Jump to content
TheReaper

Ταξίδι στο παρελθόν

Recommended Posts

Διάβασα σήμερα ένα άρθρο σχετικά με μια νέα ανακάλυψη Ρώσων επιστημόνων, όπου κατάφεραν να γυρίσουν το χρόνο πίσω. Εννοείται ότι έγινε υπό ορισμένες συνθήκες, παρόλα αυτά μπορεί να φανταστεί μόνο κανείς τι πιθανότητες ανοίγουν για το κεφάλαιο αυτό.

Σύμφωνα με το άρθρο που διάβασα, έγινε δυνατή η μεταφορά της κατάστασης ενός υπολογιστή ΙΒΜ κατά δύο δευτερόλεπτα στο παρελθόν. Αυτό σύμφωνα με την εισαγωγή του επιστημονικού άρθρου, καταρρίπτει το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, ο οποίος λέει ότι το βέλος του χρόνου κινείται μόνο από το παρελθόν προς το μέλλον.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να μεταβείτε σε ολόκληρο το επιστημονικό άρθρο (το οποίο δεν έχω ακόμη διαβάσει, είναι η αλήθεια): https://www.nature.com/articles/s41598-019-40765-6

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

2 εκατομυριοστά του δευτερολέπτου, ένα σεσημεσμένο ηλεκτρόνιο πήγε πίσω, προσωρινά.

Τώρα βέβαια, εγώ που το διάβασα το άρθρο, κακογραμμένο μου φαίνεται και σάματι έχει πολλά mumbo jumbo μέσα.

Για παράδειγμα λέει αυτό έγινε με κβαντικό υπολογιστή και οι κβαντικοί υπολογιστές δεν έχουν εφευρεθεί ακόμα, είναι θεωρητικές κατασκευές.

:yeahright:

Η επιστήμη έχει πολλά θαυμαστά να δούμε πάντως, και όσο την ψάχνουμε τι έχει ήδη, και όσα ΘΑ ανακαλύψει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η αλήθεια είναι ότι μόλις έφτασα στο σημείο που έκαναν την εμφάνισή τους οι τύποι, δύο γραμμές κατάφερα να διαβάσω. Αν δεν γνωρίζεις ήδη πως πάνε και τι σημαίνει κάθε ένα από αυτά. χάνεσαι άμεσα. Ακόμη και με τις εξηγήσεις που δίνονταν, ακόμη και με όλες τις αναφορές για το τι σημαίνει κάθε σύμβολο, δυσκολεύτηκα και εν τέλει, το προσπέρασα. Από δεξιά κιόλας.

Το θέμα είναι όμως ότι με ιντριγκάρουν τέτοια πράγματα, δυστυχώς δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να ασχοληθώ περισσότερο σε βάθος με τον κόσμο της επιστήμης. Ειδικά η αστροφυσική, από τα λίγα που έχω μόνος μου διαβάσει, με έχει κατενθουσιάσει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Sorry αλλά που το εξτραορντινέρι στο άρθρο; Η Χόνδα με κάθε νέο μοντέλο που παρουσιάζει γυρίζει τον χρόνο και 5 χρόνια πίσω τουλάχιστο. Για ποια σέκοντς μιλάτε ρε γατίνια; Ο flying στο επόμενο vfr πχ θα αναπολεί το μοντέλο του 80. 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 2 λεπτά, το μέλος FlyingInADream έγραψε:

Δεν υπήρχαν VFR το 80. Το 1986 εμφανίστηκε το πρώτο (VFR750F-RC24)

(Της δεκαετιας ) του 80. Μην γινεσαι τρολλ τωρα :cry:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 1 λεπτό, το μέλος Gouky7 έγραψε:

Μην γινεσαι τρολλ τωρα :cry:

Eίπες ΕΣΥ τώρα ΑΥΤΗΝ την κουβέντα σε ΑΛΛΟΝ. Μάιστα, μάιστα...

:baby:

Δεν μου αρέσουν οι μοτοσυκλέτες της δεκαετίας του '80. Αν δεν υπήρχαν οι μοτοσυκλέτες των επόμενων δεκαετιών, δεν θα ασχολιόμουν, ούτε καν θα ενδιαφερόμουν για μοτοσυκλέτες, δεν θα τις πρόσεχα καν.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 7 ώρες, το μέλος FlyingInADream έγραψε:

2 εκατομυριοστά του δευτερολέπτου, ένα σεσημεσμένο ηλεκτρόνιο πήγε πίσω, προσωρινά..

Αυτό τώρα δεν αντιβαίνει την αρχή της απροσδιοριστίας;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γενικά το άρθρο, γράφει πολλά περίεργα. Δεν είμαι Θεωρητικός Φυσικός, Μαθηματικός είμαι, αλλά κι εγώ ακόμα, διαβάζοντάς το, αναρωτήθηκα πολλές φορές ''τι;''. Πολλά δεν βγάζουν νόημα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Είναι αυτό που λέει ότι μπορείς να ξέρεις μόνο την ταχύτητα ενός σωματιδίου ή την τοποθεσία του, όχι και τα δύο; (το ανέκδοτο κανείς?)

Εγώ είδα ότι ασχολήθηκε με τη θερμοδυναμική κι εκεί με έχασε όπως προανέφερα. Στο στρατό είχα βρει 3 παιδιά που είχαν σπουδάσει σε Φυσικό, αλλά κανένας δεν κατάφερε να με διαφωτίσει. Δηλαδή τα καταλάβαινα όταν μου τα εξηγούσαν, αλλά μετά τα ξεχνούσα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

πριν 11 ώρες, το μέλος TheReaper έγραψε:

Η αλήθεια είναι ότι μόλις έφτασα στο σημείο που έκαναν την εμφάνισή τους οι τύποι, δύο γραμμές κατάφερα να διαβάσω. Αν δεν γνωρίζεις ήδη πως πάνε και τι σημαίνει κάθε ένα από αυτά. χάνεσαι άμεσα. Ακόμη και με τις εξηγήσεις που δίνονταν, ακόμη και με όλες τις αναφορές για το τι σημαίνει κάθε σύμβολο, δυσκολεύτηκα και εν τέλει, το προσπέρασα. Από δεξιά κιόλας.

Το θέμα είναι όμως ότι με ιντριγκάρουν τέτοια πράγματα, δυστυχώς δεν είχα ποτέ την ευκαιρία να ασχοληθώ περισσότερο σε βάθος με τον κόσμο της επιστήμης. Ειδικά η αστροφυσική, από τα λίγα που έχω μόνος μου διαβάσει, με έχει κατενθουσιάσει.

Δεν είναι δύσκολο να κατανοήσεις τους νόμους της θερμοδυναμικής,αρκεί φυσικά να μην υπεισέλθεις σε μαθηματικές λεπτομέρειες,εξισώσεις κλπ.Ο δεύτερος νόμος χοντρικά μας λέει ότι σε ένα κλειστό σύστημα,χωρίς εξωτερική παρέμβαση,η ύλη πάντοτε τείνει από την τάξη στην αταξία.Ένα ποτήρι μπορεί να πέσει και να σπάσει αλλά ποτέ τα κομμάτια δεν θα γυρίσουν να ενωθούν από μόνα τους,η συγκέντρωση των μορίων (πχ ένα αντικείμενο) ή θα παραμένει στατική ή θα τείνει προς το χάος,αυτό ορίζεται άλλωστε και ως βέλος το χρόνου.

Μία πιο 'βατή' εξήγηση του συγκεκριμένου πειράματος θα βρεις εδώ.

Η αστροφυσική από την άλλη είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα για μας τους αδαείς και αν το αρχίσεις από την παρατηρησιακή Αστρονομία έχω πολλά ενδιαφέροντα βιβλία να σου προτείνω.

Τροποποιήθηκε από τον karellen

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 7 ώρες, το μέλος karellen έγραψε:

Η αστροφυσική από την άλλη είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα για μας τους αδαείς και αν το αρχίσεις από την παρατηρησιακή Αστρονομία έχω πολλά ενδιαφέροντα βιβλία να σου προτείνω.

Βασικά, επειδή υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, άρχισα να μελετάω τις μαύρες τρύπες... Είχα ξεκινήσει να διαβάζω μηχανολογία για να περάσει ή ώρα στο στρατό, αλλά μετά τη δεύτερη σελίδα, κόντεψαν να με μαζέψουν με τα φλυτζάνια στην καφετέρια που ήμουν. Μια που είπα "Δεν είναι αυτό για μένα" και μια που ξεκίνησα να διαβάζω πως δημιουργούνται οι μαύρες τρύπες και τις απόψεις το Χώκινγκ περί διόδων και απόδραση σωματιδίων σε ταχύτητες μεγαλύτερες του φωτός.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα ξεθάψω παλιό θρεντ, ξέρω, αλλά επειδή στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να διαβάζω για αυτά (και έπεσα εδώ), θα ήθελα να προσθέσω ότι οι κβαντικοί υπολογιστές υπάρχουν αλλά είναι ακόμα σε ας πούμε πειραματικά στάδια και οι περισσότεροι δουλεύουν με το πολύ 100 qubits.

Το πλεονέκτημα που έχει ένα qubit (quantum bit) σε σχέση με ένα απλό bit, είναι ότι σε αντίθεση με τα bit που μπορούν να πάρουν μόνο μια συγκεκριμένη τιμή (0 ή 1) ένα qubit μπορεί να είναι οτιδήποτε μεταξύ αυτών των δυο τιμών μέχρι να μετρηθεί. Και αυτό συμβαίνει λόγο της υπέρθεσης που λαμβάνει χώρα στην κβαντική φυσική.

Η αναλογία μεταξύ bit και qubit είναι χ qubits = 2^χ bit, δηλαδή 4 qubits είναι ίσα με 16 bit.

Βέβαια τέτοια μηχανήματα δεν είναι κατάλληλα πχ για να κάνεις τα παιχνίδια που παίζεις να τρέχουν καλύτερα, είναι μόνο για πολύ συγκεκριμένες δουλειές (κρυπτογραφία πχ). Μέσα στα επόμενα χρόνια σίγουρα θα εξελιχθούνε και άλλο πιστεύω.

Τροποποιήθηκε από τον ShapeshifterGR98

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

1 qbit είναι 2 bits σύμφωνα με τον τύπο. Δύο bits μπορούν να έχουν τις τιμές 00,01,10,11 δλδ σε δεκαδικό τις τιμές 0,1,2,3.

Άρα ένα qbit παίρνει 4 τιμές, από την μηδενική μέχρι την υψηλή τιμή, και όχι όλες τις ενδιάμεσες όπως έγραψες.

Κάπου δεν συμφωνούν μεταξύ τους τα γραφομενά σου, για δεστο

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ίσως η λέξη "μεταξύ" να ήτανε λάθος.

Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ένα qbit μπορεί να είναι είτε 0 είτε 1 μέχρι την στιγμή που θα το παρατηρήσουμε και θα δούμε την πραγματική του τιμή. Κάτι σαν το νοητικό πείραμα με την γάτα του Σρέντινγκερ. Στο οποίο πείραμα η γάτα δεν γνωρίζουμε αν είναι ζωντανή ή νεκρή μέσα στο κουτί με το ραδιενεργό υλικό και το δηλητήριο. Μέχρι την στιγμή, δηλαδή, που θα ανοίξουμε το κουτί και θα κοιτάξουμε.

Δεν εννοώ ότι ένα qbit μπορεί να έχει τιμή για παράδειγμα 0.5 ή 0.78 ή και 0.9

Γενικά ο όλος τομέας της κβαντικής φυσικής είναι περίεργος αλλά και αρκετά ενδιαφέρον.

Τροποποιήθηκε από τον ShapeshifterGR98

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα