Jump to content
S*izo_Vn

Γιατι εμεις οι Ελληνες τρωγόμαστε μεταξύ μας?

Recommended Posts

Γιατί δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη μικρή, ευλογημένη μας χώρα και πτωχεύουμε, εξευτελιζόμαστε και τρωγόμαστε μεταξύ μας ανώφελα κι επώδυνα; Ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος απαντάει.

Από τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο http://www.georgakopoulos.org)

Το ερώτημα είναι το εξής: Πώς καταντήσαμε έτσι; Γιατί φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, κρεμασμένοι, αιωρούμενοι, με ένα, ένα τα δαχτυλάκια να γλιστράνε και την πτώση να μοιάζει αναπόφευκτη, θέμα χρόνου; Ναι, φταίνε οι σπατάλες και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνδικαλιστές και οι πολιτικοί και η ανικανότητά μας στα θέματα τα οικονομικά και η διαφθορά κι όλα αυτά αλλά δεν μπορεί, πρέπει να υπάρχει και κάποια βαθύτερη αιτία, κάτι στο DNA μας, κάποιο θεμελιώδες πρόβλημα που μας έχει φέρει σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν είμαστε ηλίθιοι. Δεν είμαστε χειρότεροι από τους άλλους. Οπότε, γιατί εμείς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη μικρή, ευλογημένη μας χώρα και πτωχεύουμε και εξευτελιζόμαστε και τρωγόμαστε μεταξύ μας ανώφελα κι επώδυνα, και οι άλλοι όχι; Κάτι πρέπει να φταίει.

Έπειτα από μήνες σκέψης, γραψίματος και κουβέντας, νομίζω ότι έχω καταλάβει τι φταίει: Είναι το μίσος. Η θεωρία που εισηγούμαι είναι η εξής: Οι Έλληνες μισιούνται μεταξύ τους. Δεν είναι φτιαγμένοι να ζουν με άλλους Έλληνες. Δε θέλουν. Δε γουστάρουν. Σαν ομώνυμοι μαγνητικοί πόλοι, απωθούνται. Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους κι ύστερα (ίσως και προηγουμένως – δηλαδή σχεδόν σίγουρα και προηγουμένως), ποτέ δε συγκρότησαν μια συμπαγή κοινωνία ανθρώπων που ζουν μαζί και υπακούν στους ίδιους κανόνες, με στόχο τη συλλογική εξέλιξη και την πρόοδο. Η «ελληνική κοινωνία» δεν είναι μια συμπαγής οντότητα – ποτέ δεν ήταν.

Είμαστε άτομα που ζουν στον ίδιο χώρο, όχι συμπολίτες ή σύντροφοι. Γι’ αυτό βλέπεις τους συναδέλφους σου, όπου κι αν είσαι, που δεν μπορούν να πουν μια καλή κουβέντα ο ένας για τον άλλον, τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που αλληλομισιούνται, το ΠΑΜΕ που παρελαύνει χώρια και τον κραυγαλέο εγωισμό κάθε πολίτη ξεχωριστά που αναγνωρίζει ως συμφέρον του μόνο το αυστηρά προσωπικό. Είναι ενδιαφέρον το πώς εκφράζεται αυτό το μίσος στις καθημερινές σχέσεις. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μάικλ Λιούις, στο άρθρο που είχε γράψει για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στο περιοδικό Vanity Fair, είχε αποκαλέσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία «ηθική κατάρρευση». Η άποψή του δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.

Aν παρατηρούσαμε τις συμπεριφορές και τις απόψεις των Ελλήνων όπως εκφράζονται σε δημόσια ή ιδιωτικά forums, θα βγάζαμε εύκολα το συμπέρασμα – και ακόμα πιο εύκολα τώρα που οι καιροί είναι πιο δύσκολοι και τα νεύρα τεντωμένα: Οτιδήποτε κι αν γίνει, με οτιδήποτε κι αν ασχοληθεί, για πρώτο του καταφύγιο ο Έλληνας έχει την γκρίνια, το κράξιμο, την αντίδραση και τη χολή. Από την επίθεση ευαισθητοποιημένων τραμπούκων στο νομπελίστα Τζέιμς Γουότσον στην Πάτρα μέχρι τη λοιδορία προς τους Atenistas, κι από την επίθεση ακροδεξιών μέσω Facebook στον Πέτρο Τατσόπουλο για το 1821 μέχρι την επίθεση αριστερών σε όποιον τόλμησε να αμφισβητήσει το δόγμα του Debtocracy, τα παραδείγματα είναι άφθονα και είναι καθημερινά. Πουθενά διάλογος, παντού επιθέσεις. Οτιδήποτε συμβαίνει και γίνεται αντικείμενο κουβέντας προσελκύει χολή και μίσος, όχι απόψεις και γνώμες.

Ταυτιζόμαστε μόνο με τον αρνητισμό, την καταγγελία, την καταστροφολογία και την οργή. Δεν είναι ταξικό το θέμα, ούτε έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο: Το ελληνικό μίσος υπάρχει παντού, μεταδίδεται σε όλους σαν ιός και συσσωρεύεται μέσα μας σαν ραδιενέργεια. Και καταλήγουμε κανένας να μη σέβεται τον άλλο σε κανένα επίπεδο (προσωπικό, επαγγελματικό) κι ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά – καθώς είναι έτσι μεγαλωμένος από τη μαμά του– να πιστεύει ακράδαντα ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια. Ίσως γι’ αυτό εμείς οι Έλληνες μιλάμε όλοι ταυτόχρονα: Μας είναι εντελώς αδύνατο να ακούσουμε οποιαδήποτε φωνή εκτός από τη δική μας. Είμαστε ένας λαός γεμάτος τρολ. Και η έκφραση του μίσους μας προς αλλήλους δεν είναι μόνο ενεργητική, δεν έρχεται στην επιφάνεια μόνο κάθε φορά που γίνεται κάτι και σπεύδουμε να κράξουμε, να καταγγείλουμε ή να βρίσουμε -είναι και παθητική.

Η ανοχή μας προς οτιδήποτε κακό συμβαίνει ενάντια στο κοινωνικό σύνολο δείχνει την περιφρόνησή μας προς το κοινωνικό σύνολο. Αν κάποιος επιτεθεί σε εμάς ή σε αυτό που πιστεύουμε, γινόμαστε Έλληνες (πώς λέμε «γινόμαστε Τούρκοι;» – αλλά χειρότερο). Αν κάποιος επιτεθεί όμως σε περιουσίες ή αθώους ανθρώπους ή το κράτος, ανασηκώνουμε τους ώμους και κάνουμε «τσκ τσκ» και «κοίτα να δεις, ρε παιδί μου», και μετά το ξεχνάμε, αδιαφορούμε, το αφήνουμε να επαναλαμβάνεται στο διηνεκές για δεκαετίες, γιατί στην πραγματικότητα μισούμε και τους άλλους ανθρώπους και μισούμε και το κράτος, και δε μας νοιάζει τι ζημιά τους προκαλούν οι διαρκείς επιθέσεις. Θεωρούμε ότι η κοινωνία μας δεν είναι κάτι αρκετά σημαντικό για να την υπερασπίσουμε. Ότι δεν αξίζει τον κόπο. Όπως καταλαβαίνεις, αυτή η διάγνωση είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Έχουμε πρόβλημα. Και το πρόβλημα που έχουμε είναι βαθύ και περίπλοκο.

Δεν αρκεί να κάνουμε όλοι μαζί anger management για να μας φύγει. Γιατί δεν είναι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία: Έλληνες που πάνε στο εξωτερικό (όχι όλοι, αλλά πολλοί) μια χαρά προσαρμόζονται στις ανάγκες και υπακούν σε κανόνες και νόμους θεσπισμένους από ξένους, τους οποίους ακολουθούν στην αρχή από κόμπλεξ κατωτερότητας, αργότερα επειδή καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί σωστά μια κοινωνία και, εντέλει, γίνονται σιγά, σιγά λιγουλάκι ξένοι. Με τους άλλους Έλληνες υπάρχει το πρόβλημα. Απ’ ό,τι φαίνεται μπορούμε να ζήσουμε μαζί με άλλους ανθρώπους, φτάνει να μην είναι Έλληνες. Και μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουμε φτάσει ως χώρα και ως σύνολο μεμονωμένων ατόμων που μισιούνται σε στάδιο τελικό, σε κατάσταση ακραία -είμαστε λίγο πριν από το τέλος κι απλώς δεν μπορούμε να διανοηθούμε τι είναι αυτό το «τέλος», τι σημαίνει, πώς θα είναι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τα Τάρταρα στα οποία είμαστε χωμένοι δε θα μπορέσουμε να βγούμε μόνο με οικονομική ανάπτυξη, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή ό,τι άλλο ζητάει η Τρόικα, χρειάζεται κάτι πολύ πιο σημαντικό, βαθύ και πρωτογενές για να μπορέσουμε με κάποιον τρόπο να ορθοποδήσουμε και να γίνουμε κάποτε κι εμείς μια κοινωνία ανθρώπων. Χρειάζεται και λίγη αγάπη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Τον διαβάζω τον Γεωργακόπουλο. Είναι πολύ σωστός, με μαθηματική δομή στην σκέψη του.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Τωρα που το ξαναδιαβασα λιγο καλητερα, εβγαλα την τσιμπλα απο το ματι εκει που λεει  ποτέ δε συγκρότησαν μια συμπαγή κοινωνία ανθρώπων που ζουν μαζί και υπακούν στους ίδιους κανόνες, με στόχο τη συλλογική εξέλιξη και την πρόοδο. Η «ελληνική κοινωνία» δεν είναι μια συμπαγής οντότητα – ποτέ δεν ήταν. ΚΟΥΦΟ

Τροποποιήθηκε από τον Vasilis_n

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Τωρα που το ξαναδιαβασα λιγο καλητερα, εβγαλα την τσιμπλα απο το ματι εκει που λεει  ποτέ δε συγκρότησαν μια συμπαγή κοινωνία ανθρώπων που ζουν μαζί και υπακούν στους ίδιους κανόνες, με στόχο τη συλλογική εξέλιξη και την πρόοδο. Η «ελληνική κοινωνία» δεν είναι μια συμπαγής οντότητα – ποτέ δεν ήταν. ΚΟΥΦΟ

Δεν ειναι κουφο. Ισχιει. Ειμαστε εντελως ανομοιογενεις σαν χωρα (οι ανθρωποι δηλαδη) και αυτη ισως ειναι και μια αιτια πολλων προληματων.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Η ελλαδα ειναι μια χωρα χιλιαδων ετων κλαι μειγμα πολλων εθνοτητων και πολιτισμων. Αρβανιτες Πομακοι Τσιγγανοι Βλαχοι καθως και αιωνες κατω απο Ρωμαικη αυτοκρατορια μετα των Δυτικων (μην ξεχναμε οτι το''Βυζαντιο'' ειναι ορος που χρησιμοποιηθηκε μεταγενεστερα αντι του αληθινου ''Ανατολικη Ρωμαικη Αυτοκρατορια'' που παντου στα επισημα εγγραφα του αναφερετε.

2ον Μια μονο εξωτερικη ματια φτανει για να καταλαβει καποιος οτο ακομα και εξωτερικα δεν ειμαστε ομοιομορφοι στη συντιπτικη πλειοψηφια(βλ. Μογγολους ή Φιλανδους ή Ισλανδους κτλ) .

ΤΟ ζητημα της χωρας ειναι η αγνοι αακαι η αμορφωσια (της πλειοψηφιας). Ισως αν ηταν υποχρεωτικη διαμονη σε αλλες χωρες για λιγους μηνες και καναν τοτε συγκρισεις σιγουρα τα πραγματα θα γινοταν καλυτερα

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

αναλογικα σαν πλυθησμος ειμαστε λιγοι αλλα εχουμε καταφερει να ειμαστε χωρισμενοι σε πολλες ομαδες: ολυμπιακοι-παναθηναϊκοι-αεκτζιδες, ποσοκοι-νεοδημοκρατες-κουκουεδες-συριζαιοι και πολλες αλλες. γι αυτο δεν προκειται να παμε ποτε μπροστα. κανεις λαος δεν εκανε τιποτα οταν ηταν χωρισμενος σε ομαδες. 

το οτι ειμαστε ανακαμενοι απο πολλες εθνικοτητες δεν εχει να κανει πιστευω, λες και ολοι οι υπολοιποι ειναι μονο μιας εθνικοτητας. ο μεσος ελληνας-ελληνιδα πιστευει πως ειναι τερας μορφωσεως και γνωσεων αλλα καθημερινα αποδηκνειεται το αντιθετο. βεβαια οταν το επιπεδο ειναι χαμηλο, δεν το καταλαβαινεις. :winking:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Το γεγονός οτι το τόπικ μπηκε στην Γενικη Συζητηση μοτοφορουμ (οπου αναγραφεται ευκρινεστατα ''οτι εχει εχει σχεση με μοτοσυκλετα''), επιβεβαιωνει τα γραφόμενα.

Ήδη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ο ελληνας δεν αλλαζει..

Δεν θελει να αλλαξει, δεν τον βολευει να αλλαξει.

Μας βολευει η κοινωνια που εχουμε.

Αλλα οταν παμε εξωτερικο παντα ειμαστε παναγιες και τηρουμε το σωστο.

Πριν μερες γυρισα απο το εξωτερικο και μιας και μεγαλωσα λιγο και εδωσα μεγαλύτερη σημασια σε καποιες λεπτομεριες απο οτι εδινα παλιοτερα σε αλλες χωρες, κατάλαβα το ποσο πισω  είμαστε και δεν πρόκειται ποτε να τους φτασουμε.

Γιατι καυχιέται ο ελληνας οτι οταν εμεις ειχαμε βιβλια οι αλλοι ετρωγαν βελανιδια, αλλα τελικα ,οι αλλοι διαβασαν τα βιβλια και προχώρησαν, ενω εμεις τωρα κανουνε κατι μαλακιτσες που οι αλλοι εκαναν πριν 30 χρονια.

Δεν θα αλλαξει αυτο και δεβ θα αλλάξει γιατι οπως ειπα μια μεγαλη μεριδα ανθρώπων τους βολευει αυτο.

Ασχετα που ολοι κραζουν το ποσο μπουρδελο ειμαστε, σκεφτητε  ποσοι υπαρχουν γυρω μας,στον κυκλο μας, που καταβαθος δεν θελουν να αλλαξει η κατάσταση. Εγω τωρα που γραφω σκέφτομαι 3 δικα μου ατομα ηδη.

Και οι συκεκριμενοι ειναι αυτοι που καθυσηχαζονται και δςν κανουν τιποτα για την κοινωνια και την ζωη τους ν παει μπροστα.

Δεν αναφερομαι σε καμια περιπτωση σε κατι πολιτικο

 

Οσο για το κειμενο... συμφωνω μαζι του

Τροποποιήθηκε από τον HLIAS

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Πριν μερες γυρισα απο το εξωτερικο και μιας και μεγαλωσα λιγο και εδωσα μεγαλύτερη σημασια σε καποιες λεπτομεριες απο οτι εδινα παλιοτερα σε αλλες χωρες, κατάλαβα το ποσο πισω  είμαστε και δεν πρόκειται ποτε να τους φτασουμε.

Ηλία πραγματικά χαίρομαι για εσένα, το λέω χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας. Η συνειδητοποίηση της κατάστασης είναι το πρώτο βήμα για να κάνει κάτι κάποιος, έστω για να τα έχει καλύτερα με τον εαυτό του αφού το σύστημα δεν αλλάζει έτσι εύκολα.

Το κείμενο πράγματι περιέχει αλήθειες, τώρα αν είναι το μίσος που είναι η αιτία ή αν είναι απλώς ένα σύμπτωμα δεν ξέρω.

Κατά την άποψη μου το πρόβλημα του Έλληνα είναι ο ακραίος ατομικισμός. 10 εκατομμύρια πρωθυπουργοί, αρχηγοί, ηγέτες που θα τα κατάφερναν όλοι καλύτερα απ΄όλους τους άλλους σε οποιαδήποτε διευθυντική δουλειά. Πόσα εκατομμύρια κορυφαίους προπονητές του καναπέ έχουμε;

Ο ακραίος ατομικισμός δεν αφήνει καθόλου χώρο για την συλλογικότητα. Για τον σεβασμό των κανόνων, του συλλογικού συμφέροντος, αρχές τις οποίες άλλοι λαοί τις έχουν κατακτήσει εδώ και καιρό. 

Πάντα έτσι ήταν οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτό τον χώρο. Πελοποννησιακός πόλεμος, θυμάστε; Οι δύο υπερδυνάμεις καταστρέφουν η μία την άλλη με την βοήθεια των άλλοτε θανάσιμων εχθρών τελειώνοντας την πολιτισμικά πιο πλούσια περίοδο της ιστορίας τους.

Γράφω τετριμμένα πράγματα, όμως, χιλιοειπωμένα.

Το μπρίκι σου το έφτιαξες να πάμε καμία βόλτα στο βουνό μωρή κουλομαρία;  

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ηλία πραγματικά χαίρομαι για εσένα, το λέω χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας. Η συνειδητοποίηση της κατάστασης είναι το πρώτο βήμα για να κάνει κάτι κάποιος, έστω για να τα έχει καλύτερα με τον εαυτό του αφού το σύστημα δεν αλλάζει έτσι εύκολα.

 

Το μπρίκι σου το έφτιαξες να πάμε καμία βόλτα στο βουνό μωρή κουλομαρία;  

Mωρε καταβαθος, χρονια το εχω συνειδητοποιησει, απλα οταν τα ξαναβλεπεις ξαναπαθαινεις σοκ, και επειδη κακα τα ψεμματα, αλλιως αντιμετωπιζζω την ζωη στα 29-30 και αλλιως στα 23 που ειχα παει εξω.

Απλα βλεπεις την ποιοτητα ζωης που εχει ενας πολιτης σε αλλη χωρα απο την μεση και πανω της ευρωπης φυσικα, και λες.. ''Τι καταντια ειναι ειναι αυτη που ζω?''

και δεν μιλαω μονο για την ποιοτητα των παροχων που εχουν, αλλα και για την ποιοτητα των ανθρωπων. Φυσικα και εκει εχουν ελλειψεις σε καποια πραγματα, ουτε ειναι τελιοι σε ολα, αλλα ας κανουμε το 35% αυτων και βλεπουμε τα υπολοιπα. 

Γνωμη μου φυσικα, οχι οτι ντε και καλα ειναι σωστη. 

Παρολα αυτα συνεχιζω να θελω να μεινω Ελλαδα. Το μελλον θα δειξει.. 

 

Οσο για το motori αγορινα μου να σε ενημερωσω οτιι σημερα μαλιστα εγινε η παραγγελια πηνιων και βασης απο Γερμανια. 

Θα ετοιμασω το πορτοκάλι μου και θα βγουμε μωρη κιουρια. :victory:

Τροποποιήθηκε από τον HLIAS

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Όπως και τα περισσότερα πράγματα (όταν μιλάμε για κοινωνική συνείδηση) είναι θέμα μόρφωσης και παιδείας. Για αυτό ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η γενιά του πολυτεχνείου μόλις ήρθε στην εξουσία ήταν να καταστρέψει την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Ήξερε τι κίνδυνο θα αντιμετώπιζε διαφορετικά.

Πήγαμε γρήγορα από τα τσαρούχια στα Tod's και ο εγκέφαλος δεν μπόρεσε να ανταπεξέρθει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόνος λόγος που σηκωθήκαμε από τον καναπέ και αφήσαμε το freddo capuccino είναι ότι μας πείραξαν την τσέπη, αλλιώς δεν θα έτρεχε κάστανο.

Δεν είναι ακριβώς θέμα ατομισμού, ο ατομισμός δεν είναι κάτι στη βάση του κακό, είναι θέμα κρίσης αξιών και φυσικά παιδείας. Όταν κάποιος δεν μπορεί να καταλάβει γιατί πχ είναι κακό να χρησιμοποιεί ένα πειρατικό πρόγραμμα αντί να το αγοράσει, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

μετά από 42 χρόνια ζωης, το συμπέρασμά μου είναι ότι

κρίμα που μία τόσο όμορφη χώρα σαν τη δική μας κατοικείται από έναν τόσο αδιάφορο λαό,

 

Τροποποιήθηκε από τον themata

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

μετά από 42 χρόνια ζωης, το συμπέρασμά μου είναι ότι

κρίμα που μία τόσο όμορφη χώρα σαν τη δική μας κατοικείται από έναν τόσο αδιάφορο μαλάκα λαό,

 

φιξντ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

μετά από 42 χρόνια ζωης, το συμπέρασμά μου είναι ότι

κρίμα που μία τόσο όμορφη χώρα σαν τη δική μας κατοικείται από έναν τόσο αδιάφορο λαό,

 

το αυτο. 

Αν μπορουσαμε να εχουμε το επιπεδο παροχών και ζωης που εχουν εξω, σε συνδιασμο με τον υπεροχο καιρο που εχουμε, η ελλαδα θα ηταν ο παραδεισος

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ζούμε στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη αλλά με τους χειρότερους γείτονες...

Ελπίδα; Ίσως υπάρχει στο μακρινό μέλλον από κάποια επόμενη γενιά, αν όλοι εμείς που αντιλαμβανόμαστε κάπως τι γίνεται και προβληματιζόμαστε, μεταδώσουμε στα παιδιά μας πως μπορούμε να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, και ΠΟΛΙΤΕΣ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ποτε οι ελληνες δεν τρωγονταν μεταξυ τους? 

Απο τα αρχαια χρονια μεχρι σημερα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

φίλε δεν το διάβασα όλο ακόμη, αλλά πραγματικά το μπλέ πίσω από μαύρο κάνει το κείμενο σου κουραστικό για τα μάτια!
άλλαξε το σε παρακαλώ!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

φίλε δεν το διάβασα όλο ακόμη, αλλά πραγματικά το μπλέ πίσω από μαύρο κάνει το κείμενο σου κουραστικό για τα μάτια!
άλλαξε το σε παρακαλώ!

Το ερώτημα είναι το εξής: Πώς καταντήσαμε έτσι; Γιατί φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού, κρεμασμένοι, αιωρούμενοι, με ένα-ένα τα δαχτυλάκια να γλιστράνε, και την πτώση να μοιάζει αναπόφευκτη, θέμα χρόνου;

Ναι, φταίνε οι σπατάλες και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνδικαλιστές και οι πολιτικοί και η ανικανότητά μας στα θέματα τα οικονομικά και η διαφθορά και όλα αυτά, αλλά δεν μπορεί, πρέπει να υπάρχει και κάποιο βαθύτερο αίτιο, κάτι στο DNA μας, κάποιο θεμελιώδες πρόβλημα που μας έχει φέρει σ’ αυτή την κατάσταση. Δεν είμαστε ηλίθιοι. Δεν είμαστε χειρότεροι από τους άλλους. Οπότε γιατί εμείς δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη μικρή, ευλογημένη μας χώρα και πτωχεύουμε και εξευτελιζόμαστε και τρωγόμαστε μεταξύ μας ανώφελα κι επώδυνα, και οι άλλοι όχι; Κάτι πρέπει να φταίει.

Μετά από μήνες σκέψης και γραψίματος και κουβέντας, νομίζω ότι έχω καταλάβει τι φταίει: Είναι το μίσος.

Η θεωρία που εισηγούμαι είναι η εξής: Οι Έλληνες μισιούνται μεταξύ τους. Δεν είναι φτιαγμένοι να ζουν με άλλους Έλληνες. Δε θέλουν. Δε γουστάρουν. Σαν ομώνυμοι μαγνητικοί πόλοι, απωθούνται. Από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους κι ύστερα (και ίσως και προηγουμένως –δηλαδή σχεδόν σίγουρα και προηγουμένως), ποτέ δεν συγκρότησαν μια συμπαγή κοινωνία ανθρώπων που ζούν μαζί και υπακούν στους ίδιους κανόνες με στόχο τη συλλογική εξέλιξη και την πρόοδο. Η «Ελληνική κοινωνία» δεν είμαι μια συμπαγής οντότητα –ποτέ δεν ήταν. Είμαστε άτομα που ζουν στον ίδιο χώρο, όχι συμπολίτες ή σύντροφοι. Γι’ αυτό βλέπεις τους συναδέλφους σου, όπου κι αν είσαι, που δε μπορούν να πουν μια καλή κουβέντα ο ένας για τον άλλον, τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που αλληλομισιούνται, το ΠΑΜΕ που παρελαύνει χώρια, το Κάτω Σύνταγμα που σνομπάρει το Πάνω Σύνταγμα και τον κραυγαλέο εγωισμό κάθε πολίτη ξεχωριστά που αναγνωρίζει ως συμφέρον του μόνο το αυστηρά προσωπικό.

 

Είναι ενδιαφέρον το πώς εκφράζεται αυτό το μίσος στις καθημερινές σχέσεις. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μάικλ Λιούις,στο άρθρο που είχε γράψει για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στο περιοδικό Vanity Fair, είχε αποκαλέσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική κοινωνία «ηθική κατάρρευση». Η άποψή του δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Παρατηρώντας τις συμπεριφορές και τις απόψεις των Ελλήνων όπως εκφράζονται σε δημόσια ή ιδιωτικά φόρα το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα –και ακόμα πιο εύκολα τώρα που οι καιροί είναι πιο δύσκολοι και τα νεύρα τεντωμένα: Οτιδήποτε κι αν γίνει, με οτιδήποτε κι αν ασχοληθεί, για πρώτο του καταφύγιο ο Έλληνας έχει τη γκρίνια, το κράξιμο, την αντίδραση και τη χολή.

trolls.pngΑπό την επίθεση ευαισθητοποιημένων τραμπούκων στο Νομπελίστα Τζέιμς Γουότσον στην Πάτρα μέχρι τη λοιδορία προς τους Atenistas, κι από την επίθεση ακροδεξιών μέσω Facebook στον Πέτρο Τατσόπουλο για το «1821» μέχρι την επίθεση αριστερών σε όποιον τόλμησε να αμφισβητήσει το δόγμα του “Debtocracy”, τα παραδείγματα είναι άφθονα και είναι καθημερινά. Πουθενά διάλογος, παντού επιθέσεις. Οτιδήποτε συμβαίνει και γίνεται αντικείμενο κουβέντας προσελκύει χολή και μίσος, όχι απόψεις και γνώμες. Ταυτιζόμαστε μόνο με τον αρνητισμό και την καταγγελία, την ειρωνεία του Λαζόπουλου και την οργή του δελτίου ειδήσεων. Δεν είναι ταξικό το θέμα, ούτε έχει να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο: Το ελληνικό μίσος υπάρχει παντού, μεταδίδεται σε όλους σαν ιός και συσσωρεύεται μέσα μας σαν ραδιενέργεια. Και καταλήγουμε κανένας να μη σέβεται τον άλλο σε κανένα επίπεδο (προσωπικό, επαγγελματικό), κι ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά –καθώς  είναι έτσι μεγαλωμένος από τη μαμά του- να πιστεύει ακράδαντα ότι κατέχει την απόλυτη αλήθεια.

Ίσως γι’ αυτό εμείς οι Έλληνες μιλάμε όλοι ταυτόχρονα: Μας είναι εντελώς αδύνατο να ακούσουμε οποιαδήποτε φωνή εκτός από τη δική μας. Είμαστε ένας λαός γεμάτος trolls.

Και η έκφραση του μίσους μας προς αλλήλους δεν είναι μόνο ενεργητική, δεν έρχεται στην επιφάνεια μόνο κάθε φορά που γίνεται κάτι και σπεύδουμε να κράξουμε, να καταγγείλουμε ή να βρίσουμε: Είναι και παθητική. Η ανοχή μας προς οτιδήποτε κακό συμβαίνει ενάντια στο κοινωνικό σύνολο δείχνει την περιφρόνησή μας προς το κοινωνικό σύνολο ως έννοια. Αν κάποιος επιτεθεί σε εμάς ή αυτό που πιστεύουμε γινόμαστε Έλληνες (πώς λέμε «γινόμαστε Τούρκοι;» -αλλά χειρότερο). Αν κάποιος επιτεθεί όμως σε περιουσίες ή αθώους ανθρώπους ή το κράτος, ανασηκώνουμε τους ώμους και κάνουμε «τσκ τσκ», και «κοίτα να δεις ρε παιδί μου» και μετά το ξεχνάμε, αδιαφορούμε, το αφήνουμε να επαναλαμβάνεται στο διηνεκές για δεκαετίες, γιατί στην πραγματικότητα μισούμε και τους άλλους ανθρώπους και μισούμε και το κράτος, και δε μας νοιάζει τί ζημιά τους προκαλούν οι διαρκείς επιθέσεις. Θεωρούμε ότι η κοινωνία μας δεν είναι κάτι αρκετά σημαντικό για να την υπερασπιστούμε. Ότι δεν αξίζει τον κόπο.

Όπως καταλαβαίνεις, αυτή η διάγνωση είναι πάρα πολύ ανησυχητική. Έχουμε πρόβλημα. Και το πρόβλημα που έχουμε είναι βαθύ και περίπλοκο. Δεν αρκεί να κάνουμε όλοι μαζί anger management για να μας φύγει. Γιατί δεν είναι ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία: Έλληνες που πάνε στο εξωτερικό (όχι όλοι, αλλά πολλοί) μια χαρά προσαρμόζονται στις ανάγκες και υπακούν σε κανόνες και νόμους θεσπισμένους από ξένους, τους οποίους ακολουθούν στην αρχή από κόμπλεξ κατωτερότητας, και αργότερα επειδή καταλαβαίνουν πώς λειτουργεί σωστά μια κοινωνία, και γίνονται σιγά σιγά λιγουλάκι ξένοι.

Με τους άλλους Έλληνες υπάρχει το πρόβλημα. Απ’ ό,τι φαίνεται μπορούμε να ζήσουμε μαζί με άλλους ανθρώπους, φτάνει να μην είναι Έλληνες.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά έχουμε φτάσει ως χώρα και ως σύνολο μεμονωμένων ατόμων που μισιούνται σε στάδιο τελικό, σε κατάσταση ακραία, είμαστε λίγο πριν το τέλος, κι απλά δεν μπορούμε να διανοηθούμε τί είναι αυτό το «τέλος», τί σημαίνει, πώς θα είναι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τα τάρταρα στα οποία είμαστε χωμένοι δεν θα μπορέσουμε να βγούμε μόνο με οικονομική ανάπτυξη, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων ή ό,τι άλλο ζητάει η Τρόικα. Χρειάζεται κάτι πολύ πιο σημαντικό, βαθύ και πρωτογενές για να μπορέσουμε με κάποιον τρόπο να ορθοποδήσουμε και να γίνουμε κάποτε κι εμείς μια κοινωνία ανθρώπων.

Χρειάζεται και λίγη αγάπη.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Ωραιο κειμενο μαν :winking:!

Κατα τη γνωμη μου μπορουμε να προσθεσουμε και αλλα,χωραει κι αλλη αναλυση το θεμα.

Επιγραμματικα θελω να προσθεσω τη γνωμη μου οσο αναφορα αλλους λαους.

Οχι δε πιστευω οτι ειναι καλυτεροι ανθρωποι ή πιο πολιτισμενοι.

Ο καθε λαος εχει το πολιτισμο του αλλα + και αλλα -

Χοντρα-χοντρα αυτο που λεμε το ψαρι βρωμαει απ το κεφαλι...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Την 1/11/2015 at 2:00 ΜΜ, το μέλος spiros!!! έγραψε:

Ποτε οι ελληνες δεν τρωγονταν μεταξυ τους? 

Απο τα αρχαια χρονια μεχρι σημερα.

Οι Ελληνες ειχαν το συστημα με πολεις-κρατη οπως με πολιτειες οι αμερικανοι και στην Αθηνα τον δικομματισμο οπως και οι αμερικανοι.

Οι Ελληνες "κακομαθαν" με την τουρκοκρατια [κοτζαμπασηδες,δεσποταδες κλπ] και αντε μετα ο Καποδιστριας να τους μαζεψει.Η διχονοια μας κυνηγαει σαν καταρα εδω και αιωνες,δεν θα αλλαξει,κοιτα πχ σε βιντεο στην αμερικη Ελληνες που ισως δεν εχουν πατησει και το ποσι τους μαλωνουν δημοσια για το Ελληνικο ποδοσφαιρο.Το ξερουν και οι εχθροι μας γιαυτο και απο τον καιρο του 1821 εχουν "τσατσονια" εδω [αγγλοι,εβραιοι,αμερικανοι,γαλλοι] στην εξουσια που τα ταϊζουν μιζες.

Εχουμε "χασει το τρενο" προ πλλου,καπως αναρχοι ας πουμε ηταν και οι αμερικανοι [φαρ ουεστ,εμφυλιος] αλλα απο εκει και μετα εχουν "τον Νομο" ενω εμεις το παραθυρακι,το βολεμα στο Δημοσιο και τον κομματοσκυλισμο επικαλουμενοι την δημοκρατια οποτε μας βολευει.

Το 1973 ημασταν η 3η χωρα στον κοσμο στην Εμπορικη ναυτιλια με Ελληνικα πληρωματα,απο τοτε ως σημερα τι;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
πριν 10 λεπτά, το μέλος Σιδ.Σταυρος έγραψε:

Το 1973 ημασταν η 3η χωρα στον κοσμο στην Εμπορικη ναυτιλια με Ελληνικα πληρωματα,απο τοτε ως σημερα τι;

εντάξει δεν μπορούμε να γίνουμε ολοι ναύτες αλλα κατα τα αλλα απο το ´73 μια πρόοδο την έχουμε....

https://www.news247.gr/oikonomia/die-welt-i-ellada-paramenei-no1-stin-emporiki-naytilia-para-tin-krisi.6602578.html

:oops:

:offtopic:

Στο ξέθαμα εισαι παντως πολυ δυνατός....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα


Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Επισκέπτης
Απάντησε σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...