ksino1100 13.259 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2013 «Είμαι νέος αναβάτης και θέλω supersport!!!» Είναι μια ερώτηση που συναντάμε πολλές φορές. Είτε στα fora, είτε στα περιοδικά, είτε απλά σε συζητήσεις μεταξύ αναβατών (παλιών ή εκκολαπτόμενων). «Θέλω 1η μοτοσυκλέτα. Ποιο supersport μοντέλο να πάρω?» Να ξεκινήσω λέγοντας δύο κουβέντες, εκτός θέματος. Η πρώτη έχει να κάνει με το κείμενο που θα ακολουθήσει. Ένα κείμενο που ουσιαστικά φωτογραφίζει τις δικές μου σκέψεις και εμπειρίες. Σκέψεις που σε καμία περίπτωση δεν είναι αξιώματα και κατά συνέπεια η μόνη τους δουλειά είναι απλά να βάλουν τους αναγνώστες σε σκέψη και (ελπίζω) προβληματισμό. Η δεύτερη έχει να κάνει με τους ίδιους τους αναγνώστες. Αν το κείμενο διαβαστεί επιφανειακά και άνευ ενδιαφέροντος, δεν πρόκειται να βοηθήσει σε κάτι. Χρειάζεται να βοηθήσετε και εσείς, να δηλώσετε την παρουσία και την συμμετοχή σας στους προβληματισμούς, να μπείτε σε διαδικασία κουβέντας και κυρίως διαφωνίας, εποικοδομητικής και δυνατής. Όσα και να γράψω, χωρίς συμμετοχή, οι νέοι αναβάτες θα μείνουν απλά στην ανάγνωση, με στενούς ορίζοντες και χωρίς επεξεργασία. Πάμε στο θέμα μας...... Ξεκινάμε με κάτι απλό. Οποιοδήποτε Supersport μηχανάκι, 600άρι ή χειρότερα 750άρι ή ακόμα χειρότερα 1000άρι, δεν είναι σχεδιασμένο για άπειρους αναβάτες. Και μάλιστα, όσο πιο πρόσφατο μοντέλο είναι, τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για τον άπειρο αναβάτη. Αν προσπεράσουμε τους (νέους) αναβάτες με τάσεις αυτοκτονίας, οι οποίοι έχουν ήδη αποφασίσει πως θέλουν οι τελευταίες τους στιγμές εν ζωή να τους βρουν πάνω σε ένα σετ κλιπ-ονς, οι υπόλοιποι οφείλουν στους εαυτούς τους (αλλά και στα αγαπημένα τους πρόσωπα) να δεχθούν πως η απειρία τους ορθώνει ένα τεράστιο απαγορευτικό μπροστά στη σκέψη και μόνο απόκτησης ενός χειρουργικού εργαλείου όπως είναι τα ss μηχανάκια. Με μπαλτά αφενός δεν κάνεις χειρουργική επέμβαση, αφετέρου προκαλείς τεράστιες ζημιές και ανεπανόρθωτες καταστάσεις. «Μα δε θέλω ένα μικρό μηχανάκι που θα το βαρεθώ γρήγορα» Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Η μηδενική εμπειρία ενός νέου αναβάτη, υποχρεώνει τις επιλογές του να ακολουθήσουν μια ανοδική πορεία. Κανείς δεν ξεκίνησε μαθημένος, κανείς δεν χρειάστηκε το καλύτερο/ακριβότερο/τελειότερο όταν ξεκινούσε. Πόσο μάλλον όταν η αγορά αυτή μπορεί άνετα να γυρίσει εις βάρος της υγείας ή και της ζωής του χρήστη. Σε ένα παιδί δεν ξεκινάς κάνοντάς του δώρο ένα παζλ των 3000 τεμαχίων. Από την μία αποκλείεται να το ολοκληρώσει, από την άλλη πιθανότατα να χάσει το ενδιαφέρον του και να εγκαταλείψει το «άθλημα». Αν μάλιστα προσθέσουμε και την πιθανότητα τραυματισμού, τότε το πράγμα ξεφεύγει, αφού ο φόβος/τρόμος είναι εκ προοιμίου κακός σύμβουλος για όλους μας, σε οποιαδήποτε εργασία! Το μικρό μηχανάκι είναι μικρό μόνο στα χαρτιά. Ακόμα και ένα ταπεινό 250άρι είναι ικανό (λόγω λάθους χειρισμού) να μας δημιουργήσει προβλήματα, είτε ως νέο είτε ως παλιό αναβάτη. Για διαφορετικούς λόγους. Η ειδοποιός διαφορά ενός αυτοκινήτου και μιας μοτοσυκλέτας είναι πως το λάθος του χειρισμού συνήθως ακολουθείται από αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού, σωματικού ή ψυχικού ή και των δύο ειδών ταυτόχρονα. Ένας νέος οδηγός, μπορεί να διαχειριστεί τα άλογα ενός φρέσκου τουρμπάτου αυτοκινήτου, την ίδια στιγμή που ένα ταπεινότατο δίκυκλο 20 ίππων μπορεί να τον στείλει στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου. Κι αυτό γιατί η οδήγηση μοτοσυκλέτας απαιτεί πολλά παραπάνω από τον χειριστή και οποιοδήποτε λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ακόμα κι ένα μικρό μοτοσυκλετάκι μπορεί να προσφέρει άπειρες ώρες ευχαρίστησης στον αναβάτη, ώρες εκπαίδευσης, ώρες δοκιμών με έναν κοινό συντελεστή: χαμηλές (σχετικά) ταχύτητες και μηχανικά μέρη που βοηθούν τον αναβάτη αφού «απορροφούν» τα λάθη του (σε υψηλό σχετικά βαθμό). Όταν, μετά από καιρό, ο αναβάτης καταφέρει να φθάσει στα όριά της τη μικρή μοτοσυκλέτα, ακόμα και τότε μια μικρή αλλαγή μπορεί να ανανεώσει την σχέση τους και να απομακρύνει κι άλλο την «ανάγκη» αντικατάστασης. Ένα νέο σετ ελαστικών, μια μικροβελτίωση αναρτήσεων, μια νέα τεχνική οδήγησης είναι ικανότατες συνθήκες να παλέψει ο αναβάτης άλλο ένα 6μηνο για να ξεχειλώσει τις ικανότητές του και την συνεργασία του με το «μικρό μηχανάκι» του. «Αν είναι να γεράσω για να πάρω αυτό που μου αρέσει.....» Ας σκεφτούμε κάθε τι με το οποίο καταπιαστήκαμε στη ζωή μας. Από τα μαθήματα στο σχολείο/σχολή μας, από τα αθλήματα που κάναμε, τα παιχνίδια που παίξαμε, ακόμα και τις μεθόδους μας απέναντι στο έτερο φύλο! Όλα προχωρούσαν αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας και όσο τα χρόνια περνούσαν, τόσο ευκολότερα φαίνονται τα παλιά στο να γίνουν. Πάντα κάναμε αυτό που μας άρεσε, αλλά θέλαμε πάντα να υπάρχει κάτι «ψηλότερα» για να μας τραβήξει, να γίνουμε καλύτεροι, να ανέβουμε και στον επόμενο λόφο. Ακόμα και το πρώτο 50άρι μηχανάκι, ήταν διαστημόπλοιο μπροστά στο ποδήλατο. Και στο καπάκι, το 50άρι ήταν για κλωτσιές, όταν καβαλήσαμε το πρώτο μας 250άρι κοκ. Είναι προτιμότερο να πιάσω το όριο στο «χαμηλό» επίπεδο, παρά να υπολειτουργώ το «καλό». Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μοτοσυκλέτες, με τις οποίες (ή καλύτερα εξαιτίας αυτών) πολλοί αναβάτες δεν πρόλαβαν καν να γεράσουν επειδή έκαναν αυτό που τους άρεσε. Κανείς δε γέρασε περιμένοντας. Δεν είπαμε να καθυστερούμε τις επιλογές μας, αλλά απλά να είμαστε ελαφρώς μετριοπαθείς στον τρόπο αναρρίχησης μας στις κατηγορίες. «Και να χάνω χρήματα για μικρά χρονικά διαστήματα?» Αφενός είναι περιττό έξοδο ένας νέος αναβάτης να πάρει καινούρια μοτοσυκλέτα. Μπορεί άνετα να βρει ελαφρώς μεταχειρισμένο, το ίδιο μοντέλο, στο 60% της αξίας του καινούριου και να πάρει το 100% της ευχαρίστησης. Με αποτέλεσμα η μεταπώληση να τον βλάψει πολύ λιγότερο. Αφετέρου, πάντα θα υπάρχει το αγοραστικό κοινό για την μεταχειρισμένη μικρή μοτοσυκλέτα μας όταν βγούμε στην αγορά για πώληση. Γιατί θα υπάρχουν πάντα οι νέοι αναβάτες που θα θέλουν να αγοράσουν το δικό μας μεταχειρισμένο για να μάθουν. Από την άλλη, ένα SS μηχανάκι, λόγω απειρίας θα μας κοστίσει πολλά παραπάνω από την «χασούρα» των μεταπωλήσεων. Κάτι η ακριβότερη συντήρηση, κάτι η πιθανότατη πτώση και ανάγκη αντικατάστασης ακριβών περιφερειακών και έχουμε ήδη «μπει μέσα». Ξεχάστε το οικονομικό. Είναι απλά δικαιολογία. «Νομίζω πως θα φαίνομαι σα noobάς πάνω στο 2.5αράκι» Φαντάζεσαι πόσο πιο noobάς θα φαίνεσαι πάνω στο ZX-6R ή το RR ή το R6? Που θα τρέμεις στην ιδέα και μόνο να ανοίξεις το γκάζι? Που θα σε κοιτούν οι διπλανοί και θα γελούν επειδή πας ρολαριστός και «τι το ήθελες το R6 ρε παλικάρι...Πάρε ένα YBR μπας και μάθεις» Που θα έχεις τα μαρσπιέ τέρμα ψηλά για να στρίβει το μηχανάκι και η μεγαλύτερη κλίση θα είναι των 10° επειδή δεν μπορείς να κάνεις γυροσκοπικό και να γύρεις με το μηχανάκι? Κανένα μηχανάκι δε θα σε κάνει να φαίνεσαι καλύτερος, γρηγορότερος, πιο μάγκας. Όμως κάθε μηχανάκι μπορεί άνετα να «ξεβρακώσει» τον αναβάτη αν αυτός είναι «λίγος». Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μηχανάκια χειρουργικά εργαλεία που μπορούν να μας «κόψουν» λόγω μικρολαθών. Ο άπειρος αναβάτης ενός ss μπορεί άνετα να πέσει μπροστά στην καφετέρια με τα δεκάδες πιπίνια, επειδή μπλόκαρε τον εμπρός τροχό πάνω στον δρόμο σαπουνόπερα, καθαρά από απειρία. Ή να κάνει ένα high side, λόγω αποτυχημένου drift (ακούσιο ή εκούσιο). Και όλα αυτά μεγεθυμένα, επειδή ο απόλυτος χαρακτήρας των ss, κάνει τα λαθάκια χειρισμού μεγάλα λάθη, με ακόμα μεγαλύτερα (άσχημα) αποτελέσματα. «Μα είμαι εγκρατής. Θα προσέχω. Δεν θα τρέχω. Είμαι υπεύθυνος άνθρωπος» Ναι, ΟΚ. Χορτάσαμε υπευθυνότητα και εγκράτεια! Όλοι οδηγούμε συγκρατημένοι, όλοι μας είμαστε 100% προσεκτικοί, δεν τρέχουμε. Ξέρετε πιο είναι το βασικότερο μειονέκτημα ενός ss μηχανήματος στα χέρια άπειρου? Η «υποχρέωση» να αποδείξουμε εαυτόν και αλλήλους πως καβαλάμε γρήγορο μηχανάκι και «το έχουμε». Και το πρώτο ατύχημα (ή δυστύχημα) θα γίνει στο πρώτο φανάρι που θα σκάσει δίπλα μας κάποιο άλλο μηχανάκι, μεγαλύτερο-μικρότερο-πιο γρήγορο-πιο αργό, δεν έχει σημασία. Εκεί που εμείς, ως άπειροι αναβάτες αγοράσαμε το απίθανο 675 και απλά περιμένουμε στο φανάρι ήρεμοι μέχρι που σκάει δίπλα μας ένα TDM / Fazer/ Bandit και θα αρχίσει τις ξερογκαζιές. Γιατί αφενός εκείνος την έχει πιστέψει, γελάει με σένα που «κοίτα τον πήρε το 675 και νομίζει πως είναι ο Rossi» και σε τελική ανάλυση δεν έχει να χάσει τίποτα. Κυρίως αυτό. Γιατί ακόμα και να χάσει λόγω αργότερου μηχανήματος δεν θεωρείται ήττα, αν νικήσει θα είναι γαλόνια στο καφέ της επομένης...... Τι θα κάνει ο άπειρος? Θα βάλει τον εγωισμό μπροστά, σημαία του, και...θα ανοίξει. Και όταν ανοίγεις ένα 675, οφείλεις να αντιλαμβάνεσαι και τα km/h και το πως στρίβει και το πως μπορεί να φρενάρει από 3ψήφια km/h. Και ναι, ο άπειρος με το 675 είναι μια ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί και με χαλασμένο timer!!! Και δε φταίει το 675 γιαυτό...... Για να είναι ασφαλής η μετακίνηση/οδήγηση με ένα ss μηχανάκι, απαιτείται κάτι που ο άπειρος αναβάτης δεν δύναται να έχει!! Εμπειρία. Εμπειρία στο χειρισμό του γκαζιού, στη μανέτα του φρένου, στο γυροσκοπικό, στην εποπτεία του χώρου, στην πρόβλεψη καταστάσεων, στην οδήγηση σε πραγματικές συνθήκες. Και η εμπειρία έρχεται μόνο με τον καιρό και την θέληση. Αν κάτι από τα δύο απουσιάζει, απουσιάζει και η εμπειρία και κατά συνέπεια είναι απαγορευτική η οδήγηση και κατοχή μιας ss μοτοσυκλέτας. «Μα μπορεί να κάνω τα ίδια λάθη και με ένα ER. Τι αλλάζει?» Κι όμως αλλάζει. Στο ER οι μαλακές αναρτήσεις και πλαίσιο θα «μαζέψουν» μεγάλο ποσοστό από τα λάθη και συνήθως ο λάθος χειρισμός συνοδεύεται από τον κρύο ιδρώτα στη ραχοκοκκαλιά. Το ίδιο και το γκάζι, επειδή η καμπύλη της ροπής και ιπποδύναμης είναι πολύ πιο ομαλή και «ανεκτική» σε κακό χειρισμού της γκαζιέρας. Στον ίδιο χρόνο που το μεσαίο «εύκολο» μηχανάκι επιταγχύνει στα 70km/h, το ss ήδη ξεπερνά τα 120 και το κυριότερο, χωρίς να γίνονται αντιληπτά στον αναβάτη! Ένα λάθος σε μαλακό και εύκολο μηχανάκι μας οδηγεί σε προβληματισμό, όταν ξαπλώσουμε το βράδυ στο κρεβάτι μας. Ένα λάθος σε σκληρό και δύσκολο μηχανάκι μας οδηγεί σε βαρύ τροχαίο με επιπτώσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν. Το «εύκολο» μηχανάκι συγχωρεί τα λάθη. Το «δύσκολο» θα δαγκώσει. «Μα ο φίλος μου πήρε R6 στα 18 του», «τι πειράζει που θέλω να μάθω με κάτι που μ' αρέσει?» (κοκ) Μα τότε, γιατί ρωτάς φίλε μου? Κάνε του κεφαλιού σου, πάρε για 1ο μηχανάκι 1000άρι SS (2009+) και βγες σαν χειροβομβίδα απασφαλισμένη στους δρόμους!!! Και ελπίζω να μην πάρεις κι άλλους μαζί σου..... Ξέρεις όμως κάτι? Δυστυχώς ο εγωισμός σου, η αντίδρασή σου απέναντι στα λόγια ενός παλιότερου αναβάτη (που σε τελική ανάλυση δεν έχει κάτι να κερδίσει από τις επιλογές σου) μπορεί να είναι επιζήμια σε πολλούς άλλους συναδέλφους εκεί έξω. Η απειρία σου θα προσπαθήσει να ελέγξει ένα τέρας, σε συνθήκες δρόμου, με άλλα οχήματα (μικρά ή μεγάλα), πεζούς (ηλικιωμένους ή παιδιά) και εμπόδια ή δυσκολίες (κακοτεχνίες, λάθος συνθήκες κοκ). Και το βέβαιο λάθος σου, σε ένα μηχανάκι που δε συγχωρεί, θα δημιουργήσει ένα ατύχημα με συμμετέχοντες παραπάνω από έναν. Όχι, δεν θέλω να στεναχωρήσω ή να καταστρέψω τα όνειρα των άπειρων αναβατών. Θέλω απλά να τους εξηγήσω πως με ακατάλληλα χέρια και εμπειρία, η δουλειά είναι πιο χοντροκομμένη. Και απαιτεί αντίστοιχα «χοντροκομμένα» εργαλεία για να μη γίνει ζημιά. Θέλει υπομονή και επιμονή. Ο νέος αναβάτης, αφού φορέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας του (κράνος, μπουφάν, γάντια, μπότες τουλάχιστον) πρέπει να ανέβει στο μεταχειρισμένο «ήπιο» μηχανάκι του, να βοηθηθεί από την «μαλακότητα» ώστε να μάθει τα βασικά, να πάει σε μια σωστά επιλεγμένη σχολή για να μάθει τεχνικές οδήγησης που θα κάνουν τις βόλτες του ασφαλέστερες και απολαυστικότερες. Ναι, είναι πολύ όμορφο το ss μηχάνημα. Εντυπωσιακό σε εμφάνιση και προδιαγραφές και επιδόσεις. Αλλά δεν είναι για τώρα. Σε τελική ανάλυση, ο χρόνος και η θέληση θα δείξουν αν στο μέλλον μπορείς και έχεις τη διάθεση να ακολουθήσεις το δύσκολο μονοπάτι των SS μοτοσυκλετών. Καλή συνέχεια σε όλους μας. Και με τις καλύτερες επιλογές δίτροχων συντρόφων! 119 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
AlexOne 445 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2013 Συμφωνω σε ολα αυτα... εγω παντος πηρα το R6 μετα απο ενα sprinter και ενα cbr 125 (3 χρονια περιπου).... Αν εχεις μυαλο ολα καλα.... Να πω ομως οτι ακομα παλευω να το στριψω οπως του αρμοζει... δεν μπορεις να ευχαριστηθεις ενα τετοιο μηχανακι χωρις εμπειρια... οποτε ειναι δωρο αδωρο... Δεν ειχα σκοπο να το παρω απλα εκατσε η φαση και μου βγηκε πολυ φθηνα..... Αν εχεις μυαλο παντος και το θες για καφετερια παλι ολα καλα :P 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Στέργιος Βήχος 3.790 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2013 καλα τα λεει.. κ εγω το πηγα πολυ στο λαου λαου.. 50-80-125-200-650-1000...κλιμακοτα κιετς...δε νομιζω να παω παραπανω..το τερματισα προσωπικα. μαλλον προς τα πισω με βλεπω να γυρναω 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Antonis28 79 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2013 Ωραίο θέμα!Μπράβο Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
bill_daytona 923 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2013 πολυ ωραιο κειμενο για νεους αναβατες.αλλα εχω 2 ερωτησεις. 1.το ιδιο περιπου επικυνδυνες δεν ειναι και αλλες μηχανες εκτος απ τα ss για αρχαριο?οπως crf 450? 2.και εγω ας πουμε που πηρα ΧΤ 600.τα ss μου αρεσουν πολυ,αλλα δεν εχω σκοπο να παρω τουλαχιστον στο προσεχες μελλον γιατι μου αρεσει και το χτ,το γκαζι του μου ειναι αρκετο,υπερκαλυπτει τις απαιτησεις μου και τη χρηση που κανω προς το παρον τουλαχιστον.ομως σε περιπτωση υποθετικης μεταβασης μου σε ενα cbr 600 rr τι θα εχω κερδισει απο τη συμβιωση μου με το ΧΤ?γιατι εχω ακουσει απο πολλους "το ΧΤ ειναι δασκαλος". . .ομως ενα χτ τι σχεση εχει σε οτιδηποτε με ενα ss 600? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
dogonala 233 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2013 πολυ ωραιο θεμα και σωστος εγω απο beverly xt 660 και μετα βιαστικα για 1000 αρι και ακομα εχω το συμαδακι μ στο χερι μετα καταλαβα και πως πρεπει να οδηγας τι μου ταιριαζει και τι μπορω να κανω σαν οδηγος, μακαρι τα νεα παιδια που θα το διαβασουν να σε ακουσουν Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Nihil004 954 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2013 Μπορώ να αποτελέσω το πειραματόζωο του θέματος, αν ζω σε κανά δύμηνο από τώρα... 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ksino1100 13.259 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 12 , 2013 πολυ ωραιο κειμενο για νεους αναβατες.αλλα εχω 2 ερωτησεις. ...για νέους αναβάτες που θέλουν SS για 1η τους μοτοσυκλέτα 1.το ιδιο περιπου επικυνδυνες δεν ειναι και αλλες μηχανες εκτος απ τα ss για αρχαριο?οπως crf 450? Για τον αρχάριο όλα είναι επικίνδυνα. Αλλά η κορυφή του παγόβουνου είναι η SS κατηγορία. Και το CRF μπορεί να γίνει επικίνδυνο αλλά όλα μπορούν να συμβούν σε πολύ μικρότερες ταχύτητες και σίγουρα συγχωρεί περισσότερα απ' ό,τι ένα ZX6R/R6 κοκ (από το φρενάρισμα, το στρίψιμο, την ακαμψία πλαισίου και αναρτήσεων κοκ) 2.και εγω ας πουμε που πηρα ΧΤ 600.τα ss μου αρεσουν πολυ,αλλα δεν εχω σκοπο να παρω τουλαχιστον στο προσεχες μελλον γιατι μου αρεσει και το χτ,το γκαζι του μου ειναι αρκετο,υπερκαλυπτει τις απαιτησεις μου και τη χρηση που κανω προς το παρον τουλαχιστον.ομως σε περιπτωση υποθετικης μεταβασης μου σε ενα cbr 600 rr τι θα εχω κερδισει απο τη συμβιωση μου με το ΧΤ?γιατι εχω ακουσει απο πολλους "το ΧΤ ειναι δασκαλος". . .ομως ενα χτ τι σχεση εχει σε οτιδηποτε με ενα ss 600? Αφενός δε θα είναι το πρώτο σου μηχανάκι. Επομένως, το βάζο της εμπειρίας σου δε θα είναι άδειο. Αφετέρου θα έχεις μάθει τα βασικά (φρενάρισμα, στρίψιμο με γυροσκοπικό, γλιστρήματα, έλεγχος γκαζιού κοκ). Θα έχεις ήδη κολυμπήσει στα ρηχά και μεσαία νερά. Και αυτό είναι σαφώς προτιμότερο από το να έμπαινες απ' ευθείας στα «άπατα» και «σκουρόχρωμα» νερά! Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
BurningBeard 1.360 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 Η βιασύνη είναι κακό πράγμα. Και το λέω εγώ που πήρα πρώτη μηχανή στα 32 και θέλω να προλάβω να ανέβω και σε κάτι άλλο. Παρόλα αυτά, για τη μηχανή γενικά ισχύει ότι ισχύει και τις στροφές. Μπες αργά και θα μπορέσεις να βγεις γρήγορα γιατί θα είναι σταθερό και άνετο για να ανοίξεις γκάζι όταν δεις την έξοδο, αν όμως μπεις βιαστικά ισως να βγεις από το λάθος σημείο. Το δικό μου ταπεινό μηχάνημα με τα μόλις 33 άλογα μπορεί σε κάποιες φάσεις να μου φαίνεται λίγο, αλλά ξέρω από πρόσφατη προσωπική πείρα ότι ακόμα δεν το έχω τερματίσει. Και δεν είναι ότι απλά ανέβηκα μια μέρα στη σέλα. Έριξα πολύ διάβασμα και εδώ μέσα και αλλού για το πώς λειτουργεί μια μοτοσυκλέτα, προσπαθούσα να δοκιμάζω σταδιακά κάποια πράγματα για να βελτιώνομαι και σε ένα βαθμό (αρκετά μεγάλο πιστεύω σε σχέση με τα χιλιόμετρα που έχω γράψει, αλλά έχω άλλο τόσο ακόμα) το έχω πετύχει. Αλλά στο πίσω λάστιχο ακόμα έχω από 1 πόντο απάτητο πέλμα σε κάθε πλευρά. Και το πέλμα αυτό πατήθηκε όσο πατήθηκε σε βόλτα με παρέα που ανέβηκα ρυθμούς χωρίς καν να το κυνηγάω γιατί απλά ήμουν σε εκείνη τη φάση που είσαι ένα με το μηχανάκι, αλλά το όλο θέμα κατέληξε σε πτώση με μόλις 30 Km/h. Παρόλο τον εξοπλισμό και τη χαμηλή ταχύτητα, τα "παράσημα" στον αγκώνα τα τσίμπησα. Ναι, υπάρχουν φορές που θα ήθελα να ανοίγει καλύτερα. Υπάρχουν ακόμα περισσότερες φορές που θα ήθελα να φρενάρει καλύτερα. Τις περισσότερες όμως φορές είμαι ικανοποιημένος με το πόσο γρήγορα αλλάζει κατεύθυνση με την παραμικρή πίεση στα γκριπ, και τις υπόλοιπες απλά ξέρω ότι το μηχανάκι μπορεί να στρίψει κι άλλο (όχι πολύ, αλλες 5-6 μοίρες μέχρι να αρχίσουν να ξύνουν κάτω πράγματα) αλλά εγώ είμαι αυτός που δεν μπορεί ακόμα να το κάνει χωρίς να πέσει. Όταν το καταφέρω τότε το συζητάω για άλλο. Και αν με το καλό αλλάξω, θα ακολουθήσω το ίδιο σύστημα που ακολούθησα και με αυτό για να το μάθω. Ένα πράγμα, μια τεχνική, ένα ρίσκο τη φορά, όχι όλα μαζί, αφ'ενός για να μπορείς να καταλαβαίνεις και να αφομοιώνεις τι κάνει το μηχανάκι, αφ'ετέρου για να μην πάθεις ζημιά. 5 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
a.r.o.stakhs 797 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 Οτι σοφοτερο εχω διαβασει τον τελευταίο χρονο. Συγχαρητήρια. Γιαννη, οταν με το καλο βρεθεις Θεσσαλονίκη, κερναμε ρετσινες. Θα εχω και τον yamahakia μαζι με λοιπους αλλα μικρο το κακο. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
greekarmy 0 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 Εγώ ξεκίνησα με το Hornet μου... από το ποδήλατο Είχα κάνει και post και θεωρώ λογικό το κράξιμο που έφαγα, ΑΛΛΑ... Σε όλα έχεις άπειρο δίκιο και το post σου είναι πάρα πολύ καλό! Στο μόνο που διαφωνώ σε ένα βαθμό είναι «Μα είμαι εγκρατής. Θα προσέχω. Δεν θα τρέχω. Είμαι υπεύθυνος άνθρωπος». Όντως η πλειονότητα που το λέει αυτό σύνηθως καταλήγει να μην το εκπροσωπεί πλήρως. Αλλά δε μπορώ να πιστέψω οτί δεν υπάρχουν άτομα αρκετά υπεύθυνα που να μπορούν να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Πάλι όμως δε φτάνει αυτό. Θα πρέπει να αισθάνονται και μια-κάποια άνεση όταν καβαλούν μηχανές. Ακόμα και έτσι, τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα περιγράφειςστο «Νομίζω πως θα φαίνομαι σα noobάς πάνω στο 2.5αράκι». Έτσι ήμουν για πολύ καιρό, συν του ότι το βάρος της μηχανής ήταν άπειρα δύσκολο να το συνηθίσω. Σε όλα αυτά αν προσθέσεις και τον παράγοντα SS τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
DIAMAPA 1.056 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 Σα πιτσιρικας κι εγω πριν απο καποια χρονια ειχα αυτες τις καγκουροαποψεις στο μυαλο μου, και να θα παρω κανα 600ρι ss να γουσταρω απ την αρχη και τετοια. Ευτυχως οι γονεις μου δεν μου πηραν μηχανη, μαζευα λεφτα επι 1μισι χρονο κι οταν ηρθε η ωρα τοτε ημουν ευτυχως πιο συνειδητοποιημενος. Το μονο σιγουρο τοτε ηταν οτι δεν ηθελα παπι, ηθελα κατι να μοιαζει με μοτοσυκλετα. Υστερα πλεον απο 2 χρονια συμβιωσης με το cbrακι μου, εχω καταληξει πολλακις στο συμπερασμα οτι δεν θα μπορουσα να ειχα επιλεξει καλυτερο μηχανακι για πρωτο μου. Εμαθα να στριβω, στην αρχη με λιγα λιγα χιλιομετρα και πλεον στην πιστα του Ρυσιου να μπαινω με τα ιδια χλμ που εμπαιναν τα 600αρια και 1000αρια (ναι οκ στη ευθεια με κακοφαινοταν που περναγαν σα σταματημενο), εμαθα να φρεναρω, πολυ βασικο, βγηκα στην εγνατια οπου οι ρυθμοι ειναι διαφορετικοι απ οτι στη πολη και θυμαμαι την πρωτη φορα που εκανα Καβαλα-Θεσσαλονικη ειχα χασει 4 κιλα ιδρωτα και τωρα πλεον το κανω με περισσεια ανεση, παρολο που δεν εχει φτιαχτει για αυτον τον σκοπο, και γενικα ανεπτυξα μια αντιληψη για να προφυλασσω τον εαυτο μου στην ζουγκλα της πολης. Τις τελευταιες μερες εχουν μπει παλι τα διαολια μεσα μου και το εβαλα μεχρι κι αγγελια, με σκοπο να βαλω καποια λεφτα ακομα και να παω σε 600ρι cbr. ΕΙχα και κανα 2 σοβαρα τηλεφωνηματα σχετικα με την αγγελια κ λεω τωρα εδω ειναι η ωρα της αληθειας. Αντεχεις να δωσεις την πρωτη σου αγαπη και να πας σε κατι καλυτερο ή θα κατσεις στα αυγα σου λιγο ακομα? Ε λοιπον χθες μολις μετα απο ενα ωραιοτατο εντο που εκανα αποφασισα να μην το δωσω ακομα, γιατι ακομα μου προσφερει αυτο το χτυποκαρδι που ζηταμε απο μια μοτοσυκλετα. + του οτι δεν καιει τπτ και ειναι μανιτζεβελο στην κινηση, οποτε κι οικονομικα αν το δουμε ειναι η πλεον σωστη κινηση. Τωρα το οτι υπαρχει κι ενας 18χρονος Παπασταυρου που οδηγαει panigale (σε πιστα μονο), αποτελει την εξαιρεση του κανονα και οι νεοι οδηγοι δεν θα πρεπει να περνουν αερα λογω αυτου. Σορυ για το σεντονακι αλλα με αγγιξε πολυ το κειμενο κι θελω να επισημανω ποσο καλα και σωστα ειναι αυτα που λεει ο ksino, μπας και το δει κανας πιτσιρικας και βαλει λιγο νερο στο κρασι του. Τενκιου!! 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
bill_daytona 923 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 ...για νέους αναβάτες που θέλουν SS για 1η τους μοτοσυκλέτα Για τον αρχάριο όλα είναι επικίνδυνα. Αλλά η κορυφή του παγόβουνου είναι η SS κατηγορία. Και το CRF μπορεί να γίνει επικίνδυνο αλλά όλα μπορούν να συμβούν σε πολύ μικρότερες ταχύτητες και σίγουρα συγχωρεί περισσότερα απ' ό,τι ένα ZX6R/R6 κοκ (από το φρενάρισμα, το στρίψιμο, την ακαμψία πλαισίου και αναρτήσεων κοκ) Αφενός δε θα είναι το πρώτο σου μηχανάκι. Επομένως, το βάζο της εμπειρίας σου δε θα είναι άδειο. Αφετέρου θα έχεις μάθει τα βασικά (φρενάρισμα, στρίψιμο με γυροσκοπικό, γλιστρήματα, έλεγχος γκαζιού κοκ). Θα έχεις ήδη κολυμπήσει στα ρηχά και μεσαία νερά. Και αυτό είναι σαφώς προτιμότερο από το να έμπαινες απ' ευθείας στα «άπατα» και «σκουρόχρωμα» νερά! ναι ειχα οντως και παπι πριν το ΧΤ και με το παπι εχω κανει 40000 χιλιομετρα σε 4 χρονια,το ΧΤ δεν με χει φοβισει σχεδον καθολου,εκτος οτι με φοβιζει λιγο η αισθηση της ταχυτητας ακομα σε ταχυτητες ανω των 110-120 το πολυ δε νιωθω ασφαλης και με αδειο δρομο,αλλα αρχη ειναι ακομα. .σε καθε περιπτωση τα ρωτησα για να γινεται συζητηση οπως ειπες στην αρχη και οχι γιατι διαφωνω σε κατι,απλα ενοουσα οτι το χτ εχει μεγαλη διαφορα γεωμετριας φρενων αναρτησεων αλλα εχεις δικιο Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
bill_daytona 923 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 (τροποποιήθηκε) ασε που ουτε για αργοτερα το βλεπω για ss αν και μου αρεσουν παρα πολυ.αλλα πολλα εξοδα και τις θεωρω μηχανες που τις ευχαριστιεσαι απολυτα μονο σε πιστα και αβολες για χρηση μες τη πολη.αααν παρω κατι αργοτερα για κανα er το βλεπω Τροποποιήθηκε Ιούνιος 13 , 2013 από τον bill_daytona Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
panelix 226 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 Κι εγώ ξεκίνησα με 50άρι, μετά πήγα σε 100άρι και τώρα έχω το bros που είναι 400 η αλήθεια είναι ακόμα το φοβάμαι αρκετά, στο παπί έξυνα μασπιε αλλά ξέρω ότι αμα πέσω με το bros δεν θα είναι μόνο γρατζουνιές πιθανότατα... Σε 250 ήθελα να πάω βασικά αλλά έτυχε που το βρήκα σε πολύ καλή τιμή! Αν καταφέρω και το μάθω ποτέ, έχω σκοπό να πάω σε ένα monster ή ένα fazer πριν ανέβω στο ονειρικό r6! :) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
tuning 709 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 ωραιο ποστ να παω και εγω 2 λογια ειμαι πλεον 40 χρονων ξεκινησα απο χαμηλα και εχω φτασει πλεον να εχω αλλαξει αρκετα μηχανακια απο τα οποια πολλα ηταν ςς ενα θα πω για τους "νεους" ακομα και τωρα οπου εχω το 1000 δεν μπορω να εκμεταλευτω το 100% της οδηγησης του αλλα παω ικανοποιητικα και ξερω πως να σταματησω η να στριψω η να κανω καγκουριες κατι οπου δεν ηξερα στα 20 μου και ειναι λογικο αν τοτε στα 20 ειχα ενα θηριο των 1000 κυβικων δεν ξερω αν θα μπορουσα να ειμαι εδω τωρα. 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
AngelER 105 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 (τροποποιήθηκε) ωραίο θέμα! Και εγώ σταδιακά ήθελα να πάω απλά το πήγα λίιιιιιιιγο πιο απότομα απ ότι υπολόγιζα. (πιάνεται απότομα όταν το πρώτο μηχανάκι με συμπλέκτη που οδηγάς είναι το ER πιστεύω.. ) Ξεκίνησα με 50cc μετά πήρα το innova και ενώ υπολόγιζα να πάω σε 250cc (ninjaki) κατέληξα στο ER μιας και μεταχειρισμένα παίζανε στα ίδια λεφτά, και διάβασα ότι κάνει και για αρχάριους γενικά. (edit: + ότι η μονοκόμματη σέλα του ER είναι πιο βολική και για το έτερον ήμισυ που κάθεται πίσω ) Τροποποιήθηκε Ιούνιος 13 , 2013 από τον AngelER 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Utopia 144 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 Πολύ ωραίο ποστ, ποστ που σώζει ζωές. Πέρα απο το τύπο και το κυβισμό της μηχανής , πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η ηλικία. Αυτος ο 18χρονος που τρέχει με το panigale, είναι ταλεντάρα και πιθανόν πιλότος sbk στο μέλλον. Αλλά δεν νομίζω να έχει την εμπειρία της τακτικής κατάστασης στους ελληνικούς δρόμους. Αυτή έρχεται με τα χρόνια οδήγησης ΚΑΙ κουτιού. Εγώ απο το 96 μέχρι το 98 οδηγούσα ένα Motori Minarelli 75cc, και μετά απο 12 χρόνια κουτιού και χωρίς να καβαλήσω το οτιδήποτε πήρα ένα BMW F800S. Ηπιο μηχανάκι, 2κύλινδρο χωρίς ξεσπάσματα με φρενάρες και το πήγαινα αξιοπρεπέστατα. Πιστεύω οτι και η ηλικία παίζει τον ρόλο της. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
ziro 19 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 Τωρα το οτι υπαρχει κι ενας 18χρονος Παπασταυρου που οδηγαει panigale (σε πιστα μονο), αποτελει την εξαιρεση του κανονα και οι νεοι οδηγοι δεν θα πρεπει να περνουν αερα λογω αυτου. Αυτός ο 18χρονος μόνο αρχάριος δεν είναι όπως λέει κι ο από πάνω φίλος. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
tuning 709 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 και ειναι απο μωρο μεσα στα μηχανακια και στις πιστες..... 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
μάθο... 10.135 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 Ρε κιαρατα..δεν το διαβασα ακομα...αλλά σου εβαλα ενα ποντο(στο κασλον)και θα το διαβασω με την ηρεμια μου(οταν μ'αφησουν τα πιτσιρικια).Ειναι δεδομενο οτι εγραψες κατι πολυ καλο :) Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
nuntius 2.443 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 LoL! Θυμάμαι το κράξιμο απο τον πατέρα μόλις έβγαλα δίπλωμα μηχανής στα 30, που όταν με ρώτησε τι θα πάρω του έδειξα σε περιοδικό το cbf 125. Με ρώτησε πόσα κυβικά είναι και μόλις του είπα είδα την αηδία - απορία στο βλέμα του, συνοδευόμενη απο την ατάκα "καλά, ΠΑΠΑΚΙ θα πάρεις???" Ταγμένος αντιμηχανόβιος, παραδοσιακά, ο πατήρ, just for the record.. Χρειάστηκε να του εξηγήσω αυτό ακριβώς που λέει ο ksino. Πιθανά να μπορούσα απο την αρχή να το πάω ένα 250, ίσως και ένα 400 ή 600. Και θα είχα γλυτώσει και λεφτά απο τις αλλαγές. Για σιγουριά όμως προτίμησα ένα χρόνο 125, δύο χρόνια 250 και μετά 600. Και αυτό δεν έχει να κάνει με οδηγικές ικανότητες αλλά με ωριμότητα. Πράγμα σημαντικό όταν καβαλάμε. Και όταν παίρνουμε 600 ss για πρώτη μηχανή είμαστε επικίνδυνοι όχι τόσο γιατί είμαστε ανίκανοι να την πάμε αλλά κυρίως γιατι ακόμα δεν έχουμε ωριμότητα. Και αυτό θα το πληρώσουμε, δυστυχώς, εμείς η οι γύρω μας.. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Le Flwr 3.057 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 Να πω και εγώ? Πολύ σωστό το ποστ. Από προσωπική εμπειρία (νοικιάρικα σκουτερόπαπα-> Hornet 600), το μεγαλύτερο μηχανάκι όχι απλά δεν βοηθάει, αλλά δυσκολεύει πάρα πολύ την σωστή εκμάθηση και πρόοδο. Σου καλύπτει την βραδύτητα με μια γενναία δόση γκαζιού στην ευθεία, και θέτει το όριο πολύυυυυ ψηλά. Δεν μετανιώνω την αγορά καθώς το αγάπησα το σκατένιο, αλλά είμαι βέβαιος πως εάν είχα κάνει μια σταδιακή μετάβαση θα ήμουν απλά κουλός και όχι τρίκουλος όπως τώρα. Τρεις μήνες κάθεται περιμένοντας ανταλλακτικά και ανακαλύπτω τις χαρές των 250cc. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Utopia 144 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 και ειναι απο μωρο μεσα στα μηχανακια και στις πιστες..... Άλλο πίστα που τρέχεις σε ένα οριοθετημένο χώρο, με συγκεκριμένους κανόνες, και άλλο η ζούγκλα του ελληνικού δρόμου. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
GeorgeSlayer 849 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 13 , 2013 Προσωπικά όσο μου αρέσουν εμφανισιακά τα SS άλλο τόσο τα φοβάμαι. Ειδικά τώρα που έχω μηδενική εμπειρία αλλά και στο μέλλον δύσκολα πιστεύω θα τα κατάφερνα με δαύτα. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες