Jump to content
Sign in to follow this  
stavrosdm

Κατι κανω πολυ λαθος (στριψιμο)

Recommended Posts

Εχω το εξης ζητημα σε ολες τις στροφες πλαγιαζω το μηχανακι σχετικα καλα για τα χλμ που εχω κανει εγω με τη μηχανη ΑΛΛΑ δεν πλαγιαζω και το σωμα μου μαζι της. Και εξηγω το στυλ οδηγησης που εχω αυτη την στιγμη ειναι σαν αναβατης εποχης '80 δηλαδη πλαγιαζω τη μηχανη αλλα εγω πλαγιαζω πολυ λιγο το σωμα μου. Εχω δει twist of the wrist και εχω διαβασει καμποσα αλλα δεν μου βγαινουν. Φταιω μονο εγω η μπορει να φταιει και η θεση οδηγησης που εχει η μηχανη μου που με βαζει να εχω τα ποδια σε σχετικα σπορ σταση ενω ο κορμος ειναι σχεδον τελειως ορθιος?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Έχεις δοκιμάσει να πλαγιάζεις ΜΑΖΙ με τη μοτό; ούτε πιο πολύ απο αυτήν, ούτε λιγότερο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αν είναι η πρώτη σου μηχανή και δεν έχεις και πολύ εμπειρία είναι λίγο πολύ λογικό λόγω φόβου. Προσπάθησε σιγά σιγά να πηγαίνεις μαζί με την μηχανή αν όχι πιο κάτω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μπόι μην χαλιέσαι. Όταν πήρα το  DT μου πριν 11 χρόνια προσπαθούσα να στρίψω γυρνόντας το τιμόνι προς την κατεύθυνση της στροφής...Απότέλεσμα να μην μπορώ να πάρω στροφή με παραπάνω από 40 και να γελάνε και οι πέτρες μαζί μου....Μετά ανακάλυψα ότι πρέπει να πλαγιάζω αλλά ξάπλωνα την μηχανή με το βαρος του σώματος με απότέλεσμα αυτό που περιγράφεις. Μηχανή πλαγιασμένη και το σώμα όρθιο σε μια επικύνδινη στάση που στα 125 δεν το νιώθεις αλλά σε κανονική μηχανή υπάρχει κίνδυνος πτώσης. Αυτό που με έσωσε ήταν όταν ένας φίλος μου εξήγησε το counter steering. Μπες στο youtube και δες πως λειτουργεί. Μετά σε μια αλάνα κάνε λίγο εξάσκηση και θα ανακαλύψεις την μαγεία του γυροσκοπικού φαινομένου! Επόμενο βήμα που θέλω είναι ένα CSS που πραγματικά οι περισότεροι αφού το τελειώσουν λένε πως οδηγούσα έτσι λάθος τόσα χρόνια....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το τρελο ειναι πως επειδη εχω διαβασει για το counter steering το τιμονι το γυρναω ηδη ελαχιστα απο την αλλη μερια της στροφης. Η εικονα που παρουσιαζω οταν οδηγαω ειναι περιπου σαν αυτη του Lawson μεσα στην στροφη. Εκτος και αν ξερω απο πριν οτι εκει εχει την ταδε στροφη οππου ΠΡΟΣΠΑΘΩ να εχω την θεση σωματος που θα επρεπε. Αλλα ναι η πρωτη μου μηχανη ειναι αλλα με το cbr 125 που εκανα μαθηματα δεν ηταν τοσο εντονο αυτο το φαινομενο μου εβγαινε πιο φυσικα να βγαζω λιγο γονατο και να πλαγιαζω μαζι με την μηχανη. Η δικη μου αποψη ειναι οτι φταιει το τιμονι που εχω που ειναι εργονομικα σαν πολυ ψηλα κλιπ ον.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Συμφωνω με τον απο πανω. Αναποδο τιμονι. Μαγικο..... Δεν σε τρολλαρουμε ψαξε το και θα παθεις πλακα. Πιθανατοτα να το κανεις απο μονος σου αλλα επειδη δεν το εχεις συνειδητοποιησει να μην το κανεις καλα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Lunatic γραψαμε μαζι μαλλον ποδο τιμονι κανω αλλα με λαθος θεση μονο στον κορμο μου. Αυτο που κανω στη στροφη ειναι πιεση στο εσωτερικο μαρσιπιε τον εξωτερικο αγκωνα λυγισμα προς τα κατω και τραβηγμα του τιμονιου ελαφρος προς τα εκει τον εσωτερικο βραχιωνα οριζοντιο. Αλλα με αυτα ο κορμος μου μεταφερεται προς την εξωτερικη μερια της στροφης και το μηχανακι απο την αλλη... Τι στο καλο κανω λαθος περα απο το οτι φοβαμαι καπως οταν οντως πλαγιαζω οπως πρεπει...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χαλαρωσε σχεδον ΤΕΛΕΙΩΣ τη δυναμη στο τιμονι. 

Σφιγγε τη μηχανη με τα γονατα στο τεποζιτο. 

Στη στροφη κρατα τη μοτο με τα γονατα και βαρος και στα δυο μαρσπιε, κυριως στο εξωτερικο. 

Στο μπασιμο δωσε την εντολη στη μοτο με αναποδο τιμονι και ακολουθα την στο πλαγιασμα κατα γραμμη, μολις πιασεις τη γραμμη σου μη δωσεις δυναμη στο τιμονι καθολου, ασε το να βρει τη γραμμη μονο του, και κρατησου απο το εξωτερικο μαρσπιε και το τεποζιτο. 

Σεε ρεζολτς

α και σημαντικο: ΑΝΟΙΓΕ ΤΟ ΓΚΑΖΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΤΟ TWIST, ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΠΙΑΣΕΙΣ ΓΡΑΜΜΗ

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

οκ απλα θα αργησω λιιιγο να τα εφαρμοσω αυτα γιατι την εχω συνεργειο... οποτε το νωριτερο Παρασκευη αρχιζω παλι δοκιμες...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

οκ απλα θα αργησω λιιιγο να τα εφαρμοσω αυτα γιατι την εχω συνεργειο... οποτε το νωριτερο Παρασκευη αρχιζω παλι δοκιμες...

Χαλαρα. Δεν ειναι κατι τρελο. Εκτος αν θελεις να παιρνεις πολυ κλειστες στροφες με 200. Πηγαινε χαλαρα στριψε αναποδα και ακολοθυα τη μηχανη. Σε μερικα θεματα η μηχανη ξερει να οδηγα καλυτερα απο εμας :thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Η μηχανή στρίβει μόνο με counter steering (αυτό το "ανάποδο τιμόνι" που λέτε), είτε καταλαβαίνεις ότι το κάνεις είτε όχι.

Την στάση σου ακριβώς δεν την καταλαβαίνω να πω την αλήθεια, αλλά αν είσαι "όρθιος" (λίγο ώμο/κεφάλι μόνο προς το εσωτερικό της στροφής) πάνω στη μηχανή όταν αυτή παίρνει κλίση τότε είσαι μια χαρά. 125 οδηγάς, όπως και να'ναι οδηγάς σε δρόμους και με ταχύτητες που πολύ αμφιβάλλω αν χρειάζεται ν'αλλάζεις στάσεις και να βγάζεις κώλους κτλ. απ'τη μηχανή.

Αν πάλι λες πως η μηχανή πλαγιάζει και το σώμα σου πάει απ'την άλλη μεριά της μηχανής τότε ναι, ίσως είναι πρόβλημα γιατί ουσιαστικά διαταράσσεις την "ισορροπία" της μηχανής εκείνη την στιγμή (αν και πολλοί το'χουν ως τεχνική σε κάτι motard ή κι εγώ δεν ξέρω τι αλλά τέλος πάντων).

Ακόμα πιο απλά. Αυτό κακό. Αυτό οκ. Αυτό μάλλον αχρείαστο (μην πω κι επικίνδυνο με κάποιες μηχανές) σε καθημερινή καβάλα και βόλτες, αν και πολλοί θα διαφωνήσουν.

Τροποποιήθηκε από τον Mr.Slow

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

εγω ειμαι σε κατι ενδιαμεσο στο κακο και στο οκ με μεγαλυτερη κλιση προς το οκ καπως ετσι

Υ.Γ εγω δεν βγαζω γονατο

Τροποποιήθηκε από τον stavrosdm
Συμπληρωση

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο τρόπος που στρίβεις δείχνει οτι έχεις μια ανασφάλεια πάνω στη μηχανή και γι αυτό ενστικτωδώς γέρνεις προς την εξωτερική για να αντιρροπίσεις την κλίση της μηχανής προς την εσωτερική.

Θα το καταφέρεις πολυ εύκολα αν αντί να τραβάς το τιμόνι από την εξωτερική αρχίζεις να το πιέζεις από την εσωτερική. Με αυτόν τον τρόπο θα αναγκαστείς να φέρεις το σώμα σου προς την εσωτερική για να ασκήσεις πίεση στο τιμόνι. Φρόντισε επίσης να μεταφέρεις το κεφάλι σου (άρα ασυναίσθητα και το σώμα) προς την εσωτερική και να κοιτάζεις προς την έξοδο της στροφής σχετικά πάνω από τον εσωτερικό καθρέφτη. Μην πιέζεις κανένα μαρσπιέ και στηρίξου καλά με τα γόνατα στο ρεζερβουάρ.

Βρες μια αλάνα και πήγαινε με σχετικά χαμηλή ταχύτητα. Αρχισε να στρίβεις τη μηχανή πιέζοντας το εσωτερικό μέρος του τιμονιού αλλά όχι με κίνηση του χεριού αλλά απλά μεταφέροντας το βάρος του σώματος προς την εσωτερική. Ετσι θα εξοικειωθείς σταδιακά με το να γέρνεις στην εσωτερική.

Practice, practice, practice και καλές και ασφαλείς βόλτες !!!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Στη στροφη κρατα τη μοτο με τα γονατα και βαρος και στα δυο μαρσπιε, κυριως στο εξωτερικο. 

ας πουμε αυτο δε το ηξερα, δε το εκανα ποτέ, μπορούσες να το αναφέρεις αντι να με κράξεις. δε το ειδα ουτε στο TOW ούτε σε κάποιο βιβλίο. κα ιδεν εχω ιδεα πως λειτουργει μεχρι να το δοκιμάσω.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

οτι σου ειπε ο Τολης...σφιξε το τεποζιτο και με τα δυο ποδια και πλαγιασε ακριβως μαζι με την μηχανη χωρις να

βγαινεις παραεξω εσυ...να ειστε δηλαδη σε ευθεια γραμμη εσυ με τη μοτο οπως οταν εισαι σε ευθεια...κανε το

πολλες φορες και οταν με το καλο σου γινει συνηθεια και σου βγαινει εντελως φυσικα, τοτε αρχισε να βγαζεις το

σωμα σου πιο εξω απο την μηχανη...ειναι ο πιο συντομος τροπος για να σου γινει συνηθεια η σωστη σταση :thumbsup1:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βρες μια αλάνα και πήγαινε με σχετικά χαμηλή ταχύτητα. Αρχισε να στρίβεις τη μηχανή πιέζοντας το εσωτερικό μέρος του τιμονιού αλλά όχι με κίνηση του χεριού αλλά απλά μεταφέροντας το βάρος του σώματος προς την εσωτερική. Ετσι θα εξοικειωθείς σταδιακά με το να γέρνεις στην εσωτερική.

Απλά να προσθέσω πως σε χαμηλές-χαμηλές ταχύτητες το να ρίχνεις βάρος έξω απ'την στροφή μάλλον θα βοηθήσει.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πολλά από όσα  ειπώθηκαν ήταν σωστά. Το πρόβλημα πιο είναι? Ότι το να τα εφαρμόσεις όλα αυτά πρώτη φορά σε πραγματικές συνθήκες είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Για αυτό υπάρχουν τα σχολεία οδήγησης( CSS, Riding school κτλ κτλ),όπου όλα αυτά θα τα μάθεις στο κλειστό και ελεγχόμενο περιβάλλον της πίστας.

Γιατί αν από απειρία κάνεις κάποιο λάθος πάνω σε κάποιον πειραματισμό σου σε δημόσιο δρόμο θα βρεθείς πάνω σε μπαριέρες,δέντρα,κολονάκι,αμάξι,.......Ενώ στην πίστα απλά θα συρθείς για μερικά μέτρα.

Άσε που όσα και να σου λέμε εδώ,εμείς δεν έχουμε ιδέα για το κατα πόσο τα εφαρμόζεις σωστά αυτά που σου λέμε. Οπότε μπορεί να σου κολλάνε λάθος συνήθειες στον τρόπο οδήγησης,κάτι που είναι πραγματικά κακό. Είναι καλύτερα να μάθεις να οδηγάς σωστά με την μια. Και σε αυτό βοηθάνε οι πλοηγοί στα διάφορα σχολεία οδήγησης που σε παρακολουθούν και διορθώνουν τα όποια λάθη κάνεις.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βλακεια αλλα, μπορεις να κανεις κατι παραπανω με το παπακι στην στροφη δλδ κατι για να εξασκιθεις να εισαι ετοιμος για αλλη μηχανη, γενικα εξασκιση....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Βλακεια αλλα, μπορεις να κανεις κατι παραπανω με το παπακι στην στροφη δλδ κατι για να εξασκιθεις να εισαι ετοιμος για αλλη μηχανη, γενικα εξασκιση....

1) Δεν έχει παπί

2) Πολύ χρήσιμο το post σου...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καταρχιν το ρωτησα για μενα και καταδευτερον δεν περιμαινω απο κανεναν να μου πει τεχνικες και τετοια εκανα μια απλη ερωτηση που χρηζει μιας απλης απαντησης. Οπως επισης αδυνατω να χαρακτηρισω χρησιμη η μη χρησιμη μια ερωτηση εφοσον την εκφραζει καποιος αν ηταν αχρηστη για αυτον δεν θα την εκανε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θεωρώ οτι με το παπί, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μάθεις διαδρομές, την κίνηση στους δρόμους και να προβλέπεις τις κινήσεις των άλλων οδηγών. Το πολύ πολύ να μάθεις να ανοίγεις προοδευτικά το γκάζι σου στη στροφή. Το παπί δεν έχει σχέση με τις υπόλοιπες μηχανές οπότε δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράματα. 

ας πουμε αυτο δε το ηξερα, δε το εκανα ποτέ, μπορούσες να το αναφέρεις αντι να με κράξεις. δε το ειδα ουτε στο TOW ούτε σε κάποιο βιβλίο. κα ιδεν εχω ιδεα πως λειτουργει μεχρι να το δοκιμάσω.

Επαναλαμβάνω: Διαβάστε το Corner Book. Προσφέρει μεγάλη βοήθεια!  

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

το διάβασα προχθές. απλά το παλικάρι έκανε κριτική χωρίς καμμία ουσιαστική βοήθεια.

Τότε καλή τύχη :bye:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Φυσικά και μπορείς.

Όλα όσα σχετίζονται με στροφή,apex,έξοδος στροφής,να κοιτάς το σημείο της εξόδου κλπ κλπ.

Το ταπεινό παπάκι σου ακολουθεί τους ίδιους ακριβώς νόμους της Φυσικής με οτιδήποτε δίκυκλο,τίποτα δεν είναι βλακεία.  

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα