Jump to content
μάθο...

ΑΡΘΡΟ 38 Κ.Ο.Κ "Πεζος και κυκλοφορια"

Recommended Posts

Κ.Ο.Κ....Τι προβλέπει το άρθρο 38-ΠΕΖΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Τα βασικά σημεία του Κώδικα

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των πεζών και ποιες οι κυρώσεις για τους παραβάτες; Οι συντάκτες του ΚΟΚ έχουν αφιερώσει ένα ολόκληρο άρθρο στους πεζούς, οι περισσότεροι ωστόσο δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του, ενώ ελάχιστοι το έχουν διαβάσει. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 38 του ΚΟΚ:

Οι πεζοί υπoχρεoύνται να χρησιμoπoιoύν τα πεζοδρόμια ή τα ειδικά γιʼ αυτούς ερείσματα.

Kατʼ εξαίρεση, μπoρoύν να χρησιμoπoιoύν το οδόστρωμα, αφού λάβουν τις αναγκαίες προφυλάξεις:

▪ Πεζοί πoυ ωθούν, σύρουν ή μεταφέρουν ογκώδη αντικείμενα, οι oπoίoι αν βάδιζαν στο πεζoδρόμιo ή το έρεισμα θα πρoκαλoύσαν σοβαρή δυσχέρεια στην κίνηση των άλλων πεζών.

▪ Ομάδες πεζών όταν oδηγoύνται από ειδικά για το σκοπό αυτόν επιφoρτισμένo πρόσωπο ή σχηματίζουν πομπή.

▪ Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ), τα oπoία κινούνται σε αναπηρικά καθίσματα.

Οι πεζοί πρoκειμένoυ να διασχίσουν το οδόστρωμα υπoχρεoύνται:

▪ Αν υπάρχουν στο οδόστρωμα διαβάσεις πεζών, να τις χρησιμoπoιoύν.

▪ Αν στη διάβαση πεζών, την oπoία πρόκειται να χρησιμoπoιήσoυν, υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες πεζών, να συμμoρφώνoνται στα σήματά τoυς.

▪ Αν στη διάβαση δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες πεζών, αλλά η κυκλoφoρία ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότες οχημάτων ή από τρoχoνόμoυς και δίνεται σήμα για να πρoχωρήσoυν τα oχήματα, να μην κατέρχονται στο οδόστρωμα.

▪ Σε διαβάσεις πoυ η κυκλoφoρία τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων δεν ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότες, να μην κατεβαίνουν στο οδόστρωμα πριν λάβουν υπόψη τους την απόσταση και την ταχύτητα των οχημάτων τα oπoία πλησιάζουν.

▪ Αν δεν υπάρχουν στο οδόστρωμα διαβάσεις πεζών, να μην κατεβαίνουν σʼ αυτό αν δεν βεβαιωθούν ότι δεν θα παρεμπoδίσoυν την κυκλoφoρία των οχημάτων, στη συνέχεια δε να διασχίζουν το οδόστρωμα κάθετα προς τον άξονά του.

▪ Σε ισόπεδους oδικoύς κόμβους, στους oπoίoυς η κυκλoφoρία ρυθμίζεται με φωτεινούς σηματοδότες οχημάτων ή τρoχoνόμoυς, να διασχίζουν το οδόστρωμα βαδίζοντας παράλληλα με τα κινούμενα oχήματα.

▪ Nα διασχίζουν το οδόστρωμα κάθετα χωρίς να βραδυπoρoύν ή να σταματούν σε αυτό αδικαιολόγητα.

Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ.

Εσενα ποια η θεση σου (οι συνηθειες σου στην πραξη) ως οδηγός αλλά και ως πεζος;...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Λιγάκι απόλυτη η ψηφοφορία.. Για παράδειγμα δίνω πάντοτε προτεραιότητα σε πεζούς όταν έχουν, πόσο μάλλον σε ΑμεΑ, ηλικιωμένους, έγκυες/μητέρες με καροτσάκι ή μικρά παιδιά ή τραυματισμένα άτομα. Αυτό το θεωρώ αυτονόητο δηλαδή.. Και κοιτάω πάντα και στο παρκάρισμα να αφήνω χώρο ώστε να περνάει εύκολα κάποιος.. Όμως κάποιοι που ενώ υπάρχει πεζοδρόμιο, επιμένουν να κυκλοφορούν στο δρόμο που μετα βίας χωράμε απ'τα παρκαρισμένα, και μάλιστα με ύφος καρδιναλίων, το διασκεδάζω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να τους βλέπω να τρέχουν να κρυφτούν μόλις αντιληφθούν ότι "μλκα μου μ'έφαγε!..".. Και είμαι σχεδόν κάθετος σ'αυτό! Είπαμε..

Τώρα ως πεζός, πάλι φροντίζω να σέβομαι τους υπόλοιπους αλλά με άλλο τρόπο.. Όταν έχω προτεραιότητα την υπερασπίζομαι ας πούμε.. Όταν περνάω κάπου χωρίς διάβαση, ξέρω ότι κάνω μλκιούλα και προσπαθώ να μην ενοχλήσω..

Γενικά απ'τη στιγμή που σέβομαι τους πεζούς ως οδηγός, θέλω να με σέβονται και εμένα ως πεζό.. Με ενοχλει η αναρχία ή η επικράτηση του οδηγού επειδή είναι πιο ογκώδης και άνιωθος απένατι στον πεζό..

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

"Πάντα σταματαω,οταν εχουν προτεραιοτητα"

"Τηρω ΠΑΝΤΑ τον Νόμο και κινουμαι αναλογα"

Bασικα, δεν ξεχναω ΠΟΤΕ! οτι κυκλοφοραω και γω πεζος! :winking:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ενταξει συμφωνα με την ψηφοφορια οι περισσοτεροι δινουν προτεραιοτητα στους πεζους σε αυτη τη χωρα...οκ γελασαμε παλι...

Παιδια ψηφιστε αυτο που πραγματικα κανετε και οχι αυτο που θα επρεπε να κανετε για να ειστε politically correct...το θεμα ειναι να δουμε πως συμπεριφερομαστε και να προβληματιστουμε απο τα αποτελεσματα και οχι να πουμε για αλλη μια φορα οτι εδω μεσα ειμαστε οι σωστοι...μια μικρογραφια της κοινωνιας ειμαστε και εδω κατα καποιο τροπο...

υγ.το β και στα δυο απαντησα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μα πως να σταματήσεις στην διάβαση για να περάσει ο πεζός όταν ο "απο πίσω" ουσιαστικά έχει την εισαγωγή αέρα στην εξάτμισή σου κολλημένη? Για κάνε οτι φρενάρεις, όχι κάνε αμα σου βαστάει....Προσπαθώ να σταματώ, αλλά εαν δεν γίνεται, εεε δεν γίνεται, τί να κάνουμε? Διαφορετικά πάμε για extra bonus κανονάκι, δηλ. όχι μόνο τράκο αλλά και πεζό παραμάσχαλα..

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εγω παντα αφηνω τους πεζους να περασουν οταν αυτοι εχουν προτεραιοτητα και με την μηχανη και με το αυτοκινητο....... αλλα και παλι τους αφηνω οταν δεν εχουν προτεραιοτητα αρκει να ειμαι σχετικα μακρια τους Η ΝΑ ΜΗΝ εχω αλλα οχηματα απο πισω μου τα οποια μπορει να μην καταλαβουν τι γινεται πιο μπροστα...τουτς :_thumbsup:

Μα πως να σταματήσεις στην διάβαση για να περάσει ο πεζός όταν ο "απο πίσω" ουσιαστικά έχει την εισαγωγή αέρα στην εξάτμισή σου κολλημένη? Για κάνε οτι φρενάρεις, όχι κάνε αμα σου βαστάει....Προσπαθώ να σταματώ, αλλά εαν δεν γίνεται, εεε δεν γίνεται, τί να κάνουμε? Διαφορετικά πάμε για extra bonus κανονάκι, δηλ. όχι μόνο τράκο αλλά και πεζό παραμάσχαλα..

εχεις και εσυ ενα δικιο και συμφωνω και οπως ειπα παραπανω οταν συμβαινει κατι τετοιο και εγω δεν σταματαω

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δεν σταματαω οταν εχουν προτεραιοτητα. σταματαω και οταν δεν εχουν. και δηλαδη ποτε εχουν και ποτε δεν εχουν? ποιος νομος? για πεζους? δεν υπαρχει τετοιος νομος ρε παιδια!

και δηλαδη αν ειναι ο πεζος στο δρομο και οχι στο πεζοδρομιο ενω περιμένει το φανάρι τι κανεις τον πατας?

παντα ο πεζος εχει προτεραιότητα για μενα. ασε που τα πεζοδρομια εχουν γινει παρκοδρομια. ενας χαμος γενικοτερα!

ακουσε κανεις ποτε του οτι καποιος πηρε κληση απο στρουμφακι για παραβαση ΚΟΚ περι πεζων? εγω ποτε!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

πιστευω 1 εβδομαδα οδηγος στην Γερμανια και 1 εβδομαδα πεζος στην Γερμανια θα ηταν το καλυτερο σχολείο επανω στο θέμα προτεραιότητα!

μου εχει γινει πια συνηθειο!!! ΠΑΝΤΑ ΑΦΗΝΩ ΠΕΖΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ!

ποσοι στην ελλαδα περιμενουν τους πεζους -εχοντες προτεραιοτητα σε αριστερη στροφη με διαβαση;

ΚΑΝΕΝΑΣ!!!! και οταν το κανω εγω με Κορναρουν κιολας οι Βιτσεντζοι!

τεσπα!

ΝΑΟΥΜ!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

να πω την πικρή μου αλήθεια, τους δίνω προτεραιότητα, αλλά είναι και μερικοί που μου το παίζουν μάγκες του στυλ "που θα πάει; θα σταματήσεις πεζός είμαι. τι θα κάνεις; θα με πατήσεις;" σε σημεία που δεν έχουν προτεραιότητα μάλιστα, ή με κόκκινο φανάρι δικό τους. τότε είναι που ρίζνω ένα μαρσάρισμα και χαίρομαι τον ήχο της arrow, και οι πεζοί το χεσμένο τους σώβρακο!!!

δε γίνεται ρε παιδιά αλλιώς. εντάξει, στη γερμανία σταματάνε γιατί οι πεζοί περνούν κατά 80-90% από διαβάσεις. γι'αυτό σταματάνε και τα αυτοκίνητα. από σεβασμό προς τον πεζό. εδώ ο πεζός την έχει δει βασιλιάς και ότι μπορεί να περνάει όποτε του κ@βλώσει, και οι υπήκοοί του είναι υποχρεωμένοι να σταματήσουν. το 80-90% των ελλήνων πετάγονται σαν τα ποντίκια, λες και προσπαθούν να σε πετύχουν...

φυσικά όποτε βλέπω διαβάσεις, προσπαθώ να τις τηρώ, εφ'όσον το επιτρέπει η κυκλοφορία πίσω μου. είχα σταματήσει μια φορά στη θησέως σε διάβαση, και οι πεζοί μου έλεγαν μπράβο, λες και έκανα κανένα επίτευγμα... φαντάσου τι πενράνε και αυτοί οι κακομοίρηδες που προσπαθούν να περάσουν το δρόμο κανονικά...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα