Jump to content
kemmotar

ρυθμιση sag aftermarket αμορτισερ

Recommended Posts

πριν 30 λεπτά, το μέλος gkourv έγραψε:

σανκ;;;;:laugh:

Επειδη κοιτας ποσο βυθιζεται η αναρτηση (how much it sank). 

:tooth:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Καλησπέρα παιδιά! χρειάζομαι την βοήθεια σας γιατι εχω χάσει την μπαλα! μόλις πηρα την μηχανή απο φουλ σερβις + σερβις μπρος και πισω ανάρτηση. 

πίσω ειναι η μανίσια ανάρτηση με δυνατότητα ρύθμισης προ-φόρτισης και επαναφοράς μαζί με ελατήριο wp 120-185,

Ο μηχανικός μου λέει πως ουσιαστικά για το δικό μου βάρος χρειάζομαι ακόμια πιο σκληρό ελατήριο απο το 120 που είδη φοράω. 

Ουσιαστικά επιμένει πως το static sag δεν πρέπει να είναι λιγότερο απο 20-25mm. μετράει λοιπόν το αρχικό μήκος την ανάρτηση (χωρίς όμως να σηκωθεί εντελώς στον αέρα ο πίσω τροχός όπως βλέπω σε πολλά βίντεο. απλά τραβάει την ουρά προς τα πάνω. όταν αφήνει την μηχανή με το βάρος της τότε π.χ απο 480mm πέφτει στα 460mm. άρα έχουμε static sag κατα τα λεγόμενα του 20mm που είναι το ιδανικό.

όμως όταν καθήσω εγώ η ανάρτηση κάθεται αλλα 45mm και με δεύτερο άτομο 60+mm. 

Μου λέει πως δεν κάνει να σφίξω άλλο την προφόρτηση για να μειώσω το sag του οδηγού γιατί έτσι θα μειωθεί και άλλο το static sag και έτσι όταν πατάω μπροστά φρένο δεν θα εχει περιθώριο η ανάρτηση να ανοίξει προς τα πάνω με αποτέλεσμα να μεταφέρει βάρος στον μπροστά τροχο.

πραγματικά εχω μπερδευτεί...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

θες πιο σκληρο ελατηριο

ανσφιξει υπερβολικα την προφορτιση για να ερθει το σαγκ στο επιθυμητο επιπεδο(αν ερθει κιολας) θα εχεις χασει μεγαλο μερος απο την διαδρομη της αναρτησης

Τροποποιήθηκε από τον foten21

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Flying δεν γνωρίζω αυτή την στιγμή να σου απαντήσω με ακρίβεια. το σκ θα καθίσω με βοήθεια 2 ατομα ακόμα να κάνω τις μετρήσεις. ο μηχανικός συνέδεσε ενα κουτάκι με καλώδιο πάνω και στην οθόνη εγραφε μόλις άνοιγε 0. μετά με σήκωμα της ουράς έλεγε 2 για το static sag και με μένα πάνω 45 και με συνεπιβάτη 60 χωρίς να ξέρω την αρχική συνολική  διαδρομή της ανάρτησης. 

Η προφόρτιση έχει περιθώριο να σφίξει ώστε να έρθει κοντά στο 35μμ με μένα πάνω. το θεμα ειναι οτι έτσι θα αλλοιωθεί το static sag συμφωνα με τα λεγόμενα του μηχανικού. δεν είχα ακούσει ξανά οτι το static sag πρέπει να ειναι σε ενα συγκεκριμένο εύρος αυστηρα.

Δεν λέω οτι ο μηχανικός κάνει λάθος γιατί ειναι πολύ εμπειρος στο κομμάτι αναρτήσεις. προσπαθώ απλά να καταλάβω κάτι που πίστευω οτι ειχα καταλάβει πως υπολογίζεται και να δώ εγω που κάνω το λάθος σε όλο αυτό.

Τροποποιήθηκε από τον pit_hal

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

πρεπει και τα δυο στατικ κ ραιντινγκ να ειναι στα επιτρεπτα ορια

οχι η το ενα η το αλλο

αν δεν ειναι ταυτοχρονα κ τα 2 εντος θες αλλο ελατηριο

Τροποποιήθηκε από τον foten21

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ok λογικό αυτό. αλλά ποιό είναι το οριο για το στατικ? βλέπω πόσα βίντεο που δεν το μετράνει καν μονο του οδηγού. για του οδηγού λέμε οτι ο μπουσουλας ειναι το 1/3 της συνολικής διαδρομης. για το στατικ?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Με εσένα επάνω, πρέπει να τρώει το 1/3 της διαδρομής. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας.

Εσύ λες 20mm με βάρος μηχανής και άλλα 45mm με εσένα πάνω, σύνολο 65mm. Για να είναι 1/3 αυτό, πάει να πει ότι έχεις 3*65=195mm διαδρομή, που είναι μεγάλο νούμερο που έχουν οι on-OFF μοτοσυκλέτες.

Τα άλλα που σου λένε-γράφουν περί static-dynamic μην σε μπερδεύουν, συχνά είναι υπερβολές-τυπολατρίες, εξαιτίας μια αρχικής ιδέας που την έχουνε ξεχειλώσει στην ΛΑΘΟΣ κατανόηση. Κοίτα να έχεις το 1/3 της διαδρομής με εσένα επάνω, και είσαι -σε σοβαρό βαθμό- εντάξει.

Τώρα αν θέλεις και το χωρίς αναβάτη, οι γνώμες ποικίλουν. Π.χ. 120mm διαδρομή σε street, 10mm η μηχανή σκέτη, 40mm με αναβάτη. 10 στα 120, είναι το 1/12. Κάνε τις αναλογίες και στην διαδρομή του δικού σου και δες που είσαι. Πάντως αν το 65mm με εσένα πάνω είναι το 1/3, τότε το 20mm σκέτη μηχανή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το 1/12 , είναι το 4/39 περίπου δλδ το 1/10. Διαισθητικά, δεν μου φαίνεται κακό, κι αυτό.

Κυριότερος στόχος για την ανάρτησή στο street παράδειγμα είναι το 40, ΟΧΙ το 10. Αν θέλεις να είσαι ΑΠΟΛΥΤΑ σωστός ΚΑΙ στο 10, πας για άλλο ελατήριο που θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να πετυχαίνει και τα δύο νούμερα. Αλλά νομίζω ΤΟ ΠΑΡΑΨΑΧΝΟΥΜΕ.

Το να ρυθμίζες με βάση το σκέτο βάρος μηχανής, είναι παντελώς παράλογο. Η μηχανή έχει στάνταρ βάρος από το εργοστάσιο, το ελατήριο είναι στάνταρ επίσης, άρα ΜΙΑ ΤΙΜΗ πρέπει να έχει η προφόρτιση και να μην την πειράζουμε ποτέ με αυτήν την λογική. Ε δεν είναι παράλογο, που έχει προφόρτιση; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ρυθμίζεις για την βύθιση με βάρος αναβάτη....

Ελπίζω να βοήθησα.

Τροποποιήθηκε από τον FlyingInADream

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στο μιάνουαλ είδα οτι η πίσω ανάρτηση εχει διαδρομή 170mm. το 1/3 αυτής είναι 56,66mm οπότε θα δοκιμάσω 1-2 κλικ προφόρτισης να δώ όταν ερθει στο 56,6 πόσο θα ειναι και το στατικ. 

με 1/12 πρέπει να ειναι στα 14,4 και με 1/10 στα 17mm. 

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. τεσπα τόσα χρόνια πέρασαν μια χαρα έκανα τις βόλτες μου θα το σετάρω όπως ήξερα και βλέπουμε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Επανέρχομαι και με την βοήθεια του @kpapageo κάναμε τις μετρήσεις!

Με την προφόρτιση 3 κλίκ πρίν το τέλος της είχαμε:

με την ρόδα στον αέρα 520mm

static sag με το βάρος μονο της μηχανής 491mm δηλαδή 29mm

και με εμενά πάνω 455mm δηλαδή 36mm

σφίξαμε αλλα 2 κλικ 

και απο τα 520mm

το static sag πήγε στο 494mm δηλαδή 26mm

και το rider sag 460mm δηλαδή 34mm

με δεδομένο οτι η ανάρτηση εχει συνολική διαδρομή 170mm και οτι το βάρος της μοτοσυκλέτας και του οδηγού πρέπει να καταναλώνουν το 1/3 της διαδρομής θα πρέπει απο την αρχική μετρηση μεχρι την τελική να υπάρχει μια διαφορά 56,6mm.

στην δεύτερη περίπτωση εχουμε 26+34=60mm. 

δηλαδή μονοκάβαλος και ήδη καταναλώνω το 1/3 της διαδρομης! 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
πριν 5 ώρες, το μέλος pit_hal έγραψε:

Επανέρχομαι και με την βοήθεια του @kpapageo κάναμε τις μετρήσεις!

Με την προφόρτιση 3 κλίκ πρίν το τέλος της είχαμε:

με την ρόδα στον αέρα 520mm

static sag με το βάρος μονο της μηχανής 491mm δηλαδή 29mm

και με εμενά πάνω 455mm δηλαδή 36mm

σφίξαμε αλλα 2 κλικ 

και απο τα 520mm

το static sag πήγε στο 494mm δηλαδή 26mm

και το rider sag 460mm δηλαδή 34mm

με δεδομένο οτι η ανάρτηση εχει συνολική διαδρομή 170mm και οτι το βάρος της μοτοσυκλέτας και του οδηγού πρέπει να καταναλώνουν το 1/3 της διαδρομής θα πρέπει απο την αρχική μετρηση μεχρι την τελική να υπάρχει μια διαφορά 56,6mm.

στην δεύτερη περίπτωση εχουμε 26+34=60mm. 

δηλαδή μονοκάβαλος και ήδη καταναλώνω το 1/3 της διαδρομης! 

Τα χεις μπερδεψει λιγο μαν.

Το χεις υπερβολικα προφορτισμενο,παρε πισω.

Οταν ανεβαινεις στο μοτο κ μετρας βυθιση (rider sag)

εκει θες το 1/3 περιπου της συνολικης διαδρομης.Το 56χιλ δλδ που ειπες.

Εσυ το πηγες τωρα 34χιλ που λες.

Οταν καβαλας κ μετρας βυθιση το μηχανακι καθεται απο το βαρος του

+το δικο σου βαρος...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

@Krosfala Το συνολικό sag πρέπει να είναι το 1/3 της συνολικής διαδρομής της ανάρτησης. πές ότι ξεχνάμε το static sag που μέτρησα.

με αρχική απόσταση 520mm και τελική με μένα πανω 455mm μας κάνει 65mm όταν θα έπρεπε να εχω 56,6. 

όπως και να έχει αρχή των πάντων είναι η αρχική μέτρηση με την ανάρτηση "fully extended". απο εκεί κάνεις τις αφαιρέσεις ακομα και αν δεν ασχοληθείς να μετρήσεις το static sag. 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ναι ετσι σωστα,με μπερδεψες με την προσθεση

"στην δεύτερη περίπτωση εχουμε 26+34=60mm. "

που εγραψες.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

και τωρα που πάρθηκε η απόφαση οτι οκ αλλάζω ελατήριο, πως στο καλό υπολογίζεις σε τι νούμερο πρέπει να πας? με δεδεομένο οτι το 120-185 δεν με καλύπτει, το 185 μένει ίδιο γιατι ειναι το μήκος του ελατηρίου, το 120 πόσο πρέπει να αυξηθεί? ο μηχανικός μου πρότεινε 2 κλιμακες πάνω? που πάει να πεί 160-185?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

πρεπει να δεις σε ποια σταθερα Κ του ελατηριου

αντιστοιχουν αυτα τα νουμερα

και εχοντας ως δεδομενο το βαρος σου κανεις τις πραξεις

αν τωρα πχ με το βαρος σου  το ελατηριο σου συμπιεζεται 65μμ

πρεπει να παρεις ενα τοσο σκληρο ωστε με το βαρος σου να συμπιεζεται π.χ 40μμ η οσο χρειαζεσαι τελοσπαντων

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να σας τα ζαλίσω λίγο ακόμα με τον καημό μου! βρεθηκε καινούργιο wilbers σε 140-185 και 160-185. ο μηχανικός που θα κάνει την τοποθέτηση προτείνει το 140 σκληρότητα. με αλλον μηχανικό που μίλησα μου είπε απευθείας για 160 σκληρότητα! και εγώ στην μέση να μην εχω ιδεά πως να διαλέξω ενα απο τα 2 χωρίς να κάνω πατάτα και πετάξω τα λεφτά μου! με το 140 σίγουρα μονος θα είμαι εντός sag όταν με το 120 τερματισμένο είμαι λιγο εξω απο το όριο. τ

το θέμα ειναι το 140 θα με καλύψει σε φουλ φόρτωμα με 2 ατομα?

με το 160 μήπως παρα είναι σκληρό όταν είμαι μονός?

κάποιος με εμπειρία στο θεμα?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Εμπειρια δεν εχω απο τετοια,αλλα καλυτερα λιγο πιο σκληρο απο μια δεδομενη τιμη Χ παρα λιγο πιο μαλακο...γνωμη μου και ισως λανθασμενη.

Τροποποιήθηκε από τον GeorStrat

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

δυστυχώς the more the better δεν ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση, αν το ελατήριο ειναι υπερβολικά σκληρό μπορεί με τερμα ανοιχτή την προφόρτηση να εχεις ήδη ελάχιστο sag λές και το εχεις ρυθμίσει για πίστα ενώ κυκλοφορείς στον δρομο και δεν θα μπορείς να το χαλαρώσεις κάπως αφού θα είναι ηδη πολύ σκληρό. το θέμα ειναι να βρείς την χρυση τομή ώστε και το βάρος να αντέχει και να εχεις περιθώριο ρύθμισης στο επιθυμητό σημείο. αλλιώς θα βάζαμε εξαρχής τερμα σκληρα και τέλειωνε το θεμα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Aν δε θες να εμπιστευτεις καποιον απ τους 2 μηχανικους κ τις προτασεις τους

τοτε πρεπει να επικοινωνησεις με την εταιρεια που θα αγορασεις το ελατηριο.

Παντως με τα νουμερα που μας δινεις ειναι πολυ δυσκολο να σε βοηθησει καποιος

μιας κ δεν ξερουμε σε τι αντιστοιχουν.

Η σκληροτητα του ελατηριου μετριεται σε κιλα/χιλ ,Ν/mm κλπ.

Δεν γνωριζουμε δλδ αν αυτα ειναι τα αμεσως επομενα σε σκληροτητα ελατηρια κ τι διαφορα εχουν

μεταξυ τους.πχ το ενα μπορει να ναι 10Ν/mm κ το αλλο 10.5N h 11N.

Χοντρικα θα σου πω οτι αν με το ελατηριο σου δινεις ολη την προφορτιση κ παλι

δεν πιανεις το 1/3 της διαδρομης σου,τοτε θα χρειαστεις 2 νουμερα πανω σε σκληροτητα για

να εχεις περιθωριο να παιξεις κ να ρυθμιζεις.

Βεβαια κ παλι παιζει ρολο το τι διαφορα εχει το καθε επομενο ελατηριο σε σκληροτητα.

Αυτο να ξες δεν ειναι στανταρ σε ολες τις μαρκες,οποτε η εμπιστευεσαι καποιον να διαλεξει

για σενα η καλο ψαξιμο :) 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλημέρα! να ξεκαθαρίσω οτι δεν υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης των μηχανικών ειναι και οι δύο πολύ καλοί στην δουλειά τους και δεν το αμφισβητώ, απλά την τελική ευθύνη της επιλογής την εχω εγώ και το θέμα μου ειναι οτι πρώτα πρέπει να κατανοήσω κατι πριν το κάνω. 

Τωρα εχεις δίκιο για τα Ν/mm και την μονάδα μέτρησης αλλά σκέφτομαι εγω μπακαλίστικα εφόσον το 120,140,160 ειναι στην ίδια μονάδα μέτρησης η σκληρότητα δηλαδη.

και έφοσον δεν μεταβάλλεται κατι αλλο στο ολο setup π.χ το μοχλικό τόξο τότε το 140 ειναι 16,6% σκληρότερο και το το 160 33.% σκληρότερο. 

που πιστεύω πως σημαίνει με το ίδιο βάρος πάνω (δηλαδή εμένα) και την προφόρτιση στο τέρμα θα πρέπει το 140 να βυθιστεί 16,6% λιγότερο απο το 120αρι που φοράω τωρα.

αν το 120αρι τώρα στο τερμα προφόρτηση βυθίζεται κατα 60mm θα πρέπει το 140 να βυθίζεται κατα 53mm.

και το 160αρι να βυθίζεται κατα 40mm στην τερμα πάλι θεση.

αρα πιστευω οτι το 160αρι μου δίνει περιθώρια να το εχω λίγο προφορτισμένο και όταν χρειάζται να εχω περιθώρια να το σφίξω περισσότερο. 

εχω στείλει και μειλ στην wilbers και αναμένω!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Είναι δύσκολο να γνωρίζει κάνεις τι διαδρομή θα έχει με το ένα και τι με το άλλο, αν λάβεις υποψιν τον παράγοντα φθοράς στο μαμίσιο ελατήριο μετά απο 10χρόνια χρήσης θα πήγαινα μια κλίμακα πάνω λιγότερο ρίσκο για περαιτέρω σκλήρυνση  

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Υπόψιν δεν φοράει το μανίσιο τώρα αλλα aftermarket wp. Δεν μπορεί θα σκάσω κάποιος τρόπος υπολογισμού θα υπάρχει!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Δες τι k stroke ειχε μαμισιο ρωτα για τι ειχε το αφτεραδικο που εχεις και πηγαινε αναλογα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

μου απάντησαν απο την wilbers στην γερμανία και η απάντηση ήταν αφού δεν εχω δική τους ανάρτηση δεν μπορουν να μου απαντήσουν τι ελατήριο θα χρειαστώ, παρόλα αυτά μπορούν να μου πουλησουν ενα...

σε μια επιπλέον ερωτηση που εκανα αν ανεξαρτήτως κατασκευαστή ενα ελατήριο 140-185 ειναι κατα 16,6% σκληρότερο απο ενα 120-185 μου είπαν οτι ναι ισχύει. αρα εγώ με βάση αυτό και τον αρχικό συλλογισμό μου θα καταλήξω σε ποιο νουμερο θα παω. 

Τροποποιήθηκε από τον pit_hal

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

το 120 ειναι Ν/χιλιοστο σωστα;

αρα για καθε 120 Ν το ελατηριο σου συμπιεζεται 1 χιλιοστο

Εσυ τωρα που εχεις 65 χιλιοστα σημαινει οτι ασκεις στο ελατηριο δυναμη 120×65=7800Ν

Αν πας στο 140 με τα 7800Ν

θα εχεις 7800÷140=55,71 χιλιοστα

Αν πας στο 160 

7800÷160=48,75 χιλιοστα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα