stuntboy 2.327 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Μάθετε τα δικαιώματα σας σε κάθε περίπτωση που άνδρες των αστυνομικών αρχών σας σταματήσουν για οποιαδήποτε λόγο. Είτε πρόκειται για εξακρίβωση στοιχείων, είτε για σωματική έρευνα, είτε για προσαγωγή, είτε για έρευνα σε σπίτι, είτε για σύλληψη, πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως το Σύνταγμα και οι νόμοι προστατεύουν τον κατηγορούμενο Αυτό σημαίνει πως έχετε δικαιώματα και πρέπει να απαιτήσετε να τα ασκήσετε! Η αστυνομία δε θα σας τα χαρίσει, αντιθέτως θα βασιστεί στην άγνοια, τον πανικό και τις βεβιασμένες κινήσεις σας, αν χάσετε την ψυχραιμία σας. 1. Εξακρίβωση στοιχείων Αν σας σταματήσει αστυνόμος στο δρόμο και απαιτήσει να του δείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε να το κάνετε. Αν αρνηθείτε, μπορεί να τιμωρηθείτε με φυλάκιση από 10 ημέρες ως 1 χρόνο. (άρθρο 157 του νόμου 2458/1953). ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού δείξετε την ταυτότητά σας, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας. Μην απαντάτε σε άλλες ερωτήσεις, τύπου «τι κάνεις εδώ;» «πού πηγαίνεις;» κλπ διότι είναι παράνομες. Μπορεί στη συνέχεια οι αστυνόμοι να σας ζητήσουν να τους ακολουθήσετε στο τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων». Εφόσον έχετε δείξει την ταυτότητά σας, αυτό είναι παράνομο, γι' αυτό οφείλετε να διαμαρτυρηθείτε. Αν παρ' όλα αυτά σας αναγκάσουν να τους ακολουθήσετε, τότε αυτό που συμβαίνει είναι στην πραγματικότητα μία παράνομη σύλληψη, αφού σας πηγαίνουν στο τμήμα χωρίς να υπάρχει ούτε ένταλμα σύλληψης ούτε κλήση για προσαγωγή μάρτυρα! Άρα στο τμήμα πρέπει απλώς να δώσετε και πάλι τα στοιχεία σας και να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση. Να επαναλαμβάνετε διαρκώς πως είναι παράνομο να σας κρατούν εκεί και να απαιτείτε να μιλήσετε με το δικηγόρο σας. 2.Σύλληψη Η αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις: Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα. Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πολύς κόσμος πιστεύει πως ο ανακριτής είναι ένας αστυνομικός. Αυτό είναι λάθος. Ο ανακριτής είναι δικαστής, που διενεργεί την ανάκριση, και μόνο αυτός μπορεί να υπογράψει ένταλμα σύλληψης. Επιπλέον το ένταλμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία σας και ακριβώς την πράξη για την οποία κατηγορείστε! Τα γενικά και αόριστα εντάλματα είναι παράνομα. Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ξέρει ακριβώς για τι κατηγορείται. Ελέγξετε το ένταλμα και απαιτείστε να υπογράψετε την «έκθεση σύλληψης», ένα έγγραφο που θα αποδεικνύει τον τόπο και το χρόνο της σύλληψης. Στη συνέχεια, ακολουθείστε τους αστυνομικούς, χωρίς να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Εννοείται πως οποιαδήποτε βιαιοπραγία ή εξύβριση προς κατηγορούμενο που συνεργάζεται είναι παράνομη. Αν σας συμβεί, οι αστυνομικοί θα διαπράττουν ποινικά αδικήματα και μπορείτε να τους μηνύσετε. Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα «Αυτόφωρο» ονομάζεται ένα έγκλημα από τη στιγμή στην οποία τελείται μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση αυτόφωρου εγκλήματος, ο νόμος δίνει στην αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη, χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης. Αυτό κατ' αρχήν είναι σωστό, διότι θα ήταν παράλογο να έβλεπε π.χ. ένας αστυνόμος κάποιον βιαστή ή ληστή επί τω έργω και να έπρεπε να περιμένει να εκδώσει ο ανακριτής το ένταλμα! Ως τότε, ο δράστης θα είχε ήδη εξαφανισθεί. Από την άλλη, όμως, η ελευθερία αυτή της αστυνομίας, οδηγεί συχνά σε αυθαιρεσία, γι' αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα ψύχραιμοι και να ξέρετε ακριβώς ποια είναι τα δικαιώματά σας. Οι αστυνόμοι που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας δηλώσουν το έγκλημα για το οποίο σας πηγαίνουν στο τμήμα. Επαναλαμβάνουμε πως γενικές και αόριστες αιτίες συλλήψεως είναι παράνομες. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης». Αυτό το έγγραφο θα αποδεικνύει το πώς ακριβώς έγινε η σύλληψη και θα σας είναι χρήσιμο στη συνέχεια. Στο τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσουν, λέγοντας πως «δεν θα σας πουν ακόμα για τι κατηγορείστε» Απαιτείστε είτε να σας αφήσουν να φύγετε είτε να σας «αποδώσουν κατηγορία». Αυτό σημαίνει να σας πουν για τι ακριβώς κατηγορείστε, να σας ονομάσουν «κατηγορούμενο». Το να είσαι «κατηγορούμενος», έχει τεράστια νομική σημασία. Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος»! Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»! Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ ορκίζεται και κάθε τι που δήλωσε, αν είχε αναγκασθεί να ορκισθεί, απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί στη μετέπειτα διαδικασία. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως αυτή η διάταξη δεν εφαρμόζεται αυστηρά και συχνά παραβλέπεται. Γι΄αυτό, για να μη χειροτερεύσετε τη θέση σας, αρνηθείτε να ορκισθείτε ή να υπογράψετε οποιοδήποτε έγγραφο που λέει πως κάνατε δηλώσεις υπό όρκο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράφετε τίποτα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε, οι ελληνικοί νόμοι και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας δίνουν το δικαίωμα να μην δώσετε ΚΑΜΙΑ εξήγηση. Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του. Είναι πρωταρχικό δικαίωμά σας, είναι παράνομο να σας το στερήσουν! Μάλιστα, αν δεν έχετε δικηγόρο, είναι υποχρεωμένοι να σας διορίσουν έναν. ΠΡΟΣΟΧΗ! Το μέγιστο χρονικό διάστημα που μπορούν να σας κρατήσουν στο τμήμα είναι 24 ώρες. Μετά πρέπει να σας οδηγήσουν στον εισαγγελέα ή να σας αφήσουν ελεύθερους. Αν σας κρατήσουν πάνω από 24 ώρες, διαπράττουν βαρύτατο ποινικό αδίκημα, και το ίδιο το Σύνταγμα και ο Ποινικός Κώδικας επιβάλλουν ποινές. Διαμαρτυρηθείτε έντονα και φυσικά, μετά το τέλος της διαδικασίας έχετε δικαίωμα να τους μηνύσετε. 3.Έρευνα σε ιδιωτικό χώρο Η έρευνα σε ιδιωτικό χώρο, όπως σπίτι, γραφείο κλπ, μπορεί να γίνει μόνο με «ένταλμα έρευνας» που πρέπει να το ζητήσετε πριν ανοίξετε την πόρτα. Επιπλέον, απαιτείται να διενεργήσουν την έρευνα τουλάχιστον δύο άτομα, από τα οποία ο ένας πρέπει να είναι δικαστικός, όχι αστυνομικός! Ελέγξτε τα στοιχεία των αστυνομικών και του δικαστικού, ελέγξτε το ένταλμα έρευνας και μόνο τότε ανοίξτε την πόρτα. Αν η έρευνα γίνει μέσα στην ημέρα, τότε αρκούν τα παραπάνω. Αν, όμως, η έρευνα γίνει νύχτα, πρέπει να υπάρχει και ένταλμα σύλληψης συγκεκριμένου προσώπου ή να διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα. Σημειωτέον πως νύχτα είναι από τις 8μ.μ.-6π.μ. το χειμώνα (1 Οκτωβρίου - 31 Μαρτίου) και 9μ.μ.-5π.μ. το καλοκαίρι (1 Απριλίου - 30 Σεπτεμβρίου). ΠΡΟΣΟΧΗ! Άλλο είναι το «ένταλμα έρευνας» και άλλο το «ένταλμα σύλληψης». Το ένταλμα έρευνας αναφέρεται σε συγκεκριμένο χώρο, ενώ το ένταλμα σύλληψης σε συγκεκριμένο άτομο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στο σπίτι, την ώρα που θέλουν να εισέλθουν για να τον συλλάβουν. Αν δεν υπάρχει ένταλμα σύλληψης τη νύχτα, τότε οι αστυνόμοι πρέπει να σας πουν ότι διενεργείται αυτόφωρο έγκλημα και θέλουν να ερευνήσουν γι' αυτό. Πρέπει να μιλήσουν συγκεκριμένα και ειδικά πχ «Ακούστηκε πυροβολισμός και κραυγές, κάνουμε έρευνα για ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες». Τελειώνοντας, να υπενθυμίσουμε πως ο οδηγός αυτός παρέχει νομικές συμβουλές σε πολύ απλό και πρακτικό επίπεδο, προσπαθώντας να σας «προετοιμάσει», ώστε να μη πανικοβληθείτε και προβείτε σε λόγια ή έργα που θα καταστήσουν χειρότερη τη θέση σας. Ο οδηγός αυτός ΔΕΝ αντικαθιστά σε καμία περίπτωση την ειδική νομική συμβουλή του δικηγόρου, που ο καθένας πρέπει αμέσως να καλέσει, σε περίπτωση κλήσης του από τις αρχές. Ευελπιστούμε, ωστόσο, πως οι πρακτικές αυτές συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες, καθώς «μπλεξίματα» με την αστυνομική αυθαιρεσία μπορεί να έχει ο καθένας, ακόμα και άτομα που δεν έχουν διαπράξει κανένα απολύτως έγκλημα. Και τότε θα διεξαχθεί ένας μικρός πόλεμος... η ψυχραιμία σας απέναντι στην αυθαιρεσία τους. Εψαξα και δεν βρηκα αναλογο θεμα αν εχει ξαναδημοσιευτει και μου ξεφυγει μπορει ενας συντονιστης να πραξει αναλογα. Πηγή: http://ipaideia.gr/m...8637378e67a.htm 22 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Φρανκι 3.262 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Αν σε τραβήξουν μέσα σημαίνει ότι έχεις λερωμένη τη φωλιά σου ή δείχνεις ύποπτος. Αν δεν προκαλέσεις δε σε κάνουν τίποτα. Επίσης, το θέμα πιστεύω ότι έπρεπε να είναι οφ τόπικ στην ενότητα διάφορα 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
stuntboy 2.327 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Αν σε τραβήξουν μέσα σημαίνει ότι έχεις λερωμένη τη φωλιά σου ή δείχνεις ύποπτος. Αν δεν προκαλέσεις δε σε κάνουν τίποτα. Επίσης, το θέμα πιστεύω ότι έπρεπε να είναι οφ τόπικ στην ενότητα διάφορα το εβαλα στο γραφειοκρατια , διαφορα καθως εκει νομιζα οτι ανηκει. οσο για αυτα που λες δεν ειναι μονο το θεμα να σε μαζεψουν... 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
innova 04 7.915 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 χμ...... Χρήσιμο. εχω ερώτηση. Το ΙΧ όχημα μου, θεωρείται επέκταση της οικίας μου ? (Νομικά). Οποιος ξερει 1000%, ας μου πεί. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Thetreeoflife 423 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Αν σε τραβήξουν μέσα σημαίνει ότι έχεις λερωμένη τη φωλιά σου ή δείχνεις ύποπτος. Αν δεν προκαλέσεις δε σε κάνουν τίποτα. Επίσης, το θέμα πιστεύω ότι έπρεπε να είναι οφ τόπικ στην ενότητα διάφορα τι σημαίνει "δείχνεις ύποπτος";;; και ποιο είναι το κριτήριο για αυτό;;; αν έχεις μούσια και μακριά μαλλιά ή αν είσαι κουρεμένος γουλί είναι ένα από τα κριτήρια ας πούμε;; αν τέτοια είναι τα κριτήριά τους. τότε η μισή Ελλάδα έπρεπε να είναι στο γκισντάνι... 4 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Φρανκι 3.262 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 τι σημαίνει "δείχνεις ύποπτος";;; και ποιο είναι το κριτήριο για αυτό;;; αν έχεις μούσια και μακριά μαλλιά ή αν είσαι κουρεμένος γουλί είναι ένα από τα κριτήρια ας πούμε;; αν τέτοια είναι τα κριτήριά τους. τότε η μισή Ελλάδα έπρεπε να είναι στο γκισντάνι... Δυστυχώς παίρνει τη μπάλα και πολλούς που απλά έχουν τέτοιο στυλ. Το δείχνεις ύποπτος, σημαίνει ότι οδηγάς παπάκι με εξάτμιση που κουνάει κτήρια, χωρίς φως πίσω αλλά με νυχάκι και σε πλησιάζει η αστυνομία και εσύ την κοπανάς. ακόμα και σταματημένο ένα τέτοιο μηχανάκι είναι ύποπτο. Όχι για κλεμμένο απαραίτητα αλλά για άδειες δίπλωμα κτλ. Το ίδιο και στα αμάξια. Αγροτικό παλιάς κατασκευής με πεταμένα κουτάκια μπύρας μέσα..... ύποπτο δείχνει χωρίς απαραίτητα να είναι. Και πολλά άλλα παραδείγματα. Και δε μιλάω απλά για μαλλιάδες με μούσια....υπάρχει και ο Κατεμάς Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Oikopedofagos 73 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Και επειδή δείχνει ύποπτο, με τα δικά σου, δικά μου, δικά τους κριτήρια, τι να λέει? Ότι έχουν το δικαίωμα να τον πάνε μέσα? Αύτο είναι κατάχρηση εξουσίας, που γίνεται με την δικιά μας ανοχή. Συγχαρητήρια στον δημιουργό του topic 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
NIK_PAP_01 91 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Χωρίς να συμφωνώ με όλες τις τακτικές της Αστυνομίας εσείς στην θέση τους θα κρίνατε ως ύποπτους μόνο κουστουμάτους, κοντρα ξυρισμένους με mercedes και κουστούμι να φανταστώ μιάς και ο εγκληματίας το γράφει στο κούτελο Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Thetreeoflife 423 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Δυστυχώς παίρνει τη μπάλα και πολλούς που απλά έχουν τέτοιο στυλ. ... Και δε μιλάω απλά για μαλλιάδες με μούσια....υπάρχει και ο Κατεμάς ο Κατεμάς δεν δείχνει, είναι... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
mavro provato 47 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Αν σε τραβήξουν μέσα σημαίνει ότι έχεις λερωμένη τη φωλιά σου ή δείχνεις ύποπτος. Αν δεν προκαλέσεις δε σε κάνουν τίποτα. Επίσης, το θέμα πιστεύω ότι έπρεπε να είναι οφ τόπικ στην ενότητα διάφορα Το "λερωμένη φωλιά" και " δείχνεις ύποπτος" δεν είναι νομικοί όροι νομίζω. Ο όρος "προσαγωγή" είναι και υπάρχει αστυνομική αυθερεσία επι αυτού καθώτι είναι λίγο υποκειμενικά τα κριτήρια. Καθώς και το "Αν δεν προκαλέσεις δε σε κάνουν τίποτα." επίσης 3 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Kalejaios 1.952 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Αν σε τραβήξουν μέσα σημαίνει ότι έχεις λερωμένη τη φωλιά σου ή δείχνεις ύποπτος. Αν δεν προκαλέσεις δε σε κάνουν τίποτα. Επίσης, το θέμα πιστεύω ότι έπρεπε να είναι οφ τόπικ στην ενότητα διάφορα Μην παίρνεις κι όρκο . Πλέον στο Αλιβέρι επειδή τα'χουν καλά με όσους πουλάνε , και όλοι τους ξέρουμε , κάνουν ελέγχους σε άκυρους μόνο και μόνο για να δείξουν ότι κάτι κάνουν . Σταματήσανε 2 φίλους μου (οι οποίοι ούτε καν καπνίζουν, δηλαδή καμία σχέση με ναρκωτικά κτλπ) και μόνο το σασί δεν έλυσαν από το αμάξι και με άπειρη μαγκιά . . . Και να λένε στους μπάτσους : ρε παλικάρια αφού ξέρετε ποιοί πουλάνε εδώ πέρα πηγαίντε και πιάστε τους . μπάτσοι : σκασμός που θα μας μάθετε και τη δουλειά μας . . . 4 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
archimidis 48 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 το θέμα του τοπικ δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με τα κριτήρια του ύποπτου αλλά με τα δικαιώματα μας και τις τυχών αυθαιρεσίες της αστυνομίας. Για αυτό και αναφέρει ακόμα και την περίπτωση αυτόφωρου εγκλήματος. Ακόμα και ως εγκληματίας έχεις κάποια δικαιώματα. 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
mavro provato 47 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Και επειδή δείχνει ύποπτο, με τα δικά σου, δικά μου, δικά τους κριτήρια, τι να λέει? Ότι έχουν το δικαίωμα να τον πάνε μέσα? Σημαίνει οτι αν στρώνεις μια "δουλείτσα", πας στο καθαρηστήριο το κουστουμάκι σου, ξυρίζεις το γενάκι σου και απο φοιτητής αλητάμπουρας, γίνεσαι πρώτης τάξεως βομβιστής, κλεφτρόνι, απαγωγέας κτλ... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
nuntius 2.443 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Αν σε τραβήξουν μέσα σημαίνει ότι έχεις λερωμένη τη φωλιά σου ή δείχνεις ύποπτος. Αν δεν προκαλέσεις δε σε κάνουν τίποτα. Απλά ΟΤΑΝ σου κάνουν... ε... έδειχνες ύποπτος.. Βολικό..! Πέρα απο την πλάκα, ο νόμος δεν εφαρμόζεται με το "μου φαίνεται, σου φαίνεται, είπα, σούξου, μούξου" και λοιπές αερολογίες. Απο όσο το έχω ψάξει το "ύποπτος" δεν ύπαρχει. Το όργανο οφείλει να έχει συγκεκριμένα στοιχεία, να σου τα αναφέρει και μετά να σε τραβήξει. Κοινώς, σου φαίνομαι ύποπτος? Πρόβλημα σου! Δυο δικά μου περιστατικά. Στο πρώτο, βράδυ, ευγενέστατος αστυνομικός με σταμάτησε και μου ζήτησε να ανοίξω το καπό. Το έκανα, σεβάστηκα τον τρόπο του και το ότι το ζήτησε αλλά και το ότι δούλευε βράδυ ενώ εγώ γύρναγα απο διασκέδαση. Φυσικά να κρύψω κάτι δεν είχα, ευγενής ήταν, να του σπάσω τα αρχίδια δεν είχα όρεξη, κάναμε τον έλεγχο και σταματήσαμε εκεί. Άλλο βράδυ πήρα τη διαταγή "άνοιξε το καπό." Η απάντηση μου. "Είστε αστυνομικός και οφείλω να συμμορφωθώ. Με βάση το νόμο όμως οφείλετε να μου αναφέρετε το λόγο του ελέγχου, αν είδατε κάτι συγκεκριμένο κλπ. Αλλιώς δηλώνω οτι δε συναινώ στον έλεγχο και θα ήθελα τα στοιχεία σας για να κινηθώ δικαστικά μιας και θα πρέπει να αναφέρετε μετά τα εν λόγω στοιχεία στο εισαγγελέα." Και άνοιξα το καπό. Δεν πρόλαβε κάν να δεί μέσα, ήρθε και τον μάζεψε ένας ανώτερος που μου επέστρεψε τα χαρτιά μου και με καληνύχτησε.. 6 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
yamahakias sr 250 73 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 παιδεια μια μερα στην πισω αυλη του σπιτιου μου εφτιαχνα κατι μηχανακια φιλων κατι λαδια και τετοια γιατι ετοιμαζομασταν για εκδρομη, και εβαλα το ενα μηχανακι μροστα και εκανε λιγο θορυβο (διχρονο) και μετα απο κανα μισαωρο ακουω την κορνα της αστυνομιας και δεν εδωσα σημασια και συνεχισα να κανω την δουλεια μου και ξαφνικα βλεπω εναν μπατσο απο πισω μου και με ρωταει με υφος εσυ μενεις εδω και του απανταω ναι. μου λεει τα μηχανακια τινος ειναι και του λεω καποιον φιλων μου(ειχαν φυγει οι φιλοι μου) και μου λεει γιαδειξε μου τις αδειες τους... αυτο δεν ειναι παρανομο ετσι στα καλα καθουμενα να μπει στην αυλη μου και να ψαχνι τα μηχανακια... εκατσε ενα μισαωρο και τα χτυπαγε ενα ενα νομιζε οτι ηταν κλεμενα Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Hondaios 520 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Ο σωματικός έλεγχος σε δημόσιο χώρο είναι νόμιμος; Χωρίς κάποια κατηγορία εννοώ. 1 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
panelix 226 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Ο σωματικός έλεγχος σε δημόσιο χώρο είναι νόμιμος; Χωρίς κάποια κατηγορία εννοώ. Αυτό το 'χω και εγώ απορία... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
tsak8 237 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Αν σε τραβήξουν μέσα σημαίνει ότι έχεις λερωμένη τη φωλιά σου ή δείχνεις ύποπτος. Αν δεν προκαλέσεις δε σε κάνουν τίποτα. Επίσης, το θέμα πιστεύω ότι έπρεπε να είναι οφ τόπικ στην ενότητα διάφορα Επισης εχω ακουσει οτι σου απαγορευουν την εισοδο στο σαλουν και ο σεριφης σε διωχνει απο την πολη! Αυτο ακριβως που λες επιβραβευει την υπαρξη αυτου του θεματος, πρεει ν γνωριζουμε τα δικαιωματα μας, αλλα και τις υποχρεωσεις μας. 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Dant3 4.180 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 παιδεια μια μερα στην πισω αυλη του σπιτιου μου εφτιαχνα κατι μηχανακια φιλων κατι λαδια και τετοια γιατι ετοιμαζομασταν για εκδρομη, και εβαλα το ενα μηχανακι μροστα και εκανε λιγο θορυβο (διχρονο) και μετα απο κανα μισαωρο ακουω την κορνα της αστυνομιας και δεν εδωσα σημασια και συνεχισα να κανω την δουλεια μου και ξαφνικα βλεπω εναν μπατσο απο πισω μου και με ρωταει με υφος εσυ μενεις εδω και του απανταω ναι. μου λεει τα μηχανακια τινος ειναι και του λεω καποιον φιλων μου(ειχαν φυγει οι φιλοι μου) και μου λεει γιαδειξε μου τις αδειες τους... αυτο δεν ειναι παρανομο ετσι στα καλα καθουμενα να μπει στην αυλη μου και να ψαχνι τα μηχανακια... εκατσε ενα μισαωρο και τα χτυπαγε ενα ενα νομιζε οτι ηταν κλεμενα Οχι δε μπορει να μπει μεσα χωρις ενταλμα. αρα ναι ηταν παρανομο αυτο που εκανε. για το σωματικο ελεγχο το εχω και εγω απορια... Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
nuntius 2.443 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Ο σωματικός έλεγχος σε δημόσιο χώρο είναι νόμιμος; Χωρίς κάποια κατηγορία εννοώ. Σωματικός έλεγχος ΧΩΡΙΣ κατηγορία είναι παράνομος ούτως ή άλλως (εξαιρούνται φυσικά χώροι που επιλέγεις εσύ να πάς όπως συγκεκριμένα κτήρια, αεροδρόμια κλπ) Απο εκεί και πέρα ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει "κατηγορία" ο σωματικός έλεγχος είναι νόμιμος εφόσον γίνει όσο το δυνατόν πιο διακριτικά διακριτικά, απο άτομο του ίδιου φύλλου και με προσπάθεια να μην εκτεθεί ο ελεγχόμενος. Δεν θυμάμαι ακριβή διατύπωση αλλά αυτό είναι το ρεζουμέ. Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Whiteyez 1.164 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Μερικά ερωτήματα θα σας λυθούν εδώ. Η προσαγωγή του υπόπτου στο αστυνοµικό κατάστηµα , είναι εξ’ ορισµού, ένα επαχθές καταναγκαστικό µέτρο που αναφέρεται στην ελευθερία κίνησης του πολίτη, δοθέντος ότι στην περίπτωση αυτή το άτοµο τίθεται υπό τη φυσική εξουσίαση του αστυνοµικού, πολλές φορές µάλιστα µε δέσµευση. Η Ελληνική Αστυνομία έχει ως αποστολή (άρθρο 8 του Ν.2800/2000) : α. Την εξασφάλιση της δημόσιας ειρήνης και ευταξίας και της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης των πολιτών, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας γενικής αστυνόμευσης και τροχαίας. β. Την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος και την προστασία του Κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος, στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης, που περιλαμβάνει την άσκηση της αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο άσκησης της προληπτικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνοµίας, για την αποτελεσµατική πρόληψη, είναι αναγκαίο να παρέχεται στο προσωπικό της σηµαντικό πεδίο ελιγµών και πρωτοβουλιών κατά την εκτέλεση της αποστολής της. Η µορφή µε την οποία εκδηλώνεται συνήθως, η ως άνω προληπτική δράση της Αστυνοµίας έχει το χαρακτήρα σωµατικών ερευνών, ερευνών µεταφορικών µέσων, ελέγχου προσώπων ή χώρων κ.λ.π.... Στα πλαίσια των καθηκόντων τους οι αστυνομικοί, πρέπει να διέπονται από την αρχή της νοµιµότητας ήτοι άρθρο 103 παρ. 1 Συντάγµατος: "Oι δημόσιoι υπάλληλoι είναι εκτελεστές της θέλησης τoυ Kράτoυς και υπηρετoύν τo Λαό oφείλoυν πίστη στo Σύνταγμα και αφoσίωση στην Πατρίδα", και 120 παρ. 2 του Συντάγµατος:"O σεβασμός στo Σύνταγμα και τoυς νόμoυς πoυ συμφωνoύν με αυτό και η αφoσίωση στην Πατρίδα και τη Δημoκρατία απoτελoύν θεμελιώδη υπoχρέωση όλων των Eλλήνων." Βασική προϋπόθεση ύπαρξης και λειτουργίας του δηµοκρατικού κράτους δικαίου θεωρείται, µεταξύ άλλων, η αναγνώριση ατοµικών και κοινωνικών δικαιωµάτων υπέρ των πολιτών (άρθρο 4 κ.επ. Συντάγµατος). Ειδικότερα, οι αστυνοµικοί έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται µε σεβασµό στην ανθρώπινη αξία, όπως επιβάλλεται από τη θεµελιώδη αρχή της έννοµης τάξης µας (άρθρο 2 παρ.1 Συντάγµατος) και από τον Κώδικα δεοντολογίας του αστυνοµικού (Π.∆. 254/2004). ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ Ο Αστυνομικός, έχει δικαίωμα να προσάγει ύποπτο άτομο στο Αστυνομικό Κατάστημα για εξακρίβωση στοιχείων. Ας δούμε τι προβλέπει ο νόμος. H προσαγωγή υπόπτου ατόμου στο αστυνοµικό κατάστηµα προς εξακρίβωση της ταυτότητάς του, προβλέπεται από το άρθρο 74 παρ. 15 περ. θ΄ και το άρθρο 95 παρ.1 του Π.∆.141/1991. Αναλυτικά: "Άρθρο 74 Αστυνομικοί σκοποί. 1. Αποστολή του αστυνομικού σκοπού είναι η επαγρύπνηση για κάθε θέμα που ενδιαφέρει την αστυνομία. Είναι το κυριότερο όργανο με το οποίο η οικεία Υπηρεσία ενημερώνεται για κάθε αντικείμενο της αρμοδιότητάς της. 2.Καθήκοντα αστυνομικού σκοπού εκτελούν οι ειδικοί φρουροί, οι Αστυφύλακες, οι Υπαρχιφύλακες και οι Αρχιφύλακες που προάγονται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων 1 του άρθρου 9 και 1 του άρθρου 11 του ν.3686/2008. ... 15. θ. (Ο αστυνομικός σκοπός) Οδηγεί στο αστυνομικό κατάστημα για εξέταση άτομα τα οποία στερούνται στοιχείων αποδεικτικών της ταυτότητάς τους ή τα οποία, εξαιτίας του τόπου, του χρόνου, των περισσοτέρων και της συμπεριφοράς του δημιουργούν υπόνοιες διάπραξης εγκληματικής ενέργειας. Τα προσαγόμενα στο αστυνομικό κατάστημα άτομα δέον όπως μη παραμένουν σ' αυτό πέραν του χρόνου ο οποίος είναι απολύτως αναγκαίος για το σκοπό για τον οποίο προσήχθησαν." "Άρθρο 95. Κατασταλτική ενέργεια. Σε περίπτωση διάπραξης οποιουδήποτε εγκλήματος, η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για τη βεβαίωσή του, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων, την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη και την παράδοσή του στην αρμόδια δικαστική αρχή. Προς τούτο δύναται η Αστυνομία να προσκαλεί ή προσάγει για εξέταση στα Αστυνομικά καταστήματα τα άτομα, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ενέχονται στη διάπραξη του εγκλήματος." Η επίδειξη δελτίου ταυτότητας πρέπει, κατ’ αρχή, ν’ απαλλάσσει τον ελεγχθέντα από το ενδεχόµενο προσαγωγής για πρόσθετη εξακρίβωση στοιχείων. Ωστόσο, η προσαγωγή πολίτη που κατέχει αποδεικτικό στοιχείο της ταυτότητάς του επιτρέπεται στην περίπτωση που η συµπεριφορά του (και όχι απλώς ο τόπος,ο χρόνος ή οι περιστάσεις) κινεί υπόνοιες διάπραξης εγκλήµατος. Προσαγωγή προσώπων προς εξακρίβωση της (ανεπισήµως λεγοµένης) "δικαστικής ταυτότητας" (δηλαδή του αν τυχόν φυγοδικούν), πέραν του ήδη επιδειχθέντος δελτίου αστυνοµικής ταυτότητας, αδιακρίτως και χωρίς αιτιώδη σύνδεση προς εγκληµατική ενέργεια, δεν είναι σύννοµες, καθόσον αντιβαίνουν κατ’ αρχή, στον ανωτέρω συνταγµατικό κανόνα. Συναφώς, επισηµαίνεται ότι ενδεχόµενος υψηλός βαθµός εγκληµατικότητας σε συγκεκριµένο δηµόσιο χώρο επιτρέπει, προφανώς, την πύκνωση της αστυνόµευσης αυτού και την επέµβαση εφόσον αναφύεται η παραµικρή εξατοµικευµένη ένδειξη, όχι όµως και την αντιµετώπιση όλων των παρατυχόντων πολιτών ως εκ προοιµίου υπόπτων, αφού οι πολίτες δεν υποχρεούνται να συνδέουν προς ορισµένο "νόµιµο" σκοπό τη φυσική τους παρουσία σε δηµόσιο χώρο (βλ. Ζωή Παπαϊωάννου. Περιεχόµενο και όρια της αστυνοµικής εξουσίας. 2004, σελ. 354 επ.). Σ’ ότι αφορά το χρόνο που είναι αναγκαίος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της προσαγωγής, επιβάλλεται, µε κάθε προσπάθεια, να περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο προς τούτο. ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ Οι Σωματικές έρευνες που γίνονται από αστυνομικό,είναι νόμιμες αρκεί να γίνονται σύμφωνα με τις παρακάτω διατάξεις του νόμου και φυσικά να φροντίζουν να μην θίγεται η προσωπικότητα ούτε να ενοχλείται αδικαιολόγητα το πρόσωπο που υποβάλλεται σε σωματική έρευνα ή ο ιδιοκτήτης του χώρου ή αντικειμένου που ερευνάται, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό. Για τη διενέργεια σωµατικών ερευνών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η "σοβαρή υπόνοια τελέσεως αξιόποινης πράξης ή απόλυτη ανάγκη" (άρθρο 96 παρ.3 Π.∆. 141/1991). Οι προυποθέσεις αυτές πρέπει να βασίζονται σε ειδικά αντικειµενικά ή υποκειµενικά στοιχεία, τα οποία να είναι επαρκή και πρόσφορα να δικαιολογήσουν κατά νόµο τη σωµατική έρευνα. Η έννοια των "υπονοιών" ή της "απόλυτης ανάγκης" είναι ωστόσο, αναπόσπαστα συνδεδεµένη µε το πρόσωπο εκείνου στον οποίο παρέχεται από το νόµο το δικαίωµα να τις αξιολογεί, δηλαδή του επιληφθέντα αστυνοµικού. Σε κανένα νοµοθετικό κείµενο δεν περιλαµβάνεται ορισµός της έννοιας του υπόπτου ή των υπονοιών. Η σωματική έρευνα προβλέπεται από το άρθρο 96 παρ. 3 του Π.∆. 141/1991 , το οποίο ορίζει: "Άρθρο 96. Αστυνομικές έρευνες. 1. Η Ελληνική Αστυνομία, στα πλαίσια της προληπτικής και κατασταλτικής της δραστηριότητας, κάνει έρευνες προσώπων (σωματικές), χώρων και αντικειμένων. 2. Όταν οι έρευνες αυτές γίνονται κατά τη διάρκεια προανάκρισης, υπόκεινται στους περιορισμούς και τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 3. Οι έρευνες που γίνονται στα πλαίσια της προληπτικής της δραστηριότητας χωρίς να ενεργείται προανάκριση (αστυνομικές έρευνες), γίνονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις. α. Έρευνα σε κατοικία επιτρέπεται μόνο με τη ρητή συναίνεση του ενοίκου της. β. Σωματικές έρευνες σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους μη προσιτούς στο κοινό που δεν υπάγονται στην έννοια της κατοικίας, γίνονται όταν υπάρχει σοβαρή υπόνοια τελέσεως αξιοποίνου πράξεως ή απόλυτη ανάγκη. γ. Έρευνες σε χώρους δημοσίους ή ιδιωτικούς αλλά ελεύθερα προσιτούς στο κοινό, γίνονται ελεύθερα. δ. Οι έρευνες των περιπτώσεων α έως και γ γίνονται από βαθμοφόρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώπιον δύο μαρτύρων, αν υπάρχουν. Κατ' εξαίρεση η έρευνα μπορεί να γίνει από Αστυφύλακα, όταν δεν είναι παρών βαθμοφόρος και δεν μπορεί να αναληφθεί μέχρι τη άφιξή του χωρίς κίνδυνο ματαίωσής της. ε. Σωματική έρευνα σε γυναίκα γίνεται από γυναίκα αστυνομικό και αν δεν υπάρχει, από άλλη γυναίκα της εκλογής του αστυνομικού. 4. Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί πρέπει να φροντίζουν να μην θίγεται η προσωπικότητα ούτε να ενοχλείται αδικαιολόγητα το πρόσωπο που υποβάλλεται σε σωματική έρευνα ή ο ιδιοκτήτης του χώρου ή αντικειμένου που ερευνάται, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό." ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΥΠΟΠΤΟΥ (Με χειροπέδες) Όταν υπάρχει υπόνοια φυγής, ένεκα της προηγούµενης διαγωγής ή της συµπεριφοράς που δείχνει το πρόσωπο που συλλαµβάνεται, δεσµεύεται µε χειροπέδες, για την πρόληψη απόδρασης. Αυτό προβλέπει το άρθρο 119 περίπτωση δ. του Π.Δ. 141/1991. 'Άρθρο 119. Κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά τη σύλληψη Κατά τη σύλληψη πρέπει να τηρούνται πιστά οι επόμενοι κανόνες: α. Εξακριβώνεται η ταυτότητα του προσώπου που συλλαμβάνεται. β. Αν η σύλληψη γίνεται βάσει καταδιωκτικού εγγράφου, κοινοποιείται στο συλλαμβανόμενο, κατά τη στιγμή της σύλληψης, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 107 του παρόντος. γ. Αμέσως μετά τη σύλληψη γίνεται σωματική έρευνα για την ανεύρεση και κατάσχεση όπλων ή άλλων αντικειμένων που μπορούν να διευκολύνουν την απόδραση ή πειστηρίων αδικήματος, τα οποία ενδέχεται να εξαφανίσει ο συλληφθείς. δ. Όταν υπάρχει υπόνοια φυγής, ένεκα της προηγούμενης διαγωγής ή της συμπεριφοράς που δείχνει το πρόσωπο που συλλαμβάνεται, δεσμεύεται με χειροπέδες, για την πρόληψη απόδρασης. ε. Όταν το πρόσωπο που πρέπει να συλληφθεί βρίσκεται μέσα σε πλήθος ή σε ομάδα που είναι σε ευθυμία ή κάτω από συνθήκες ή περιστάσεις που πιθανολογούν την εξέγερση του πλήθους εναντίον των αστυνομικών που επιχειρούν τη σύλληψη και συνεπώς τη διατάραξη της κοινής ησυχίας και τη ματαίωση της σύλληψης, εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος απόδρασης ή εξαφάνισής του, πρέπει να αναβάλλεται η σύλληψη για να προληφθεί ενδεχόμενη αντίσταση για την απελευθέρωσή του, διαφορετικά να καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η σύλληψη να γίνεται με ενισχυμένη δύναμη. Όταν πρόκειται για αυτόφωρο έγκλημα, πρέπει να αποφεύγεται η σύλληψη του δράστη, όταν αυτό είναι ασήμαντο πλημμέλημα και απειλείται από τη σύλληψη ή διατάραξη της τάξης και η πρόκληση σοβαροτέρων αξιόποινων πράξεων." Την αστυνοµική δράση διέπουν οι αρχές της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας (βλ. Α. Τάχου. Το ∆ίκαιο της ∆ηµόσιας Τάξης. 1990, σελ. 54 επ.). Ειδικότερα, το µέτρο της δέσµευσης πρέπει να εφαρµόζεται µόνον εφόσον κρίνεται πράγµατι αναγκαίο και η πιθανότητα της απόδρασης δεν αντιµετωπίζεται µε άλλο ηπιότερο µέσο (π.χ.αυξηµένη επιτήρηση). Απλή ‘‘αρνητική’’ συµπεριφορά των ελεγχοµένων, η οποία άλλωστε εξηγείται από στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης, δεν συνιστά άνευ ετέρου λόγο δέσµευσης. Ο αστυνοµικός έχει, από την ιδιότητά του και την ειδική κυριαρχική σχέση που τελεί, έννοµη υποχρέωση άψογης συµπεριφοράς. ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ Η προσαγωγή πολιτών για προανακριτική εξέταση, είτε αφορά κατηγορούµενο είτε µάρτυρα για συγκεκριµένο ποινικό αδίκηµα, πρέπει ασφαλώς να χωρεί σύµφωνα µε όσα ορίζονται στον Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας. Ειδικότερα, από τη διάταξη του άρθρου 251 Κ.Π.∆. προβλέπεται η αρµοδιότητα των αστυνοµικών ανακριτικών υπαλλήλων να συγκεντρώνουν χωρίς χρονοτριβές πληροφορίες για το έγκληµα και τους υπαιτίους, να εξετάζουν µάρτυρες και κατηγορούµενους και γενικά να ενεργούν οτιδήποτε είναι αναγκαίο για τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων, καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήµατος,µετά από σχετική παραγγελία του εισαγγελέα ή αυτεπαγγέλτως στις περιπτώσεις αυτοφώρου κακουργήµατος ή πληµµελήµατος ή στις περιπτώσεις που από την καθυστέρηση απειλείται άµεσος κίνδυνος, κατά την κρίση πάντοτε του ενεργούντος ανακριτικού υπαλλήλου (άρθρο 243 παρ. 2 Κ.Π.∆.). Ως τέτοιος ‘‘κίνδυνος’’ θεωρείται και ο κίνδυνος να µαταιωθεί ή δυσχερανθεί η βεβαίωση του εγκλήµατος, η ανακάλυψη του δράστη ή και η διενέργεια συγκεκριµένης προανακριτικής πράξης (βλ. Α. Κονταξή Κώδικας Ποινικής ∆ικονοµίας. 1994, σελ. 1223 επόµ.). Στις ανωτέρω περιπτώσεις, όπου οι ανακριτικοί υπάλληλοι ενεργούν κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, καλούν τους µάρτυρες µε τη διαδικασία των άρθρων 213 και 229 Κ.Π.∆., ενώ τον κατηγορούµενο µε εκείνη των άρθρων 270 επόµ. Κ.Π.∆. ∆ηλαδή, η κλήση είναι έγγραφη (κλήση µάρτυρα µπορεί να γίνει και προφορικά σε κατεπείγουσες περιπτώσεις κατά το άρθρο 213 παρ. 2 Κ.Π.∆.) και σε περίπτωση µη εµφάνισης για την προσαγωγή απαιτείται η έκδοση εντάλµατος βίαιης προσαγωγής. Αντιθέτως, στις περιπτώσεις του αυτοφώρου εγκλήµατος ή κινδύνου από την καθυστέρηση (άρθρο 243 παρ. 2 Κ.Π.∆.), ενόψει του επείγοντος των περιστάσεων, η προσαγωγή προς εξέταση των ως άνω προσώπων απαλλάσσεται εξαιρετικά των προαναφερόµενων διατυπώσεων (έγγραφη κλήση-έκδοση εντάλµατος). Πηγές ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Οι προσαγωγές ατόμων ως προληπτική και κατασταλτική ενέργεια στην άσκηση της αστυνομικής αρμοδιότητας. http://www.synigoros.gr/reports/prosagoges_egkyklios_elas.pdf http://www.sefeaa.gr/downloads/2009/prosagoges_egkyklios_elas.pdf http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/general-articles/11042011-5.htmlΚαι γενικά ρίξτε μια ματιά στην αρθρογραφία . Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
μάθο... 10.135 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 (τροποποιήθηκε) Ο πρωτος απο δω μεσα που θα διαβασει ΚΑΛΑ τον οδηγο του Τοπικ για τα Δικαιωματα μας απεναντι στην Αστυνομια,θα ηθελα με εξαιρετικο ενδιαφερον και καμμια ειρωνια,μολις τον σταματησει Αστυνομια για οποιοδηποτε λογο να εφαρμοσει τι εμαθε και να ποσταρει τα αποτελεσματα τού "Τεστ Ενημερωμενου Πολιτη"...... Απο την αλλη θα ελεγα,καλο ειναι να ξερουμε τα Δικαιωματα μας αλλά να γνωριζουμε 100% πότε και που εχουμε δίκιο για να μην βρεθουμε-απο υπερμετρο ζηλο ισως-προ απροοπτου και κατηγορουμενοι απο το πουθενα. Διοτι ο λαός σοφά γραφει οτι "οποιος ανακατευεται με τα πιτουρα τον τρωνε οι κοτες" και εχει απολυτο δικιο οταν ο αλλος θελει να το παιξει κοκορας. :) Προσωπικα τι θα συμβουλευα;Να ειμαστε Νόμιμοι και να θυμομαστε οτι "Αστυνομικος ελεγχος" δεν σημαινει αυτοματως εναντιωση ή συγκρουση με τον Νόμο.Σαφεστατα εαν καποιος πραγματικα θελει να εχει τον Νόμο με το μερος του υπαρχει τροπος και Νομικο Πλαισιο,χωρις λεονταρισμους και ασκοπες εως λανθασμενες συμπεριφορες.Ενημερωμενος και Νομοταγης Πολιτης σπανιως ερχεται αντιμετωπος με αδικες συμπεριφορες ενω πολυ πολυ πιο σπανια κατηγορειται και ταλαιπωρειται. edit:Το να προσπαθησουμε να αναλυσουμε ή να εξηγησουμε το Ποινικο Δικαιο ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ(=χωρις επακολουθα απο πιθανη αμελεια ή αγνοια...)μεσα απο μια κουβεντα δημοσια,ποσο μαλλον μεσα σε ενα Φορουμ,εμπεριεχει τοσο ρισκο που πιθανον να ειναι ασκοπη εως και επικινδυνη και αντιθετως ανουσια η κουβεντα...αν βεβαιως καποιος επιμενει η γνωση δεν εβλαψε κανεναν,ειδικα τούς τολμηρους. Τροποποιήθηκε Απρίλιος 20 , 2013 από τον mAthosalas 5 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Whatevier 1.310 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Σωματικός έλεγχος ΧΩΡΙΣ κατηγορία είναι παράνομος ούτως ή άλλως (εξαιρούνται φυσικά χώροι που επιλέγεις εσύ να πάς όπως συγκεκριμένα κτήρια, αεροδρόμια κλπ) Απο εκεί και πέρα ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει "κατηγορία" ο σωματικός έλεγχος είναι νόμιμος εφόσον γίνει όσο το δυνατόν πιο διακριτικά διακριτικά, απο άτομο του ίδιου φύλλου και με προσπάθεια να μην εκτεθεί ο ελεγχόμενος. Δεν θυμάμαι ακριβή διατύπωση αλλά αυτό είναι το ρεζουμέ. Σιγουρα? Γιατι με εχουν ψαξει αρκετες φορες, κανα δυο φορες καρφωτοι, αλλες σε τυχαιο ελεγχο.. Την μια νομιζω κατι ειχε παιξει με εμπρησμο και ψαχνανε ψηλο μηχανακι δεν καταλαβα ακριβως, ειχαμε πιασει κουβεντα και με τον αστυνομο γιατι κουβαλαγα κατι στοκους για μοντελισμο στην τσαντα και εφτιαχνε αεροπλανακια και αυτος.. Μου χε φανει περιεργη η φαση αλλα τυπικοι ηταν, κομπλε ημουν και εγω δεν εκανα κανα παραπονο.. εδιτ: Σωματικη ερευνα: γ. Έρευνες σε χώρους δημοσίους ή ιδιωτικούς αλλά ελεύθερα προσιτούς στο κοινό, γίνονται ελεύθερα. αρα μπορουν κανονικα να σε ελεγξουν σωστα? Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
μάθο... 10.135 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Σιγουρα? Θυμησε μου την επομενη φορα που θα βρεθουμε απο κοντα να σου δωσω δυο κοφτα σκαμπιλια τσαφ-τσουφ... :lol: Ρωτας κιολας "σιγουρα" και περιμενεις απαντηση ΣΙΓΟΥΡΗ μεσα σε ενα Φορουμ.Και μιλας για θεματα και ζητηματα που και η παραμικρη λεπτομερεια που πιθανον να διαφερει σε ενα περιστατικο μπορει να κανει τις διαφορές ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ και ασχετες μεταξυ τους δυο περιπτωσεις που ΔΕΙΧΝΟΥΝ πανομοιοτυπες... Οπως ελεγε και η Σαπφω "το ζηταει ο οργανισμος σουυυυυ" :D Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες
Whatevier 1.310 Αναφορά μηνύματος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20 , 2013 Θυμησε μου την επομενη φορα που θα βρεθουμε απο κοντα να σου δωσω δυο κοφτα σκαμπιλια τσαφ-τσουφ... :lol: Ρωτας κιολας "σιγουρα" και περιμενεις απαντηση ΣΙΓΟΥΡΗ μεσα σε ενα Φορουμ.Και μιλας για θεματα και ζητηματα που και η παραμικρη λεπτομερεια που πιθανον να διαφερει σε ενα περιστατικο μπορει να κανει τις διαφορές ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ και ασχετες μεταξυ τους δυο περιπτωσεις που ΔΕΙΧΝΟΥΝ πανομοιοτυπες... Οπως ελεγε και η Σαπφω "το ζηταει ο οργανισμος σουυυυυ" :D Το "σιγουρα?" ειν' το ρι συ παλικαρ κοιτ' ιδου γιατι μαλλον κατ' σ' εχ' ξεφυγ'.. Κατα τα αλλα ειμαι μια απολυτως αθωα περιστερα, ενω γνωριζω ολους τους νομους της ζουγκλας με πρωτο και κυριοτερο "I am the law" του ελληνα σεριφηδικαστηDred, φροντιζωντας να μην προκαλω το φαντασιακο του την ωρα που ειναι με αλλους 10 με οπλα και χειροπεδες, κανωντας ενα θεατρικο αντιστοιχο του εΕεΕε φφφΦΦΦανταστικε αστυνομε.. εδω υπογραφτε στο μπλουζακι μου.. 2 Παράθεση Μοιράσου αυτό το μήνυμα Σύνδεσμος στο μήνυμα Μοιράσου σε άλλες ιστοσελίδες