Jump to content
Sign in to follow this  
vagoskonti

Κοτέτσι

Recommended Posts

Θέλω να φτιάξω ένα κοτέτσι για το πολύ μέχρι 20 κότες (μελλοντικά τόσες)  συμπεριλαμβανομένου και τα μικρά κοτοπουλάκια  που θα γεννιόνται κτλ σε αυτόν τον αριθμό άρα συνολικά να πούμε γύρω στις 12-15 ενήλικες κότες αυγοπαραγωγής(+1 κόκκορας).

Σκέφτομαι ένα ''σπιτάκι'' 2,50χ2,00μ και  ύψος 2,00μ με σκεπή επικληνή που θα καταλήγει σε 1,90μ  για να φεύγουν τα νερά αλλά και για λόγους καλαισθησίας. Αλλά και για να μπαίνει άνετα ένα άτομο μέσα να μαζεύει κοπριά κτλ- είναι αρκετό πιστεύω.
Δεν θέλω να είναι από μπετό - μόνιμη κατασκευή οπότε τούβλα, τσιμεντόλιθοι , πέτρα κτλ αποκλείονται.
Μετά  επειδή δεν θέλω να έχω θέματα με γείτονες κτλ , θέλω να φτιάξω κάτι καλαίσθητο και όμορφο. Μιας και το χωριό όπου βρίσκομαι είναι και παραδοσιακός οικισμός.
Σκεφτόμουν για πάνελ πολυουρεθάνης η κόντρα πλακέ αλλά κυρίως κλίνω προς το πάνελ, μιας και θα έχει μόνωση και είδα πολύ ωραία σχέδια οροφής τύπου κεραμιδιού κτλ. Είναι βέβαια πιο ακριβό αλλά μία φορά το φτιάχνεις οπότε προθυμοποιούμε να τα δώσω. (βέβαια πρώτα θα γίνει μία σιδηροκατασκευή σαν σκελετός πριν μπουν αυτά )
Το μόνο που φοβάμαι και δεν γνωρίζω είναι αν μπορούν οι κότες να διαπεράσουν τα πάνελ( που εξωτερικά έχουν αλουμίνιο) με το ράμφος τους.
Για ξύλο πέραν του κόντρα πλακέ δεν το σκέφτομαι διότι πιάνει σαράκι και θα χει θέματα με βροχές κτλ.
Για τσίγγους/ελενίτ το έχω αποκλείσει μιας και εμφανησιακά δεν είναι ωραίοι αλλά και δεν κάνουν καλή μόνωση.

Γενικώς το κοτέτσι πέραν του ''σπιτιού'' 2,50χ2,00μ που έγγραψα ,θα έχει περιμετρικά γύρω γύρω του, έναν εξωτερικό χώρο γύρω στο 1 μέτρο στο οποίο θα αυλίζονται οι κότες μόνιμα όποτε αυτές θέλουν να βγούνε, στον οποίο θα έχει πλέγμα  παντού- ακόμα και στην οροφή του(για προστασία από κοράκια κτλ). Και από κάτω από το πλέγμα ένα μικρό συνάζι για να μη μπορούν να σκάψουν να μπουν τρωκτικά μέσα κτλ . Δηλαδή εν ολίγοι θα είναι πλήρως προστατευμένα. Και φυσικά αυτός ο χώρος θα βοηθάει και εμένα αν θέλω να βάψω το σπιτάκι κτλ να έχω πρόσβαση γύρω του.
Παρόλα αυτά (εκτός δηλαδή του ''σπιτιού'' και του γύρω γύρω του) θα τους έχω και ένα χώρο γύρω στο 7χ2  περιφραγμένο πάλι με πλέγμα(όχι όμως στην οροφή) και θα τους ανοίγω μία στο τόσο να αυλίζονται και εκεί για κάποιο μικρό διάστημα μέσα στη μέρα. 

Τώρα εντός του κοτετσιού στο ''σπιτάκι'' τους  1)θα τους κάνω ένα παραθυράκι να μπαίνει φως. 2)θα βάλω σε μία ακρούλα ένα σιδερένιο κλουβάκι στο οποίο να μπορούν να μπαίνουν τα μικρά κοτοπουλάκια αλλά όχι οι μεγάλες κότες.3) μία πλευρά θα την γεμίσω αποκλειστικά φωλιές υπεριψωμένες με σκαλίτσα να ανεβαίνουν και θα είναι σαν ένας ανοιγμένος τενεκές λαδιού η κάθε φωλιά για να είναι ξέχωρα η μία από την άλλη κότα και να μη τις ενοχλούν. Διάβασα ότι πάει ανά 5 κότες και μία φωλιά περίπου , αλλά εγώ αφού θα έχω τον χώρο θα κάνω σίγουρα 6 φωλιές να είμαι σίγουρος με τα άχυρα τους μέσα κανονικά. 4) Θα κάνω και άλλη μία πλευρά με καλάμια υπεριψωμένα για να κοιμούνται επάνω. 5) και στο πάτωμα θα έχω ταϊστρα και ποτίστρα. 

Α και επίσης διάβασα ότι τους αρέσει να κυλιόντε στη στάχτη ΄για να βγάζουν τις ψείρες κτλ, οπότε σε ένα σημείο θα τους έχω λίγια να κάνουν το μπανάκι τους-μάλλον εκτός του σπιτιού .
Τάϊσμα 2 φορές τη μέρα τη μία σίγουρα καλαμπόκι ,την άλλη πίτουρο η υπολείματα/φλούδια τροφών. 

Αν έχετε κάποια ιδέα / πρόταση - κάτι που μπορεί να μη το χω σκεφτεί η αν κάτι από αυτά  που έγγραψα είναι λάθος και γενικότερα πείτε τη γνώμη σας  μιας και δεν έχω ξανά φτιάξει κοτέτσι ούτε είχα ποτέ κότες.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Τροποποιήθηκε από τον vagoskonti

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Καλημέρα, μια χαρά τα έχεις στο μυαλό σου, απλά επειδή δεν κατάλαβα το πάτωμα μέσα στο κοτέτσι θα το κανείς από τσιμέντο?
Μέσα στο σπιτάκι δεν χρειάζεται να έχεις ούτε νερό ούτε τροφή, οι φωλιές που θα κάνουν τα αυγά μπορούν να ειναι και έξω, επίσης το 1 μέτρο της περίφραξης γύρω από το σπιτάκι δεν θα εξυπηρετεί σε τίποτα, άσε μόνο την μεγάλη εξωτερική περίφραξη να γυρνάνε όλη μέρα, αν έχεις πρόβλημα με αρπακτικά τότε βάλε πλέγμα από πάνω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Γεια σου βρε Τάσο, έχεις δίκιο αγορίνα δεν διευκρίνισα. 
Το πάτωμα δεν ξέρω απ τη μία το σκέφτομαι για να μαζεύονται πιο εύκολα η κοπριά κτλ να ήταν τσιμέντο. Από την άλλη όμως πάλι το φυσικό είναι το χώμα για να σκάβουν και εκεί κτλ. Ας πούμε το έχω αφήσει λίγο στην άκρη αλλά αν ξες κάτι πες το  - με ενδιαφέρει.
Για τις φωλιές το σκεφτόμουν για μέσα και για να μη δείχνουν άσχημα έξω αλλά και για να ναι ζεστά  και προστατευμένα για το χειμώνα κτλ. Όπως επίσης και για τα φαγητά/νερό -αν βρέχει παραδείγματος χάρη να μη χρειάζεται να βγαίνουν έξω. Βέβαια ξέρω ότι αυτές μπορεί να γεννάνε και έξω - αυτό ίσως να δείξει και στην πορεία πως πάει.
Για την εξωτερική περίφραξη ήθελα να τον έχω σαν ξεχωριστό χώρο και για να μη χρειαστεί να κλείσω από πάνω όλο αυτό το κομμάτι και λόγω εμφάνισης αλλά και διότι έχω φυτεμένες δύο ελιές εκεί πέρα και θα χρειάζεται να τις μαζεύω έτσι τέτοια περίοδο. Έχουμε πάντως περιστατικά στο χωριό με κοράκια να αρπάζουν κότες ( όχι μόνο κοτοπουλάκια) οπότε σίγουρα κάτι θα πρέπει να βάλω για προστασία για όταν τις ανοίγω.

Τροποποιήθηκε από τον vagoskonti

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Το τσιμεντένιο δάπεδο θα είναι σίγουρα καλύτερο για το καθάρισμα και για να τις προστατεύει από ανεπιθύμητους βραδινούς επισκέπτες, προχώρησε το όπως το έχεις στο μυαλό σου και στην πορεία αν χρειαστεί κάτι το τροποποιείς. Γενικά να αποφεύγεις να μπλέξεις κότες διαφορετικής ράτσας γιατί κάποιες που είναι ανθεκτικές σε μερικές ασθένειες μπορεί να τις μεταδίδουν σε κάποιες άλλες που δεν είναι, μια φορά την πατήσαμε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Το πάτωμα θα το κάνεις οπωσδήποτε τσιμεντένιο για να μπορείς να το πλένεις άνετα,αν αφήσεις χώμα θα σε φάει η βρώμα και ούτε θα μπορείς να το καθαρίσεις.

Θα του δώσεις και μεγάλη κλίση και στους 2 'άξονες' δηλαδή τα νερά θα στραγγάνε σε μία μόνο γωνία  και εκεί θα κάνεις μια τρύπα για να φεύγουν. 

 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Έχω μαζέψει κοπριά από γνωστό μου άτομο από κοτέτσι που δεν είχε τσιμέντο κάτω αλλά χώμα, η αλήθεια είναι δεν με δυσκόλεψε κάπου.

Απ όσο γνωρίζω/έχω διαβάσει/μου έχουν πει -τα ζωάκια την θέλουν την κοπριά ειδικά το χειμώνα που τα ζεσταίνει. Και το μάζεμα της να γίνετε 2 φορές το χρόνο; Άρα δεν μιλάμε για συχνό καθάρισμα. Βέβαια έχω το πλεονέκτημα το κοτέτσι να βρίσκεται σε απόσταση από το σπίτι και χωρίς να έχει γύρω γύρω σπίτια κτλ. Αλλά άντε και πες σήμερα το καθάρισες , μετά από μία βδομάδα πάλι τα ίδια δεν θα είναι μέσα; Αφού αυτά είναι μονάντερα 😄 

Από την άλλη πάλι το τσιμέντο θα βοηθούσε να μήν ανακατεύουν το χώμα όταν τις μαζεύω και να μαζεύετε καθαρή κοπριά χωρίς πρόσμιξη με χώμα . 

Και αυτό με τις ασθένειες πολύ σημαντικό.  Ευχαριστώ πολύ παίδες.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...