Jump to content
Apisteftos

Το τόπικ των σύντομων απαντήσεων vol. 2

Recommended Posts

Περνα και απο βαρδαρι.

Στον Βαρδάρη τα βρήκα τελικά με 10€ το λίτρο. Όταν τα έβαλα στην σακούλα παραξενεύτηκα που το 1 από τα 3 είχε διαφορετικό πώμα. Κατά τα άλλα ολόιδια. Λέω βρε μπας και είναι διαφορετικό? Ψάχνω ψάχνω και βλέπω ότι γράφει API SN στην άκρη, ενώ τα άλλα 2 API SM. Το manual δεν έγραφε ως αποδεκτό τύπο το SΝ οπότε το γύρισα πίσω και πήρα ένα ακόμα SM. Έχετε τον νου σας.

Το API από ότι διάβασα έχει να κάνει σχετικά με το τι παλαιότητας είναι το όχημα που θα χρησιμοποιηθεί το λάδι.

2hpmvew.jpg

Επίσης μια άλλη απορία που μου δημιουργήθηκε χτες που τα άλλαζα. Το manual λέει γεμίζουμε μέχρι την ανώτατη στάθμη στο τζαμάκι. Οκ και γνωστό. Από την άλλη, αν είσαι μεταξύ low και max είσαι πάλι προβλεπόμενος. Αν δεν συμπληρώσεις μέχρι το max αλλά μέχρι την μέση επηρεάζει αρνητικά τον κινητήρα? Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι η τρόμπα θα στείλει όσο είναι να στείλει, απλά αν έχεις μέχρι το max (περισσότερο λάδι) αθροιστικά θα υφίσταται λιγότερη καταπόνηση (το λάδι). Είναι σωστό το σκεπτικό μου?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Από όσο ξέρω, οι αμερικάνικες προδιαγραφές API ακολουθούν τη συνήθη πρακτική τα νεώτερα στάνταρντ που έχουν αύξοντα αριθμό (εδώ γράμμα Ν>Μ) να υπερκαλύπτουν τις προηγούμενες χρονολογικά προδιαγραφές. Πιθανό να είναι τα ίδια ακριβώς λάδια αλλά τα νεώτερα απλά να έχουν περάσει (και πληρώσει) και τις νεώτερες προδιαγραφές SN αλλά αυτό δε μπορεί να το ξέρεις. Τώρα αν κάνει καμμιά ουσιαστική διαφορά να μην τα αναμίξεις δεν νομίζω ακόμα και διαφορά να έχουν αλλά γενικά προτιμούμε αν δεν έχουμε λόγο να μην ανακατεύουμε διαφορετικά λάδια μην υπάρχει η  υποψία διαφορετικής συμπεριφοράς των προσθέτων με αποτέλεσμα την συνολική πτώση απόδοσης τους σε βάθος χρόνου-χρήσης (αυτό συμβαίνει κυρίως με τα ψυκτικά διαφορετικής σύστασης).

Η στάθμη ποτέ δε μετριέται με ακρίβεια γιατί παίζουν πολλές μικρές διαφοροποιήσεις θερμοκρασίας, ιξώδους,  πρότερης λειτουργίας (σκίσιμο προκαλεί μεγαλύτερη μικροποσότητα στην κεφαλή), συναστρίας κλπ που αθροιστικά αυξάνουν την κατακράτηση σε επιφάνειες και μειώνουν την ποσότητα στο κάρτερ και άρα τη στάθμη.

Ο γενικός κανόνας είναι πως μετά από κανονική χρήση και θερμοκρασία κινητήρα (όχι πχ βόλτα 2 χλμ από κρύο), σβήνουμε και μετά από 5-10 λεπτά κοιτάμε στάθμη με σκοπό να μη περνάει το μέγιστο σε καμμιά περίπτωση καθώς παραπάνω λάδι α.μειώνει την ποσότητα αέρα εκεί μέσα αυξάνοντας πιέσεις επηρεάζοντας συνολική λειτουργία πχ κιβωτίου ή και κινδυνεύοντας να κλ@σει/πεταχτεί καμμιά τσιμούχα, β. η υπερβολική ανάδευση της εξτρά ποσότητας προκαλέι υπερβάλλον άφρισμα και ατμούς που πάνε στο φιλτροκούτι παραλερώνοντας την περιοχή και βρωμίζοντας τον κύλινδρο/έδρες/καταλύτη με πολλά καιόμενα βαριά κατάλοιπα αθροιστικά σε βάθος χρόνου.

Φυσικά δε θέλουμε και κάτω του ελάχιστου λόγω μειώσεις της θερμοχωρητικότητας του κυκλοφορούντος λιπαντικού με αποτέλεσμα ταχύτερη φθορά του και μείωση αποβολής θερμότητας στα σημεία που αυτό ψύχει και ελλάτωση περιθωρίου θερμοχωρητικότητας προτού καεί κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένη περιώδου αυξημένου θερμικού φόρτου (τελίκιασμα ή έμφορτη ανηφόρα). Για να γίνει κρίσιμα χαμηλή η στάθμη και να πιάσει άερα η τρόμπα οπότε μεγάλο πρόβλημα φθοράς/βλάβης πρέπει να λείπει πολύ μεγάλη ποσότητα και ταυτόχρονα να πάρει κλίση το όχημα ή να εφαρμοστούν πολύ υψηλά πλευρικά g κάτι που είναι απίθανο συνδυαστικά σε νορμάλ-χρήση-άντε-να-θέλει-λίγο-συμπλήρωμα.

Τροποποιήθηκε από τον Mi_ka
  • Like 4

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά στα ποτηράκια υγρού φρένου που είναι έτσι; Αξίζει η μετατροπή ή είναι καθαρά επιφανειακή λεπτομέρεια;

triumph_thunderbird_sport-6.jpg

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πήγα να αλλάξω καρβουνκια μίζας και είχε  μέσα λάδια. Είναι φυσιολογικό ; Τα είχα ξανα αλλάξει σε μάστορα δεν ξέρω τι ειχε κάνει.

Τροποποιήθηκε από τον thodlp

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πήγα να αλλάξω καρβουνκια μίζας και είχε  μέσα λάδια. Είναι φυσιολογικό ; Τα είχα ξανα αλλάξει σε μάστορα δεν ξέρω τι ειχε κάνει.

Εξαρτάται πόσα λάδια βρήκες μέσα. Λίγα είναι "φυσιολογικό" να περνάνε. 

• Like 1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

έμεινε ένας φίλος με κρυπτόν r στην βροχή και το μηχανάκι δεν παίρνει μπρός ούτε ανάβει τίποτα στο κοντέρ δηλαδή δεν στέλνει ρεύμα καθόλου. καμια ιδέα πριν το πάμε σε μάστορα μπας και τι γλιτώσουμε?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά στα ποτηράκια υγρού φρένου που είναι έτσι; Αξίζει η μετατροπή ή είναι καθαρά επιφανειακή λεπτομέρεια;

για την φωτο πιο πισω: οι μαυρες κυλιδες ειναι σκονη απο τα τακακια. ριξε νερο με λιγο πιεση την επομενη φορα στη δαγκανα.

το δοχειου υγρου φρενου που ειναι πλαστικο-στρογγυλο αλλαζει ευκολα αλλα αν εσενα ειναι μαυρο ορθογωνιο οπως στα παπια (ειναι ενσωματομενο στην τρομπα το δοχειο) τοτε θα αλλαξεις και τρομπα αναγκαστικα.

αν βρεις τρομπα απο κανενα αλλο απριλια την αλλαζεις. προσωπικα δε θα εδινα 60-80-100ε απο τη στιγμη που με ικανοποιουνε τα φρενα...

Τροποποιήθηκε από τον noodles
  • Like 1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

για την φωτο πιο πισω: οι μαυρες κυλιδες ειναι σκονη απο τα τακακια. ριξε νερο με λιγο πιεση την επομενη φορα στη δαγκανα.

το δοχειου υγρου φρενου που ειναι πλαστικο-στρογγυλο αλλαζει ευκολα αλλα αν εσενα ειναι μαυρο ορθογωνιο οπως στα παπια (ειναι ενσωματομενο στην τρομπα το δοχειο) τοτε θα αλλαξεις και τρομπα αναγκαστικα.

αν βρεις τρομπα απο κανενα αλλο απριλια την αλλαζεις. προσωπικα δε θα εδινα 60-80-100ε απο τη στιγμη που με ικανοποιουνε τα φρενα...

Ναι δεν έχω κανένα παράπονο από τα φρένα, καθαρά πληροφοριακά ρώτησα.  :_thumbsup:

• Like 1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πριν 2 μέρες άλλαξα λάδια και φίλτρο στο τρανσαλπ, έβαλα 2,4 λίτρα λάδι, 100ml πιο πολλά από ότι λέει το manual. Με όποιον τρόπο και να μετρήσω τα λάδια στον δείκτη φαίνονται πάρα πολύ λίγα. Πρόσεξα τα πάντα για να δω για τυχόν διαρροή δεν υπάρχει το παραμικρό. Ο τρόπος για να μετρήσουμε τα λάδια είναι να ζεστανουμε λίγο την μηχανή και αφού την σβήσουμε να περιμένουμε 10 λεπτά για να δούμε το επίπεδο του λαδιού. Αυτό κάνω αλλά η μέτρηση είναι λάθος. Τι μπορεί να κάνω λάθος?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καθισμένη όρθια σε επίπεδο έδαφος... τα υπόλοιπα όπως λες:

https://www.manualslib.com/manual/830095/Honda-Transalp-Xl700v.html?page=76#manual

https://www.manualslib.com/manual/830095/Honda-Transalp-Xl700v.html?page=100#manual

https://www.manualslib.com/manual/830095/Honda-Transalp-Xl700v.html?page=101#manual

Τροποποιήθηκε από τον originalksd

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έχει κανείς καμιά εμπειρία με το παρακάτω λαδάκι; Σκέφτομαι να το προτιμήσω την επόμενη φορά που θα τα αλλάξω.

Gear_300.jpg?1404293745

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γεια σας νεος στο φορουμ! ψαχνω για μηχανακι μεταχειρισμένο μεχρι 1000 ευρω και επειδη δεν ειμαι γνωστης πολλων θεματων θα ηθελα προτασεις!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έχει κανείς καμιά εμπειρία με το παρακάτω λαδάκι; Σκέφτομαι να το προτιμήσω την επόμενη φορά που θα τα αλλάξω.

Gear_300.jpg?1404293745

Το φοράω στο DT. Πολύ καλό. Μαλακές αλλαγές και βρήσκεις και νεκρά εύκολα. Στον χρόνο τα αλλάζω οπότε για χιλιόμετρα γύρω στα 1000 με 1500 που το κάνω αντέχει.

• Like 1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Gear_300.jpg?1404293745

Θρασύβουλε, αυτό που λες λάδι είναι για σασμάν/μετάδοσης.

Δεν ειναι λάδι κινητήρα 4Τ, αλλά αυτό που στα συνεργεία λένε βαλβολίνη. Δηλαδή χρησιμοποιείται σε σασμάν αυτοκινήτου ή σε κάρτερ δίχρονου για λίπανση μετάδοσης. Οπότε αν έχεις 2Τ, ναι, σου κάνει.

Edit: χαζομάρα μου. Έχεις 2Τ. Κόλλησα. Προχώρα

• Like 1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

προσωπικα δε το εχω δοκιμασει αλλα καλα λογια ακουω.

οταν ειχα το dinamik εβαζα το motul transoil. 16-17 το λιτρο βεβαια, αλλα το αλλαζεις καθε 10κ χλμ. 

• Like 1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Καλημέρα σας,

Θέλω να βάλω αυτό το ψηφιακό θερμόμετρο-βολτόμετρο στη μηχανή αλλά δεν πολυ-πιάνουν τα χέρια μου στα ηλεκτρολογικά. Ξέρει κανείς κανένα αξιόπιστο παλικάρι με μεράκι που θα μπορούσε να βοηθήσει; Θα χρειαστεί να συνδεθεί μετά τη μίζα για να παίρνει ρεύμα μόνο όταν παίρνει μπρος η μηχανή.

Αν θεωρείται διαφήμιση, ας μου το πείτε με pm.

Ευχαριστώ. 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

@MegaChannel7 Σε ποια περιοχή είσαι βρε παιδί????? Μήπως να το έγραφες? :tongue:

Αν είναι να βρω καλό μάστορα, πάω παντού... Αλλά θα προτιμούσα κάτι σε Αθήνα, και αν γίνεται στα Νότια!!!:thumbsup:

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αύριο θα με εξουσιοδότησει ένας φίλος μου για να του αγοράσω μηχανάκι. Χρειάζεται να λέει η εξουσιοδότηση τον αριθμό πινακίδας ή κάτι άλλο αντίστοιχο?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αύριο θα με εξουσιοδότησει ένας φίλος μου για να του αγοράσω μηχανάκι. Χρειάζεται να λέει η εξουσιοδότηση τον αριθμό πινακίδας ή κάτι άλλο αντίστοιχο?

"Εξουσιοδοτω ο Ιωαννου Ιωαννιδης  με ΑΔΤ ΑΒ123456 τον Κωνσταντινο Κωνσταντινου με ΑΔΤ ΑΑ123456 να διεκπεραιωσει αντι εμου την μεταβιβαση του δικυκλου με αριθμο κυκλοφοριας ΑΑΑ0123." 

Να εχεις μαζι σου και αντιγραφο της ταυτοτητας του φιλου σου περα απο τη δικη σου ταυτοτητα.

• Like 1

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε παιδιά σήμερα πήγα το μηχανάκι σε κάτι χιόνια και ενώ είχε πολύ χιόνι ο δρόμος ήταν καθαρός οπότε ίσως να είχαν πετάξει και αλάτι 

Όταν γύρισα ξέπλυνα το μηχανάκι με λάστιχο και έβαλα και σαπούνι στους τροχούς μοτέρ και μπουκάλες , αρκεί αυτό ή θα έχω πρόβλημα αν έχει αλάτι πάνω ; 

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Έβαλα τις προάλλες διαφανές αυτοκόλλητο τεπόζιτου (για προφύλαξη από γρατσουνιές,γδαρσίματα κλπ) αλλά τώρα που στέγνωσε είδα πως είχαν κολλήσει από κάτω 2 μικρά πετραδάκια :frusty: . Μπορώ με πιστολάκι και κατάβρεξη να το ξεκολλήσω αρχικά ώστε να τα απομακρύνω, και μετά να κολλάει ξανά κανονικά;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ρε παιδιά σήμερα πήγα το μηχανάκι σε κάτι χιόνια και ενώ είχε πολύ χιόνι ο δρόμος ήταν καθαρός οπότε ίσως να είχαν πετάξει και αλάτι 

Όταν γύρισα ξέπλυνα το μηχανάκι με λάστιχο και έβαλα και σαπούνι στους τροχούς μοτέρ και μπουκάλες , αρκεί αυτό ή θα έχω πρόβλημα αν έχει αλάτι πάνω ; 

Μολις στεγνωσει βαλε αρκετο σπρευ σε ολη την αλυσιδα.

Έβαλα τις προάλλες διαφανές αυτοκόλλητο τεπόζιτου (για προφύλαξη από γρατσουνιές,γδαρσίματα κλπ) αλλά τώρα που στέγνωσε είδα πως είχαν κολλήσει από κάτω 2 μικρά πετραδάκια :frusty: . Μπορώ με πιστολάκι και κατάβρεξη να το ξεκολλήσω αρχικά ώστε να τα απομακρύνω, και μετά να κολλάει ξανά κανονικά;

Αν ειναι πολυ καλης ποιοτητας το αυτοκολλητο λογικα θα ξανακολλησει.Δεν θα εχει πιθανοτατα την αντοχη που θα ειχε αν δεν το εκανες.

Αν μπορεις παρε νυστερι και χαραξε το εκει που ειναι τα πετραδακια και βγαλτα,χωρις να το ξεκολλησεις ολοκληρο.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μπορεί κανείς να εξηγήσει τι σημαίνει "advance the ignition"; Φαντάζομαι μεταφράζεται αναπτύσσω την ανάφλεξη στα ελληνικά ή κάτι παρόμοιο;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

"Εξουσιοδοτω ο Ιωαννου Ιωαννιδης  με ΑΔΤ ΑΒ123456 τον Κωνσταντινο Κωνσταντινου με ΑΔΤ ΑΑ123456 να διεκπεραιωσει αντι εμου την μεταβιβαση του δικυκλου με αριθμο κυκλοφοριας ΑΑΑ0123." 

Να εχεις μαζι σου και αντιγραφο της ταυτοτητας του φιλου σου περα απο τη δικη σου ταυτοτητα.

Χρόνια Πολλά :biggrin::biggrin:

• Like 2

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Επισκέπτης
Το θέμα δεν δέχεται άλλες απαντήσεις.

• Create New...