Jump to content
Stratos 650

Ο νέος βασιλιάς: Continental Trial Attack 3

Recommended Posts

Tzampalatis - Trial Attack 3 spacer.png

 

Ανατομία του ελαστικού: Mια πραγματική ον-οφ αρχιτεκτονική

 

 

Όταν έπεσα στις πρώτες κριτικές του ελαστικού οι περισσότεροι χρήστες-αναβάτες το έντασσαν στην κατηγορία του 70-30. Ο “λαστιχάς” από τον οποίο τα αγόρασα μου είπε κατά λέξη “90-10 άντε 80-20”. Η πραγματικότητα, ύστερα από 6.000 χιλιόμετρα μαζί τους σε διάφορους τύπους εδαφών, μου απέδειξε ότι επάξια ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, αν και ο σχεδιασμός του πέλματός τους έχει την εικόνα ενός ασφάλτινου ελαστικό.

                Συνήθως τα ον-οφ ελαστικά, λόγω της χρήσης για την οποία προορίζονται και λόγω του ότι οι ον-οφ μοτοσυκλέτες έχουν ψηλότερο κέντρο βάρος από τις μοτοσυκλέτες των άλλων κατηγοριών, δεν διαθέτουν ιδιαίτερα γρήγορη κορώνα. Τα trail attack 3 δεν ξεφεύγουν από αυτή τη φιλοσοφία την οποία, για να σας πω την αλήθεια, προτιμώ ιδιαίτερα, νιώθω δηλαδή περισσότερη ασφάλεια όταν το ελαστικό έχει αργεί κορώνα. Για να λίγο περισσότερο κατανοητός, θα έλεγα ότι είναι πιο γρήγορη από τα Metzeler tourance και λίγο πιο αργή από τα anakee 3. Αυτή η λεπτομέρεια, όπως θα δούμε παρακάτω, είναι που προσωπικά σ’ εμένα μου πρόσφεραν ένα μοναδικό αίσθημα εμπιστοσύνης.

 

Συμπεριφορά ελαστικού: Πόλη, στεγνό και βρεγμένο

 

Μέχρι τώρα, από όλα τα ελαστικά που δοκίμασα αυτά με τους πιο γρήγορους ρυθμούς ζεστάματος ήταν τα tr91 της Dunlop. Οφείλω να ομολογήσω όμως πως τα trial attackκ 3 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία μου. Υπήρχαν στιγμές, χωρίς υπερβολή, που ένιωθα ότι τα ελαστικά ήταν “ζεσταμένα” με… το γύρισμα της μίζας. Πέραν της υπερβολής, πράγματι, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες ζεσταίνονται πάρα πολύ γρήγορα και σε αυτό βοηθά η σχετικά μαλακή γόμα τους. Πάλι για να γίνω όσο πιο κατανοητός γίνεται, σκεφτείτε ότι η γόμα τους είναι λίγο πιο μαλακή από αυτήν των anakee 3 και λίγο πιο σκληρή από αυτή των tr91.

                Η σχετικά αργή κορώνα τους δεν τα κάνει λιγότερα ευέλικτα μέσα στην πόλη. Είναι ίσως το μόνο ελαστικό που σου προσφέρει μια ευελιξία που δεν συνάδει με αυτού του τύπου τα χαρακτηριστικά. Σε αυτό οφείλεται η εκπληκτική απόδοση των “μάγουλων” στα οποία θα αναφερθώ εκτενέστερα παρακάτω. Αυτό που αξίζει να ειπωθεί σε αυτό το σημείο είναι το μόνο αρνητικό τους στοιχείο είναι η πληροφόρηση του οδοστρώματος.

                Παρά τη μαλακή τους γόμα η αρχιτεκτονική του σκελετού τους μεταφέρει μια κάπως σκληρή αίσθηση με ελάχιστη πληροφόρηση. Για παράδειγμα, με τα anakee 3 ένιωθες τι συνέβαινε στο δρόμο, με τα trial attack 3 πολλές φορές νιώθεις ότι απλά βρίσκεσαι σε μια ενιαία ποιότητα οδοστρώματος. Αυτό βέβαια για μερικούς μπορεί να μην είναι και τόσο αρνητικό γιατί, λόγου χάρη, παρατήρησα ότι ήταν πιο ξεκούραστα στην πολύωρη οδήγηση και, για εμένα που ο μονοκύλινδρος κινητήρας μεταφέρει ούτως ή άλλως πολλούς κραδασμούς, ήταν μια αισθητή διαφορά.

                Η έλλειψη πληροφόρησης μπορεί να μετατραπεί σε επικίνδυνο παράγοντα σε δύο περιπτώσεις: η μία είναι το φρενάρισμα και η άλλη το βρεγμένο οδόστρωμα. Και στις δύο περιπτώσεις πραγματικά διαπρέπουν αλλά ας ξεκινήσουμε με την κατηγορία του φρεναρίσματος.

                Σε γενικές γραμμές, σε κάθε ελαστικό, υποτίθεται ότι η μαλακή γόμα και οι γρήγοροι χρόνο ζεστάματος βελτιώνουν και την αίσθηση του φρεναρίσματος. Η αλήθεια είναι ότι με τα συγκεκριμένα ελαστικά δεν είδα κάποια ιδιαίτερη αλλαγή στην ποιότητα του φρεναρίσματος, είδα όμως κάτι πάρα πολύ σημαντικό που μ’ έκανε να τα λατρέψω και αυτό είναι η συμπεριφορά του μπροστινού.

                Μέχρι πριν τοποθετήσω τα trial attack 3 είχα φοβερό θέμα με την συμπεριφορά των μπροστινών ελαστικών. Επειδή η “χοντρούλα” μου έχει μονό δισκόφρενο, στα πολύ απότομα και έντονα φρεναρίσματα έχει πάντα την τάση να τραβάει λίγο προς τα αριστερά – όπου είναι και η θέση της δισκόπλακας. Την ημέρα λοιπόν που έκανα την τοποθέτηση, και για πολύ καιρό μετέπειτα, πειραματιζόμουν “τσαρουχώνοντας” το μπροστινό για να δω τι αντίδραση θα έχουν. Όσο κι αν φανεί υπερβολικό, πραγματικά, τέτοια συμπεριφορά δεν είδα σε άλλο ελαστικό. Το μπροστινό δεν είχε καμία τάση γι’ αυτό το ελαφρύ τράβηγμα και φρέναρε μονίμως σε μια τέλεια ευθεία πορεία. Ακόμη και όταν έμπαινε το abs, έκανε απλά μια ολόισια διακεκομμένη πορεία χωρίς κανένα τίναγμα ή τράβηγμα δεξιά ή αριστερά. Αυτός ήταν ένας από τους παράγοντες που με βοήθησαν να τα εμπιστευτώ, σχεδόν τυφλά θα έλεγα, στις χωμάτινες διαδρομές.

Την ίδια εξαιρετική απόδοση έχουν τόσο στο βρεγμένο όσο και στα θερμικά σοκ. Κατά την οδήγηση σε πολύ υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες όσες φορές κι αν πέρασα μέσα από υγρές επιφάνειες ή νεροφαγώματα, η συμπεριφορά τους ήταν άψογη χωρίς ποτέ να έχω έστω αυτό το ανεπαίσθητο γλίστρημα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για το βρεγμένο. Είτε μιλάμε για οδήγηση κατά τις πρώτα λεπτά της βροχής που η ολισθηρότητα του δρόμου βρίσκεται στο ζενίθ της, είτε για καταρρακτώδης βροχές, τα ελαστικά συμπεριφέρονται λες και οδηγείς σε στεγνή άσφαλτο. Ίσως ακουστεί υπερβολικό αλλά όταν τα οδήγησα πρώτη φορά στη βροχή είδα στη πράξη ότι ακριβώς είχα αναφέρει για τα anakee 3 ότι, όσες φορές κι αν τα πίεσα ανοίγοντας απότομα το γκάζι με πρώτη, τα ελαστικά δεν έχαναν την πρόσφυσή τους – και αυτό το είδα να συμβαίνει και σε χωμάτινα εδάφη!

 

Ταξίδι, χώμα και πλαγιάσματα

 

Ένα από τα χαρακτηριστικά που μ’ έκαναν να ενθουσιαστώ μαζί τους είναι ότι είτε μιλάμε για μονοκάβαλο, είτε για δικάβαλο και πλήρως φορτωμένη τη μοτοσυκλέτα με τριβάλιτσα κ.λπ., η συμπεριφορά τους είναι η ίδια και δεν επηρεάζεται από αυτούς τους παράγοντες. Φανταστείτε ότι με τα anakee 3 αλλά και με τα Heidenau K76 αν τυχόν είχα λίγο αλλαγμένες τις πιέσεις, άλλαζε ελαφρώς αλλά αισθητά η απόδοσή τους. Με τα trial attack 3 αυτό δεν συνέβη ποτέ. Ακόμα και μια φορά που οι πιέσεις είχαν πέσει αρκετά –για παράδειγμα το πίσω από τα 32-24 ήταν στο 12–, δεν παρατήρησα καμία απολύτως αλλαγή στη συμπεριφορά τους.

                Με τα όσα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα εύλογα κάποιος θα περιμένει να έχουν εξαιρετική απόδοση και σε συνθήκες ταξιδιού – και καλά θα κάνει γιατί ακριβώς αυτό συμβαίνει.

                Τις πρώτες ημέρες έκανα μια αναγνωριστική εξόρμηση στις χωμάτινες διαδρομές του Σέιχ Σου και εκεί έπαθα πλάκα από την συμπεριφορά τους και ειδικότερα από αυτή του μπροστινού. Δεν ξέρω αν έφταιγε ότι ήμουν απογοητευμένος από τα προηγούμενα ελαστικά που είχα φορεμένα, τα Heidenau K76, αλλά μιλάμε για μοναδική σταθερότητα. Άκουγα τα πετραδάκια και τα χαλίκια να κάνουν πάρτι στις ζάντες μπαινοβγαίνοντας και χτυπώντας πάνω στις ακτίνες σαν τρελά κι όμως το ελαστικά ακολουθούσαν πιστά την πορεία που διατηρούσα. Δεν είχα ούτε στιγμή κάποιο τίναγμα ή τράβηγμα του μπροστινού και αυτό το επιβεβαίωσα και σε δεύτερο χρόνο όταν έκανα την ανάβαση για το όρος Υψάρι της Θάσου ακολουθώντας τον χωματόδρομο στις Μαριές που οδηγεί στην τεχνητή λίμνη και στους καταρράκτες. Τον συγκεκριμένο δρόμο σας τον αναφέρω γιατί τον είχα δοκιμάσει πριν δώδεκα χρόνια φορώντας τότε τα metzeler tourance exp και θυμάμαι την εκπληκτική συμπεριφορά τους. Την ίδια εκπληκτική συμπεριφορά είδα και τώρα. Και για να δώσουμε κι ένα χιουμοριστικό τόνο, φανταστείτε ότι οι τουρίστες με τις γουρούνες μάς ακολουθούσαν γιατί ήμουν πραγματικά πολύ ευέλικτος λόγω της εξαιρετικής συμπεριφορά των ελαστικών και της “οδηγική αυτοπεποίθησης” που μου πρόσφεραν.

                Θα ολοκληρώσω όμως με την έκπληξή μου από την απόδοσή τους στα πλαγιάσματα. Γενικά δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ πολύ μεγάλες κλίσεις στις στροφές, αν και πολλές φορές όταν ταξιδεύω μόνος, για λόγους “παιχνιδιού”, κάνω το αντίθετο. Παρότι ελαστικά όπως τα tourance ή τα anakee 3 έχουν εξαιρετικές αποδόσεις στα πλαγιάσματα, εδώ είδα κάτι παραπάνω από το συνηθισμένο.

                Αρχικά ας αναφερθώ στο μοναδικό, ας το πούμε, αρνητικό στοιχείο που είναι η σχετικά αργή επαναφορά τους στις μεγάλες κλίσεις. Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο “αλλά”. Πρώτη φορά ένιωσα ελαστικό που τα “μάγουλά” του να μαγκώνουν τόσο αισθητά στο οδόστρωμα. Υπήρχαν στιγμές που σε στεγνή άσφαλτο ένιωθα λες και κλείδωναν στις μοίρες που τους έδινα. Έτσι μπορεί η επαναφορά τους να είναι κάπως αργή αλλά είναι εξαιρετικά σταθερή δίνοντας μια αίσθηση εμπιστοσύνης που, προσωπικά, δεν έχω ξανασυναντήσει σε άλλο ελαστικό. Σίγουρα ο ενθουσιασμός μου μπορεί να με κάνει να γράφω σε κάπως υπερβολικό τόνο, αλλά πραγματικά δεν έχω δει πιο σταθερό ελαστικό σε πλαγιάσματα και αυτό ισχύει και στην περίπτωση που το δοκίμασα δικάβαλος γεμάτος με μπαγκάζια.

 

Εν κατακλείδι: Χρόνος ζωής

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημά μου –όπως συμβαίνει με κάθε ελαστικό–, είναι το κατά πόσο θα διατηρήσουν αυτή την εξαιρετική απόδοσή τους και κατά πόσο η πτώση της απόδοσής τους θα είναι ομαλή και όχι απότομη – όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τα tr91 όπου η απόδοσή τους πέφτει κατακόρυφα μετά τα 10.000 χλμ. Ο πωλητής μού είπε ότι ο χρόνος ζωής τους ολοκληρώνεται στα 12.000 χλμ. Όπως και να έχει, είμαι τόσο ενθουσιασμένος μαζί τους που μπορώ να τα βάζω ξανά και ξανά και να σας τα προτείνω ανεπιφύλαχτα.

 

               

Τροποποιήθηκε από τον Stratos 650

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Δεν είμαι φαν της κατηγορίας, ούτε γνώστης, αλλά ακόμα κι εγώ, αναρωτιέμαι.

Χωρίς τακούνια να δημιουργούν πρόσφυση από το ''καρφωμα'' μέσα στο χώμα, πως ακριβώς πάει αυτό το λάστιχο στο χώμα;

Η επιφάνειά του, είναι εντελώς ασφάλτινη, τα touring λαστιχα που εχω στο VFR750 μου, έχουν ΠΙΟ ΠΟΛΥ χάραξη από αυτά εδώ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
πριν 9 ώρες, το μέλος FlyingInADream έγραψε:

Δεν είμαι φαν της κατηγορίας, ούτε γνώστης, αλλά ακόμα κι εγώ, αναρωτιέμαι.

Χωρίς τακούνια να δημιουργούν πρόσφυση από το ''καρφωμα'' μέσα στο χώμα, πως ακριβώς πάει αυτό το λάστιχο στο χώμα;

Η επιφάνειά του, είναι εντελώς ασφάλτινη, τα touring λαστιχα που εχω στο VFR750 μου, έχουν ΠΙΟ ΠΟΛΥ χάραξη από αυτά εδώ.

και εγώ δεν το περίμενα, ακόμα και σε θαλασσινή άμμο μπλεγμένη με χώμα [όχι βέβαια με πολύ πάχος στο έδαφος] είχαν εξαιρετική απόδοση. Ίσως κάτι γίνεται με τη σύσταση της γόμας των ελαστικών

Δεν κράτει τις φώτο για κάποιο λόγο

spacer.png

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...