kemmotar 533 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 καλησπερα, μια δυο ερωτησουλες για αφτερμαρκετ αμορτισερ το οποιο εχει την δυνατοτητα ρυθμισης υψους.οι επιλογες για να ρυθμισεις στο ιδανικο rider sag αφορουν: 1) με σφιξιμο (+) στην προφορτιση του ελατηριου ή 2) την αλλαγη του μηκους του αμορτισερ (το οποιο ομως επηρεαζει την γεωμετρια οπως και την ασκουμενη δυναμη)ποτε επιλεγεις το ενα ή το αλλο? προσωπικα οπως εχει γινει μετρηση μου λειπουν περι τα 7 χιλιοστα sag στο πισω αμορτισερ. δεν ειναι καλυτερο να εχεις την μικροτερη δυνατη προφορτιση στο ελατηριο? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
efkola 7.502 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 Ρίξε μια ματιά εδώ...είναι αρκετά παλιότερο βέβαια αλλά ίσως βοηθήσει σε κάποια θέματα :) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
NinZas 139 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 (τροποποιήθηκε) Ειναι μεγαλη επιστημη να σεταρεις σωστα τις αναρτησεις σου και υποψην οτι αλλα σετινκ παιζουν μονοκαβαλο και αλλα με δικαβαλο. Εγω 2 χρονια και ακομα ψαχνω να βρω τη χρυση τομη. Επισης μην κανεις μεγαλες αλλαγες. Σιγα σιγα γιατι και το παραμικρο μεταφραζεται στην αισθηση της μοτοσυκλετας. Ευτχως υπαρχουν απειρα βιντεακια το you tube για να παρεις μια πρωτη γευση και απο κει και περα πειραματιζεσαι για τις δικες σου προτιμησεις. Τροποποιήθηκε Μάιος 25 , 2016 από τον NinZas Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kemmotar 533 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 σε ευχαριστω αλλα δεν απαντα στο ερωτημα - σχεση υψους προφορτισης πισω αμορτισερ. μιλαει κυριως για το sag static + rider Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
NinZas 139 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 Σου λειπουν 7 χιλ. πισω, ενω ειναι στο τερμα του ας πουμε? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kemmotar 533 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 (τροποποιήθηκε) οχι τερμα, περιπου στην μεση... γιατι αν ηταν τερμα σημαινει οτι ειναι λιγο το αμορτισερ ή πεσμενο για τα κιλα μου. το ελατηριο ειναι 6 ιντσες 575 λιμπρες. αυτο μεταφραζεται σε 15 και κατι εκατοστα υψος με 100Ν/mm (πχ ενημερωτικα και σε συγκριση με ohlins, ειναι πιο κοντο, 17 ποντοι με 95Ν/mm).δεν το εχω πειραξει ειναι οπως παραδοθηκε απο την εταιρεία. το ερωτημα μου ειναι αν αξιζει να πειραξω την προφορτιση για να πετυχω το σωστο σαγκ, ενω αν μπορουσα να το κανω αυτο με το υψος του αμορτισερ λιγο ή εστω συνδυαστικα. εννοειται οτι οτι αλλαγες κανεις πισω, μεταφραζεται και σε μικρη αλλαγη μπροστα γιατι αυτα ειναι αλληλενδετα. Τροποποιήθηκε Μάιος 25 , 2016 από τον kemmotar Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
NinZas 139 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 (τροποποιήθηκε) Και βεβαια πρεπει να παιξεις μα την προφορτιση! Αλλη θες για 70 κιλα αναβατη, αλλη για 80. Η δικια μου πχ εχει 7 θεσεις, την πηγα απο την 5 στη 4 και αλλαξε τελειως. Στανταρ πρεπει να της δωσεις κι αλλο πισω. Το ποσο δεν ξερω. Και φυσικα αφου κανεις το πισω, πρεπει να σενιαρεις και την μπροστα που ειναι ολα τα λεφτα, αλλιως τσαμπα κοπος. Τροποποιήθηκε Μάιος 25 , 2016 από τον NinZas Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
billy84 2.988 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 οχι τερμα, περιπου στην μεση... γιατι αν ηταν τερμα σημαινει οτι ειναι λιγο το αμορτισερ ή πεσμενο για τα κιλα μου. το ελατηριο ειναι 6 ιντσες 575 λιμπρες. αυτο μεταφραζεται σε 15 και κατι εκατοστα υψος με 100Ν/mm (πχ ενημερωτικα και σε συγκριση με ohlins, ειναι πιο κοντο, 17 ποντοι με 95Ν/mm).δεν το εχω πειραξει ειναι οπως παραδοθηκε απο την εταιρεία. το ερωτημα μου ειναι αν αξιζει να πειραξω την προφορτιση για να πετυχω το σωστο σαγκ, ενω αν μπορουσα να το κανω αυτο με το υψος του αμορτισερ λιγο ή εστω συνδυαστικα. εννοειται οτι οτι αλλαγες κανεις πισω, μεταφραζεται και σε μικρη αλλαγη μπροστα γιατι αυτα ειναι αλληλενδετα. Mη μπερδευεις το υψος με την προφορτιση.Οταν καθεσαι στο μηχανακι ''τρως'' ωφελιμη διαδρομη(αν δεν εχεις σωστη προφορτιση),πρεπει μεσω της προφορτισης με εσενα πανω να καθεται το μηχανακι περιπου 3-4 ποντους,οχι παραπανω. Για μενα μην πειραξεις το υψος του για αρχη εκτος για αν το νιωθεις βαρυ και δεν πεφτει ευκολα,που δε νομιζω φυσικα. 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
NinZas 139 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 Μια παραθεση απο ενα αγγλικο αρθρο που διαβαζα προσφατα και τα εξηγει πολυ απλα και ομορφα, τι και γιατι :Pre-load: Forks and shocks settle into a natural position when a bike is static. When you brake, accelerate, or corner, they slide (travel) on their damper rods or stanchions.Setting the pre-load means controlling how much of the suspension’s maximum travel you want to use. There is an optimum and it takes trial and error to find it. The spring has a pre-determined springing rate – how firm it is. Altering pre-load doesn’t affect this, but determines where the suspension begins to work and how it moves.Rebound damping: Controls the rate at which the suspension returns once compressed. Too much and it returns too slowly. Hit a sequence of bumps like this and your suspension will " pump down " until it remains compressed. This makes the bike highly unstable. Dial in too little and you’ll get " chatter " – where the suspension returns too rapidly to the start of its stroke.Compression damping: This controls the rate at which the suspension compresses. Too much and the bike " kicks " off bumps. Dial in too little and the bike dives unnecessarily easily. 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kemmotar 533 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 Mη μπερδευεις το υψος με την προφορτιση.Οταν καθεσαι στο μηχανακι ''τρως'' ωφελιμη διαδρομη(αν δεν εχεις σωστη προφορτιση),πρεπει μεσω της προφορτισης με εσενα πανω να καθεται το μηχανακι περιπου 3-4 ποντους,οχι παραπανω. Για μενα μην πειραξεις το υψος του για αρχη εκτος για αν το νιωθεις βαρυ και δεν πεφτει ευκολα,που δε νομιζω φυσικα.μια χαρα πεφτει το εργαλειο! ειμαι στα 43-45 πισω... οποτε θα παιξω με προφορτιση πισω και θα το ξαναδω. 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
NinZas 139 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 Η αρχη των παντων ειναι η σωστη προφορτιση Γιωργο. Πρωτα με αυτη ξεκινας και υστερα τις υπολοιπες ρυθμισεις. Θελει τσιμπημα πισω και θα ερθει εκει που πρεπει. Ειμαι πολυ κατα γενικοτερα, στο να αλλαζει η γεωμετρια της μηχανης. Θελει πολυ μελετη για να γινει σωστα, αλλιως το τσεκουρωνεις το οχημα (ειτε μοτο, ειτε αυτοκινητο). Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ksino1100 13.279 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 μια χαρα πεφτει το εργαλειο! ειμαι στα 43-45 πισω... οποτε θα παιξω με προφορτιση πισω και θα το ξαναδω. Γιώργο μην αλλάξεις το ύψος της ανάρτησης. Αν ψηλώσεις πίσω, θα γίνει γρηγορότερη η γεωμετρία εμπρός, κάτι που θα αλλάξει τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας στο δρόμο. Θα το συζητούσαμε αν το είχες για track day bike, αλλά όχι τώρα που είναι all round χαρακτήρα. Χώρια που ίσως κάνεις εντονότερο το θέμα του συντονισμού στα 170+. Διάβασε / βρες τις διαδρομές των αναρτήσεών σου.Διαιρείς τα νούμερα με το 6. Πχ έστω 180mm διαδρομή πίσω και 150mm η εμπρός.Πίσω: 180:6 = 30mmΕμπρός: 150: 6 = 25mmΠας στο μηχανάκι ΜΕ ΒΟΗΘΟ & ΜΠΛΟΚ σημειώσεων (και στυλό), ανασηκώνει ο βοηθός το μηχανάκι στο σταντ ώστε ο εμπρός να βρεθεί στον αέρα.Μέτρα πόσο απέχει η ξύστρα από το χείλος της μπότας (στο ύψος της κάτω βίδας του φτερού). Όταν αφήσετε το μηχανάκι να πατήσει στους τροχούς, κάνε δύο τρεις συμπιέσεις του πιρουνιού, να δουλέψει, μέτρα εκ νέου πόσο απέχει η ξύστρα από τη μπότα ΧΩΡΙΣ εσένα πάνω.Θα πρέπει να χάσει 25mm (με βάση τους αριθμούς του παραδείγματος).Όταν ανέβεις πάνω, θα πρέπει να χάσει το πολύ το διπλάσιο, δηλαδή 50mm.Αν ανέβεις και χάσει 40mm, μειώνεις την προφόρτιση εμπρός. Αν χάσει 60mm, την αυξάνεις. Πάμε πίσω.....Θέλουμε το μηχανάκι να «κάτσει» 30mm μόνο, με σένα 60mmΕπειδή πίσω παίζουν κι άλλοι παράγοντες (μοχλικό, περίεργη γωνία κλίσης, περίεργη σκληρότητα λόγω πρόβλεψης φορτώματος κλπ), ο εύκολος κ γρήγορος τρόπος είναι ο εξής.Βρες ένα σταθερό σημείο που αν ενωθεί εικονικά με τον άξονα του πίσω τροχού, να μας δίνει χοντρικά την κίνηση του πίσω τροχού (ας πούμε την χορδή του αντίστοιχου τόξου κίνησης). Για να δούμε.... Ας πούμε την εμπρός βίδα των χειρολαβών συνεπιβάτη.Εστιάζεις σε εκείνη λοιπόν.Βάζεις τον βοηθό να ανασηκώσει το εργαλείο στο πλαϊνό σταντ και μετράς πόσο απέχει η βίδα χειρολαβής από τον άξονα του πίσω τροχού.Σημειώνεις.Όταν το μηχανάκι κάτσει πάλι κάτω, συμπιέστε την πίσω ανάρτηση (πχ καθίστε για μερικά sec στη σέλα) και μέτρα πόσο έχασε χωρίς αναβάτη.Θα πρέπει να χαθεί χοντρικά το 1:6 της διαδρομής. Πιθανότατα να μην είναι τα 30mm της θεωρητικής μέτρησης (έχουμε μεγαλύτερες αποκλίσεις πίσω)Ανέβα πάνω εσύ (οι μετρήσεις με αναβάτη γίνονται με τον ιδιοκτήτη πάνω στο μηχανάκι) και πες του βοηθού να μετρήσει απόσταση βίδας-άξονα.Αν η θεωρεία λέει πως με σένα θα πρέπει να παίξει χοντρικά στα 60mm, ρυθμίζεις αναλόγως.Αν βυθιστεί 50, μειώνεις προφόρτιση.Αν μειωθεί 70, αυξάνεις Προσωπικά θα έδινα μερικά κλικ αύξησης πίσω γιατί συνήθως είμαστε πιο «γεμάτοι» πάνω στο μηχανάκι.Εξοπλισμός (στολή, κράνος, μπότες κλπ), τσάντα μεταφοράς στην πλάτη ή κάποιος σάκος πίσω σέλα κοκ 6 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
spyrosk42 1.265 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 Γιώργο ο Γιάννης τα λέει πολύ καλά, εάν τα θέλεις και σε έναν οδηγό για να τα κάνεις σιγά σιγά μέχρι να τα βρεις, αυτόν εδώ (αγγλικά) τον προτείνουν πάρα πολλοί στο εξωτερικό. 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kemmotar 533 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25 , 2016 (τροποποιήθηκε) Γιαννη το μηχανακι δεν κουναει πια το δικο μου καθολου οτι και να του κανω... (εχω αλλαξει μπρος πισω αναρτηση και σταμπιλιζατερ, μιλαμε για αλλο μηχανακι με εντελως διαφορετικο handling).θελω να ειναι "τελειο" ομως... ηδη σε καποιες βολτες που εχω παει σε γρηγορους ρυθμους μαζευω data και εχω κανει 2-3 ρυθμισεις σε compression rebound. οχι κατι ιδιαιτερο ενα δυο κλικ πανω κατω την φορα και οχι ολα μαζι...τις μετρησεις sag τις εκανα μονος μου με βοηθο οπως προτεινετε και εσεις, αλλα δεν μου πηγαινε κατι καλα για πισω και λεω δεν παω και στον εμπορο που μου τα τοποθετησε? ο οποιος κιολας ηταν κατηγορηματικος οτι θα μου προσφερει βοηθεια και support και ρυθμισεις κλπ "εγω ειμαι για σενα εδω"... ε εκανα μια βδομαδα για να μου κλεισει ραντεβου για μια απλη ρυθμιση sag... με μετραει και ενω βγαλαμε τις τιμες που παραθετω κατω, ηθελε να με πεισει πως ειναι σωστη η διαδρομη πισω (ενα τικ προς το μαλακο)...συγκεκριμενα λοιπον, οι τιμες μου ειναι:free sag εχω εμπρος 31mm και πισω 15mmμε τον οδηγο πανω (εμενα δηλαδη χιχιχι) οι τιμες διαμορφωνονται ως εξηςμπροστα 37mm και πισω 43mmκατα ohlins manual (general use):free sag front 20-30mm, rear 5-15mm (δηλαδη πιανω το ανωτατο οριο εδω)ohlins rider sag: εμπρος 30-40mm πισω 25-35mm (για το δικο της μοντελο YA535 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΦΟΡΑΩ αμορτισερ με 95Ν/mm ελαtηριο προτεινει sag στα 38mm)κατα την Nitron (φοραω nitron ntr3 πισω) rear sag ενα ευρος 30-40mm (25% συνολικης διαδρομης αναρτησης) θα ξεκινησω με 3-4 περιστροφες 360 μοιρες (μιας και 1mm ισουται με μια πληρη περιστροφη) στο πισω να δω που θα ερθει και βλεπω και για μπροστα. Τροποποιήθηκε Μάιος 25 , 2016 από τον kemmotar Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kemmotar 533 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8 , 2016 Γιώργο μην αλλάξεις το ύψος της ανάρτησης. Αν ψηλώσεις πίσω, θα γίνει γρηγορότερη η γεωμετρία εμπρός, κάτι που θα αλλάξει τον χαρακτήρα της μοτοσυκλέτας στο δρόμο. Θα το συζητούσαμε αν το είχες για track day bike, αλλά όχι τώρα που είναι all round χαρακτήρα. Χώρια που ίσως κάνεις εντονότερο το θέμα του συντονισμού στα 170+. Διάβασε / βρες τις διαδρομές των αναρτήσεών σου.Διαιρείς τα νούμερα με το 6. Πχ έστω 180mm διαδρομή πίσω και 150mm η εμπρός.Πίσω: 180:6 = 30mmΕμπρός: 150: 6 = 25mmΠας στο μηχανάκι ΜΕ ΒΟΗΘΟ & ΜΠΛΟΚ σημειώσεων (και στυλό), ανασηκώνει ο βοηθός το μηχανάκι στο σταντ ώστε ο εμπρός να βρεθεί στον αέρα.Μέτρα πόσο απέχει η ξύστρα από το χείλος της μπότας (στο ύψος της κάτω βίδας του φτερού). Όταν αφήσετε το μηχανάκι να πατήσει στους τροχούς, κάνε δύο τρεις συμπιέσεις του πιρουνιού, να δουλέψει, μέτρα εκ νέου πόσο απέχει η ξύστρα από τη μπότα ΧΩΡΙΣ εσένα πάνω.Θα πρέπει να χάσει 25mm (με βάση τους αριθμούς του παραδείγματος).Όταν ανέβεις πάνω, θα πρέπει να χάσει το πολύ το διπλάσιο, δηλαδή 50mm.Αν ανέβεις και χάσει 40mm, μειώνεις την προφόρτιση εμπρός. Αν χάσει 60mm, την αυξάνεις. Πάμε πίσω.....Θέλουμε το μηχανάκι να «κάτσει» 30mm μόνο, με σένα 60mmΕπειδή πίσω παίζουν κι άλλοι παράγοντες (μοχλικό, περίεργη γωνία κλίσης, περίεργη σκληρότητα λόγω πρόβλεψης φορτώματος κλπ), ο εύκολος κ γρήγορος τρόπος είναι ο εξής.Βρες ένα σταθερό σημείο που αν ενωθεί εικονικά με τον άξονα του πίσω τροχού, να μας δίνει χοντρικά την κίνηση του πίσω τροχού (ας πούμε την χορδή του αντίστοιχου τόξου κίνησης). Για να δούμε.... Ας πούμε την εμπρός βίδα των χειρολαβών συνεπιβάτη.Εστιάζεις σε εκείνη λοιπόν.Βάζεις τον βοηθό να ανασηκώσει το εργαλείο στο πλαϊνό σταντ και μετράς πόσο απέχει η βίδα χειρολαβής από τον άξονα του πίσω τροχού.Σημειώνεις.Όταν το μηχανάκι κάτσει πάλι κάτω, συμπιέστε την πίσω ανάρτηση (πχ καθίστε για μερικά sec στη σέλα) και μέτρα πόσο έχασε χωρίς αναβάτη.Θα πρέπει να χαθεί χοντρικά το 1:6 της διαδρομής. Πιθανότατα να μην είναι τα 30mm της θεωρητικής μέτρησης (έχουμε μεγαλύτερες αποκλίσεις πίσω)Ανέβα πάνω εσύ (οι μετρήσεις με αναβάτη γίνονται με τον ιδιοκτήτη πάνω στο μηχανάκι) και πες του βοηθού να μετρήσει απόσταση βίδας-άξονα.Αν η θεωρεία λέει πως με σένα θα πρέπει να παίξει χοντρικά στα 60mm, ρυθμίζεις αναλόγως.Αν βυθιστεί 50, μειώνεις προφόρτιση.Αν μειωθεί 70, αυξάνεις Προσωπικά θα έδινα μερικά κλικ αύξησης πίσω γιατί συνήθως είμαστε πιο «γεμάτοι» πάνω στο μηχανάκι.Εξοπλισμός (στολή, κράνος, μπότες κλπ), τσάντα μεταφοράς στην πλάτη ή κάποιος σάκος πίσω σέλα κοκΓιάννη πολυ χρησιμο ποστ. και για καζανοκεφαλους σαν εμενα πολυ κατατοπιστικο.καποιες επισημανεις να δω αν τα καταλαβα καλα απο την θεωρια στην πραξη.....ουσιαστικα το 1/6 που αναφερεις και στην συνεχεια το διπλασιο αυτου κλπ για τις μετρησεις, απλουστερα μπορουμε να πουμε πως υπολογιζουμε το 30% της διαδρομης που δινει ο κατασκευαστης σωστα για rider sag, σωστα?για το τρεισερ η γιαμαχα δινει διαδρομη για τις μαμα αναρτησεις εμπρος 137mm και για πισω 130mm αντιστοιχα.αυτο σημαινει οτι το sag μου πρεπει να ειναι (rider sag) μαξιμουμ για εμπρος (137*30%) 41mm και για πισω (130*30%) 39mm? αν αλλαξεις αναρτηση που σου δινει αλλο length και stroke, τοτε λαμβανεις ως εργοστασιακα δεδομενα τις τιμες της αφτερμαρκετ σωστα (αφελης ερωτηση ισως)?????? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nikos988 26 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8 , 2016 Χαίρεται και από εμένα.Ίσως αυτό το άρθρο βοηθήσει λίγο: http://www.mrbike.gr/website/driving-advice/1-sag.html 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
foten21 1.372 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8 , 2016 Δεν βλεπω καποιο λογο η αφτερμαρκετ να εχει δοαφορετικη διαδρομη απο την μαμαΤις μετρησεις τις κανεις σε αναλογια με την αναρτηση που φορας πανωοση διαδρομη εχει υπολογιζεις το sag Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ksino1100 13.279 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8 , 2016 Γιάννη πολυ χρησιμο ποστ. και για καζανοκεφαλους σαν εμενα πολυ κατατοπιστικο.καποιες επισημανεις να δω αν τα καταλαβα καλα απο την θεωρια στην πραξη.....ουσιαστικα το 1/6 που αναφερεις και στην συνεχεια το διπλασιο αυτου κλπ για τις μετρησεις, απλουστερα μπορουμε να πουμε πως υπολογιζουμε το 30% της διαδρομης που δινει ο κατασκευαστης σωστα για rider sag, σωστα?για το τρεισερ η γιαμαχα δινει διαδρομη για τις μαμα αναρτησεις εμπρος 137mm και για πισω 130mm αντιστοιχα.αυτο σημαινει οτι το sag μου πρεπει να ειναι (rider sag) μαξιμουμ για εμπρος (137*30%) 41mm και για πισω (130*30%) 39mm? Σωστά το μετράς!!!!Πήγαινε κατ' ευθείαν στο rider sag.Απλά οι μετρήσεις με σκέτο μηχανάκι και μετά με οδηγό μπορούν σε πολύ ψάξιμο να δώσουν και απαντήσεις περί κατάλληλης σκληρότητας ελατηρίων κοκ. αν αλλαξεις αναρτηση που σου δινει αλλο length και stroke, τοτε λαμβανεις ως εργοστασιακα δεδομενα τις τιμες της αφτερμαρκετ σωστα (αφελης ερωτηση ισως)?????? Δώσε μας στοιχεία Γιώργο.Τι αμορτισέρ αγόρασες? Καινούριο ή μεταχειρισμένο από άλλο μοντέλο μοτοσυκλέτας?Αν είναι καινούριο, υποχρεούται το κατάστημα να σου δώσει τις πληροφορίες ΓΡΑΠΤΩΣ (φωτοτυπία από email οδηγιών του κατασκευαστή για το αμορτισέρ που πουλάει για το μηχανάκι σου). Όπως επίσης να σε έχει ρωτήσει για τα κιλά σου και το σύνηθες φορτίο που μεταφέρεις για να σου βρουν το κατάλληλο ελατήριο (κατάλληλη σκληρότητα, οπότε αντιστοίχως αλλαγή σε κάποια χαρακτηριστικά του) Αν είναι μεταχειρισμένο, από τι μηχανάκι είναι? Και πως αποφάσισες να το βάλεις? Διάβασες κάπου πως είναι επιτυχημένη η επιλογή? Πάντως, σε after market ρυθμίζουμε το sag με βάση τη διαδρομή του νέου αμορτισέρ ώστε να μην ουζάρουμε το αμορτισέρ γρήγορα. Εκεί πατάς για τους πολλαπλασιασμούς σου.....Αν μιλάμε για μικρές διαφορές......Ας πω χοντρικά στο ±5% . Δηλαδή το 130mm διαδρομής πίσω να γίνει 135 με 137mmΣε τέτοια σενάρια παίζε όπως έχεις ήδη διαβάσει.Σε πιο ακραία σενάρια, είτε παίζεις με τις μαμά υψομετρικές διαφορές (ώστε να μη σηκωθεί η ανάρτηση πίσω, οπότε καλό είναι να ξέρεις πόσο κάθεται η ουρά από το πάτωμα με ρυθμισμένο sag για τα κιλά σου με μαμά αμορτισέρ*) αλλά δεν παίρνεις το μέγιστο από την ανάρτηση, είτε ρυθμίζεις με βάση τη διαδρομή του αμορτισέρ αλλά αλλάζει το ύψος πίσω και κατά συνέπεια τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας σου (άρα αλλάζει και η οδική της συμπεριφορά)Όμως θα ψηλώσεις πίσω, οπότε μη κάνεις καμιά εξυπνάδα με κατέβασμα στις τιμονόπλακες κλπΑν το μηχανάκι ψηλώνει αρκετά πίσω, θα έχεις θέμα στα πολλά km/h Υ.Γ.1: Έχω βάλει ένα * πιο πάνω. Αν έχεις βάλει το νέο αμορτισέρ, βάλε το μηχανάκι κάθετα (να το κρατάει κάποιος φίλος σου) και μέτρα το ύψος της σέλας από το δρόμο. Είναι γνωστό μέγεθος από το owner manual. Αν πχ είναι το μαμά 820mm και τώρα είσαι στα 850, κόβε προφόρτισηΥ.Γ.2: Αν το αμορτισέρ είναι από άσχετο μηχανάκι και αρκετά ψηλότερο, υπάρχει οικονομική λύση και είναι εδώ: κλικ μι!!!!Αν ήθελα φθηνή λύση αλλά να δουλέψει σωστά, σαφώς θα πήγαινα σε αυτό γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να επηρεάζεις τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά μιας μοτοσυκλέτας. Ιδιαίτερα σε μηχανάκια με βεβαρημένο παρελθόν. Επιπλέον δε να θυμάσαι πως σήκωμα της πίσω ανάρτησης προκαλεί πιο έντονα αποτελέσματα από ότι οι κατεβασμένες τιμονόπλακες. Υ.Γ.3: Βασικά είχα μπλοκάρει. Ήμουν σε δίλημμα για το αν απαντήσω. Αλλά ζύγισα τα πράγματα και προτίμησα να σκεφτώ την αγωνία σου για απάντηση απέναντι στον προβληματισμό σου, παρά να σκεφτώ το δικαίωμά μου σε απαντήσεις (off topic???) άλλων προβληματισμών (μου), Γιώργο!!!! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kemmotar 533 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8 , 2016 (τροποποιήθηκε) Σωστά το μετράς!!!!Πήγαινε κατ' ευθείαν στο rider sag.Απλά οι μετρήσεις με σκέτο μηχανάκι και μετά με οδηγό μπορούν σε πολύ ψάξιμο να δώσουν και απαντήσεις περί κατάλληλης σκληρότητας ελατηρίων κοκ. Δώσε μας στοιχεία Γιώργο.Τι αμορτισέρ αγόρασες? Καινούριο ή μεταχειρισμένο από άλλο μοντέλο μοτοσυκλέτας?Αν είναι καινούριο, υποχρεούται το κατάστημα να σου δώσει τις πληροφορίες ΓΡΑΠΤΩΣ (φωτοτυπία από email οδηγιών του κατασκευαστή για το αμορτισέρ που πουλάει για το μηχανάκι σου). Όπως επίσης να σε έχει ρωτήσει για τα κιλά σου και το σύνηθες φορτίο που μεταφέρεις για να σου βρουν το κατάλληλο ελατήριο (κατάλληλη σκληρότητα, οπότε αντιστοίχως αλλαγή σε κάποια χαρακτηριστικά του) Αν είναι μεταχειρισμένο, από τι μηχανάκι είναι? Και πως αποφάσισες να το βάλεις? Διάβασες κάπου πως είναι επιτυχημένη η επιλογή? Πάντως, σε after market ρυθμίζουμε το sag με βάση τη διαδρομή του νέου αμορτισέρ ώστε να μην ουζάρουμε το αμορτισέρ γρήγορα. Εκεί πατάς για τους πολλαπλασιασμούς σου.....Αν μιλάμε για μικρές διαφορές......Ας πω χοντρικά στο ±5% . Δηλαδή το 130mm διαδρομής πίσω να γίνει 135 με 137mmΣε τέτοια σενάρια παίζε όπως έχεις ήδη διαβάσει.Σε πιο ακραία σενάρια, είτε παίζεις με τις μαμά υψομετρικές διαφορές (ώστε να μη σηκωθεί η ανάρτηση πίσω, οπότε καλό είναι να ξέρεις πόσο κάθεται η ουρά από το πάτωμα με ρυθμισμένο sag για τα κιλά σου με μαμά αμορτισέρ*) αλλά δεν παίρνεις το μέγιστο από την ανάρτηση, είτε ρυθμίζεις με βάση τη διαδρομή του αμορτισέρ αλλά αλλάζει το ύψος πίσω και κατά συνέπεια τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας σου (άρα αλλάζει και η οδική της συμπεριφορά)Όμως θα ψηλώσεις πίσω, οπότε μη κάνεις καμιά εξυπνάδα με κατέβασμα στις τιμονόπλακες κλπΑν το μηχανάκι ψηλώνει αρκετά πίσω, θα έχεις θέμα στα πολλά km/h Υ.Γ.1: Έχω βάλει ένα * πιο πάνω. Αν έχεις βάλει το νέο αμορτισέρ, βάλε το μηχανάκι κάθετα (να το κρατάει κάποιος φίλος σου) και μέτρα το ύψος της σέλας από το δρόμο. Είναι γνωστό μέγεθος από το owner manual. Αν πχ είναι το μαμά 820mm και τώρα είσαι στα 850, κόβε προφόρτισηΥ.Γ.2: Αν το αμορτισέρ είναι από άσχετο μηχανάκι και αρκετά ψηλότερο, υπάρχει οικονομική λύση και είναι εδώ: κλικ μι!!!!Αν ήθελα φθηνή λύση αλλά να δουλέψει σωστά, σαφώς θα πήγαινα σε αυτό γιατί είναι πολύ επικίνδυνο να επηρεάζεις τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά μιας μοτοσυκλέτας. Ιδιαίτερα σε μηχανάκια με βεβαρημένο παρελθόν. Επιπλέον δε να θυμάσαι πως σήκωμα της πίσω ανάρτησης προκαλεί πιο έντονα αποτελέσματα από ότι οι κατεβασμένες τιμονόπλακες. Κρυμμένο περιεχόμενονα αρχισω απο το τελευταιο. αν αναφερεσαι στο θεμα του Motogp εννοειται οτι εχω τα ιδια αισθηματα και καταβολες με σενα (ροσι ftw) και αρκετους αλλους, αλλα οταν δεν βγαζεις ακρη με διαφορες καταστασεις ή ατομα (με πιανεις?) καλο ειναι να μην το συνεχιζεις, το δικιο σου χανεις και το σαλιο σου χαλας. δεν ηταν επ ουδενι προσωπικη αναφορα ειδικα σε σενα. αν εχεις καποια διαφορετικη αποψη ή θες να το συζητησουμε μπορουμε με πμ ευχαριστως. εγω δεν εχω καποιο θεμα. παμε στο αλλο θεμα που ρωτησες.... μπροστινοεχω aftermarket cartridge που εχει ιδια διαδρομη με το μαμα συμβατικο πιρουνι (137mm). μαλλον εκανα βλακεια ειμαι στο οριο μεταξυ 0,90-0,95 Ν/mm, εβαλα το 0,90 ελατηριο μετα απο διαφορες ερωτησεις σε αντιπροσωπους και αναρτησαδες. μου λεγαν θα ειναι σκληρο δεν θα βολευεσαι κλπ τετοια χαριτωμενα.... ενω ειχα οδηγησει ενα εξαιρετικο μηχανακι με 0,95 και ηταν σουπερ. τα κιλα μου με φουλ εξοπλισμο ειναι 89, κανονικα ειμαι 79. μπορω να πετυχω rider sag αλλα το free sag δεν ειναι το ιδανικο.πισω εχω αφτερμαρκετ νεο αμορτισερ (nitron).πετυχαινω sag 36-38 αλλα το free sag ειναι στα κατωτατα επιπεδα απο 5-8 μαξιμουμ χιλιοστα... δινω αρκετη προφορτιση πραγμα οχι ιδανικο. μιλησα με εγγλεζους και θα μου στειλουν ενα 600αρι ελατηριο να δοκιμασω.δεν μου εστειλαν data αναλυτικο (ειναι υποτιθεται custom build για τα κιλα μου και σε hi-low compression+rebound, 85-87 κιλα τους ειχα πει για να ειμαι στην μεση). το μηκος του αμορτισερ ειναι 329,5mm, stroke 55mm, spring length 152mm (6 inches), spring rate 575 lbs (100 N/mm). Τροποποιήθηκε Ιούνιος 8 , 2016 από τον kemmotar 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
xaotikos 419 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8 , 2016 Γνωριζεις πόσο προφορτισμένο είναι το ελατήριο πισω μαμά; 152mm ειναι φανταζομαι το μηκος του ελατηρίου ελευθερο.. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
kemmotar 533 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8 , 2016 μπορω να το μετρησω καποια στιγμη, αλλα μην το θεωρεις δεδομενο, το αντιστοιχο ohlins φαντασου ειναι 170mm Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ksino1100 13.279 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 8 , 2016 να αρχισω απο το τελευταιο. αν αναφερεσαι στο θεμα του Motogp εννοειται οτι εχω τα ιδια αισθηματα και καταβολες με σενα (ροσι ftw) και αρκετους αλλους, αλλα οταν δεν βγαζεις ακρη με διαφορες καταστασεις ή ατομα (με πιανεις?) καλο ειναι να μην το συνεχιζεις, το δικιο σου χανεις και το σαλιο σου χαλας. δεν ηταν επ ουδενι προσωπικη αναφορα ειδικα σε σενα. αν εχεις καποια διαφορετικη αποψη ή θες να το συζητησουμε μπορουμε με πμ ευχαριστως. εγω δεν εχω καποιο θεμα. Το θέμα σωστά το εστιάζεις!!Το θεωρώ λήξαν (για την δική μας κουβέντα), αλλά όφειλα να σου αναφέρω πως μου κακοφάνηκε όταν το διάβασα.Κυρίως γιατί υπήρχε (από παλιότερα) επίθεση επί προσωπικού και όσα γίνονται στον αέρα οφείλω να τα ξεκαθαρίζω στον αέρα.Το ότι το προσπέρασα νομίζω στο έκανα αντιληπτό από την (λίγο παραπάνω) απάντησή μου παμε στο αλλο θεμα που ρωτησες.... μπροστινοεχω aftermarket cartridge που εχει ιδια διαδρομη με το μαμα συμβατικο πιρουνι (137mm). μαλλον εκανα βλακεια ειμαι στο οριο μεταξυ 0,90-0,95 Ν/mm, εβαλα το 0,90 ελατηριο μετα απο διαφορες ερωτησεις σε αντιπροσωπους και αναρτησαδες. μου λεγαν θα ειναι σκληρο δεν θα βολευεσαι κλπ τετοια χαριτωμενα.... ενω ειχα οδηγησει ενα εξαιρετικο μηχανακι με 0,95 και ηταν σουπερ. τα κιλα μου με φουλ εξοπλισμο ειναι 89, κανονικα ειμαι 79. μπορω να πετυχω rider sag αλλα το free sag δεν ειναι το ιδανικο.πισω εχω αφτερμαρκετ νεο αμορτισερ (nitron).πετυχαινω sag 36-38 αλλα το free sag ειναι στα κατωτατα επιπεδα απο 5-8 μαξιμουμ χιλιοστα... δινω αρκετη προφορτιση πραγμα οχι ιδανικο. μιλησα με εγγλεζους και θα μου στειλουν ενα 600αρι ελατηριο να δοκιμασω.δεν μου εστειλαν data αναλυτικο (ειναι υποτιθεται custom build για τα κιλα μου και σε hi-low compression+rebound, 85-87 κιλα τους ειχα πει για να ειμαι στην μεση). το μηκος του αμορτισερ ειναι 329,5mm, stroke 55mm, spring length 152mm (6 inches), spring rate 575 lbs (100 N/mm). Το cartridge είναι και πλήρως ρυθμιζόμενο? Και είναι επίσης nitron?Το «μαμά» δεν ήταν πλήρως ρυθμιζόμενο? Ή θυμάμαι λάθος? Προφ -Απ. επαναφοράς + συμπίεσηςΚακώς παράβλεψες τις αισθήσεις σου Γιώργο. Αλλά ΟΚ, δε νομίζω πως ξεφεύγεις τόσο πολύ στο λογαριασμό. Για πίσω, δες τι θα παίξει με τους Άγγλους. Πιστεύω θα βρεις άκρη μαζί τους. Ζήτησέ τους μερικές τεχνικές πληροφορίες ως προς τις ρυθμίσεις, κάποιες μέσες τιμές για τα κιλά σου και περίπου το στυλ οδήγησής σου. Ώστε να έχεις έναν μπούσουλα, μια αρχική ρύθμιση πάνω στην οποία θα πατήσεις για να κάνεις το ραφινάρισμα των ρυθμίσεων ώστε να φτάσεις στο αποτέλεσμα που ζητάς (και καλώς το κυνηγάς).[και ιδανικά θα ήταν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις να συνοδεύονται από περιγραφή καταστάσεων. Πχ αν κάνει αυτό, αύξηση 2 κλικ την απόσβεση επαναφοράς κοκ] Πόσο σου στοίχισε το κάθε κομμάτι της βελτίωσης Γιώργο?Και πόσο τα περαστικά!!! Υ.Γ.: Όταν φθάσεις στον πρώτο κύκλο των ρυθμίσεων, κάνε μερικές γρήγορες βόλτες. Όχι τόσο ως προς την ταχύτητα, αλλά ως προς τον ρυθμό επί του δρόμου. Πχ στροφιλίκι με δυνατά ανοίγματα στο γκάζι κοκ. Και ανέβασέ μας μερικές φωτό από το πλάι με εστίαση στο πέλμα ώστε να δούμε πως αντιδρά το ελαστικό στα αρπάγματα. Με ενδιαφέρει η εικόνα των χειλών των αυλακώσεων που είναι σχετικά κάθετες ως προς την φορά κίνησης. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Peiraiwths 2.344 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 18 , 2018 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Krosfala 1.107 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19 , 2018 xaxaxaxaxaxaxa καηκα!!! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gkourv 2.186 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 19 , 2018 σανκ;;;; Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες