Ο φυσικός 1.350 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 (τροποποιήθηκε) Λίγο από περιέργεια, λίγο από όρεξη για ακριβές ρελαντί έψαχνα εδώ και καιρό να βρω έναν οικονομικό, εύκολο και ακριβή τρόπο για να βρίσκω τις στροφές του κινητήρα. Ειδικά στο DRZ που δεν έχει στροφόμετρο το ρελαντί στις 1500 συν/πλην 100 είναι ένα θέμα. Αλλά ακόμα και στο VFR ένα τέτοιο σύστημα θα φαινόταν χρήσιμο ορισμένες φορές. Η ιδέα μου ήρθε ξαφνικά. Στο σχολικό εργαστήριο χρησιμοποιώ αρκετά συχνά σε πειράματα ένα ελεύθερο λογισμικό επεξεργασίας ήχου, το Audacity (http://audacity.sour...wnload/?lang=el). Εκτός από την προφανή χρήση του, δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα σε φαινομενικά άσχετα πεδία όπως η μέτρηση της επιτάχυνσης της βαρύτητας! Αλλά, για αυτά μια άλλη φορά. Αφού εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα βάζουμε μπροστά το μηχανάκι μας και τοποθετώντας το μικρόφωνο του pc κοντά στον κινητήρα ή την εξάτμιση ηχογραφούμε τον κινητήρα μας στο ρελαντί. Το αποτέλεσμα φαίνεται στην παρακάτω εικόνα: Το αριστερό τμήμα της κυματομορφής είναι στο ρελαντί ενώ στο δεξιά έχω ανοίξει λίγο το γκάζι. Επιλέγουμε τον μεγεθυντικό φακό και μεγεθύνουμε την περιοχή του ρελαντί. Η εικόνα είναι η παρακάτω: Είναι φανερό πως η κυματομορφή επαναλαμβάνεται. Επιλέγουμε μία χαρακτηριστική κορυφή και σύρουμε το ποντίκι μέχρι την αμέσως επόμενη αντίστοιχη κορυφή. Κάτω και στη μέση βλέπουμε (εφόσον έχουμε επιλέξει την επιλογή Διάρκεια) τη χρονική διάρκεια ανάμεσα στις δύο κορυφές., δηλαδή τον χρόνο στον οποίον ο κινητήρας έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο. Εδώ είναι 0,087 sec ή αλλιώς 690 περίπου κύκλοι το λεπτό. Όμως το DRZ είναι τετράχρονο άρα οι 690 κύκλοι αντιστοιχούν σε διπλάσιο αριθμό στροφών. Το ρελαντί μου είναι λοιπόν στις 1380 rpm και θέλει λίγο ανέβασμα. Το νέο ρελαντί θα ελεγχθεί πάλι με τον ίδιο τρόπο κλπ. Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται μεγεθυμένο το τμήμα της κυματομορφής στο οποίο έχω ανοίξει το γκάζι: Η διάρκεια του κύκλου είναι 0,034 sec άρα οι στροφές ανά λεπτό είναι περίπου 3530. Αυτά! ΥΓ1. Σε δίχρονους κινητήρες δεν κάνουμε τον πολλαπλασιασμό επί δύο. :) ΥΓ2. Προφανώς, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει κανείς και άλλα προγράμματα επεξεργασίας ήχου. ΥΓ3. Σε κινητήρες με περισσότερους από έναν κυλίνδρους η κυματομορφή θα είναι πιο μπερδεμένη αλλά αρκεί να βρείτε πού εμφανίζει περιοδικότητα και να δράσετε ανάλογα. Τροποποιήθηκε Ιούνιος 26 , 2014 από τον innova 04 Ετικέτες 44 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Νικολακης_Husq 6.788 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Σ'ωραιοςςςς... :_hi: Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
aka 546 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 ωραιος...... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
klab 7.408 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Είσαι τεράστιος, παίζει να είναι από τις πιο ακριβείς μετρήσεις που μπορούν να γίνουν. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
TheSainOne 62 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 ωραιοοοοοοοοοοοοοοοοος Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
zoo 1.586 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Η επιστήμη στην πράξη! Ωραίος! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
gkourv 2.186 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 στο v4 και στο big bang θα ναι μπελάς να βρεις την περιοδικότητα Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Wolf1138 2.924 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Science is fun :) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Παναγιώτης Κ. 10.057 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Ρε Τάκη, ειλικρινά ζηλεύω τους μαθητές σου ρε φίλε............. Πάντα το μαθησιακό μου "πρόβλημά" ήταν πως για να μελετήσω κάτι, έπρεπε να μου κεντρίσει ενδιαφέρον και να ξέρω που θα μου φανεί χρήσιμο. 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ΣΑΒΒΑΣ 8.008 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Τα πάντα είναι φυσική ! :_thumbsup: Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ο φυσικός 1.350 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 στο v4 και στο big bang θα ναι μπελάς να βρεις την περιοδικότητα Θα είναι πιο δύσκολο αλλά πιστεύω πως τελικά η περιοδικότητα θα είναι ορατή "δια γυμνού οφθαλμού". Από εβδομάδα θα το κοιτάξω και θα σας ενημερώσω. Ρε Τάκη, ειλικρινά ζηλεύω τους μαθητές σου ρε φίλε............. Πάντα το μαθησιακό μου "πρόβλημά" ήταν πως για να μελετήσω κάτι, έπρεπε να μου κεντρίσει ενδιαφέρον και να ξέρω που θα μου φανεί χρήσιμο. Παναγιώτη σε ευχαριστώ. Επειδή ξέρεις, όμως, το φρικτό χιούμορ μου μάλλον θα έπρεπε να τους λυπάσαι... 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
warlock9_0 1.073 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 είσαι καθηγητής? ξεκίνησα να διαβάζω και λέω τι μλκς θα δω πάλι αλλά τελικά έμεινα σωραίος! αυτό ακριβώς που λέει και ο Παναγιώτης like για το audacity και 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Mi_ka 2.378 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Τόσοι ηχολήπτες γιατί δεν το σκεφτήκαμε πρώτοι?? Μα φυσικά γιατί κοιμόμαστε! Εύγε Φυσικέ! ΓΙα το V4 μπορείς να ψαχτείς με σημείο ηχογράφησης- θέση μικροφώνου πχ κοντά σε κεφαλή με βαλβίδα τσίκι-τσίκι και μετά band-pass φιλτράρισμα να φανεί πιο εύκολα η περίοδος του τσίκι-τσίκι. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nippon Denso 1.443 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Ωραίο και χρήσιμο Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
tzoutz 3.515 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 :_rock-on: Ωραίος! Θα είχε νόημα χάριν μεγαλύτερης ακρίβειας να μετρήσουμε π.χ. την διάρκεια ανάμεσα σε 10 κύκλους; Αν φερειπείν η ακρίβεια με την οποία τοποθετούμε την κορυφή είναι μικρή ή αν ενδέχεται να υπάρχουν μικρές διακυμάνσεις ανάμεσα σε διαδοχικούς κύκλους λόγω ελαφρώς ασταθούς ρελαντί. ΥΓ1. Αναμένουμε μέθοδο προσέγγισης της ιπποδύναμης με ανάλυση του ήχου και μην μου πεις ότι το ΜΠΡΑΑΑΑΟΥ δεν μας λέει πόσα άλογα κατεβάζει το μοτόρι.... :lol: ΥΓ2. Πάνω που αναρωτιόμουν αν το δικό μου DRZ έχει σωστό ρελαντί. 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ο φυσικός 1.350 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Μπορείς να μεγεθύνεις την εικόνα πραγματικά πολύ, οπότε η ακρίβεια με την οποία επιλέγεις κορυφές αγγίζει το χιλιοστό του δευτερολέπτου και το σφάλμα είναι ελάχιστο. Εναλλακτικά κάνεις αυτό που προτείνεις (κλασική πειραματική τεχνική!). 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
innova 04 7.928 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Μπράβο για την ιδέα + εκτέλεση Φυσικέ ! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Apisteftos 7.893 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Εξαιρετικός!!! Ρε Τάκη, ειλικρινά ζηλεύω τους μαθητές σου ρε φίλε... Αυτό που λέει ο Παναγιώτης, πραγματικά! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Alex Sv 237 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 26 , 2014 Συγχαρητήρια, τρομερό. Θα το δοκιμάσω αύριο!!! Sent from my iPhone 5 using Tapatalk Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Kostas-MotoLover 10.029 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2014 Τρέχτε ν' αγοράσετε όφωνααααααα...... :lol: :P Ωραίος ο επιστήμων. Γουστάρω ιδιαίτερα όταν οι γνώσεις μετατρέπονται σε πρακτικές και χρησιμοποιούμενες λύσεις για οποιοδήποτε πρόβλημα. Έτσι, όχι ξερές γνώσεις χωρίς ουσία και εφαρμογή. Απορία: Η ρύθμιση του ρελαντί παραμένει αναλλοίωτη, ή απορυθμίζεται μόνη της, είτε λόγω του σχετικού εξαρτήματος (βιδάκι κλπ), είτε εξαρτώμενη συχνά και απ' το εκάστοτε καύσιμο που έχει τοποθετηθεί (αν είναι καλό ή μάπα) και τη γενικότερη μηχανολογική κατάσταση (πχ μπούκωμα φίλτρου αέρα σιγά-σιγά μέχρι να επανακαθαριστεί / αλλαχθεί) ? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
buffos 157 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2014 (τροποποιήθηκε) Τα πάντα είναι φυσική ! :_thumbsup: Τα πάντα είναι μαθηματικά. Όλα τα άλλα ακολουθούν :-) Τροποποιήθηκε Ιούνιος 27 , 2014 από τον buffos 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Ο φυσικός 1.350 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2014 Τα πάντα είναι μαθηματικά. Όλα τα άλλα ακολουθούν :-) Και έτσι ξεκίνησε ο καβγάς! :D 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
buffos 157 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2014 Δεν υπάρχει κανένας καβγάς. Τα μαθηματικά είναι η βάση όλων των μη θεωρητικών επιστημών. Αγαπάμε φυσική, όπως όλα τα παιδιά μας :-) 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
vaelsod 3.032 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2014 Φυσικέ δεν υπάρχεις...!!! κι επειδή δεν το χω γενικότερα, όποτε θες το μηχανάκι μου για να πειραματίζεσαι με τέτοια πράγματα, στο διαθέτω άνετα!!! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Al_Bandy 2.780 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 27 , 2014 τα σχολεια χρειαζονται και αλλους καθηγητες με το χουμορ του φυσικου λεμε Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες