Εάν έντομο, όπως είναι η μέλισσα ή η σφίγγα, εισέλθει και παγιδευτεί στο κράνος, η προσοχή του οδηγού θα περισπαστεί με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του οχήματος. Συμπέρασμα Από τα ως άνω σαφώς προκύπτει πως η χρήση κράνους πάντοτε και χωρίς εξαίρεση μειώνει αισθητά την ικανότητα αποφυγής και πρόληψης ατυχήματος. Για τους τρίτους οι οδηγοί με κράνος είναι πάντοτε και χωρίς εξαίρεση επικίνδυνοι σε μικρό ή και πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Όσον αφορά το αν το κράνος προσφέρει προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης 1) Το κράνος, αν είναι κακά σχεδιασμένο, σε περίπτωση που η σύγκρουση έχει σαν αποτέλεσμα την ώθηση της κεφαλής προς τα πίσω, θα σπάσει την σπονδυλική στήλη με αποτέλεσμα την παράλυση ή τον θάνατο. 2) Το κράνος, σε κάθε περίπτωση, αυξάνει την μάζα του συστήματος κεφάλι + κράνος, με αποτέλεσμα την δημιουργία εσωτερικών περιδινήσεων και καταστροφή ή κάκωση του εγκεφάλου ακόμα και χωρίς να είναι απαραίτητη η ύπαρξη ορατών εξωτερικών βλαβών! Αυτό συμβαίνει όταν η φορά του κτυπήματος κατά την πρόσκρουση δεν διέρχεται από το κέντρο βάρους του συστήματος κεφάλι + κράνος. Το κράνος δρα, δηλαδή, σαν ένα «σέικερ», μόνο που αντί για «νεσκαφέ», «φραπέ» γίνεται ο εγκέφαλος. Εάν υποτεθεί πως το κράνος προστάτεψε το κεφάλι σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, ακόμα και τότε, όμως, η πιθανότητα να προκαλέσει θάνατο ή παράλυση είναι μεγάλη διότι αν οι απλοί άνθρωποι που θα προστρέξουν στον τόπο του ατυχήματος προσπαθήσουν να το αφαιρέσουν, αντί να αφήσουν να γίνει αυτό στο νοσοκομείο, τότε ενδέχεται να προξενήσουν θανατηφόρο ζημιά. 3) Το κράνος αφορά την προστασία της κεφαλής και μόνο. Δεν προστατεύει σε καμία απολύτως περίπτωση το υπόλοιπο σώμα και ιδιαίτερα στην σπονδυλική στήλη μπορεί να προξενήσει καταστροφική βλάβη. Και τίθεται το εξής εύλογο ερώτημα: Τι προτιμά κανείς, τον θάνατο ή να ζήσει παράλυτος ή σαν ζωντανός νεκρός; :think: :think: :think: τελος Ακόμα και στην περίπτωση σύγκρουσης το κράνος σπάνια προσφέρει προστασία, μάλλον προξενεί βλάβη και αν σώσει από τον θάνατο ενδέχεται να καταδικάσει τον φέροντα να ζει ως παράλυτος ή φυτό και να υποφέρει αυτός κι οι δικοί του για το υπόλοιπο της ζωής του. Γίνεσαι υπερβολικός και απόλυτος σε κάποια σημεία, όμως εγώ θα αναγνωρίσω εκ πείρας,ότι σε αρκετά συμφωνώ μαζί σου... Δυστυχώς όμως, οδηγώντας καθημερινά στο κέντρο και αντιμετωπίζοντας την άννοια πεζών, οδηγών αυτοκινήτων, και οδηγών άλλων μοτοσυκλετών, διαπίστώνω πως διαφεύγω της σύγκρουσης, της πτώσης και του τραυματισμού (μην πώ τίποτε χειρότερο) από απλή τύχη!!! Είναι τρομακτικό όσο συντηρητικά και προσεκτικά κι αν οδηγεί κανείς, πόσες πιθανότητες έχει ανά πάσα στιγμή, να του κάτσει η στραβή.... Εγώ θα ήθελα πολύ να κυκλοφορώ χωρίς κράνος (όπως έκανα πολύ παλιά, χωρίς ευτυχώς τίμημα), να μου χαϊδεύει ο ήλιος κι ο αέρας τα μαλλιά και γενικά να ευχαριστιέμαι την οδήγηση πολύ περισσότερο από το να έχω το κεφάλι μου εγκλωβισμένο σε μία στρογγυλή σφαίρα σαν...αστροναύτης!!!! Δεν γίνεται όμως να συστήνει κανείς σε κάνέναν το οδηγείν επικινδύνως...και το φλερτ με το θάνατο..Γι αυτό, όλοι κράνος, όσο κι αν αυτό μειώνει την ευχαρίστηση της οδήγησης δίτροχου... (Φέτος το καλοκαίρι όμως στη Λευκάδα, που έκανα με δίτροχο τη διαδρομή Λευκάδα-Πόρτο Κατσίκι χωρίς κράνος -αλλά και σχεδόν χωρίς συνοδηγούς στη διαδρομή γιατί ήταν 25 Αυγούστου-, μέθυσα από τις μυρωδιές του θυμαριού, του κυπαρισιού και του πεύκου κι απόλαυσα τόσο τα χρώματα, τον αέρα και τις οσμές, που δεν μετανιώνω για την ΄΄παρατυπία΄΄ μου....). ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες