Jump to content
spider0

Κάταγμα έσω σφυρού

Recommended Posts

Χαιρετώ την παρέα. Έχω καιρό να μπω στο mybike, γενικώς προσπαθώ να αποστασιοποιηθώ από τον ηλεκτρονικό τρόπο ζωής. 

Θα ήθελα να αναφέρω κάτι που μου συνέβη, για να πάρω πληροφορίες από άτομα που είχαν παρόμοιες εμπειρίες, καθώς και να μεταδώσω την δική μου εμπειρία "προς γνώση και συμμόρφωση" που λένε, για εκείνους που δεν την έχουν πατήσει ακόμα (τουλάχιστον με τον τρόπο που την πάτησα εγώ).

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως θεωρώ τον εαυτό μου πολύ ικανό οδηγό δίτροχου, και δεν περίμενα να την πατήσω. Αυτή είναι μια παγίδα στην οποία μπορεί όλοι μας να πέσουμε και να την πατήσουμε με τον πιο χαζό τρόπο που μπορεί κανείς να φανταστεί! Περιττό να σας περιγράψω την ντροπή που νιώθω για τον τρόπο που έπεσα.

Η πτώση:

Με παρκαρισμένη τη μηχανή σε ανηφόρα, πριν καν την βάλω μπροστά, ανέβηκα πάτησα τον συμπλέκτη και εκμεταλλεύτηκα την κατηφόρα για να κάνω πίσω και να γυρίσω τη μηχανή για να φύγω. μόλις είχα γυρίσει τη μηχανή προς την κατεύθυνση που ήθελα έβαλα το πόδι κάτω για να βάλω μπροστά και λοιπά. Εγώ κουρασμένος, 1,65 και 60 κιλά. η μηχανή (KLE 400) γύρω στα 195 κιλά και κάπως ψηλή. Παρόλο που την έχω πάνω από χρόνο, έχω κάνει αρκετά μεγάλες αποστάσεις και δικαβαλιές και λοιπά (αρκετά γνώριμος με τη μηχανή δλδ), εκείνη τη στιγμή δεν μπόρεσα να κρατήσω το βάρος, με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στον αριστερό μου αστράγαλο.

Οι συνέπειες:

Για 1-2 λεπτά έμεινα κάτω λόγω πόνου. μόλις το πήρα απόφαση σηκώθηκα, σήκωσα τη μηχανή και έκατσα λίγο στο σημείο για να ηρεμήσω. Ο πόνος αρκετός αλλά περπατούσα πάνω κάτω, ίσως από νευρικότητα. Μετά από 15-20 λεπτά καβάλησα τη μηχανή, με αρκετή δυσκολία, και πήγα σπίτι. Δεν περίμενα να είναι κάτι σοβαρό, καθώς μπορούσα ακόμη να περπατήσω, και για πολύ ώρα δεν σκεφτόμουν το νοσοκομείο. Έφαγα, έκανα μπάνιο ξάπλωσα με πάγο στο πόδι και κάπου εκεί κατάλαβα πως δεν μπορώ να το αφήσω έτσι. Πήγα λοιπόν σε νοσοκομείο. 

Η διάγνωση; κάταγμα έσω σφυρού. Η αντιμετώπιση; χειρουργείο την επόμενη κιόλας μέρα. Κάποιο "καρφί" όπως μου είπαν και βίδα. Γυψονάρθηκα ο οποίος βγήκε στις 3 εβδομάδες, 2 μήνες αναρρωτική, αντιπηκτικές ενέσεις και πατερίτσες. Αυτό έγινε πριν από 3,5 εβδομάδες. την Πέμπτη λοιπόν έβγαλα τον γύψο, και έλαβα οδηγίες να αρχίσω σιγά σιγά να φορτίζω το πόδι μου.

Οι απορίες:

Αν κάποιος από εσάς έχει αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο ίσως θα μπορούσε να μου απαντήσει στα παρακάτω:

• Δεν είναι κάπως σύντομο το χρονικό διάστημα που μου προτάθηκε για ακινησία;
  • Θα μου αφήσει κάποιο "κουσούρι";
  • Θα είναι το πόδι πιο αδύναμο από το άλλο; Θα μπορώ να αθλούμαι (να τρέχω πχ) και να εργάζομαι κανονικά;

Τέλος θα ήθελα να πω σε όλους πως πάνω στο δίτροχο δεν θα έπρεπε κανένας, ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να εφησυχάζει, αντιθέτως θεωρήστε την κάθε στιγμή σαν πιθανή για το οτιδήποτε, καθώς η στιγμή που την έπαθα εγώ ήταν από αυτές που κανείς δεν φαντάζεται πως κάτι μπορεί να πάει στραβά. 

Πάντα όρθιοι σύντροχοι. 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Περαστικά.

Οταν έπεσε η μοτό, που κοίταγε η αριστερη πλευρά της ? Κατηφόρα ή ανηφόρα ?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ως τυχαιος αναγνώστης σε ευχαριστώ πολύ που μοιράζεσαι το θέμα αυτό. Πραγματικά αυτο το "εκει που δε το περιμένεις" και "κάτι χαζό" είναι κατι που ξεχνάμε όλοι και αν τα βάλεις κάτω είναι πολλές οι περιπτώσεις αυτές. κατανοώ ακριβώς τι λες ως 1,69 και γω και με εμπειρία με ψηλές μηχανές. Γνώμη μου βρες μια μηχανή με ύψος σέλας κάτω απο 800μμ και σχετικά ελαφριά κάτω απο 200 κιλά. Ιδανικά κάποια γυμνά στα 600-800 κυβ. mt07 hornet παλιό ή νέο, er6n , er6f sv650 gladius κλπ κλπ. Ως κοντοί αναβάτες, τις ψηλές μότο μπορεί να τις πατάμε, αλλα σε καμια αφηρημένη αναστροφή σε ανηφόρες κλπ είναι εύκολο να ξεχαστείς. Το εντούρο προσωπικά με βοήθησε πολύ στο χειρισμό και γενικά να παίζεις με τη μηχανή σβηστή περπατήματα πλαγιάσματα σπρώξιμο με τα πόδια κλπ κλπ. Με όλες τις μηχανές ισχύει αυτο φυσικα.

Οσον αφορά τον τραυματισμό σου σου γράφω ένα μηνυμά μου απο άλλο ποστ. (συγνώμη όσους το έχουν ξαναδιαβάσει)

χωρις να ειμαι γιατρος, απλα με εμπειρία προσωπική και έρευνα στα θέματα των τραυματισμών, σε όποιον πάθει (χτυπα ξυλο) τέτοια ανάλογα προβλήματα σε αρθρώσεις κυρίως γονάτου, λεκάνης, ώμου, προτείνω το εξής:

Μην μπεις στο τρυπάκι του "παω στο φυσικοθεραπευτη" 1-2 φορές τη βδομάδα και θα φτιάξει. Ναι σιγουρα βοηθαει πολυ ενας εμπειρος επαγγελματιας όμως η δουλειά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι προσωπική υπόθεση. Χρειάζεσαι επαναφορά έυρους κίνησης, δύναμης, και ταχύτητας της άρθρωσης μέσω της αποκατάστασης του νευρικού και μυϊκού κυρίως συστήματος στα πέριξ. Joint Mobility, stabilization, strength.

Η σωστή και προσεκτική έρευνα και μελέτη και εφαρμογή σώζει. Δεν ειναι λίγες οι περιπτώσεις γιατρών που σε σοβαρές εξαρθρώσεις, σπασίματα κλπ εδωσαν απαντήσεις τύπου "ξεχνα τον αθλητισμό" ξεκούραση 6 μηνες, χαλαρά προσεχε κλπ. ενώ η σωστή απάντηση θα ήταν πάρε αυτές τις 10 ασκήσεις ευκινησίας και δύναμης και λιώσε 1 ώρα τη μέρα κάθε μέρα μέχρι να επανέρθει.

Το πρώτο το συναντάς μαζικά, οπού κόσμος και κοσμάκης μένει ημισακατεμένος απο λάθος χειρισμούς και άγνοια. Το 2ο το συναντάς στον πρωταθλητισμό, οπου το πείσμα και το πάθος έχουν νικήσει σοβαρότατους τραυματισμούς και είναι σαν να μην έγιναν ποτέ. 

1) Γενικά: παρακολούθηση απο ειδικό, προσωπική έρευνα και εφαρμογή.

2) Ειδικά και σε περιπτώσεις: Σωστή διατροφή με ισορροπία θρεπτικών στοιχείων, πολύ κίνηση όσο δεν υπάρχει πόνος. Οτι μπορείς το ασκείς και το κινείς, ήλιος, χειμερινό κολύμπι και πίστη.

TLDR ναι θα επανέρθει αρκεί να το χειριστείς σωστα και μεθοδικά. o travis pastrana απο ολικό σπάσιμο/εξαρθρωση λεκάνης και παράλυτος, κατάφερε όχι μονο να ξαναπερπατήσει αλλα να πάρει και το πρωτάθλημα. Οι γιατροί τον θεωρούσαν ξεγραμμένο. 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 7 λεπτά, το μέλος innova 04 έγραψε:

Περαστικά.

Οταν έπεσε η μοτό, που κοίταγε η αριστερη πλευρά της ? Κατηφόρα ή ανηφόρα ? Την είχα ήδη γυρίσει, η μπροστινή ρόδα κοιτούσε κατηφόρα

πριν 4 λεπτά, το μέλος tasos polymeneas έγραψε:

[...] Γνώμη μου βρες μια μηχανή με ύψος σέλας κάτω απο 800μμ και σχετικά ελαφριά κάτω απο 200 κιλά. Ιδανικά κάποια γυμνά στα 600-800 κυβ. mt07 hornet παλιό ή νέο, er6n , er6f sv650 gladius κλπ κλπ[...]  Πραγματικά εκτιμώ την συμβουλή, αλλά δεν αφήνω τα ονειρά μου έτσι :winking:. Πάντα είχα κόλλημα με τις ψηλές, ίσως και λίγο χωματάκι.

[...]Οσον αφορά τον τραυματισμό σου σου γράφω ένα μηνυμά μου απο άλλο ποστ....TLDR ναι θα επανέρθει αρκεί να το χειριστείς σωστα και μεθοδικά. o travis pastrana απο ολικό σπάσιμο/εξαρθρωση λεκάνης και παράλυτος, κατάφερε όχι μονο να ξαναπερπατήσει αλλα να πάρει και το πρωτάθλημα. Οι γιατροί τον θεωρούσαν ξεγραμμένο[...]  Σίγουρα χρήσιμες πληροφορίες, σε αυχαριστώ πολύ!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Περαστικά και από μένα, απλά να κάνω μία ερώτηση:

Κατά τη γνώμη του νηματοθέτη, αν φορούσε παπούτσι κατάλληλο, θα τη γλίτωνε, έστω πιο ανώδυνα;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 1 ώρα, το μέλος exppii έγραψε:

Περαστικά και από μένα, απλά να κάνω μία ερώτηση:

Κατά τη γνώμη του νηματοθέτη, αν φορούσε παπούτσι κατάλληλο, θα τη γλίτωνε, έστω πιο ανώδυνα;

Ενδεχομένως ναι. Το έχω σκεφτεί και εγώ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 3 ώρες, το μέλος spider0 έγραψε:

Η πτώση:

Με παρκαρισμένη τη μηχανή σε ανηφόρα, πριν καν την βάλω μπροστά, ανέβηκα πάτησα τον συμπλέκτη και

εκανες πισω, με πατημενο συμπλέκτη + ταχύτητα στο κιβωτιο ?????

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Περαστικά και ποτε ξανα

Αν ακολουθήσεις ακριβως τι σου πει ο γιατρος σου (φαντάζομαι πρεπει να μπεις σε φυσιοθεραπείες τωρα) δε θα εχεις κανενα προβλημα στο αθλητισμό.

Λογικα δεν ηθελαν να το αφησουν παραπάνω γιατι με την ακινησία αντιμετωπίζεις αλλα προβληματα οπως δυσκαμψία  περισσοτερος χρονος σε φυσιοθεραπειες ασκησεις ενδυνάμωση και ελαστικότητα των μυών της περιοχής.

Για το πρώτο εξάμηνο απο το χειρουργείο  λογικα θα κάνεις επιφυλακτικές κινησεις δεν θα φορτίζεις πολυ την περιοχη με δραστηριότητες. Στον χρονο απο το χειρουργειο θεωριτικα οπως λενε  ο οργανισμος εχει αφομοιώσει πλήρως το υλικό σαν να μην εγινε χειρουργείο. Πρεπει να εισαι τυπικός κάνοντας οτι σου πει ο γιατρός τιποτα λιγοτερο περισσοτερο και να ενημερώνεσαι για την πορεια 

Τα δυσκολα πέρασαν.

Ηθικό δίδαγμα και ορθη επανάληψη να τα ακουμε ολοι μας, ο εξοπλισμος σώζει ζωες, με σκληρή μποτα δε θα γινόταν τιποτα. Με μαλακο μποτακι πιθανόν διαστρεμμα και με asics tiger οτι ο παθών.Διαλέγουμε και παίρνουμε

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 3 ώρες, το μέλος innova 04 έγραψε:

εκανες πισω, με πατημενο συμπλέκτη + ταχύτητα στο κιβωτιο ?????

Ναι γιατί δεν το έχεις κάνει ποτέ?

πριν 2 ώρες, το μέλος doctoras9 έγραψε:

Περαστικά και ποτε ξανα

Αν ακολουθήσεις ακριβως τι σου πει ο γιατρος σου (φαντάζομαι πρεπει να μπεις σε φυσιοθεραπείες τωρα) δε θα εχεις κανενα προβλημα στο αθλητισμό.

Λογικα δεν ηθελαν να το αφησουν παραπάνω γιατι με την ακινησία αντιμετωπίζεις αλλα προβληματα οπως δυσκαμψία  περισσοτερος χρονος σε φυσιοθεραπειες ασκησεις ενδυνάμωση και ελαστικότητα των μυών της περιοχής.

Για το πρώτο εξάμηνο απο το χειρουργείο  λογικα θα κάνεις επιφυλακτικές κινησεις δεν θα φορτίζεις πολυ την περιοχη με δραστηριότητες. Στον χρονο απο το χειρουργειο θεωριτικα οπως λενε  ο οργανισμος εχει αφομοιώσει πλήρως το υλικό σαν να μην εγινε χειρουργείο. Πρεπει να εισαι τυπικός κάνοντας οτι σου πει ο γιατρός τιποτα λιγοτερο περισσοτερο και να ενημερώνεσαι για την πορεια 

Τα δυσκολα πέρασαν.

Ηθικό δίδαγμα και ορθη επανάληψη να τα ακουμε ολοι μας, ο εξοπλισμος σώζει ζωες, με σκληρή μποτα δε θα γινόταν τιποτα. Με μαλακο μποτακι πιθανόν διαστρεμμα και με asics tiger οτι ο παθών.Διαλέγουμε και παίρνουμε

Ευχαριστώ για τις οδηγίες και τις συμβουλές. Ακόμα και χρόνο να μου πάρει με καθησυχάζουν τα λόγια σου. Φυσιοθεραπείες μπορει να μην χρειαστούν (σύμφωνα με τον χειρούργο).

Όσο για τις μπότες μιας και αναφέρθηκε και πιο πάνω, συμφωνώ μεν, αλλά ας είμαστε σοβαροί, δεν είναι πάντα πρακτικό, ακόμα και για 10 λεπτά να βγαίνεις από το σπίτι  να φοράς πανοπλία. Αλλά ναι, θα με είχε σώσει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Περαστικά σύντροχε.

Με επιμονή - μεγάλη υπομονή και πόνο δεν στο κρύβω σταδιακά φορτίζοντας και γυμνάζοντας θα επανέλθεις και θάναι σαν να μη συνέβη ποτέ.

Στο μέλλον μπότες - μποτάκια και εξοπλισμό γενικότερα για προστασία γιατί αυτά συμβαίνουν σε όλους απρογραμμάτιστα και ξαφνικά ανεξαρτήτως εμπειρίας.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 7 ώρες, το μέλος spider0 έγραψε:

Ευχαριστώ για τις οδηγίες και τις συμβουλές. Ακόμα και χρόνο να μου πάρει με καθησυχάζουν τα λόγια σου. Φυσιοθεραπείες μπορει να μην χρειαστούν (σύμφωνα με τον χειρούργο).

Όσο για τις μπότες μιας και αναφέρθηκε και πιο πάνω, συμφωνώ μεν, αλλά ας είμαστε σοβαροί, δεν είναι πάντα πρακτικό, ακόμα και για 10 λεπτά να βγαίνεις από το σπίτι  να φοράς πανοπλία. Αλλά ναι, θα με είχε σώσει.

επειδή οφείλουμε να είμαστε σοβαροί πρέπει να φοράμε εξοπλισμό, αντιθέτως όταν το παίρνουμε της πλάκας παθαίνουμε ότι παθαίνουμε. Αγαπητέ δε χωρά κανένα σχόλιο και έκπτωση η ασφάλεια μας. 

Φυσικά και υπάρχουν πρακτικότερα μέσα από το δίκυκλο, αυτοκίνητο λεωφορείο μετρό είναι κάποια από αυτά φοράς τα καθημερινά ρούχα σου και βγαίνεις     

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα