Jump to content
Ο φυσικός

Ασυνήθιστο αίτημα βοήθειας

Recommended Posts

Χαιρετώ και μπαίνω στο ψητό.

Όπως φαίνεται, μάλλον, από το nickname μου είμαι φυσικός και η υπέροχή δουλειά μου είναι να ταλαιπωρώ μαθητές σε ένα λύκειο. Πράγματι είναι υπέροχη δουλειά (και πράγματι τους ταλαιπωρώ).

Θέλω να παρουσιάσω στην Γ λυκείου το κλασικό πείραμα στο οποίο κάποιος στέκεται ακίνητος πάνω σε μια περιστρεφόμενη βάση (πχ περιστρεφόμενη καρέκλα) κρατώντας έναν τροχό που περιστρέφεται οριζόντια. Αν ο άτυχος δοκιμαστής μας δοκιμάσει να περιστρέψει τον τροχό κατά 180 μοίρες (φέρνοντας τα πάνω κάτω) τότε ο ίδιος θα αρχίσει να περιστρέφεται κατά τη φορά που κινούταν αρχικά ο τροχός. Δείτε κάτι ανάλογο  https://www.youtube.com/watch?v=UZlW1a63KZs

Η όλη ιστορία επιδεικνύει την αρχή διατήρησης της στροφορμής (που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις σούζες μας). Έχω φτιάξει την περιστρεφόμενη βάση με μια παλιά αντλία νερού από YARIS και μου λείπει...ο τροχός.

Η ερώτηση, λοιπόν, είναι μήπως υπάρχει διαθέσιμος προς δωρεά ένας παλιός τροχός μοτοσικλέτας (και ο άξονάς του) σε οποιαδήποτε κατάσταση, αρκεί να περιστρέφεται ελεύθερα. Ας είναι στραβός, ας λείπουν ακτίνες κλπ κλπ. Και τροχούς ποδηλάτων δεχόμαστε!

Το όνομά σας θα μνημονεύεται εις το διηνεκές και χιλιάδες μαθητών (κόψε κάτι) θα πίνουν νερό στο όνομά σας (το κρασί απαγορεύεται σε ηλικίες κάτω των 18).

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

αρχή διατήρησης της στροφορμής (που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις σούζες μας).

γειά! μπορείς να πεις μια δυο παραπάνω κουβέντες για αυτό; :D

ρόδες μπορείς να βρεις για πέταμα σε λαστιχάδικα, συνεργεία

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο φυσικέ, μια ρόδα ποδηλάτου, που ΔΕΝ την θέλω κιόλλας να μου την επιστρέψεις, σε περιμένει.

Αν θες ρόδα μοτό, έχω μια μπροστινή RVF αλλά αυτή θα πρέπει να επιστραφεί.

Τηλέφωνο έχεις, πάρε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

γειά! μπορείς να πεις μια δυο παραπάνω κουβέντες για αυτό; :D

ρόδες μπορείς να βρεις για πέταμα σε λαστιχάδικα, συνεργεία

Ρόδες ολόκληρες δύσκολα (λάστιχα ναι). Σε κάθε περίπτωση θα ήταν η τελευταία μου επιλογή. Φαντάσου την απάντηση του τυπικού μάστορα στη φράση: Θα ήθελα μια ρόδα δώρο για να κάνω ένα πείραμα με στροφορμή....:_unsure:

Όσον αφορά τη σχέση σούζας και διατήρησης της στροφορμής και κινδυνεύοντας να κάνω τα κόκκαλα του Νεύτωνα να τρίζουν, θα μπορούσα να πω ότι μια απλοϊκή εκδοχή της διατήρησης της στροφορμής θα ήταν ότι "αν κάτι αρχίζει να περιστρέφεται προς μια κατεύθυνση (ας πούμε δεξιόστροφα) κάτι άλλο θα αρχίσει να περιστρέφεται προς την αντίθετη (άρα αριστερόστροφα)". Ναι, είναι απλοϊκό αλλά σε αυτή τη φάση μας κάνει. Όταν λοιπόν εμείς ανοίγουμε απότομα το γκάζι (ή συμπλεκτάρουμε με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι στροφές απότομα) αναγκάζουμε το στρόφαλο την μοτοσικλέτας να περιστραφεί πολύ γρηγορότερα από όσο περιστρεφόταν μια στιγμή πριν. Οι στρόφαλοι (οι εγκάρσια τοποθετημένοι στη μοτό, όπως στη συντριπτική πλειονότητα των μοτό, εξαιρούνται ΒΜW με boxer, Moto guzzi κλπ) περιστρέφονται με την ίδια φορά με τους τροχούς της μοτοσικλέτας, άρα όταν ανεβάζουν στροφές περιστρέφονται περισσότερο προς την κατεύθυνση αυτή. Το αποτέλεσμα είναι η υπόλοιπη μηχανή να τείνει να περιστραφεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να σουζάρει. Αυτό θα συνέβαινε ακόμα και αν η μηχανή δεν ήταν σε επαφή με την άσφαλτο. Στα άλματα (πχ σε MX) αν ο αναβάτης ανοίξει το γκάζι η μηχανή σηκώνει τη μούρη ενώ αν το κλείσει η μηχανή βουτάει εμπρός. Δες πόσα καυσαέρια βγάζει η εξάτμιση μιας μηχανής που εκτελεί back flip στην αρχή της όλης κίνησης, ένδειξη ότι ο αναβάτης έχει καρυδώσει το γκάζι.

Ο φυσικέ, μια ρόδα ποδηλάτου, που ΔΕΝ την θέλω κιόλλας να μου την επιστρέψεις, σε περιμένει.

Μιχάλη σε ευχαριστώ. Θα εκμεταλλευθώ την προσφορά σου και μόλις βρεθώ από τα μέρη σου θα δώσω σήμα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και τοτε πως σηκονονται τα dragster αφου εχουν το στροφαλο παραλληλα με τον αξονα των τροχων?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Και τοτε πως σηκονονται τα dragster αφου εχουν το στροφαλο παραλληλα με τον αξονα των τροχων?

μόνο αυτό; πώς σηκώνεται σούζα μια μηχανή άμα ακίνητος και συμπλεκταρισμένος πιάσεις κόφτη και αφήσεις τον συμπλέκτη; αν έπαιζε ρόλο ο στρόφαλος δεν θα σηκωνότανε, γιατί και πριν και μετά τη σούζα τις ίδιες στροφές έχει

edit: δεν ήρθαμε εδώ για συζήτηση περί σούζας ούτε φυσικής, όμως οπότε ας το αφήσω, ποτέ δεν βαίνουν καλώς 

Τροποποιήθηκε από τον bzzz_bzzz

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μα ακριβώς για αυτή τη διάταξη στροφάλου γράφω παραπάνω.

μόνο αυτό; πώς σηκώνεται σούζα μια μηχανή άμα ακίνητος και συμπλεκταρισμένος πιάσεις κόφτη και αφήσεις τον συμπλέκτη; αν έπαιζε ρόλο ο στρόφαλος δεν θα σηκωνότανε, γιατί και πριν και μετά τη σούζα τις ίδιες στροφές έχει

Όταν αφήσεις τον συμπλέκτη τότε η καμπάνα, οι άξονες στο κιβώτιο, το γρανάζι κίνησης, η αλυσίδα και ο πίσω τροχός τείνουν να αρχίσουν να περιστρέφονται προς ¨"εμπρός". Η υπόλοιπη μηχανή τείνει να περιστραφεί αντίθετα (σούζα).

Για τον ίδιο λόγο μπορεί θαυμάσια να σουζάρει μια μοτό με διαμήκη στρόφαλο, όπως τα BMW με boxer κλπ (αν εξαιρέσεις γρανάζια κίνησης και αλυσίδα και προσθέσεις το κωνικό γρανάζι του άξονα)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ενοω πως η αρχη του στροφλαου κοιταει την μουρη και το τελος κοιταει τους πισω τροχους.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σε όσα dragster είναι έτσι ο στρόφαλος (διαμήκης) ισχύει ότι έγραψα για τα BMW.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εγώ νομίζω ότι επειδή το κέντρο βάρους είναι ψηλότερα (και, φυσικά, μπροστά) από τον άξονα του πίσω τροχού, η δύναμη που ασκεί η ρόδα κάτω και σπρώχνει τελικά τη μηχανή μπροστά, ασκεί ροπή που τείνει να σηκώσει τη μπροστά ρόδα.

https://en.wikipedia.org/wiki/Wheelie#Physics

http://physics.stackexchange.com/questions/179511/how-does-a-wheelie-work

Τροποποιήθηκε από τον bzzz_bzzz
λινξ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα έλεγα πως είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Υπενθυμίζω πως όταν η μηχανή κάνει άλμα (και άρα δεν υπάρχει κάποια δύναμη από τον δρόμο) τείνει να "σουζάρει" αν ανοίξουμε το γκάζι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η συνεισφορά της διατήρησης της στροφορμής στη σούζα υπάρχει, αλλά είναι αρκετά μικρότερη της αδρανειακής λόγω επιτάχυνσης, τώρα για την περιστροφή που προκαλείται σε ένα άλμα, εκεί σαφώς επικρατεί η α.δ.στρο. εξαιτίας ακριβώς του ότι βρίσκεται στον αέρα και είναι πρακτικά μονωμένο σύστημα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα