Jump to content
makisr

Νέα μηχανή, Προβλήματα, Γραφειοκρατία, Λύσεις.

Recommended Posts

Καλημέρα μετά από καιρό και πάλι στο φόρουμ!

Μιας και είναι λίγο μακροσκελές το ποστ και περιλαμβάνει λίγο απ΄ 'όλες τις κατηγορίες... Ξεκινάω εδώ!

Κάτοχος εδώ και "2" μήνες του ονείρου μου (zx10r 2009), χρώμα μαύριο, τελείως στοκ, αγρατζούνιστο κλπ κλπ! Πήγα, την είδα, την έκλεισα, την πήρα. Από μηχανές ξέρω λίγο πολύ τα βασικά, και έχοντας ένα εξτρα μπατζετάκι στην άκρη για το full γενικό σέρβις και 2-3 πράγματα που μου είπε εξαρχής ο πωλητής για κάποια μικροθεματάκια (μπαταρία, τσιμούχες πιρουνιού, λάστιχα προφανώς και κάτι άλλα ψιλά), έγινε η μεταβίβαση, βγήκε η ασφάλεια, την ανέβασα στο φορτηγό (μεταφορική) από Αθήνα, τυλίχτηκε 3 φορές με το bubblewrap και κατέβηκε Πάτρα. 

https://drive.google.com/file/d/1EjCQL21hc-ejz8Mn_Vir3ggpWE_RbfPK/view?usp=sharing

Λάθος 1ο, τελευταίο και ΒΑΣΙΚΟ. Μην αγοράσετε μηχανή χωρίς να απαιτήσετε  να σηκωθεί το τεπόζιτο και να ελεγχθεί εσωτερικά (οπτικά προφανώς) το πλαίσιο.

Την επόμενη μέρα την παρέλαβα από μεταφορική, και μετά από ένα γρήγορο πάλι έλεγχο την ξετίναξα από τα καλύμματα, και απευθείας συνεργείο για γενικό, που είχε κανονιστεί την επόμενη μέρα.

3η μέρα κάτοχος, 8 η ώρα το πρωί περιμένω με καφέ απ΄ έξω από το συνεργείο, γεμάτος χαρά και εν αναμονή περαιτέρω ηδονής, ανοίγει το μαγαζί, ‘κερνάω’ γλυκά-καφέδες στα παιδιά (αυτοί πληρώσανε βασικά αλλά τεσπα), και μετά από λίγο ξεκινάμε…

Ένα τσεκ να δούμε τι λειτουργεί τι όχι… Σηκώνεται τεπόζιτο να ξεκινήσουμε τη δουλειά, πιάνει ο μάστορας το καρυδόκλειδο…. Και εκεί ακούγεται το ‘Ωχ!’… Κατευθείαν φυσικά είδε…

Την ρωγμή εσωτερικά στο πλαίσιο εσωτερικά, πάνω στη ραφή.

https://drive.google.com/file/d/1MdHH8qOu-DfmNCATzzWc5gM47nYqg3B8/view?usp=sharing

Η περιρρέουσα αναμονή ολοκλήρωσης μετατράπηκε αρχικά σε άγχος, και μετά από λίγο σε οργή.

Χωρίς να πολυλογώ το επόμενο κομμάτι, επικοινώνησα με τον πωλητή που δήλωσε ότι δεν ήξερε τίποτα και ότι αρνείται τα πάντα, αμέσως το ανέλαβε δικηγόρος, εξώδικο αρχικά για υπαναχώρηση στην πώληση, αυτός απάντησε στο εξώδικο αρνητικά, και εν συνεχεία έγινε αγωγή να πάμε δικαστικά.

Παρόλο που εγώ κατέστησα σαφές ότι την μηχανή την θέλω αλλά με αλλαγή πλαισίου που θα πληρώσει ο πωλητής και εν αναμονή του ορισμού για δίκη (3-4 μήνες να οριστεί δικάσιμος, άλλοι 3-4 για να γίνει), δεν βρέθηκε στο πρώτο δίμηνο ανταλλακτικό (καθόσον και καινούριο η αντιπροσωπεία δεν εισάγει-δεκαετία γαρ/παρόλο που η Αμερική πχ στηρίζει δωδεκαετή εγγύηση, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία), και long story short, βρέθηκε πλαίσιο από Γερμανία.

Προτάθηκε και έγινε δεκτός εξωδικαστικός συμβιβασμός με πληρωμή του κόστους αγοράς από τον πωλητή και συνεργείου αλλαγής πλαισίου από εμένα (ουδέν σχόλιο!), και το δικαστικό κομμάτι λήγει εδώ.

Πάμε παρακάτω.

Παρότι που η Γερμανία είναι εντός ΕΕ, προφανώς η Ελλάδα προτιμά να πληρώνει τα πρόστιμα ανά εισαγωγή παρά να δέχεται τον μη εκτελωνισμό του προϊόντος, και επειδή πλαίσιο=μηχανή, το πλαίσιο θα εκτελωνιστεί ως μηχανή με κόστος τιμή χονδρικής του 2009*0,12*0,46 (συντελεστές κυβικών/άνω 8ετίας, μείον χιλιομέτρων πλαισίου ένα μικρό κομμάτι ακόμα), με κόστος, χαχα, προφανώς δικό μου. Που ‘σαι Γιωργάκη δηλαδή και λεφτά υπάρχουν….

https://drive.google.com/file/d/1DJScJbAVXPRoXWQ3xmKK_mYQ4vsyKoda/view?usp=sharing

Πάμε στο τρίτο στάδιο λοιπόν και το πλαίσιο φορτώθηκε για να έρθει Ελλάδα, και εν αναμονή αυτού, ξεκινάω να λύνω την μηχανή από τα πλαστικά κλπ, ώστε όταν έρθει με το καλό να έχουμε όσο δυνατόν τη λιγότερη βαβούρα.

https://drive.google.com/file/d/1UQlTXr5KCI26j8EEWTOimFJRkEXb5VSW/view?usp=sharing

Θα ανανεώνω το ποστ με πληροφορίες μέχρι να την βγάλω για την πρώτη βόλτα!

Επειδή το θέμα έχει πολλές προεκτάσεις feel free να ρωτήσετε οτιδήποτε σχετικό!

Τροποποιήθηκε από τον makisr

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Εχω εγώ μια ερώτηση. Γιατί δεν κολλάς το υπάρχον πλαίσιο να ξεμπερδεύεις;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 6 λεπτά, το μέλος FlyingInADream έγραψε:

Εχω εγώ μια ερώτηση. Γιατί δεν κολλάς το υπάρχον πλαίσιο να ξεμπερδεύεις;

Αν προσέξεις στην φωτό με τη ρωγμή, θα παρατηρήσεις ότι η ρωγμή βγαίνει για ένα πόντο εκτός της κόλλας/σύνδεσης. Αν δεν έβγαινε απ'έξω δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, αλλά επειδή βγαίνει απέξω τίθεται θέμα ασφάλειας. Έχω επικοινωνήσει με 2 εκ των κορυφαίων στο αντικείμενο και οι δύο μου απάντησαν ακριβώς το ίδιο, ένας εξ'αυτών μου το έδωσε και εγγράφως που παρακάλεσα (για την περίπτωση του δικαστηρίου), και μπράβο στον άνθρωπο που έδειξε πόσο επαγγελματίας είναι και αναλαμβάνει την ευθύνη των λεγόμενών του. Δεν αναφέρω το όνομα γιατί δεν ξέρω αν θεωρηθεί διαφήμιση, αν και τέτοιοι επαγγελματίες θα έπρεπε να διαφημίζονται.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δεν βλέπω γιατί στο λένε αυτό. Αλουμίνιο είναι η κόλληση, αλουμίνιο είναι και το φύλλο, οπως κολλιέται το ένα, κολλιέται και το άλλο.

Εγώ θα το κόλλαγα, εν γνώση μου για παντρειά, και τέλος.

Με το άλλο πλαίσιο, πως θα το κάνεις δικό σου;

Αν είναι μεταχειρισμένο, θα έχει άλλο αριθμό πλαισίου από το δικό σου. Θα βγάλεις καινούρια ελληνική άδεια στο νέο πλαίσιο; Θα χτυπήσεις τα νούμερα του παλιού στο νέο; Θα το κυκλοφοράς έτσι κι όποτε έρθει η ώρα του ΚΤΕΟ ή κάποιος έλεγχος στον δρόμο;

Αν είναι ανταλλακτικό αντιπροσωπείας, έχει παρέλθει η δεκαετία για την μέθοδο που προβλέπει το ελληνικό κράτος. Θα χτυπήσεις τα νούμερα του παλιού;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Νέο πλαίσιο=νέα μηχανή=νέα άδεια. Η δικιά μου η μηχανή θα γίνει οριστική διαγραφή (το πλαίσιο) και θα γίνει βίδες όλη για να ξαναμπεί στο νέο πλαίσιο. Κοινώς θα βγει νέα άδεια με τους αριθμούς του νέου πλαισίου. Η δεκαετία αφορά την αντικατάσταση πλαισίου -που δεν γίνεται λόγω δεκαετίας προφανώς, εδώ μιλάμε για καινούρια μηχανή που θα στηθεί στο νέο πλαίσιο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ετσι πληρώνεις όλη την διαδικασία εκτελωνισμού, έκδοσης νέας άδειας, φορολογίας. θα πάει κανά διχίλιαρο ΜΟΝΟ η γραφειοκρατεία. Για μηχανή του 2009.

Στον Μητσοτάκη (τον συγκολητή στην Αθήνα, όχι τον πρωθυπουργό) , είχες ξεμπερδέψει με ένα 30ευρω, μισή ώρα δουλειά η καθευατό κόληση, συν οτι θα κόστιζε το να λύσεις από τα εμπόδια (ντεπόζιτο, φιλτρόκουτο και ότι άλλο παρεμβάλεται) την μηχανή, να την στείλεις και να την φέρεις (μια και είσαι Πάτρα)

Σε πολύ μπελά νομίζω ότι μπαίνεις. Και ποιός σου λέει ότι δεν θα σπάσει και το ανταλλακτικό;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 10 λεπτά, το μέλος FlyingInADream έγραψε:

Ετσι πληρώνεις όλη την διαδικασία εκτελωνισμού, έκδοσης νέας άδειας, φορολογίας. θα πάει κανά διχίλιαρο ΜΟΝΟ η γραφειοκρατεία. Για μηχανή του 2009.

Στον Μητσοτάκη (τον συγκολητή στην Αθήνα, όχι τον πρωθυπουργό) , είχες ξεμπερδέψει με ένα 30ευρω, μισή ώρα δουλειά η καθευατό κόληση, συν οτι θα κόστιζε το να λύσεις από τα εμπόδια (ντεπόζιτο, φιλτρόκουτο και ότι άλλο παρεμβάλεται) την μηχανή, να την στείλεις και να την φέρεις (μια και είσαι Πάτρα)

Σε πολύ μπελά νομίζω ότι μπαίνεις. Και ποιός σου λέει ότι δεν θα σπάσει και το ανταλλακτικό;

Σωστά αναφορικά με το θέμα της πληρωμής-αναφορικά με το ποσό υπολογίζω λίγο πιο κάτω αλλά έχεις δίκιο (φορολογία όχι-ΕΕ γαρ). Δυστυχώς δεν ζήτησα να κατέβει τεπόζιτο για να την ελέγξω από μέσα όπως προείπα.... γιαυτό και τώρα τα πληρώνω από πάνω τα κερατιάτικα.

Δεν είναι θέμα ποιου κρίση εμπιστεύομαι περισσότερο (του Μητσοτάκη ή του Παπουτσά ή κάποιου άλλου), αλλά και μόνο ότι μόνο ο δεύτερος (ελπίζω να μην τίθεται θέμα διαφήμισης) μου φέρθηκε άκρως επαγγελματικά (όχι μόνο προφορικά αλλά και εγγράφως), σημαίνει κάτι παραπάνω, τουλάχιστον για μένα.

Σε πολύ μπελά έχω μπει ήδη και αυτό πάλι σωστά. Το αν θα σπάσει το νέο πλαίσιο... για ποιο λόγο? Και μόνο ότι έχει όλα τα χαρτιά του (άδεια, coc και πιστοποιητικό γεωμετρίας) σημαίνει ότι τουλάχιστον δεν έχει αυτό κάποιο πρόβλημα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα το παλιό πλαίσιο να έσπασε από στούκο, που απέκρυψε ο πρώην ιδιοκτήτης. Άλλαξε όλα τα άλλα που είχαν στραβώσει, και το έδωσε για καλό.

Υπάρχει όμως και η μικρή πιθανότητα, το πλαίσιο να είναι κακή σχεδίαση, και να σπάει με το πέρασμα του χρόνου και των χιλιομέτρων στο οδόμετρο. ΔΕΝ είναι μηδενική η πιθανότητα σε αυτό.

Θα δώσεις ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ στις ροπές που θα βιδώσεις μοτέρ και ψαλίδι στο νέο πλαίσιο. Κάνε μια επικοινωνία με την kawasaki απευθείας (με κάποια σοβαρή Kawasaki, ΟΧΙ την ελληνική) και ζήτα να σου πουν τις ροπές σύσφιξης των βιδών αυτών, και μην τυχόν έχει βγει κάποια ενημέρωση για αυτές που διαφοροποιεί τις τιμές που λέει το εργοστάσιο στο service manual. Μην σφίξεις ότι μπορεί το χέρι σου, γιατί τα αλουμινένια πλαίσια δεν γουστάρουν να κρατάνε μόνιμες τάσεις. Για τον ίδιο λόγο θα προσέξεις ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ τους όποιους αποστάτες μέσα από τις βίδες, να τους βάλεις σωστά και να μην τους μπερδέψεις. Ο αποστάτης -εκτός κι αν ορίζει αλλοιώς η kawasaki κάπου- πρέπει να μπαίνει σχεδόν ακριβώς ανάμεσα στην επαφή κινητήρα και υποδοχής πλαισίου, αν το πλαίσιο κάθεται παραέξω ή αν θέλει άνοιγμα με δύναμη για να μπει κάτι δεν πάει καλά και μπορεί στο μέλλον να ραίσει πάλι.

Αλλάζοντας το πλαίσιο θα είναι αρκετός μπελάς, αλλά από την άλλη, έχεις την μοναδική ευκαιρία, αν κάθε τι που περνάς στο νέο πλαίσιο, το καθαρίζεις, το βάφεις αν χρειάζεται, το ισιώνεις, το αλλάζεις αν χρειάζεται, θα καταλήξεις με μια ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ μοτοσυκλέτα, που θα λερώσεις από την αρχή, σαν πρώτη φορά.

Καλή τύχη και βάζε φωτό από το project να βλέπουμε.

(εγώ ακόμα και στην αλλαγή, θα κόλλαγα το παλιό πλαίσιο με τον κινητήρα πάνω του να μην πάρει τάση στο κόλλημα, έτσι να υπάρχει έτοιμο αν ποτέ χρειαστεί, και θα το έκανα ακινησία, όχι διαγραφή. Ποτέ δεν ξέρεις)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πιθανότητα τρακαρίσματος είναι μικρή (αν και όχι αδύνατη) μιας και θα φαινόταν η ζημιά στις μπουκάλες/triple clamp κλπ που φαίνονται καθαρά από πρώτη ματιά. Παρόλα αυτά, θα ελεγχθούν εξονυχιστικά τώρα που μπήκα στο χορό...

Βασικότατο στοιχείο στο δέσιμο, ροπές στο σφήξιμο, εμπιστεύομαι τον μηχανικό μου όσο πάει, ελπίζω να πάνε όλα καλά. Αυτό που αναφέρεις με το τυχόν update (αν υπάρχει) θα το ρωτήσω ασαπ, γιατί από το μάνουαλ θα τα βιδώναμε... Just in case.

Βίδες/παξιμάδια κλπ θα αλλαχτούν όλα, θα καθαριστούν τα πάντα μιας και θα είναι προσβάσιμα πλήρως, ελπίζω το αποτέλεσμα να είναι όπως πρέπει. Είμαι προετοιμασμένος για κάποια που πιθανώς να πρέπει να αλλαχτούν, καθώς και από τους οδηγούς που υπάρχουν στο ιντερνετ, κάποια φαίνεται ότι ειναι για μία φορά=1 σφήξιμο. Σε περίπτωση αντικατάστασης θέλουν αλλαγή.

Για το παλιό πλαίσιο εφόσον με τη χαρτούρα του καινούριου πάνε όλα όπως υπολογίζω, θα το κάνω διαγραφή και θα το πουλήσω (όσο πάει) για παλιοσίδερα, δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να το κολλήσω και να το φυλάξω.

Θα ανεβάζω φωτός από το πρότζεκτ!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

https://drive.google.com/file/d/1Jrs7IhIIbL_C-DVyZ8kKOGXObbfIAFX6/view?usp=sharing

Μέρα 2η λυσίματος, το πάνω μέρος της ουράς.

Οι πλαστικές οι βίδες (push to lock) είναι για πέταμα. Παρήγγειλα από ebay ένα σετ fairing bolts ολόκληρο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 1/11/2021 at 6:41 ΜΜ, το μέλος makisr έγραψε:

https://drive.google.com/file/d/1Jrs7IhIIbL_C-DVyZ8kKOGXObbfIAFX6/view?usp=sharing

Μέρα 2η λυσίματος, το πάνω μέρος της ουράς.

Οι πλαστικές οι βίδες (push to lock) είναι για πέταμα. Παρήγγειλα από ebay ένα σετ fairing bolts ολόκληρο.

Σου έστειλα αίτημα γιατί δεν με αφήνει να δω χωρίς Access...

Επίσης άσχετο, αλλά οι παραγγελίες μέσω e-bay, πως πάνε από τελωνείο; Έλεγα να πάρω χούφτες για το Βαραντέρο...

trim clips (push to lock βίδες που λες) βρήκα εδώ Ελλάδα, 6 ευρώ οι 100. Αν θες σου στέλνω μέσω PM το κατάστημα. Βίδες fairing μου ζήτησαν γύρω στα 3 ευρώ την μια και έκανα μεταβολή 180 μοίρες και βγήκα από το κατάστημα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα