Jump to content
Sign in to follow this  
LimniosJetixas

ΓΡΑΝΑΖΙΑ

Recommended Posts

Καλημέρα. Βάζω κι εδώ το θέμα που άνοιξα σε άλλο τόπικ. Έχω ένα παπάκι Kymco Jetix 50 (μοντέλο 2009) το οποίο το αγόρασα μεταχειρισμένο το 2010 με μετατροπή αντιπροσωπείας από 50 σε 70 κυβικά. Το παπί είχε 7500χλμ όταν το πήρα. Γενικά δεν έχω μέχρι σήμερα θέματα με αυτό πέρα από την περιοδική συντήρηση φυσικά. Πλέον έχω φτάσει τα 21.500χλμ. Παρατηρώ λοιπόν στα τελευταία 1000χλμ περίπου ότι αρκετές φορές ακούγεται ένας θόρυβος από το μπροστινό, περίπου από το σημείο του μπροστά γραναζιού του κινητήρα που δίνει κίνηση στην αλυσίδα μετάδοσης κίνησης στον πίσω τροχό. Η αλυσίδα έχει καθαριστεί και λιπανθεί 3-4 φορές αυτά τα 8 χρόνια με τελευταία φορά πριν 1,5 μήνα και οπτικά τουλάχιστον (από άποψη σκουριών) είναι σε νορμάλ προς καλή κατάσταση. Δυστυχώς το μηχανάκι βρίσκεται όλο το χρόνο σε νησί, κι εγώ που ζω Αττική το δουλεύω όποτε κατεβαίνω στο νησί, όπου γράφω γύρω στα 1500-1800χλμ το χρόνο. Συζητώντας τις προάλλες με ένα γνωστό στην Αθήνα που ασχολείται αρκετά με μηχανές (δούλευε παλιά και σε συνεργείο για μηχανάκια και γενικά έχει μαστορέψει σε πολλά δίκυκλα) του ανέφερα το θόρυβο αυτό που ακούω και μου είπε ότι πιθανότατα είναι από φθορά της αλυσίδας, οπότε πρότεινε αλλαγή σετ αλυσίδας γραναζιών μπρος πίσω. Το μηχανάκι κινείται σχεδόν πάντα δικάβαλο κι επειδή οι δρόμοι του νησιού είναι κατά κανόνα άθλιοι τσιμεντοστρωμένοι γεμάτοι μπαλώματα, όπως καταλαβαίνετε η ανάρτηση δουλεύει υπερωρίες και αντίστοιχα είναι λογικό να ζορίζεται και η αλυσίδα, παρότι ενδεχομένως τα 21500χλμ να μην είναι τόσα πολλά που να δικαιολογούν τη φθορά της. Το ερώτημα είναι πρώτον, πόσο πιθανόν είναι όταν μεγάλωσαν τον κυβισμό του μοτέρ από 50άρι σε 70άρι να άλλαξαν και κάποιο από τα γρανάζια (μπροστά ή πίσω) και δεύτερον τι γρανάζια και αλυσίδα παίρνει κανονικά το μοντέλο μου. Από μια πρόχειρη αναζήτηση από το σάιτ τηε ελληνικής kymco, οι τιμές που δίνει μου φαίνονται πολύ υψηλές (γύρω στα 34 ευρώ αλυσίδα, γύρω στα 5 ευρώ το μπροστά γρανάζι και γύρω στα 25 το πίσω, δηλαδή γύρω στα 65 ευρώ το πακέτο συν φυσικά τα εργατικά), οπότε σκέφτομαι αν προχωρήσω τελικά σε αντικατάσταση να βάλω αφτερμάρκετ καλής ποιότητας με σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Τι λέτε;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Μετά από σχετική αναζήτηση, βρήκα ότι από τη μάνα του το παπί φορά εμπρός γρανάζι 11Τ, πίσω 43Τ και αλυσίδα 428Χ114. Με αυτά τα μεγέθη η σχέση μετάδοσης του παπιού είναι: 3,91:1. Αν θελήσω να αλλάξω σετ γραναζιών/αλυσίδας, από όσο κατάλαβα, μάλλον θα πρέπει να παίξω λίγο με το πίσω γρανάζι, κατεβάζοντας λίγο τον αριθμό των δοντιών, από 1 μέχρι 3 δόντια το πολύ, δεδομένου ότι αν αυξήσω τον αριθμό των δοντιών του μπροστά γραναζιού, ακόμα κι 1 δόντι αύξηση (από τα 11 στα 12) μειώνει τη διαθέσιμη ροπή στον πίσω τροχό κατά περίπου 9% (αυτό το νούμερο μου έβγαλε μια εφαρμογή sprocket calculator). Οπότε, με δεδομένο ότι το παπί κινείται σχεδόν πάντα δικάβαλο σε περιβάλλον με αρκετές ανηφόρες, ενώ και με την τωρινή σχέση μετάδοσης δεν υπάρχουν στο νησί που κινείται δρόμοι/ευθείες ώστε να χρειάζεται κάτι παραπάνω σε τελική από τα 55-60χαω ως δικάβαλο ή τα 65 χαω ως μονοκάβαλο, μάλλον καταλήγουμε είτε να κρατήσω τη σχέση μετάδοσης ως έχει (11/43) ή το πολύ να ρίξω 1 δόντι το πίσω γρανάζι και να την κάνω 11/42, οπότε έχω μια πολύ μικρή απώλεια ροπής, της τάξης του 2,5% και αντίστοιχα πολύ μικρή αύξηση τελικής κατά 2,5%. Το ερώτημα είναι αν ταιριάζουν στη θέση του μπροστινού και του πίσω γραναζιού γρανάζια αφτερμάρκετ, αφού το μπροστά από ότι είδα σφηνώνει στον άξονα με πολύσφηνο με συγκεκριμένη διαμόρφωση/αριθμό αυλακιών, το δε πίσω με 4 βίδες με συγκεκριμένο καρέ. Πως μπορώ να βρω γρανάζια που να ταιριάζουν; Μόνο με δοκιμή από μάστορα; Επίσης, εφόσον γνωρίζω τον τύπο της αλυσίδας (428χ114), οποιαδήποτε αλυσίδα του εμπορίου ( σε JT & DiD που έψαξα, παίζουν γύρω στα 15 ευρώ ενώ η γνήσια από την Kymco γύρω στα 35...) ταιριάζει εφόσον είναι 428χ114 ή πρέπει να προσέξω και κάποιο άλλο στοιχείο αν θελήσω να βάλω αφτερμάρκετ αλυσίδα; 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ταιριαζουν σχεδων ολα τα αφτερ γραναζια-αλυσιδα.

αλλαξε τα ολα με καινουρια και βαλε -1 η -2 δοντια πισω, οχι περισσοτερα θα μακρυνει πολυ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλημέρα κι ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτή τη στιγμή με το γρανάζωμα 11/43 ναι μεν είναι πολύ κοντές οι σχέσεις (φαντάσου ότι η πρώτη γεμίζει για πλάκα και πρακτικά χρειάζεται μόνο για σοβαρές ανηφόρες δικάβαλο όπου πηγαίνεις πχ με 5.000 σαλ με 15-20 χαω), αλλά η αλήθεια είναι ότι επειδή το δουλεύω συνέχεια δικάβαλο σε νησί με μικρές διαδρομές, όπου από τη μια δεν υπάρχουν σοβαρές ευθείες/δρόμοι για να χρειαστείς πραγματικά τα 2-5 χαω επιπλέον τελικής που θα έδινε ένα λίγο πιο μακρύ γρανάζωμα κι απ' την άλλη το πολύ κοντό γρανάζωμα έχει πρακτικά βοηθήσει σε ανηφόρες, όπως επίσης και σε ελαφρά ανηφορικά σταμάτα-ξεκίνα, σκέφτομαι μήπως τελικά για αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες αξίζει να κρατήσω το τωρινό κοντό γρανάζωμα, μιας που το όποιο κέρδος αν το μακρύνω λίγο ίσως μου έρθει μπούμερανγκ στην πορεία. Με -1 γρανάζι (42Τ)με βάση αυτό:

http://sprocketcalculator.com/ 

έχω κέρδος 2,4% σε τελική και ίδιου μεγέθους απώλεια σε ροπή, ενώ με -2 γρανάζια (41Τ) έχω αντίστοιχα κέρδος 4,9% σε τελική και απώλεια 4,9% σε ροπή ενώ σε αυτή την περίπτωση (41Τ) πρέπει να αφαιρεθεί κι ένας κρίκος από την αλυσίδα (από 114 να πάει στους 113). Καταλαβαίνεις κι εσύ φαντάζομαι ότι για τόσο μικρό κέρδος στην ταχύτητα, μάλλον δεν αξίζει να θυσιάσω κι αυτό το μικρό ποσοστό στην απώλεια ροπής. Αν βέβαια κυκλοφορούσα το παπί σε περιβάλλον Αθήνας, θα άλλαζε το πράγμα και θα είχε πιστεύω νόημα να βάλω πίσω γρανάζι με 2 δόντια λιγότερα (41 αντί 43).

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Την 14/10/2014 at 4:32 ΜΜ, το μέλος CRX έγραψε:

:_thumbsup:

Κάποτε είχε πέσει ένα τέτοιο μοτέρ κούτα στα χέρια μου και ήταν με 14άρι. Anyway, δεν έχει σημασία, μάλλον θα κάνω λάθος. Το 50αρι δεν νομίζω να έχει 36 γρανάζι πίσω (για 40 το κόβω). Οπότε μάλλον θα χρειαστεί ο φίλος και πίσω γρανάζι και αλυσίδα... εκτός αν πέσει κοπτοραπτική.

Την 14/10/2014 at 4:32 ΜΜ, το μέλος CRX έγραψε:

:_thumbsup:

Κάποτε είχε πέσει ένα τέτοιο μοτέρ κούτα στα χέρια μου και ήταν με 14άρι. Anyway, δεν έχει σημασία, μάλλον θα κάνω λάθος. Το 50αρι δεν νομίζω να έχει 36 γρανάζι πίσω (για 40 το κόβω). Οπότε μάλλον θα χρειαστεί ο φίλος και πίσω γρανάζι και αλυσίδα... εκτός αν πέσει κοπτοραπτική.

Συνήθως με 42 βγαίνουν πισω εμενα ετσι βγηκε απο την μανα του και εγω τωρα το εχω 15 36 αλλα θελω κατι αλλο κατι διαφορετικό θελω να μακρινη  κιαλο γτ τιν δυναμη το μοτερ μου τιν εχει και περισσεύει κιολας ειναι ολο πειραγμένο οποτε θελω να το κανω να παει ακομα ποιο ανετα και σκεφτομε να βαλω ενα 14-34 ι 15-34 ι και κατι αλλο ειμαι ανοιχτός σε ολες τις γνώμες

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα