Jump to content
Sign in to follow this  
hraklis

συνθετικό λάδι και πατινάρισμα συμπλέκτη ?

Recommended Posts

καλησπέρα.

πριν 500 χλμ άλλαξα με καινούργιους φιμπεριένιους δίσκους και ελατήρια trw στον συμπλέκτη στην μηχανή μου (z750 gen2). Οι μεταλλικοί δεν αλλάχτηκαν αλλά ο μηχανικός μου είπε πως είναι σε καλή κατάσταση. Στα καπάκια, έγινε γενικό σερβις και μέσα στα πολλά τα λάδια που μπήκαν ήταν τα motul 7100 τα οποία είναι πλήρως συνθετικά με προδιαγραφή jaso ma2. 

Το λοιπόν και ο προβληματισμός μου. 

Το μηχανάκι πρίν το σέρβις δεν είχε πατινάρισμα , παρόλο που είχε τους δίσκους του για ίσος και 85000 χλμ.... ο προηγούμενος έβαζε μόνο motul v300 . Οπότε εγώ το πείρα με αυτά τα λάδια μέσα..... Απο την στιγμή που μπήκαν τα νέα λάδια και τα δισκάκια κτλ, το μηχανάκι κάνει το εξής.... Τώρα όσο είχαμε τα κρύα, όποτε το έπαιρνα για βόλτα κρύο τελείως αφού είχε μείνει δλδ στο γκαράζ, όταν άφηνα σιγά σιγά συμπλέκτη προκειμένου να ξεκινήσω ο συμπλέκτης έκανε ένα απότομο γρατζούνισμα στον συμπλέκτη και ένα περίεργο γλύστριμα  ... σαν κλατς ντραγκινγκ ένα πράμα , σάν να γλίστραγε επι τόπου και γρατζουνούσε.... επίσης στις πρώτες 5-6 μπορεί και 7-8 εκκινήσεις το έκανε αυτό με το γρατζούνισμα  και στις πρώτες 2-3 επιταχύνσεις είχε μία ηπόνια πατιναρίσματος σαν να ψιλοπατήναρε οριακά.... ελαφρός έως μηδαμινός αντιληπτό, αλλά υπήρχε . έπειτα από αυτό όλα περνούσαν και όταν ζεστενόταν καλά, όλα αυτά εξαφανιζόντουσαν τελείως ....

έχω την υπόνια πως όλα αυτά έχουν να κάνουν με το ότι μπήκαν πλήρως συνθετικά λάδια στην μηχανή, σε συνδυασμό με τα πολλά χλμ της μοτο και ίσως και συγκεκριμένα να φταίει και το 7100. Σε πολλά ξένα φόρουμ που έψαξα , υπάρχουν έντονες απόψεις ότι τα πλήρως συνθετικά λάδια σε σχετικά παλιότερες μοτο και συγκεκριμένα κάποια μοτουλ κάνουν πατινάρισμα και συγκεκριμένα αναφέρουν τα μοτούλ ώς ΄΄clutch killers''....  Το μηχανάκι στο μάνουαλ λέει για λάδια 10w40 jaso ma αλλα δέν αναφέρει για συνθετικά η ντεμί. οπότε και εγώ έβαλα αυτά που έβαλα που υπερκαλύπτουν αυτά που ζητάει.... 

νιώθω πως τα λάδια είναι ''too much'' για αυτό το μηχανάκι... ίσως είναι τόσο ΄΄αντιτριβικα΄΄ που κάνουν τον συμπλέτη να πατηνάρει... ίσως να μένουν πάνω στα δισκάκια και να θέλουν φυγοκεντρικά να φύγουν από τα δισκάκια και σε συνδυασμό όταν ζεστένοντε να λεπταίνουν και να φεύγουν από την επιφάνια ... δεν ξέρω δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς . Μήπως να βάζω ημισυνθετικά και jaso ma αντι φούλ συνθετικά και jaso ma2?

Πάντος αυτό δέν είναι η πρώτη φορά που το συναντάω... ακόμα και στο κτμ που είχα πρίν που έβαζα φουλ συνθετικά ipone έκανε ακριβώς τα ίδια με αυτά που σας αναφέρω με το Ζ..... ακριβώς τα ίδια ! και ο προηγούμενος που το δούλευε πάλι μόνο με τα v300 μου είχε πεί πως δεν πατίναρε ....

θέλω την άποψή σας και πώς το αντιμετωπίσατε όσοι είχατε παρόμοιο θέμα....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Απλά έχουν γυαλίσει οι μεταλλικοί δίσκοι του συμπλέκτη. Κοινώς έχουν αρπάξει ελαφρώς.  Και τώρα που άλλαξες τα φίμπερ αναδείχθηκε το θέμα....Περισσότερο ενοχλητικό στο αυτί είναι παρά ζημιά. Δε σου φταίει το full synth σε καμία περίπτωση , δηλαδή και ημισυνθετικό να είχες πάλι θα σφύριζε.. Αν μάλιστα βάλεις κάτι καλύτερο απο Motul, (πάντα ful synth) θα δεις οτι θα σφυρίζουν λιγότερο.

Τροποποιήθηκε από τον costikos

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 30/3/2022 at 8:08 ΜΜ, το μέλος costikos έγραψε:

Απλά έχουν γυαλίσει οι μεταλλικοί δίσκοι του συμπλέκτη. Κοινώς έχουν αρπάξει ελαφρώς.  Και τώρα που άλλαξες τα φίμπερ αναδείχθηκε το θέμα....Περισσότερο ενοχλητικό στο αυτί είναι παρά ζημιά. Δε σου φταίει το full synth σε καμία περίπτωση , δηλαδή και ημισυνθετικό να είχες πάλι θα σφύριζε.. Αν μάλιστα βάλεις κάτι καλύτερο απο Motul, (πάντα ful synth) θα δεις οτι θα σφυρίζουν λιγότερο.

δέν είναι το θέμα του ήχου και το αυτί , που και αυτό είανι άσχημο, αλλά ... είναι πρακτικό το θέμα. καταρχάς κρύο το μοτέρ και με κρύο καιρο έξω είναι τέρμα σπαστικό να θές να ξεκινήσεις απο στάση και να έχεις αυτό το γρατζούνισμα και ελαφρύ κλότσιμα/γλίστρημα .... μόνο και μόνο που το ακούς πονάς.... και σου βιάζει και την ψυχολογία.... και το άλλο είναι το εξής... δεν θέλω να πατηνάρει με νέους δίσκους που το έβαλα ακόμα και στο ελάχηστο..... όταν κάτι πατηνάρει έστω και ελαφρώς τρώγετε πολύ ποιο γρήγορα . φυσικά μέχρι να ζεσταθεί το πάω πολύ χαλαρά.... αλλα και πάλι .

πιστεύεις άν βγάλω τους μεταλλικούς δίσκους και του τρίψω ελαφρός με ένα πολύ ψιλο γυαλόχαρτο του τύπου 1500 ώστε να αφαιρέσω την γυαλάδα θα ήταν αποδοτικό? έχω δει σε ξένα φόρουμ το κάνουν με μεγάλη επιτυχία με δράπανο και συρματόβουρτσα αλλά δεν θα έβαζα κάτι τόσο έντονο .... πιστεύω ένα ελαφρό πέρασμα με το γυαλόχαρτο βρεγμένο με wd40 θα έκανε την δουλειά. 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δε χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις αυτό. Βάλε τη σελίδα το γυαλόχαρτο σ ένα τζάμι, μην τους κάνεις στραβούς. Ετσι θα δεις και αν είναι ίσιοι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν νομίζω να είναι οι δίσκοι,ειδικά οι μεταλλικοί δεν φθείρονται τόσο εύκολα (έως και καθόλου).Τα αντιτριβικά πρόσθετα του λαδιού θεωρώ ότι ευθύνονται.

Σαν πιο απλή λύση βγάλε τα υπάρχοντα λάδια και βάλε κάτι άλλο πχ ημισυνθετικά Μοτουλ 5100 ή τα V300 και δες τι γίνεται.

Εννοείται τα παλιά λάδια δεν τα πετάς,είναι χρήσιμα ακόμα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 3 ώρες, το μέλος costikos έγραψε:

Δε χάνεις τίποτα να το δοκιμάσεις αυτό. Βάλε τη σελίδα το γυαλόχαρτο σ ένα τζάμι, μην τους κάνεις στραβούς. Ετσι θα δεις και αν είναι ίσιοι.

Ε ναι αυτό λέω. Θα τι δοκιμάσω δεν έχω κάτι να χάσω. 

πριν 2 ώρες, το μέλος karellen έγραψε:

Δεν νομίζω να είναι οι δίσκοι,ειδικά οι μεταλλικοί δεν φθείρονται τόσο εύκολα (έως και καθόλου).Τα αντιτριβικά πρόσθετα του λαδιού θεωρώ ότι ευθύνονται.

Σαν πιο απλή λύση βγάλε τα υπάρχοντα λάδια και βάλε κάτι άλλο πχ ημισυνθετικά Μοτουλ 5100 ή τα V300 και δες τι γίνεται.

Εννοείται τα παλιά λάδια δεν τα πετάς,είναι χρήσιμα ακόμα.

Θα τα κρατήσω φυσικά ούτε 1000 χλμ δεν έχουν. V300 δεν τα θέλω καθόλου. Κάνω λίγα χλμ μέσα στον χρόνο πλέον και δεν θέλω λάδια απαιτούν αλλαγή σύντομα χρονικά και χιλιομετρικα. Προτιμώ απλά συμβατικά λάδια. Αν τα αλλάξω σκεφτόμουν ακόμα και ορικτελαιο....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 14 ώρες, το μέλος hraklis έγραψε:

Προτιμώ απλά συμβατικά λάδια. Αν τα αλλάξω σκεφτόμουν ακόμα και ορικτελαιο....

Καλα θα σου πω οτι σε ένα μηχανάκι που πήρα μεταχείρω και κάνει ακριβώς το ίδιο, όταν έβαλα καλά ημισυνθετικά λάδια μειώθηκε αρκετά.

ΥΓ εδώ και κάτι χρόνια, τα "συμβατικά" Motul δεν είναι καλά λάδια.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 5 ώρες, το μέλος pan(dvs) έγραψε:

Ο συμπλεκτης εχει ρυθμιστει σωστα?Απομονωνει εκει που πρεπει?

Ναι φυσικά. Το μηχανάκι είναι ρυθμισμένο παντού προβλεπε. Και το φριπλει και όλα γενικά. 

πριν 1 ώρα, το μέλος costikos έγραψε:

Καλα θα σου πω οτι σε ένα μηχανάκι που πήρα μεταχείρω και κάνει ακριβώς το ίδιο, όταν έβαλα καλά ημισυνθετικά λάδια μειώθηκε αρκετά.

ΥΓ εδώ και κάτι χρόνια, τα "συμβατικά" Motul δεν είναι καλά λάδια.

Χμμμ είχες το ίδιο θέμα ε? Γιαυτό επιμένω για τα λάδια γιατί κάτι μου βρωμάει εδώ με τα φουλ συνθετικά και τους υγρούς συμπλεκτες σε παλιότερα μοντέλα. Όσο για τα μοτουλ άστα να πάνε έχουν όλοι παράπονα ότι ακόμα και τα γνήσια μοτουλ είναι ποια σκατα. Φαντάσου αν τα γνήσια μοτουλ έχουν πέσει τι γντ τα άλλα του παρεμποριου.  Γιαυτό πραγματικά σκεφτόμουν για ορικτελαιο με api και jaso συσ προβλεπόμενα και σε μάρκα ίσως elf η ακόμα και ποιο άγνωστη μάρκα μεν αλλά αξιόπιστη δε . Ίσως να πήγαινα και σε λιγκουι μόλι και λοιπά. Τα μοτουλ και τα ipone τα οποία είναι τα μόνα λάδια που έβαλα σε μηχανάκια τα τελευταία 8 χρόνια μου κάνανε πάντα το ίδιο με τον συμπλέκτη 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αν βρεις Liqui Moli βάλτα αβλεπί.

Ημισυνθετικά όμως,μην μπλέκεις με ορυκτέλαια σε τέτοιο μηχανάκι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 22 ώρες, το μέλος karellen έγραψε:

Αν βρεις Liqui Moli βάλτα αβλεπί.

Ημισυνθετικά όμως,μην μπλέκεις με ορυκτέλαια σε τέτοιο μηχανάκι.

ξέρεις τί σκέπτομαι για τα μόλι? ότι ναι μέν είναι ποιοτικότατα λάδια αμερικάνικα κτλ έτσι και αλλιώς αλλά και επειδή είναι σχετικά νέα στην ελληνική αγορά δέν έχει ακόμα ενδιαφερθεί το παραεμπόριο να τα ραφινάρει κτλ την γνωστή Μπινιά δλδ , οπότε λογικά είναι ποιό εύκολο κανείς να τα αγοράσει και να είναι γνήσια και καλά ... 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 3 ώρες, το μέλος hraklis έγραψε:

ξέρεις τί σκέπτομαι για τα μόλι? ότι ναι μέν είναι ποιοτικότατα λάδια αμερικάνικα κτλ έτσι και αλλιώς αλλά και επειδή είναι σχετικά νέα στην ελληνική αγορά δέν έχει ακόμα ενδιαφερθεί το παραεμπόριο να τα ραφινάρει κτλ την γνωστή Μπινιά δλδ , οπότε λογικά είναι ποιό εύκολο κανείς να τα αγοράσει και να είναι γνήσια και καλά ... 

Τα έβαζα στο ΧΤ,τα έβαζα και στα gs,είμαι πολύ ικανοποιημένος μ' αυτά.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 7/4/2022 at 7:12 ΜΜ, το μέλος karellen έγραψε:

Τα έβαζα στο ΧΤ,τα έβαζα και στα gs,είμαι πολύ ικανοποιημένος μ' αυτά.

χμ οκ. στην επόμενη αλλαγή σκέπτομαι να βάλω το engine flush την μολι να καθαρίσουν όλα μέσα και καπάκια το υμ/κο λάδι της....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα