Jump to content
basstard

Πρόβλημα (?) και μετά το φορμάτ

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους, ήρθα να ζητήσω τα φώτα σας γιατί έχω ψιλοσαλέψει.

Μόλις έκανα φορμάτ σε budget λαπτοπ hp διετίας ( specs: i3 2.2, 4gb DDR3, απλός 512 σκληρός, win8 ) μέσα απ'το σύστημα, κάνοντας boot απ'το recovery partition του δίσκου.

Γενικά ήταν κανά χρόνο χωρίς προστασία το μηχάνημα λόγω άγνοιας των γονιών μου και είχε γεμίσει με τα πάντα κυριολεκτικά. Το πρόβλημα είναι ότι μετά το format (επέλεξα να κάνω το hard) ενώ θα πρεπε να πετάει, ο σκληρός του ζοριζόταν ακόμα πολύ και καθυστερούσε. Έχω βάλει και (σπασμένα) tuneup utilities 2014 και γενικά στο check disc for errors αργεί πολύ να ολοκληρώσει τη διαδικασία (αν και δεν βρίσκει σφάλματα), το ίδιο συμβαίνει και με το αντίστοιχο εργαλείο των win (στο properties του σκληρού) που επίσης άργησε πολύ αν και δεν βρήκε ούτε αυτό σφάλματα. Μετά έκανε και καμιά 120αριά(!) win updates σε μια επανεκίννηση (που πήγα πρώτα να κάνω χειροκίνητα και δεν έγιναν) και γενικά μου βγαλε την πίστη, αλλά τα κατάφερε στο τέλος. Τώρα δείχνει να στρώνει κάπως. 

Επίσης έβγαλα το trial norton (που μας έκανε και τη ζημιά) και θα χρησιμοποιώ μόνο το ms security των 8, στο οποίο αν και δείχνει ότι είναι up-to-date, πάτησα το κουμπάκι ενημέρωση και κόλλουσε το process. Ευτυχώς έκλεινε χωρίς ντράβαλα.. (ηθικό δίδαγμα, updates σε win ποτέ των ποτών εκτός κι αν σε αναγκάσει το μηχάνημα)

Η ερώτηση μου, επειδή σας μπέρδεψα κιόλας, είναι αν είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο δεδομένου ότι ο σκληρός είχε γεμίσει με χίλιεςδυο μ@λακίες και ζορίστηκε αρκετά μετά και στο φορμάτ (δεν είναι και κάνα τέρας ταχύτητας εξάλλου ούτε ο σκληρός, ούτε το μηχάνημα γενικά), όπως και το ότι μετά από μερικά restarts που μου βγαλαν την πίστη γιατί έκανε scan & repair το δίσκο αλλά κολλούσε πάντα στο ίδιο ποσοστό και ένα κάρο win updates δείχνει να στρώνει. Και αν έχετε να προτείνετε τίποτα καλύτερα maintenance software (το ccleaner δεν μου φαίνεται καλύτερο απ'το tuneup πάντως αλλά δεν το βασίζω και σε στοιχεία αυτό), ή οποιαδήποτε συμβουλή θα βοηθούσε στην περίπτωση μου.

Thank you! :yes:

Τροποποιήθηκε από τον basstard

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Καλησπερα φιλε μου.
θα σου προτεινα καλυτερα να κανεις ενα φορματ. να κανεις boot απο το dvd rom σου αλλιως usb αν δεν εχεις, να καθαρισεις τελειως το σκληρο.
αν δεν θελεις να το κανεις αυτο για τον Α ή Β λογο μπορεις να κανεις defrag  τον δισκο σου να τακτοποιηθει λιγο ο χωρος για να εχει περισσοτερα κενα αποθηκευση που σημαινει βελτιστωποιηση χρονου αναζήτησεις και αποθηκευσεις.

Αυτα τα ολιγα απο εμένα να εισαι καλα!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ο σκληρός σου έχει αρχίσει και το λέει το ποίημα εξ' ου και τα delays, τώρα τι θα κάνεις εσύ αποφασίζεις.

Εγώ θα σου έλεγα να πάρεις έναν SSD δίσκο να βρεις την υγειά σου.......και την ταχύτητα σου.

Το tuneup κλπ προγράμματα δεν βοηθάνε ιδιαίτερα και θα σου έλεγα να τα αποφύγεις γενικά.

Κάποτε (μικρότερος και ασχετότερος) είχα τρέλα με αυτά τα κολπάκια αλλά κάθε φορά κατέληγα κάποια στιγμή σε format.

Το ccleaner είναι αρκετά καλό και ασφαλές για να διαγράφεις άχρηστα αρχεία που γεμίζουν τον σκληρό σου, αρκεί να μην το πολυσκαλίζεις (άστο στο default)

Με γεια τον σκληρό σου είπα; :yes:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

μου φενεται πως ο σκληρος αποφασιζει να κανει σολο καριερα και σε προειδοποιει. δοκιμασε να κανεις καθαρη εγκατασταση απο dvd διαγραφοντας το partition που βρισκεται το λειτουργικο. για σιγουρια κρατα back up απο τα αρχεια που εχεις μεσα στο σκληρο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μμμάλιστα, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μου ότι ο σκληρός μου αρχίζει να λέει bye bye..

Δεν έκανα clean install από dvd για να γλυτώσω τη διαδικασία του να φτιάξω boot dvd ή usb stick και για να μπορώ ανά πάσα στιγμή να ξανακάνω φορμάτ, να μην χάσω δηλαδή το recovery partition. Εξ'άλλου αφ'ενός εδώ και μια δεκαετία σ'όλα τα λαπτοπς της οικογενείας έτσι κάνω φορμάτ, αφ'ετέρου επέλεξα το hard format & reset to factory settings που θεωρητικά σβήνει τα πάντα όλα απ'τον σκληρό (πλην του recovery partition) και όντως έτσι είναι - υπήρχε και η επιλογή για πιο σοφτ φορματ btw.

Δεν ξανακάνω φορμάτ γιατί πραγματικά δεν νομίζω με clean install να κερδίσω τίποτα τόσο παραπάνω που να αξίζει τον κόπο να ξαναπεράσω μια μέρα πάνω απ'το πισι περιμένοντας... τα updates. Σιγά σιγά πάντως έστρωσε σε σχέση με τα lags που έτρωγε αμέσως μετά το φορμάτ, αλλά και πάλι δεν είναι πισι όπως θα πρεπε να είναι μετά από φορμάτ. Αλλά αν, που αυτό συμβαίνει, ο σκληρός τα τρώει τα ψωμάκια του, δεν με σώζει και τίποτα ουσιαστικά ώστε να αξίζει να επαναλάβω τη διαδικασία.

Γενικά μετά από όλα τα updates (σε 8.1 συμπεριλαμβανομένου) οι χρόνοι απόκρισης έχουν στρώσει, καμία σχέση με ακριβώς μετά το φορμάτ, αλλά και πάλι ικανοποιητικούς δεν τους λες για πισι μόλις φορμαρισμένο και άδειο.

Οπότε δεν κάνω τίποτα, άντε να κάνω ένα defragment όταν ξαναπεράσω και τα αρχεία μου απ'τον δανεικό εξωτερικό που τα έκανα backup, ε και όσο πάει.

Όσον αφορά ccleaner, αυτή τη δουλειά την κάνει ικανοποιητικά χρόνια τώρα και το tuneup οπότε μένω εκεί.

Γενικά ήρθε η ώρα για έναν macη, που επειδή τυχαίνει να είμαι και μουσικός και να χρησιμοποιώ το λαπτοπ και με τη μπάντα στα λαιβ και για προχειρες ηχογραφησεις σπιτι αλλά και διάφορα γραφιστικά που κάνω, θα μου λύσει τα χέρια. Πραγματικά με τα windows και τα λαπτοπ που όλο κάτι παθαίνουν και όλο κάτι ζητάνε αν δεν είσαι φουλ σχολαστικός, έχει αρχίσει να κουράζει η φάση. Οπότε mac να μας λύσει τα χέρια και να κάνω δέκα φορές πιο άνετα και καλύτερα αυτά που κάνω και σχεδιάζω να κάνω στο πισι μου. Και να μην ξανασχοληθώ με τίποτα για 6-7 τουλάχιστον χρόνια όσον αφορά το θέμα του υπολογιστή. Αλλά άντε βρες 2,5-3 χιλιάρικα... :cry: 

Ευχαριστώ πολύ παίδες! :_hi:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Χωρίς να θυμάμαι ακριβώς τι έλεγε, είχε δύο επιλογές για φορμάτ μέσα απ'το σύστημα.

Στη μία να σβήσει τα πάντα, κρατώντας μόνο το recovery partition και στον υπόλοιπο δίσκο να ξαναπεράσει τα win χωρίς να αφήσει τίποτα όμως, διαδικασία που έλεγε ότι θα κρατήσει αρκετές ώρες και όντως έτσι έγινε, σε φάση πήγα για καφέ καμιά ώρα αφού ξεκίνησε (αλλά καφέ γνήσιο, σαλονικιότικο, 3ωρο :laugh: ) και ακόμα παιδευόταν όταν γύρισα. Η άλλη επιλογή ήταν για πιο speed format, όπου δεν έκανε τόσο επισταμένη δουλειά στο σκληρό και θα άφηνε πράγματα. Δεν το πάτησα και για να δω τι θα παιζόταν και αν σου έδινε επιλογή για το τι να κρατήσεις απ'τα αρχεία. Ουσιαστικά η πρώτη είναι το πραγματικό φορμάτ και καθαρή εγκατάσταση μετά, απλά απ'το recovery partition αντί για boot dvd ή usb.

edit: πάντως μην το ψάχνεις δεν είναι αυτός ο λόγος που τα έκανε μετά αυτά, κάνω φορμάτ τόσα χρόνια χρησιμοποιώντας τα recovery partitions σε λαπτοπς και μερικές φορές γ@μημένα λαπτοπς - που να δεις τι είχε μέσα μιας πρώην μου. Και μετά όλα μπόμπα, σφαίρα πήγαινε το μηχάνημα. Απλά μου επιβεβαιώσατε τους φόβους μου, ότι ο σκληρός το λέει το ποιηματάκι αλάργα αλάργα. Ίσως δοκιμάσω και ένα ακόμα φορμάτ με clean install από boot usb σε μερικές μέρες. Απλά δεν νομίζω ότι θα κερδίσω κάτι παραπάνω και φοβάμαι μην αυτή τη φορά ο σκληρός όντως μου μείνει στα χέρια απ'το ζόρι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Σε πρώτη φάση μη βιάζεσαι...

Τσεκάρεις από το SETUP (BIOS) αν έχει και διαγνωστικό δίσκου (νομίζω σε κάποια HP βγάζει μήνυμα "press ESC to pause startup" και μετά σου βγάζει μία λίστα με πλήκτρα F που μπορείς να πατήσεις για διάφορες λειτουργίες. Παίζει να έχει και διαγνωστικά υλικού.

Αλλιώς:

Κοίτα τι δίσκο έχει, π.χ. με δεξί κλικ και ιδιότητες στο C: και κατόπιν στην καρτέλα υλικό, να τρέξεις τα διαγνωστικά της "μαμάς" εταιρείας.

Μιας και θα είσαι στις ιδιότητες , πας και στην καρτέλα "εργαλεία" και πατάς και έναν έλεγχο σφαλμάτων, προσθέτοντας και τον έλεγχο επιφάνειας του δίσκου.

ή

για κάποιο πιο universal εργαλείο, δοκίμασε αυτό: http://www.hdsentinel.com/

Αν χρειαστείς βοήθεια, εδώ είμαστε.

Επίσης, μια χαρά είνα ο φορητούλης και με ένα SSD στη θέση του δίσκου (αν αυτός έχει όντως το πρόβλημα) θα πετάει...δε χρειάζεται αλλαγή

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

To σύστημα ελεγχου σφαλμάτων των windows ειναι το λιγοτερό, αναξιόπιστο.

Βάλε έναν ssd 128-256GB (αναλόγα τις αναγκες σου), και θα δεις το φως το αληθηνό

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Το σύστημα ελέγχου σφαλμάτων των Windows, μπορεί να σου δώσει ενδείξεις για bad sectors, που είναι από τις συχνότερες βλάβες σε δίσκο όμως.

Δεν διαφωνώ με τον SSD, αλλά το ζήτημα είναι να δούμε και αν όντως ο δίσκος έχει θέμα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

επισης αξιοπιστο προγραμμα για τσεκ σκληρων ειναι το hard disk sentinel. ακομα πιο αξιοπιστο ειναι το western digital data lifeguard diagnostic. δες σε τι κατασταση ειναι ο σκληρος και πρατεις αναλογα.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

noodles, γι' αυτό του γράφω να δει τι δίσκο έχει. Αν έχει π.χ. seagate, υπάρχει και το Seatools Desktop. Κάθε κατασκευαστής ενσωματώνει ελαφρώς διαφορετικές ρουτίνες ελέγχου. Το Sentinel, ακριβώς επειδή είναι universal, καθυστερεί και αρκετά παραπάνω στους ελέγχους του.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μήπως για την οριστική λύση των δυσλειτουργιών της μαδαφακα μακροσοφτ να δοκίμασες Ubuntu να ξένοιαστες μια και καλή ;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε doctoras9, αν ο έρμος ο δίσκος "χαιρετάει" σιγά - σιγά, είτε Ubuntu βάλει, είτε Fedora, είτε FreeBSD, δίσκο θ'αλλάξει...ας σιγουρέψουμε ότι ο δίσκος όντως βγαίνει Off και μετά κι εγώ μαζί σου για Linux 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Παίδες ευχαριστώ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις. Έχουμε μερικά updates:

Το λαπτοπ χρειαζόταν οπωσδήποτε καθάρισμα μέσα, είχαν φρακάρει οι γρίλιες απ' όπου κάνει απαγωγή θερμότητας και παρ'όλο που είναι μονίμως σε βάση με ανεμιστήρες και δούλευε ρελαντί, ψηνόταν εκείνο το σημείο (δίπλα στον επεξεργαστή βρίσκεται). Αλλάχτηκαν και οι πάστες με την βοήθεια φίλου τεχνικού.

Θα μου πείτε 'καλά ρε μάστορα, το λαπτοπ ψηνόταν και εσύ αναρωτιέσαι γιατί σέρνεται?'. Ομολογώ ότι δεν περίμενα τέτοια διαφορά μετά αλλά κι όμως έχει τεράστια. Τρέξαμε και μερικά διαγνωστικά και φαίνεται να είναι όλα καλά με το σκληρό, τον περιορίζουν φυσικά όπως και όλο το μηχάνημα οι 5400 στροφές του, αλλά αυτό ίσχυε πάντα. Γενικά έστρωσε κατά πάρα πολύ.

Τώρα για τις τρελές καθυστερήσεις αμέσως μετά το φορμάτ, εικάζω αλλά είναι πολύ πιθανόν να λέω και τεράστιες μπαρούφες, ότι ζορίστηκε κατά το φορμάτ ο σκληρός που είχε τα πάντα όλα καθώς του γινόταν μηδενική συντήρηση σε σύστημα χωρίς καμιά προστασία (είχε και ένα κάρο adwares) και αμέσως μετά απ'αυτό (το φορμάτ δλδ) του μεινε το ζόρι. Συν ότι ο επεξεργαστής έχανε κι αυτός επιδόσεις λόγω κακής ψύξης ή πιθανότατα και κυρίως λόγω αυτού. Σιγά σιγά και με τα updates και restarts έστρωσε. Αυτά πριν το καθαρίσω, γιατί μετά απ'αυτό όλα μπόμπα. Οπότε false alarm...

Τώρα για Linux ούτε να το συζητάτε, το χω δοκιμάσει στον σταθερό (ακόμα αυτά έχει άσχετα που τον έχω παροπλίσει λόγω παλαιότητας) και δεν είναι για μένα αυτά τα πράγματα. Μπορεί να χρησιμοποιώ το πισι συνέχεια και για δουλειά, αλλά δεν μου περισσεύει ο χρόνος να το ψάχνω τόσο . Και εδώ σκέφτομαι σοβαρά το OSX, θα το γυρίσω σε Linux? Δεν είμαι ούτε τόσο advanced, ούτε τόσο hardcore χρήστης.

Όσον αφορά την αλλαγή του, το ξέρω ότι γενικά μια χαρά είναι και ο μόνος λόγος που θα πήγαινα σε mac είναι επειδή ηχογραφώ και τρέχω software ήχου. Και εκεί κακά τα ψέματα σου λύνουν τα χέρια τα μήλα. Χιλιάδες μουσικοί και σχεδόν, αν όχι, όλοι οι sound engineers που χρησιμοποιούν mac στα στουντιο τους για ηχογραφήσεις δεν μπορεί να κάνουν (και δεν κάνουν) λάθος. Συν ότι για τις δουλειές που θέλω να κάνω εγώ το Logic είναι η καλύτερη επιλογή που υπάρχει και τρέχει αποκλειστικά σε mac. Για πιο pro πράγματα υπάρχει το Pro Tools που τρέχει και σε win, άσχετα που δεν έχω δει κανέναν να το χρησιμοποιεί σε PC, γιατί κανένας που κάνει αυτή τη δουλειά δεν βασίζεται σε ένα λειτουργικό που συνέχεια 'ζητάει την προσοχή' σου (windows), αντ'αυτού επιλέγουν ένα σαφώς πιο κλειστό αλλά και απείρως πιο απροβλημάτιστο os (mac) για να έχουν να ασχολούνται μόνο με τη δουλειά που έχουν να κάνουν στον υπολογιστή και όχι και με άλλα δεκαπέντε πράγματα για να λειτουργεί σωστά το μηχάνημα και να μην χαλάει. Οπαδός της apple είναι το τελευταίο πράγμα που μπορείς να με χαρακτηρίσεις αλλά να λέμε τα πράγματα αντικειμενικά. Όπως και να χει τα λεφτά είναι πολλά Άρη, οπότε νο μήλο για αρκετό καιρό ακόμα. 

Εν κατακλείδι, ευτυχώς το λαπτοπάκι δουλεύει κομπλέ πλέον, γιατί μια αλλαγή σκληρού θα έτσουζε πολύ οικονομικά αυτή την περίοδο και ας δουλεύουμε και σε cubase κλείνοντας τα πάντα για να μην σέρνεται. :laugh: 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα