Jump to content
telephoner

Δίπλωμα AM - Μοτοποδήλατο (50cc) - Τι χρειάζομαι;

Recommended Posts

Μετά από αρκετό καιρό και αγώνες, είμαι στην τελική ευθεία του διπλώματος AM, που θα μου επιτρέψει αν και όποτε καταφέρω να πάρω το καρτελάκι, να οδηγήσω μοτοποδήλατο ή το γνωστό 50άρι. Θα ήθελα λοιπόν να περιγράψω τη διαδικασία που ακολούθησα εγώ καθώς και τι πραγματικά ισχύει. Αυτά που θα γράψω παρακάτω ισχύουν για εμένα που είμαι 16.

Αρχικά για να ξεκινήσει κάποιος να βγάλει δίπλωμα για μοτοποδήλατο θα πρέπει να έχει κλέισει 16 και 1 ημέρα. Δεν γίνεται από τα 15 και 364 ημέρες ούτε από τα 10. Δεν σας φτιάχνουν καρτέλα. Έχουμε και λέμε.

Θα χρειαστούν :

1) Φωτογραφίες για δίπλωμα τύπου διαβατηρίου (δεν θυμάμαι πόσες, νομίζω 4+1). Μην τις ακουμπάτε.

2) Α.Φ.Μ

3) Ταυτότητα και φωτοτυπία(βγάζουν και στη σχολή).

4) Αιτήσεις που θα σας φτιάξουν στη σχολή οδηγών στις οποίες πρέπει να υπογράψει ο υποψίφιος οδηγός και ένας γονέας. Πρέπει να θεωρηθούν.

5) Εξέταση από παθολόγο και οφθαλμίατρο.

6) Παράβολα τα οποία τα αγοράζει ή η σχολή ή εσείς από την εφορία πλέον.

Αν όλα πάνε καλά και μαζέψετε όλα τα πράγματα στον φάκελό σας, σε λίγες μέρες, η σχολή θα έχει την καρτέλα σας.

Για τα παραπάνω, το κόστος είναι 160 ευρώ για τα παράβολα και 10 ευρώ ο κάθε γιατρός. Οι φωτογραφίες γύρω στα 7-8 ευρώ.

Εφόσον έχει δημιουργηθεί καρτέλα, περιμένετε τηλέφωνο για τα μαθήματα της θεωρίας. Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα. Ενώ εμείς θέλουμε δίπλωμα για το μηχανάκι, τα σήματα είναι στη θεωρία του αυτοκινήτου και δεν γίνεται να μην την δώσουμε. Οπότε θα ακούσετε πράγματα τα οποία θα λέτε τι είναι αυτά και εγώ θέλω μηχανάκι αλλά έτσι κ αλλιώς θα τα δίνατε στα 18 οπότε μια και καλή και τέλος. Η θεωρία για αυτοκίνητο είναι 21 ώρες τις οποίες πρέπει να κάνετε ό,τι δίπλωμα και να θέλετε.

Μετά, έχουμε και τη θεωρία για το μηχανάκι που είναι 10 ώρες. Οι ερωτήσεις αφορούν μηχανολογία, ασφάλεια, όρια ταχύτητας κ.α.

Για το αυτοκίνητο, εγώ έκανα 2 εβδομάδες μάθημα ενώ για το μηχανάκι... μισή ώρα.

Κόστος, ανάλογα τη σχολή.

Τέλος, εφόσον περάσουμε τη θεωρία, έχοντας κάνει μέχρι ένα λάθος σε κάθε τεστ (αυτοκίνητο - μηχανάκι), συνεχίζουμε με την πρακτική. Εκεί έχουμε εξετάσεις με ανοιχτού τύπου κράνος χωρίς προστατευτικά ρούχα σε πίστα με 3 ασκήσεις αλλά και στο δρόμο. Οι ασκήσεις είναι αργός διάδρομος, γρήγορος διάδρομος και σλάλομ. Μετά μέσω της ενδοεπικοινωνίας, σου δίνουν οδηγίες για το που θα πας κλπ. Εμένα που οδηγούσα από το Σεπτέμβριο μου φάνηκε σαν την πρώτη μου νόμιμη βόλτα και τίποτα παραπάνω. Τώρα για κάποιον που δεν ξέρει, εξαρτάται και από το μηχανάκι αλλά για μένα σε λιγότερο από τις 14 υποχρεωτικές ώρες πρακτικής εξάσκησης έχεις ξεμπερδέψει.

Αργός διάδρομος = 15 δευτερόλεπτα και πάνω

Γρήγορος διάδρομος = Στίβεις τη γκαζιέρα και φρενάρεις 10m περίπου πριν και σταματάς μόλις βγεις.

Σλάλομ = 5-6 κόνοι που πρέπει να κάνει σλάλομ. Αν το μηχανάκι είναι καινούριο και έχει λάστιχο, είναι απόλαυση :P

Κόστος, ρωτήστε στη σχολή σας.

Εγώ συνολικά γύρω στα 380 κομπλέ έδωσα με φωτογραφίες, παράβολα μπλα μπλα. Δεν είναι πολλά αν σκεφτείς ότι κατοχυρώνω τα σήματα για όταν θα πάω για αυτοκίνητο. Επίσης, για Α1 νομίζω ότι τα μαθήματα είναι πολύ λιγότερα.

Αν ξέασα κάτι ή έιπα κάτι λάθος, ζητάω συγγνώμη αλλά είναι πρωί και πρέπει να πάω για ύπνο. :P

Ό,τι απορία έχετε ρωτήστε :)

Τροποποιήθηκε από τον innova 04
Προσθήκη ετικετών.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα
Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες

Φιλος μου προσφατα ρωτησε σε μια σχολη οδηγων για διπλωμα ΑΜ, και του ειπαν 600+κατι ευρα...

Σε ποια πολη εδωσες για διπλωμα;

Τροποποιήθηκε από τον Thunderstickss

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πάτρα :) Και εγώ εδώ άκουσα τρελά νούμερα από 400 μέχρι 550. Η σχολή που πήγα όμως και λίγα λεφτά ζήτησε και οι άνθρωποι ήταν απίστευτοι. Όποιος θέλει πληροφορίες pm :)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

ωραιος ρε φίλε,ωραίο θέμα,γιατι ο ένας λεει στα 15,ο αλλος στα 17,να ξερουμε και τι λέμε δηλαδη,στα 16 το βγαζεις το διπλωμα αυτο!οπως κανονικα ξερουμε.

Παντως εχει ανεβει το κόστος πολυ,εγω με 95 ευρω περιπου το ειχα βγαλει το διπλωμα για 50άρι,στη τροχαια όμως τότε.αλλα αφου ξεμπερευεις με τα σήματα και κανεις και λιγότερα μαθήματα για το Α1 εχει και τα θετικα του το νέο ΑΜ.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι αν έχει το δίπλωμα για το 50άρι από την τροχαία, γλυτώνει και πάλι τα σήματα. Βέβαια δεν ξέρω ακριβώς τι παίζει με τη θεωρία του αυτοκινήτου, λογικά θα γίνονται μαθήματα. Φίλος μου, πλήρωσε 550 για το A1 και B(αυτοκίνητο) έχοντας της τροχαίας.

Προσοχή εδώ : Στη σχολή μου είπαν ότι το 50άρι της τροχαίας τέλος του μήνα δεν θα ισχύει, χωρίς μεγάλη σιγουριά όμως...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

και γω γιατι ενω είχα το 50αρι της τροχαίας απο τα 18 μου οταν πηγα στα 22 να δωσω για αμαξι και για απεριόριστο ξαναέδωσα τα πάντα κανονικα?και σηματα και μηχανολογικα και το βιβλιαρακι για τη μηχανη όλα.

Τελως παντων,σε καθε περίπτωση νιώθω τυχερός που προλαβα το παλιό νομο και εβγαλα το απεριόριστο στα 22

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

και γω γιατι ενω είχα το 50αρι της τροχαίας απο τα 18 μου οταν πηγα στα 22 να δωσω για αμαξι και για απεριόριστο ξαναέδωσα τα πάντα κανονικα?και σηματα και μηχανολογικα και το βιβλιαρακι για τη μηχανη όλα.

Τελως παντων,σε καθε περίπτωση νιώθω τυχερός που προλαβα το παλιό νομο και εβγαλα το απεριόριστο στα 22

Ο παλιός νόμος όντως απαιτούσε να ξαναδώσεις σήματα αν είχες το 50άρι. Με τον καινούριο άλλαξε ;)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Αργός διάδρομος = 15 δευτερόλεπτα και πάνω

Γρήγορος διάδρομος = Στίβεις τη γκαζιέρα και φρενάρεις 10m περίπου πριν και σταματάς μόλις βγεις.

Σλάλομ = 5-6 κόνοι που πρέπει να κάνει σλάλομ. Αν το μηχανάκι είναι καινούριο και έχει λάστιχο, είναι απόλαυση :P

φιλε μου, αυτα ειναι οι ασκησεις που κανεις για να δωσεις διπλωμα?

δλδ δεν σε βαζουν να κανεις πορεια μεσα στην πολη? γιατι ετσι ακουγοτανε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Πορεια μεσα στην πολη? Ποια πολη? Εμεις πορεια κανουμε μεσα εκει που γινονται οι εξετασεις. Δρομος ειναι, με σημανση κομπλε, αλλα πολη δεν το λες. Ψυχη δεν υπαρχει. Στριψε απο δω, απο κει κατι ερωτησεις και εφυγες. Για οσους ξερουν, στη λευκα γινονται οι εξετασεις εδω Πατρα.

Τροποποιήθηκε από τον telephoner

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα χρειαστούν :

1) Φωτογραφίες για δίπλωμα τύπου διαβατηρίου (δεν θυμάμαι πόσες, νομίζω 4+1). Μην τις ακουμπάτε.

2) Α.Φ.Μ

Για έκδοση ΑΦΜ, θα πρέπει να είναι και κάποιος κηδεμόνας μαζί στην ΔΟΥ ?

Οφ-τόπικ.

Επίσης, η άδεια κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι στο όνομα κάποιου γονέα ?

Για πείτε.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Για έκδοση ΑΦΜ, θα πρέπει να είναι και κάποιος κηδεμόνας μαζί στην ΔΟΥ ?

Οφ-τόπικ.

Επίσης, η άδεια κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι στο όνομα κάποιου γονέα ?

Για πείτε.

Για ΑΦΜ, ότι και να λένε στη ΔΟΥ, θέλει κηδεμόνα μαζί. Ο πατέρας καλύτερα. Εμένα στο τηλέφωνο, μου έλεγαν έλα μόνος σου και στον πατέρα μου το ίδιο και όταν πήγα εκεί, φέρε τον πατέρα σου δεν γίνεται μόνος σου.

Η άδεια κυκλοφορίας έχω την εντύπωση ότι μπορεί να βγει και στο όνομα του ανήλικου αρκεί να έχει δίπλωμα, γιατί νομίζω το ζητάνε στην τροχαία. Αν ο ενήλικος δεν έχει δίπλωμα δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να πάρει μηχανάκι στο όνομα του. Χωρίς να είμαι σίγουρος για αυτό.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Μιας και το θυμήθηκα το τοπικ, μεταβίβαση γίνεται κανονικά στο όνομα ανηλίκου αρκεί να υπάρχουν 2 υπεύθυνες δηλώσεις από τους γονείς!

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Θα ήθελα να ρωτήσω αν όντως χρειάζεται η όχι εξοπλισμός γιατί δίνω σε δυο μέρες και από την σχολή μου είπαν ότι θέλει εξοπλισμό αναβάτη ;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να κανω μια ερωτηση?

Εκανα μια ψακτικη και δεν βρηκα απαντηση..

Αν καποιος εχει το παλιο διπλωμα 50αριου, πρεπει να παει στο υπουργειο να το μετατρεψει σε ΑΜ σωστα?

Εφοσον το κανεις αυτο, χρειαζεται παλι καθε χρονο να κανεις ανανεωση οπως παλια?

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Να κανω μια ερωτηση?

Εκανα μια ψακτικη και δεν βρηκα απαντηση..

Αν καποιος εχει το παλιο διπλωμα 50αριου, πρεπει να παει στο υπουργειο να το μετατρεψει σε ΑΜ σωστα?

Εφοσον το κανεις αυτο, χρειαζεται παλι καθε χρονο να κανεις ανανεωση οπως παλια?

Η ανανεωση που γινοταν, αφορά την άδεια κυκλοφορίας.

Στην αδεια οδηγησης, δεν πρεπει να υπήρχε κατι.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

¨Ααααα σωστα ρε Θανας.

Εχεις δικιο,

Αληθεια, αυτο ισχυει ακομα ε? (για την ανανεωση αδειας λεω)

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

¨Ααααα σωστα ρε Θανας.

Εχεις δικιο,

Αληθεια, αυτο ισχυει ακομα ε? (για την ανανεωση αδειας λεω)

Ναι, κανονικά.

Άλλο που δεν πατάει σχεδόν κανεις να την κανει....

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ναι, κανονικά.

Άλλο που δεν πατάει σχεδόν κανεις να την κανει....

Μέχρι να σου πάρουν την πινακίδα είναι. Μια μέρα εδώ μάζεψαν κάμποσες. Σταμάταγαν μόνο 50αρια για αυτό το λόγο.

Και η ανανέωση για τα διπλώματα άλλαξε όμως. Κάθε 15 χρόνια.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Ερώτηση:

Αρχές Οκτώβρη έκανα τα χαρτία μου για να μετατρέψω το δίπλωμα για 50αρι της τροχαίας σε κανονικο. Απο την διεύθυνση συγκοινωνιων Θεσσαλονίκης ομως (εκει που κατέθεσα παραβολα και χαρτία δλδ) μου είπαν οτι θα πάρει περίπου 3 μήνες! Θα έχω δηλαδή το καινούργιο δίπλωμα ΜΕΤΑ τις 18/01/2015! Προς το παρόν έχω την βεβαίωση καταχώρησης αιτηματος με αριθμό πρωτοκόλου κτλ που βεβαιωνει οτι έχω κάνει αίτημα για αλλαγή στο δίπλωμα..

Θα έχω πρόβλημα μετα τις 18;

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γιατί να έχεις πρόβλημα;

Γιατι το καινούργιο δίπλωμα κατα πάσα πιθανότητα δεν θα μου έχει έρθει ακόμα...

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα

Γιατι το καινούργιο δίπλωμα κατα πάσα πιθανότητα δεν θα μου έχει έρθει ακόμα...

Δεν αναφέρεις όμως πως σχετίζεται η ημερομηνία (18/01/2015) με τα χαρτιά σου.

Μοιράσου αυτό το μήνυμα

Σύνδεσμος στο μήνυμα